Siirry pääsisältöön

WFPB - 35 €/vko - Ruokabudjettihaaste - Viikko 2. - Mitä kaapissa? Ruokaostossuunnitelma

Budjettihaaste kesti seitsemän päivää. En lähtenytkään kauppaan heti, ostamaan marjoja ja kaikkea mikä haasteviikolla puuttui.

Aion jatkaa toisen viikon 35 euron viikkobudjettia. Nyt kun aloitan uuden viikon (2.), käytän pesämunana niitä ruokia mitä jäi jäljelle.

Kaapissa on haasteen jäljiltä:

  • 1 dl punaisia linssejä
  • n.700 g jauhoja
  • n. 500 g kaurahiutaleita
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • keräkaali, aukaistu
  • pari kiloa perunoita 
Jääkaapissa mealprepattuna sunnuntaipäiväksi kastiketta, rieskoja, banaanikeksiä muutama.

1kg perunoita keitin viimeisen haastepäivän iltana, ja jätin taas 200 g syrjään uusia rieskoja varten.


Sitä voi ihmetellä, että onpa nyt kallis haaste, eikä mitään erikoistakaan syöty. Puuroa, banaania, pottua lanttua ja porkkanaa.

Mutta: Kun ottaakin huomioon mitä jäi jäljelle, seuraavalla viikolla voi mahtua jo marjojakin. Ostossuunnitelma on tehty, ja esittelen sen tässä postauksessa.

Tämä postaus on jatkoa 35 euron viikkoruokabudjettihaasteelle. Nyt on alkamassa uusi viikko. Yksinasuva, 2000kcal/pv ravinnontarvearvio, mieluiten yli, ei kummempia allergioita, paitsi en mielelläni osta sipulia. ( Se olisi kyllä huippu halpa ja hyvä kasvi, ja suosittelen sitä toki muille kaikin mokomin. )

Selostus ensimmäisen haasteviikon säännöistä ensimmäisessä postauksessa. Tällä viikolla erona: sama 35 euron viikkobudjetti, mutta en erottele kauppareissuja 7 euron pompseiksi. Marketit ovat mukana hintavertailussa. Mausteet eivät edelleenkään kuulu, enkä huomioi etukorttitarjouksia.
Seitsemännen haastepäivän jälkeen tapahtunutta:

Yllätys oli suuri. 
Vaihdoin ostoskorit marketeiksi.

Citymarketista samat viikon ostokset 30,80 (Oli jokin tarjous, tai sitten unohdin tuotteita..ihmeen vähän)
Prismasta 34,08 
K-Marketista 35,99

Hyvin pieniä eroja loppujen lopuksi, vaikka usein tuntuukin että lähikaupoissa on kalliimpaa.

Salen hintoja en alkanut selvittää tarkoin, kun piti joka perunapussikin vaihtaa jos vaihtoi S-kaupan verkkokaupassa Salen ja Prisman kesken. Ja etsiä Sale vielä eri paikkakunnalta, josta löytyy kotiinkuljetus tai nouto.

Selvitystyö kertoi näin silmämääräisesti, että periaatteessa pitäisi olla sama, mistä kauppalajikkeesta tämän 35 euron viikkobudjettihaasteen yrittäisi toteuttaa. Kunhan ei mistään pikku kioskilta sentään.

K-Marketista, K-Supermarketista. Salesta, S-Marketista, Prismasta. Varmaan Lidlistäkin. Ihan mistä vain haluaa, tai mikä on lähin. Tietysti kaikkia tuotteita ei aina saa, ja pitää valita lähin vaihtoehto. Kuten irtosienet vs. tölkkisienet. 

Erot tasaantuvat, kun Pirkka-kaupassa on joskus vaikkapa euron tarjous punajuurista, kun taas Salessa puolestaan on reilusti halvempi bataatin kilohinta.

Sen takia on hyvä voida vaihtaa lennossa ruokasuunnitelmaa.

Voi käydä vaikka kahdessa eri kaupassa, jos ne sattuvat olemaan matkan varrella. 

Ellei marketissa ole parhaillaan juurestarjouksia, samat tuotteet saa sieltä ehkä euron kalliimmalla. Sen voi kompensoida jättämällä banaanitertusta pari kappaletta pois, ja ostamalla vaikka Xtra tai Pirkka riisiä, jasmiiniriisin sijaan. Näkee tarkemmin, kunhan saan seuraavan viikon kauppalistan kunnolla valmiiksi, ja käytyä kaupassakin mutkan.

Jos kalliimmalla kappalehinnalla isomman pussin, kuten Xtra riisin kilohinta on halvempi, ja se on 2 kg pussi, saakin ensi viikon riisit samalla.

Jos budjettia haluaa noudattaa supertarkasti, voisi käydä kahdesti kiertämässä kaupassa. Ensin ostaa ne kiinteähintaiset paketit kuten riisit ja tomaattimurskat. Sitten katsoo mitä jäi, ja ostaa hedelmät toisella kierroksella, jolloin voi omenan tai perunan tarkkuudella punnita saadakseen haluamansa summan.



Uudet ostokset -vain kaloripitoisimpien osalta -  laskin Finelissä yhteen kaapissa olevien kanssa. Kilokaloreita pitäisi tulla ylimääräistä. Vaikka siis muutama peruna tai omena jäisi kauppareissulla säästön takia ostamatta, niin kalorien ja jaksamisen puolesta tulee pärjäämään viikon. 

Kalorihan ei tässä haasteessa ole mikä tahansa kalori, vaan sen pitää olla kokokasvisruokaa, vähäisiä kompromisseja tehden. Valitsen valkoisen riisin tai joskus ostan hiivaleipäjauhoja, mutta pullosta en kaada rasvaa, vaikka siitä saisi sekunnissa kaloria niin, että tukkakin suortuu.




Ruuan riittävyydestä en mene tietenkään jokaisen kohdalla takuuseen, että juuri tämä minun ostoslistani olisi se maailman paras. Mutta siksi elänkin tällä nyt itse, jotta voin ainakin omaa kokemusta tarkastella.

Katsotaan mitä suunnittelin:

35 euron ostokset, kategorioittain ja maksimihinta

Tärkkelys 15  €:
  • 7-10 kg perunaa 
  • 1 kg riisiä, mieluiten jasmiini
  • 2-3 pussia tummaa makaronia
  • 1 pussi täysjyväspagettia
  • 3-4 bataattia

Juures, 2,5  €:
  • Porkkanapussi, 1 kg
  • Juureksia, irtona pari kpl, jos ei saa irtona, joku kesäkurpitsa
Vihannes: 7 €:  (kaaliahan on jo puolikas)
  • 2 kpl kiinankaalia
  • 1 kpl lehtikaalia, 150-200 g/pss
  • varsiselleri tai lehtiselleri
  • Vihreät pavut, pakaste
Marjat 2,5 €:
  • 1 tai 2 kpl 200g pss marjoja, 
Hedelmät 3,5 €:
  • 3-5 kpl banaani
  • 4-7 kpl omena
Tomaattisäilykkeet 2,5 €:
  • 1-2 prk paseerattu tomaatti
  • 1-2 prk tomaattimurska 
  • 1 tuubi tomaattisose
Muuta, 1-2 euroa:
  • pari irtosientä, tai 1 tlk purkkisieniä
  • pari sitruunaa
  • maustekurkku, toivottavasti mahtuu
= 35 €

Näitä sain laitettua eilen ostoskoriin, ja sain tulokseksi 34-36 euroa aina, vaihdellen kauppoja ja tuotteitakin. Välillä piti jättää jotain pois, että saa muuta mahtumaan. 

Alkoi näyttää valmiilta. Naftisti saa kaiken 35 eurolla, mutta saatan joutua nipistelemään vihanneksilla punniten erikseen.

En ole vielä kauppaan ehtinyt, enkä varmasti voi jokaisessa kaupassa käydä.
Mutta raportoin sitten, millaiset viikon ruokaostokset on tehtynä.

En tee joka päivä postausta, mutta riippuu miten tämä lähtee etenemään. Ruokaohje välillä, ja mitä tässä nyt ilmenee.



Osa tuotteista on ostettu aikaa sitten kaappiin, ja "ostan" ne itseltäni, ja elän haasteviikolla samoilla elintarvikkeilla.

Pitää perunat ja vihanneksia hakea, mahdollisesti Prismasta se 10 kg Mäläskän 6.99 € perunasäkki kerralla, tai sitten irtoperunoita + pari jauhosta perunapussia. Katson miten saan 35 euroa riittämään. 

Nyt oli K-Marketissakin perunatarjous, jos haluaa sieltä käydä hakemassa. Voi olla, että joutuukin tyytymään 7 kg perunaan, mutta sen verran perunaa meni viime viikollakin.


Kiitos kun luit, toivottavasti tykkäät seurata haastetta. Kaikkia ihmisiä ei kiinnosta hinnat, mutta vegaaniset WFPB- ideat ja kuvat haasteen sivutuotteena voivat kiinnostaa. Toisia ei kiinnosta ruokaohje, mutta hinnat kiinnostavat. Onhan esimerkiksi Merisää- ohjelmaakin joskus kiva kuunnella, vaikken itse ainakaan siitä mitään koskaan opikaan.

Olisipa tässä mukavia juttuja monelle lukijalle, toivon.

Viime haasteviikon reseptejäkin voi jatkojalostaa mieleisekseen, eikä tämä ole mikään ehdoton ihannebudjetti. Kunhan taas haastelen, säästän samalla toki ruokaostoksissa, ja yritän ratkaista mikä ruuassa maksaa.  

Yksinkertaistuu kummasti ruokasuunnitelmat, ja on jotenkin ihanaa maistaa makuja paremmin. Viime viikolla ei ollut seitsemän hedelmän puuroannos joka kerta, ja herkkuja jatkuvasti.

Muut postaukset, 35 €/vko budjettihaaste: 
Haasteviikon 4 postaukset:

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Onko rasvattomuus ruoassa vaikuttanut miten kehoosi? Tuleeko koskaan mielitekoja esim. juustoihin tai muuhun rasvaiseen herkkuun, mikä nyt itsekullekkin maistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ainakin hiukset rasvoittuu vähemmän, iho ei kuki.Yksi finni kerran puolessa vuodessa, kun ennen oli akneiho.

      Iho voi kiiltää jos on meikkivoidetta yms, mutta kosteusvoiteet ovat vähällä unohtua käyttämättä. Pesu kuivattaa joskus. Mutta ei ole liian kuivunutkaan.

      Suurin vaikutus on varmaan, että lähti kymmenen kiloa ylimääräistä painoa heti pois, eikä ole tullut takaisin vaikka miten söisin. Harrastamatta liikuntaakaan sen enempää.

      Muuta, mitä yhdistän rasvattomuuteen, on että migreenit jäi pois. Yhdistän ne rasvaan, koska viimeisen migreenini sain ku olin jo tällä ruokavaliolla, mutta käytin purkin soijakermaa kakussa. Oatlyn kaurakermasta ei ihan tule sitä samaa heti, siinä toki on öljyä. Käytin esim. kesällä mansikkakakussa, kun en tiennyt että voi tehdä pähkinöistä kermaa. Ja aina ei jaksa tehdä monimutkaisestikaan.

      Mielitekoja on: rasvaisiin kuten maapähkinävoi, ja tumma vegaaninen suklaa. Kaakaota pitäisi joskus saada kupillinen, ja sellaisen voin tekaista, jopa sokeria laitan. En tosin nyt tee, kun on tämä haaste. Pähkinät ovat herkkua, ja pidän niitä vain harkitusti kaapissa etten alkaisi syömään niitä liikaa. Vaikka niitä olisi ok syödäkin, koska ne ovat kokokasvisruokaa.
      Tummasuklaalevyn heitän aina jo kaupasta tultua ylähyllylle, että se unohtuisi.Usein laitan hedelmälautasen suklaan kanssa samalla ym, ettei mee kaikki suklaat kerralla. Lähinnä siinäkin kavahdan joskus kun muistan sen, miten ennen särki aina päätä ja hampaat sotkeentuivat.

      Maapähkinävoita jos on, niin kyllä sitä alkaa haluta syödä. Se alkaa vasta sitten unohtua, jos en osta sitä.
      Juustoihin ja muihin ei ole tullut mielitekoja. Aistit sen verran herkistyneet niille, että jos joku paistaa voissa lihaa ym, se ei ole nenälle signaali että aletaan syömään, vaan että hylätään tämä rakennus.

      Olen alkanut maistamaan kermaisuutta ja rasvaa siellä, missä sitä ei perinteisesti ole ollut. Kuten kaurahiutaleissa. Maistan niitä samoja makuja mitä karkeissa, kuten banaanikeksi on mulle pähkinää, toffeeta ym., mutta olen herkistynyt löytämään ne vähäisetkin makuvivahteet. Välillä tämä kovia kokenut makuaistini on tosin vähän turta kahvista ja xylitolpastillista, joten en aina maista sitten mitään, en hyvää enkä pahaa.

      Rasvaa tulee kuitenkin, se vaan on sitä kasvien omaa rasvaa joka on sitoutunut kuituun, eikä ole niin negatiivisia vaikutuksia. Kaurasta katsoin vasta, että puolesta paketillisesta tulee n. 36 g rasvaa. Se tulee vain hitaasti tietenkin.

      Poista
  2. Onpa hienoa, että pidät tällaista blogia ja jaat vinkkejäsi! (eri anonyymi, kuin kysymyksen esittäjä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta, kannustavasta kommentista, onpa kiva kuulla:) Kaunista iltaa !

      Poista
  3. Kävin laskemassa, että noista viikon ruoista saat vain 106,1g rasvaa :o Se on kyllä ehdottomasti liian vähän, riittää ehkä kahden päivän tarpeisiin jos siihenkään... Miten nuo tyypit, joilta oot vinkit ottanut, perustelevat sen, että rasvaa ei tarvita juuri ollenkaan? t. ravitsemustieteilijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustelevat tutkimustiedolla.
      Ideoita tulee tutkimuksille mm.pitkäikäisten kansojen ruokavalioista. Ihmisryhmien, joiden keskuudessa esiintyi hyvin vähän tai ei ollenkaan länsimaissa tyypillisesti esiintyviä elintapasairauksia, mutta joita ei geeniperimäkään suojannut siinä vaiheessa, kun muuttivat dieettinsä kohti länsimaista ruokavaliota. 10% rasvaa ruuasta on se mikä näissä tutkimuksissa toistuu. Blue Zones -sivusto joka erikoistuu näihin pitkäikäisiin kansoihin sijoittaa rasvan 20% kieppeille. Ainakin nyt kun katsoin. Kaikki niistä kansoista eivät ole täysin vegaaneita, vai oliko jopa ollenkaan. Mutta lihan osuus tosi minimissä.

      Yritin etsiä jotain hyvää sivustoa, missä asia olisi pähkinänkuoressa selitetty ja lähdeviitteineen, täsmällisesti juuri rasvan osalta, mutta eihän niitä sekunnissa löydä tietenkään tarpeeksi. Ja kun pitäisi lukea ne läpikin ennen suosittelua:D. Mutta ravitsemustieteilijänä varmasti osaat suunnistaa tiedon lähteille päästyäsi ensin alkuun,miksei varmasti moni muukin. Ja tämä kommenttikenttähän pysyy tässä, ja voi lisätä linkkejä ja kysymyksiä lisääkin.
      Tässä esimerkiksi parhaimmistoa, kun on onnistuttu reversoimaan vaikeita tautitapauksia, sydäntaudin osalta, Caldwell B. Esselstyn Jr. MD:n työtä:

      Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition
      Caldwell B. Esselstyn Jr. MD https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1520-037X.2001.00538.x

      A plant-based diet and coronary artery disease: a mandate for effective therapy
      Caldwell B Esselstyn
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466936/

      The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
      Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
      / 2014http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

      Syön pellavansiemenrouhetta suunnilleen päivittäin 1-2 rkl, jonka myös Dr.Esselstyn sallii potilailleen.


      En alun perin kiinnittänyt rasvan määrään finelissä erityistä huomiota. Aloin kolmisen vuotta sitten syödä ensisijaisesti Dr. Caldwell B. Esslestynin suosittelemaa ruokavaliota. Yleensä kun tarkistan ravinnosta saamani rasvat pistokokeena, ne asettuvat Finelin mukaan sinne 10% kieppeille. Eli 10% ruuan kaloreista tulee rasvoista. Välillä 7%, välillä 12 %. Sitä rataa.

      Pellavansiemenrouhe on rasvapitoista. Se ei ole ostoksissa, koska se on vakio kuivakaappiaine, kuten mausteetkin. Mutta en tiedä kuinka merkittävä se pellavansiemenrouhe on, jos syö kunnolla muuten. Siihenkin varmaan pitäisi hakea linkkejä. Esim NutritionFacts.org on sivusto, josta löytyy laidasta laitaan näitä tietoiskuja, Flax Seed Meal on pellavansiemenrouhe, ja hyvä puoli on että tosiaan lähteet on mainittu jotta voi käydä tarkistamassa itse, mikäli ko. tutkimus on netissä julkaistu tai on pääsy muuten.

      Poista
    2. Niin, ja kiitos kommentista ja kysymyksestä. Toivottavasti vastauksestani saat jotain irti. Tämä on laaja aihe, ja lisään vielä että kaikki kokokasvisruokavaliolla olevat ja sitä suosittelevat eivät välttämättä tähtää erityisesti 10% rasvaan, tai sen alle. Moni syö esimerkiksi pähkinöitä ja muita rasvapitoisia kasviksia minua enemmän, ja varmaan saavat normaalin suosituksen mukaisen, eli yli 25% rasvaa päivässä. Eli jos rasvan saanti huolettaa, niin pääasia lienee että se on kokonaisista kasveista tulevaa rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoja ym. Rasva on sitoutunut kuituun vielä. Pääasia on kaiketi välttää silloinkin sitä asiayhteydestään irroitettua pullotettua rasvaa. Ja välttää eläinrasvaa, ja kovia rasvoja kuten palmurasva, kookosrasva. Kannattaa lukea tai muuten tutustua (youtubessakin luentoja) esim. The China Study, kirjoittajat T. Colin Campbell PhD and Thomas M. Campbell II, MD. Liittyen ruokavalioon.

      Poista
  4. Tässä vielä viimeinen uudelleen se yksi linkki, kun se osuu nyt tekstiin eikä erotu:

    http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

    The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
    Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
    / 2014

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o