Siirry pääsisältöön

WFPB - 35 €/vko - Ruokabudjettihaaste - Viikko 2. - Mitä kaapissa? Ruokaostossuunnitelma

Budjettihaaste kesti seitsemän päivää. En lähtenytkään kauppaan heti, ostamaan marjoja ja kaikkea mikä haasteviikolla puuttui.

Aion jatkaa toisen viikon 35 euron viikkobudjettia. Nyt kun aloitan uuden viikon (2.), käytän pesämunana niitä ruokia mitä jäi jäljelle.

Kaapissa on haasteen jäljiltä:

  • 1 dl punaisia linssejä
  • n.700 g jauhoja
  • n. 500 g kaurahiutaleita
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • keräkaali, aukaistu
  • pari kiloa perunoita 
Jääkaapissa mealprepattuna sunnuntaipäiväksi kastiketta, rieskoja, banaanikeksiä muutama.

1kg perunoita keitin viimeisen haastepäivän iltana, ja jätin taas 200 g syrjään uusia rieskoja varten.


Sitä voi ihmetellä, että onpa nyt kallis haaste, eikä mitään erikoistakaan syöty. Puuroa, banaania, pottua lanttua ja porkkanaa.

Mutta: Kun ottaakin huomioon mitä jäi jäljelle, seuraavalla viikolla voi mahtua jo marjojakin. Ostossuunnitelma on tehty, ja esittelen sen tässä postauksessa.

Tämä postaus on jatkoa 35 euron viikkoruokabudjettihaasteelle. Nyt on alkamassa uusi viikko. Yksinasuva, 2000kcal/pv ravinnontarvearvio, mieluiten yli, ei kummempia allergioita, paitsi en mielelläni osta sipulia. ( Se olisi kyllä huippu halpa ja hyvä kasvi, ja suosittelen sitä toki muille kaikin mokomin. )

Selostus ensimmäisen haasteviikon säännöistä ensimmäisessä postauksessa. Tällä viikolla erona: sama 35 euron viikkobudjetti, mutta en erottele kauppareissuja 7 euron pompseiksi. Marketit ovat mukana hintavertailussa. Mausteet eivät edelleenkään kuulu, enkä huomioi etukorttitarjouksia.
Seitsemännen haastepäivän jälkeen tapahtunutta:

Yllätys oli suuri. 
Vaihdoin ostoskorit marketeiksi.

Citymarketista samat viikon ostokset 30,80 (Oli jokin tarjous, tai sitten unohdin tuotteita..ihmeen vähän)
Prismasta 34,08 
K-Marketista 35,99

Hyvin pieniä eroja loppujen lopuksi, vaikka usein tuntuukin että lähikaupoissa on kalliimpaa.

Salen hintoja en alkanut selvittää tarkoin, kun piti joka perunapussikin vaihtaa jos vaihtoi S-kaupan verkkokaupassa Salen ja Prisman kesken. Ja etsiä Sale vielä eri paikkakunnalta, josta löytyy kotiinkuljetus tai nouto.

Selvitystyö kertoi näin silmämääräisesti, että periaatteessa pitäisi olla sama, mistä kauppalajikkeesta tämän 35 euron viikkobudjettihaasteen yrittäisi toteuttaa. Kunhan ei mistään pikku kioskilta sentään.

K-Marketista, K-Supermarketista. Salesta, S-Marketista, Prismasta. Varmaan Lidlistäkin. Ihan mistä vain haluaa, tai mikä on lähin. Tietysti kaikkia tuotteita ei aina saa, ja pitää valita lähin vaihtoehto. Kuten irtosienet vs. tölkkisienet. 

Erot tasaantuvat, kun Pirkka-kaupassa on joskus vaikkapa euron tarjous punajuurista, kun taas Salessa puolestaan on reilusti halvempi bataatin kilohinta.

Sen takia on hyvä voida vaihtaa lennossa ruokasuunnitelmaa.

Voi käydä vaikka kahdessa eri kaupassa, jos ne sattuvat olemaan matkan varrella. 

Ellei marketissa ole parhaillaan juurestarjouksia, samat tuotteet saa sieltä ehkä euron kalliimmalla. Sen voi kompensoida jättämällä banaanitertusta pari kappaletta pois, ja ostamalla vaikka Xtra tai Pirkka riisiä, jasmiiniriisin sijaan. Näkee tarkemmin, kunhan saan seuraavan viikon kauppalistan kunnolla valmiiksi, ja käytyä kaupassakin mutkan.

Jos kalliimmalla kappalehinnalla isomman pussin, kuten Xtra riisin kilohinta on halvempi, ja se on 2 kg pussi, saakin ensi viikon riisit samalla.

Jos budjettia haluaa noudattaa supertarkasti, voisi käydä kahdesti kiertämässä kaupassa. Ensin ostaa ne kiinteähintaiset paketit kuten riisit ja tomaattimurskat. Sitten katsoo mitä jäi, ja ostaa hedelmät toisella kierroksella, jolloin voi omenan tai perunan tarkkuudella punnita saadakseen haluamansa summan.



Uudet ostokset -vain kaloripitoisimpien osalta -  laskin Finelissä yhteen kaapissa olevien kanssa. Kilokaloreita pitäisi tulla ylimääräistä. Vaikka siis muutama peruna tai omena jäisi kauppareissulla säästön takia ostamatta, niin kalorien ja jaksamisen puolesta tulee pärjäämään viikon. 

Kalorihan ei tässä haasteessa ole mikä tahansa kalori, vaan sen pitää olla kokokasvisruokaa, vähäisiä kompromisseja tehden. Valitsen valkoisen riisin tai joskus ostan hiivaleipäjauhoja, mutta pullosta en kaada rasvaa, vaikka siitä saisi sekunnissa kaloria niin, että tukkakin suortuu.




Ruuan riittävyydestä en mene tietenkään jokaisen kohdalla takuuseen, että juuri tämä minun ostoslistani olisi se maailman paras. Mutta siksi elänkin tällä nyt itse, jotta voin ainakin omaa kokemusta tarkastella.

Katsotaan mitä suunnittelin:

35 euron ostokset, kategorioittain ja maksimihinta

Tärkkelys 15  €:
  • 7-10 kg perunaa 
  • 1 kg riisiä, mieluiten jasmiini
  • 2-3 pussia tummaa makaronia
  • 1 pussi täysjyväspagettia
  • 3-4 bataattia

Juures, 2,5  €:
  • Porkkanapussi, 1 kg
  • Juureksia, irtona pari kpl, jos ei saa irtona, joku kesäkurpitsa
Vihannes: 7 €:  (kaaliahan on jo puolikas)
  • 2 kpl kiinankaalia
  • 1 kpl lehtikaalia, 150-200 g/pss
  • varsiselleri tai lehtiselleri
  • Vihreät pavut, pakaste
Marjat 2,5 €:
  • 1 tai 2 kpl 200g pss marjoja, 
Hedelmät 3,5 €:
  • 3-5 kpl banaani
  • 4-7 kpl omena
Tomaattisäilykkeet 2,5 €:
  • 1-2 prk paseerattu tomaatti
  • 1-2 prk tomaattimurska 
  • 1 tuubi tomaattisose
Muuta, 1-2 euroa:
  • pari irtosientä, tai 1 tlk purkkisieniä
  • pari sitruunaa
  • maustekurkku, toivottavasti mahtuu
= 35 €

Näitä sain laitettua eilen ostoskoriin, ja sain tulokseksi 34-36 euroa aina, vaihdellen kauppoja ja tuotteitakin. Välillä piti jättää jotain pois, että saa muuta mahtumaan. 

Alkoi näyttää valmiilta. Naftisti saa kaiken 35 eurolla, mutta saatan joutua nipistelemään vihanneksilla punniten erikseen.

En ole vielä kauppaan ehtinyt, enkä varmasti voi jokaisessa kaupassa käydä.
Mutta raportoin sitten, millaiset viikon ruokaostokset on tehtynä.

En tee joka päivä postausta, mutta riippuu miten tämä lähtee etenemään. Ruokaohje välillä, ja mitä tässä nyt ilmenee.



Osa tuotteista on ostettu aikaa sitten kaappiin, ja "ostan" ne itseltäni, ja elän haasteviikolla samoilla elintarvikkeilla.

Pitää perunat ja vihanneksia hakea, mahdollisesti Prismasta se 10 kg Mäläskän 6.99 € perunasäkki kerralla, tai sitten irtoperunoita + pari jauhosta perunapussia. Katson miten saan 35 euroa riittämään. 

Nyt oli K-Marketissakin perunatarjous, jos haluaa sieltä käydä hakemassa. Voi olla, että joutuukin tyytymään 7 kg perunaan, mutta sen verran perunaa meni viime viikollakin.


Kiitos kun luit, toivottavasti tykkäät seurata haastetta. Kaikkia ihmisiä ei kiinnosta hinnat, mutta vegaaniset WFPB- ideat ja kuvat haasteen sivutuotteena voivat kiinnostaa. Toisia ei kiinnosta ruokaohje, mutta hinnat kiinnostavat. Onhan esimerkiksi Merisää- ohjelmaakin joskus kiva kuunnella, vaikken itse ainakaan siitä mitään koskaan opikaan.

Olisipa tässä mukavia juttuja monelle lukijalle, toivon.

Viime haasteviikon reseptejäkin voi jatkojalostaa mieleisekseen, eikä tämä ole mikään ehdoton ihannebudjetti. Kunhan taas haastelen, säästän samalla toki ruokaostoksissa, ja yritän ratkaista mikä ruuassa maksaa.  

Yksinkertaistuu kummasti ruokasuunnitelmat, ja on jotenkin ihanaa maistaa makuja paremmin. Viime viikolla ei ollut seitsemän hedelmän puuroannos joka kerta, ja herkkuja jatkuvasti.

Muut postaukset, 35 €/vko budjettihaaste: 
Haasteviikon 4 postaukset:

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Onko rasvattomuus ruoassa vaikuttanut miten kehoosi? Tuleeko koskaan mielitekoja esim. juustoihin tai muuhun rasvaiseen herkkuun, mikä nyt itsekullekkin maistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ainakin hiukset rasvoittuu vähemmän, iho ei kuki.Yksi finni kerran puolessa vuodessa, kun ennen oli akneiho.

      Iho voi kiiltää jos on meikkivoidetta yms, mutta kosteusvoiteet ovat vähällä unohtua käyttämättä. Pesu kuivattaa joskus. Mutta ei ole liian kuivunutkaan.

      Suurin vaikutus on varmaan, että lähti kymmenen kiloa ylimääräistä painoa heti pois, eikä ole tullut takaisin vaikka miten söisin. Harrastamatta liikuntaakaan sen enempää.

      Muuta, mitä yhdistän rasvattomuuteen, on että migreenit jäi pois. Yhdistän ne rasvaan, koska viimeisen migreenini sain ku olin jo tällä ruokavaliolla, mutta käytin purkin soijakermaa kakussa. Oatlyn kaurakermasta ei ihan tule sitä samaa heti, siinä toki on öljyä. Käytin esim. kesällä mansikkakakussa, kun en tiennyt että voi tehdä pähkinöistä kermaa. Ja aina ei jaksa tehdä monimutkaisestikaan.

      Mielitekoja on: rasvaisiin kuten maapähkinävoi, ja tumma vegaaninen suklaa. Kaakaota pitäisi joskus saada kupillinen, ja sellaisen voin tekaista, jopa sokeria laitan. En tosin nyt tee, kun on tämä haaste. Pähkinät ovat herkkua, ja pidän niitä vain harkitusti kaapissa etten alkaisi syömään niitä liikaa. Vaikka niitä olisi ok syödäkin, koska ne ovat kokokasvisruokaa.
      Tummasuklaalevyn heitän aina jo kaupasta tultua ylähyllylle, että se unohtuisi.Usein laitan hedelmälautasen suklaan kanssa samalla ym, ettei mee kaikki suklaat kerralla. Lähinnä siinäkin kavahdan joskus kun muistan sen, miten ennen särki aina päätä ja hampaat sotkeentuivat.

      Maapähkinävoita jos on, niin kyllä sitä alkaa haluta syödä. Se alkaa vasta sitten unohtua, jos en osta sitä.
      Juustoihin ja muihin ei ole tullut mielitekoja. Aistit sen verran herkistyneet niille, että jos joku paistaa voissa lihaa ym, se ei ole nenälle signaali että aletaan syömään, vaan että hylätään tämä rakennus.

      Olen alkanut maistamaan kermaisuutta ja rasvaa siellä, missä sitä ei perinteisesti ole ollut. Kuten kaurahiutaleissa. Maistan niitä samoja makuja mitä karkeissa, kuten banaanikeksi on mulle pähkinää, toffeeta ym., mutta olen herkistynyt löytämään ne vähäisetkin makuvivahteet. Välillä tämä kovia kokenut makuaistini on tosin vähän turta kahvista ja xylitolpastillista, joten en aina maista sitten mitään, en hyvää enkä pahaa.

      Rasvaa tulee kuitenkin, se vaan on sitä kasvien omaa rasvaa joka on sitoutunut kuituun, eikä ole niin negatiivisia vaikutuksia. Kaurasta katsoin vasta, että puolesta paketillisesta tulee n. 36 g rasvaa. Se tulee vain hitaasti tietenkin.

      Poista
  2. Onpa hienoa, että pidät tällaista blogia ja jaat vinkkejäsi! (eri anonyymi, kuin kysymyksen esittäjä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta, kannustavasta kommentista, onpa kiva kuulla:) Kaunista iltaa !

      Poista
  3. Kävin laskemassa, että noista viikon ruoista saat vain 106,1g rasvaa :o Se on kyllä ehdottomasti liian vähän, riittää ehkä kahden päivän tarpeisiin jos siihenkään... Miten nuo tyypit, joilta oot vinkit ottanut, perustelevat sen, että rasvaa ei tarvita juuri ollenkaan? t. ravitsemustieteilijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustelevat tutkimustiedolla.
      Ideoita tulee tutkimuksille mm.pitkäikäisten kansojen ruokavalioista. Ihmisryhmien, joiden keskuudessa esiintyi hyvin vähän tai ei ollenkaan länsimaissa tyypillisesti esiintyviä elintapasairauksia, mutta joita ei geeniperimäkään suojannut siinä vaiheessa, kun muuttivat dieettinsä kohti länsimaista ruokavaliota. 10% rasvaa ruuasta on se mikä näissä tutkimuksissa toistuu. Blue Zones -sivusto joka erikoistuu näihin pitkäikäisiin kansoihin sijoittaa rasvan 20% kieppeille. Ainakin nyt kun katsoin. Kaikki niistä kansoista eivät ole täysin vegaaneita, vai oliko jopa ollenkaan. Mutta lihan osuus tosi minimissä.

      Yritin etsiä jotain hyvää sivustoa, missä asia olisi pähkinänkuoressa selitetty ja lähdeviitteineen, täsmällisesti juuri rasvan osalta, mutta eihän niitä sekunnissa löydä tietenkään tarpeeksi. Ja kun pitäisi lukea ne läpikin ennen suosittelua:D. Mutta ravitsemustieteilijänä varmasti osaat suunnistaa tiedon lähteille päästyäsi ensin alkuun,miksei varmasti moni muukin. Ja tämä kommenttikenttähän pysyy tässä, ja voi lisätä linkkejä ja kysymyksiä lisääkin.
      Tässä esimerkiksi parhaimmistoa, kun on onnistuttu reversoimaan vaikeita tautitapauksia, sydäntaudin osalta, Caldwell B. Esselstyn Jr. MD:n työtä:

      Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition
      Caldwell B. Esselstyn Jr. MD https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1520-037X.2001.00538.x

      A plant-based diet and coronary artery disease: a mandate for effective therapy
      Caldwell B Esselstyn
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466936/

      The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
      Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
      / 2014http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

      Syön pellavansiemenrouhetta suunnilleen päivittäin 1-2 rkl, jonka myös Dr.Esselstyn sallii potilailleen.


      En alun perin kiinnittänyt rasvan määrään finelissä erityistä huomiota. Aloin kolmisen vuotta sitten syödä ensisijaisesti Dr. Caldwell B. Esslestynin suosittelemaa ruokavaliota. Yleensä kun tarkistan ravinnosta saamani rasvat pistokokeena, ne asettuvat Finelin mukaan sinne 10% kieppeille. Eli 10% ruuan kaloreista tulee rasvoista. Välillä 7%, välillä 12 %. Sitä rataa.

      Pellavansiemenrouhe on rasvapitoista. Se ei ole ostoksissa, koska se on vakio kuivakaappiaine, kuten mausteetkin. Mutta en tiedä kuinka merkittävä se pellavansiemenrouhe on, jos syö kunnolla muuten. Siihenkin varmaan pitäisi hakea linkkejä. Esim NutritionFacts.org on sivusto, josta löytyy laidasta laitaan näitä tietoiskuja, Flax Seed Meal on pellavansiemenrouhe, ja hyvä puoli on että tosiaan lähteet on mainittu jotta voi käydä tarkistamassa itse, mikäli ko. tutkimus on netissä julkaistu tai on pääsy muuten.

      Poista
    2. Niin, ja kiitos kommentista ja kysymyksestä. Toivottavasti vastauksestani saat jotain irti. Tämä on laaja aihe, ja lisään vielä että kaikki kokokasvisruokavaliolla olevat ja sitä suosittelevat eivät välttämättä tähtää erityisesti 10% rasvaan, tai sen alle. Moni syö esimerkiksi pähkinöitä ja muita rasvapitoisia kasviksia minua enemmän, ja varmaan saavat normaalin suosituksen mukaisen, eli yli 25% rasvaa päivässä. Eli jos rasvan saanti huolettaa, niin pääasia lienee että se on kokonaisista kasveista tulevaa rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoja ym. Rasva on sitoutunut kuituun vielä. Pääasia on kaiketi välttää silloinkin sitä asiayhteydestään irroitettua pullotettua rasvaa. Ja välttää eläinrasvaa, ja kovia rasvoja kuten palmurasva, kookosrasva. Kannattaa lukea tai muuten tutustua (youtubessakin luentoja) esim. The China Study, kirjoittajat T. Colin Campbell PhD and Thomas M. Campbell II, MD. Liittyen ruokavalioon.

      Poista
  4. Tässä vielä viimeinen uudelleen se yksi linkki, kun se osuu nyt tekstiin eikä erotu:

    http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

    The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
    Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
    / 2014

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait