Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Marraskuu 1. 45 €

Marraskuun ensimmäiset ruokaostokset. Tarkastellaan valkoista riisiä hetki.

Säästöpohdintoja myös. Keksin uuden säästöhaasteen tai ainakin ajattelutavan, miten laatia ostoslistoja. Tai en tiedä onko mikään säästömietintö varsinaisesti uutta. Tulee uutena vain, jos ei ole vielä tullut ajatelleeksi tietyltä kannalta.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla ostokset koostuivat neljästä kategoriasta:

 1. Tärkkelys
 2. Lehtivihreät vihannekset
 3. Hedelmät ja marjat
 4. Mausteet ja muut
Muita viljoja tai tärkkelyspitoisia kuin riisi ei tarvinnut ostaa. Riisin, 12 kg, laitan osittain koirien piikkiin. Reilusti enemmän, kuin yksinasuva normaalisti tarvitsee viikossa. 

Perunoita oli valmiina. 

Rasvapitoisuuttakin tuli, pellavansiementen muodossa. Pähkinät ja siemenet voisivat olla yksi ostoskategoria, mutta laitoin nyt osastoon "Mausteet ja muut". 

Pavut, jos olisin ostanut, kuuluisivat varmaan tärkkelyksiin, tai sitten omaansa eli pavut ja linssit. 

Vihanneksista oli vieläkin juuresämpäreistä porkkanoita, sekä lanttua ja nauriita. 

Kaali on. Punajuuriakin on. Nauriita pari.

1. Tärkkelys:

= 20,23 €


Preah Vihear jasmiiniriisi 2 X 5 kg säkki 8,99 €/kpl, 1,80 €/kg

Lidlistä Golden Sun 2 kg riisi, 2,25 €, 1,13 €/kg

Tavallaan ei kokokasvisruokaa, koska kokojyväähän suositellaan.

Finelin mukaan 12 kg riisiä sisältää 41 068 kcal. Jos kalorimäärän jakaa kahdellatuhannella kalorilla (jonka ajattelen karkeasti arvioiden tarvitsevani päivässä), saa noin 20 päivää. Finelin ruokapäiväkirjassa en löytänyt kaikkia riisilajikkeita, ja valitsin puuroutuvan riisin.

Syömällä pelkkää riisiä tärkkelykseksi kaksitoista kiloa riittäisi tällä laskuopilla noin 20 päivää. 

Riisin sekaan pitäisi laittaa vihanneksia, koska raffinoidusta riisistä puuttuu olennaisia vitamiineja, sanoo myös Wikipedia.

Mielenkiintoista liittyen riisiin: 

Walter Kempner - niminen tiedemies käytti riisidieettiä sairauksien parantamiseen. 

Hänen mielestään riisissä oli kuitenkin liikaa proteiinia tarkoitukseen nähden, ja halusi potilaiden syövän pöytäsokerista osan kaloreista. Hedelmämehujakin dieetillä juotiin. Nutrition Facts.org: "Kempner Rice Diet: Whipping Us Into Shape". En sillä, että riisidieettiä alkaisin nyt kokeilemaan, mutta mielenkiintoista tietoa sinänsä.

Ostamassani kahdessatoista kilossa oli 727,2 g proteiinia, eli saisin noin 36 g päivässä. Teoriassa, jos joutuisi elämään riisillä. Vihanneksissa olisi toki myös.

Nyt ei keittoaikaa tai pohjaan palamista tarvitse murehtia, kun on riisinkeitin. Keittoajan takia ostin ennen riisihiutaleita koirien vatsatauteja varten. 

Halvemmaksi tulee tämä tavallinen riisi. Riisihiutaleet toimivat silti jouluisen riisipuuron tekoon.


2. Lehtivihreät vihannekset:


= 5,04 €

 • Jääsalaatti 0,89 € tarjous Minimanissa
 • Lehtikaali 2,39 € Prismasta
 • Kiinankaali 1,76 € 504 g, 3,49 €/kg, Lidlistä

Kaikki eri kaupoista. Mitä lie seikkailuja on tullut tehtyä.

Jääsalaatti nahistuu, se alkuviikosta leipien rakenteluun.

Lehtikaalia pitkin viikkoa.

Hyvin säilyvä kiinankaali loppuviikkoa varten. 


3. Hedelmät ja marjat


= 2,69 €

Royal Gala omenat ovat yleensä yli 2 €/kg.

Nyt olikin 1,5 kg pussi Prismasta, Italialaisia, 1,79 €/kg. 

Vahingossa löysin. Hyvä välillä vaellella, ja tutkailla hyllyjen reunoja. 

Porkkanoissakin se halvimman kilohinnan 2 kg säkki on usein aivan jossain reunassa, ja parhaiten esillä on 500 g ja 1 kg pusseja. Viimeksi tosin, heti kun pääsin ajattelemasta, oli nostettu Prismassa ne edulliset porkkanat eteen.

=1,99 €

Puolukat 1,99 € Minimanista, 10 €/kg.


4. Mausteet ja muut:= 4,84 €

Pellavansiemeniä ja rouhetta. Tätähän suositellaan rasvahappojen, kuitujen ja vaikka minkä saantiin.

Ja jos ei syö vaikka pähkinöitä. 


 • Kokonaisia, 1,89 €/500g 
 • valmiiksi rouhittuja 2,95 /300 g. 
Prismassa olisi tuo rouhe ollut halvempaa.

Siementen kilohintoja harvoin tutkin, kun pussi riittää pitkään. Varmaan pitäisi tutkia.

Kokonaisista kokeilen rouhia itse. Jos ei syö rouhittuna, ei rasvoja saa. Makutesti ei onnistu, rouhin kahvimyllyllä. 


=  9, 89 €

 • Inkivääri, 0,61 €. 0,09 kg. 6,79 €/kg
Voi pakastaa. Kerrankin muistin ostaa. Olisi ollut halvempaa Prismassa kuin Minimanissa, mutta pääasia että sain ostettua.
 • Meira Ketsuppi 1,2kg, 3,19/plo, 2,66 €/kg, Prismasta. 
Kallistunut. Viimeksi oli alle 3 €/pullo.

 • Poppamies Caribbean Hot Sauce, Minimanista, 5,05 €/pullo. 

Tässä ei ollut ainakaan öljyä. Eikä sipulia. Sipuli on hyvä kasvi, mutten sitä halua. Suolaa 0,6 g / 100 g 

Ainesosat Poppamiehen sivulla.

Voin suositella. Maukas kastike. Pienikin pisara tuo tropiikin mieleen, ja lautanen muuttuu satujen merirosvoalukseksi.  Tulisuuteen tottuu pikkuhiljaa. Joskus jouduin ihan laimentamaan vaikka tulisuusaste oli 5/10, nyt menee hyvin.

Siinä olivat ostokset, yhteensä n. 44,68 €.

Säästömietinnöt ja säästöhaasteet:

Nyt meni 45 euroa, mutta eri summia miettiessä 35 voisi myös olla varteenotettava viikkobudjetti. Budjettihan on yksilökohtainen asia, mutta esimerkkibudjettina siis, ja ideointia varten. Säästöhaaste laittaa keksimään myös ruokia tietyilla summilla.

Jos ruokakulut olisivat 35 € viikossa, se tarkoittaisi viittä euroa päivässä. Vitosen päiviä olen tehnyt välillä blogissa, ja ruokaohjeiden yhteydessä miettinyt saako jonkin ruokalajin vitosella.


Kokokasvisruokavalion vitosen ostoslistoissa olen kokenut haasteellisena aina mahduttaa riittävät määrät tuoretta vihannesta vitoseen. Ei siksi, etteivätkö vihannekset pieneen budjettiin mahtuisi ollenkaan. Enemmänkin koska kertaostoksena vitonen on vaikea summa.

Siinä pitäisi jonain päivänä hakea pelkkä vihannes, vaikkapa puolentoista kilon kaali, ja toisena päivänä tärkkelykset. 

Siksi mietin, että seitsemän euron ostoslistakokeilut olisivat kivoja. Eli kun kävisi viisi kertaa viikossa kaupassa hakemassa 7 eurolla ruokaa, siitä tulisi vähemmän kävelyä, ja enemmän ostoksia kerralla. Seitsemään euroon mahtuu sekä pääruoka-aineksia, että vihanneksia.

Mitäpä jos ei tarvitsisikaan käydä viittä kertaa? Sitä en tiedä. Jospa ruoka riittää.

Tai kolme kympin päivää, ja yksi vitosen päivä.

Viisi seitsemän euron päivää olisi yhteensä 35 euroa. Eikä niitä oikeasti olisi pakko ostaa eri kauppareissuilla. Jaottelin nyt vain näin, koska jos miettii että kävelisi ja ostaisi 35 eurolla kerralla, tulisi painava ostoskassi.

14 euron kauppareissu olisi varmaan ihan tehtävissä. 


Koneellani on paljon kuvia tallessa ja kaapissa kotivaraa, joten minun ei olisi pakko oikeasti käydä kaikkea ostamassa. Vastuullista kait olisi syödä mitä kaapeissa on, ja ostaa vasta kun tarvitsee.

Viiden seitsemän euron ostoskerran jälkeen riittäisi ruokaa, koska kauppareissultahan tulee aina vähintään kilon pussit jauhoja ja hiutaleitakin. Niitä ei voi ostaa lusikalla pussiin ja punnita.

Jos saan säästöhaasteet aloitettua tässä kohta, katson hinnat lähikaupoista, koska helppohan markettihinnoilla on säästöt rakennella. Marketeista saa irtotavaraa paremmin, ja voi säätää summaa kohdilleen. Haasteellisempaa lienee, kun pitää kävellen hakea kaikki ruuat lähikaupasta. 

Katsotaan saanko tehtyä mitään kiinnostavaa, ja pystyykö vetämään budjettia vielä alemmas. Tai sitten lähteä välillä eri suuntaan, ja tehdä satasen viikko kerralla.

Ruokaideoita pitää kehitellä myös, on muutamat linssi-ideat hyllyllä odottamassa. 

Kiitos kun luit, ja katsotaan taas.

Koottuja WFPB- leipomuksia ja isänpäiväideoita: Isänpäivä - Juhlapäivän tarjoilut, kootut leivonnaiset blogista

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt