Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä evääksi? - Meal preppaus ja eväsratkaisut - Lounasrasiat

Eväsvinkit ja Meal Prep- ideat esittelyssä.

Tein nimittäin löydön: Lounasrasiat.

Tätä postausta ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä minkään tahon kanssa. En mene edes takuuseen, ovatko nämä rasiat pitemmän ajan käytössä hyviä vai eivät. Ostin ne vasta pari viikkoa sitten.

Lisätty 15.8.2025 loppupuolelle kuva ruokien jäähtymisestä jääkaapissa.
Mealpreppaushan tarkoittaa ruuan tekemistä valmiiksi isompi satsi, jotta ei tarvitse koko ajan kokata. Ruuan voi jakaa valmiiksi annoksiinkin, vaikkapa mukaan ottamista varten.

Rasioita on elämässäni mennyt ja tullut, ja yhdestä rasiasetistä jouduin jopa vaatimaan rahat takaisin ja palauttamaan, koska hajosivat joka ikinen normaalikäytössä. 

Siksi ostan nykyään vain Orthexin rasioita, koska ne eivät ole minulla hajonneet vielä normaalikäytössä. 

Sitten voivat hajota, jos pudotan täytenä lattialle tai tippuu jokin painava pata ruokaa kaataessa reunan päälle. Vaatii silti mielestäni paljon enemmän pieleen menemistä, että ne saa halkeamaan.


Rasioiden ostamista pidän aina hieman riskinä. Siksi kokeilen ensin muutamalla, ja haen lisää vasta jos osoittautuvat hyödyllisiksi.

Orthexin lounasrasioita myytiin useammassakin kaupassa, hinta oli 1,25 €/kpl Minimanissa.

1,2 l on ihan sopiva koko mielestäni.  Kiva, että ovat litteitä.


Merkeissä luvataan, että voi laittaa pakastimeen, mikroon, tiskikoneeseen ja elintarvikekäyttöön. Jos olen nuo merkit tulkinnut oikein.

Eväitä rakentelemaan:


Ensimmäinen kokeiluannos. 

Tämän kanssa tarvitsee kaksi rasiaa mukaan, että saa lämmitettyä tuon leivän erikseen. 

Tästä tulee mieleen 

Leivän välissä on kiinankaalia, ja se ei  pysy kivana ja rapsakkana mikrossa käyttämisen jälkeen. 


Se ei olisi huono idea evääksi. Pihvit pavuista, perunasta ja kaurasta. Kylmä salaatti eri rasiaan. 



Tämä kuva kertoo siitä, että en ihan luota tuohon rasian kanteen.

Aikani sitä painelin kiinni eri kohdista. 

Välillä kuului naps, välillä ei. Painelin, painelin ja etsiskelin mistä se on vielä auki. En siis luota, ja varmistukseksi laitan pakastepussin ja pussinsulkijan, ja pidän rasian vaakatasossa.




Tämä rasia on kahvituntia varten tai jälkiruuaksi. Makeaa ja hedelmää.

Mutta tässä nuo naurislastut eivät olleet hyvä idea.

Nauriin kun pilkkoo, se alkaa menemään ajan kanssa kirpeäksi. 

Kasveissahan on usein ainetta, mikä estäisi hyönteisiä puremasta sitä. Tai sen aineen esiastetta, joka lähtee muodostumaan vasta kasvin rikkoontuessa. Ajattelisin, että kirpeys tulee siitä.

Kokonaisia juureksia mukaan, jolloin aine ala muodostua?

En pitänyt nauriiden tuoksustakaan kun aukaisin rasian. Porkkana olisi neutraalimpi. Makuasioita toki, aina. 

Aina kun pilkkoo, nousee myös kylmäsäilytys tärkeämmäksi. 

Salaattirasiassa on sitruunaa, valelin sillä omenat etteivät ne tummu.

Lehtikaaliin pirskottelin balsamietikkaa. Se levisi rasiassa vähän omenoidenkin päälle. Olen kahden vaiheilla, haittasiko vai ei. 


Mealpreppasin myös eväitä, joita ei tarvitse lämmittää mikrossa.

Omena on hätävarana, mutta jää usein syömättä.

Jokaiseen rasiaan laitoin n. 1 - 1, 5 dl kaurahiutaleita, ja n. 1 rkl rusinoita.

Mehu säilyy avaamattomana, kunnes tulee aika sekoittaa se hiutaleisiin ja syödä. 




Tämä eväslajike riittää itselleni jopa n. pariksi tunniksi pitämään nälkää. Jos on kova nälkä, menee tuo omenakin, tai useimmiten banaani. Nyt ei sattunut olemaan banaania.

Kaurahiutale on kuitenkin ihan energiapitoista ruokaa, eikä katoa sekunnissa olemattomiin.


0,75 l rasian sisälle mahtui omenakin. Lyhytvartinen lusikkakin menisi.


Sekä tuoretta kasvista, että lämminruokaa.

Linssikastike, tai saman näköistä myös kurpitsapata. Perunamuusi, jossa keitinvesi nesteenä.


Kahvillekin suljettava muki. 

Pinkissä rasiassa pilkottavat banaanikeksi, omenaa ja smoothie. 


Jos kahvia ei ehdi aina juomaan ajoissa, siitä kannattaa tehdä jääkahvi.

Nyt täytyy silti kyllä sanoa, että ei ollut hyvä kun sekoitin kohmeista banaania, luomu Oatlya ja kahvia.

Juoma olisi tarvinnut jotain maitomaista lisää, kuten kaurahiutaleita. Ehkä myös mausteeksi minttua, vaniljaa ja kaikkea. Mutta menee jo monimutkaiseksi.

Pirtelö tai Nice Cream pelkästä banaanista ja kasvimaidosta on ollut usein ihan hyvä, mutta kahvin kanssa jokin meni nyt pieleen. Tuli se juotua toki silti.  Ja makuasioita, kuten aina.


Tässä on ateria, johon en luota yhtään.

Eli paljon syömistä, mutta tein virheen kun en syönyt oikeaa ruokaa samalla.

Nälkä hetken päästä niin, että hyvä etten pyörtynyt. 

Olen alkanut arvostaa kunnon aterioita. Mitkään tällaiset välipalat ja snäckit eivät oikein enää riitä ravinnoksi.


Minulla on usein mukana ihan liikaakin evästä, joista osa tulee takaisin kotiin. 

Vähäkalorista ruokaa lähtöjään, joten mistään annoskoosta ei enää muutenkaan pihistellä tässä vaiheessa.

Sitä kun ei koskaan tiedä, millainen päivä on tulossa. Voi joutua kotiin tultuakin syömään eväitä, jos ei jouda kokkailemaan.


Teen melkeinpä joka viikko pakkaseen niput täysjyväistä leipää ja banaanikeksiä. Keksit kaurasta ja banaanista. Ruokaisaa, vaikka makeaa.

Kumpikaan näistä ei säily tuoreena mielestäni kuin pari päivää, joten sama heti pakastaa suurin osa.


Itse en preppaa koko viikoksi kerralla. 

Teen nyt edellisenä päivänä viisi rasiaa seuraavaa päivää varten. Ehkä pariksi päiväksi, kunhan haen lisää rasioita.

Minusta valmiiksi pilkottu kasvis ei säily kovin pitkään hyvänä, ja ruokakin alkaa mietityttää jos se istuu liian pitkään. Ei välttämättä edes pilalle menon takia, vaan se ei muuten houkuta.

Laitan ilmavasti ettei jäähtyminen olisi liian hidasta. Ennen rasioihin laittoa saatan pitää kattilaa kylmässä vedessä ja kylmäkallekin sinne pohjan alle esijäähdyttämään.


Annoksiin jakaminen ja lounasrasiat ovat käteviä kotonakin, vaikka ei olisi mihinkään lähdössäkään.

Jos miettii, että normaalisti kastike olisi yhdessä rasiassa, perunat toisessa, riisi kolmannessa, salaatti pussissa, kurkku pussissa, omena lokerossa.

Tekemällä sen sijaan valmiiksi muutamia kokonaisuuksia, ei tarvitse siinä jääkaapilla puljata aina pitkiä aikoja.

Näkee myös hyvin, kauaksiko ruoka riittää ja milloin sitä pitää alkaa tekemään lisää.

Kiitos kun luit! Katsotaan miten rasiat lähtevät toimimaan arjessa. Lisää ruokaideoita pitää kehitellä, mitä kaikkea rasioihin voisi tulla. Makaronia, risottoja ja erilaisia hedelmäsekoituksia, rajattomasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...