WFPB - 0 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 4. päivä - Välipäivä 7€ kauppareissuista - Rieskaresepti
Budjettihaasteen neljäs päivä.
Välipäivä kauppareissuista. Kolme käytetty, kaksi jäljellä.
Tämä postaus on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta.
Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:
Kerron ensin perustilanteen aamulla. Lisäksi kokkailuja, syömisiä, kaloria.
Haasteen sivutuotteena uusi rieskaresepti tekovaihekuvineen.
Se on hyvä.
Neljännen haastepäivän ruoka-ainekset, aamulla:
Rahaa on mennyt 21 euroa kolmessa päivässä, ja näitä ruokia on jäljellä.
Nyt on:
- Kaurahiutaleita
- Riisiä, puoli pakettia= 500g
- Linssejä, 3 dl jäljellä
- Jauhoja, melkein täysi 1kg pussi
- Banaania, pari kpl
- Paprika
- Perunoita, alle 1 kg
- Lanttua
- Porkkanaa
- Tomaattisose
Järjestin haasteruuille kaappiin oman hyllyn.
Pitää mainita, että oikeastihan banaanit eivät voi tuossa olla. Ne alkavat etyleenillä pilaannuttamaan muita kasviksia. Ja jääkaappiin juurekset.
Tehtyä ruokaa:
Kolmannen päivän peruna-porkkana-linssikeitto onnistui.
Hieman pippurista mutta auttaa siihen ettei ala kaipaamaan heti ketsuppeja.
Lisäksi jouduin yöllä syömään kaura-aterian, kun löysin parvekkeelta vajavan kauramaitopurkin.
Kauramaitoloraus ei onneksi lisää mitään ravitsemuksellisesti ratkaisevaa, haasteen kannalta. Pois se oli juotava, enkä halunnut alkaa keksimään miten kauramaidon saa ujutettua haasteostoksiin.
Pellavarouheesta tulin siihen tulokseen, että sitäkin on kaapissa valmiina.
Haastepäivän 4. aamu:
Kattilassa puuro. 1 litra vettä, 4 dl kaurahiutaleita.
Lettutaikina sama kuin eilen. n. 100 g banaania kuorineen punnittuna.
Lanttutikkuja, että saa heti vitamiineja.
Tämä voisi olla koko aamupala, jos jaksaa kaiken. Jätin nuo lätyt silti myöhemmäksi.
Säästöteeman mukaisesti, oli jääkaapissa hillopurkki tyhjänä. Huuhtelin purkin pienellä vesimäärällä puuroon. Pellavarouheen sai sillä kätevästi kasteltua.
Kanelia ripaus. Tuli sittenkin ihan mehevän näköinen puuro.
Meal Prep:
Keittoa, lättyjä, puuro, muusi. Lanttu.
Neljännen päivän suurin osa aterioista lienee näillä kuitattu.
Kalorit:
Alkaa olla eri aineksia sekaisin.
Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.
Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.
En tiedä oliko ihan 800g perunaa, mutta laitoin jotain arvioksi.
Illalla voi kokkailla jotain. Ja alan syömään rieskoja myös. 344 kcal / 100 g jauhoja.
Huomenna ajattelin taas 7 euroa käyttää.
K-Marketissa esimerkiksi olivat punajuuret 1 €/kilo, ainakin kun verkkokauppaa katsoin. Nehän kannattaa hakea. Omenatkin ovat tarjouksessa. En tiedä, onko monissa kaupoissa sama.
Perunarieskat:
Tämä on loistoresepti. Sai pehmeät rieskat. Uskomattoman hyvät.
Lista voi vaikuttaa ensin oudolta, mutta vaihekuvat selventävät asiaa.
Perunarieska-ainekset:
Uuni 200 astetta, n. 15 min.
- 200 g keitettyä, jääkaappikylmää perunaa, muusataan haarukalla
- Jauhoja. n. 3-5 dl Osa jauhoista taikinaan, osa muotoilua varten.
- Suola+sokeri, ripaus, maun mukaan.
- 0,5 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl vettä
Taikina ensin pelkistä grahamjauhoista ja perunoista.
Sitten kaurahiutaleista tehty velli sekaan. Voisi sekoittaa ehkä yhtä aikaakin, mutta ainakin kaurahiutale ehtii näin hieman imeä vettä.
Taikina kun on paksu vaivattava, lopussa näkee paljonko vettä ja kauraa voi laittaa, vai pitääkö jättää osa pois.
Sekoitin peruna-grahamjauhotaikinan käsin, koska perunat muuten vain paakkuuntuvat.
Ne pitää käsin puristaa sekaisin jauhojen kanssa.
Jauhoja kaadetaan vähin erin, ei heti kaikkia. Perunoiden kosteudesta ja muusta riippuu, paljonko jauhoja voi laittaa. Kun taikina on hyvä, loput jauhot jätetään laittamatta.
Sitten 0,5 dl kaurahiutaleita desilitran mittaan. Täytin desilitran viivaan asti vedellä, ja sekoitin.
Sotkin seoksen taikinan sekaan.
Taikinan teosta jääneet jauhot, tai pussista lisää, kaadetaan lautaselle.
Otetaan aina köntti taikinaa, ja tehdään se rieskan muotoiseksi jauholautasella.
Sitten pellille leivinpaperin päälle, pistellään reikiä.
Kätevästi tuli pellillinen rieskoja täyteen.
Melkein kaikki ensin Orthexin 0,5 l rasiaan kaadetut jauhot meni. Osa taikinaan, loput muovailuun.
Pehmoisia ja mukavia rieskoja. Välillä rapeutta reunassa.
Paprika on hyvä päällinen. Voisi kehittää muutakin leivänpäällistä, mutta menivät nyt noinkin.
Kannattaa kokeilla joskus. Helpottaa huomattavasti aina leiväntekoa, kun ei tarvitse monenlaisia aineksia.
Ohrajauhoista ja perunoista teen joskus ilman kaura-vesiseostakin.
"Kanamunaksi" ei tarvita mitään, perunan lisäksi. Kaurahiutale silti pehmensi rieskoja.
Kiitos kun luit! Tule huomenna taas. Toivottavasti ehdin postauksen päiväksi jo, mutta illalla viimeistään.
Huominen on siis kauppareissupäivä.
Huominen on siis kauppareissupäivä.
7 € kauppareissuista neljäs viidestä.
Haasteviikon 2. postaukset:
Haasteviikon 3 postaukset:
Tiesitkö muuten, että hummusta voi tehdä ilman öljyä? Siinä käytetään säilyketölkin lientä eli aquafabaa öljyn sijaan! Tuli mieleen noista rieskoista. Esim tässä yksi googlattu resepti:
VastaaPoistahttps://myplantbasedfamily.com/2019/04/11/oil-free-hummus/
Kiitos vinkistä! Enpä tiennyt koko asiasta. Linkkaamasi ohje oli vielä ilman tahiniakin, joka voi olla myös hyvä juttu. Tahinia ei aina satu olemaan, tai ei halua sitä käyttää rasvaisuuden takia.
PoistaOlisin varmaan lähtenyt vain muusaamaan kikherneitä. Tuo aquafaban maailma olisi tutustumisen arvoinen muutenkin. Tällaiset vinkit ovat hyviä, aina oppii uutta.