Siirry pääsisältöön

WFPB - 0 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 4. päivä - Välipäivä 7€ kauppareissuista - Rieskaresepti

Budjettihaasteen neljäs päivä.

Välipäivä kauppareissuista. Kolme käytetty, kaksi jäljellä. 

Tämä postaus on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta. 

Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:

Kerron ensin perustilanteen aamulla. Lisäksi kokkailuja, syömisiä, kaloria.

Haasteen sivutuotteena uusi rieskaresepti tekovaihekuvineen. 

Se on hyvä. 

Neljännen haastepäivän ruoka-ainekset, aamulla:



Rahaa on mennyt 21 euroa kolmessa päivässä, ja näitä ruokia on jäljellä.


Nyt on:
  • Kaurahiutaleita
  • Riisiä, puoli pakettia= 500g
  • Linssejä, 3 dl jäljellä
  • Jauhoja, melkein täysi 1kg pussi
  • Banaania, pari kpl
  • Paprika
  • Perunoita, alle 1 kg
  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Tomaattisose
Järjestin haasteruuille kaappiin oman hyllyn.

Pitää mainita, että oikeastihan banaanit eivät voi tuossa olla. Ne alkavat etyleenillä pilaannuttamaan muita kasviksia. Ja jääkaappiin juurekset.


Tehtyä ruokaa:



Kolmannen päivän peruna-porkkana-linssikeitto onnistui. 

Voin siis suositella reseptiä, koska itse ainakin pidin.

Hieman pippurista mutta auttaa siihen ettei ala kaipaamaan heti ketsuppeja.



Meni melkein puolet jo illalla. 

Lisäksi jouduin yöllä syömään kaura-aterian, kun löysin parvekkeelta vajavan kauramaitopurkin. 

Kauramaitoloraus ei onneksi lisää mitään ravitsemuksellisesti ratkaisevaa, haasteen kannalta. Pois se oli juotava, enkä halunnut alkaa keksimään miten kauramaidon saa ujutettua haasteostoksiin.


Pellavarouheesta tulin siihen tulokseen, että sitäkin on kaapissa valmiina. 

Haastepäivän 4. aamu:


Kattilassa puuro. 1 litra vettä, 4 dl kaurahiutaleita.

Lettutaikina sama kuin eilen. n. 100 g banaania kuorineen punnittuna.

Lanttutikkuja, että saa heti vitamiineja.



Tämä voisi olla koko aamupala, jos jaksaa kaiken. Jätin nuo lätyt silti myöhemmäksi.

Säästöteeman mukaisesti, oli jääkaapissa hillopurkki tyhjänä. Huuhtelin purkin pienellä vesimäärällä puuroon. Pellavarouheen sai sillä kätevästi kasteltua.


Kanelia ripaus. Tuli sittenkin ihan mehevän näköinen puuro.



Meal Prep:



Keittoa, lättyjä, puuro, muusi. Lanttu.

Neljännen päivän suurin osa aterioista lienee näillä kuitattu.

Kalorit:

Alkaa olla eri aineksia sekaisin. 

Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.



En tiedä oliko ihan 800g perunaa, mutta laitoin jotain arvioksi.

Illalla voi kokkailla jotain. Ja alan syömään rieskoja myös. 344 kcal / 100 g jauhoja.

Huomenna ajattelin taas 7 euroa käyttää.

K-Marketissa esimerkiksi olivat punajuuret 1 €/kilo, ainakin kun verkkokauppaa katsoin. Nehän kannattaa hakea. Omenatkin ovat tarjouksessa. En tiedä, onko monissa kaupoissa sama.


Perunarieskat:

Tämä on loistoresepti. Sai pehmeät rieskat. Uskomattoman hyvät.

Lista voi vaikuttaa ensin oudolta, mutta vaihekuvat selventävät asiaa.


Perunarieska-ainekset:

Uuni 200 astetta, n. 15 min.
  • 200 g keitettyä, jääkaappikylmää perunaa, muusataan haarukalla
  • Jauhoja. n. 3-5 dl Osa jauhoista taikinaan, osa muotoilua varten.
  • Suola+sokeri, ripaus, maun mukaan. 
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl vettä
Taikina ensin pelkistä grahamjauhoista ja perunoista. 

Sitten kaurahiutaleista tehty velli sekaan. Voisi sekoittaa ehkä yhtä aikaakin, mutta ainakin kaurahiutale ehtii näin hieman imeä vettä.

Taikina kun on paksu vaivattava, lopussa näkee paljonko vettä ja kauraa voi laittaa, vai pitääkö jättää osa pois.



Sekoitin peruna-grahamjauhotaikinan käsin, koska perunat muuten vain paakkuuntuvat.

Ne pitää käsin puristaa sekaisin jauhojen kanssa.

Jauhoja kaadetaan vähin erin, ei heti kaikkia. Perunoiden kosteudesta ja muusta riippuu, paljonko jauhoja voi laittaa. Kun taikina on hyvä, loput jauhot jätetään laittamatta. 

Sitten 0,5 dl kaurahiutaleita desilitran mittaan. Täytin desilitran viivaan asti vedellä, ja sekoitin.

Sotkin seoksen taikinan sekaan.


Taikinan teosta jääneet jauhot, tai pussista lisää, kaadetaan lautaselle.

Otetaan aina köntti taikinaa, ja tehdään se rieskan muotoiseksi jauholautasella.

Sitten pellille leivinpaperin päälle, pistellään reikiä.


Sitten 200 C - asteiseen uuniin noin vartiksi.  

Kätevästi tuli pellillinen rieskoja täyteen.

Melkein kaikki ensin Orthexin 0,5 l rasiaan kaadetut jauhot meni. Osa taikinaan, loput muovailuun.



Pehmoisia ja mukavia rieskoja. Välillä rapeutta reunassa.

Paprika on hyvä päällinen. Voisi kehittää muutakin leivänpäällistä, mutta menivät nyt noinkin.

Kannattaa kokeilla joskus. Helpottaa huomattavasti aina leiväntekoa, kun ei tarvitse monenlaisia aineksia.

Ohrajauhoista ja perunoista teen joskus ilman kaura-vesiseostakin. 

"Kanamunaksi" ei tarvita mitään, perunan lisäksi. Kaurahiutale silti pehmensi rieskoja.

Kiitos kun luit! Tule huomenna taas. Toivottavasti ehdin postauksen päiväksi jo, mutta illalla viimeistään.

Huominen on siis kauppareissupäivä.

7 € kauppareissuista neljäs viidestä.

Kommentit

  1. Tiesitkö muuten, että hummusta voi tehdä ilman öljyä? Siinä käytetään säilyketölkin lientä eli aquafabaa öljyn sijaan! Tuli mieleen noista rieskoista. Esim tässä yksi googlattu resepti:

    https://myplantbasedfamily.com/2019/04/11/oil-free-hummus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Enpä tiennyt koko asiasta. Linkkaamasi ohje oli vielä ilman tahiniakin, joka voi olla myös hyvä juttu. Tahinia ei aina satu olemaan, tai ei halua sitä käyttää rasvaisuuden takia.

      Olisin varmaan lähtenyt vain muusaamaan kikherneitä. Tuo aquafaban maailma olisi tutustumisen arvoinen muutenkin. Tällaiset vinkit ovat hyviä, aina oppii uutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin