Siirry pääsisältöön

WFPB - 0 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 4. päivä - Välipäivä 7€ kauppareissuista - Rieskaresepti

Budjettihaasteen neljäs päivä.

Välipäivä kauppareissuista. Kolme käytetty, kaksi jäljellä. 

Tämä postaus on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta. 

Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:

Kerron ensin perustilanteen aamulla. Lisäksi kokkailuja, syömisiä, kaloria.

Haasteen sivutuotteena uusi rieskaresepti tekovaihekuvineen. 

Se on hyvä. 

Neljännen haastepäivän ruoka-ainekset, aamulla:Rahaa on mennyt 21 euroa kolmessa päivässä, ja näitä ruokia on jäljellä.


Nyt on:
 • Kaurahiutaleita
 • Riisiä, puoli pakettia= 500g
 • Linssejä, 3 dl jäljellä
 • Jauhoja, melkein täysi 1kg pussi
 • Banaania, pari kpl
 • Paprika
 • Perunoita, alle 1 kg
 • Lanttua
 • Porkkanaa
 • Tomaattisose
Järjestin haasteruuille kaappiin oman hyllyn.

Pitää mainita, että oikeastihan banaanit eivät voi tuossa olla. Ne alkavat etyleenillä pilaannuttamaan muita kasviksia. Ja jääkaappiin juurekset.


Tehtyä ruokaa:Kolmannen päivän peruna-porkkana-linssikeitto onnistui. 

Voin siis suositella reseptiä, koska itse ainakin pidin.

Hieman pippurista mutta auttaa siihen ettei ala kaipaamaan heti ketsuppeja.Meni melkein puolet jo illalla. 

Lisäksi jouduin yöllä syömään kaura-aterian, kun löysin parvekkeelta vajavan kauramaitopurkin. 

Kauramaitoloraus ei onneksi lisää mitään ravitsemuksellisesti ratkaisevaa, haasteen kannalta. Pois se oli juotava, enkä halunnut alkaa keksimään miten kauramaidon saa ujutettua haasteostoksiin.


Pellavarouheesta tulin siihen tulokseen, että sitäkin on kaapissa valmiina. 

Haastepäivän 4. aamu:


Kattilassa puuro. 1 litra vettä, 4 dl kaurahiutaleita.

Lettutaikina sama kuin eilen. n. 100 g banaania kuorineen punnittuna.

Lanttutikkuja, että saa heti vitamiineja.Tämä voisi olla koko aamupala, jos jaksaa kaiken. Jätin nuo lätyt silti myöhemmäksi.

Säästöteeman mukaisesti, oli jääkaapissa hillopurkki tyhjänä. Huuhtelin purkin pienellä vesimäärällä puuroon. Pellavarouheen sai sillä kätevästi kasteltua.


Kanelia ripaus. Tuli sittenkin ihan mehevän näköinen puuro.Meal Prep:Keittoa, lättyjä, puuro, muusi. Lanttu.

Neljännen päivän suurin osa aterioista lienee näillä kuitattu.

Kalorit:

Alkaa olla eri aineksia sekaisin. 

Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.En tiedä oliko ihan 800g perunaa, mutta laitoin jotain arvioksi.

Illalla voi kokkailla jotain. Ja alan syömään rieskoja myös. 344 kcal / 100 g jauhoja.

Huomenna ajattelin taas 7 euroa käyttää.

K-Marketissa esimerkiksi olivat punajuuret 1 €/kilo, ainakin kun verkkokauppaa katsoin. Nehän kannattaa hakea. Omenatkin ovat tarjouksessa. En tiedä, onko monissa kaupoissa sama.


Perunarieskat:

Tämä on loistoresepti. Sai pehmeät rieskat. Uskomattoman hyvät.

Lista voi vaikuttaa ensin oudolta, mutta vaihekuvat selventävät asiaa.


Perunarieska-ainekset:

Uuni 200 astetta, n. 15 min.
 • 200 g keitettyä, jääkaappikylmää perunaa, muusataan haarukalla
 • Jauhoja. n. 3-5 dl Osa jauhoista taikinaan, osa muotoilua varten.
 • Suola+sokeri, ripaus, maun mukaan. 
 • 0,5 dl kaurahiutaleita
 • 0,5 dl vettä
Taikina ensin pelkistä grahamjauhoista ja perunoista. 

Sitten kaurahiutaleista tehty velli sekaan. Voisi sekoittaa ehkä yhtä aikaakin, mutta ainakin kaurahiutale ehtii näin hieman imeä vettä.

Taikina kun on paksu vaivattava, lopussa näkee paljonko vettä ja kauraa voi laittaa, vai pitääkö jättää osa pois.Sekoitin peruna-grahamjauhotaikinan käsin, koska perunat muuten vain paakkuuntuvat.

Ne pitää käsin puristaa sekaisin jauhojen kanssa.

Jauhoja kaadetaan vähin erin, ei heti kaikkia. Perunoiden kosteudesta ja muusta riippuu, paljonko jauhoja voi laittaa. Kun taikina on hyvä, loput jauhot jätetään laittamatta. 

Sitten 0,5 dl kaurahiutaleita desilitran mittaan. Täytin desilitran viivaan asti vedellä, ja sekoitin.

Sotkin seoksen taikinan sekaan.


Taikinan teosta jääneet jauhot, tai pussista lisää, kaadetaan lautaselle.

Otetaan aina köntti taikinaa, ja tehdään se rieskan muotoiseksi jauholautasella.

Sitten pellille leivinpaperin päälle, pistellään reikiä.


Sitten 200 C - asteiseen uuniin noin vartiksi.  

Kätevästi tuli pellillinen rieskoja täyteen.

Melkein kaikki ensin Orthexin 0,5 l rasiaan kaadetut jauhot meni. Osa taikinaan, loput muovailuun.Pehmoisia ja mukavia rieskoja. Välillä rapeutta reunassa.

Paprika on hyvä päällinen. Voisi kehittää muutakin leivänpäällistä, mutta menivät nyt noinkin.

Kannattaa kokeilla joskus. Helpottaa huomattavasti aina leiväntekoa, kun ei tarvitse monenlaisia aineksia.

Ohrajauhoista ja perunoista teen joskus ilman kaura-vesiseostakin. 

"Kanamunaksi" ei tarvita mitään, perunan lisäksi. Kaurahiutale silti pehmensi rieskoja.

Kiitos kun luit! Tule huomenna taas. Toivottavasti ehdin postauksen päiväksi jo, mutta illalla viimeistään.

Huominen on siis kauppareissupäivä.

7 € kauppareissuista neljäs viidestä.

Kommentit

 1. Tiesitkö muuten, että hummusta voi tehdä ilman öljyä? Siinä käytetään säilyketölkin lientä eli aquafabaa öljyn sijaan! Tuli mieleen noista rieskoista. Esim tässä yksi googlattu resepti:

  https://myplantbasedfamily.com/2019/04/11/oil-free-hummus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Enpä tiennyt koko asiasta. Linkkaamasi ohje oli vielä ilman tahiniakin, joka voi olla myös hyvä juttu. Tahinia ei aina satu olemaan, tai ei halua sitä käyttää rasvaisuuden takia.

   Olisin varmaan lähtenyt vain muusaamaan kikherneitä. Tuo aquafaban maailma olisi tutustumisen arvoinen muutenkin. Tällaiset vinkit ovat hyviä, aina oppii uutta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 3

Viikon ruokaostokset helmikuussa, 35 €. Ensi viikkoa varten ruokaa, ja kasvisraaka-aineiden hintoja. Ravintoon liittyen kaurajuomien rasvasisältöä, ja hieman sivutaan jäätelöitäkin. Sinkkiä ja seleeniä pohdin, kun huomasin että niitäkin tulee yli suositusten omassa ruokavaliossa. Verenpaineenkin mittasin. Blogit-sivulle ehti tulla väärä ostoskuva, mutta korjasin tähän. = 7,67 € Peruna 2 kg = 1,69 € Tumma makaroni 1,13 €/kg, 400 g = 0,45 € Riisi 0,85 €/kg Ohrahiutaleet 0,700kg X 3,13  €/kg  2,19  € Rikottu ohraryyni 2,49 €/kg Tärkkelyspitoiset ruuat, eli ne tärkeimmät.  Rikottu ohraryyni tulee 20 minuutissa puuroksi, ja laitan sen yleensä haudutuspataan valmistumaan. Eri ohraryyneissä on eroja, ks. lisää ohrasta . Ohrat eniten koiraa varten, mutta tulee niitä itsekin syötyä samalla. Ohrahiutale on kätevä, jos on unohtunut laittaa koiralle valmiiksi ruokaa ja tarvitsee kuituosuutta kuppiin muutamassa minuutissa. Meillä kaura ei käy. Riisipaketti, koska olen kokenut 1€/kg ruoat hyödyll

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuun kokkailut

Viisi ruokaideaa helmikuussa + bonusruoka. Maanantaista perjantaihin, eli 1-5. 1. Lanttulaatikko + muusi, linssikastike Lanttulaatikko valmiista lanttusoseesta. Sattui olemaan lanttusose tarjouksessa vain 0,49 €/kg. Ks. Tammikuu 4. ostokset . Jouluna kun en tehnyt lanttulaatikkoa ollenkaan, enkä ole siihen mitenkään ehtinyt kyllästyä. Tämä valmissose on helppo:  1 kg lanttusosetta 2 dl kauramaitoa 1 dl korppujauhoja 2-3 rkl omenasosetta loraus siirappia, n. 1-2 rkl Paisto uunissa 180 C noin 1 h. Tosi helpolta tuntui tehdä, ja lanttulaatikko oli todella hyvää. Paljon helpompi oikeastaan kuin sosekeitto kattilassa. Perunasosekeitto , jossa on jauhelihamaustetta olisi kyllä myös tosi hyvää. Curry kastike , linsseistä, tomaatista ja bataatista. Muusi nesteenä perunan keitinvesi. Vaikuttaisi siltä, että jakamalla lanttulaatikko annoksiin, se tulee syötyä tosi huomaamatta pois. 2. Riisi ja höyrytetyt nauriit Nauris siivuiksi ja riisinkeittimen höyryritilään, saa kivat vihannekset riisin kans

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp

WFPB - Ruokasuunnitelma ma-pe - Helmikuu 3

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi.  1.-5. ruokaideat,  6.-7. leivät, puurot ja jälkkärit.  Nyt jos koskaan oli hyvä tehdä ruokasuunnitelma. Kurkkasin aamulla jääkaappiin, ja se näytti jotenkin vajaalta. Melko vähän perunoita, eikä mitään jänniä vihanneksiakaan. Vain punainensuippokaali, ja muutama porkkana. Ellen olisi alkanut suunnittelemaan ja yhdistelemään aineksia mitä jo on, olisin varmaan nyt parhaillani kaupassa. Sen verran väljältä näytti.  Keräsin aineksia kekoihin, nähdäkseni mitä niistä voisi tulla. Tuloksena oli enemmän ruokaideoita, kuin ehtii tekemään viikossa.  1. Riisin kanssa chilipata Papukastike ja riisi - Kidneypavut  Tarvittavat ainekset löytyivät. Lehtikaalia ei tarvita koko pussia, tai sen voi jättää poiskin. Riisi  Paseerattu tomaatti  Kidneypapu  Paprika Herkkusienet  Porkkana Lehtikaalipakaste + mausteet. Kilossa riisiä oli Finelin mukaan 3662 kcal, eli teoriassa tämä voisi olla päiväksi ruokaa, josta riittää hieman seuraavallekin päivälle riisiä. Eri asia

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Tammikuu 4

 Viikon ruokaostokset tekivät 30 €.  = 9,18 € Perunat 2 kg   0,9 €/kg =  1,79 €  kg Perunat 2x2 kg, 0,8 €/kg = 2,5 € Bataatit2,335 kg X 2,99 € = 4,89 € Perunat ja bataatit pelkästään olisivat riittäneet noin 3 päivää 2000kcal kulutuksella. Kaapissa on vieläkin hiutaleita, riisiä, spagettia. Ei olisi nälkä päässyt yllättämään. Papuja, kuivattuja linssejä ja soijarouhettakin on. Jos haluaisin syödä pelkkää perunaa ja bataattia viikon energiatarpeeseen, tai arvioituun energiatarpeeseen, olisi sopiva määrä viikoksi ollut noin 12 kiloa perunaa, ja 6-7 kiloa bataattia. Niistä tulisi n. 14 000 kcal, joka jaettuna seitsemällä päivällä on se päivän kulutus, eli 2000 kcal päivässä.  9-10 % kaloreista proteiinista, rasvasta 1 % ja hiilihydraateista 84 %. Noin 2,7 kiloa ruokaa päivässä syömistä. Jos 2700g ruokaa jakaa viidellä aterialla, se tekee 540 g per ateria. Yritin etsiä vastausta, paljonko ihmisen maha vetää ja montako kiloa ruokaa ihminen syö päivässä, mutten heti nyt löytänyt vielä kunnon

WFPB - Jälkiruoat - Sitrus, marja ja banaani

Kolme jäistä jälkiruokaa. Appelsiini, marja ja sitruuna.  Näihin tarvitaan blenderiä, mutta pieni minipilkkojakin riittää yhtä annosta tehdessä.  Tällaisella Lidlin SilverCrest Minipilkkojalla tein. Näitä tai vastaavia on usein myynnissä alle parin kympin hintaan Lidlissä, ja muuallakin varmaan löytyy eri mallisia ja merkkisiä.  Jälkiruokiin tulee perusraaka-aineeksi soijajogurtti, sekä banaanit jotka ovat pakastettuina. 1. Jälkiruoka appelsiinista.  Jäistä banaania appelsiinin paloja appelsiinin kuorta (sekaan, ja koristeeksi) soijajogurttia tilkka vettä Laita ainekset blenderiin, odota että banaani on hieman sulanut. Muhenna blenderissä kunnes koostumus on tasainen. Ripottele päälle appelsiinin raastettua kuorta, aromiksi. Nautitaan heti, tämä alkaa heti sulaa. Pilkoin ensin banaanit kiekoiksi, kunhan vähän pehmenivät. Ne voisi pakastaakin pienempinä paloina.  Aineksien mitta ei ole tarkkaa. Noin yksi banaani, iso lusikallinen soijajogurttia, ja muutama appelsiininpala, esimerkiksi.

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Helmikuu 2

  Helmikuun 2024 toinen kauppalista.  Laitan ostokset yleensä ostosviikon lopussa, mutta kun kaupassa kerran kävin ja kuvatkin jo on, niin laitetaan sitten heti. Pääsee laatimaan viikon menua . = 2,29 € Minimanista sai tällaista luomu ruisjauhoa, vaikken olisi tarvinnutkaan heti paikalla. Ei mielestäni hurjasti kalliimpaa kuin tavallinenkaan. Nyt tosin oli Prismassa näemmä edullisin kahden kilon pussissa 1,06 €, ja seuraavaksi edullisin Kotimaista-merkkinen 1,29 €/kg.  Hintaeroja siis on, ja valinnan varaa. Sunnuntai-merkkinen eiluomu oli 2,25 €/kg, joten luomuksi ok tämä Myllärin hinta. = 3,69 € Suippokaali 2,19 €/kg x 1,142 kg = 2,5 € Persilja Lidlistä 1,19 € Puolukka 200 g, 4,25 €/kg = 0,85€ = 7,86 € Mandariini 1,99 €/kg , 1,49 € /750g Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Luomu banaani 1,338 kg x 1,95 €/kg = 2,61 € Navel - appelsiini Salesta 0,980 €x 0,99 €/kg = 0,97 € Lidlistä ja Prismasta, ja Salesta. Nyt olisi se K-Supermarketin vitamiiniämpäri ollut halvempi. Siinä ei vain olisi oll

WFPB - Yhden astian ruoka - Haudutuspata tai kattila

Tämä ruokaidea tuli siitä, että halusin reseptin jossa raaka-aineita laitetaan selkeästi 1 kappale tai 1 mitta, vettä tarpeeksi, ja kaikki kerralla samaan haudutuspataan. Kattilassa tai uunissakin voi tehdä. Pataruoka 1 riisiä + 2 vettä 1 linssejä + 2 vettä 1 bulguria, JA/TAI soijarouhetta tai couscousia + 2 vettä 1 mittaa kohti 1 peruna 1 bataatti  lisää vettä niin, että peittyy 1-2 tl currymauste 1 rkl kuivattu persilja mausteita maun mukaan lopuksi : 1 purkki paseerattua tomaattia Lisäksi vihanneksia, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tai mitä sattuu olemaan sesongissa tai pakasteessa. Laitoin nyt pakastepaprikaa. Vihanneksia voi myös syödä erikseen, ja tehdä tästä vain tärkkelyspannu. Pilko bataatti ja peruna, huuhtele bulgur. Huuhtele riisi ja linssit tarvittaessa. Lisää ainekset haudutuspataan, uunivuokaan tai kattilaan, ja keitä tai hauduta kypsäksi. Yleensä kiinnitän huomiota aineksien keittoaikoihin, esimerkiksi vihreillä linsseillä on 30 minuutin keittoaika, mutta punaisilla vai

WFPB - Viikon ruokasuunnitelma - Helmikuu 2

Ruokasuunnitelma helmikuussa viikoksi. Viisi kohtaa, joista viides on leivät ja muut. 1. Suippokaali Punakaalista ja porkkanasta kastike. Suippokaalia menee, mutta joutuu loput usein keittämään tai paistamaan. Vettä ja paseerattua tomaattia. Säilykekasvisten liemet pois jääkaapista tähän. Muita mausteita: inkivääri, pippuri ja oregano. Suippokaaliin soveltuvat monet ideat, mitä punakaalinkin  ja tavallisenkin kaalin kanssa.  Raakana,  kastikkeena,  paistettuna  uunissa, tai  pannulla vokeissa. Lanttulaatikkoakin on vielä 50 sentin tarjoussoseista. Minusta on kiva jokin makea kuten lanttu muusin vieressä, eikä tarvitse niin suolaista maustekastikkeitakaan. Ks. lanttulaatikon  ohje edellisessä viikkosuunnitelmassa.  2. Pataruoka Pataruokaa haudutuspadassa. Yhden astian ruoka. 3. Uuniruoka Uunissa tehty perunalaatikko , jossa on papuja seassa. Nyt käytin mustapapuja ja siksi tuli vähän harmaamman värinen, muttei se haittaa. 4. Keitot Kolmen kasviksen keitto. Kikherneitä, perunaa, porkka

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Helmikuu 1

Helmikuun ensimmäisen viikon ruokaostokset 35 €.  =1,99 € 0,40 €/kg. Afra-lajiketta perunoita, 5kg. = 4,36 € Nauris 1 kg 2,39 €/kg Suippokaali 0,900g x 2,19 €/kg = 1,97 € = 4,54 € Luomu appelsiini 1 kg = 2,79 € Omena 0,594kg x 0,98 €/kg = 0,58 € Luomu sitruuna 0,406kgx2,89 €/kg = 1,17 € = 21 € Rainbow luomu paseerattu tomaatti 12x 0,94 €/500g 1,88 €/kg = 11,28 € Baresa luomu tomaattimurska 12x500g, 0,81 €/500g= 9,72 Coop kuivatut sekahedelmät 250g, 9,96€/kg = 2,49€  Siinä ostokset, uusia pukkaa. Tänään voisi suunnistaa hedelmäostoksille. Huomasin, että K-Supermarketissa on hedelmätarjous, jossa saa ämpäriin ottaa vitosella hedelmiä. Vitamiiniämpäri, 11.2. asti. Samanlainen kuin satokausiämpäri syksyisin. Nähtäväksi jää haenko, mutta kyllä se varmasti hyvä tarjous on. K-Supermarketin tarjoussivulta katsoin mitä se sisältääkään: Idared omena Puola,  appelsiini Egypti,  verigreippi Espanja,  sitruuna Espanja Näistä verigreippiä olen ostanut harvemmin, mutta nuo muuthan ovat näitä samoj