Siirry pääsisältöön

WFPB - 0 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 4. päivä - Välipäivä 7€ kauppareissuista - Rieskaresepti

Budjettihaasteen neljäs päivä.

Välipäivä kauppareissuista. Kolme käytetty, kaksi jäljellä. 

Tämä postaus on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta. 

Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:

Kerron ensin perustilanteen aamulla. Lisäksi kokkailuja, syömisiä, kaloria.

Haasteen sivutuotteena uusi rieskaresepti tekovaihekuvineen. 

Se on hyvä. 

Neljännen haastepäivän ruoka-ainekset, aamulla:



Rahaa on mennyt 21 euroa kolmessa päivässä, ja näitä ruokia on jäljellä.


Nyt on:
  • Kaurahiutaleita
  • Riisiä, puoli pakettia= 500g
  • Linssejä, 3 dl jäljellä
  • Jauhoja, melkein täysi 1kg pussi
  • Banaania, pari kpl
  • Paprika
  • Perunoita, alle 1 kg
  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Tomaattisose
Järjestin haasteruuille kaappiin oman hyllyn.

Pitää mainita, että oikeastihan banaanit eivät voi tuossa olla. Ne alkavat etyleenillä pilaannuttamaan muita kasviksia. Ja jääkaappiin juurekset.


Tehtyä ruokaa:



Kolmannen päivän peruna-porkkana-linssikeitto onnistui. 

Voin siis suositella reseptiä, koska itse ainakin pidin.

Hieman pippurista mutta auttaa siihen ettei ala kaipaamaan heti ketsuppeja.



Meni melkein puolet jo illalla. 

Lisäksi jouduin yöllä syömään kaura-aterian, kun löysin parvekkeelta vajavan kauramaitopurkin. 

Kauramaitoloraus ei onneksi lisää mitään ravitsemuksellisesti ratkaisevaa, haasteen kannalta. Pois se oli juotava, enkä halunnut alkaa keksimään miten kauramaidon saa ujutettua haasteostoksiin.


Pellavarouheesta tulin siihen tulokseen, että sitäkin on kaapissa valmiina. 

Haastepäivän 4. aamu:


Kattilassa puuro. 1 litra vettä, 4 dl kaurahiutaleita.

Lettutaikina sama kuin eilen. n. 100 g banaania kuorineen punnittuna.

Lanttutikkuja, että saa heti vitamiineja.



Tämä voisi olla koko aamupala, jos jaksaa kaiken. Jätin nuo lätyt silti myöhemmäksi.

Säästöteeman mukaisesti, oli jääkaapissa hillopurkki tyhjänä. Huuhtelin purkin pienellä vesimäärällä puuroon. Pellavarouheen sai sillä kätevästi kasteltua.


Kanelia ripaus. Tuli sittenkin ihan mehevän näköinen puuro.



Meal Prep:



Keittoa, lättyjä, puuro, muusi. Lanttu.

Neljännen päivän suurin osa aterioista lienee näillä kuitattu.

Kalorit:

Alkaa olla eri aineksia sekaisin. 

Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.



En tiedä oliko ihan 800g perunaa, mutta laitoin jotain arvioksi.

Illalla voi kokkailla jotain. Ja alan syömään rieskoja myös. 344 kcal / 100 g jauhoja.

Huomenna ajattelin taas 7 euroa käyttää.

K-Marketissa esimerkiksi olivat punajuuret 1 €/kilo, ainakin kun verkkokauppaa katsoin. Nehän kannattaa hakea. Omenatkin ovat tarjouksessa. En tiedä, onko monissa kaupoissa sama.


Perunarieskat:

Tämä on loistoresepti. Sai pehmeät rieskat. Uskomattoman hyvät.

Lista voi vaikuttaa ensin oudolta, mutta vaihekuvat selventävät asiaa.


Perunarieska-ainekset:

Uuni 200 astetta, n. 15 min.
  • 200 g keitettyä, jääkaappikylmää perunaa, muusataan haarukalla
  • Jauhoja. n. 3-5 dl Osa jauhoista taikinaan, osa muotoilua varten.
  • Suola+sokeri, ripaus, maun mukaan. 
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl vettä
Taikina ensin pelkistä grahamjauhoista ja perunoista. 

Sitten kaurahiutaleista tehty velli sekaan. Voisi sekoittaa ehkä yhtä aikaakin, mutta ainakin kaurahiutale ehtii näin hieman imeä vettä.

Taikina kun on paksu vaivattava, lopussa näkee paljonko vettä ja kauraa voi laittaa, vai pitääkö jättää osa pois.



Sekoitin peruna-grahamjauhotaikinan käsin, koska perunat muuten vain paakkuuntuvat.

Ne pitää käsin puristaa sekaisin jauhojen kanssa.

Jauhoja kaadetaan vähin erin, ei heti kaikkia. Perunoiden kosteudesta ja muusta riippuu, paljonko jauhoja voi laittaa. Kun taikina on hyvä, loput jauhot jätetään laittamatta. 

Sitten 0,5 dl kaurahiutaleita desilitran mittaan. Täytin desilitran viivaan asti vedellä, ja sekoitin.

Sotkin seoksen taikinan sekaan.


Taikinan teosta jääneet jauhot, tai pussista lisää, kaadetaan lautaselle.

Otetaan aina köntti taikinaa, ja tehdään se rieskan muotoiseksi jauholautasella.

Sitten pellille leivinpaperin päälle, pistellään reikiä.


Sitten 200 C - asteiseen uuniin noin vartiksi.  

Kätevästi tuli pellillinen rieskoja täyteen.

Melkein kaikki ensin Orthexin 0,5 l rasiaan kaadetut jauhot meni. Osa taikinaan, loput muovailuun.



Pehmoisia ja mukavia rieskoja. Välillä rapeutta reunassa.

Paprika on hyvä päällinen. Voisi kehittää muutakin leivänpäällistä, mutta menivät nyt noinkin.

Kannattaa kokeilla joskus. Helpottaa huomattavasti aina leiväntekoa, kun ei tarvitse monenlaisia aineksia.

Ohrajauhoista ja perunoista teen joskus ilman kaura-vesiseostakin. 

"Kanamunaksi" ei tarvita mitään, perunan lisäksi. Kaurahiutale silti pehmensi rieskoja.

Kiitos kun luit! Tule huomenna taas. Toivottavasti ehdin postauksen päiväksi jo, mutta illalla viimeistään.

Huominen on siis kauppareissupäivä.

7 € kauppareissuista neljäs viidestä.

Kommentit

  1. Tiesitkö muuten, että hummusta voi tehdä ilman öljyä? Siinä käytetään säilyketölkin lientä eli aquafabaa öljyn sijaan! Tuli mieleen noista rieskoista. Esim tässä yksi googlattu resepti:

    https://myplantbasedfamily.com/2019/04/11/oil-free-hummus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Enpä tiennyt koko asiasta. Linkkaamasi ohje oli vielä ilman tahiniakin, joka voi olla myös hyvä juttu. Tahinia ei aina satu olemaan, tai ei halua sitä käyttää rasvaisuuden takia.

      Olisin varmaan lähtenyt vain muusaamaan kikherneitä. Tuo aquafaban maailma olisi tutustumisen arvoinen muutenkin. Tällaiset vinkit ovat hyviä, aina oppii uutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Porkkana - perunasosekeitto

Maittava ruoka erittäin helposti, porkkana-perunasosekeitto. Tai perunaporkkanasosekeitto, ihan kummin päin haluaa sen sanoa. Voi sanoa myös porkkana-perunasose, jos laittaa vähemmän nestettä. Tässä postauksessa tehdään tämä keitto tai sose, ja on yksi joululahjavinkkikin mikä tuli mieleen, ja eri versioita tästä keitosta. Lisäksi koska tämä oli edullinen resepti, katsotaan kuinka tämä soveltuu Aamiainen lähikaupasta-sarjaankin.  Laitoin porkkanoita ja perunoita noin puolet ja puolet. Tarkalla peruna-porkkanasuhteella ei liene merkitystä, vaan laita niin paljon kuin sattuu kumpiakin olemaan. Ainekset: Porkkanaa Perunaa Punaisia kuivattuja linssejä. vettä Porkkanat voi kuoria, ottaa päät pois, ja paloitella suurpiirteisesti. En käyttänyt pilkkomiseen paljoa  aikaa tai vaivaa. Kannattaa laittaa porkkanat ensin, keittää vähän aikaa, ja lisätä sitten linssit ja perunat. Koska voi olla, että porkkanat tarvitsevat pitemmän keittoajan kuin perunat. Ainekset on hyvä keittää hyvin, mut...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Lanttuperunasose - Keitto

Tämän lanttuperunasosekeiton tein valmiista lanttusoseesta. Itse keittämällä pitää kuoria ja paloitella lantut, ja keittää niitä kunnes ne ovat aivan kypsiä. Sitten soseuttaa. Muusata ehkä ilman vettä ensin, ja lisätä vettä takaisin. Kaupan valmiit soseet ovat se valmistuote mihin turvaudun, vaikka yleensä teenkin mielelläni alusta asti monet ruuat.  Maksavat noin 4 euroa kilo yleensä, ja joulun mentyä tarjouksesta usein puoleen hintaan tai jopa eurolla. Tänään 2.12.2023 S-kaupassa oli 3,49 €/kg. Ks. myös  rieskat , jotka voi tehdä ylijääneestä lanttusoseesta tai lanttulaatikosta. Lanttulaatikko uunissa löytyy täältä . Lanttuperunasose: Kaadoin lanttusoseet kattilaan. Lisäsin vettä sen verran, että sose notkistui helpoksi sekoittaa. Ellei vettä lisää, sose alkaa kiehuessaan räiskyä ja pulputtaa. On hyvä olla haihtumisvaraakin. Loraus siirappia ja ripaus mustapippuria. Annoin lanttusoseen kiehua miedolla lämmöllä. Sekoitin välillä. En ottanut mitään tarkkaa kellonaikaa ylös. V...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...