Tämä on hyvin helppo ja yksinkertainen peruskeitto. Tein tätä usein evääksi ruokatermariin työpaikalle,
jossa oli puolen tunnin ruokatauko. Sai istua mukavammin tauon aikana, kun ei tarvinnut jonottaa mikroaaltouunin luona. Helposti muunneltavissa.
Teen keittoa yleensä pienen määrän kerrallaan. Mittaan vettä ruokatermarin verran ja vähän lisää, jolloin siitä tulee sopiva määrä termariin ja samalla syötäväksi.
Selleriä, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa ja perunaa. Naurista jos on. Lehtikaali sopii lisäksi, jos löytyy. Lisätään loppupuolella. Selleriä maltillisesti, ehkä 1-2 vartta.
Ruokaisuutta ryydittämään lisään yleensä joko puoli desiä ohraa tai ateriajyviä. Keittoajan loppupuolella vielä makaronia.
Laitan ensin pilkotut sellerit, palsternakat, porkkanat, lantut ja nauriit. Mahdolliset ohrat myös. Maustan keiton. Palsternakka on toki nopea kypsymään, joten senkin voi halutessaan lisätä hetkeä myöhemmin, perunoiden kanssa yhtäaikaa.
Laitan yrttejä, kuten persija ja tilli, reippaasti, vähintään 2 rkl molempia, tai kunnes keitto näyttää tarpeeksi vihreältä.
Oreganoa laitoin nyt yhden ruokalusikallisen.
Basilika olisi myös ihan toimiva.
Muita mausteita oli mustapippuri, valkopippuri, kurkuma ja chili. Maustepippurikin olisi toiminut, mutta hyvää tuli näilläkin.
Kurkumaa laitoin myös vähäsen, ehkä 1/8 tl, koska sillähän on tulehdusta alentava tai jokin hyvä vaikutus. Turhaa sikäli, että niin on varmasti on monilla muillakin aineksilla tässä keitossa.
Lisään 1-2 ruokalusikallista maustekastikkeita, kuten soijakastike ja ketsuppi.
Tomaattisosetta maun mukaan, yleensä aika reippaasti, tai sitten jotain tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia.
10 minuutin päästä lisään perunat (ja palsternakan jos en laittanut heti). Makaronin määrässä olen pidättyvä, tai yritän olla, ettei tämä muutu pataruuaksi, ja tulee termarista ulos.
Keittoaika yhteensä siis noin 30 minuuttia. Lisään siksi perunat, kun porkkanat ja muut ovat saaneet hetken kiehua, ettei tule mössöä potuista.
Silloin se vääntyy italialaiseen suuntaan.
Käyttämällä jauhelihamaustetta ja lopuksi tuoretta persiljaa, saa enemmän kotimaisen lihakeiton suuntaisen makukokonaisuuden.
Savustetulla paprikalla tätä pystyy ohjailemaan makkarakeittomaiseen suuntaan. Savunmakuhan on ainakin minun mielestäni, tai oli, lenkkimakkaran yksi viehätystekijä.
Hyvä tuli. Koska laitoin reippaasti yrttejä, keitosta tuli melkoisen tumma. Lisäksi heitin pakastettua lehtikaalta joukkoon. Maissi, paprika ja herneet kävisivät myös. Samoin keittojuures- ja pakastevihannessekoitukset ja vihreät pavut.
Runsaammalla tomaattimäärällä tästä saisi punaisempaa, ja tuoreilla yrteillä raikastuisi tarjoiluehdotus vielä paremmaksi.
Pääasioita tässä keitossa ovat juurekset, etenkin palsternakka, ja selleri. Kumpaakaan ei paljoa tarvita, kun keitosta tulee jo todella maukas. Keitetyt pavut, kikherneet tai soijarouhe ovat hyvä lisä, jos sattuu olemaan.
Isolle porukalle tietysti kannattaa keittää iso kattilallinen, mutta itselle keitän vain korkeintaan pari - kolme litraa.
Vaihtelun takia juuri olen kokenut hyväksi, ettei keittoa tarvitse jääkaappirasiassa pitkään hautoa.
Maistuva ja hyvää tämä kyllä on joka kerta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Hei! Koska liikkeellä on ollut roskapostibotteja nyt, laitoin kommentteihin valvonnan. Varsinkin öisin pidän sen asetuksena. Kiitos kommentistasi, julkaisen luettuani sen ja vastaan mahdollisimman pian :) T: Struggle