Tämä on hyvin helppo ja yksinkertainen peruskeitto.
Tein tätä usein evääksi ruokatermariin työpaikalle.
Teen keittoa yleensä pienen määrän kerrallaan.
Mittaan vettä ruokatermarin verran ja vähän lisää, jolloin siitä tulee sopiva määrä termariin ja samalla syötäväksi.
Selleriä, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa ja perunaa. Naurista jos on.
Lehtikaali sopii lisäksi, jos löytyy. Lisätään loppupuolella.
Selleriä maltillisesti, ehkä 1-2 vartta.
Ruokaisuutta ryydittämään lisään yleensä joko puoli desiä ohraa tai ateriajyviä.
Keittoajan loppupuolella vielä makaronia.
Ensin kattilaan menevät pilkotut sellerit, palsternakat, porkkanat, lantut ja nauriit.
Ohrat ja mausteet voi lisätä myös heti.
Palsternakka pehmenee näistä nopeiten, joten sen voi lisätä vasta kun perunatkin.
Yrttejä, kuten persija ja tilli, reippaasti, vähintään 2 rkl molempia, tai kunnes keitto näyttää tarpeeksi vihreältä.
Oreganoa 1 teelusikka tai ruokalusikallinen.
Basilika olisi myös ihan toimiva.
Mustapippuri,
valkopippuri,
kurkuma ja
chili.
Maustepippuri olisi toiminut, mutta hyvää tuli näilläkin.
Kurkumaa laitoin myös vähäsen, ehkä 1/8 tl, koska sillähän on tulehdusta alentava tai jokin hyvä vaikutus. Turhaa sikäli, että niin on varmasti on monilla muillakin aineksilla tässä keitossa.
Lisään 1-2 ruokalusikallista maustekastikkeita, kuten soijakastike ja ketsuppi.
Soijakastikkeessa on paljon suolaa, joten siitä voi riittää 1 tl.
Tomaattisosetta maun mukaan, yleensä aika reippaasti, tai tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia.
Tomaatin lisäämisen jälkeen on tarkkailtava, ettei keitto jää pohjaan kiinni.
10 minuutin päästä lisään perunat (ja palsternakan jos en laittanut heti).
Makaronin määrässä olen pidättyvä, tai yritän olla, ettei tämä muutu pataruuaksi. Sitä ei voi kaataa helposti termarista.
Keittoaika yhteensä siis noin 30 minuuttia. Lisään siksi perunat, kun porkkanat ja muut ovat saaneet hetken kiehua, ettei tule mössöä potuista.
Silloin se vääntyy italialaiseen suuntaan.
Käyttämällä jauhelihamaustetta ja lopuksi tuoretta persiljaa, saa enemmän kotimaisen lihakeiton suuntaisen makukokonaisuuden.
Savustetulla paprikalla tätä pystyy ohjailemaan makkarakeittomaiseen suuntaan.
Savunmakuhan on ainakin minun mielestäni, tai oli, lenkkimakkaran yksi viehätystekijä.
Hyvä tuli. Koska laitoin reippaasti yrttejä, keitosta tuli melkoisen tumma.
Lisäksi heitin pakastettua lehtikaalta joukkoon.
Maissi, paprika, herneet ja pavut kävisivät myös. Soijarouhe.Keittojuures- ja pakastevihannessekoitukset ja vihreät pavut.
Enemmän tomaattia, niin tästä saisi punaisempaa.
Pääasioita tässä keitossa ovat juurekset, etenkin palsternakka, ja selleri.
Kumpaakaan ei paljoa tarvita, kun keitosta tulee jo todella maukas.
Isolle porukalle tietysti kannattaa keittää iso kattilallinen, mutta itselle keitän vain korkeintaan pari - kolme litraa.
Vaihtelun takia juuri olen kokenut hyväksi, ettei keittoa tarvitse jääkaappirasiassa pitkään hautoa.
Maistuva ja hyvää tämä kyllä on joka kerta.
Kommentit
Lähetä kommentti