Siirry pääsisältöön

WFPB - 7 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 3. päivä

Budjettihaasteen kolmas päivä.

Seitsemällä eurolla ruokaa.

Tämä on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta. Viitenä päivänä seitsemällä eurolla ruokaa. 

Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:
Tänään sai samanlaisen seitsemän euron ostoskorin sekä Salesta, että K-kaupasta. Katsoin verkkokaupoista hinnat 13.11. 2022. 
Kolmannen päivän 7 €:n ruokaostokset, hintavertailu kahden lähikaupan välillä:

K-Marketista:

  • Pirkka jauhoinen peruna 2kg 2,49 €
  • Pirkka suomalainen kaurahiutale 1kg 1,65€
  • Pirkka Luomu grahamjauho 1kg 1,75 €
  • Paprika punainen pakattu ulkomainen n. 0,75€

Pirkka-kaupassa pitää olla tarkkana. Luomu suomalainen grahamjauho on halvempaa, kuin Luomu suomalainen puolikarkea vehnäjauho, mutta ne ovat aivan saman näköiset paketit.

6,64 €

Salesta:

  • Kotimaista jauhoinen peruna 2kg 2,39 €
  • Kotimaista kaurahiutale 1kg 1,55 €
  • Myllyn Paras grahamjauho 1kg 2,35 €
  • Paprika punainen pakattu ulkomainen n. 0,70 €


= 6,99 €

Irtoperunat olisivat tulleet halvemmaksi. Niitä ei aina lähikaupoissa ole saatavana. Tai joskus ne ovat illalla jo vihreitä. 

Jauhoisista perunoista tulee hyvä muusi ja keitto.

Salesta paprikaa hakiessa huomasin että irtoperunat olivat tosi vihreitä. Plussaa kaupalle, että olivat laittaneet pahvin niiden suojaksi. Se vain ei ollut riittänyt pelastamaan perunoita.

Irtoperunoita jos haluaa lähikaupasta, kannattaa ottaa selville milloin ne toimitetaan, ja hakea heti aamusta. 

Kalorit:

Finelin mukaan nämä ostokset tuovat 8798 kcal.

Jos tavoite on 2000 kcal vähintään päivässä, niin näissä voisi ehkä olla jopa neljäksi päiväksi ruokaa. 

Asiathan eivät toki ole ihan näin yksioikoisia.

Alkaa olla kuitenkin jo sellaisia lukemia, että ei tässä nälkää selkeästikään kärsitä.

Nyt ajattelin silti säästää energiaa hieman siten, etten laske ainakaan nyt vielä yhteen niitä, mitä on jäljellä, ja näitä mitä on tämän päivän ostoskorissa. Kyllä näistä jo näkee, että ruoka vain lisääntyy päivä päivältä, enkä meinaa ehtiä kunnolla syömäänkään sitä mukaa.

Mitä ruoaksi?


Kahden litran haudutuspadassa keitto kiehumassa. Keittoresepti taas tietyin varauksin, ks. reseptin jälkeen.

Ainekset:

  • 200 g porkkanaa
  • 500 g perunaa
  • 1 dl kuivattuja punaisia linssejä
  • vettä
  • tomaattisosetta (lisään kun linssit ovat pehmenneet varmasti)

Mausteet:

  • 1/4 tl mustapippuria, rouhittua
  • 1/4 tl maustepippuria, jauhettua
  • 1 rkl persiljaa

Muuta, ja varaukset:

En ole maistanut keittoa vielä, joten en tiedä millaista tuli. Voin raportoida huomenna.

Yleensä olen laittanut vain 0,5 dl linssejä pieneen keittoon, mutta nyt laitoin vahingossa koko desilitran. Saa nähdä.

Jos siitä tällainen tulee, olen tyytyväinen. Pääasia, että perunat ovat jauhoista laatua. Muutkin käyvät, mutta silloin tulee kirkkaampi keitto.

Tähän keittoon kävisi myös lanttu, mutta säästän lantut raakana syötäväksi. 


Lisäksi olen huomannut, että jos pidän tämän keiton oikein yksinkertaisena, enkä laita heti monia eri aineksia, tulee parempaa. 

Jos lähden lisäämään aineksia laitan sitten ihan kaikki. Lantut, nauriit, sellerit, ketsupit ym. ja maustan vielä huolellisemmin.
Normaalisti laittaisin myös pakastettua lehtikaalta, paseerattua tomaattia ja ehkä papuja.


Tässä lisää kolmannen päivän ruokia.
Paistoin lettuja, tai pannareita.

Kattilassa kiehuu noin alle kilo perunoita, joista tein muusin.

Erottelin 200 g perunoita ennen muusaamista, ja laitoin kylmään. Niistä voi tehdä huomenna jotakin, kerron sitten jos teen.


Banaaniahan on, joten sitä voi laittaa lettujen päälle. Jos on hillopurkki kaapissa, sitä tietysti.

Ks. resepti:


Reseptissä on mainittu omenasiideriviinietikka. Laitoin sitä nytkin, mutta vasta kun olin paistanut ensimmäisen lätyn. Kokeilin, miten tärkeä se etikka on.

Tavallista etikkaa voisi ehkä laittaa tipan. Mutta, kyllä se lätty paistui ilman etikkaakin.

Porkkana - tai lantturaastetta viereen, ja sokeria letun päälle.

Näihin olisi tullut ehkä hiivaleipäjauhoa lisäksi. Nyt oli vain grahamjauhoa. Ihan hyvät.


Muusin nesteenä käytin keitinveden.

Eli kuorin ja keitin perunat, kaadoin keitinveden eri astiaan siivilän läpi.

Muusasin perunat, ja sekoitin keitinveden takaisin.

Muusin päälle jos olisi muutama puolukka, niin hyvä. Mutta kannattaa laittaa ainakin jauhettua maustepippuria ripaus. 

Suolaa, jos käyttää. Pinnalle voin ripotellakin.


Raportti, miten meni?


Nyt en laita lounasrasioihin näitä ruokia. Haudutuspadassa on tulossa se keitto vasta illaksi.

Eiliseltä oli aamulla vielä kaksi rasiallista riisiruokaa.

Nyt täytyy tehdä huomisesta välipäivä. Eli en käy kaupassa.


Tilanne alkaa nimittäin olla se, että hukun tähän ruokamäärään. En siis oikeasti huku, mutta on sellainen tunne että mitään ei tarvita, ennen kuin on entisiä ehtinyt käsittelemään ja sulattelemaan.

Ruokaa on niin paljon, etten ehdi esimerkiksi noita banaaneita edes aloittaa kunnolla, ja yksi on jo niin musta että sen joutuu pakastamaan. Lättyihin meni vasta puolikas.

Kaurahiutaleita on täysi paketti, siitäkin tulee monta puuroa. Banaani makeutuksena, ja sokeria. 

Jauhoja on reilusti yli puoli pussia vielä, kun ei noihin lättyihin mennyt kuin 2,5 dl. 

Jos huomenna teen postauksen, raportoin ehkä joistain näistä kaloreista tai muista, tai mitä ruokaa neljäs päivä pitää sisällään, 

mutta kaupassa minun ei kannata käydä. 


Olihan se puhe, että viisi kauppareissua. Mutta olo on tosiaan kuin kroisoksella, että mihin ihmeeseen laitan kaiken tämän 7 euroa?

Voisihan sitä ostaa toki nyt kaikki pellavarouheet, pähkinät, kauramaidot, balsamiviinietikat ja mausteet, jotka ovat perus ravintorungon päälle tulevia höysteitä, ja mukavuustekijöitä, tai lisäävät ja varmistavat ravitsemukseen tärkeitä ravintoaineita. Marjat, ja hedelmiä. 

Esimerkiksi pellavarouhe on hyvä olla kuivakaappiaineena pysyvästi.

Mutta ajattelin nyt vähän harkita, mikä olisi järkevää. Ja jäävätkö lantut syömättä, jos haen appelsiineja tai muita? Varsin helposti.

Yleensä viikkobudjetti on mikä on, mutta seuraava viikko voi taas olla entistäkin edullisempi, jos ostaa järkevästi, eikä pelkän ostamisen vuoksi. 

Puhuin miten tärkeää on saada ruoka kumuloitumaan asuntoon. Niin on käynyt.

Jatketaan tätä hommaa silti, mutta itse kauppareissuista on pakko pitää tauko.

Kotivarahan minulla on oikeastikin, enkä sinänsä koe hukkuvani siihenkään ruokaan.

Nyt pitäisi saada 7 euroa menemään, laittaa ne ruuat ja syödäkin vielä. Joten ihan erilainen lähestymistapa kuin, että kaapissa on ja kuuluukin varmaan olla muutama ylimääräinen makaronipussi ja jauhopussi. Viikoksi perunaa, useampi purkki kauramaitoa jemmassa.

Kiitos kun luit, ja kerrohan jos kokeilet ruokia tai saat ideoita. Ja jos on kysyttävää tai muuta, kommentoi. Tässä välillä unohtuu ehkä mainita joitain seikkoja, kun vauhdilla lataa ruokakuvia tulemaan.

Haasteviikon 1 postaukset:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj