Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon kokkailut - 35€/vko - Marraskuu, säästöhaaste vko 2 - Mitä ruuista tuli?

Katsotaan mitä ruokia tuli tehtyä. Laitoin kuvien yhteyteen linkkejä ohjeisiin. Kymmenen ruokaa, joista viimeinen on mielestäni paras. 

Olen nyt ollut 35 €/vko ruokabudjettihaasteella, ja nämä ovat toisen haasteviikon ruokia.

Edellinen postaus: Viikon 2 35€/vko budjettihaasteen ruokaostokset. 

Sitä edellinen: Haasteviikon 2 aloitus.

Marraskuun 2. haasteviikon ruokia:

Tein uunissa useamman ruokajutun kerralla. 

1. Perunat uuniin

Hyödynnän aina sen lämmitysajan näihin, vaikka kyllä näihin myös paistoaikaa kuluu. 

Ketsuppihuntu ja mausteita, kylmään uuniin, 200C , aikaa menee uunin kuumuminen ensin, ja kunnes ovat valmiita. Lisää ohjetta: Ranskalaiset ja uuniperunat, kuvitettu analyysi.

2. Hävikkibanaaneista keksit

Banaanikeksejä, makeaa ja mukaan otettavaa. 

Näytin ne 1. haasteviikon päivänä nro 5. Lisäksi resepti tai teko-ohje löytyy myös täältä.

Nyt kävikin niin. että melkein kaikki kaurahiutaleet menivät näihin kekseihin.

Hävikkibanaaneja olikin puoli kiloa, vaikka näyttivät ensin mitättömiltä.

Nyt ei kaurapuuroa ole keitelty, viime sunnuntain jälkeen.

3. Perunarieskat

Perunarieskat, kuten päivänä nro 4. Kaurahiutaleita meni 0,5 dl, mutta voi tehdä myös ilman

Budjettiin ei tarvinnut miettiä kuivahiivaakaan näiden ansiosta.

Hyvä säästövinkki silti: ruokakauppojen valikoimissa on joskus isoja 250 g kuivahiivapaketteja. Tulee paljon halvemmaksi, kuin yksittäispakatut.



Pakkaseenkin heti, niin on loppuviikostakin tuoretta.

4. Marjoja:

Nyt kun ei ole puuroa mihin marjoja laittaisi, osan voi juoda mehuna. Tulee kuituakin, kun ei siivilöi.

5. Riisi


Riisi sopi hyvin punaisen kastikkeen kanssa, jota tein 1. viikon haastepäivänä nro. 6.

Puolukat tai muut marjat ovat hyvä lisä, auttavat riisiä jos ei ole kastiketta tarpeeksi.

6. "Voi"leivän teko:


Ensimmäisellä haasteviikolla (pvä 5.) eivät oikein leivänpäälliset tahtoneet riittää.  Eräs keino pärjätä ilman levitteitä leivän päällä, on laittaa vihanneksia päälle niin paljon, että leipä tuskin näkyy alta.



Sinappi tai ketsuppi ovat myös hyvä apu.

Ennen en tykännyt ketsupeista leivän päällä mutta niin se maku muuttuu, kun vaihtoehdot ovat vähissä. Leivänpäällisideoita onneksi on olemassa, mutta tuleeko tehtyä, se on eri asia.



Kaupan maustekurkussa varmaan suolaakin, mutta kiva lisä se oli nyt.

7. Bataatit uunissa


Bataatit uunissa, 200 C n. 20 min. Tämä on yksi lempiruuistani. Seuraavissa ostoksissakin on varmasti lisää bataattia. 


Herkkuannoksia valmiiksi aina uutta päivää varten. Lehtikaalin lehtiä myös yleensä rasiaan mukaan.

8. Keitto


Tämän piti olla maukas keitto selleristä. Lanttuakin mukana. 

Tästä tuli nyt kuitenkin sellaista, etten voi edes suositella. Liikaa lanttua kenties, vai mikä lie meni sitten pieleen. Perunatkaan eivät olleet jauhoista laatua, ja jäivät ikävän koviksi.

Tein huomion, että mitä yksinkertaisempaa ruokaa teen nyt, sitä parempi lopputulos. Tähän ei onneksi mennyt liikaa vihanneksia kun laitoin vain puolikkaan sitä, ja palasen tätä. Puoli desiä linssejä. En tee toiste.
 

9. Salaatti


Teen silloin tällöin porkkanaraastetta ja rakennan salaatin. Mutta en joka päivä.

Kyllä se usein menee siihen, että otan lehtikaalia pussista ja syön. Ei näitä jaksa eikä ehdi aina.


10. Makaronilaatikko

Tästä on nyt resepti mukana, ja useampi kuva. Tähän kävin Finelin ruokapäiväkirjassakin hakemassa tietoa.


Ylellä oli uutinen jossa verrattiin eri aineksista tehtyjen makaronilaatikoiden hintaa. Vegaaniseen versioon tuli kasvimaitoa, soijarouhetta ja vegaanista juustoraastetta. Vegaaniversion hinnaksi oli laskettu 4,66 €.

Innostuin kokeilemaan makaronilaatikkoa ilman kasvimaitoa, papuja, soijarouheita tai muita vegaanisia valmisteita. 


Ainekset: 
  • 400g makaroni, tumma.
  • n. 1 l vettä, 
  • 1 porkkana raasteena.

Mausteet: 
  • 1/2 tl mustapippuri, rouhittu
  • 1/4 tl maustepippuri, jauhettu
  • 1/8 valkopippuri, jauhettu
  • 1-2 tl soijakastike, 
  • 1 rkl ketsuppi.
Mausteita aina myös maun mukaan.
Uunissa 200 C n. tunti. Ilman kantta. 



Tästä tuli niin hyvää, että piti tehdä seuraavana päivänä uusi samanlainen. 

Hinta jäi alle euron. Makaronipussi, tumma, maksaa 0,45-0,79 €, ja irtoporkkana n. 0,15-0,20 €. 
0,79 + 0,20 = 0,99. Ja mausteet.

Tietenkään tässä ei ole koko päivän ainoa ruoka, mutta ei paha hinta kokonaisesta makaronilaatikosta. 

Naurissiivuja salaattina.

Nauris on pehmeä, eikä useimmiten haittaa onko se pilkottu kunnolla. Sen verran makeakin, etten kaipaa salaatinkastikkeita.



Makaronilaatikkoon tuli nyt 1453 kcal. Proteiininlähteestähän usein makaronilaatikon yhteydessä puhutaan, joten nyt korostin punaisella myös proteiinin. 54 grammaa makaronista. 0,6 g porkkanasta.

Kilo perunoita voisi olla päivän ruokiin yksi vaihtoehto tämän lisäksi, niistä saisi 753 kcal lisää (sis. 18,8 g proteiinia) ja maksavat myös noin euron. 

Usein laitan makaronilaatikkoon mustapapuja, ja teen italiansalaattia: Makaronilaatikko ja italiansalaatti.
Mustapavuillakin tulee aina tosi hyvää.




Pidän maustepippuria tosi tärkeänä mausteena tässä. Jauhettua käytän yleensä. Sen voisi melkein sisällyttää budjettiinkin vaikka on mauste, koska sitä lähtisin kaupasta hakemaan makaronilaatikkoa varten. Onneksi sattui nyt olemaan. 

Ketsuppi ja soijakastike ovat myös kohtuullisen tärkeitä itselleni, joten niistä toki voisi hintaakin tulla. Soijakastiketta tosin tarvitaan niin vähän, että eiköhän sen voisi korvata suolallakin.

Rasvaamaton astiakin lähti puhtaaksi helposti. Hetken liotin, sitten harjalla pyöräytin, se oli siinä. Leivinpaperillakin vuoan voisi suojata.

Kiitos kun olet mukana seuraamassa haasteen etenemistä.

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Tuo makaronilaatikko on super hyvää. Olen aina ihmetellyt, miksi tähän ruokaan pitäisi lisätä jauhelihaa. Ihan turhaa, pelkkää porkkanaraastetta reilusti, sekin riittää tai voi laittaa muutakin juuresta, mikä estää. On ruokaisaa, eikä tähän kyllästy. Voi pakastaa ja säilyy jääkaapissakin pitkään, kun ei ole sikanautaliha härskiinnyttämässä. Laatikkoruokiinhan on perinteisesti kehoitettu lisäämään rasvaista jauhelihaa. Turhia kaloreita ja pilaa makua.
    Kiitos näistä vinkeistä, pysytään kanavalla.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja puhut täyttä asiaa. Pakastamisesta: Enpä muistanutkaan mainita pakastamisesta mitään. Makaronilaatikkoni tosiaan vahingossa jäätyikin yön aikana, kun vein sen parvekkeelle jäähtymään. Ei se kärsinyt yhtään. En ennen ole uskaltanut pakastaa, mutta nyt tietää senkin. Kiitos vinkistä, että muutkin mahdollisesti saavat tietää. Eikä se aina tahdo ehtiä siitä vuoasta jääkaappiin enää.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj