Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset - 55 € - Helmikuu vko 2.

Viikon ruokaostosten aika. Ehdin jo sunnuntaille taas tekemään, vaikka joskus voikin viivästyä tämä ostospostaus. Teen välillä myös parin viikon pompseissa kerralla riippuen siitä, miten on tullut ostosteltua.

Viime viikon ostokset olivat melko tarkasti se, mitä viikossa oli kiva syödä kaikkea juureksia ja perunaa. Jääkaapissa mahtui olemaan väljästi kaikki tarvittava.

Tästä puolestaan tuli hieman ehkä enemmän rohmukeikka. Tai ainakin rahaa meni enemmän. 

Summaksi sain 54,11. Laskuvirheen vaara on, mutta varmaan pari kertaa sain saman tuloksen jo. Alle 60 euroa kuitenkin.

Koin kaupassa sisäistä huojuntaa, koska sitä ennen kävin vaikka missä, ja keskittyminen oli jo käytetty. Kiire oli jo kotiin koirien luo. Onneksi on kilohinnat ja ruokavalio mitä seurata, ja systeemini toimi minusta riippumatta.

Jos nyt meni yli viisikymppiä, voi viikon päästä mennä vähemmän taas. 

Systeemini on, että ruokaa eli tärkkelystä, ja lisäksi rehuja ja hedelmiä, sekä mausteet. Kilohinta mielellään 2-3 € ja alle, paitsi marjoissa ja mausteissa. Niissäkin mieluummin halvempi, kuin kalliimpi.

Lisäksi tavoittelen sitä, etten joutuisi poikkeamaan usein kaupassa pienten ostosten takia.

Kävin nyt Lidlissä, Prismassa ja Minimanissa.



20 kiloa perunaa. Kymmenen kilon säkki maksoi 6,19, 2 kpl yhteensä 12,38.

Sunita-lajikkeisia tällä kertaa.

Perunaostokset olin ajatellut valmiiksi. Toinen säkki jääkaappiin ja toinen lattialle. Katsoin myös, että onhan päiväystä jäljellä. 

Silti käytännössä olin hetken aikaa vähän, että "Pitäisikö sittenkin ottaa niitä punaisiakin, vai mieluummin kaksi näitä isoja?". En tiedä, näkyikö se ulospäin. 

Yritin pysyä animoituneena samalla kun mietin.

Kyllä näistäkin muusi tulee ja kaikki muutkin ruuat. 


Jostain syystä ostin vain yhden lantun, vaikka syön mielelläni lanttua. 

Olisi niitä mahtunut jääkaappiin vaikka kolmekin, ja ovat vakio-ostos. 

Yht. ~4,8 kg, ~5 €


Hiutaleostoksia Lidlistä, Prismasta ja MiniManista. 

8, 7 kg, n. 12 €

Tyrnävän kaurahiutaleiden kohdalla mietin, otanko yhden vai kaksi pakettia. Jumitushetken päätteeksi laitoin kaksi koriin. Jos mietityttää, eikö se oli sama ottaa? 

Toisaalta miksen ottanut samalla riisihiutaleita enemmän?  

Kaurahiutaleita ostin nyt neljä pakettia, vaikka niitähän olisi ollut vielä. 




Näitä lisää, kaapista jo löytyy myös. 

Olen innostunut nyt käyttämään näitä omenasose-banaanikekseissä ja puuron kastikkeena. Eipä ole hinnalla pilattu, joten turhapa näitä on laskea ja pohtia. 

Miksi silti tasan neljä? Siihen en tiedä vastausta.

3,08 €



Osa banaaneista oli luomuja, osa luomuja ja reilunkaupan. En huomannut, että oli kahta eriä. Kassa oli erotellut, kummat olivat kumpia.


Omenoita ostin yli 2€ kilohinnalla, kun innostuin näistä makeista omenoista. Ida Redit olisivat varmaan olleet eurolla kilo, mutta ihan hyvät ostokset silti.

Hedelmiä ~ 4 kg, ~ 7,5 €



Muistelin pakkasessa olevan tämän verran tilaa. 

Jos eivät olisikaan mahtuneet, olisin keittänyt heti pussillisen pois. Pakasteet piti hakea erikseen viimeisenä, että pysyvät jäässä.

6,14 €, ~3 kg



Olen nyt mieltynyt Meiran ketsuppeihin niin, että haalin aina mukaani. 

Ettei tarvitse ostaa lähikaupasta eri ketsuppia, tai kilohinta olisi varmaan tuplat. 
Maustekastikkeisiin 8,77€

Vinkki: tuo Pimeä pullo-sinappi oli tosi vähäsuolaista, jos etsit vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Siinä olivat ostokset helmikuun ostosviikolta 2. 


Ylähyllyllä rehuja, keskellä valmista ruokaa ja alahyllyllä omenat ja koirien ruokia.


Sain mahdutettua toisen perunasäkillisen alalaatikoihin. 

Säilyvät itämättä sen aikaa, kunnes saan toisen säkin syötyä.

15.97

Halvemmallakin voisi päästä tässä ruokavalion suunnittelussa, mutta tähän pisteeseen olen toistaiseksi päässyt. Yritän saada ravinteikasta ja sopusuhtaista tasapainoa terveellisyyden, mukavuuden ja edullisuuden kesken, ja siinähän riittää pähkäilemistä.

Jos tulee tauko ettei pääsekään, niin kaapeissa on millä pärjätä.


Huomaan heti muutoksen ajattelussani jos valinnanvara vähenee, tai monet totutut ruokani alkavat olla vähissä. Alan silloin kannatella päässäni kaikkea, että mikä ruoka sopii yhteen toisen ruuan kanssa, mitä laittaisin huomenna, pitäisikö tehdä seuraavaksi sitä, tätä vai tuota.

Ero ei ensin ole suuri. En välttämättä edes huomaisi sitä, ellen ehtisi kuulostelemaan. Se ero on kuitenkin, että ruoan vähetessä alkaa olla enemmän pulinaa päässä, ja muut toiminnot saavat vähemmän tilaa.

Tämä sopii itselleni, että kaikkea on riittävästi. Pätee muihinkin asioihin, kuin ruokaan. Kuten vaikkapa sukkiin. 

Jos on kaksi sukkaparia, jokainen askel pitää suunnitella, etteivät sukat kastu. Banaanilaatikollinen sukkia on sen sijaan jo ihan kiva määrä. 



Helpommalla voisin päästä, jos hakisin kaikki ostokset aina samasta kaupasta. 

Mutta monestakin eri syystä joutuu käymään eri kaupoissa.

Vaikka en paljoa tarjouksia metsästä, niin joitakin asioita vielä metsästän, joita ei saa aina samasta kaupasta. Samalla tulee vertailtua hintoja.





Muistan joskus vuosia sitten, että koin jopa ostosmorkkiksia, kun oli niin tuhat asiaa mietittävänä kaupassa.

Seurasin tarjouksia, ravintomietteitä, hetken mielijohteita ja mitä kaikkea tulikaan seurattua yhtä aikaa. Kassalla summa nousi ja nousi, enkä oikeastaan edes kehdannut tai pystynyt pysäyttämään tilannetta enää, vaikka olisinkin toisaalta halunnut käyttää vähemmän rahaa ruokaan.

Kotona vasta aloin miettiä, mitä tulikaan ostettua. Oli vaikea siltikään osoittaa, että mikä olisi ollut se suurin virhe niissä ostoksissa, ja miksi ne maksoivat enemmän, kuin olin aikonut.

Sama pää oli silloinkin kesät talvet, mutta jotenkin tähän on nyt tullut syventyneeksi.

Blogin pitäminenkin auttaa hieman pitämään kuluja kurissa. Joskus minua varoitteli eräs henkilö, että jos alat kirjoittaa blogia niin varo, ettei se blogi alakin kirjoittamaan sinua.

Sehän on ihan totta, ja toisaalta myös hyvä. Ihan mielelläni vähennän tai harkitsen ensi viikonkin ostoksia. Vaikka yksi syistä olisikin, että helpompi tehdä ostospostaus yhden kuitin kanssa. 

Kiva, että olet täällä pähkäilemässä kanssani. Toivottavasti löydät blogista reseptejä tai muita ideoita, tai viihdyt vaikka pitempäänkin.

Tästä taas jatkamme. Saa nähdä, mitä ruokia ensi viikolla tulee tehtyä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi