Siirry pääsisältöön

WFPB - Myskikurpitsapata - Maustesekoitus purkkiin - Pinaatti, maissi ja vihreät linssit - Lanttu

Myskikurpitsasta tulee hyvä pata, keitto tai kastike. Mausteena kurpitsamausteseos joka tehdään itse. Keittoaika puolisen tuntia. Pilkkomisineen ja haudutuksineen voi kestää tunninkin verran. Kurpitsan tilalle kokeilin toiseen erään lanttuakin, ja se sopi.

Melkein sama ohje kuin hokkaidokurpitsasta edellisessä kurpitsapostauksessani. Mutta tehdään vielä myskikurpitsastakin.



Teen kurpitsaruokia varten valmiiksi maustesekoituksen purkkiin. 

Maustesekoituksen voi puolittaa, tuplata tai triplata sen mukaan, paljonko kurpitsoita on. Laitan tätä aina parista teelusikallisesta pariin ruokalusikalliseen yhtä keittoa/pataa kohden, riippuu aina vähän.

Kurpitsamausteseos 1:

  • kardemumma 1 tl
  • chili 1 tl
  • jauhettu korianterin siemen 1 tl
  • kaneli 1/4 tl
  • neilikka 1/8 tl
  • kuminansiemeniä 1/2 tl
  • paprikajauhe 1 tl
  • inkivääri 1/4 tl
Neilikan tilalla voi käyttää maustepippuria.


TAI Kurpitsamausteseos 2:
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/8 tl jauhettua neilikkaa 
  • 1/8 tl jauhettua kanelia 
  • 2 tl paprikajauho
  • 2 tl chilijauho
  • 2 tl korianterinsiemenjauho
  • 2 tl inkivääri
  • 1 tl kumina
Lisäksi voi laittaa teelusikallisen tai puolikkaan rouhittua mustapippuria.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman lämmin tunnelma mausteiden suhteen.

Kurpitsapata ainekset:

  • Myskikurpitsa (tai lanttua)
  • 1-2 dl vihreitä linssejä
  • 1-2 tl kurpitsamausteseosta
  • Vettä, niin että peittyy
  • Tomaattisosetta, tai paseerattua tomaattia
  • Maissia
  • Pinaattia
  • 1-2 rkl ketsuppia, halutessa

Valmistusvaiheet:

  • Pilkotaan kurpitsa
  • keitetään kurpitsa, linssit ja mausteet 
  • Lisätään pinaatti ja maissit loppupuolella, annetaan kiehahtaa pakastepussin ohjeen mukaan
  • lisätään tomaattisose tai paseerattu tomaatti
  • Tarjoillaan sellaisenaan, tai riisin tai perunan kanssa.

Kuvia työvaiheista

Myskikurpitsan kuoriminen ja paloittelu:


Kokeilin kuoria kurpitsaa perunankuorimaveitsellä, ja oli liian työlästä. Ilman tätä oranssia terävekotinta olisi jäänyt kyllä kuorimatta.


Leikkaan kurpitsasta kiekkoja, jotka leikkaan sitten siemenkotien ympäriltä. En laita siemeniä mukaan ruokaan.



Osa paloista piti vähän tarkemmin käsitellä, kun niissä oli sitä kantaosaa ja siemeniä vielä kiinni.

Myskikurpitsapadan ainekset:


Vihreissä linsseissä on keittoaika n. 20-30 minuuttia.

Myskikurpitsassa voi mennä puolikin tuntia ja ylikin, joten tässä ehtii yhtä hyvin valmistua vihreätkin linssit.


Kattilaan vettä, linssit, myskikurpitsat ja mausteet. Kattila levylle, ja levy päälle. 

Ensin isommalla ja kun keitos alkaa kiehua, pienennän lämpötilaa.

Linssien määrä riippuu siitä, minkä kokoinen kurpitsa on. Samoin vesimäärä riippuu määristä. Laitoin nyt varmaan kaksi tai kolme desilitraa linssejä.

Anna veden kiehua kohtuullisen vähiin, niin mahtuu lisäämään tomaattia.

Kun linssit ja kurpitsa ovat jo kypsiä, lisää tomaatti. Voit käyttää paseerattua tomaattia tai tuubitomaattisosetta. Lopussa siksi, että tomaatin happamuus voisi aiheuttaa, että linssit jäävät koviksi.

Tomaattisosetta laitan reilusti sen verran, että saan värjättyä punertavaksi keiton ja se antaa makuakin.


Välillä pidän levyä tosi pienelläkin, ja kantta kevyesti päällä. Sekoittelen, ettei keitos vain ala kerääntyä pohjalle liikaa. Haudutuspadassa tämä on helpompi tehdä.

Vielä lisätään maissia ja pinaattia. 

Kaadan niitä aina silmämääräisesti siten, että keitossa olisi mukavasti sattumia ja vihreyttä, mutta ei liikaa, jotta kurpitsa pysyisi silti pääosassa vielä. Keitellään, kunnes vihannekset ovat valmiita. maississa menee ehkä 3 minuuttia, pinaatissa myös riippuen pakastepussin ohjeesta. Valmista.

 Liemestä tulee kirkkaampaa, jos linssit eivät ole hajonneet.



Linssit tekevät paksua suurusta jos pääsevät kunnolla kypsymään.

Tämä on valmis ruoka jo sellaisenaankin, eli sisältää valmiiksi kivasti sekä vihreää, että energianlähteen, kuten linssejä.




Padalle voi keittää kaveriksi riisit tai perunat, ja paistaa peltileivän.

Lanttukin soveltuu:

Lanttu toimi tosi hyvin kurpitsan tilalla.


Lanttua ja kurpitsaa voi laittaa myös sekaisin.
Porkkanaa olen kokeillut joskus, se ei tässä ollut kovin hyvä.






Tässä lanttu- ja porkkanaraastetta, kesäkurpitsaa ja sitruunaa. Keitettyä perunaa, puolukoita ja myskikurpitsapataa. Leipää. Suosittelen maustamaan hyvin, ja tarvittaessa lisäämään mausteita tai ehkä lorauksen ketsuppia.

Joskus myskikurpitsasta tai pinaatista voi tulla rehumainen, ei niin miellyttävä maku-ulottuvuus esille. Jos sellaisen huomaa ruuassa, se on hyvä taittaa jollain mausteella piiloon, ellei siitä satu pitämään.

Loraus balsamiviinietikkaa, soijakastiketta, ketsuppia, tai jopa ripaus suolaa lautasella. Sitruunaa voi kokeilla puristaa suolaksi.

Tämä ruoka on silti takuuvarma yleensä ollut onnistumaan.

Eniten vinkkiä ja vaikutteita mausteisiin otin Well Your World- kanavan kurpitsavideosta. Jätin vain ainakin valkosipulit ja sipulit pois. 

Muita ruokaideoita, joihin tulee lanttuakin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2

Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin  litteitä sämpylöitä , sitruunaisia muffinssej a. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun. Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg =  1,03 € Pirkka mustapippuri rouhittu   0,75€/kpl , 15 g   Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg.  Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa.  Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi. Prismassa maksaisi Golden Star 370g

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Omenapiirakka

Omenapiirakka kahdesta omenasta. Pikakaurahiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Makeutuksena taateli, ja vähän sokeria halutessa. Vaniljasokerista vaniljan makua. Kanelia. Omenaa ja kaneli-sokeria voi ripotella leivonnaisen päällekin, tai nauttia vaniljakastikkeen kanssa. 2 omenaa + 1 -2 dl nestettä (keitetään) pala taatelia + kuumaa vettä tilkka puolikas banaani 1 dl pikakaurahiutale 2-3 dl täysjyvävehnäjauho 1,5 tai 2 tl leivinjauhe 1/4 tl kaneli 1 tl vaniljasokeri 1 -2 tl sokeri (halutessa) ripaus suolaa (halutessa) 2 tl omenasiiderietikkaa, voi jättää poiskin Liota taateli tilkkaan kuumaa vettä ja muusattua banaania. Voit mössätä taatelin+ banaanin käsin tai haarukalla, tai käyttää blenderissä. Sekoita kuivat aineet omassa astiassaan, eli kaurahiutale, jauho, leivinjauhe ja sokerit, kaneli. Sokerit voi korvata laittamalla lisää taatelia. Esim. 1 dl. Laitoin nyt vain pienen palan, koska taateli oli lopussa, ja vaniljasokerilla tuli vaniljan makua. Pilko omenat ja kiehauta niitä, kunne