Siirry pääsisältöön

WFPB - 7 vegaanista ja helppoa ruokaideaa - n. 5 euroa päivässä ruokaan - Mitä söin viikossa

Tämä viikko olikin kiireinen. Välillä en ehtinyt edes istumaan ruokailun ajaksi. Ruokakaupassakaan en käynyt, vaikka muuten kävinkin kaupoissa.

Ajattelin ensin, etten ehtisi välttämättä tekemään postaustakaan.

Olen kuitenkin tehnyt ruokasysteemini kaikkia tilanteita varten. Kuvien ottaminenkin onnistui siinä sivussa. Päätin siksi tehdä kuitenkin.

Kokosin nyt seitsemän Plant Based- ruokaideaa, eli idea viikon jokaiselle päivälle. Jospa näistä olisi vaikka joskus hyötyä muillekin, tai ainakin muistaisin edes itsekin myöhemmin näitä ideoita. 

Arvioisin, että kokonaisuutena näitä ruokia pitäisi saada joko vitosella tai alle päivässä. Riippuu minkälaisen ruokakaapin kokoaa mausteidenkin osalta. 

Nopeutta saa tekemällä valmiiksi, ja tekemällä yksinkertaisia ruokia. 

Olen jossain vaiheessa yrittänyt laskea, mitä saan halvimmillaaan menemään päivässä ruokaan. Päädyn aina siihen noin vitoseen. 

Nipistämällä varmaan pääsisi allekin, mutta näin arviolta uskaltaa sen vitosen ainakin sanoa. Ettei tule annettua liian optimistista kuvaa. 

Ruoka tietysti kallistuu, joten tulevaisuus näyttää mihin ruokalasku muuttuu.

Vaihtelua saa maustekaapista, vaikka samat raaka-aineet toistuvatkin.

Sitten ateriaideoihin. Laitoin tekstiin linkkejä kun löysin blogista reseptin tai jutun kyseiseen ruokaan.


1. Makaroni tai riisi ja uunijuurekset



Ruokaviikko alkoi makaronilla ja uunijuureksilla

Makaronin sekaan keitin lanttua, eli ensin lanttusuikaleita kiehumaan joksikin aikaa, ja lisäsin sitten makaronit.



Viikko jatkui riisillä ja uunijuureksilla

Keitin riisin sekaan maissia. 

Jos loppuu kastike tai muut lisukkeet ennen riisiä, se on silti jo valmiiksi tavallaan ruoka. 



Vihannesten sekoittaminen pastaan tai riisiin on varmaan sama idea, kuin mihin kaikki pataruuat ja keitot jo tähtäävät. Eli että kaikki ateriaan kuuluva tehdään samassa padassa. 

Kuvassa on myös porkkanasose-ohralaatikkoa ja perunamuusi.

Makaronista meinasikin ensin tulla vahingossa keittoa. En halunnut kaataa keitinvettä pois. Olin lisännyt siihen jo ketsupit ja kaikki mausteet. Yleensä laitan makaronin sekaan:
  • ketsuppia, 
  • soijakastiketta, 
  • mustapippuria, 
  • suolatonta jauhelihamaustesekoitusta, 
  • oreganoa, 
  • basilikaa 
  • persiljaa




Päälle lautasella mustapippuria, ravintohiivaa ja ketsuppia. 



Ketsuppikin on joskus ihan hyvä vihannes varsinkin, jos pakastevihannekset vaikka pääsisivät loppumaan. Siinähän oli muistaakseni ihan A-vitamiinin esiastettakin, ja mitä kaikkea. Tomaattia varsinkin.

2. Kahvin kanssa



Leivoin jossain välissä banaanikeksejä lisää, että on mistä ottaa makeannälkään. 

Väsyneenä kävi ajoittain mielessä myös lähteminen hakemaan kaupasta jotain lisäherkkua kuten taateleita, vegaanista jäätelöä ja mitä kaikkea. 

Onneksi onnistuin syömään itseni iltaisin tainnoksiin näillä kotoani jo löytyvillä ruuilla.



Pakkasesta löytämieni perunarieskojen päälliseksi en keksinyt muuta, kuin sinappia ja omenaa. Käytin mikrossa sen verran, että omena muuttui erilaiseksi.

Nyt vasta muistin, että hyvä päällinen olisivat vihreät pitkät pavut.


3. Muusi ja puolukat



Muusia tein, keitinvettä nesteenä, mutten ehtinytkään miettiä sille mitään kastiketta heti. Mutta eipä tarvinnutkaan.

Pakastepuolukat olin aiemmin laittanut vahingossa jääkaappiin. Niitä ei voinut enää pakastaa uudelleen joten murskasin ne, ja lisäsin sokeria. Tuloksena oli puolukkasurvos. Olipa erittäin hyvää.

Tämä annos on erittäin mainio puhelua odotellessa. Ehtii hyvin nielaista suullisen loppuun ensimmäisen soittoäänen aikana. Ei tarvitse myöhemmin soitella kenellekään takaisin.

4. Puuro




Puuro on varma ratkaisu kiireisinä aamuina tai hetkinä.

Päällisien ja koristeluiden osalta minimalismi puurossa on joskus inspiroivaa sekin.

5. Tomaattikastike ja riisi



Loppuviikolle uudet riisit ja kastike

Riisin sekaan keitin pakastemaissia ja punaisia linssejä.

Tein kastikkeesta muutaman tölkkijalopenon avulla oikein tulista jolloin ei haitannut, maistuuko se muuten millekään tietylle.

Laitoin mitä vihanneksia sattui osumaan pakastimesta, ja purkillisen tomaattimurskaa.



Marjoja kun kaataa pussista, niitä saattaa lorahtaa aiottua enemmän. 

Hieman vähempikin olisi riittänyt, varsinkin kun nämä ovat suunnilleen maailman väkevin marjasekoitus. Punaisia ja mustia viinimarjoja. 

Mustikkaakin on, mutta eniten huomaan voimakkaat viinimarjat. Tämä oli Marjex- marjasekoitus. Maksoi Prismassa alle 7 euroa kilolta syksyllä. Hyvä ostos.

Tämä ruoka oli silti niin hyvää, että meinasi jäädä syönti päälle hyvinkin. Loraus chilikastiketta tai soijakastiketta vielä.


6. Ranskalaiset



Sekä perjantai- että lauantai-illat, ja viikonlopun päivätkin menivät öljyttömien ranskalaisten voimin. Näitä kun tekee kerralla koko pellillisen, niin on muutama ateria jo siinä.

Nämä ovat siitä varma ruoka, etten kyllästy näihin. Teen näitä vähän väliä.

Salaattina on koko viikon ollut kaalista leikkaamani siivut. Sattui olemaan niin hyvää kaalta, ettei tarvinnut välttämättä keittää.




Ranskalaiset olen tehnyt nyt mausteisina. Kuorin perunat siltä osin, kuin tarvitsee. Nämä oli nyt pakko kuoria, kun olivat olleet lämpimässä jonkin aikaa, ja ituja näkyi.

Ketsuppia ja maustesekoitusta raakoihin perunalohkoihin. Pellille leivinpaperin päälle, ja uuniin. Samalla väännän uunin 200-220 C -asteelle ja odotan sitten, milloin alkavat olla valmiita.

Saattaa joutua välillä kääntämään ranskalaisia. Laitan ylätasolle uunissa, jolloin ne ruskistuvat helposti. Usein otan ne vahingossa liian aikaisin pois, koska näyttävät raakoina jo ruskeilta. 

Mutta ennen pitkää ne yleensä onnistuvat. Ranskalaisten teko on sellainen taitolaji, jossa aina yritän kehittyä lisää.

Maustesekoitus: Eniten paprikajauhetta, toiseksi eniten mustapippurirouhetta, kolmanneksi eniten maustepippuria ja vähiten valkopippuria. Tein sekoituksen vain arvioiden. Punaista se oli, koska paprikajauhoa oli eniten.

Vähilläkin ketsuppihunnulla ja mausteilla saa jo tosi maukkaat ranskalaiset. Ketsuppi ja sinappi lautasella, ja miksei vaikka kurkkusalaattikin lisäksi.


7. Leivät



Täytyypä taas erikoismaininta antaa näille leiville, mitä tein alkuviikosta. Samat sämpylät nämä ovat, tai samalla reseptillä kuin viime postauksessa ja papusoppa-postauksessa, mutta pakko laittaa uudelleen ja kehua.

Pelastivat sellaisen päivän, jolloin jouduin lähtemään ilman aamiaista kotoa. 

Nämä olivat maailman lohdullisin eväsruoka siinä vaiheessa, kun ulkona tuuli täysillä pakkastuuli, palelin siellä ja olin nääntymäisilläni, jonka jälkeen en vieläkään silti päässyt heti sohvalle istumaan. 

Jossain välissä kuuma kahvi ja näitä, olivat melkoinen pelastus.
  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
+ suolaa ja loraus siirappia, tai sokeria

Lusikalla sekoitus, pellille kekoina, puolen tunnin kohotus, tai kunnes uuni on 200C. Paisto kunnes valmiita, eli noin vartti.

Eivät nouse vaan lähinnä leviävät, mutta ei mielestäni tarvitsekaan. Ruokaisa eväs silti. Litteät sämpylät. Eikä tarvitse pyöritellä ja vaivata.



Nämä sämpylät pystyin tekemään aamulla ennen linja-autoon lähtemistä. En tiedä olisiko onnistunut vieläkin aikaisempaan bussiin, mutta ehkä siinä tapauksessa olisin tehnyt illalla.

Sotku ja murustelu olivat täysin minimaalisia sekä tehdessä, että syödessä.

Siinäpä olivat viikon ruokaideat, joita itse ainakin tällä kuluneella viikolla toteutin. Kiitos kun luit, ja toivottavasti sait ruokaideoita. 

Saa nähdä, käynkö ensi viikolla kaupassa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl