Siirry pääsisältöön

WFPB - 7 vegaanista ja helppoa ruokaideaa - n. 5 euroa päivässä ruokaan - Mitä söin viikossa

Tämä viikko olikin kiireinen. Välillä en ehtinyt edes istumaan ruokailun ajaksi. Ruokakaupassakaan en käynyt, vaikka muuten kävinkin kaupoissa.

Ajattelin ensin, etten ehtisi välttämättä tekemään postaustakaan.

Olen kuitenkin tehnyt ruokasysteemini kaikkia tilanteita varten. Kuvien ottaminenkin onnistui siinä sivussa. Päätin siksi tehdä kuitenkin.

Kokosin nyt seitsemän Plant Based- ruokaideaa, eli idea viikon jokaiselle päivälle. Jospa näistä olisi vaikka joskus hyötyä muillekin, tai ainakin muistaisin edes itsekin myöhemmin näitä ideoita. 

Arvioisin, että kokonaisuutena näitä ruokia pitäisi saada joko vitosella tai alle päivässä. Riippuu minkälaisen ruokakaapin kokoaa mausteidenkin osalta. 

Nopeutta saa tekemällä valmiiksi, ja tekemällä yksinkertaisia ruokia. 

Olen jossain vaiheessa yrittänyt laskea, mitä saan halvimmillaaan menemään päivässä ruokaan. Päädyn aina siihen noin vitoseen. 

Nipistämällä varmaan pääsisi allekin, mutta näin arviolta uskaltaa sen vitosen ainakin sanoa. Ettei tule annettua liian optimistista kuvaa. 

Ruoka tietysti kallistuu, joten tulevaisuus näyttää mihin ruokalasku muuttuu.

Vaihtelua saa maustekaapista, vaikka samat raaka-aineet toistuvatkin.

Sitten ateriaideoihin. Laitoin tekstiin linkkejä kun löysin blogista reseptin tai jutun kyseiseen ruokaan.


1. Makaroni tai riisi ja uunijuurekset



Ruokaviikko alkoi makaronilla ja uunijuureksilla

Makaronin sekaan keitin lanttua, eli ensin lanttusuikaleita kiehumaan joksikin aikaa, ja lisäsin sitten makaronit.



Viikko jatkui riisillä ja uunijuureksilla

Keitin riisin sekaan maissia. 

Jos loppuu kastike tai muut lisukkeet ennen riisiä, se on silti jo valmiiksi tavallaan ruoka. 



Vihannesten sekoittaminen pastaan tai riisiin on varmaan sama idea, kuin mihin kaikki pataruuat ja keitot jo tähtäävät. Eli että kaikki ateriaan kuuluva tehdään samassa padassa. 

Kuvassa on myös porkkanasose-ohralaatikkoa ja perunamuusi.

Makaronista meinasikin ensin tulla vahingossa keittoa. En halunnut kaataa keitinvettä pois. Olin lisännyt siihen jo ketsupit ja kaikki mausteet. Yleensä laitan makaronin sekaan:
  • ketsuppia, 
  • soijakastiketta, 
  • mustapippuria, 
  • suolatonta jauhelihamaustesekoitusta, 
  • oreganoa, 
  • basilikaa 
  • persiljaa




Päälle lautasella mustapippuria, ravintohiivaa ja ketsuppia. 



Ketsuppikin on joskus ihan hyvä vihannes varsinkin, jos pakastevihannekset vaikka pääsisivät loppumaan. Siinähän oli muistaakseni ihan A-vitamiinin esiastettakin, ja mitä kaikkea. Tomaattia varsinkin.

2. Kahvin kanssa



Leivoin jossain välissä banaanikeksejä lisää, että on mistä ottaa makeannälkään. 

Väsyneenä kävi ajoittain mielessä myös lähteminen hakemaan kaupasta jotain lisäherkkua kuten taateleita, vegaanista jäätelöä ja mitä kaikkea. 

Onneksi onnistuin syömään itseni iltaisin tainnoksiin näillä kotoani jo löytyvillä ruuilla.



Pakkasesta löytämieni perunarieskojen päälliseksi en keksinyt muuta, kuin sinappia ja omenaa. Käytin mikrossa sen verran, että omena muuttui erilaiseksi.

Nyt vasta muistin, että hyvä päällinen olisivat vihreät pitkät pavut.


3. Muusi ja puolukat



Muusia tein, keitinvettä nesteenä, mutten ehtinytkään miettiä sille mitään kastiketta heti. Mutta eipä tarvinnutkaan.

Pakastepuolukat olin aiemmin laittanut vahingossa jääkaappiin. Niitä ei voinut enää pakastaa uudelleen joten murskasin ne, ja lisäsin sokeria. Tuloksena oli puolukkasurvos. Olipa erittäin hyvää.

Tämä annos on erittäin mainio puhelua odotellessa. Ehtii hyvin nielaista suullisen loppuun ensimmäisen soittoäänen aikana. Ei tarvitse myöhemmin soitella kenellekään takaisin.

4. Puuro




Puuro on varma ratkaisu kiireisinä aamuina tai hetkinä.

Päällisien ja koristeluiden osalta minimalismi puurossa on joskus inspiroivaa sekin.

5. Tomaattikastike ja riisi



Loppuviikolle uudet riisit ja kastike

Riisin sekaan keitin pakastemaissia ja punaisia linssejä.

Tein kastikkeesta muutaman tölkkijalopenon avulla oikein tulista jolloin ei haitannut, maistuuko se muuten millekään tietylle.

Laitoin mitä vihanneksia sattui osumaan pakastimesta, ja purkillisen tomaattimurskaa.



Marjoja kun kaataa pussista, niitä saattaa lorahtaa aiottua enemmän. 

Hieman vähempikin olisi riittänyt, varsinkin kun nämä ovat suunnilleen maailman väkevin marjasekoitus. Punaisia ja mustia viinimarjoja. 

Mustikkaakin on, mutta eniten huomaan voimakkaat viinimarjat. Tämä oli Marjex- marjasekoitus. Maksoi Prismassa alle 7 euroa kilolta syksyllä. Hyvä ostos.

Tämä ruoka oli silti niin hyvää, että meinasi jäädä syönti päälle hyvinkin. Loraus chilikastiketta tai soijakastiketta vielä.


6. Ranskalaiset



Sekä perjantai- että lauantai-illat, ja viikonlopun päivätkin menivät öljyttömien ranskalaisten voimin. Näitä kun tekee kerralla koko pellillisen, niin on muutama ateria jo siinä.

Nämä ovat siitä varma ruoka, etten kyllästy näihin. Teen näitä vähän väliä.

Salaattina on koko viikon ollut kaalista leikkaamani siivut. Sattui olemaan niin hyvää kaalta, ettei tarvinnut välttämättä keittää.




Ranskalaiset olen tehnyt nyt mausteisina. Kuorin perunat siltä osin, kuin tarvitsee. Nämä oli nyt pakko kuoria, kun olivat olleet lämpimässä jonkin aikaa, ja ituja näkyi.

Ketsuppia ja maustesekoitusta raakoihin perunalohkoihin. Pellille leivinpaperin päälle, ja uuniin. Samalla väännän uunin 200-220 C -asteelle ja odotan sitten, milloin alkavat olla valmiita.

Saattaa joutua välillä kääntämään ranskalaisia. Laitan ylätasolle uunissa, jolloin ne ruskistuvat helposti. Usein otan ne vahingossa liian aikaisin pois, koska näyttävät raakoina jo ruskeilta. 

Mutta ennen pitkää ne yleensä onnistuvat. Ranskalaisten teko on sellainen taitolaji, jossa aina yritän kehittyä lisää.

Maustesekoitus: Eniten paprikajauhetta, toiseksi eniten mustapippurirouhetta, kolmanneksi eniten maustepippuria ja vähiten valkopippuria. Tein sekoituksen vain arvioiden. Punaista se oli, koska paprikajauhoa oli eniten.

Vähilläkin ketsuppihunnulla ja mausteilla saa jo tosi maukkaat ranskalaiset. Ketsuppi ja sinappi lautasella, ja miksei vaikka kurkkusalaattikin lisäksi.


7. Leivät



Täytyypä taas erikoismaininta antaa näille leiville, mitä tein alkuviikosta. Samat sämpylät nämä ovat, tai samalla reseptillä kuin viime postauksessa ja papusoppa-postauksessa, mutta pakko laittaa uudelleen ja kehua.

Pelastivat sellaisen päivän, jolloin jouduin lähtemään ilman aamiaista kotoa. 

Nämä olivat maailman lohdullisin eväsruoka siinä vaiheessa, kun ulkona tuuli täysillä pakkastuuli, palelin siellä ja olin nääntymäisilläni, jonka jälkeen en vieläkään silti päässyt heti sohvalle istumaan. 

Jossain välissä kuuma kahvi ja näitä, olivat melkoinen pelastus.
  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
+ suolaa ja loraus siirappia, tai sokeria

Lusikalla sekoitus, pellille kekoina, puolen tunnin kohotus, tai kunnes uuni on 200C. Paisto kunnes valmiita, eli noin vartti.

Eivät nouse vaan lähinnä leviävät, mutta ei mielestäni tarvitsekaan. Ruokaisa eväs silti. Litteät sämpylät. Eikä tarvitse pyöritellä ja vaivata.



Nämä sämpylät pystyin tekemään aamulla ennen linja-autoon lähtemistä. En tiedä olisiko onnistunut vieläkin aikaisempaan bussiin, mutta ehkä siinä tapauksessa olisin tehnyt illalla.

Sotku ja murustelu olivat täysin minimaalisia sekä tehdessä, että syödessä.

Siinäpä olivat viikon ruokaideat, joita itse ainakin tällä kuluneella viikolla toteutin. Kiitos kun luit, ja toivottavasti sait ruokaideoita. 

Saa nähdä, käynkö ensi viikolla kaupassa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o