Tämä viikko olikin kiireinen. Välillä en ehtinyt edes istumaan ruokailun ajaksi. Ruokakaupassakaan en käynyt, vaikka muuten kävinkin kaupoissa.
Ajattelin ensin, etten ehtisi välttämättä tekemään postaustakaan.
Olen kuitenkin tehnyt ruokasysteemini kaikkia tilanteita varten. Kuvien ottaminenkin onnistui siinä sivussa. Päätin siksi tehdä kuitenkin.
Kokosin nyt seitsemän Plant Based- ruokaideaa, eli idea viikon jokaiselle päivälle. Jospa näistä olisi vaikka joskus hyötyä muillekin, tai ainakin muistaisin edes itsekin myöhemmin näitä ideoita.
Arvioisin, että kokonaisuutena näitä ruokia pitäisi saada joko vitosella tai alle päivässä. Riippuu minkälaisen ruokakaapin kokoaa mausteidenkin osalta.
Nopeutta saa tekemällä valmiiksi, ja tekemällä yksinkertaisia ruokia.
Olen jossain vaiheessa yrittänyt laskea, mitä saan halvimmillaaan menemään päivässä ruokaan. Päädyn aina siihen noin vitoseen.
Nipistämällä varmaan pääsisi allekin, mutta näin arviolta uskaltaa sen vitosen ainakin sanoa. Ettei tule annettua liian optimistista kuvaa.
Ruoka tietysti kallistuu, joten tulevaisuus näyttää mihin ruokalasku muuttuu.
Vaihtelua saa maustekaapista, vaikka samat raaka-aineet toistuvatkin.
Sitten ateriaideoihin. Laitoin tekstiin linkkejä kun löysin blogista reseptin tai jutun kyseiseen ruokaan.
1. Makaroni tai riisi ja uunijuurekset
Ruokaviikko alkoi makaronilla ja uunijuureksilla.
Makaronin sekaan keitin lanttua, eli ensin lanttusuikaleita kiehumaan joksikin aikaa, ja lisäsin sitten makaronit.
- ketsuppia,
- soijakastiketta,
- mustapippuria,
- suolatonta jauhelihamaustesekoitusta,
- oreganoa,
- basilikaa
- persiljaa
Leivoin jossain välissä banaanikeksejä lisää, että on mistä ottaa makeannälkään.
Väsyneenä kävi ajoittain mielessä myös lähteminen hakemaan kaupasta jotain lisäherkkua kuten taateleita, vegaanista jäätelöä ja mitä kaikkea.
Onneksi onnistuin syömään itseni iltaisin tainnoksiin näillä kotoani jo löytyvillä ruuilla.
Pakkasesta löytämieni perunarieskojen päälliseksi en keksinyt muuta, kuin sinappia ja omenaa. Käytin mikrossa sen verran, että omena muuttui erilaiseksi.
Nyt vasta muistin, että hyvä päällinen olisivat vihreät pitkät pavut.
3. Muusi ja puolukat
Pakastepuolukat olin aiemmin laittanut vahingossa jääkaappiin. Niitä ei voinut enää pakastaa uudelleen joten murskasin ne, ja lisäsin sokeria. Tuloksena oli puolukkasurvos. Olipa erittäin hyvää.
Tämä annos on erittäin mainio puhelua odotellessa. Ehtii hyvin nielaista suullisen loppuun ensimmäisen soittoäänen aikana. Ei tarvitse myöhemmin soitella kenellekään takaisin.
Päällisien ja koristeluiden osalta minimalismi puurossa on joskus inspiroivaa sekin.
Loppuviikolle uudet riisit ja kastike.
Riisin sekaan keitin pakastemaissia ja punaisia linssejä.
Tein kastikkeesta muutaman tölkkijalopenon avulla oikein tulista jolloin ei haitannut, maistuuko se muuten millekään tietylle.
Laitoin mitä vihanneksia sattui osumaan pakastimesta, ja purkillisen tomaattimurskaa.
Marjoja kun kaataa pussista, niitä saattaa lorahtaa aiottua enemmän.
Hieman vähempikin olisi riittänyt, varsinkin kun nämä ovat suunnilleen maailman väkevin marjasekoitus. Punaisia ja mustia viinimarjoja.
Mustikkaakin on, mutta eniten huomaan voimakkaat viinimarjat. Tämä oli Marjex- marjasekoitus. Maksoi Prismassa alle 7 euroa kilolta syksyllä. Hyvä ostos.
Tämä ruoka oli silti niin hyvää, että meinasi jäädä syönti päälle hyvinkin. Loraus chilikastiketta tai soijakastiketta vielä.
6. Ranskalaiset
Sekä perjantai- että lauantai-illat, ja viikonlopun päivätkin menivät öljyttömien ranskalaisten voimin. Näitä kun tekee kerralla koko pellillisen, niin on muutama ateria jo siinä.
Nämä ovat siitä varma ruoka, etten kyllästy näihin. Teen näitä vähän väliä.
Salaattina on koko viikon ollut kaalista leikkaamani siivut. Sattui olemaan niin hyvää kaalta, ettei tarvinnut välttämättä keittää.
Ketsuppia ja maustesekoitusta raakoihin perunalohkoihin. Pellille leivinpaperin päälle, ja uuniin. Samalla väännän uunin 200-220 C -asteelle ja odotan sitten, milloin alkavat olla valmiita.
Saattaa joutua välillä kääntämään ranskalaisia. Laitan ylätasolle uunissa, jolloin ne ruskistuvat helposti. Usein otan ne vahingossa liian aikaisin pois, koska näyttävät raakoina jo ruskeilta.
- 3dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1-2 dl ruisjauhoja
- loput täysjyvävehnää
Saa nähdä, käynkö ensi viikolla kaupassa.
Kommentit
Lähetä kommentti