Siirry pääsisältöön

WFPB - 7 vegaanista ja helppoa ruokaideaa - n. 5 euroa päivässä ruokaan - Mitä söin viikossa

Tämä viikko olikin kiireinen. Välillä en ehtinyt edes istumaan ruokailun ajaksi. Ruokakaupassakaan en käynyt, vaikka muuten kävinkin kaupoissa.

Ajattelin ensin, etten ehtisi välttämättä tekemään postaustakaan.

Olen kuitenkin tehnyt ruokasysteemini kaikkia tilanteita varten. Kuvien ottaminenkin onnistui siinä sivussa. Päätin siksi tehdä kuitenkin.

Kokosin nyt seitsemän Plant Based- ruokaideaa, eli idea viikon jokaiselle päivälle. Jospa näistä olisi vaikka joskus hyötyä muillekin, tai ainakin muistaisin edes itsekin myöhemmin näitä ideoita. 

Arvioisin, että kokonaisuutena näitä ruokia pitäisi saada joko vitosella tai alle päivässä. Riippuu minkälaisen ruokakaapin kokoaa mausteidenkin osalta. 

Nopeutta saa tekemällä valmiiksi, ja tekemällä yksinkertaisia ruokia. 

Olen jossain vaiheessa yrittänyt laskea, mitä saan halvimmillaaan menemään päivässä ruokaan. Päädyn aina siihen noin vitoseen. 

Nipistämällä varmaan pääsisi allekin, mutta näin arviolta uskaltaa sen vitosen ainakin sanoa. Ettei tule annettua liian optimistista kuvaa. 

Ruoka tietysti kallistuu, joten tulevaisuus näyttää mihin ruokalasku muuttuu.

Vaihtelua saa maustekaapista, vaikka samat raaka-aineet toistuvatkin.

Sitten ateriaideoihin. Laitoin tekstiin linkkejä kun löysin blogista reseptin tai jutun kyseiseen ruokaan.


1. Makaroni tai riisi ja uunijuurekset



Ruokaviikko alkoi makaronilla ja uunijuureksilla

Makaronin sekaan keitin lanttua, eli ensin lanttusuikaleita kiehumaan joksikin aikaa, ja lisäsin sitten makaronit.



Viikko jatkui riisillä ja uunijuureksilla

Keitin riisin sekaan maissia. 

Jos loppuu kastike tai muut lisukkeet ennen riisiä, se on silti jo valmiiksi tavallaan ruoka. 



Vihannesten sekoittaminen pastaan tai riisiin on varmaan sama idea, kuin mihin kaikki pataruuat ja keitot jo tähtäävät. Eli että kaikki ateriaan kuuluva tehdään samassa padassa. 

Kuvassa on myös porkkanasose-ohralaatikkoa ja perunamuusi.

Makaronista meinasikin ensin tulla vahingossa keittoa. En halunnut kaataa keitinvettä pois. Olin lisännyt siihen jo ketsupit ja kaikki mausteet. Yleensä laitan makaronin sekaan:
  • ketsuppia, 
  • soijakastiketta, 
  • mustapippuria, 
  • suolatonta jauhelihamaustesekoitusta, 
  • oreganoa, 
  • basilikaa 
  • persiljaa




Päälle lautasella mustapippuria, ravintohiivaa ja ketsuppia. 



Ketsuppikin on joskus ihan hyvä vihannes varsinkin, jos pakastevihannekset vaikka pääsisivät loppumaan. Siinähän oli muistaakseni ihan A-vitamiinin esiastettakin, ja mitä kaikkea. Tomaattia varsinkin.

2. Kahvin kanssa



Leivoin jossain välissä banaanikeksejä lisää, että on mistä ottaa makeannälkään. 

Väsyneenä kävi ajoittain mielessä myös lähteminen hakemaan kaupasta jotain lisäherkkua kuten taateleita, vegaanista jäätelöä ja mitä kaikkea. 

Onneksi onnistuin syömään itseni iltaisin tainnoksiin näillä kotoani jo löytyvillä ruuilla.



Pakkasesta löytämieni perunarieskojen päälliseksi en keksinyt muuta, kuin sinappia ja omenaa. Käytin mikrossa sen verran, että omena muuttui erilaiseksi.

Nyt vasta muistin, että hyvä päällinen olisivat vihreät pitkät pavut.


3. Muusi ja puolukat



Muusia tein, keitinvettä nesteenä, mutten ehtinytkään miettiä sille mitään kastiketta heti. Mutta eipä tarvinnutkaan.

Pakastepuolukat olin aiemmin laittanut vahingossa jääkaappiin. Niitä ei voinut enää pakastaa uudelleen joten murskasin ne, ja lisäsin sokeria. Tuloksena oli puolukkasurvos. Olipa erittäin hyvää.

Tämä annos on erittäin mainio puhelua odotellessa. Ehtii hyvin nielaista suullisen loppuun ensimmäisen soittoäänen aikana. Ei tarvitse myöhemmin soitella kenellekään takaisin.

4. Puuro




Puuro on varma ratkaisu kiireisinä aamuina tai hetkinä.

Päällisien ja koristeluiden osalta minimalismi puurossa on joskus inspiroivaa sekin.

5. Tomaattikastike ja riisi



Loppuviikolle uudet riisit ja kastike

Riisin sekaan keitin pakastemaissia ja punaisia linssejä.

Tein kastikkeesta muutaman tölkkijalopenon avulla oikein tulista jolloin ei haitannut, maistuuko se muuten millekään tietylle.

Laitoin mitä vihanneksia sattui osumaan pakastimesta, ja purkillisen tomaattimurskaa.



Marjoja kun kaataa pussista, niitä saattaa lorahtaa aiottua enemmän. 

Hieman vähempikin olisi riittänyt, varsinkin kun nämä ovat suunnilleen maailman väkevin marjasekoitus. Punaisia ja mustia viinimarjoja. 

Mustikkaakin on, mutta eniten huomaan voimakkaat viinimarjat. Tämä oli Marjex- marjasekoitus. Maksoi Prismassa alle 7 euroa kilolta syksyllä. Hyvä ostos.

Tämä ruoka oli silti niin hyvää, että meinasi jäädä syönti päälle hyvinkin. Loraus chilikastiketta tai soijakastiketta vielä.


6. Ranskalaiset



Sekä perjantai- että lauantai-illat, ja viikonlopun päivätkin menivät öljyttömien ranskalaisten voimin. Näitä kun tekee kerralla koko pellillisen, niin on muutama ateria jo siinä.

Nämä ovat siitä varma ruoka, etten kyllästy näihin. Teen näitä vähän väliä.

Salaattina on koko viikon ollut kaalista leikkaamani siivut. Sattui olemaan niin hyvää kaalta, ettei tarvinnut välttämättä keittää.




Ranskalaiset olen tehnyt nyt mausteisina. Kuorin perunat siltä osin, kuin tarvitsee. Nämä oli nyt pakko kuoria, kun olivat olleet lämpimässä jonkin aikaa, ja ituja näkyi.

Ketsuppia ja maustesekoitusta raakoihin perunalohkoihin. Pellille leivinpaperin päälle, ja uuniin. Samalla väännän uunin 200-220 C -asteelle ja odotan sitten, milloin alkavat olla valmiita.

Saattaa joutua välillä kääntämään ranskalaisia. Laitan ylätasolle uunissa, jolloin ne ruskistuvat helposti. Usein otan ne vahingossa liian aikaisin pois, koska näyttävät raakoina jo ruskeilta. 

Mutta ennen pitkää ne yleensä onnistuvat. Ranskalaisten teko on sellainen taitolaji, jossa aina yritän kehittyä lisää.

Maustesekoitus: Eniten paprikajauhetta, toiseksi eniten mustapippurirouhetta, kolmanneksi eniten maustepippuria ja vähiten valkopippuria. Tein sekoituksen vain arvioiden. Punaista se oli, koska paprikajauhoa oli eniten.

Vähilläkin ketsuppihunnulla ja mausteilla saa jo tosi maukkaat ranskalaiset. Ketsuppi ja sinappi lautasella, ja miksei vaikka kurkkusalaattikin lisäksi.


7. Leivät



Täytyypä taas erikoismaininta antaa näille leiville, mitä tein alkuviikosta. Samat sämpylät nämä ovat, tai samalla reseptillä kuin viime postauksessa ja papusoppa-postauksessa, mutta pakko laittaa uudelleen ja kehua.

Pelastivat sellaisen päivän, jolloin jouduin lähtemään ilman aamiaista kotoa. 

Nämä olivat maailman lohdullisin eväsruoka siinä vaiheessa, kun ulkona tuuli täysillä pakkastuuli, palelin siellä ja olin nääntymäisilläni, jonka jälkeen en vieläkään silti päässyt heti sohvalle istumaan. 

Jossain välissä kuuma kahvi ja näitä, olivat melkoinen pelastus.
  • 3dl  vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1-2 dl ruisjauhoja
  • loput täysjyvävehnää 
+ suolaa ja loraus siirappia, tai sokeria

Lusikalla sekoitus, pellille kekoina, puolen tunnin kohotus, tai kunnes uuni on 200C. Paisto kunnes valmiita, eli noin vartti.

Eivät nouse vaan lähinnä leviävät, mutta ei mielestäni tarvitsekaan. Ruokaisa eväs silti. Litteät sämpylät. Eikä tarvitse pyöritellä ja vaivata.



Nämä sämpylät pystyin tekemään aamulla ennen linja-autoon lähtemistä. En tiedä olisiko onnistunut vieläkin aikaisempaan bussiin, mutta ehkä siinä tapauksessa olisin tehnyt illalla.

Sotku ja murustelu olivat täysin minimaalisia sekä tehdessä, että syödessä.

Siinäpä olivat viikon ruokaideat, joita itse ainakin tällä kuluneella viikolla toteutin. Kiitos kun luit, ja toivottavasti sait ruokaideoita. 

Saa nähdä, käynkö ensi viikolla kaupassa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm