Siirry pääsisältöön

WFPB - Lantut - Mitä tehdä lantusta? - Lantturuokia

Lanttu on edullinen ja kevyt ruoka-aine. 

Jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, sitä pitäisi saada menemään. Muuten lantut jäävät kököttämään jääkaappiin.

Halusin koota nyt tapoja laittaa lantusta ruokaa, mielellään helposti, arjessa. 


Yritämme pärjätä tässä WFPB- säännöillä eli ilman lisättyä rasvaa, vähäsuolaisesti tai suolattomasti, sekä ilman eläinkunnan tuotteita. Kyseisiä aineitahan voi lisätä toki kotona, mikäli tahtoo.

Lantussa on pussin kyljen mukaan vain alle 30 kcal / 100 g, joten kai sitä voisi sanoa aika kevyeksi itsenään.

1. Viipalointi ja kuoriminen



Viipaleet on helppo kuoria vaikkapa hedelmäveitsellä. Kuorimaveitsikin käy varmasti.

Mikäli lanttuja on raskas leikata ja kuoria, vaihtoehtona on heittää ne kattilaan kiehumaan ehkä noin puoleksi tunniksi - 40 minuutiksi. Ne on helppo jäähdyttyään käsitellä pienemmiksi. 

Voi keittää tietysti kokonaankin kypsäksi, ja sen keittoajasta en ole varma. Mainitussa ajassa ne varmasti kyllä jo ainakin pehmenevät käsittelyyn.


Lanttujen keittoaika vaihtelee mielestäni sen mukaan, miten isoja palasia tekee, ja millaisista lantuista pitää.

2. Lanttu wokissa


Keitettyä lanttua voi lisätä vihannesvokkeihin. Silloin varsinkaan ei haittaa, mikäli lanttu ei olisikaan kypsynyt aivan pehmeäksi. 

3. Keitto


Tehdessäni keittoa lantusta, porkkanasta ja perunasta, laitan lantut ja porkkanat mausteiden kera yleensä ensimmäisenä kiehumaan. Lisään myöhemmin vasta perunoita. 

Muuten lantut voivat olla kovia vielä kun perunat hajoavat jo.

4. Makaronin kanssa  




Nämä suikaleet ovat tulossa makaronivuokaan. Keitin lanttuja melkein pehmeiksi ennen makaronien lisäämistä.


Yllättäen makaroni ja lanttu sopivat aika hyvin yhteen. Ainakaan lanttu ei mielestäni makaronia häiritse mitenkään.

Voi maustaa pääkallomuhennoksen tapaan, eli jauhelihamausteilla, tai tehdä enemmän tomaattisen ja yrttisen makaronivuoan uunissa haudutettavaksi. 

5. Raakana


Kannattaa maistaa aina lanttua viipaloidessa. Joskus maku on niin hyvä, että lanttutikkuja voi syödä raakanakin. 

Joskus maku ei kauas heitä pahvisuikaleista. Silloinhan ne kannattaa laittaa vain pataan.




Juuresraasteen päälle sopii erityisen hyvin balsamietikka, ja siitä vielä sellainen makea versio. Se on ilmeisesti nimeltään Balsamico-kastike. Tarkistan aina, ettei se ole kuitenkaan sellainen valmis salaatinkastike, mikä voisi sisältää ruokaöljyä.

Tällainen Terra Creta-niminen pullo minulla oli joskus, ja maistui tosi hyvältä.



Yleensä raastan juureksia ja omenoita vain yhden aterian tarpeisiin kerrallaan. Tässä raaste on makaronilaatikon kanssa.

Mielestäni raasteita on hankala säilyttää raikkaina, ja varsinkin hyvä käsihygienia ja juuresten pesu nousee tärkeäksi. 

Juuresraasteet piristyvät myös puolukoilla ja vaikkapa pähkinöillä ja rusinoilla.

6. Sosekeitto

Lantun ympärille voi kehitellä sosekeittoja. Näiden kokoamisessa on hyvä miettiä värimaailma, ainekset ja mausteet, varsinkin nyt jos ei käytetä kermaa, liemikuutioita tai voita.



Moni sosekeitto-ohje netissä on ihan kiva siihen asti, kunnes tullaan kohtaan, että köntti homejuustoa. Siitä tietää, että voi olla hyvä vähän testailla, miten sen saa toimimaan ilman. 

Mustapippuri on aika varma mauste näissä. Yrttejä voi kokeilla, ja kermaisuutta voi hakea varsinkin linsseistä.

Juustoisuutta voisi saada ravintohiivahiutaleilla. Pähkinätkin tulivat mieleen tässä, ja siemenet koristeeksi.




Balsamietikka on tosi hyvä keitoissa. Tai sinapista ja balsamietikasta tehty kastike päällä. Ripaus suolaa. Vähäinenkin jo maistuu, koska se on keiton päällä.

Suolaton jauhelihamauste sopii hyvin lanttuperunasoseen kanssa. Pinnalle suolaa. Tein valmiista lanttusoseesta:  




7. Keitettynä paloina


Kun en muuta keksi, keitän vain porkkanaa ja lanttua, lisään keittoajan loppupuolella vielä pussin pakastekukkakaalia. Keittämällä saa osan juureksista jääkaapista pois kököttämästä, tai ainakin vaihtamaan muotoa.

Maustan persiljalla, mustapippurilla, hitusella jauhettua korianteria, kurkumaa ja ehkä chilillä.

Joskus tulee jo niin nätin näköistä lisuketta, etten raaskikaan soseuttaa.


8. Uunissa


Pilko perunat, valele ne ohuelti ketsupilla tai tomaattisoseella ja lisää esim. suolatonta grillausmaustetta tai jauhelihamaustetta. Tai mustapippuria, paprikajauhoa, sipulijauhoa tai mitä vain haluat.

Paloittele lantut tikkumallisiksi, ja laita perunoiden kanssa pellille.

Paista 200 C -asteisessa uunissa, kunnes valmiita. Paistoin nämä ylätasolla. Ottivat väriä.
Piti välillä kurkata, ettei perunat pala.


Tai: kuori lanttu, ja halkaise keskeltä. Tee viipaleita, ja nosta uunipellille erottamatta viipaleita. Helppoa ja selkeää, eikä ota väriä alapuolelle helposti.
Nämä tulee usein syötyä suoraan pelliltä. Kilo - kaksi lanttua häviää kuin itsestään.

Perunat ovat raakana paloiteltu, ketsupilla valeltu ja rouhittua mustapippuria päällä.

Laita pelti uuniin ylätasolle, ja väännä 200 C. Laitan aina nämä kylmään uuniin. Ei tarvitse edes muistaa kuumentaa uunia valmiiksi. Siitä hetkestä kun uuni napsahtaa kuumaksi, voi alkaa odotella ja vahtia milloin valmistuvat. 



Uunijuureksethan ovat hyviä myös vuoassa, muiden juuresten kera. Hyvä tapa saada lantut etenemään. 


Pilkkomistyyli on vapaa: joskus siitä, mistä aita on matalin. Tosinaan ihan pieniksi kuutioiksi.


Kaikki kerralla samaan vuokaan, kansi päälle ja 200 C. 40 min - 1 h



Välillä voi kokeilla pistää haarukalla, joko on valmista.




Maustamisella en ole hirveästi päätäni vaivannut uunijuureksien kanssa. Maustan  muun ruuan, tai teen kastikkeen. Juurekset makeutuvat tai karamellisoituvat uunissa ja ovat hyviä ilman mitään.


Riisin kanssakin uunijuurekset sopivat. Riisin joukkoon voi keittää punaisia linssejä, kypsiä kikherneitä tölkistä tai pakastimesta, hernemaissipaprikaa, tai pakastemaissia. 

Sen voi maustaa misolla tai laittaa makeaa chilikastiketta päälle. 

Tomaattinen ja basilikainen riisi on joskus kiva, ja pysyy irtonaisena helposti. 

Kiehautettujen lanttupalojen pakastaminenkin varmasti onnistuu, tai voi pakastaa valmiita soseita ja keittoja. Marttojen sivuilla oli ohjeita pakastamiseen.



Lanttulaatikon teen valmiista soseesta, ja lanttulaatikko-ohje löytyy täältä

9. Lanttupata



Tee lämmin syksyinen pata, jossa on mausteena kurpitsamaustetta.
Tämän mausteisen kurpitsapadan voit tehdä käyttäen kurpitsan tilalla lanttua.

Kiitos kun luit. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä. Onpahan jotain suunnitelmaa, jonka turvin uskaltaa ostaa reilusti lanttuja tarjouksesta. Moni näistä ideoista käy nauriillekin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait