Siirry pääsisältöön

WFPB - Lantut - Mitä tehdä lantusta? - Lantturuokia

Lanttu on edullinen ja kevyt ruoka-aine. 

Jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, sitä pitäisi saada menemään. Muuten lantut jäävät kököttämään jääkaappiin.

Halusin koota nyt tapoja laittaa lantusta ruokaa, mielellään helposti, arjessa. 


Yritämme pärjätä tässä WFPB- säännöillä eli ilman lisättyä rasvaa, vähäsuolaisesti tai suolattomasti, sekä ilman eläinkunnan tuotteita. Kyseisiä aineitahan voi lisätä toki kotona, mikäli tahtoo.

Lantussa on pussin kyljen mukaan vain alle 30 kcal / 100 g, joten kai sitä voisi sanoa aika kevyeksi itsenään.

1. Viipalointi ja kuoriminen



Viipaleet on helppo kuoria vaikkapa hedelmäveitsellä. Kuorimaveitsikin käy varmasti.

Mikäli lanttuja on raskas leikata ja kuoria, vaihtoehtona on heittää ne kattilaan kiehumaan ehkä noin puoleksi tunniksi - 40 minuutiksi. Ne on helppo jäähdyttyään käsitellä pienemmiksi. 

Voi keittää tietysti kokonaankin kypsäksi, ja sen keittoajasta en ole varma. Mainitussa ajassa ne varmasti kyllä jo ainakin pehmenevät käsittelyyn.


Lanttujen keittoaika vaihtelee mielestäni sen mukaan, miten isoja palasia tekee, ja millaisista lantuista pitää.

2. Lanttu wokissa


Keitettyä lanttua voi lisätä vihannesvokkeihin. Silloin varsinkaan ei haittaa, mikäli lanttu ei olisikaan kypsynyt aivan pehmeäksi. 

3. Keitto


Tehdessäni keittoa lantusta, porkkanasta ja perunasta, laitan lantut ja porkkanat mausteiden kera yleensä ensimmäisenä kiehumaan. Lisään myöhemmin vasta perunoita. 

Muuten lantut voivat olla kovia vielä kun perunat hajoavat jo.

4. Makaronin kanssa  




Nämä suikaleet ovat tulossa makaronivuokaan. Keitin lanttuja melkein pehmeiksi ennen makaronien lisäämistä.


Yllättäen makaroni ja lanttu sopivat aika hyvin yhteen. Ainakaan lanttu ei mielestäni makaronia häiritse mitenkään.

Voi maustaa pääkallomuhennoksen tapaan, eli jauhelihamausteilla, tai tehdä enemmän tomaattisen ja yrttisen makaronivuoan uunissa haudutettavaksi. 

5. Raakana


Kannattaa maistaa aina lanttua viipaloidessa. Joskus maku on niin hyvä, että lanttutikkuja voi syödä raakanakin. 

Joskus maku ei kauas heitä pahvisuikaleista. Silloinhan ne kannattaa laittaa vain pataan.




Juuresraasteen päälle sopii erityisen hyvin balsamietikka, ja siitä vielä sellainen makea versio. Se on ilmeisesti nimeltään Balsamico-kastike. Tarkistan aina, ettei se ole kuitenkaan sellainen valmis salaatinkastike, mikä voisi sisältää ruokaöljyä.

Tällainen Terra Creta-niminen pullo minulla oli joskus, ja maistui tosi hyvältä.



Yleensä raastan juureksia ja omenoita vain yhden aterian tarpeisiin kerrallaan. Tässä raaste on makaronilaatikon kanssa.

Mielestäni raasteita on hankala säilyttää raikkaina, ja varsinkin hyvä käsihygienia ja juuresten pesu nousee tärkeäksi. 

Juuresraasteet piristyvät myös puolukoilla ja vaikkapa pähkinöillä ja rusinoilla.

6. Sosekeitto

Lantun ympärille voi kehitellä sosekeittoja. Näiden kokoamisessa on hyvä miettiä värimaailma, ainekset ja mausteet, varsinkin nyt jos ei käytetä kermaa, liemikuutioita tai voita.

Mustapippurirouhe on paras tulisuuden tuoja. Sillä voi säätää polttavuusastetta. Paprikajauhe ja kurkuma ovat hyviä värin korostamiseen, mutta kurkumassa on tietty maku joka ei välttämättä sovi aina.
Persilja on hyvä yrtti, mutta mitä enemmän yrttejä sitä "rumemman" näköinen sosekeitto tulee, koska yrtti värjäävät sitä aina vihreäksi. Yritit sopivat vihreisiin sosekeittoihin, tai keittoihin joiden värillä ei ole väliä.



Moni sosekeitto-ohje netissä on ihan kiva siihen asti, kunnes tullaan kohtaan, että köntti homejuustoa. Siitä tietää, että voi olla hyvä vähän testailla, miten sen saa toimimaan ilman. 

Mustapippuri on aika varma mauste näissä. Yrttejä voi kokeilla, ja kermaisuutta voi hakea varsinkin linsseistä.

Juustoisuutta voisi saada ravintohiivahiutaleilla. Pähkinätkin tulivat mieleen tässä, ja siemenet koristeeksi.




Balsamietikka on tosi hyvä keitoissa. Tai sinapista ja balsamietikasta tehty kastike päällä. Ripaus suolaa. Vähäinenkin jo maistuu, koska se on keiton päällä.

Suolaton jauhelihamauste sopii hyvin lanttuperunasoseen kanssa. Pinnalle suolaa. Tein valmiista lanttusoseesta:  




7. Keitettynä paloina


Kun en muuta keksi, keitän vain porkkanaa ja lanttua, lisään keittoajan loppupuolella vielä pussin pakastekukkakaalia. Keittämällä saa osan juureksista jääkaapista pois kököttämästä, tai ainakin vaihtamaan muotoa.

Maustan persiljalla, mustapippurilla, hitusella jauhettua korianteria, kurkumaa ja ehkä chilillä.

Joskus tulee jo niin nätin näköistä lisuketta, etten raaskikaan soseuttaa.


8. Uunissa


Pilko perunat, valele ne ohuelti ketsupilla tai tomaattisoseella ja lisää esim. suolatonta grillausmaustetta tai jauhelihamaustetta. Tai mustapippuria, paprikajauhoa, sipulijauhoa tai mitä vain haluat.

Paloittele lantut tikkumallisiksi, ja laita perunoiden kanssa pellille.

Paista 200 C -asteisessa uunissa, kunnes valmiita. Paistoin nämä ylätasolla. Ottivat väriä.
Piti välillä kurkata, ettei perunat pala.


Tai: kuori lanttu, ja halkaise keskeltä. Tee viipaleita, ja nosta uunipellille erottamatta viipaleita. Helppoa ja selkeää, eikä ota väriä alapuolelle helposti.
Nämä tulee usein syötyä suoraan pelliltä. Kilo - kaksi lanttua häviää kuin itsestään.

Perunat ovat raakana paloiteltu, ketsupilla valeltu ja rouhittua mustapippuria päällä.

Laita pelti uuniin ylätasolle, ja väännä 200 C. Laitan aina nämä kylmään uuniin. Ei tarvitse edes muistaa kuumentaa uunia valmiiksi. Siitä hetkestä kun uuni napsahtaa kuumaksi, voi alkaa odotella ja vahtia milloin valmistuvat. 



Uunijuureksethan ovat hyviä myös vuoassa, muiden juuresten kera. Hyvä tapa saada lantut etenemään. 


Pilkkomistyyli on vapaa: joskus siitä, mistä aita on matalin. Tosinaan ihan pieniksi kuutioiksi.


Kaikki kerralla samaan vuokaan, kansi päälle ja 200 C. 40 min - 1 h



Välillä voi kokeilla pistää haarukalla, joko on valmista.




Maustamisella en ole hirveästi päätäni vaivannut uunijuureksien kanssa. Maustan  muun ruuan, tai teen kastikkeen. Juurekset makeutuvat tai karamellisoituvat uunissa ja ovat hyviä ilman mitään.


Riisin kanssakin uunijuurekset sopivat. Riisin joukkoon voi keittää punaisia linssejä, kypsiä kikherneitä tölkistä tai pakastimesta, hernemaissipaprikaa, tai pakastemaissia. 

Sen voi maustaa misolla tai laittaa makeaa chilikastiketta päälle. 

Tomaattinen ja basilikainen riisi on joskus kiva, ja pysyy irtonaisena helposti. 

Kiehautettujen lanttupalojen pakastaminenkin varmasti onnistuu, tai voi pakastaa valmiita soseita ja keittoja. Marttojen sivuilla oli ohjeita pakastamiseen.



Lanttulaatikon teen valmiista soseesta, ja lanttulaatikko-ohje löytyy täältä





9. Lanttupata



Tee lämmin syksyinen pata, jossa on mausteena kurpitsamaustetta.
Tämän mausteisen kurpitsapadan voit tehdä käyttäen kurpitsan tilalla lanttua.

Tsekkaa uusi lantturesepti, jossa puolet kattilasta täytetään lantulla:


Lanttu-perunakeitto. Aivan totaalisen hyvää keittoa. Tähän voi laittaa herneitä tai hernekeittoa sekaan, linsseilläkin pärjää. Vierellä on litteä leipä jossa on vähempisuolaisesti tehtyä porkkalaa päällä. 


Makoisa lanttu-perunavuoka, paljon lanttua. 

Kiitos. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä. Onpahan jotain suunnitelmaa, jonka turvin uskaltaa ostaa reilusti lanttuja tarjouksesta. Moni näistä ideoista käy nauriillekin. Naurisideoita löytyy tuolta lisää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...