Siirry pääsisältöön

WFPB - Lantut - Mitä tehdä lantusta? - Lantturuokia

Lanttu on edullinen ja kevyt ruoka-aine. 

Jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, sitä pitäisi saada menemään. Muuten lantut jäävät kököttämään jääkaappiin.

Halusin koota nyt tapoja laittaa lantusta ruokaa, mielellään helposti, arjessa. 


Yritämme pärjätä tässä WFPB- säännöillä eli ilman lisättyä rasvaa, vähäsuolaisesti tai suolattomasti, sekä ilman eläinkunnan tuotteita. Kyseisiä aineitahan voi lisätä toki kotona, mikäli tahtoo.

Lantussa on pussin kyljen mukaan vain alle 30 kcal / 100 g, joten kai sitä voisi sanoa aika kevyeksi itsenään.

1. Viipalointi ja kuoriminen



Viipaleet on helppo kuoria vaikkapa hedelmäveitsellä. Kuorimaveitsikin käy varmasti.

Mikäli lanttuja on raskas leikata ja kuoria, vaihtoehtona on heittää ne kattilaan kiehumaan ehkä noin puoleksi tunniksi - 40 minuutiksi. Ne on helppo jäähdyttyään käsitellä pienemmiksi. 

Voi keittää tietysti kokonaankin kypsäksi, ja sen keittoajasta en ole varma. Mainitussa ajassa ne varmasti kyllä jo ainakin pehmenevät käsittelyyn.


Lanttujen keittoaika vaihtelee mielestäni sen mukaan, miten isoja palasia tekee, ja millaisista lantuista pitää.

2. Lanttu wokissa


Keitettyä lanttua voi lisätä vihannesvokkeihin. Silloin varsinkaan ei haittaa, mikäli lanttu ei olisikaan kypsynyt aivan pehmeäksi. 

3. Keitto


Tehdessäni keittoa lantusta, porkkanasta ja perunasta, laitan lantut ja porkkanat mausteiden kera yleensä ensimmäisenä kiehumaan. Lisään myöhemmin vasta perunoita. 

Muuten lantut voivat olla kovia vielä kun perunat hajoavat jo.

4. Makaronin kanssa  




Nämä suikaleet ovat tulossa makaronivuokaan. Keitin lanttuja melkein pehmeiksi ennen makaronien lisäämistä.


Yllättäen makaroni ja lanttu sopivat aika hyvin yhteen. Ainakaan lanttu ei mielestäni makaronia häiritse mitenkään.

Voi maustaa pääkallomuhennoksen tapaan, eli jauhelihamausteilla, tai tehdä enemmän tomaattisen ja yrttisen makaronivuoan uunissa haudutettavaksi. 

5. Raakana


Kannattaa maistaa aina lanttua viipaloidessa. Joskus maku on niin hyvä, että lanttutikkuja voi syödä raakanakin. 

Joskus maku ei kauas heitä pahvisuikaleista. Silloinhan ne kannattaa laittaa vain pataan.




Juuresraasteen päälle sopii erityisen hyvin balsamietikka, ja siitä vielä sellainen makea versio. Se on ilmeisesti nimeltään Balsamico-kastike. Tarkistan aina, ettei se ole kuitenkaan sellainen valmis salaatinkastike, mikä voisi sisältää ruokaöljyä.

Tällainen Terra Creta-niminen pullo minulla oli joskus, ja maistui tosi hyvältä.



Yleensä raastan juureksia ja omenoita vain yhden aterian tarpeisiin kerrallaan. Tässä raaste on makaronilaatikon kanssa.

Mielestäni raasteita on hankala säilyttää raikkaina, ja varsinkin hyvä käsihygienia ja juuresten pesu nousee tärkeäksi. 

Juuresraasteet piristyvät myös puolukoilla ja vaikkapa pähkinöillä ja rusinoilla.

6. Sosekeitto

Lantun ympärille voi kehitellä sosekeittoja. Näiden kokoamisessa on hyvä miettiä värimaailma, ainekset ja mausteet, varsinkin nyt jos ei käytetä kermaa, liemikuutioita tai voita.



Moni sosekeitto-ohje netissä on ihan kiva siihen asti, kunnes tullaan kohtaan, että köntti homejuustoa. Siitä tietää, että voi olla hyvä vähän testailla, miten sen saa toimimaan ilman. 

Mustapippuri on aika varma mauste näissä. Yrttejä voi kokeilla, ja kermaisuutta voi hakea varsinkin linsseistä.

Juustoisuutta voisi saada ravintohiivahiutaleilla. Pähkinätkin tulivat mieleen tässä, ja siemenet koristeeksi.




Balsamietikka on tosi hyvä keitoissa. Tai sinapista ja balsamietikasta tehty kastike päällä. Ripaus suolaa. Vähäinenkin jo maistuu, koska se on keiton päällä.

Suolaton jauhelihamauste sopii hyvin lanttuperunasoseen kanssa. Pinnalle suolaa. Tein valmiista lanttusoseesta:  




7. Keitettynä paloina


Kun en muuta keksi, keitän vain porkkanaa ja lanttua, lisään keittoajan loppupuolella vielä pussin pakastekukkakaalia. Keittämällä saa osan juureksista jääkaapista pois kököttämästä, tai ainakin vaihtamaan muotoa.

Maustan persiljalla, mustapippurilla, hitusella jauhettua korianteria, kurkumaa ja ehkä chilillä.

Joskus tulee jo niin nätin näköistä lisuketta, etten raaskikaan soseuttaa.


8. Uunissa


Pilko perunat, valele ne ohuelti ketsupilla tai tomaattisoseella ja lisää esim. suolatonta grillausmaustetta tai jauhelihamaustetta. Tai mustapippuria, paprikajauhoa, sipulijauhoa tai mitä vain haluat.

Paloittele lantut tikkumallisiksi, ja laita perunoiden kanssa pellille.

Paista 200 C -asteisessa uunissa, kunnes valmiita. Paistoin nämä ylätasolla. Ottivat väriä.
Piti välillä kurkata, ettei perunat pala.


Tai: kuori lanttu, ja halkaise keskeltä. Tee viipaleita, ja nosta uunipellille erottamatta viipaleita. Helppoa ja selkeää, eikä ota väriä alapuolelle helposti.
Nämä tulee usein syötyä suoraan pelliltä. Kilo - kaksi lanttua häviää kuin itsestään.

Perunat ovat raakana paloiteltu, ketsupilla valeltu ja rouhittua mustapippuria päällä.

Laita pelti uuniin ylätasolle, ja väännä 200 C. Laitan aina nämä kylmään uuniin. Ei tarvitse edes muistaa kuumentaa uunia valmiiksi. Siitä hetkestä kun uuni napsahtaa kuumaksi, voi alkaa odotella ja vahtia milloin valmistuvat. 



Uunijuureksethan ovat hyviä myös vuoassa, muiden juuresten kera. Hyvä tapa saada lantut etenemään. 


Pilkkomistyyli on vapaa: joskus siitä, mistä aita on matalin. Tosinaan ihan pieniksi kuutioiksi.


Kaikki kerralla samaan vuokaan, kansi päälle ja 200 C. 40 min - 1 h



Välillä voi kokeilla pistää haarukalla, joko on valmista.




Maustamisella en ole hirveästi päätäni vaivannut uunijuureksien kanssa. Maustan  muun ruuan, tai teen kastikkeen. Juurekset makeutuvat tai karamellisoituvat uunissa ja ovat hyviä ilman mitään.


Riisin kanssakin uunijuurekset sopivat. Riisin joukkoon voi keittää punaisia linssejä, kypsiä kikherneitä tölkistä tai pakastimesta, hernemaissipaprikaa, tai pakastemaissia. 

Sen voi maustaa misolla tai laittaa makeaa chilikastiketta päälle. 

Tomaattinen ja basilikainen riisi on joskus kiva, ja pysyy irtonaisena helposti. 

Kiehautettujen lanttupalojen pakastaminenkin varmasti onnistuu, tai voi pakastaa valmiita soseita ja keittoja. Marttojen sivuilla oli ohjeita pakastamiseen.



Lanttulaatikon teen valmiista soseesta, ja lanttulaatikko-ohje löytyy täältä

9. Lanttupata



Tee lämmin syksyinen pata, jossa on mausteena kurpitsamaustetta.
Tämän mausteisen kurpitsapadan voit tehdä käyttäen kurpitsan tilalla lanttua.

Kiitos kun luit. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä. Onpahan jotain suunnitelmaa, jonka turvin uskaltaa ostaa reilusti lanttuja tarjouksesta. Moni näistä ideoista käy nauriillekin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt