Lanttu on edullinen ja kevyt ruoka-aine.
Jotta siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, sitä pitäisi saada menemään. Muuten lantut jäävät kököttämään jääkaappiin.
Halusin koota nyt tapoja laittaa lantusta ruokaa, mielellään helposti, arjessa.
Yritämme pärjätä tässä WFPB- säännöillä eli ilman lisättyä rasvaa, vähäsuolaisesti tai suolattomasti, sekä ilman eläinkunnan tuotteita. Kyseisiä aineitahan voi lisätä toki kotona, mikäli tahtoo.
Lantussa on pussin kyljen mukaan vain alle 30 kcal / 100 g, joten kai sitä voisi sanoa aika kevyeksi itsenään.
1. Viipalointi ja kuoriminen
Viipaleet on helppo kuoria vaikkapa hedelmäveitsellä. Kuorimaveitsikin käy varmasti.
Mikäli lanttuja on raskas leikata ja kuoria, vaihtoehtona on heittää ne kattilaan kiehumaan ehkä noin puoleksi tunniksi - 40 minuutiksi. Ne on helppo jäähdyttyään käsitellä pienemmiksi.
Mikäli lanttuja on raskas leikata ja kuoria, vaihtoehtona on heittää ne kattilaan kiehumaan ehkä noin puoleksi tunniksi - 40 minuutiksi. Ne on helppo jäähdyttyään käsitellä pienemmiksi.
Voi keittää tietysti kokonaankin kypsäksi, ja sen keittoajasta en ole varma. Mainitussa ajassa ne varmasti kyllä jo ainakin pehmenevät käsittelyyn.
Pilko perunat, valele ne ohuelti ketsupilla tai tomaattisoseella ja lisää esim. suolatonta grillausmaustetta tai jauhelihamaustetta. Tai mustapippuria, paprikajauhoa, sipulijauhoa tai mitä vain haluat.
Paista 200 C -asteisessa uunissa, kunnes valmiita. Paistoin nämä ylätasolla. Ottivat väriä.
Tai: kuori lanttu, ja halkaise keskeltä. Tee viipaleita, ja nosta uunipellille erottamatta viipaleita. Helppoa ja selkeää, eikä ota väriä alapuolelle helposti.
Perunat ovat raakana paloiteltu, ketsupilla valeltu ja rouhittua mustapippuria päällä.
Maustamisella en ole hirveästi päätäni vaivannut uunijuureksien kanssa. Maustan muun ruuan, tai teen kastikkeen. Juurekset makeutuvat tai karamellisoituvat uunissa ja ovat hyviä ilman mitään.
Riisin kanssakin uunijuurekset sopivat. Riisin joukkoon voi keittää punaisia linssejä, kypsiä kikherneitä tölkistä tai pakastimesta, hernemaissipaprikaa, tai pakastemaissia.
Lanttujen keittoaika vaihtelee mielestäni sen mukaan, miten isoja palasia tekee, ja millaisista lantuista pitää.
2. Lanttu wokissa
Keitettyä lanttua voi lisätä vihannesvokkeihin. Silloin varsinkaan ei haittaa, mikäli lanttu ei olisikaan kypsynyt aivan pehmeäksi.
3. Keitto
Tehdessäni keittoa lantusta, porkkanasta ja perunasta, laitan lantut ja porkkanat mausteiden kera yleensä ensimmäisenä kiehumaan. Lisään myöhemmin vasta perunoita.
Muuten lantut voivat olla kovia vielä kun perunat hajoavat jo.
4. Makaronin kanssa
Nämä suikaleet ovat tulossa makaronivuokaan. Keitin lanttuja melkein pehmeiksi ennen makaronien lisäämistä.
Yllättäen makaroni ja lanttu sopivat aika hyvin yhteen. Ainakaan lanttu ei mielestäni makaronia häiritse mitenkään.
Voi maustaa pääkallomuhennoksen tapaan, eli jauhelihamausteilla, tai tehdä enemmän tomaattisen ja yrttisen makaronivuoan uunissa haudutettavaksi.
Mustapippuri on aika varma mauste näissä. Yrttejä voi kokeilla, ja kermaisuutta voi hakea varsinkin linsseistä.
Voi maustaa pääkallomuhennoksen tapaan, eli jauhelihamausteilla, tai tehdä enemmän tomaattisen ja yrttisen makaronivuoan uunissa haudutettavaksi.
5. Raakana
Kannattaa maistaa aina lanttua viipaloidessa. Joskus maku on niin hyvä, että lanttutikkuja voi syödä raakanakin.
Joskus maku ei kauas heitä pahvisuikaleista. Silloinhan ne kannattaa laittaa vain pataan.
Joskus maku ei kauas heitä pahvisuikaleista. Silloinhan ne kannattaa laittaa vain pataan.
Juuresraasteen päälle sopii erityisen hyvin balsamietikka, ja siitä vielä sellainen makea versio. Se on ilmeisesti nimeltään Balsamico-kastike. Tarkistan aina, ettei se ole kuitenkaan sellainen valmis salaatinkastike, mikä voisi sisältää ruokaöljyä.
Tällainen Terra Creta-niminen pullo minulla oli joskus, ja maistui tosi hyvältä.
Tällainen Terra Creta-niminen pullo minulla oli joskus, ja maistui tosi hyvältä.
Yleensä raastan juureksia ja omenoita vain yhden aterian tarpeisiin kerrallaan. Tässä raaste on makaronilaatikon kanssa.
Mielestäni raasteita on hankala säilyttää raikkaina, ja varsinkin hyvä käsihygienia ja juuresten pesu nousee tärkeäksi.
Juuresraasteet piristyvät myös puolukoilla ja vaikkapa pähkinöillä ja rusinoilla.
6. Sosekeitto
Lantun ympärille voi kehitellä sosekeittoja. Näiden kokoamisessa on hyvä miettiä värimaailma, ainekset ja mausteet, varsinkin nyt jos ei käytetä kermaa, liemikuutioita tai voita.
Moni sosekeitto-ohje netissä on ihan kiva siihen asti, kunnes tullaan kohtaan, että köntti homejuustoa. Siitä tietää, että voi olla hyvä vähän testailla, miten sen saa toimimaan ilman.
Mustapippuri on aika varma mauste näissä. Yrttejä voi kokeilla, ja kermaisuutta voi hakea varsinkin linsseistä.
Juustoisuutta voisi saada ravintohiivahiutaleilla. Pähkinätkin tulivat mieleen tässä, ja siemenet koristeeksi.
Balsamietikka on tosi hyvä keitoissa. Tai sinapista ja balsamietikasta tehty kastike päällä. Ripaus suolaa. Vähäinenkin jo maistuu, koska se on keiton päällä.
Suolaton jauhelihamauste sopii hyvin lanttuperunasoseen kanssa. Pinnalle suolaa. Tein valmiista lanttusoseesta:
7. Keitettynä paloina
Kun en muuta keksi, keitän vain porkkanaa ja lanttua, lisään keittoajan loppupuolella vielä pussin pakastekukkakaalia. Keittämällä saa osan juureksista jääkaapista pois kököttämästä, tai ainakin vaihtamaan muotoa.
Maustan persiljalla, mustapippurilla, hitusella jauhettua korianteria, kurkumaa ja ehkä chilillä.
Joskus tulee jo niin nätin näköistä lisuketta, etten raaskikaan soseuttaa.
Joskus tulee jo niin nätin näköistä lisuketta, etten raaskikaan soseuttaa.
8. Uunissa
Pilko perunat, valele ne ohuelti ketsupilla tai tomaattisoseella ja lisää esim. suolatonta grillausmaustetta tai jauhelihamaustetta. Tai mustapippuria, paprikajauhoa, sipulijauhoa tai mitä vain haluat.
Paloittele lantut tikkumallisiksi, ja laita perunoiden kanssa pellille.
Paista 200 C -asteisessa uunissa, kunnes valmiita. Paistoin nämä ylätasolla. Ottivat väriä.
Piti välillä kurkata, ettei perunat pala.
Nämä tulee usein syötyä suoraan pelliltä. Kilo - kaksi lanttua häviää kuin itsestään.
Perunat ovat raakana paloiteltu, ketsupilla valeltu ja rouhittua mustapippuria päällä.
Laita pelti uuniin ylätasolle, ja väännä 200 C. Laitan aina nämä kylmään uuniin. Ei tarvitse edes muistaa kuumentaa uunia valmiiksi. Siitä hetkestä kun uuni napsahtaa kuumaksi, voi alkaa odotella ja vahtia milloin valmistuvat.
Uunijuureksethan ovat hyviä myös vuoassa, muiden juuresten kera. Hyvä tapa saada lantut etenemään.
Pilkkomistyyli on vapaa: joskus siitä, mistä aita on matalin. Tosinaan ihan pieniksi kuutioiksi.
Kaikki kerralla samaan vuokaan, kansi päälle ja 200 C. 40 min - 1 h
Välillä voi kokeilla pistää haarukalla, joko on valmista.
Sen voi maustaa misolla tai laittaa makeaa chilikastiketta päälle.
Tomaattinen ja basilikainen riisi on joskus kiva, ja pysyy irtonaisena helposti.
Kiehautettujen lanttupalojen pakastaminenkin varmasti onnistuu, tai voi pakastaa valmiita soseita ja keittoja. Marttojen sivuilla oli ohjeita pakastamiseen.
Lanttulaatikon teen valmiista soseesta, ja lanttulaatikko-ohje löytyy täältä.
9. Lanttupata
Tee lämmin syksyinen pata, jossa on mausteena kurpitsamaustetta.
Tämän mausteisen kurpitsapadan voit tehdä käyttäen kurpitsan tilalla lanttua.
Kiitos kun luit. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä. Onpahan jotain suunnitelmaa, jonka turvin uskaltaa ostaa reilusti lanttuja tarjouksesta. Moni näistä ideoista käy nauriillekin.
Kommentit
Lähetä kommentti