Siirry pääsisältöön

WFPB - Lehtikaali - Kalsiumin saanti kasveista - Lehtikaalta joka päivä?

Tämä on ravintopäivitys. Mistä saa kalsiumia?

Usein suositellaan kasvijuomia, joihin on lisätty kalsiumia.

Lehtivihreätkin mainitaan, mutta konkreettisia kuvia ja esimerkkejä harvoin näkee missään.

Tässä postauksessa on aiheena eniten, millainen lehtikaali on kalsiumin kannalta. 

Laitoin linkkejä sekä suomen- että englanninkielisiin tietolähdevideoihin, joita olen katsonut ja ovat tähän aiheeseen. Lisäksi diaesitykseen linkki.

Testailen Finelin ruokapäiväkirjassa kalsiumin saantiarvoja. Käyn läpi myös kauppareissuvinkit lehtikaalin osalta, ja käyttövinkkiä. 


Lehtikaali ja muut, kalsium:


Lehtikaalissahan on paljon kalsiumia. 

Testasin Finelin ruokapäiväkirjan avulla äkkiä onko kalsiumia nyt perus perunassa, porkkanassa, ja nauriissa.

Täytyy huomauttaa ensin, että tämä todellakin on pintaraapaisu, ja kalsiumia saa monesta lähteestä.





Täysi ruokailupäivä tämä ei yritäkään olla. Testailua vain.


Testiruuat ilman lehtikaalta:




  • 2kg perunaa, 
  • 1 kg porkkanaa, 
  • 200 g naurista.

Jokainen kalori tulee ravintoaineet mukanaan elimistöön kokokasvisruoasta. 

Näin paljon tuli kalsiumia:


450 mg kalsiumia perunasta, porkkanasta ja nauriista. 

Ollaan näin pitkällä kalsiumissa jo nyt.




Yllä vielä loput vitamiinit peruna-porkkana-naurisyhdistelmässä.

Samat ruuat lehtikaalin kanssa:



Lisäsin 150 g lehtikaalta.


Näin tehokkaasti nousi kalsium, kun lisäsi lehtikaalta 150 g.

Nyt on 800 mg jopa täynnä.

Luulisin, että enemmän kuin tarpeeksi jos ottaa huomioon muutkin kasvit, joita päivän aikana tulee, perunoiden ja näiden muidenkin lisäksi.  


Hurja määrä A-vitamiini RAE:akin.

E-vitamiini on jo 159 % Finelin mukaisesta suosituksesta.


Miksi lehtikaali ?

Valitsin lehtikaalin siksi, että olen ennenkin vertaillut näitä, ja todennut lehtikaalin tehokkaaksi ja varmaksi siihen, miten lähtee monikin arvo ylöspäin.

Ei se ihme ole, että näitä lehtivihreitä vihanneksia suositellaan terveelliseen ruokavalioon. 

Kaikista ei saa kaikkia aineita, mutta siksi niitä onkin varmaan hyvä yhdistellä ja vaihdella.





Näitä ravintomietteitä on iskostunut vuosien varrella päähän, joten täysin ei voi välttää näitä miettimästä aika ajoin.

Totta kai välillä on hyvä tarkistaa, että millä tiellä ollaan.

Useimmiten mietin saako tarpeeksi energiaa jaksamiseen. 




Tässä esimerkiksi oli kalorien puolesta melko hämäävä ruoka. Paljon syömistä, mutta eipä aikaakaan kun oli jo uusi nälkä.

Tällaiseen keittoon ei ole silti kova homma lisätä lehtikaalta. Se ei makua hirveästi muuta, ja ainakin on varmasti sitten saanut lehtivihreitä ja kalsiumia mukana. Kaloreita vielä lisää jostain, esimerkiksi leipää, papuja.


Lehtikaalta kaupasta, tuoretta vai pakastettua ?





Prisman pakastealtaasta ainakin löytyi lehtikaalta pakastettuna. 

Kilohinta oli noin 6 euroa, ja 500 g pussi maksoi kolmisen euroa. 

Halpaa verrattuna useimmiten tuoreeseen, joka voi maksaa kympistä kahteenkin kymppiin kilolta.



Tuoreessa on se hyvä puoli kuitenkin, että sitä voi pureskella raakana. 

Siitähän oli hyötyä elimistön oman nitron tuotannossa. Kannattaa katsoa LL Soili Kasasen luento, jossa se oli aiheena.








Tein nyt itselleni ansan. 

Lähinnä omasta tavoitebudjetista piittaamatta kävin hakemassa neljä pussia kerralla näitä pakkaseen. = n.12 €

Nyt sitäkin on ostettu, ja tulee varmasti syötyä.

Jos tarve on vaikkapa 100-200 grammaa päivässä, niin tässähän on pitkä pätkä lehtikaalta.



Tuoreen lehtikaalin hankinta käy joskus työstä.

Lähikauppaan kun menee, voi joutua vetämään vesiperän. 

Riippuu varmana lähikaupasta, mutta omalle kohdalle osuneissa siitä on selkeästi pulaa.

En ihmettele, koska se kellastuu varmaan melko äkkiä. Jos ei sitä osteta heti hyllyä tyhjäksi, niin turhapa niitä kait on ottaa myyntiin, laitettavaksi suoraan roskikseen.

Tämä siis omaa arvailuani. 

Kotiin kun tuo lehtikaalipussin, niin se on hyvä tarkistaa heti.


Sitä ei välttämättä tiukan paketin läpi näe, että onko osa lehdistä jo menossa keltaiseksi.

Mikäli on, niin onneksi ne voi sitten heti höyryttää:


Höyrytettynä ne eivät enää ainakaan kellastu enempää. Jos höyryttää kokonaisena, kovin lehtiruoti tietenkin pois, ne ehtii myöhemminkin pilkkoa.

Laitan vähään veteen, kannen päälle ja kiehumisesta aloitan ajastuksen 6 ja puoli minuuttia.

Pääasia, että saa käytettyä tavalla tai toisella. Säästöbudjetin kannalta: voi 200g pussi maksaa pari euroa. 

Joskus sadan gramman pussikin maksaa vähintään sen. 

Hyvä puoli, että minusta näissä on kuitenkin aina paljon syömistä. Ja jos miettii, miten paljon saa sitä ravintoainepuolta.

Lehdet ovat tuuheita, maistuvat hyvältä ja sopivat salaatteihin.



Dr. Esselstynin saapumisen kohdalta. 

Alustakin asti siitä hyvä, että laitetaan lehtivihreistä vihanneksista ruokaa, selitetään ja näytetään ne monelta kantilta.







Pakastamalla pääsee myös pinteestä, ja voi murentaa jäisenä ruokiin.






Kalsiumit voi kerätä syömällä monipuolisesti, ja sitä löytyy siis monessakin kasvissa. 

Lehtikaali on vain toistaiseksi mielestäni oikein kunnollinen ja selkeä, ja helppo soluttaa päivään.

Näitä pakastelehtikaalipalasia voisi ihan punnita vaa-allakin, että tietää paljonko saa syötyä. 200 grammaa jossain keitossa voi olla melko paljon. 

Muut kalsiumia sisältävät kasvit tietysti tukena. Esimerkiksi appelsiini on hyvä.

Kannattaa katsoa vaikka tuolta, LL Soili Kasasen PDF-ssä

Kalsiumin lähteitä oli kuvattuna esityksen viimeisessä diassa. Esimerkkejä, miten saa kalsiumia kerättyä.

Kiitos kun luit! Ehkä lehtikaali on jo tuttu läpikotaisin, tai sait tästä jotain uutta ideaa kalsiumin hankintaan.

Lehtikaalista ja muista kasveista kannattaa ottaa selville, liittyyhän näihin niin monia muitakin asioita.

Esimerkiksi Omega3 - rasvahapot. Kuulin myös, että joidenkin lääkitysten kanssa näitä pitää huomioida. Itse en niistä tiedä, joten disclaimer: katson aina melko lailla yhden ravintoaineen kannalta. 

Kokonaisuus on aina kokonaisuus.

A-vitamiini:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht