Siirry pääsisältöön

WFPB - Lehtikaali - Kalsiumin saanti kasveista - Lehtikaalta joka päivä?

Tämä on ravintopäivitys. Mistä saa kalsiumia?

Usein suositellaan kasvijuomia, joihin on lisätty kalsiumia.

Lehtivihreätkin mainitaan, mutta konkreettisia kuvia ja esimerkkejä harvoin näkee missään.

Tässä postauksessa on aiheena eniten, millainen lehtikaali on kalsiumin kannalta. 

Laitoin linkkejä sekä suomen- että englanninkielisiin tietolähdevideoihin, joita olen katsonut ja ovat tähän aiheeseen. Lisäksi diaesitykseen linkki.

Testailen Finelin ruokapäiväkirjassa kalsiumin saantiarvoja. Käyn läpi myös kauppareissuvinkit lehtikaalin osalta, ja käyttövinkkiä. 


Lehtikaali ja muut, kalsium:


Lehtikaalissahan on paljon kalsiumia. 

Testasin Finelin ruokapäiväkirjan avulla äkkiä onko kalsiumia nyt perus perunassa, porkkanassa, ja nauriissa.

Täytyy huomauttaa ensin, että tämä todellakin on pintaraapaisu, ja kalsiumia saa monesta lähteestä.





Täysi ruokailupäivä tämä ei yritäkään olla. Testailua vain.


Testiruuat ilman lehtikaalta:




  • 2kg perunaa, 
  • 1 kg porkkanaa, 
  • 200 g naurista.

Jokainen kalori tulee ravintoaineet mukanaan elimistöön kokokasvisruoasta. 

Näin paljon tuli kalsiumia:


450 mg kalsiumia perunasta, porkkanasta ja nauriista. 

Ollaan näin pitkällä kalsiumissa jo nyt.




Yllä vielä loput vitamiinit peruna-porkkana-naurisyhdistelmässä.

Samat ruuat lehtikaalin kanssa:



Lisäsin 150 g lehtikaalta.


Näin tehokkaasti nousi kalsium, kun lisäsi lehtikaalta 150 g.

Nyt on 800 mg jopa täynnä.

Luulisin, että enemmän kuin tarpeeksi jos ottaa huomioon muutkin kasvit, joita päivän aikana tulee, perunoiden ja näiden muidenkin lisäksi.  


Hurja määrä A-vitamiini RAE:akin.

E-vitamiini on jo 159 % Finelin mukaisesta suosituksesta.


Miksi lehtikaali ?

Valitsin lehtikaalin siksi, että olen ennenkin vertaillut näitä, ja todennut lehtikaalin tehokkaaksi ja varmaksi siihen, miten lähtee monikin arvo ylöspäin.

Ei se ihme ole, että näitä lehtivihreitä vihanneksia suositellaan terveelliseen ruokavalioon. 

Kaikista ei saa kaikkia aineita, mutta siksi niitä onkin varmaan hyvä yhdistellä ja vaihdella.





Näitä ravintomietteitä on iskostunut vuosien varrella päähän, joten täysin ei voi välttää näitä miettimästä aika ajoin.

Totta kai välillä on hyvä tarkistaa, että millä tiellä ollaan.

Useimmiten mietin saako tarpeeksi energiaa jaksamiseen. 




Tässä esimerkiksi oli kalorien puolesta melko hämäävä ruoka. Paljon syömistä, mutta eipä aikaakaan kun oli jo uusi nälkä.

Tällaiseen keittoon ei ole silti kova homma lisätä lehtikaalta. Se ei makua hirveästi muuta, ja ainakin on varmasti sitten saanut lehtivihreitä ja kalsiumia mukana. Kaloreita vielä lisää jostain, esimerkiksi leipää, papuja.


Lehtikaalta kaupasta, tuoretta vai pakastettua ?





Prisman pakastealtaasta ainakin löytyi lehtikaalta pakastettuna. 

Kilohinta oli noin 6 euroa, ja 500 g pussi maksoi kolmisen euroa. 

Halpaa verrattuna useimmiten tuoreeseen, joka voi maksaa kympistä kahteenkin kymppiin kilolta.



Tuoreessa on se hyvä puoli kuitenkin, että sitä voi pureskella raakana. 

Siitähän oli hyötyä elimistön oman nitron tuotannossa. Kannattaa katsoa LL Soili Kasasen luento, jossa se oli aiheena.








Tein nyt itselleni ansan. 

Lähinnä omasta tavoitebudjetista piittaamatta kävin hakemassa neljä pussia kerralla näitä pakkaseen. = n.12 €

Nyt sitäkin on ostettu, ja tulee varmasti syötyä.

Jos tarve on vaikkapa 100-200 grammaa päivässä, niin tässähän on pitkä pätkä lehtikaalta.



Tuoreen lehtikaalin hankinta käy joskus työstä.

Lähikauppaan kun menee, voi joutua vetämään vesiperän. 

Riippuu varmana lähikaupasta, mutta omalle kohdalle osuneissa siitä on selkeästi pulaa.

En ihmettele, koska se kellastuu varmaan melko äkkiä. Jos ei sitä osteta heti hyllyä tyhjäksi, niin turhapa niitä kait on ottaa myyntiin, laitettavaksi suoraan roskikseen.

Tämä siis omaa arvailuani. 

Kotiin kun tuo lehtikaalipussin, niin se on hyvä tarkistaa heti.


Sitä ei välttämättä tiukan paketin läpi näe, että onko osa lehdistä jo menossa keltaiseksi.

Mikäli on, niin onneksi ne voi sitten heti höyryttää:


Höyrytettynä ne eivät enää ainakaan kellastu enempää. Jos höyryttää kokonaisena, kovin lehtiruoti tietenkin pois, ne ehtii myöhemminkin pilkkoa.

Laitan vähään veteen, kannen päälle ja kiehumisesta aloitan ajastuksen 6 ja puoli minuuttia.

Pääasia, että saa käytettyä tavalla tai toisella. Säästöbudjetin kannalta: voi 200g pussi maksaa pari euroa. 

Joskus sadan gramman pussikin maksaa vähintään sen. 

Hyvä puoli, että minusta näissä on kuitenkin aina paljon syömistä. Ja jos miettii, miten paljon saa sitä ravintoainepuolta.

Lehdet ovat tuuheita, maistuvat hyvältä ja sopivat salaatteihin.



Dr. Esselstynin saapumisen kohdalta. 

Alustakin asti siitä hyvä, että laitetaan lehtivihreistä vihanneksista ruokaa, selitetään ja näytetään ne monelta kantilta.







Pakastamalla pääsee myös pinteestä, ja voi murentaa jäisenä ruokiin.






Kalsiumit voi kerätä syömällä monipuolisesti, ja sitä löytyy siis monessakin kasvissa. 

Lehtikaali on vain toistaiseksi mielestäni oikein kunnollinen ja selkeä, ja helppo soluttaa päivään.

Näitä pakastelehtikaalipalasia voisi ihan punnita vaa-allakin, että tietää paljonko saa syötyä. 200 grammaa jossain keitossa voi olla melko paljon. 

Muut kalsiumia sisältävät kasvit tietysti tukena. Esimerkiksi appelsiini on hyvä.

Kannattaa katsoa vaikka tuolta, LL Soili Kasasen PDF-ssä

Kalsiumin lähteitä oli kuvattuna esityksen viimeisessä diassa. Esimerkkejä, miten saa kalsiumia kerättyä.

Kiitos kun luit! Ehkä lehtikaali on jo tuttu läpikotaisin, tai sait tästä jotain uutta ideaa kalsiumin hankintaan.

Lehtikaalista ja muista kasveista kannattaa ottaa selville, liittyyhän näihin niin monia muitakin asioita.

Esimerkiksi Omega3 - rasvahapot. Kuulin myös, että joidenkin lääkitysten kanssa näitä pitää huomioida. Itse en niistä tiedä, joten disclaimer: katson aina melko lailla yhden ravintoaineen kannalta. 

Kokonaisuus on aina kokonaisuus.

A-vitamiini:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...