Siirry pääsisältöön

WFPB - Lehtikaali - Kalsiumin saanti kasveista - Lehtikaalta joka päivä?

Tämä on ravintopäivitys. Mistä saa kalsiumia?

Usein suositellaan kasvijuomia, joihin on lisätty kalsiumia.

Lehtivihreätkin mainitaan, mutta konkreettisia kuvia ja esimerkkejä harvoin näkee missään.

Tässä postauksessa on aiheena eniten, millainen lehtikaali on kalsiumin kannalta. 

Laitoin linkkejä sekä suomen- että englanninkielisiin tietolähdevideoihin, joita olen katsonut ja ovat tähän aiheeseen. Lisäksi diaesitykseen linkki.

Testailen Finelin ruokapäiväkirjassa kalsiumin saantiarvoja. Käyn läpi myös kauppareissuvinkit lehtikaalin osalta, ja käyttövinkkiä. 


Lehtikaali ja muut, kalsium:


Lehtikaalissahan on paljon kalsiumia. 

Testasin Finelin ruokapäiväkirjan avulla äkkiä onko kalsiumia nyt perus perunassa, porkkanassa, ja nauriissa.

Täytyy huomauttaa ensin, että tämä todellakin on pintaraapaisu, ja kalsiumia saa monesta lähteestä.





Täysi ruokailupäivä tämä ei yritäkään olla. Testailua vain.


Testiruuat ilman lehtikaalta:




  • 2kg perunaa, 
  • 1 kg porkkanaa, 
  • 200 g naurista.

Jokainen kalori tulee ravintoaineet mukanaan elimistöön kokokasvisruoasta. 

Näin paljon tuli kalsiumia:


450 mg kalsiumia perunasta, porkkanasta ja nauriista. 

Ollaan näin pitkällä kalsiumissa jo nyt.




Yllä vielä loput vitamiinit peruna-porkkana-naurisyhdistelmässä.

Samat ruuat lehtikaalin kanssa:



Lisäsin 150 g lehtikaalta.


Näin tehokkaasti nousi kalsium, kun lisäsi lehtikaalta 150 g.

Nyt on 800 mg jopa täynnä.

Luulisin, että enemmän kuin tarpeeksi jos ottaa huomioon muutkin kasvit, joita päivän aikana tulee, perunoiden ja näiden muidenkin lisäksi.  


Hurja määrä A-vitamiini RAE:akin.

E-vitamiini on jo 159 % Finelin mukaisesta suosituksesta.


Miksi lehtikaali ?

Valitsin lehtikaalin siksi, että olen ennenkin vertaillut näitä, ja todennut lehtikaalin tehokkaaksi ja varmaksi siihen, miten lähtee monikin arvo ylöspäin.

Ei se ihme ole, että näitä lehtivihreitä vihanneksia suositellaan terveelliseen ruokavalioon. 

Kaikista ei saa kaikkia aineita, mutta siksi niitä onkin varmaan hyvä yhdistellä ja vaihdella.





Näitä ravintomietteitä on iskostunut vuosien varrella päähän, joten täysin ei voi välttää näitä miettimästä aika ajoin.

Totta kai välillä on hyvä tarkistaa, että millä tiellä ollaan.

Useimmiten mietin saako tarpeeksi energiaa jaksamiseen. 




Tässä esimerkiksi oli kalorien puolesta melko hämäävä ruoka. Paljon syömistä, mutta eipä aikaakaan kun oli jo uusi nälkä.

Tällaiseen keittoon ei ole silti kova homma lisätä lehtikaalta. Se ei makua hirveästi muuta, ja ainakin on varmasti sitten saanut lehtivihreitä ja kalsiumia mukana. Kaloreita vielä lisää jostain, esimerkiksi leipää, papuja.


Lehtikaalta kaupasta, tuoretta vai pakastettua ?





Prisman pakastealtaasta ainakin löytyi lehtikaalta pakastettuna. 

Kilohinta oli noin 6 euroa, ja 500 g pussi maksoi kolmisen euroa. 

Halpaa verrattuna useimmiten tuoreeseen, joka voi maksaa kympistä kahteenkin kymppiin kilolta.



Tuoreessa on se hyvä puoli kuitenkin, että sitä voi pureskella raakana. 

Siitähän oli hyötyä elimistön oman nitron tuotannossa. Kannattaa katsoa LL Soili Kasasen luento, jossa se oli aiheena.








Tein nyt itselleni ansan. 

Lähinnä omasta tavoitebudjetista piittaamatta kävin hakemassa neljä pussia kerralla näitä pakkaseen. = n.12 €

Nyt sitäkin on ostettu, ja tulee varmasti syötyä.

Jos tarve on vaikkapa 100-200 grammaa päivässä, niin tässähän on pitkä pätkä lehtikaalta.



Tuoreen lehtikaalin hankinta käy joskus työstä.

Lähikauppaan kun menee, voi joutua vetämään vesiperän. 

Riippuu varmana lähikaupasta, mutta omalle kohdalle osuneissa siitä on selkeästi pulaa.

En ihmettele, koska se kellastuu varmaan melko äkkiä. Jos ei sitä osteta heti hyllyä tyhjäksi, niin turhapa niitä kait on ottaa myyntiin, laitettavaksi suoraan roskikseen.

Tämä siis omaa arvailuani. 

Kotiin kun tuo lehtikaalipussin, niin se on hyvä tarkistaa heti.


Sitä ei välttämättä tiukan paketin läpi näe, että onko osa lehdistä jo menossa keltaiseksi.

Mikäli on, niin onneksi ne voi sitten heti höyryttää:


Höyrytettynä ne eivät enää ainakaan kellastu enempää. Jos höyryttää kokonaisena, kovin lehtiruoti tietenkin pois, ne ehtii myöhemminkin pilkkoa.

Laitan vähään veteen, kannen päälle ja kiehumisesta aloitan ajastuksen 6 ja puoli minuuttia.

Pääasia, että saa käytettyä tavalla tai toisella. Säästöbudjetin kannalta: voi 200g pussi maksaa pari euroa. 

Joskus sadan gramman pussikin maksaa vähintään sen. 

Hyvä puoli, että minusta näissä on kuitenkin aina paljon syömistä. Ja jos miettii, miten paljon saa sitä ravintoainepuolta.

Lehdet ovat tuuheita, maistuvat hyvältä ja sopivat salaatteihin.



Dr. Esselstynin saapumisen kohdalta. 

Alustakin asti siitä hyvä, että laitetaan lehtivihreistä vihanneksista ruokaa, selitetään ja näytetään ne monelta kantilta.







Pakastamalla pääsee myös pinteestä, ja voi murentaa jäisenä ruokiin.






Kalsiumit voi kerätä syömällä monipuolisesti, ja sitä löytyy siis monessakin kasvissa. 

Lehtikaali on vain toistaiseksi mielestäni oikein kunnollinen ja selkeä, ja helppo soluttaa päivään.

Näitä pakastelehtikaalipalasia voisi ihan punnita vaa-allakin, että tietää paljonko saa syötyä. 200 grammaa jossain keitossa voi olla melko paljon. 

Muut kalsiumia sisältävät kasvit tietysti tukena. Esimerkiksi appelsiini on hyvä.

Kannattaa katsoa vaikka tuolta, LL Soili Kasasen PDF-ssä

Kalsiumin lähteitä oli kuvattuna esityksen viimeisessä diassa. Esimerkkejä, miten saa kalsiumia kerättyä.

Kiitos kun luit! Ehkä lehtikaali on jo tuttu läpikotaisin, tai sait tästä jotain uutta ideaa kalsiumin hankintaan.

Lehtikaalista ja muista kasveista kannattaa ottaa selville, liittyyhän näihin niin monia muitakin asioita.

Esimerkiksi Omega3 - rasvahapot. Kuulin myös, että joidenkin lääkitysten kanssa näitä pitää huomioida. Itse en niistä tiedä, joten disclaimer: katson aina melko lailla yhden ravintoaineen kannalta. 

Kokonaisuus on aina kokonaisuus.

A-vitamiini:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on, jotain blogin testejä varmasti. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. 10,03 € Prismasta : Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg = 1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg = 2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista .  Olisi kannattanut ostaa Prismasta jossa se olisi ollut : €3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida aina, mutta lät...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...