Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.
Leipä:
- 3-4 dl vettä
- loraus siirappia esim 3 tl
- ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl
- 2 tl kuivahiivaa
- 2,5 dl pikakaurahiutaleita
- 1 dl ruisjauhoja
- n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin.
Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta.
Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.
Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suoraankin jauhotetulle leivinpaperille käsin koskematta, ja paperilla vasta muovailla sopivaksi. Lopuksi jauhoja päälle, ja saksilla viillot leivän pintaan.
Peitetään liinalla ja annetaan nousta. Uuninkin voi laittaa jo kuumenemaan 200 C.
Uuniin laittamisvaiheessa laskin lämpöasetusta 180 C asteeseen. N. 15-20, tai 25 minuuttia.
Tein uunissa ensin muuta, ja hyvä että leipä pääsee heti kuumuuteen. 180 C riittää kuitenkin paistolämpötilaksi myös.
Kuvia työvaiheista:
Jos taikina ei yhtään suju, siihen voi lisätä pienen tilkan lämmintä vettä.
Jauhojahan kuitenkin vielä tulee lisää siinä vaiheessa, kun taikina otetaan astiasta pois.
Jauhoja leivinpaperin päälle, ja taikina siihen. Taikinaa voi jauhoilla avittaa käsiteltävämmäksi, koska se tarttuu niin paljon käsiin.
Sen voi tässä muovailla leivän muotoiseksi, ihan minkälaiseksi haluaa.
Jauhoja päälle, ja saksilla viillot.
Peitetään kankaalla ja kun uuni oli kuumenemassa, leipäkin nousi.
Se voi nousta 20-30 minuuttia.
Leipä saa olla olla n. 20 -30 minuuttia uunissa. Kun kuori kopisee, se on valmista.
Kuori on kova kun ottaa leivän uunista. Leipä kannattaakin jättää leivinpaperille peittämättä joksikin aikaa. Kuori pehmenee itsestään normaaliksi hetken kuluttua.
Kulhossa taikina voi odotella, jos tekee muutakin ruokaa ensin uunissa, ja kaikki pellit ovat varattu tai ei ehdi heti tekemään. Se nousee tässä liinalla peitettynä.
Muita tapoja:
Leipätaikinan voi ensin jättää kulhoonkin nousemaan. Onnistuu niinkin.
Kulhossa taikina voi odotella, jos tekee muutakin ruokaa ensin uunissa, ja kaikki pellit ovat varattu tai ei ehdi heti tekemään. Se nousee tässä liinalla peitettynä.
Taikina romahtaa kasaan sitten, kun sitä liikutellaan ja muovaillaan. Sen voi pellille muotoilun jälkeen kuitenkin helposti kohottaa uudelleen n. 15-20 minuutissa.
Leivästä voi tehdä hieman erilaisen joka kerta. Tässä esimerkiksi lorahti enemmän nestettä suhteessa jauhoihin, ja kaurahiutaleita n. 2,5 dl, ja ripottelin vielä paketista lisää. Tein leivän niin että en mitannut kovin tarkasti jauhoja mitä sinne meni. Se levähti pellille mutta ihan hyvä leipä silti.
Tässä taas limppu oli ensin kapea, mutta noustuaan olikin melko pullea. Jauhoista tulee kiva pinta leivälle. Varsinkin ruisjauhoissa on hyvä makukin.
Kokeilin yhteen taikinaan ohrajauhoja ruisjauhojen tilalla, mutta tuntui että leipä meni vähän liian kovaksi. Käytänkin siksi mieluummin kauraa, ruista ja täysjyvävehnäjauhoja. Ruisjauhoja laitan sen takia, että tulisi syötyä muutakin kuin vehnää ja kauraa. Ruisjauhotkin voi toki jättää pois, tulee ihan hyvä niinkin.
Ohrajauhoilla tulee toimivampi silloin, jos tekee ohuemman leivän, kuten rieväohjeessa. Ohrajauhot ovat myös tosi hyviä rieskoissa.
Leivän päällisiksi vaikkapa:
- porkkala,
- paprika
- kurkku
- maustekurkku
- tomaatti
- salaatit ja kiinankaali
- sinappi, paputahnat
- Soijajogurttikastike
- Waldorfin salaatti
- Italian salaatti
Tässä porkkalaa ja kuivattua tilliä.
Olen iloisesti yllättynyt miten toimivaa leipää saa, vaikka jauhoina on pelkästään täysjyväjauhoja. Kuvassa olevat Myllärin jauhot ovat nyt itselläni käytössä. Kaurahiutaleiksi käyvät pikahiutaleet tai tavalliset.
Täysjyväjauhojen maku ja ominaisuudet voivat myös riippua jauhatuksesta, tai muista seikoista. Jos leipä ei ole täysin mieleistä, voi kokeilla ensi kerralla toisia jauhoja.
Vaivaan leipätaikinaa siitä huolimatta vaikka sitkoa ei olisikaan yhtä paljon, kuin valkoisissa jauhoissa.
Yleensä jotain n. 10-15 minuuttia, tai joskus vain 4-5 minuuttia. Peltileipää tehdessä en vaivaa.
Taikinaan saa vaivatessa kuitenkin menemään ilmaa, ja jauhot sekoittuvat varmasti. Jos jotain sitkoa on, se sitten vaikuttaa minkä vaikuttaa.
Vegaanista waldorfin salaattia ja kuminansiemeniä.
Lisää leipäohjeita:
- Litteät peltileipäsämpylät
- Peltileipä, ruis, kaura ja täysjyvä
- Ohraleipä, rievä
- Peltileipä hiivaleipäjauhoilla + leivästä WFPB-ruokavalion näkökulmasta
Rieskat:
Hyvää lauantaita ja kiitos kun kävit, tervetuloa uudelleenkin.
Kommentit
Lähetä kommentti