Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä. 

=6,85 €
  • Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg
  • Punaiset linssit 500 g 1,99 €, 3,98 €/kg
  • Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 €
Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt.

= 4,95 €

  • Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 €
  • K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 €
Luumusoppaa, riisipuuron kanssa.


Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg = 0,75 €



 =1,37 €

  • Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 €
Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa.


Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 €

Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €:

= 1,69 €

Jauhoinen peruna 0,85 €/kg



= 5,32 €

  • Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 €
  • Kotimaiset omenat 1 kg, 2,59 €
  • Sitruuna luomu 0,122 kg x 3,39 €/kg = 0,43 €
  • Banaani 0,452 kg x 1,99 €/kg = 0,90 €

Kauppareissun tarina: Olin Lidlissä ja olen ostellut nyt niin vähän, etten osaa kauppaan mennessä oikein mitään valita. Vaihtoehtoja on satoja, ja millä perusteella pitäisi päättää ottaako persimoneja vai mandariineja, kyssäkaalia vai kaalia? Kaikkea ei voi haalia kerralla. Jos aloitan heti ostelemaan, kori painaa tonnin ennen kuin pääsen heviosaston päätyyn.

Ajattelin sitten ostaa pelkkiä kotimaisia. Kassalla sitten ihmettelin, mitä nuo banaanit tuossa tekevät?
Persimonit olivat mielessä, ja jätin ne ostamatta Lidlissä koska eivät ole kotimaisia. Persimonit hain tullessa K-Marketista, koska kaikki oli mennyt jo lörinäksi. Paitsi ostoksethan eivät pysty menemään pieleen, jos ne ovat kasviksia. Mutta suunnitelma oli sekaisin, sama ostaa persimonit. Sitten siellä ei ollut niitä enää kuin muutama hassu jäljellä.


= 3,36 €
  • Porkkana 0,99 €/kg
  • Kukkakaali 0,794 kg x 2,99 € = 2,37 €
Nämä olivat niitä kotimaisia Lidlin ostoksia vielä. Kukkakaali on nyt vielä kotimaista, ja jos hinta ei ole kuin alle 3 euroa kilo, sitä kannattaa nyt ostaa.

Sunnuntaina:



= 7,59 €
  • Persimonit 2,39 €/kg x 1,408 kg = 3,37 €
  • Luomusitruunat 2,99 €/kg x 0,482 kg = 1,44 €
  • Kukkakaali 0,930 kg x 2,99 €/kg = 2,78 €
Totesin maistettuani persimoneja kotona lauantaina, etten pärjää ilman persimoneja ja niiden kypsyminen (voi) kestää viikon, hain lisää ensi viikkoa varten. K-lähikaupassa ei ollut, joten Lidlissä poikkeaminen. Kukkakaalia tarvitsin lisää, koska tajusin että piti ristikukkaisia syödä. Kuuluu vahvoihin suosituksiin kokokasvisruokavaliolla. Tai jotain salaattia, ja ruukkusalaattinippu tuntui liian  lyhytkestoiselta idealta.

Sitruuna oli luomua, ja niin edullista luomuksi etten tiedä halpeneeko se tästä ikinä. Siksi ostin reilummasti, ja lohkon ne pakkaseen ellei ala menemään muuten. Sitruunasta tulee kivoja jälkiruokiakin joskus, tai teeleipien ja muffinssien mauksi. Vaikka mitä.



Kauramaito Sale - lähikaupasta 1,99 €/l

Ruokalistaa:

Viikon ruokalistalla on ollut seuraavaa, näistä voi saada ideoita:

Aina jos on kuvan mukaisia vihanneksien jämiä, on peruna-persiljakeitto hyvä ratkaisu. Siihen menee linssejä ja ravintohiivaakin, ja kerrankin ruoka jossa ei ole tomaattia. korkeintaan ketsuppiloraus jos haluaa, ja senkin tilalle käy sinappiloraus.


Helppo ja nopea keittää, koska tähän ei tule edes porkkanaa. Suolakurkkua kannattaa olla vähän mauksi, tai maustekurkkua.

Kastike voisi olla nimeltään myös unohtajan kastike. Se meinaa unohtua palamaan herkästi pohjaan, ja aina kun lisään aineksia se tapahtuu unohtamisen kautta. Joskus unohdan ravintohiivan, joskus linssit. Joskus unohdan kurkuman, joskus sinappijauheen. Kunnes muistan, selattuani reseptiä ja ihmeteltyäni, mitä tästä puuttuu. Joskus siitä unohtuu jokin aines, ja se on silti hyvää. Sitten ihmettelen, mitä tässä edes on, kun jokainen aines on unohtunut?

Pitsanpäälle sopii, perunoiden kanssa sopii, leivän päälle sopii. Tämä kastikeresepti on blogissa varmaan jo 10 kertaa, mutta ei se haittaa. Bataattipitsankin päällä sama.

Bataatti on muuten nyt ollut halpaa monessa kaupassa! Alle 3 euroa, ja jopa alle 2 euroa kilo.


Tähän kannattaa keittää riisit, tulee tosi kiva. Riisiin ripottelin currymaustetta. Perunat sopivat myös. Kannattaa laittaa jopa puolikkaan sitruunan mehu, ja kuorta raastettuna jonkin verran. Meinaa itsellä aina se sitruunakin unohtua, mutta onneksi nyt muistin ostaa.



Uskomaton kasvis se punajuuri, aina löytyy vielä yksi kappale jääkaapin pohjalta sitä lajia.
Sitä ostaa pussin, ja on päätettävä keittääkö ne kerralla, vai laittaako ruokiin aina yksi tai kaksi kerrallaan. Ja siitä kilon pussista riittää. Erikoinen kasvis, kun siitä tulee melkein poikkeuksetta miettimistä kun menee ostamaan, mutta onneksi olen kehittänyt systeemejä. Uskon joka kerta, että saan kaikki menemään ja niin myös käy. Muttei se aina helppoa ole. Ks. resepti punajuurista kuten punajuuripihvit kalenteriluukussa, jos tarvitset. Ratkaisun hetki on siinä, että keittääkö kaikki kattilassa 1 h, vai alkaako tekemään erilaisia ruokia. Vai sekä että.


Tämä oli kolmen kasviksen keitto mutta mustapavuilla, ja laiton lisäksi riisiä. Laitoin liikaa, ja ne menivät muhjuksi. Jos laittaa ohranjyviä tai riisiä keittoihin, tai makaroneja, niitä pitäisi malttaa laittaa tosi vähän. Muuten ruoka muuttuu puuroksi alta aikayksikön. Toki voihan se olla jonkun mielestä hyväkin niin. Hyvä maku.


Helppo salaatti porkkanaraasteesta, omenanviipaleista ja rusinoista. Raastaminen tuottaa jonkin verran siinä työtä, mutta ei mene miettiessä aikaa kun porkkana on niin helppo ratkaisu. Ja nyt on sitä kukkakaaliakin taas joten seuraavaan salaattiin sitäkin.


Pari hedelmää, ja lautanen on jo täynnä. Taatelia makeannälkään. Salaatissa jos on kahta eri kasvista, niin eipä sitä enempää jaksaisikaan.
Monipuolisuutta korostetaan paljon joka paikassa, mutta monellakin ihmisellä on varmaan rajat mitä pystyy jääkaapissa ja lautasella pallottelemaan. Isolla porukalla tai juhlissa voi sitten olla eri juttu. 

Kotimaiset omenat olivat lajikkeeltaan "Summerred".
Ihan ok, vaikka pelkäsin josko ne taas ovat jotain kitkeriä ja katkeria. 
On siis makeampiakin omenia olemassa maailma täynnä, mutta sanoisin että tässä ollaan jo kohtuudessa menossa sen suhteen. Varsinkin jos syö pelkän omenan, eikä vertaa sitä banaaniin tai persimoniin. Tai jos syö omenan ulkona nälissään, se on makea.



Kaikki on vähän mihin aina vertaa, ja kuka maistaa mitäkin. Itse en ole kirpeän ja happamen ystävä, mutta urheasti nyt käyn kotimaisia omenoita päin. Taustalla varareseptejä kuten rasvaton ja vegaaninen omenapiirakka, jonka voin pyöräyttää sitten jos tulee virheostoksia.



Kannattaa kokeilla tuota piirakkaa, se on oikeasti helppo. Saatoin ohjeeseen kirjoittaa sen liiankin monimutkaiseksi, mutta pähkinänkuoressa omenat sekoitetaan suoraan taikinaan, niin ei tarvitse asetella omenia sievästi. Vähän kuten ananaskakku, jossa ananasmurska laitetaan jauhoihin. Ei makeampaa ole keksitty, on niin hyvää.

Vaniljakastike ei ole kokokasvista, mutta sitä olen aina laittanut jonkin verran. Kaupoista ei ole enää löytynyt sitä tosi vähärasvaista Alpron vanillja custardia. Vain Oatlya yleensä löytyy, ja siihen on laitettu öljyä. Se on vaahtoutuvaa, ja selvitin joskus että ksantaanikumi on suuruste ja auttaa tuotteen vaahdotuksessa, mutta se on sattumalta aine joka ei toimi ilman öljyä yhtä kunnollisesti. Jokin tällainen siinä on takana, miksi vaniljakastikkeessakin pitää olla öljyä. En toki tunne niitä prosesseja enkä tiedä mistä puhun, mutta villi veikkaus. Toki lurautellaanhan sitä öljyä nykyään varmasti ihan muutenkin vaan? Ei voi tietää.
Taatelia, nestettä, omenat, jauhot, leivinjauhe. Omenapiirakan aineksia. Omenat esikeitetään, että ehtivät kypsyä uunissa.


Vaniljakastiketta saa tehtyä itsekin varmasti, ja tuli mieleen että jokin vanilja-kauramaito voisi olla avuksi siinä. Jos ei ole pakko vaahdottaa, voi suurustaa vaikka millä haluaa. Uusia tuotteitahan tulee kokoajan. Tai jokin vanukas tai jogurtti. Että saa vahvan vaniljamaun. Vielä en ole alkanut minkään vanilijatankojen kanssa säätämään, mutta voisi olla yksi ratkaisu että tekee itse, osittain tai kokonaan.

Kiva että pääsit käymään, katsotaan lisää kasvisruokaa kun ehditään.

Lokakuun ruokaostokset :
Lokakuu 2, 27 €
Lokakuu 3, 45 €

Kommentit

  1. On sulla mainio kirjotustyyli, tuli jotenkin Mikko Rimmisen Nenäpäivä-kirja mieleen tuosta.

    VastaaPoista
  2. Ai niin, unohtu edellisestä että aiheetkin on ihan päteviä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait