Erinomainen keitto tähän saumaan, vaihteeksi ilman tomaattisäilykkeitä. Päämausteina persilja ja ravintohiiva. Yllätysainesosana kurkku.
Peruna- persiljakeitto
- Vettä
- Jauhoisia perunoita, esim. Afra
- 1-2 dl punaisia linssejä, kuivattuja
- Ruukkupersiljaa
- Tuorekurkkua
- Tuoreita tai pakasteherneitä, jos on
- n. 1 dl ravintohiivaa
- loraus sinappia/ketsuppia
Mausteet:
- Esimerkiksi jauhettu korianterinsiemen,
- valkopippuri,
- ja esim. pippurisekoitusta rouhittuna pintaan.
Mausteita laitoin aika maltilla, koska miellän että persilja on jo mauste.
Ohje:
Kuori (tarvittaessa) ja pilko perunat kattilaan. Peitä vedellä. Huuhtele linssit ja kaada sekaan. Pilko persilja veitsellä tai minisilppurissa.
Pilko tuorekurkkua.
Peitä perunat ja linssit vedellä ja keitä hetki.
Lisää tuorekurkkua ja persiljasilppu, herneitäkin voi laittaa jos on.
Sekoittele keittoa, mausta, keitä kypsäksi.
Järjestys: Kaikki ainekset voi lisätä yhtä aikaa, tai säästää osa vihanneksista tuoreempina. Keiton päälle voi säästää tuoretta persiljaa.
Punaiset linssit tulevat kypsäksi alle vartissa. Ne on hyvä lisätä perunoiden kera, niin hajoavat liemeen kunnolla.
Kurkkua voi keittää yhtä kauan kuin perunoita, mutta ei haittaa jos laittaa ne kiehumaan hetkeä myöhemmin. Perunat kun kiehuvat 20 minuuttia, on aikaa lisäillä aineksia.
Ravintohiivaa se noin 1 dl, lisäsin kun keitto alkoi olla valmista.
Tästä tuli paksun suuruksen omaava keitto. Vettä kannattaa laittaakin vain sen verran aluksi, että kaikki peittyy.
Hyvä sekoitella välillä keittämisen aikana.
Sekoittamisesta on kaksi hyötyä: Punaiset linssit eivät varmasti takerru pohjaan, ja perunoista irtoaa kunnollinen suurus.
Ruukkupersiljastani oli enää lähinnä varsia jäljellä. Vinkki: Ruukkuyrttien loput kannattaa pakastaa, jos ei tule heti laitettua ruokaa.
Lisäsin kurkkua lopulta enemmänkin.
Sain jostain noita sokeriherneitä pussin. Tyhjensin herneet palkojen sisältä keittoon. Ei välttämätön aines, mutta hyvä keino käyttää ne pois.
Korianteristahan kaikki eivät pidä, joten kannattaa laittaa maun mukaan.
En laittanut kokonaista teelusikallista mausteita. Sinappia ja ketsuppia loraus.
20 minuuttia kiehuttuaan alkaa olla valmista. Ravintohiivassa on juustoinen maku, ja se tuo myös paksuutta lisää liemeen.
Sitten pois levyltä, ja kannen alle hetkeksi vetäytymään.
Yllättävän hyviä olivat ne tuorekurkun palat keitossa.
Ripaus suolaa pinnalle jos haluaa, korostamaan juustoista makua ravintohiivasta. Pippuria myllystä tai rouheena.
Pakastepuolukoita ja tuoretta persiljaa koristeeksi.
Useinhan kuulee, että C-vitamiini tehostaa esimerkiksi raudan imeytymistä. Marjat ovat ratkaisuna C-vitamiiniasiaan. Jokaiseen keittoon eivät välttämättä varsinaisesti sovi, paitsi ainakin värin puolesta.
Aika hyvä keitto. Tukee taas hävikin välttämisessäkin, jos tarvitaan.
Toki jos tämä hyvää on, ei tarvitse odottaa että on varret jäljellä.
Harvoin tulee tehtyä tuorekurkusta lämmintä ruokaa, mutta kyllä kannatti. Eniten tässä oli silti perunaa.
Kiitos kun luit. Kesäruokaa tavallisista perunoista, vaikka vuodenaikaan sopisivat uudetkin. Keitto onnistunee silti parhaiten, jos käytössä on Afroja tai muita jauhoisia.
Kommentit
Lähetä kommentti