Siirry pääsisältöön

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo.

Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa.

Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa.


Ainekset:

  • Yksi punajuuri, kuori ja pilko
  • n. 250 g täysjyväspagettia
  • Vettä, niin että peittyy. 
  • Mausteet:
  • 1/2 tl rosmariini
  • 1/2 tl oregano
  • ripaus maustepippuria
  • muutama kuminansiemen, jos on
  • 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan
  • 1-2 rkl ketsuppi
  • 1/2 tl soijakastike

Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä taas vedellä. Anna kiehua kunnes pasta on kypsää. N. 8 minuuttia täysillä, sitten neste alkaa olla haihtunut ja joutuu vahtimaan, hämmentelemään. Keitetään kokoon, ei kaadeta nestettä pois. 

Tähän voisi sopia vaikkapa loraus tomaattisosetta, mutten alkanut avaamaan tomaattisäilyketölkkiä nyt. Jos laittaisin papuja, valitsisin varmaan puoli tölkillistä mustapapuja. Puoli sen takia, ettei tule liikaa. Joten en avannut papupurkkiakaan. Toisesta puolikkaasta tulisi makaronilaatikkoon pavut, jos avaisin. Tai pakasteeseen pienessä pussissa.

Mustapavut sopivat mielestäni punajuuriruokiin, koska ne korostavat väriä, säilyttävät oman värinsä ja näyttävät kauniilta, eivätkä värjäydy hailakan pinkiksi. Kidneypavut olisivat varmasti toinen hyvä valinta tähän, värin puolesta. Maun puolesta varmasti sopivat kaikki pavut ja linssit tähän.


Coop- täysjyväspagettia laitoin puoli pakettia eli noin 250g, ja yksi punajuuri. Tästä määrästä söi yksin pari- kolme kertaa. Riippuu onko leipääkin. Finelin mukaan täysjyvämakaroni sisältää 3025 kcal/kg. 500g antaa 1512 kcal. Ei ihan siis koko päiväksi ruokaa yhdestä spagettipussista, vaan tarvittaisiin kaksi pussia.

Ei makeaa mahan täydeltä silti nyt. Eikä tämä sentään niin hyvää ollut, että koko tämän ja huomisen päivän söisin joka aterialla. Mutta melko hyvää. Ketsuppi toimii, tai Herbamare-suolaa ripauksena pintaan.


Mausteet valitsin vähän arpomalla, mitkä olisivat aromikkaita punajuuren kanssa.
Rosmariinia, oreganoa, musta- ja maustepippuria. Maustepippuria vain ripaus. Sen tilalla voisi sopia neilikka, mutta se on voimakas mauste myös.
Kuminan siemeniä heitin muutaman, mutta jos ei satu olemaan niin varmasti tämä, ja hyvin moni muukin ruoka pärjää ilman niitä.

Ketsuppi ja soijakastike, aina maun mukaan jos käyttää. Tai loraus paseerattua tomaattia.

Punajuuri oli sellainen reilun keskikokoinen. Ei varmaan paljoa väliä, millaisen punajuuren tähän laittaa, pienen vai isomman.


Kuorin ja pilkoin. Jos ei halua että leikkuulauta värjäytyy, voi laittaa leivinpaperia väliin. Sehän saa viiltoja ja menee rikki, mutta suojaa vähän kuitenkin.


Punajuurenpalat ensin kiehumaan, että saavat etumatkaa kypsymisessä pastaan nähden.

Kokonaisten punajuurien keittoaikaohje vaihtelee tunnista jopa puoleentoista, mutta näiden palasten keittoajaksi riitti 10-15 minuuttia, ja sen jälkeen lisäsin pastat. Yhteensä siis keittoaika varmaan 20-25 minuuttia.

Lisäsin vettä pastallekin vain sen verran, että peittyvät. Annoin veden haihtua, ettei sitä tarvitsisi kaataa pois, eikä nestettä valuisi pitkin lautasta annoksessa.

Sen takia piti hämmentää ja vahtia, ja lopussa pienentää levyn lämpötilaa. Ettei ala palamaan pohjaan.
Jos käytät paseerattua tomaattia, se kannattaa lisätä vasta lopussa. Alkaa helposti palamaan pohjaan.
Kannen alla voi vielä antaa tämän vetäytyä, ja tarjoilla hetken päästä.

Valmista. Punajuuripastassa on tunnelmallinen väri, ja hienostunut juureva maku.

Salaatiksi sopi kaali-omenasilppu. Sekaan voi hajottaa vielä taatelin, niin tulee makeita kohtia salaattiin.
Tosi hyvää oli muutenkin.



Salaatti olisi kannattanut laittaa alkusalaatiksi eri lautaselle, mutta olkoot nyt tässä näin tarjoiluehdotuksena.

Helppo tehdä, hyvää syödä. Taas yksi tapa saada punajuuria etenemään. Lisää punajuuriruokia, laitetaanpa tämäkin pian samalle listalle. 

Tätä ruokaa en ehkä tekisi moneksi päiväksi kerralla, sen takia että kun pasta keitetään keitinvedessään kokoon, keitinvesi suurustuu ja pasta alkaa myös turvota. 
Suurus on ensin kiva, mutta jos se monta päivää saa turvota pastan kanssa, niin pasta ei ole enää parhaimmillaan. Jotkut pastaruuat toimivat, jotkut eivät enää usean päivän päästä. Tämä kuuluu ehkä niihin, mitä tehdään pari annosta ja sitten otetaan seuraava rivi viikon menusta. Voisi toki myös kehittää prosessia erilaiseksi, ja resepti silloin kehittyy. 

Lisäkuva jo menneen hävikinvähentämisviikon kunniaksi 5.10:
Niinhän siinä kävi, että vastoin omaa neuvoani jäi punajuuripastaa yli ja se oli pari päivää jääkaapissa. Tuunasin pannulla loput. Tuliset maustekastikkeet auttavat unohtamaan kaiken, mikä ruuassa mahdollisesti olisi vikana.  Kuten liian turpea pasta ja suurustuneet nesteet. Paistoin terävästi sähisyttäen pannulla, niin pasta kuivui pois päin turpeudestaan. Lisäsin lusikallisen mustapapuja. Vaikka pääsääntönä pidänkin tuunauksessa, että jos ruoka jo valmiiksi on vaakalaudalla joutua biojätteeseen, siihen ei kannata enää tuhlata enempää raaka-aineita mausteiden lisäksi. Koska jospa se tuunaaminen ei onnistukaan.

Tuunaus onnistui, pasta oli jälleen hyvää.



Hyvää päivänjatkoa, näemme taas jonkin päivän päästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € * Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. *)Ostin vain juurekset koska muut löytyivät kotoa valmiina, mutta hinnat siis nämä.  Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolt

WFPB - Ruokaostokset 63 € -Syyskuu 2 ja 3

 Syyskuun toisen ja kolmannen viikon ruokaostokset. = 11,87 € Yleisperuna 2kg 1,69 € Jauhoinen peruna 1,69 € Porkkana 0,99€/kg Tofu 3 x 1,29 € = 3,87 € Teryiaki tofu 2 x 1,29 €= 2,58 € Kukkakaali 0,538 kg x 1,95 € = 1,05 € = 9,16 € Lidlistä pikakaurahiutaleita 0,78 €/kg, 0,39/500g x 5 = 1,95 € Rusinoita tarjouksessa 1,49 €/200g x 4 = 5,96 € Grahamjauho K-kaupassa 1,79 €-30%0,47- = 1,25 €/kg Nämä pikakaurahiutaleet eivät olleet varmaan kotimaisia, mutta minusta näissä on miellyttävä pakkaus. Tosi kevyt ja helppo rutata kartonginkeräykseen, toisin kuin vahvat maitokartonkiset pakkaukset. 5,84 € Vanhatalon nauris 0,328 kg x 2,99 €/kg = 0,98 € Porkkanaa 0,94 €/kg , 2 kg 1,89  € Punajuuri 0,99 €/kg Nauris  Lanttu  0,99 €/kg Perunaa 1,09 €/kg n, = 0,99 K-Marketissa oli punajuuret ja nauriit  lantut tarjouksessa ensin, mutta jostain syystä porkkanat eivät. Myöhemmin viikolla porkkanatkin olivat 0,99 €/kg. Nauriit ovat hyviä kahvin kanssa. Hävikkibanaaneita 3,58 kg x 1 €/kg = 3,58  € Lisää ju

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Syyskuu 4

Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto. Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä , mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki. =11,04 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 € Porkkana 0,99 €/kg Kauramaito 1,99 € Banaani 1,49 kg x 1 €/kg  = 1,49 € Kotimainen omena  3,19 €/kg Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 € Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 € Peruna tarjous 2 kg x 0,99 € Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 € Ruisjauhopussi avautui kassalla, piti teipata ja siksi alennus.  = 5,42 € Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 € Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 € Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi. Siinä n. 20 euron ostok

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

Miten vähentää vihanneshävikkiä? - WFPB

Ruokahävikki on ruokavaliosta riippumaton asia, joten tuttu kirjainhärveli tuli otsikon loppuun. Toki moni asia on ruokavaliosta riippumaton, voihan näitä samoja ruokaideoita hyödyntää ihan minkälaisella ruokavaliolla tahansa.  Asiaan kuitenkin, eli siihen minkälaisia ideoita tulee mieleen vihanneshävikin vähentämiseksi. Tuli nimittäin tietooni juuri, että nyt on joko hävikkiviikko tai hävikkipäivä. Täytyy googlettaa.  Ok, eli pienen sekunnin jälkeen sain tietooni, että hävikkiviikkoa tosiaan vietetään 23.-29.9.2024. Kuluttajaliiton sivulla  oli juttua. Se on siis viestintäkampanja. Selväpä tämä. Hävikki hyvikiksi, ja mitä niitä sananparsia onkaan. Punalappuja, roskisten penkomista, jatkojalostusta siihen monesti liittyy. Itselläni kytkeytyy hävikki saumattomasti rahan säästämiseen. Ajattelen niin, että ruokaan voi mennä 5-10 euroa päivässä, tai alle 3 euroakin jos hyvin sattuu. Jos kotona valmistetussa ruuassa syödään kolme tai viisi ateriaa päivässä, ja aterian hinnaksi tulee aina va

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo