Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo.
Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa.
Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa.
Ainekset:
- Yksi punajuuri, kuori ja pilko
- n. 250 g täysjyväspagettia
- Vettä, niin että peittyy.
- Mausteet:
- 1/2 tl rosmariini
- 1/2 tl oregano
- ripaus maustepippuria
- muutama kuminansiemen, jos on
- 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan
- 1-2 rkl ketsuppi
- 1/2 tl soijakastike
Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä taas vedellä. Anna kiehua kunnes pasta on kypsää. N. 8 minuuttia täysillä, sitten neste alkaa olla haihtunut ja joutuu vahtimaan, hämmentelemään. Keitetään kokoon, ei kaadeta nestettä pois.
Tähän voisi sopia vaikkapa loraus tomaattisosetta, mutten alkanut avaamaan tomaattisäilyketölkkiä nyt. Jos laittaisin papuja, valitsisin varmaan puoli tölkillistä mustapapuja. Puoli sen takia, ettei tule liikaa. Joten en avannut papupurkkiakaan. Toisesta puolikkaasta tulisi makaronilaatikkoon pavut, jos avaisin. Tai pakasteeseen pienessä pussissa.
Mustapavut sopivat mielestäni punajuuriruokiin, koska ne korostavat väriä, säilyttävät oman värinsä ja näyttävät kauniilta, eivätkä värjäydy hailakan pinkiksi. Kidneypavut olisivat varmasti toinen hyvä valinta tähän, värin puolesta. Maun puolesta varmasti sopivat kaikki pavut ja linssit tähän.
Coop- täysjyväspagettia laitoin puoli pakettia eli noin 250g, ja yksi punajuuri. Tästä määrästä söi yksin pari- kolme kertaa. Riippuu onko leipääkin. Finelin mukaan täysjyvämakaroni sisältää 3025 kcal/kg. 500g antaa 1512 kcal. Ei ihan siis koko päiväksi ruokaa yhdestä spagettipussista, vaan tarvittaisiin kaksi pussia.
Ei makeaa mahan täydeltä silti nyt. Eikä tämä sentään niin hyvää ollut, että koko tämän ja huomisen päivän söisin joka aterialla. Mutta melko hyvää. Ketsuppi toimii, tai Herbamare-suolaa ripauksena pintaan.
Mausteet valitsin vähän arpomalla, mitkä olisivat aromikkaita punajuuren kanssa.
Rosmariinia, oreganoa, musta- ja maustepippuria. Maustepippuria vain ripaus. Sen tilalla voisi sopia neilikka, mutta se on voimakas mauste myös.
Kuminan siemeniä heitin muutaman, mutta jos ei satu olemaan niin varmasti tämä, ja hyvin moni muukin ruoka pärjää ilman niitä.
Ketsuppi ja soijakastike, aina maun mukaan jos käyttää. Tai loraus paseerattua tomaattia.
Punajuuri oli sellainen reilun keskikokoinen. Ei varmaan paljoa väliä, millaisen punajuuren tähän laittaa, pienen vai isomman.
Kuorin ja pilkoin. Jos ei halua että leikkuulauta värjäytyy, voi laittaa leivinpaperia väliin. Sehän saa viiltoja ja menee rikki, mutta suojaa vähän kuitenkin.
Punajuurenpalat ensin kiehumaan, että saavat etumatkaa kypsymisessä pastaan nähden.
Kokonaisten punajuurien keittoaikaohje vaihtelee tunnista jopa puoleentoista, mutta näiden palasten keittoajaksi riitti 10-15 minuuttia, ja sen jälkeen lisäsin pastat. Yhteensä siis keittoaika varmaan 20-25 minuuttia.
Lisäsin vettä pastallekin vain sen verran, että peittyvät. Annoin veden haihtua, ettei sitä tarvitsisi kaataa pois, eikä nestettä valuisi pitkin lautasta annoksessa.
Sen takia piti hämmentää ja vahtia, ja lopussa pienentää levyn lämpötilaa. Ettei ala palamaan pohjaan.
Jos käytät paseerattua tomaattia, se kannattaa lisätä vasta lopussa. Alkaa helposti palamaan pohjaan.
Kannen alla voi vielä antaa tämän vetäytyä, ja tarjoilla hetken päästä.
Valmista. Punajuuripastassa on tunnelmallinen väri, ja hienostunut juureva maku.
Salaatiksi sopi kaali-omenasilppu. Sekaan voi hajottaa vielä taatelin, niin tulee makeita kohtia salaattiin.
Tosi hyvää oli muutenkin.
Salaatti olisi kannattanut laittaa alkusalaatiksi eri lautaselle, mutta olkoot nyt tässä näin tarjoiluehdotuksena.
Helppo tehdä, hyvää syödä. Taas yksi tapa saada punajuuria etenemään.
Lisää punajuuriruokia, laitetaanpa tämäkin pian samalle listalle.
Tätä ruokaa en ehkä tekisi moneksi päiväksi kerralla, sen takia että kun pasta keitetään keitinvedessään kokoon, keitinvesi suurustuu ja pasta alkaa myös turvota.
Suurus on ensin kiva, mutta jos se monta päivää saa turvota pastan kanssa, niin pasta ei ole enää parhaimmillaan. Jotkut pastaruuat toimivat, jotkut eivät enää usean päivän päästä. Tämä kuuluu ehkä niihin, mitä tehdään pari annosta ja sitten otetaan seuraava rivi viikon menusta. Voisi toki myös kehittää prosessia erilaiseksi, ja resepti silloin kehittyy.
Lisäkuva jo menneen
hävikinvähentämisviikon kunniaksi 5.10:
Niinhän siinä kävi, että vastoin omaa neuvoani jäi punajuuripastaa yli ja se oli pari päivää jääkaapissa. Tuunasin pannulla loput. Tuliset maustekastikkeet auttavat unohtamaan kaiken, mikä ruuassa mahdollisesti olisi vikana. Kuten liian turpea pasta ja suurustuneet nesteet. Paistoin terävästi sähisyttäen pannulla, niin pasta kuivui pois päin turpeudestaan. Lisäsin lusikallisen mustapapuja. Vaikka pääsääntönä pidänkin tuunauksessa, että jos ruoka jo valmiiksi on vaakalaudalla joutua biojätteeseen, siihen ei kannata enää tuhlata enempää raaka-aineita mausteiden lisäksi. Koska jospa se tuunaaminen ei onnistukaan.
|
Tuunaus onnistui, pasta oli jälleen hyvää. |
Hyvää päivänjatkoa, näemme taas jonkin päivän päästä.
Kommentit
Lähetä kommentti