Siirry pääsisältöön

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo.

Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa.

Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa.


Ainekset:

  • Yksi punajuuri, kuori ja pilko
  • n. 250 g täysjyväspagettia
  • Vettä, niin että peittyy. 
  • Mausteet:
  • 1/2 tl rosmariini
  • 1/2 tl oregano
  • ripaus maustepippuria
  • muutama kuminansiemen, jos on
  • 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan
  • 1-2 rkl ketsuppi
  • 1/2 tl soijakastike

Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä taas vedellä. Anna kiehua kunnes pasta on kypsää. N. 8 minuuttia täysillä, sitten neste alkaa olla haihtunut ja joutuu vahtimaan, hämmentelemään. Keitetään kokoon, ei kaadeta nestettä pois. 

Tähän voisi sopia vaikkapa loraus tomaattisosetta, mutten alkanut avaamaan tomaattisäilyketölkkiä nyt. Jos laittaisin papuja, valitsisin varmaan puoli tölkillistä mustapapuja. Puoli sen takia, ettei tule liikaa. Joten en avannut papupurkkiakaan. Toisesta puolikkaasta tulisi makaronilaatikkoon pavut, jos avaisin. Tai pakasteeseen pienessä pussissa.

Mustapavut sopivat mielestäni punajuuriruokiin, koska ne korostavat väriä, säilyttävät oman värinsä ja näyttävät kauniilta, eivätkä värjäydy hailakan pinkiksi. Kidneypavut olisivat varmasti toinen hyvä valinta tähän, värin puolesta. Maun puolesta varmasti sopivat kaikki pavut ja linssit tähän.


Coop- täysjyväspagettia laitoin puoli pakettia eli noin 250g, ja yksi punajuuri. Tästä määrästä söi yksin pari- kolme kertaa. Riippuu onko leipääkin. Finelin mukaan täysjyvämakaroni sisältää 3025 kcal/kg. 500g antaa 1512 kcal. Ei ihan siis koko päiväksi ruokaa yhdestä spagettipussista, vaan tarvittaisiin kaksi pussia.

Ei makeaa mahan täydeltä silti nyt. Eikä tämä sentään niin hyvää ollut, että koko tämän ja huomisen päivän söisin joka aterialla. Mutta melko hyvää. Ketsuppi toimii, tai Herbamare-suolaa ripauksena pintaan.


Mausteet valitsin vähän arpomalla, mitkä olisivat aromikkaita punajuuren kanssa.
Rosmariinia, oreganoa, musta- ja maustepippuria. Maustepippuria vain ripaus. Sen tilalla voisi sopia neilikka, mutta se on voimakas mauste myös.
Kuminan siemeniä heitin muutaman, mutta jos ei satu olemaan niin varmasti tämä, ja hyvin moni muukin ruoka pärjää ilman niitä.

Ketsuppi ja soijakastike, aina maun mukaan jos käyttää. Tai loraus paseerattua tomaattia.

Punajuuri oli sellainen reilun keskikokoinen. Ei varmaan paljoa väliä, millaisen punajuuren tähän laittaa, pienen vai isomman.


Kuorin ja pilkoin. Jos ei halua että leikkuulauta värjäytyy, voi laittaa leivinpaperia väliin. Sehän saa viiltoja ja menee rikki, mutta suojaa vähän kuitenkin.


Punajuurenpalat ensin kiehumaan, että saavat etumatkaa kypsymisessä pastaan nähden.

Kokonaisten punajuurien keittoaikaohje vaihtelee tunnista jopa puoleentoista, mutta näiden palasten keittoajaksi riitti 10-15 minuuttia, ja sen jälkeen lisäsin pastat. Yhteensä siis keittoaika varmaan 20-25 minuuttia.

Lisäsin vettä pastallekin vain sen verran, että peittyvät. Annoin veden haihtua, ettei sitä tarvitsisi kaataa pois, eikä nestettä valuisi pitkin lautasta annoksessa.

Sen takia piti hämmentää ja vahtia, ja lopussa pienentää levyn lämpötilaa. Ettei ala palamaan pohjaan.
Jos käytät paseerattua tomaattia, se kannattaa lisätä vasta lopussa. Alkaa helposti palamaan pohjaan.
Kannen alla voi vielä antaa tämän vetäytyä, ja tarjoilla hetken päästä.

Valmista. Punajuuripastassa on tunnelmallinen väri, ja hienostunut juureva maku.

Salaatiksi sopi kaali-omenasilppu. Sekaan voi hajottaa vielä taatelin, niin tulee makeita kohtia salaattiin.
Tosi hyvää oli muutenkin.



Salaatti olisi kannattanut laittaa alkusalaatiksi eri lautaselle, mutta olkoot nyt tässä näin tarjoiluehdotuksena.

Helppo tehdä, hyvää syödä. Taas yksi tapa saada punajuuria etenemään. Lisää punajuuriruokia, laitetaanpa tämäkin pian samalle listalle. 

Tätä ruokaa en ehkä tekisi moneksi päiväksi kerralla, sen takia että kun pasta keitetään keitinvedessään kokoon, keitinvesi suurustuu ja pasta alkaa myös turvota. 
Suurus on ensin kiva, mutta jos se monta päivää saa turvota pastan kanssa, niin pasta ei ole enää parhaimmillaan. Jotkut pastaruuat toimivat, jotkut eivät enää usean päivän päästä. Tämä kuuluu ehkä niihin, mitä tehdään pari annosta ja sitten otetaan seuraava rivi viikon menusta. Voisi toki myös kehittää prosessia erilaiseksi, ja resepti silloin kehittyy. 

Lisäkuva jo menneen hävikinvähentämisviikon kunniaksi 5.10:
Niinhän siinä kävi, että vastoin omaa neuvoani jäi punajuuripastaa yli ja se oli pari päivää jääkaapissa. Tuunasin pannulla loput. Tuliset maustekastikkeet auttavat unohtamaan kaiken, mikä ruuassa mahdollisesti olisi vikana.  Kuten liian turpea pasta ja suurustuneet nesteet. Paistoin terävästi sähisyttäen pannulla, niin pasta kuivui pois päin turpeudestaan. Lisäsin lusikallisen mustapapuja. Vaikka pääsääntönä pidänkin tuunauksessa, että jos ruoka jo valmiiksi on vaakalaudalla joutua biojätteeseen, siihen ei kannata enää tuhlata enempää raaka-aineita mausteiden lisäksi. Koska jospa se tuunaaminen ei onnistukaan.

Tuunaus onnistui, pasta oli jälleen hyvää.



Hyvää päivänjatkoa, näemme taas jonkin päivän päästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait