Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2





Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin litteitä sämpylöitä, sitruunaisia muffinsseja. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun.

  • Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg = 1,03 €
  • Pirkka mustapippuri rouhittu  0,75€/kpl, 15 g  
Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg. 

Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa. 

Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi.


Prismassa maksaisi Golden Star 370g Mustapippurirouhe
8,69 €/purkki.
23,49 €/kg 
Cittarissa Salliselta Mustapippuri jauhettu 440g
Hinta 9,95/kpl
22,61/kg
Alle puolella hintaa siis, jos ostaisi marketista ison purkin. Väljähtyyköhän pahasti, jos ostaa yhden hengen talouteen niin ison purkin?  


= 14,41 €

  • Agar Agar -50 % 3 x 3€/purkki, 50 €/kg =
  • Kauramaito 1,79 €/l
  • Perunat 2 x 0,99 €/kg = 1,98 €
  • Porkkanat 0,69 €/kg 
  • Suklaalevy 9,5 €/kg x 0,1 kg = 0,95 €
S-Marketissa oli Agar agar tarjouksessa. Viimeksi oli puhekin, että saa nähdä tuleeko ostettua jotain oikein kallista. 50 euroa kilo puoleen hintaan, eli satasen kilo jos ostaisi normaali hinnalla. Siksi päätin ostaa heti kolme purkkia, vaikken vielä tiedäkään mihin kaikkeen tätä tarvitsee.

Tästä tulee mahdollisesti Agar-juustoa, siitä kuvat alempana. Sain jo maistaa agarjuustoa kun vierailin äitini luona lauantaipäivällisellä. Agar agar on kasviperäinen hyydytysaine. Meiran sivulla sanottiin, että tehty merilevästä eikä sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Porkkanat olivat Lidlissä edullisia. 



Taatelit 1 kg 5,49  €
Minimanista sai taatelia taas edulliseen kilohintaan. Tässä pussissa olevat taatelit ovat pehmeitä, mutteivät liian märkiä evääksi. Sen verran tahmeita sentään, että jokin eväspussi pitää olla. Taskunpohjalta keräävät kaiken roskan muuten. Muutama taateli kun on mukana, ei koskaan joudu pulaan kun ei ehdi syödä heti, ja jaksaminen alkaa romahtaa väärällä hetkellä. Esim. koiran ulkoilutuksessa.

Lähikaupasta suolaton currymaustepussi 0,75 €.
Kilohinta: 30,00 €/kg
Prismassa sama pussi maksaisi 0,61 €,24,40 €/kg.

Pikku maustepusseissa vaikka onkin pienet hintaerot, niin säästää yli vitosen kilolta jos ostaa marketista. Ei hajuakaan, meneekö minulla kilo currymaustetta vaikkapa vuodessakin mutta jos menisi, se kannattaisi hakea Prismasta. Tai mistä halvimmalla saa.







= 5 €

Nyt vähän epätarkkaa ostosraportointia, mutta sekalaisia yksittäisbanaaneita ja -kurkkuja kävin hakemassa välillä. Hinta jotain 60 senttiä aina enkä jaksanut ottaa kuittia.
Joten laitetaan vaikka vitonen.
Kerrankos sitä menee muutaman tuorekurkun kilohinta läpi seulan.

Ruokaideat:

Kaali-omenasilppu tehty miniblenderissä ja porkkanaraaste tavallisella raastimella. 

Keitossa on porkkanaa, lanttua ja mustapapuja, perunaa, paseerattua tomaattia loraus. Kourallinen ohranjyviä. Porkkanoita ja lanttuja, osin ohraaki keitetään ensin, n. 10-20 min, sitten loput ainekset ja viimeisenä paseerattu tomaatti. Mausteena currymauste tai jauhelihamauste, mitä ikinä. Jotain yrttiä. Ketsuppia tai soijakastiketta tilkka. Keittoidea varmaan aika samanlainen kun kolmen kasviksen keitto. Tai arkinen perunakeitto.


Porkkanaa, kiinankaalia ja linssejä. Currymausteseosta ja oreganoa, kaikenlaista maustekastiketta ja mustapippuria, mitä vaan.

Näistä tuli kastikepohja, jonka voi pakastaa tai tallettaa myöhempää käyttöä varten, että saa nuo kiinankaalit pois nahistumasta. 



Sitten kun valmistaa ruuan, voi lisätä paseerattua tomaattia ja sotkea riisiin kastikkeen.

Ihan asiallinen ruoka, ja ei tarvitse ajanpuutteessa muuta kuin laittaa riisinkeitin pöhisemään, ja lurauttaa lopuksi kastikkeet sekaan.

Tämän resepti on varmaan suunnilleen tuo selostus ja kuvakertomus vuodelta 2021: Linssit ja kiinankaali

Tässäpä kuva huippusuositusta Agar -juustosta. Jenni Hildénin juusto oli se suosittu versio.
Tämä oli tehty Aito kaurakerma, juustonmakuisesta kauravalmisteesta. Se sisältää rasvaa 15g/100g.
Eli purkillisesta tulee alle 40 grammaa rasvaa. Rasvakoostumus ei kuitenkaan ole kovan puolella, tyydyttyneitä rasvoja oli vain 1, 1g/100g.



Jos on oikein tiukalla kokokasvisruokavaliolla, eli välttää öljyä ja lisättyä rasvaa tarkasti esim. Dr. Esselstynin potilailleen suosittelemaan tapaan, niin sittenhän ei voi tehdä tätäkään, vaikka tässä onkin jo vähemmän kovaa rasvaa kuin eläinjuustot ja vegaanisetkin juustot sisältävät.

Mutta ei hätää siinä tapauksessa, löysin nimittäin jo joltain YouTubevideolta ohjeen, miten vastaavaa voi tehdä linsseistä. Hukkasin jo sen ensimmäisenä löytämäni ohjeen saman tien, mutta nyt kokeilin hakusanaksi low fat lentil cheese yms, jolloin kikherneistäkin löytyi jotain ohjetta, linsseistä tofua ja muuta. Eli jos tätä Agar -juustoa ei voi tehdä kaupan kaurakermoista, niin vaihtoehtoja löytyy. Linssien joukkoon ravintohiivaa juuston mauksi. Jos pähkinät käyvät päinsä, voi kokeilla myös vegejuusto-ohjetta Kokaru.fi - sivustolta. Testaan jotain ohjetta itsekin piakkoin, nyt kun tulin hankkineeksi Agar Agariakin.

Tosi hyvää oli tämä. Jos tekee linsseistä, voi säätää suolan määrää yms. Tässä valmiskermassa oli 0,92 g/100g. 

Ok, mitähän muuta. Varmaan tulee jokin hieno idea kohta mieleen, 
mutta mennään näillä sen aikaa. Kiva kun tulit vierailulle, nähdään taas.


Edelliset ruokaostokset, Lokakuu 1, 0 euroa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 0 € - Lokakuu 1

Tällä viikolla en käynyt kaupassa. Nyt olisi satokausiämpäri K-Supermarketissa 5 euroa, mutta taidan hakea vain pari kiloa 0,69 €/kg porkkanoita Lidlistä ja pari-kolme kiloa perunaa. Kauramaitopurkin voisi tarvita. Pavut ovat vähissä mutta koska linssejä on vielä, saa nähdä haenko laatikollista papuja tai linssipussia. Se jää nähtäväksi, kun pian lähden kauppaan ensi viikkoa varten.  Ruoan puolesta pärjäisin käymättä kaupassa vielä muutaman päivän, mutta koirien takia on pakko lähteä hankintareissulle taas. Jolloin on sama ostaa itsellekin jotain. Oikeasti pärjäisin nälkiintymättä pitempäänkin, mutta enemmän ostostarve on tällä hetkellä kaikkea oheistarviketta kuten kauramaidot, koska jos pelkkiä kilokaloreita miettii niin kaapissa on monta pakettia kauraa, riisiä ja jauhoja. Eri asia vain millä ne saa alas, ellei ole esim. paseerattua tomaattia, mausteita, vihanneksia, hedelmiä jne. Viikon ruokia ja ideoita: Jos satokausiämpäri  sadonkorjuuämpäri sattuu kohdalle, se on kyllä edullista

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Syyskuu 4

Huippumielenkiintoinen show, eli ruokaostoskuvasto. Vielä on hävikkiviikko, ja resepti-ideoita ostosten loppuun. Varmaan jotain missä käsitellään näitä samoja vihanneksia. Edellisessä postauksessa oli hävikin välttämiseen vinkkejä , mutta en sirotellut tekstiin resepti-ideoita. Aloinkin nyt miettiä että tämä koko blogi on yksi iso hävikkivinkki. Melkein minkä tahansa postauksen aukaisen, siellä on jokin hävikille altis vihannes ja siihen liittyvä vinkki. Säästövinkki tai vihannesvinkki. =11,04 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kgx2 = 1,69 € Porkkana 0,99 €/kg Kauramaito 1,99 € Banaani 1,49 kg x 1 €/kg  = 1,49 € Kotimainen omena  3,19 €/kg Kurkku 0,332 kg x 1,99 €/kg = 1,69 € Banaani 0,790 kg x 1 €/kg = 0,79 € Peruna tarjous 2 kg x 0,99 € Ruisjauho 1,55 € -30% = 1,09 € Ruisjauhopussi avautui kassalla, piti teipata ja siksi alennus.  = 5,42 € Keräkaali 2,110 kg x 1 €/kg = 2,11 € Banaani 1,200 kg x 1 €/kg = 3,31 € Euron kilo tarjoukset K-Marketista lauantai-illan iloksi. Siinä n. 20 euron ostok

WFPB - Ruokaostokset 63 € -Syyskuu 2 ja 3

 Syyskuun toisen ja kolmannen viikon ruokaostokset. = 11,87 € Yleisperuna 2kg 1,69 € Jauhoinen peruna 1,69 € Porkkana 0,99€/kg Tofu 3 x 1,29 € = 3,87 € Teryiaki tofu 2 x 1,29 €= 2,58 € Kukkakaali 0,538 kg x 1,95 € = 1,05 € = 9,16 € Lidlistä pikakaurahiutaleita 0,78 €/kg, 0,39/500g x 5 = 1,95 € Rusinoita tarjouksessa 1,49 €/200g x 4 = 5,96 € Grahamjauho K-kaupassa 1,79 €-30%0,47- = 1,25 €/kg Nämä pikakaurahiutaleet eivät olleet varmaan kotimaisia, mutta minusta näissä on miellyttävä pakkaus. Tosi kevyt ja helppo rutata kartonginkeräykseen, toisin kuin vahvat maitokartonkiset pakkaukset. 5,84 € Vanhatalon nauris 0,328 kg x 2,99 €/kg = 0,98 € Porkkanaa 0,94 €/kg , 2 kg 1,89  € Punajuuri 0,99 €/kg Nauris  Lanttu  0,99 €/kg Perunaa 1,09 €/kg n, = 0,99 K-Marketissa oli punajuuret ja nauriit  lantut tarjouksessa ensin, mutta jostain syystä porkkanat eivät. Myöhemmin viikolla porkkanatkin olivat 0,99 €/kg. Nauriit ovat hyviä kahvin kanssa. Hävikkibanaaneita 3,58 kg x 1 €/kg = 3,58  € Lisää ju

WFPB - Punajuuripasta - Punajuuri ja spagetti

Vähemmän kermainen ja täyteläinen, mutta sitäkin enemmän aromikkaan maukas ja helppo. Yllätyin siitä, miten kaukana tämä oli pahasta ruuasta. Testasin joskus tehdä punajuuririsottoa eli riisi ja punajuuri, jättämällä kaurakerma pois, ja siitä tuli ei-toivottu elämys. Ei sitä tiedä josko makuaistini olisi tottunut jo punajuuriin siten, että se voisi nykyään jo toimiakin. Uunissa paistetut, etikkasäilötyt tai keitetyt punajuuret ovat aina olleet hyviä myös riisin kanssa. Risottoa en uskaltanut vielä kokeilla uudelleen, vaan laitoin punajuuren kiehumaan pastan kanssa. Ainekset: Yksi punajuuri, kuori ja pilko n. 250 g täysjyväspagettia Vettä, niin että peittyy.  Mausteet: 1/2 tl rosmariini 1/2 tl oregano ripaus maustepippuria muutama kuminansiemen, jos on 1/2 tl mustapippuri, tai maun mukaan 1-2 rkl ketsuppi 1/2 tl soijakastike Laita punajuurenpalat kiehumaan vähään veteen noin 10-15 min. Mausteet maun mukaan, ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja. Lisää 250 g pastaa, ja peitä

Miten vähentää vihanneshävikkiä? - WFPB

Ruokahävikki on ruokavaliosta riippumaton asia, joten tuttu kirjainhärveli tuli otsikon loppuun. Toki moni asia on ruokavaliosta riippumaton, voihan näitä samoja ruokaideoita hyödyntää ihan minkälaisella ruokavaliolla tahansa.  Asiaan kuitenkin, eli siihen minkälaisia ideoita tulee mieleen vihanneshävikin vähentämiseksi. Tuli nimittäin tietooni juuri, että nyt on joko hävikkiviikko tai hävikkipäivä. Täytyy googlettaa.  Ok, eli pienen sekunnin jälkeen sain tietooni, että hävikkiviikkoa tosiaan vietetään 23.-29.9.2024. Kuluttajaliiton sivulla  oli juttua. Se on siis viestintäkampanja. Selväpä tämä. Hävikki hyvikiksi, ja mitä niitä sananparsia onkaan. Punalappuja, roskisten penkomista, jatkojalostusta siihen monesti liittyy. Itselläni kytkeytyy hävikki saumattomasti rahan säästämiseen. Ajattelen niin, että ruokaan voi mennä 5-10 euroa päivässä, tai alle 3 euroakin jos hyvin sattuu. Jos kotona valmistetussa ruuassa syödään kolme tai viisi ateriaa päivässä, ja aterian hinnaksi tulee aina va

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi