Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 27 € - Lokakuu 2





Viikko meni niin että ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Laittelin äkkiä vain ruuaksi kaikkea, mitä kaapissa oli valmiina. Paljon meni puuroa pikaruokana, ja evääksi oli pakkasessa ja jouduin välillä tekemäänkin litteitä sämpylöitä, sitruunaisia muffinsseja. Banaanikeksejä piti välillä leipaista, ettei tarvitse ikinä olla nälissään. Ja taateleita reppuun.

  • Omena Suomi Salesta 0,313 kg x 3,29  €/kg = 1,03 €
  • Pirkka mustapippuri rouhittu  0,75€/kpl, 15 g  
Mustapippurirouhe K-Marketissa 50,00/kg. 

Kotimaisia omenoita oli kahta vaihtoehtoa, en muista lajiketta. Nämä olivatkin niin kirpeitä, että menivät ruuanlaitossa eivätkä syömisessä. Koskaan ei tiedä, ennen kuin kokeilee. Onneksi näitä voi keitellä ruokien sekaan, niin ei tarvitse roskiin laittaa. 

Jotkut omenat voivat käyttäytyä paistaessa omituisesti, eli jos yrittää tehdä paistettuja omenakuutioita ne vain leviävätkin pellille. Lajikkeista varmasti löytäisi aina tietoa, jos googlettaisi.


Prismassa maksaisi Golden Star 370g Mustapippurirouhe
8,69 €/purkki.
23,49 €/kg 
Cittarissa Salliselta Mustapippuri jauhettu 440g
Hinta 9,95/kpl
22,61/kg
Alle puolella hintaa siis, jos ostaisi marketista ison purkin. Väljähtyyköhän pahasti, jos ostaa yhden hengen talouteen niin ison purkin?  


= 14,41 €

  • Agar Agar -50 % 3 x 3€/purkki, 50 €/kg =
  • Kauramaito 1,79 €/l
  • Perunat 2 x 0,99 €/kg = 1,98 €
  • Porkkanat 0,69 €/kg 
  • Suklaalevy 9,5 €/kg x 0,1 kg = 0,95 €
S-Marketissa oli Agar agar tarjouksessa. Viimeksi oli puhekin, että saa nähdä tuleeko ostettua jotain oikein kallista. 50 euroa kilo puoleen hintaan, eli satasen kilo jos ostaisi normaali hinnalla. Siksi päätin ostaa heti kolme purkkia, vaikken vielä tiedäkään mihin kaikkeen tätä tarvitsee.

Tästä tulee mahdollisesti Agar-juustoa, siitä kuvat alempana. Sain jo maistaa agarjuustoa kun vierailin äitini luona lauantaipäivällisellä. Agar agar on kasviperäinen hyydytysaine. Meiran sivulla sanottiin, että tehty merilevästä eikä sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Porkkanat olivat Lidlissä edullisia. 



Taatelit 1 kg 5,49  €
Minimanista sai taatelia taas edulliseen kilohintaan. Tässä pussissa olevat taatelit ovat pehmeitä, mutteivät liian märkiä evääksi. Sen verran tahmeita sentään, että jokin eväspussi pitää olla. Taskunpohjalta keräävät kaiken roskan muuten. Muutama taateli kun on mukana, ei koskaan joudu pulaan kun ei ehdi syödä heti, ja jaksaminen alkaa romahtaa väärällä hetkellä. Esim. koiran ulkoilutuksessa.

Lähikaupasta suolaton currymaustepussi 0,75 €.
Kilohinta: 30,00 €/kg
Prismassa sama pussi maksaisi 0,61 €,24,40 €/kg.

Pikku maustepusseissa vaikka onkin pienet hintaerot, niin säästää yli vitosen kilolta jos ostaa marketista. Ei hajuakaan, meneekö minulla kilo currymaustetta vaikkapa vuodessakin mutta jos menisi, se kannattaisi hakea Prismasta. Tai mistä halvimmalla saa.







= 5 €

Nyt vähän epätarkkaa ostosraportointia, mutta sekalaisia yksittäisbanaaneita ja -kurkkuja kävin hakemassa välillä. Hinta jotain 60 senttiä aina enkä jaksanut ottaa kuittia.
Joten laitetaan vaikka vitonen.
Kerrankos sitä menee muutaman tuorekurkun kilohinta läpi seulan.

Ruokaideat:

Kaali-omenasilppu tehty miniblenderissä ja porkkanaraaste tavallisella raastimella. 

Keitossa on porkkanaa, lanttua ja mustapapuja, perunaa, paseerattua tomaattia loraus. Kourallinen ohranjyviä. Porkkanoita ja lanttuja, osin ohraaki keitetään ensin, n. 10-20 min, sitten loput ainekset ja viimeisenä paseerattu tomaatti. Mausteena currymauste tai jauhelihamauste, mitä ikinä. Jotain yrttiä. Ketsuppia tai soijakastiketta tilkka. Keittoidea varmaan aika samanlainen kun kolmen kasviksen keitto. Tai arkinen perunakeitto.


Porkkanaa, kiinankaalia ja linssejä. Currymausteseosta ja oreganoa, kaikenlaista maustekastiketta ja mustapippuria, mitä vaan.

Näistä tuli kastikepohja, jonka voi pakastaa tai tallettaa myöhempää käyttöä varten, että saa nuo kiinankaalit pois nahistumasta. 



Sitten kun valmistaa ruuan, voi lisätä paseerattua tomaattia ja sotkea riisiin kastikkeen.

Ihan asiallinen ruoka, ja ei tarvitse ajanpuutteessa muuta kuin laittaa riisinkeitin pöhisemään, ja lurauttaa lopuksi kastikkeet sekaan.

Tämän resepti on varmaan suunnilleen tuo selostus ja kuvakertomus vuodelta 2021: Linssit ja kiinankaali

Tässäpä kuva huippusuositusta Agar -juustosta. Jenni Hildénin juusto oli se suosittu versio.
Tämä oli tehty Aito kaurakerma, juustonmakuisesta kauravalmisteesta. Se sisältää rasvaa 15g/100g.
Eli purkillisesta tulee alle 40 grammaa rasvaa. Rasvakoostumus ei kuitenkaan ole kovan puolella, tyydyttyneitä rasvoja oli vain 1, 1g/100g.



Jos on oikein tiukalla kokokasvisruokavaliolla, eli välttää öljyä ja lisättyä rasvaa tarkasti esim. Dr. Esselstynin potilailleen suosittelemaan tapaan, niin sittenhän ei voi tehdä tätäkään, vaikka tässä onkin jo vähemmän kovaa rasvaa kuin eläinjuustot ja vegaanisetkin juustot sisältävät.

Mutta ei hätää siinä tapauksessa, löysin nimittäin jo joltain YouTubevideolta ohjeen, miten vastaavaa voi tehdä linsseistä. Hukkasin jo sen ensimmäisenä löytämäni ohjeen saman tien, mutta nyt kokeilin hakusanaksi low fat lentil cheese yms, jolloin kikherneistäkin löytyi jotain ohjetta, linsseistä tofua ja muuta. Eli jos tätä Agar -juustoa ei voi tehdä kaupan kaurakermoista, niin vaihtoehtoja löytyy. Linssien joukkoon ravintohiivaa juuston mauksi. Jos pähkinät käyvät päinsä, voi kokeilla myös vegejuusto-ohjetta Kokaru.fi - sivustolta. Testaan jotain ohjetta itsekin piakkoin, nyt kun tulin hankkineeksi Agar Agariakin.

Tosi hyvää oli tämä. Jos tekee linsseistä, voi säätää suolan määrää yms. Tässä valmiskermassa oli 0,92 g/100g. 

Ok, mitähän muuta. Varmaan tulee jokin hieno idea kohta mieleen, 
mutta mennään näillä sen aikaa. Kiva kun tulit vierailulle, nähdään taas.


Lokakuu 4, 7 €


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...