Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkuun ruokia - Hyviä ruokavinkkejä

Kesän kokkailut. Kesäkuussa, ja tämä heinäkuun alku myös, menin näillä.

Ruokakuvien jälkeen esittelen lisävinkit. 

On nimittäin tullut uusia Kokaru-aiheisia sivuja ja juttuja, jotka kasvisruoasta kiinnostuneen kannattaa käydä tsekkaamassa. 


1. Spagettiruoka


Ohjeita: 

Spagetti ja tomaattikastike porkkanoilla

10 minuutin ruoka: spagetti ja vihannekset

Spagettiruoka, sisältää myös perunoita

Ensin porkkanat kiehumaan, perunat pian perässä. Pussi täysjyvärakettispagettia ja tölkki kidneypapuja. Pavut ruokaan nesteineen päivineen. Lopuksi purkillinen tai pari paseerattua tomaattia. Tein viiden litran kattilassa, siihen mahtui koko pussi rakettispagettia.

Mausteeksi vähän oreganoa, cayennepippuria ja en muista laitoinko muuta. Maustekaapista ovat loppu ainakin kuivattu persilja ja mustapippuri, mutta reseptisivuilla on tarkempi mausteohje. 

Ei tämä hirveästi tarvitse, kun makeutta tulee porkkanasta, happamuutta tomaatista, ja pavut tuovat mehevää rakennetta. Ketsuppia päälle, tai ravintohiivaa ja yrttejä. 

Lisäys: Porkkanat voi survimella muusata, tai laittaa raasteena


Salaattina on ollut aina siivu kaalta tai kurkkua, tai vähän raastettua porkkanaa. 

2. Keitto





Niin kauan kuin on jauhoja, voi tehdä joko lätyt tai leivät. Samankaltaisia ravintoarvoltaan, joten ihan fiiliksen mukaan. Tänä kesänä olen valinnut leivät.

Välillä leipien kanssa helppo keitto. 

Tässä oli nyt pelkkää porkkanaa, perunaa ja linssejä. Väriksi ja liemeksi paseerattua tomaattia, mausteeksi vaikkapa ruukkupersiljan loput, tai mitä mausteita sattuu olemaan.



Jos tomaattisäilykkeet ovat loppu, peruna-persiljakeittoon ei niitä oikeastaan tarvita. 


3. Riisi- ja perunaruoka



Tämän sapluunaksi käy Linssit ja riisi - resepti.

Pitäisi joskus tehdä oikein reseptin mukaan, ja lukea ohjeita, mutta heittelen aina kouralla mausteita. Näin jokainen risotto on aina edellistä onnettomampi. 

Mutta siihen on ratkaisu: Kun on maustekastike, esim Sriracha, niin kaikki pelastuu. Rouhittu mustapippuri piristää usein myös. Toinen hyvä konsti on laittaa paseerattua tomaattia kunnolla, eli vaikkapa yhden purkin sijaan kaksi.





Hyvältä näyttää. 

Keittiö on ollut vähällä käytöllä. Jatkuvia kokkausbileitä ei ole käynnissä. Silti koko ajan on jotain syötävää.


Haudutuspataan tai kattilaan ruoka tulemaan, sitten lapioin sen rasioihin, ja köllöttelen seuraavan päivän tekemättä keittiössä mitään.

Jos en ole kotona, on mukana silloin leipää ja banaani.

Vaatii haudutuspatakin hieman silti vaivannäköä. Esimerkiksi porkkanat ja vihreät linssit laitan ensin kiehumaan vähään veteen. Sitä joutuu pikkuisen vahtimaan siinä.

Keitän vedenkeittimessä koko ajan lisää vettä, sitä mukaa kun alan lisätä perunoita ja mausteita.

Sitten viimeisenä riisit, ja taas vettä lisää.

En oppinut sittenkään mitään eri keittoaikoja haudutuspadalle, vaikka kuvittelin kirjoittavani listat seinään paljonko missäkin ruuassa kestää.

Saahan sitä kuvitella, mutta tuntuu helpommalta laittaa vain se ruoka.

Jos haluaisin laittaa kaikki yhdellä kertaa samaan pataan, pitäisi välttää raakoja porkkanoita ja vihreitä linssejä. Mutta ne ovat halpaa ja hyvää ruokaa.

Pakastevihanneksilla, tölkkipavuilla ja nopeakeittoisilla riiseillä saisi ruuat, jotka voi kipata kerralla samaan pataan.


Kesän lyömättömimmät kasvisvinkit ovat, että luomukaali on nyt ollut ihan yhtä halpaa, kuin tavallinenkin.

Eilenkin kävin katsomassa K-Supermarketissa, ja siellä sama homma. 

Sekä, että persilja on helppo ja suhteellisen edullinen. Kilohinta sillä voi olla iso jos alkaa sitä miettiä, mutta saa napakkaa vihreyttä jokaiseen lautaseen. Ruoan ei tarvitse olla erityistä, kun tuore yrtti on koristeena. Ja puolukat lisävitamiinina. Ja lähikaupasta jopa löytyi paremmat persiljat, kuin parista marketista.

Hyvin yksinkertaista menoa. Herkkuna Lidlistä ostetut luomuomenat, tosi hyviä. Lisäksi kaakaojauheesta ja Oatlystä tein pari mukillista kaakaojuomaakin. Sokeriakin laitoin tosin.


Enää oli alle pari kiloa perunaa, vihannesten loppuja ja yksi iso porkkana. Riisiä löytyi. Luulin, että on kohta jo sännättävä kauppaan, mutta vielä yksi päivä menee eteenpäin taas.

Valelin vihannekset itse tehdyllä worchestershire-kastikkeella, ja paistoin. Paistoin perunat uunissa samalla ohjeella, kuin kesäinen annos.

Keitin riisinkeittimessä riisiä. 

Peruna-persiljakeitto lopuista kurkuista ja persiljasta. Jos noin viisi ruokaa tarvitsee päivässä, niin hyvin on kasassa. Lisäksihän on puuroa, jos keittää.

20 eurollakin viikossa jo pelkästään näyttää onnistuvan, että koko ajan on mahdollista syödä itsensä ähkyyn. Siihen muutama euro lisää, niin elämästä tulee vielä normaalimpaa. 

Linkit:

Nyt oli avattu uusi sivusto, Kokaru.fi. Siellä on reseptejä kokokasvisruokavaliolle. Kategorioittain jaettu, varmasti helppo löytää mitä etsii.

Toinen ihana sivu on Whole Food Plant Based - Youtube - kanava, Sarailona. Suomenkielinen. Jee!

Kiva juttu, erittäin kiva. 

Kiitos tästä, hyvää perjantaita ja nähdään. Olisi ollut kiva laittaa jokin kukkakuva tähän loppuun..löytyisiköhän.


Löytyihän se! 




Kommentit

  1. Älysin alkaa käyttää paseerattua tomaattia vasta viime aikoina. Se kyllä pelastaa monet ruoat. Olen huono maustamaan, mutta varsinkin keitoista paseerattu tomaatti tekee herkullisia. Tomaattimurska ei mun kokemuksen mukaan ainakaan paranna makua. Kuitua siinä varmaan kuitenkin on enemmän kuin paseeratussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei. Kiitos kommentista.Tuota eroa huomaan ja ihmettelen joskus, tomaattimurskan ja paseeratun välillä. Paseerattu parantaa, ja tomaattimurska usein ei toimikaan. Tomaattimurskaa käytän joskus kastikkeessa, jos ei sitä enää keitä vaan lisää vasta lopuksi. Esim kaalia joskus keitän, maustan currylla, lisään lopuksi tomaattimurskaa. En ole täysin kartalla, milloin ja miksi se toimii, ja miksi ei, ja millä mekanismilla. Paseerattu on ilmeisesti makeampaa ainakin. Tomaattimurskan kanssa jokin ylimääräinen makeutus voisi tasapainottaa.
      Kuitu, niinpä:Ainakin prosessoimattomuudessa voittaa murska. Mitä pienemmäksi on ruoka pilkottu terillä, sitä prosessoidumpaa. Tomaattisäilykkeissä ne varmaan on ainakin kuorittuja, ja siltä osin poistettu kuitua. Ei ollut kuitutietoa S-kaupan sivulla tuotetiedoissa että voisi verrata. Finelissä oli, mutta se ei tunnistanut paseerattua vaan ainoastaan tomaattisoseen tai pyreen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl