Kelit kutsuvat pian kevätulkoilemaan, elleivät ole jo kutsuneetkin. Tämä keitto onkin kirkkaiden hankien ja kylmän tuulen inspiroima. Pääasiassa suunnittelin tämän ruokatermariin. Evääksi minne vaan, tai ulkoiluun. Kun se ehtii muutaman tunnin vetäytyä, tuloksena on paksu suurus ja makeat perunat.
Jos aamulähtö on kyseessä, voi ehtiäkin keittää pienen 20 minuutin keiton.
Pahinta vain olisi seistä miettimässä, mitä siihen keittoon tulisi. Siksi keiton on oltava helppo, ja maustamisen pitää onnistua takuulla. Nyt tässä on vain kolme pääainesosaa, sekä vesi ja mausteet.
Testasin hieman eri tavoilla, ja päädyin eri syistä tiettyihin ratkaisuihin. Lopussa vinkkiä myös leipään.
Pidin siis yksinkertaisena, koska monia eri kasviksia lisätessä, jokainen ainesosa voi alkaa vaatia taas eri maustetta lisää.
Lidlin pakastevihanneksissa on kiva yhdistelmä eri vihanneksia ja purutuntumaa. Pussi ei sisällä riskialttiita kasviksia, kuten kukkakaali. Makuasia, mutta kaalikasvithan voivat alkaa tuoksua omanlaiselleen, ja kokonaisuus alkaisi taas vaatia mausteilta enemmän.
Paseeratun tomaatin laitoin, koska se antaa makeutta ja runsautta keittoon, mutta lisäämättä liikaa nestettä.
Keitto ruokatermariin
- perunaa, pieniksi pilkottuna
- Lidlin puutarhan vihannessekoitusta
- 1/4 - 1/2 prk paseerattua tomaattia
- 1 tl currymaustetta
- mustapippuria, ripaus tai 1/4 tl
- 1 rkl ketsuppia
- 1/2 - 1 rkl kuivattua persiljaa
Perunat ja vihannekset yhtä aikaa kattilaan, maustetaan, ja peitetään vedellä juuri ja juuri.
Annetaan kiehua noin 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoitellaan välillä. Kun kypsää, lorautetaan sekaan paseerattua tomaattia. Paseeratun tomaatin kanssa se enää kuumennetaan.
Itselläni se lähti heti tomaatin lisäämisen jälkeen tarttumaan pohjaan, ja viimeinen mitä aamulla kaipaa on kärähtänyt keitto.
Ketsupin voisi korvata hankkimalla makeutta vaikkapa porkkanaraasteella, happamuutta tilkalla etikkaa ja niin edelleen. Mutta oikaisin mutkia, kun kaiken sai nyt samasta pullosta. Se yksi ruokalusikallinen oli tosi hyvä lisä, mutta kokeilin keittoa myös ilman: Ihan syötävää, mutta vähän kaipasi jotain.
Currymauste on myös kätevä, montaa maustetta yhdessä. Laitoin vain yhden teelusikallisen.
Kuvia työvaiheista ja keitosta
Perunoiden pilkkominen ei ole hyvä juttu aina kiireessä, mutta niitä ei montaa tarvita. Laitan niin pieniksi kuin vain viitsin, samalla keittoaika lyhenee. Pakastevihannekset voi kaataa suoraan pussista sekaan, yhtä aikaa, sopivan määrän.
0,75 l ruokatermari, ja mittasin keittoainekset litran mittaan. Suurin osa perunaa, loput vihannesta. Keitosta tuli sen suuruinen, että termari tuli hyvin täyteen, ja jäi myös lautasellinen saman tien syötäväksi.
Leipäähän keitto usein kaipaa vierelleen, mutta muuten tämä oli melko täyttäväkin. Ehkä täysjyväruisleipä valmiina kaupasta voisi oikaista leipämutkan.
En tee valmiiksi keittoa illallakaan. Keiton lämmittäminen aamulla ja sen jäähdyttäminen illalla ensin, ovat mielestäni yhtä tavallaan työläitä vaiheita, kuin keittää tämä keitto aamulla, yhdellä kertaa.
Riippuu varmasti tilanteesta sekin, ja makuasioita.
Kokeilin tehdä tästä maustetumpaakin versiota. Ruokatermarissa vetäydyttyään kokeilut sitten yllättivät, eivätkä kaikki kovin iloisella tavalla.
Esimerkiksi liika currymauste toi heti korianterin ja kurkuman liian voimakkaasti esiin, kun keitolle antoi aikaa kehittyä. Liika tulisuus taas pääsi päivän aikana kehittymään liiaksi, ja alkoi kaivata umamia lisää.
Liiat vihreät alkoivat vaatia jotain vastapainoa, ettei maku ala muistuttaa liikaa terveyskeittoa. Täysin pahaa keitosta en kuitenkaan onnistunut kokeiluillakaan saamaan, vaan aina se tuli syödyksi.
Vähäeleisyys tuntuu olevan joskus riittävästi.
Tein leivät keiton kanssa peltileipäreseptillä, mutta niin että lusikoin leivinpaperille taikinan pieniksi keoiksi. Ne leviävät noustessa litteiksi, mutta juuri siksi ovat kivoja. Eivät murustele, ja on aina helposti tuoretta, rapeapohjaista sämpylää. 15 minuutin paistoaika, ja kohosi sillä aikaa kun perunoita paloittelin.
Toivottavasti tästä saat ainakin idean, tai jopa kokeilet olisiko tämä hyvä keitto kevääseen.
Kiitos kun luit, ja nähdään pian.
Kommentit
Lähetä kommentti