Siirry pääsisältöön

WFPB - Keitto retkelle tai töihin - Ruokatermariin eväät

Kelit kutsuvat pian kevätulkoilemaan, elleivät ole jo kutsuneetkin. Tämä keitto onkin kirkkaiden hankien ja kylmän tuulen inspiroima. Pääasiassa suunnittelin tämän ruokatermariin. Evääksi minne vaan, tai ulkoiluun. Kun se ehtii muutaman tunnin vetäytyä, tuloksena on paksu suurus ja makeat perunat.

Jos aamulähtö on kyseessä, voi ehtiäkin keittää pienen 20 minuutin keiton. 

Pahinta vain olisi seistä miettimässä, mitä siihen keittoon tulisi. Siksi keiton on oltava helppo, ja maustamisen pitää onnistua takuulla. Nyt tässä on vain kolme pääainesosaa, sekä vesi ja mausteet.

Testasin hieman eri tavoilla, ja päädyin eri syistä tiettyihin ratkaisuihin. Lopussa vinkkiä myös leipään.


Pidin siis yksinkertaisena, koska monia eri kasviksia lisätessä, jokainen ainesosa voi alkaa vaatia taas eri maustetta lisää. 


Lidlin pakastevihanneksissa on kiva yhdistelmä eri vihanneksia ja purutuntumaa. Pussi ei sisällä riskialttiita kasviksia, kuten kukkakaali. Makuasia, mutta kaalikasvithan voivat alkaa tuoksua omanlaiselleen, ja kokonaisuus alkaisi taas vaatia mausteilta enemmän.

Paseeratun tomaatin laitoin, koska se antaa makeutta ja runsautta keittoon, mutta lisäämättä liikaa nestettä.

Keitto ruokatermariin

  • perunaa, pieniksi pilkottuna
  • Lidlin puutarhan vihannessekoitusta
  • 1/4 - 1/2 prk paseerattua tomaattia
  • 1 tl currymaustetta
  • mustapippuria, ripaus tai 1/4 tl
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1/2 - 1 rkl kuivattua persiljaa

Perunat ja vihannekset yhtä aikaa kattilaan, maustetaan, ja peitetään vedellä juuri ja juuri.

Annetaan kiehua noin 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoitellaan välillä. Kun kypsää, lorautetaan sekaan paseerattua tomaattia. Paseeratun tomaatin kanssa se enää kuumennetaan.

Itselläni se lähti heti tomaatin lisäämisen jälkeen tarttumaan pohjaan, ja viimeinen mitä aamulla kaipaa on kärähtänyt keitto.


Ketsupin voisi korvata hankkimalla makeutta vaikkapa porkkanaraasteella, happamuutta tilkalla etikkaa ja niin edelleen. Mutta oikaisin mutkia, kun kaiken sai nyt samasta pullosta. Se yksi ruokalusikallinen oli tosi hyvä lisä, mutta kokeilin keittoa myös ilman: Ihan syötävää, mutta vähän kaipasi jotain.

Currymauste on myös kätevä, montaa maustetta yhdessä. Laitoin vain yhden teelusikallisen.

Kuvia työvaiheista ja keitosta


Perunoiden pilkkominen ei ole hyvä juttu aina kiireessä, mutta niitä ei montaa tarvita. Laitan niin pieniksi kuin vain viitsin, samalla keittoaika lyhenee. Pakastevihannekset voi kaataa suoraan pussista sekaan, yhtä aikaa, sopivan määrän.

0,75 l ruokatermari, ja mittasin keittoainekset litran mittaan. Suurin osa perunaa, loput vihannesta. Keitosta tuli sen suuruinen, että termari tuli hyvin täyteen, ja jäi myös lautasellinen saman tien syötäväksi. 


Jos tästä haluaa viimeisen päälle terveyskeiton, voi heitellä mukaan pakastelehtikaalia. Mutta silloin on vaara, että taas alkaa maustaminen rakoilla.

Hyvä puoli pienessä keitossa kuitenkin on, että siinä vaiheessa kun huomaa että voisi tämä toki parempaakin olla, olet ehtinyt syödä sen jo, eikä sitä tarvitse nähdä enää ikinä.

Se osa keitosta, joka ei mahtunut ruokatermariin, tuli siis heti syödyksi.

Silloin huomasin sen kaipaavan esimerkiksi ripausta Hot Curry - mausteseosta pintaan, tulisuutta ja makua tuomaan. Keitto ei ollutkaan ehtinyt vielä vetäytyä.




Oltuaan muutaman tunnin termarissa, se oli lähes täydellistä ilman mitään. Lisäksi nälkähän voi vaikuttaa. Kaikki ruoka on maailman parasta, kun on huutava tarve ravinnosta. Lämmin ruoka on aina lämmin ruoka. Eikä tarvitse ainakaan etsiä leipäpusseja, kirsikkatomaatteja ja rusinoita kaupoista reissun päällä, ellei sitten jälkiruoaksi. 

Leipäähän keitto usein kaipaa vierelleen, mutta muuten tämä oli melko täyttäväkin. Ehkä täysjyväruisleipä valmiina kaupasta voisi oikaista leipämutkan.


Voi olla, ettei lähtiessä aina ole tähänkään keittoon aikaa, mutta silloin on tehtävä jotain muuta.

En tee valmiiksi keittoa illallakaan. Keiton lämmittäminen aamulla ja sen jäähdyttäminen illalla ensin, ovat mielestäni yhtä tavallaan työläitä vaiheita, kuin keittää tämä keitto aamulla, yhdellä kertaa. 

Riippuu varmasti tilanteesta sekin, ja makuasioita.


Kokeilin tehdä tästä maustetumpaakin versiota. Ruokatermarissa vetäydyttyään kokeilut sitten yllättivät, eivätkä kaikki kovin iloisella tavalla. 

Esimerkiksi liika currymauste toi heti korianterin ja kurkuman liian voimakkaasti esiin, kun keitolle antoi aikaa kehittyä. Liika tulisuus taas pääsi päivän aikana kehittymään liiaksi, ja alkoi kaivata umamia lisää.

Liiat vihreät alkoivat vaatia jotain vastapainoa, ettei maku ala muistuttaa liikaa terveyskeittoa. Täysin pahaa keitosta en kuitenkaan onnistunut kokeiluillakaan saamaan, vaan aina se tuli syödyksi.

Vähäeleisyys tuntuu olevan joskus riittävästi.

Tein leivät keiton kanssa peltileipäreseptillä, mutta niin että lusikoin leivinpaperille taikinan pieniksi keoiksi. Ne leviävät noustessa litteiksi, mutta juuri siksi ovat kivoja. Eivät murustele, ja on aina helposti tuoretta, rapeapohjaista sämpylää. 15 minuutin paistoaika, ja kohosi sillä aikaa kun perunoita paloittelin.

Toivottavasti tästä saat ainakin idean, tai jopa kokeilet olisiko tämä hyvä keitto kevääseen.

Kiitos kun luit, ja nähdään pian.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm