Siirry pääsisältöön

WFPB - Keitto retkelle tai töihin - Ruokatermariin eväät

Kelit kutsuvat pian kevätulkoilemaan, elleivät ole jo kutsuneetkin. Tämä keitto onkin kirkkaiden hankien ja kylmän tuulen inspiroima. Pääasiassa suunnittelin tämän ruokatermariin. Evääksi minne vaan, tai ulkoiluun. Kun se ehtii muutaman tunnin vetäytyä, tuloksena on paksu suurus ja makeat perunat.

Jos aamulähtö on kyseessä, voi ehtiäkin keittää pienen 20 minuutin keiton. 

Pahinta vain olisi seistä miettimässä, mitä siihen keittoon tulisi. Siksi keiton on oltava helppo, ja maustamisen pitää onnistua takuulla. Nyt tässä on vain kolme pääainesosaa, sekä vesi ja mausteet.

Testasin hieman eri tavoilla, ja päädyin eri syistä tiettyihin ratkaisuihin. Lopussa vinkkiä myös leipään.


Pidin siis yksinkertaisena, koska monia eri kasviksia lisätessä, jokainen ainesosa voi alkaa vaatia taas eri maustetta lisää. 


Lidlin pakastevihanneksissa on kiva yhdistelmä eri vihanneksia ja purutuntumaa. Pussi ei sisällä riskialttiita kasviksia, kuten kukkakaali. Makuasia, mutta kaalikasvithan voivat alkaa tuoksua omanlaiselleen, ja kokonaisuus alkaisi taas vaatia mausteilta enemmän.

Paseeratun tomaatin laitoin, koska se antaa makeutta ja runsautta keittoon, mutta lisäämättä liikaa nestettä.

Keitto ruokatermariin

  • perunaa, pieniksi pilkottuna
  • Lidlin puutarhan vihannessekoitusta
  • 1/4 - 1/2 prk paseerattua tomaattia
  • 1 tl currymaustetta
  • mustapippuria, ripaus tai 1/4 tl
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1/2 - 1 rkl kuivattua persiljaa

Perunat ja vihannekset yhtä aikaa kattilaan, maustetaan, ja peitetään vedellä juuri ja juuri.

Annetaan kiehua noin 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoitellaan välillä. Kun kypsää, lorautetaan sekaan paseerattua tomaattia. Paseeratun tomaatin kanssa se enää kuumennetaan.

Itselläni se lähti heti tomaatin lisäämisen jälkeen tarttumaan pohjaan, ja viimeinen mitä aamulla kaipaa on kärähtänyt keitto.


Ketsupin voisi korvata hankkimalla makeutta vaikkapa porkkanaraasteella, happamuutta tilkalla etikkaa ja niin edelleen. Mutta oikaisin mutkia, kun kaiken sai nyt samasta pullosta. Se yksi ruokalusikallinen oli tosi hyvä lisä, mutta kokeilin keittoa myös ilman: Ihan syötävää, mutta vähän kaipasi jotain.

Currymauste on myös kätevä, montaa maustetta yhdessä. Laitoin vain yhden teelusikallisen.

Kuvia työvaiheista ja keitosta


Perunoiden pilkkominen ei ole hyvä juttu aina kiireessä, mutta niitä ei montaa tarvita. Laitan niin pieniksi kuin vain viitsin, samalla keittoaika lyhenee. Pakastevihannekset voi kaataa suoraan pussista sekaan, yhtä aikaa, sopivan määrän.

0,75 l ruokatermari, ja mittasin keittoainekset litran mittaan. Suurin osa perunaa, loput vihannesta. Keitosta tuli sen suuruinen, että termari tuli hyvin täyteen, ja jäi myös lautasellinen saman tien syötäväksi. 


Jos tästä haluaa viimeisen päälle terveyskeiton, voi heitellä mukaan pakastelehtikaalia. Mutta silloin on vaara, että taas alkaa maustaminen rakoilla.

Hyvä puoli pienessä keitossa kuitenkin on, että siinä vaiheessa kun huomaa että voisi tämä toki parempaakin olla, olet ehtinyt syödä sen jo, eikä sitä tarvitse nähdä enää ikinä.

Se osa keitosta, joka ei mahtunut ruokatermariin, tuli siis heti syödyksi.

Silloin huomasin sen kaipaavan esimerkiksi ripausta Hot Curry - mausteseosta pintaan, tulisuutta ja makua tuomaan. Keitto ei ollutkaan ehtinyt vielä vetäytyä.
Oltuaan muutaman tunnin termarissa, se oli lähes täydellistä ilman mitään. Lisäksi nälkähän voi vaikuttaa. Kaikki ruoka on maailman parasta, kun on huutava tarve ravinnosta. Lämmin ruoka on aina lämmin ruoka. Eikä tarvitse ainakaan etsiä leipäpusseja, kirsikkatomaatteja ja rusinoita kaupoista reissun päällä, ellei sitten jälkiruoaksi. 

Leipäähän keitto usein kaipaa vierelleen, mutta muuten tämä oli melko täyttäväkin. Ehkä täysjyväruisleipä valmiina kaupasta voisi oikaista leipämutkan.


Voi olla, ettei lähtiessä aina ole tähänkään keittoon aikaa, mutta silloin on tehtävä jotain muuta.

En tee valmiiksi keittoa illallakaan. Keiton lämmittäminen aamulla ja sen jäähdyttäminen illalla ensin, ovat mielestäni yhtä tavallaan työläitä vaiheita, kuin keittää tämä keitto aamulla, yhdellä kertaa. 

Riippuu varmasti tilanteesta sekin, ja makuasioita.


Kokeilin tehdä tästä maustetumpaakin versiota. Ruokatermarissa vetäydyttyään kokeilut sitten yllättivät, eivätkä kaikki kovin iloisella tavalla. 

Esimerkiksi liika currymauste toi heti korianterin ja kurkuman liian voimakkaasti esiin, kun keitolle antoi aikaa kehittyä. Liika tulisuus taas pääsi päivän aikana kehittymään liiaksi, ja alkoi kaivata umamia lisää.

Liiat vihreät alkoivat vaatia jotain vastapainoa, ettei maku ala muistuttaa liikaa terveyskeittoa. Täysin pahaa keitosta en kuitenkaan onnistunut kokeiluillakaan saamaan, vaan aina se tuli syödyksi.

Vähäeleisyys tuntuu olevan joskus riittävästi.

Tein leivät keiton kanssa peltileipäreseptillä, mutta niin että lusikoin leivinpaperille taikinan pieniksi keoiksi. Ne leviävät noustessa litteiksi, mutta juuri siksi ovat kivoja. Eivät murustele, ja on aina helposti tuoretta, rapeapohjaista sämpylää. 15 minuutin paistoaika, ja kohosi sillä aikaa kun perunoita paloittelin.

Toivottavasti tästä saat ainakin idean, tai jopa kokeilet olisiko tämä hyvä keitto kevääseen.

Kiitos kun luit, ja nähdään pian.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait