Siirry pääsisältöön

WFPB - Keitto retkelle tai töihin - Ruokatermariin eväät

Kelit kutsuvat pian kevätulkoilemaan, elleivät ole jo kutsuneetkin. Tämä keitto onkin kirkkaiden hankien ja kylmän tuulen inspiroima. Pääasiassa suunnittelin tämän ruokatermariin. Evääksi minne vaan, tai ulkoiluun. Kun se ehtii muutaman tunnin vetäytyä, tuloksena on paksu suurus ja makeat perunat.

Jos aamulähtö on kyseessä, voi ehtiäkin keittää pienen 20 minuutin keiton. 

Pahinta vain olisi seistä miettimässä, mitä siihen keittoon tulisi. Siksi keiton on oltava helppo, ja maustamisen pitää onnistua takuulla. Nyt tässä on vain kolme pääainesosaa, sekä vesi ja mausteet.

Testasin hieman eri tavoilla, ja päädyin eri syistä tiettyihin ratkaisuihin. Lopussa vinkkiä myös leipään.


Pidin siis yksinkertaisena, koska monia eri kasviksia lisätessä, jokainen ainesosa voi alkaa vaatia taas eri maustetta lisää. 


Lidlin pakastevihanneksissa on kiva yhdistelmä eri vihanneksia ja purutuntumaa. Pussi ei sisällä riskialttiita kasviksia, kuten kukkakaali. Makuasia, mutta kaalikasvithan voivat alkaa tuoksua omanlaiselleen, ja kokonaisuus alkaisi taas vaatia mausteilta enemmän.

Paseeratun tomaatin laitoin, koska se antaa makeutta ja runsautta keittoon, mutta lisäämättä liikaa nestettä.

Keitto ruokatermariin

  • perunaa, pieniksi pilkottuna
  • Lidlin puutarhan vihannessekoitusta
  • 1/4 - 1/2 prk paseerattua tomaattia
  • 1 tl currymaustetta
  • mustapippuria, ripaus tai 1/4 tl
  • 1 rkl ketsuppia
  • 1/2 - 1 rkl kuivattua persiljaa

Perunat ja vihannekset yhtä aikaa kattilaan, maustetaan, ja peitetään vedellä juuri ja juuri.

Annetaan kiehua noin 15-20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoitellaan välillä. Kun kypsää, lorautetaan sekaan paseerattua tomaattia. Paseeratun tomaatin kanssa se enää kuumennetaan.

Itselläni se lähti heti tomaatin lisäämisen jälkeen tarttumaan pohjaan, ja viimeinen mitä aamulla kaipaa on kärähtänyt keitto.


Ketsupin voisi korvata hankkimalla makeutta vaikkapa porkkanaraasteella, happamuutta tilkalla etikkaa ja niin edelleen. Mutta oikaisin mutkia, kun kaiken sai nyt samasta pullosta. Se yksi ruokalusikallinen oli tosi hyvä lisä, mutta kokeilin keittoa myös ilman: Ihan syötävää, mutta vähän kaipasi jotain.

Currymauste on myös kätevä, montaa maustetta yhdessä. Laitoin vain yhden teelusikallisen.

Kuvia työvaiheista ja keitosta


Perunoiden pilkkominen ei ole hyvä juttu aina kiireessä, mutta niitä ei montaa tarvita. Laitan niin pieniksi kuin vain viitsin, samalla keittoaika lyhenee. Pakastevihannekset voi kaataa suoraan pussista sekaan, yhtä aikaa, sopivan määrän.

0,75 l ruokatermari, ja mittasin keittoainekset litran mittaan. Suurin osa perunaa, loput vihannesta. Keitosta tuli sen suuruinen, että termari tuli hyvin täyteen, ja jäi myös lautasellinen saman tien syötäväksi. 


Jos tästä haluaa viimeisen päälle terveyskeiton, voi heitellä mukaan pakastelehtikaalia. Mutta silloin on vaara, että taas alkaa maustaminen rakoilla.

Hyvä puoli pienessä keitossa kuitenkin on, että siinä vaiheessa kun huomaa että voisi tämä toki parempaakin olla, olet ehtinyt syödä sen jo, eikä sitä tarvitse nähdä enää ikinä.

Se osa keitosta, joka ei mahtunut ruokatermariin, tuli siis heti syödyksi.

Silloin huomasin sen kaipaavan esimerkiksi ripausta Hot Curry - mausteseosta pintaan, tulisuutta ja makua tuomaan. Keitto ei ollutkaan ehtinyt vielä vetäytyä.




Oltuaan muutaman tunnin termarissa, se oli lähes täydellistä ilman mitään. Lisäksi nälkähän voi vaikuttaa. Kaikki ruoka on maailman parasta, kun on huutava tarve ravinnosta. Lämmin ruoka on aina lämmin ruoka. Eikä tarvitse ainakaan etsiä leipäpusseja, kirsikkatomaatteja ja rusinoita kaupoista reissun päällä, ellei sitten jälkiruoaksi. 

Leipäähän keitto usein kaipaa vierelleen, mutta muuten tämä oli melko täyttäväkin. Ehkä täysjyväruisleipä valmiina kaupasta voisi oikaista leipämutkan.


Voi olla, ettei lähtiessä aina ole tähänkään keittoon aikaa, mutta silloin on tehtävä jotain muuta.

En tee valmiiksi keittoa illallakaan. Keiton lämmittäminen aamulla ja sen jäähdyttäminen illalla ensin, ovat mielestäni yhtä tavallaan työläitä vaiheita, kuin keittää tämä keitto aamulla, yhdellä kertaa. 

Riippuu varmasti tilanteesta sekin, ja makuasioita.


Kokeilin tehdä tästä maustetumpaakin versiota. Ruokatermarissa vetäydyttyään kokeilut sitten yllättivät, eivätkä kaikki kovin iloisella tavalla. 

Esimerkiksi liika currymauste toi heti korianterin ja kurkuman liian voimakkaasti esiin, kun keitolle antoi aikaa kehittyä. Liika tulisuus taas pääsi päivän aikana kehittymään liiaksi, ja alkoi kaivata umamia lisää.

Liiat vihreät alkoivat vaatia jotain vastapainoa, ettei maku ala muistuttaa liikaa terveyskeittoa. Täysin pahaa keitosta en kuitenkaan onnistunut kokeiluillakaan saamaan, vaan aina se tuli syödyksi.

Vähäeleisyys tuntuu olevan joskus riittävästi.

Tein leivät keiton kanssa peltileipäreseptillä, mutta niin että lusikoin leivinpaperille taikinan pieniksi keoiksi. Ne leviävät noustessa litteiksi, mutta juuri siksi ovat kivoja. Eivät murustele, ja on aina helposti tuoretta, rapeapohjaista sämpylää. 15 minuutin paistoaika, ja kohosi sillä aikaa kun perunoita paloittelin.

Toivottavasti tästä saat ainakin idean, tai jopa kokeilet olisiko tämä hyvä keitto kevääseen.

Kiitos kun luit, ja nähdään pian.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj