Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkuun ruokia - Hyviä ruokavinkkejä

Kesän kokkailut. Kesäkuussa, ja tämä heinäkuun alku myös, menin näillä.

Ruokakuvien jälkeen esittelen lisävinkit. 

On nimittäin tullut uusia Kokaru-aiheisia sivuja ja juttuja, jotka kasvisruoasta kiinnostuneen kannattaa käydä tsekkaamassa. 


1. Spagettiruoka


Ohjeita: 

Spagetti ja tomaattikastike porkkanoilla

10 minuutin ruoka: spagetti ja vihannekset

Spagettiruoka, sisältää myös perunoita

Ensin porkkanat kiehumaan, perunat pian perässä. Pussi täysjyvärakettispagettia ja tölkki kidneypapuja. Pavut ruokaan nesteineen päivineen. Lopuksi purkillinen tai pari paseerattua tomaattia. Tein viiden litran kattilassa, siihen mahtui koko pussi rakettispagettia.

Mausteeksi vähän oreganoa, cayennepippuria ja en muista laitoinko muuta. Maustekaapista ovat loppu ainakin kuivattu persilja ja mustapippuri, mutta reseptisivuilla on tarkempi mausteohje. 

Ei tämä hirveästi tarvitse, kun makeutta tulee porkkanasta, happamuutta tomaatista, ja pavut tuovat mehevää rakennetta. Ketsuppia päälle, tai ravintohiivaa ja yrttejä. 

Lisäys: Porkkanat voi survimella muusata, tai laittaa raasteena


Salaattina on ollut aina siivu kaalta tai kurkkua, tai vähän raastettua porkkanaa. 

2. Keitto





Niin kauan kuin on jauhoja, voi tehdä joko lätyt tai leivät. Samankaltaisia ravintoarvoltaan, joten ihan fiiliksen mukaan. Tänä kesänä olen valinnut leivät.

Välillä leipien kanssa helppo keitto. 

Tässä oli nyt pelkkää porkkanaa, perunaa ja linssejä. Väriksi ja liemeksi paseerattua tomaattia, mausteeksi vaikkapa ruukkupersiljan loput, tai mitä mausteita sattuu olemaan.



Jos tomaattisäilykkeet ovat loppu, peruna-persiljakeittoon ei niitä oikeastaan tarvita. 


3. Riisi- ja perunaruoka



Tämän sapluunaksi käy Linssit ja riisi - resepti.

Pitäisi joskus tehdä oikein reseptin mukaan, ja lukea ohjeita, mutta heittelen aina kouralla mausteita. Näin jokainen risotto on aina edellistä onnettomampi. 

Mutta siihen on ratkaisu: Kun on maustekastike, esim Sriracha, niin kaikki pelastuu. Rouhittu mustapippuri piristää usein myös. Toinen hyvä konsti on laittaa paseerattua tomaattia kunnolla, eli vaikkapa yhden purkin sijaan kaksi.





Hyvältä näyttää. 

Keittiö on ollut vähällä käytöllä. Jatkuvia kokkausbileitä ei ole käynnissä. Silti koko ajan on jotain syötävää.


Haudutuspataan tai kattilaan ruoka tulemaan, sitten lapioin sen rasioihin, ja köllöttelen seuraavan päivän tekemättä keittiössä mitään.

Jos en ole kotona, on mukana silloin leipää ja banaani.

Vaatii haudutuspatakin hieman silti vaivannäköä. Esimerkiksi porkkanat ja vihreät linssit laitan ensin kiehumaan vähään veteen. Sitä joutuu pikkuisen vahtimaan siinä.

Keitän vedenkeittimessä koko ajan lisää vettä, sitä mukaa kun alan lisätä perunoita ja mausteita.

Sitten viimeisenä riisit, ja taas vettä lisää.

En oppinut sittenkään mitään eri keittoaikoja haudutuspadalle, vaikka kuvittelin kirjoittavani listat seinään paljonko missäkin ruuassa kestää.

Saahan sitä kuvitella, mutta tuntuu helpommalta laittaa vain se ruoka.

Jos haluaisin laittaa kaikki yhdellä kertaa samaan pataan, pitäisi välttää raakoja porkkanoita ja vihreitä linssejä. Mutta ne ovat halpaa ja hyvää ruokaa.

Pakastevihanneksilla, tölkkipavuilla ja nopeakeittoisilla riiseillä saisi ruuat, jotka voi kipata kerralla samaan pataan.


Kesän lyömättömimmät kasvisvinkit ovat, että luomukaali on nyt ollut ihan yhtä halpaa, kuin tavallinenkin.

Eilenkin kävin katsomassa K-Supermarketissa, ja siellä sama homma. 

Sekä, että persilja on helppo ja suhteellisen edullinen. Kilohinta sillä voi olla iso jos alkaa sitä miettiä, mutta saa napakkaa vihreyttä jokaiseen lautaseen. Ruoan ei tarvitse olla erityistä, kun tuore yrtti on koristeena. Ja puolukat lisävitamiinina. Ja lähikaupasta jopa löytyi paremmat persiljat, kuin parista marketista.

Hyvin yksinkertaista menoa. Herkkuna Lidlistä ostetut luomuomenat, tosi hyviä. Lisäksi kaakaojauheesta ja Oatlystä tein pari mukillista kaakaojuomaakin. Sokeriakin laitoin tosin.


Enää oli alle pari kiloa perunaa, vihannesten loppuja ja yksi iso porkkana. Riisiä löytyi. Luulin, että on kohta jo sännättävä kauppaan, mutta vielä yksi päivä menee eteenpäin taas.

Valelin vihannekset itse tehdyllä worchestershire-kastikkeella, ja paistoin. Paistoin perunat uunissa samalla ohjeella, kuin kesäinen annos.

Keitin riisinkeittimessä riisiä. 

Peruna-persiljakeitto lopuista kurkuista ja persiljasta. Jos noin viisi ruokaa tarvitsee päivässä, niin hyvin on kasassa. Lisäksihän on puuroa, jos keittää.

20 eurollakin viikossa jo pelkästään näyttää onnistuvan, että koko ajan on mahdollista syödä itsensä ähkyyn. Siihen muutama euro lisää, niin elämästä tulee vielä normaalimpaa. 

Linkit:

Nyt oli avattu uusi sivusto, Kokaru.fi. Siellä on reseptejä kokokasvisruokavaliolle. Kategorioittain jaettu, varmasti helppo löytää mitä etsii.

Toinen ihana sivu on Whole Food Plant Based - Youtube - kanava, Sarailona. Suomenkielinen. Jee!

Kiva juttu, erittäin kiva. 

Kiitos tästä, hyvää perjantaita ja nähdään. Olisi ollut kiva laittaa jokin kukkakuva tähän loppuun..löytyisiköhän.


Löytyihän se! 




Kommentit

  1. Älysin alkaa käyttää paseerattua tomaattia vasta viime aikoina. Se kyllä pelastaa monet ruoat. Olen huono maustamaan, mutta varsinkin keitoista paseerattu tomaatti tekee herkullisia. Tomaattimurska ei mun kokemuksen mukaan ainakaan paranna makua. Kuitua siinä varmaan kuitenkin on enemmän kuin paseeratussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei. Kiitos kommentista.Tuota eroa huomaan ja ihmettelen joskus, tomaattimurskan ja paseeratun välillä. Paseerattu parantaa, ja tomaattimurska usein ei toimikaan. Tomaattimurskaa käytän joskus kastikkeessa, jos ei sitä enää keitä vaan lisää vasta lopuksi. Esim kaalia joskus keitän, maustan currylla, lisään lopuksi tomaattimurskaa. En ole täysin kartalla, milloin ja miksi se toimii, ja miksi ei, ja millä mekanismilla. Paseerattu on ilmeisesti makeampaa ainakin. Tomaattimurskan kanssa jokin ylimääräinen makeutus voisi tasapainottaa.
      Kuitu, niinpä:Ainakin prosessoimattomuudessa voittaa murska. Mitä pienemmäksi on ruoka pilkottu terillä, sitä prosessoidumpaa. Tomaattisäilykkeissä ne varmaan on ainakin kuorittuja, ja siltä osin poistettu kuitua. Ei ollut kuitutietoa S-kaupan sivulla tuotetiedoissa että voisi verrata. Finelissä oli, mutta se ei tunnistanut paseerattua vaan ainoastaan tomaattisoseen tai pyreen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...