Siirry pääsisältöön

WFPB - 1 €/kg tai alle - Ruokaideat

Tein ruokia alle 1€/kilo maksavista aineksista. Ks. postaus mitä ostin 1€/kg.

Osa onnistui hyvin, osa vähemmän hyvin. Keksin uuden pannukakkureseptin. 

Kuusi ruokaideaa + kaurapuuro:

1. Riisi, perunat ja vihannekset


Lautasella:

  • Porkkanaraaste ja kesäkurpitsaraaste
  • Riisinkeittimessä höyrytetyt porkkanat ja kesäkurpitsat
  • Tomaattimurskaa suoraan purkista
  • Riisi, 1/2 tl kurkumaa, 2 rkl sinappia, 1/2 tl sinappijauhoa Tein samalla ohjeella, kuin riisi ja herneet, paitsi nyt ei tullut herneitä.
  • Keitetyt Annabelle kesäperunat
Tämä oli tosi hyvä ruoka. 


Höyryttettynä tällä kertaa hyviä kesäkurpitsat, mausteita ei tarvittu.

2. Tomaattikastike, spagetti ja perunat



  • Kastike, keitetty: raastetut porkkanat ja kesäkurpitsaa, tomaattimurskaa. Basilika ja mustapippuri, oregano
  • Keitetyt spagetit
  • Keitetyt Afra-perunat
  • Porkkanaraaste ja kesäkurpitsaraaste
Raasteisiin pirskottelin riisiviinietikkaa.

Spagetin maustoin ketsupilla. Spagetti uhkasi muutoin paakkuuntua. Sekoitin kastikkeeseen. Iloisempi ja helpompi annos kun sekoitti kaiken yhteen.

Piti keittää silti eri kattiloissa, koska oli eri keittoajat kaikilla. 

Kastikkeeseen raastettu porkkanan ja mausteet, kesäkurpitsaa. 

Tomaattimurska, jota en enää keittänyt kauaakaan. Jäi vähän raa-aksi. Kastikkeen voi jatkojalostaa, että raaka tomaattimurska vetäytyy. Kannattaa maustaa lisää. 

Ketsuppi tai ripaus sokeria.

3. Paistetut perunat ja kesäkurpitsaa


Pannulla paistettua kesäkurpitsaa, porkkanoita ja perunoita.



Kesäkurpitsat valelin riisiviinietikalla ja pippurilla. Perunoihin ketsuppia ja suolatonta grillausmaustetta, ja pannulla paisto. 

Helpompi olisi tehdä uunissa. 

Riisiviinietikkapullo maksoi Prismassa jotain euron viimeksi, se on hyvä yleisetikka sis. suola ja sokeri.

4. Pannarit perunamuusista



Muusi: muusasin nämä ja lisäsin keitinveden takaisin.

Kuoret menivät seassa ok, mutta voi olla hyvä kuoriakin jos tekee muusia ja pannareita. 

Pannarit:



Sekoitin noin 
  • pari desiä muusia, jääkaappikylmää
  • puolitoista tai pari desiä pikakaurahiutaleita, 
  • pari desiä kiehuvaa vettä. 
  • Ripaus suolaakin.

Taikina sai odotella, kunnes uuni kuumenee. Kaurahiutaleet alkoivat heti kulhossa jo turvota. Saattaa joutua lisäämään tilkan vettä vielä, että ovat lusikoitavissa pellille, eikä muutu puuroksi.

Pellille kakkusiksi. Paisto 200 , keskitasolla, noin 20 min.

Jäivät aika vaaleiksi, mutta se ei haittaa.

Annoin jäähtyä, ja irrottelin sitten lastalla. Irtosivat ihan ok. Joihinkin leivinpapereihin takertuu enemmän, toisiin vähemmän yleensä. Kuumina olivat liian löllöjä käsitellä. Näihin ei tule mitään rapeaa pohjaa jota pitäisi varjella, niin ei haittaa antaa levätä tuossa hetki.



Näitä söi nälkäänsä ihan mielellään, mutta ei ehkä mitään maailman parhaita pikkupitsoja. Välttävä esitys. Suosittelen silti, koska oli niin helppo tehdä. Tomaattimurskaa, oreganoa ja kesäkurpitsaa.

Parempi mansikkahillon kanssa:



Maku tuli eri tavalla esille. Mielenkiintoista: Nämä muistuttavat sekä koostumukselta että maultaan kaikista eniten normaalia pannukakkua, mitä olen tällä WFPB-seikkailulla saanut ikinä aikaiseksi.

Se ikuinen kysymys pannukakussa, että millä saa hyydytettyä ja miten saa sen oikean maun: Se ratkesi tässä. Ei tarvinnut mitään muuta, kuin perunaa ja kauraa. Se on siinä.

Parempi silti ettei tee koko pellin täyttävää lättyä, kuten perinteinen pannukakku. 

5. Hernekeitto ja paistetut perunat



Hernekeitto, paistetut perunat, sinappia, oreganoa, ripaus suolaa. Tämä ei ollut ongelmaton ruoka.

Rainbow-herneistä.

Herneet yöksi likoon, ja sitten kiehumaan. Keitin yli tunnin, ja eivät meinanneet kaikki pehmetä. 

Ei ehkä ole kiinni Rainbow-merkkisyydestä, vaan ihan samaan olen törmännyt suomalaisissakin herneissä. Jäähdytin keiton noin puolentoistatunnin keittämisen jälkeen, ja muusasin sauvasekoittimella loppuun.
  • 500 g paketillinen herneitä likoamaan yöksi
  • Seur. päivänä pariin litraan vettä kiehumaan, voi käyttää liotusveden
  • mausteeksi maustepippuria
  • Sekaan voi laittaa porkkanaraastetta, käy karkeammalla raastettuna

Paistetut perunat: paloittelin, ketsuppihuntu ja suolatonta grillausmaustetta, uuniin 200 C kunnes valmiita. Ylätasolla paistoin.




Hernekeittoa kannattaa keittäessä aina vispata, vispilällä ihan. Saa sen "purkkihernekeitto" -koostumuksen. Hyytyy sitten jääkaapissa lisää.

Maku oli ok, mutta jäi tosiaan epäilyttämään kun vieläkin löytyi kovia herneitä seasta. Pitänee laittaa vielä tunniksi kiehumaan.


6. Kaurakeksit



Vain kaksi ainesosaa: banaani ja pikakaurahiutale. Yleensähän laitan viiden minuutin hiutaleita, tai höyryttämättömiä. Laitan myös puolukoita, rusinoita ja joskus suklaahippuja.
Nyt tein ilman. Ripauksen kanelia ja vaniljasokeria laitoin. Kanelia tosiaan vain ripaus.



Nyt kun en laittanut mitään ja tein pikahiutaleista, näistä tuli ihan ok. Jääkaapissa oltuaan eivät enää oikein maittaneet. Ehkä kannattaa syödä heti kaikki tai pakastaa.



Näistä tulee joka kerta yleensäkin hieman erilaisia, riippuen paljonko laittaa kaurahiutaleitakin suhteessa banaaniin. 




Apuun riensi apukokki, ja söi nämä keksit pois iltateellä.
En ole yrittänyt tarjota, kun eivät joskus kelvanneet. Yhtäkkiä kuitenkin olivatkin parasta mitä koira tietää. 

Lopuksi:


Ostin niitä ruokia eurolla/kilo, ja kalorien puolesta riittäisivät vaikka viikoksi.

Nyt on torstai, kauppareissut tein viikonloppuna, ja nyt alkaa jo vihannekset loppua. Kesäkurpitsaa on, ja porkkanaa jos kitsastelee. Spagettia, riisiä ja perunaa on yllin kyllin.

Kesäkurpitsa on tosi nopea syödä, porkkanaa olisi voinut ostaa vaikka kaksi tai neljäkin pussia. Varsinkin nämä kesäporkkanat paistuvat nopeaa pehmeiksi, ja ovat myös raakana hyviä. Eli kun eurolla saa, niin kannattaa ostaa. Ja muulloinkin. Kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa tosi hyvin.




Kivan ja värikkään näköiset ostokset sai tässä heinäkuun lopussa alle eurolla kilo, eri kaupoista tosin.

Osa ihan tuurilla, kun sattui olemaan tarjouksessa heviä. Kilohinnoista on hyvä esimerkki vaikkapa banaanit: Vaikka se olisi 1 €/kpl, sitä voisi joku sanoa euron heviksi. Mutta nyt kun se on euron kilo, niin saa eurolla koko nipun. 

Bonusruoka: Pikakaurapuuro mikrossa. Lisäksi banaania, pellavansiemenrouhetta ja kanelia. 

Tässäpä nämä. Näitä ruokia jaksaisi ihan hyvin syödä, eli ei kyllästytä vielä. Toivoisin vain, että tuo hernekeitto tulisi itsestään aina valmiiksi. 

Kärsivällisyyttä ei paljoa kuitenkaan koeteltu. Kotiin viemisenä toivottavasti maailman helpoin pannukakkuresepti. 

Kiitos kun luit, nähdään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait