Siirry pääsisältöön

WFPB - 1 €/kg tai alle - Ruokaideat

Tein ruokia alle 1€/kilo maksavista aineksista. Ks. postaus mitä ostin 1€/kg.

Osa onnistui hyvin, osa vähemmän hyvin. Keksin uuden pannukakkureseptin. 

Kuusi ruokaideaa + kaurapuuro:

1. Riisi, perunat ja vihannekset


Lautasella:

  • Porkkanaraaste ja kesäkurpitsaraaste
  • Riisinkeittimessä höyrytetyt porkkanat ja kesäkurpitsat
  • Tomaattimurskaa suoraan purkista
  • Riisi, 1/2 tl kurkumaa, 2 rkl sinappia, 1/2 tl sinappijauhoa Tein samalla ohjeella, kuin riisi ja herneet, paitsi nyt ei tullut herneitä.
  • Keitetyt Annabelle kesäperunat
Tämä oli tosi hyvä ruoka. 


Höyryttettynä tällä kertaa hyviä kesäkurpitsat, mausteita ei tarvittu.

2. Tomaattikastike, spagetti ja perunat



  • Kastike, keitetty: raastetut porkkanat ja kesäkurpitsaa, tomaattimurskaa. Basilika ja mustapippuri, oregano
  • Keitetyt spagetit
  • Keitetyt Afra-perunat
  • Porkkanaraaste ja kesäkurpitsaraaste
Raasteisiin pirskottelin riisiviinietikkaa.

Spagetin maustoin ketsupilla. Spagetti uhkasi muutoin paakkuuntua. Sekoitin kastikkeeseen. Iloisempi ja helpompi annos kun sekoitti kaiken yhteen.

Piti keittää silti eri kattiloissa, koska oli eri keittoajat kaikilla. 

Kastikkeeseen raastettu porkkanan ja mausteet, kesäkurpitsaa. 

Tomaattimurska, jota en enää keittänyt kauaakaan. Jäi vähän raa-aksi. Kastikkeen voi jatkojalostaa, että raaka tomaattimurska vetäytyy. Kannattaa maustaa lisää. 

Ketsuppi tai ripaus sokeria.

3. Paistetut perunat ja kesäkurpitsaa


Pannulla paistettua kesäkurpitsaa, porkkanoita ja perunoita.



Kesäkurpitsat valelin riisiviinietikalla ja pippurilla. Perunoihin ketsuppia ja suolatonta grillausmaustetta, ja pannulla paisto. 

Helpompi olisi tehdä uunissa. 

Riisiviinietikkapullo maksoi Prismassa jotain euron viimeksi, se on hyvä yleisetikka sis. suola ja sokeri.

4. Pannarit perunamuusista



Muusi: muusasin nämä ja lisäsin keitinveden takaisin.

Kuoret menivät seassa ok, mutta voi olla hyvä kuoriakin jos tekee muusia ja pannareita. 

Pannarit:



Sekoitin noin 
  • pari desiä muusia, jääkaappikylmää
  • puolitoista tai pari desiä pikakaurahiutaleita, 
  • pari desiä kiehuvaa vettä. 
  • Ripaus suolaakin.

Taikina sai odotella, kunnes uuni kuumenee. Kaurahiutaleet alkoivat heti kulhossa jo turvota. Saattaa joutua lisäämään tilkan vettä vielä, että ovat lusikoitavissa pellille, eikä muutu puuroksi.

Pellille kakkusiksi. Paisto 200 , keskitasolla, noin 20 min.

Jäivät aika vaaleiksi, mutta se ei haittaa.

Annoin jäähtyä, ja irrottelin sitten lastalla. Irtosivat ihan ok. Joihinkin leivinpapereihin takertuu enemmän, toisiin vähemmän yleensä. Kuumina olivat liian löllöjä käsitellä. Näihin ei tule mitään rapeaa pohjaa jota pitäisi varjella, niin ei haittaa antaa levätä tuossa hetki.



Näitä söi nälkäänsä ihan mielellään, mutta ei ehkä mitään maailman parhaita pikkupitsoja. Välttävä esitys. Suosittelen silti, koska oli niin helppo tehdä. Tomaattimurskaa, oreganoa ja kesäkurpitsaa.

Parempi mansikkahillon kanssa:



Maku tuli eri tavalla esille. Mielenkiintoista: Nämä muistuttavat sekä koostumukselta että maultaan kaikista eniten normaalia pannukakkua, mitä olen tällä WFPB-seikkailulla saanut ikinä aikaiseksi.

Se ikuinen kysymys pannukakussa, että millä saa hyydytettyä ja miten saa sen oikean maun: Se ratkesi tässä. Ei tarvinnut mitään muuta, kuin perunaa ja kauraa. Se on siinä.

Parempi silti ettei tee koko pellin täyttävää lättyä, kuten perinteinen pannukakku. 

5. Hernekeitto ja paistetut perunat



Hernekeitto, paistetut perunat, sinappia, oreganoa, ripaus suolaa. Tämä ei ollut ongelmaton ruoka.

Rainbow-herneistä.

Herneet yöksi likoon, ja sitten kiehumaan. Keitin yli tunnin, ja eivät meinanneet kaikki pehmetä. 

Ei ehkä ole kiinni Rainbow-merkkisyydestä, vaan ihan samaan olen törmännyt suomalaisissakin herneissä. Jäähdytin keiton noin puolentoistatunnin keittämisen jälkeen, ja muusasin sauvasekoittimella loppuun.
  • 500 g paketillinen herneitä likoamaan yöksi
  • Seur. päivänä pariin litraan vettä kiehumaan, voi käyttää liotusveden
  • mausteeksi maustepippuria
  • Sekaan voi laittaa porkkanaraastetta, käy karkeammalla raastettuna

Paistetut perunat: paloittelin, ketsuppihuntu ja suolatonta grillausmaustetta, uuniin 200 C kunnes valmiita. Ylätasolla paistoin.




Hernekeittoa kannattaa keittäessä aina vispata, vispilällä ihan. Saa sen "purkkihernekeitto" -koostumuksen. Hyytyy sitten jääkaapissa lisää.

Maku oli ok, mutta jäi tosiaan epäilyttämään kun vieläkin löytyi kovia herneitä seasta. Pitänee laittaa vielä tunniksi kiehumaan.


6. Kaurakeksit



Vain kaksi ainesosaa: banaani ja pikakaurahiutale. Yleensähän laitan viiden minuutin hiutaleita, tai höyryttämättömiä. Laitan myös puolukoita, rusinoita ja joskus suklaahippuja.
Nyt tein ilman. Ripauksen kanelia ja vaniljasokeria laitoin. Kanelia tosiaan vain ripaus.



Nyt kun en laittanut mitään ja tein pikahiutaleista, näistä tuli ihan ok. Jääkaapissa oltuaan eivät enää oikein maittaneet. Ehkä kannattaa syödä heti kaikki tai pakastaa.



Näistä tulee joka kerta yleensäkin hieman erilaisia, riippuen paljonko laittaa kaurahiutaleitakin suhteessa banaaniin. 




Apuun riensi apukokki, ja söi nämä keksit pois iltateellä.
En ole yrittänyt tarjota, kun eivät joskus kelvanneet. Yhtäkkiä kuitenkin olivatkin parasta mitä koira tietää. 

Lopuksi:


Ostin niitä ruokia eurolla/kilo, ja kalorien puolesta riittäisivät vaikka viikoksi.

Nyt on torstai, kauppareissut tein viikonloppuna, ja nyt alkaa jo vihannekset loppua. Kesäkurpitsaa on, ja porkkanaa jos kitsastelee. Spagettia, riisiä ja perunaa on yllin kyllin.

Kesäkurpitsa on tosi nopea syödä, porkkanaa olisi voinut ostaa vaikka kaksi tai neljäkin pussia. Varsinkin nämä kesäporkkanat paistuvat nopeaa pehmeiksi, ja ovat myös raakana hyviä. Eli kun eurolla saa, niin kannattaa ostaa. Ja muulloinkin. Kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa tosi hyvin.




Kivan ja värikkään näköiset ostokset sai tässä heinäkuun lopussa alle eurolla kilo, eri kaupoista tosin.

Osa ihan tuurilla, kun sattui olemaan tarjouksessa heviä. Kilohinnoista on hyvä esimerkki vaikkapa banaanit: Vaikka se olisi 1 €/kpl, sitä voisi joku sanoa euron heviksi. Mutta nyt kun se on euron kilo, niin saa eurolla koko nipun. 

Bonusruoka: Pikakaurapuuro mikrossa. Lisäksi banaania, pellavansiemenrouhetta ja kanelia. 

Tässäpä nämä. Näitä ruokia jaksaisi ihan hyvin syödä, eli ei kyllästytä vielä. Toivoisin vain, että tuo hernekeitto tulisi itsestään aina valmiiksi. 

Kärsivällisyyttä ei paljoa kuitenkaan koeteltu. Kotiin viemisenä toivottavasti maailman helpoin pannukakkuresepti. 

Kiitos kun luit, nähdään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl