Siirry pääsisältöön

WFPB - Ohrapannarit - Aamiaisvinkit ja keittiöjumin selättäminen

Pientä aamupalaa. Tässä postauksessa lättyresepti ja aamiaisvinkkiä, sekä helpotusta keittiöjumin selättämiseen. Keittiöjumiksi sanon nyt sitä tilannetta, että ei tiedä mitä laittaisi ruuaksi, vaikka kaapit olisivat täynnä raaka-aineita. 

Viime viikonloppuna tein kokkausurakan, jossa tein heti ensimmäisenä lätyt, perunat, makaronit, riisit ja kastikkeen. Uuniperunoita oli myös, toiseen aamupalaan.

Näistä sitten sain idean, että tehdäänpä ihan tavallisista ruuista taas postaus, laitan kuvia ja välitekstejä. Näkökulmana sekä aamiainen, että keittiöjumi.

Pitkään lukeneille voi taas tulla kertausta, mutta itsehän olen bloginteko jumissa. 
Voisin oikeastaan sanoa, että ilman tätä blogia tekisin vieläkin enemmän samoja ruokia, enkä keksisi useinkaan uusia reseptejä. En ainakaan usko, vaikka kukapa sen tietää.

Tässä blogissa haluan pitää myös edullisen ruuan lippua korkealla, joten tehdään ruoka alusta asti itse. Olen jättänyt vegaaniset jogurtit ja erilaiset valmistuotteet kauppaan. Paitsi hillo ja suklaa on pienessä roolissa. Kasvimaitoa ostin, se on puuron kastike. Kasvimaitoa voi kaataa lettutaikinaan, jos uhkaa jäädä vanhentumaan.


Lätyn päälle voi tehdä itse mansikkakeitoksen suurustamalla veden, vähän sokeria jos käyttää, ja mansikoita. Olen huomannut että kirpeähkötkin mansikat muuttuvat tarpeeksi makeiksi, kun ne kuumentaa.


Helppo lättytaikina:

  • 2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
  • 2,5 dl vettä/nestettä
  • pala banaania muusattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Käytän 1 min 45 sek. ajastusta paistaessa, per yksi lätyn puoli, levy nelosella tai viitosella. 

Sama taikina kuin viimeksi ja joka kerta. Öljyä ei tarvita, pinnoitetulla pannulla onnistuvat ilmankin.

Keittiöjumin yksi syntymälähde on sotku. Kun ei käytä öljyä, on keittiö niin siisti ja puhdas aina. Jos olet jo jättänyt öljyn ja paistorasvat, niin tämä ei tietenkään pelasta enää, koska tähänkin voi tottua.

Jää kuitenkin pois monet turhat karsinogeenit siitä, kun öljy vahingossa kuumenee liikaa. Niin kävi minulle ennen joskus, enkä tajunnut edes ihmetellä.

Viitsii aloittaa tekemään, kun tietää että vesihuuhtaisulla kaikki puhdistuu. Keittiöjumin estoon vinkki nro 1 on siis, että lisätty prosessoitu rasva mäkeen. Ihan surutta. Tilalle: Pähkinät, siemenet, pellavarouhe.


Laitoin nyt ohrajauhoja aamiaislättyihin, koska piti käyttää ne loppuun. Ohrajauhoillakin siis onnistuu, kun on pikakaurahiutaleita pehmentämässä. 

Mieluiten käytän täysjyvägrahamia, ja saatan lisätä joukkoon vähän hiivaleipäjauhoja keventämään makua.

Mittaan tuollaiseen 2,5 dl mitta-astiaan kaurahiutaleita, jauhoja, leivinjauhetta ja suolan. Samalla mitta-astialla lisään niin ikään 2,5 dl vettä.

Banaaninpalat sulatin pakkasesta. Raakaakin banaania voi käyttää mikrossa ennen muusaamista, niin se on helpompi litistää.

Omenasosekin kävisi, 1-2 rkl.


Pannarimalliset ohraletut eivät mielestäni ole niin hyviä, kuin perinteiset täysin litteät lätyt. Ne onnistuisivat ihan vaikka puolet kauramaitoa, puolet hiivaleipä- tai tavallisia vehnäjauhoja.

Kootessa aamiaislautaselle vähän sitä sun tätä, nämä menevät kuitenkin todella komeasti.

Ohuiden tavallisten lättyjen paistamisessa tarvitaan mielestäni hieman enemmän kärsivällisyyttä.

Amerikkalaistyylinen pannukakkutaikina ei ole niin herkkä menemään pieleen, ja voi kiireessäkin tai etenkin mielenkiinnon loppuessa sohia nämä valmiiksi. 

Keittiöjumin selätykseen vinkki nro 2, 

onkin siis tehdä ruokia jotka eivät vaadi täydellistä keskittymistä. Lätytkin voivat joskus olla liian työläät, mutta perunat voivat olla ratkaisu.


Läheskään joka aamu ei ehdi tai halua mitään monimutkaista laitella. Hyvänä puolena on, että tekemällä tarpeeksi aamulla samassa ajassa, voi saada päivän muutkin ateriat ratkaistua. 

Tästäkin pinosta jää yli muutama, niin saa sitten iltapalaksikin. 


Keittiöjumin estovinkki 3: 


Keitä potut. Aina jos on keittiöjumi, niin siinä miettiessä voi jo laittaa perunat kiehumaan. Porkkanoita sekaan, jos sattuu olemaan. Tulee vihannespuolikin samalla.

Tai riisit, tai makaronit. Mitä vain tykkää käyttää. Nämä kun ovat valmiina, alkaa kaikki tapahtua kuin itsestään.
Seuraavaksi miettii luonnollisena jatkumona, että perunoille voisi laittaa kastikkeen.

Jos kuitenkaan ei sitä saa tehtyä, perunoita voi jo heti aloittaa syömään. Lettujen kanssa, salaatin kanssa, tai ihan tuosta noin vain. 

Perunoissa on 10% proteiinia, joka on ihmiselle ihanteellinen ruuan koostumuksessa. On rautaa ja jopa C-vitamiinia. Eli ei tarvitse murehtia, että pitäisi ostaa kalliita proteiinituotteita. Voi ihan hyvin ottaa nälkäänsä muutaman perunan jo, ja miettiä myöhemmin loput.



Perunat voi myös lykätä uuniin. Uuniperunat on ensimmäinen, mitä yleensä keksin keittiöjumissa. Ne ovat tarpeeksi helpot, mutta myös maistuvat. Saa sen paistuneen tuoksun aikaiseksi, joka nostaa ruokahalun.





Täysjyvärakettispagetin huuhtelen siivilässä keittämisen jälkeen, ettei mene paakkuun. Viimeksi olikin spagettijuttuja enemmän.

Kun keitän ilman suolaa, näistähän tulee täysin mauttomia moneen makuun. Mutta loraus ketsuppia ja ripaus mustapippuria, tai sitten paseerattu tomaatti-purkista loraus, niin nämä saa maukkaammaksi, ja jälleen sekoitettua vielä irtonaisemmiksi. 


Keittiöjumivinkki nro 4


Lyhyen kypsymisajan omaavia tuotteita.

Tässä on mainio paketti keittiöjumia varten.
Punaiset linssit ja isommalla raastimen puolella raastettu porkkana. Purkki paseerattua tomaattia.

Keitän ensin linssit ja porkkanat kypsiksi vähässä vedessä, lisään tomaatin vasta lopuksi. 

Porkkanan voi korvata bataatilla. Se vasta hyvää onkin! Niissä riittää kuutiointi, raastaminen ei nopeuta olennaisesti, kun bataatti kiehuu muutenkin pian.


Tällä kertaa nämä mausteet, Vähän sitä sun tätä, pääasia että on jotain vihreää, ja jotain tulista. Muutama pinaattipallero, minkä tahansa salaatin tai ruukkuyrtin loput. Tuorekurkkua ja vaikkapa jokin muukin paputölkki, linssien lisäksi.


Ensin annoin kiehua näin puuroksi, ja lisäsin sitten tomaattia. Yksi tai kaksi purkkia.




Kun ne perunat on keitetty, niin se on jo askel eteenpäin. Kastikkeen voi tehdä myöhemminkin.


Pakasteparsakaalit keittyvät nopeaa mikrossa tai hellalla. Pakastevihannesten käyttö on myös hyvä keino keittiöjumissa. 

Esimerkiksi paprika on usein edullisempaa pakasteesta, kuin tuoreena. Pakastetuista ei mene kasvinosia hukkaan, joten voi saada enemmän vastinetta rahalle.



Jos haluaa luomuvihanneksia suosia: Viimeksi katsoin Prismassa, että luomuparsakaali oli jopa halvempaa pakasteesta, kuin tavallinen ei-luomu tuoreena. Kuvassa Lidlin pakastevihannespusseja. En muista siellä nähneeni vielä luomuja.



Monipuolisuudesta puhutaan paljon. Montaa eri kasvilajia pitäisi syödä.

No näinhän se on, mutta näin yksin asuvana olen huomannut, että hävikki pysyy loitolla parhaiten, kun en osta liian montaa eri laatua yhtä aikaa. 


Keittiöjumitusvinkki 5


Tee salaatin syömisestä helppoa, ja tee vaikka hedelmäveitsellä yksi annos per ateria. Ei tarvitse tehdä isoa määrää jolloin kaalinpalaset tipahtelevat leikkuulaudalta. Eikä näitä salaatteja oikeasti kaikki jaksa välttämättä paljoa syödäkään. Erilaisilla kastikkeilla, siemenillä ja kuivahedelmillä saa parannettua salaattia, mutta aikansa ja määränsä näitä jaksan puputtaa.

Jos haluaa säilyttää valmiiksi tehtyä salaattia, kannattaa pirskottaa sitruunaa tai omenasiiderietikkaa.




Välillä ihmettelen ostoskoriani, että "eihän tässä ole kuin pelkkää.." ja tuntuu, että aina on ne samat.
Mutta kun lähtee salaattiakin kokoamaan, on monta kasvia jo. Tähän tulee kurkkua, kaalta, persiljaa, mahdollisesti omenaa, porkkanaa.

Neljää eri kasvia. Varmasti yksikin riittäisi pitämään kehon kohtuullisen hyväkuntoisena seuraavaan ateriaan asti. Helpompi näitä eri kasvilajeja on lisätä, kuin vähentää. Se tapahtuu kaupassa, kun valitsee ensi kerralla erin.



Jos aamulla on paljon muuta tekemistä, mittaan haudutuspataan kiehuvaa vettä ja kaurahiutaleita ohjeen mukaan, esim 4 dl kaurahiutaleita ja litra vettä, kansi päälle ja naps. Yhdelle riittäisi vähempikin.

Kyllähän tämä kattilassa tulee viidessä minuutissa, mutta näin saa kädet vapaaksi. 

Haudutuspata on aika nopea keittämään, jos vesi on valmiiksi kiehuvaa ja muistaa heti napsauttaa tämän päälle.


Puurosta tulee maha nopeaa täyteen, joten on haaste ehtiä syödä tarpeeksi. Yleensä pari lautasellista takaa itselleni riittävän jaksamisen seuraavaan ateriaan asti.

Jos on lisänä perunaa, pannaria, kastiketta, spagettia, parsakaalia, niin ähky on kuitenkin melkein väistämätön jo muutamasta lusikallisesta.  

Keittiöjumivinkki 6: 

Aamupalana monet ovat puuroa tottuneet syömään, eikä käsitykseni mukaan haittaa vaikka sama tapa jatkuisi koko elämän.
Ei ole pakko syödä eri aamupalaa, jos sama rutiini auttaa joka päivän aloittamaan. 

Päälliseksi riittäisi vitamiinin puolesta varmaan jo marjat, mutta voi laittaa muutakin.

Puuroon voi keittää esimerkiksi punaisia linssejä sekaan, jos haluaa aloittaa aamunsa myös palkokasveilla.

Itse en ole kokeillut, ja palkokasveja tulee sitten muihin ruokiin. 


Vinkki jumia vastaan 7: 


Bataatti

Taas uuniin, 20 minuuttia, 200 C. 

Bataatista olen huomannut, että se ei ole edullisin vaihtoehto koska kilohinta on yli kaksinkertainen perunaan verrattuna.

Mutta ei se vieläkään kallista ole, jos on todella saatava keittiöjumitus loppumaan. Nälkä kurnii vatsassa, eikä mitään ruokaa valmiina. Bataatti on siitä parasta, että se on oikeasti ruoka joka ei tarvitse mausteita, ainakaan omasta mielestäni. Makuasioita toki, sitähän ei voi kiistää. 

Bataatin kanssa käy joskus niin, että vaikka se olisi kuinka iso, se on kohta syöty. Joten ehkä voi keittää riisit tai paistaa perunat hätävaraksi vielä.


Vähän kuivahtivat perunat. Ei ollut sopiva lajike, mutta hyviä silti. 

Mainio aamiaisidea, jos vaikka puuro ei ole se oma juttu. Tässä on ruoka, jonka voi syödä vaikka joka päivä. Bataattia rummuttavat monet, jotka hakevat sitä pitkän iän salaisuutta.

Suomalaiseksi vastineeksi miellän porkkanan, kun sekin on oranssi. Molempi parempi.


Mitä tahansa saa aikaan, niitä voi ripotella lounasrasioihin. Ei tarvitse montaa kertaa kokata samana päivänä.



Lounasrakennelmista saa paljon mielenkiintoisempia kun keittää kaikki: sekä riisit, perunat että spagetit.  

Joskus silti on vain hyvä välttää isoa urakkaa, ja tehdä vain yksi ruoka kerrallaan.

Keittiöjumi voi alkaa siitäkin, kun innostuu joka kerta liikaa. Ne ruuat pitää laittaa poiskin, ja mitä vahvempi muisto jää edellisestä urakasta, sitä enemmän voi haluta välttää seuraavan.

Joskus voi vain pitää yksinkertaisena asiat, se on keittiöjumin estovinkki nro 8.




Ruokajuomaksi joko vesi tai mehu. Ainainen, ei kaikkien mielestä miellyttäväkään tehtävä, on marjojen syönti. Kukapa haluaisi aina kirpeitä marjoja syödä?

Mutta blenderissä jälleen pikamehu. Kun ei suodata, saa kuidun mukana. 
Usein saa lukea erilaisia sulatusohjeita, että millä tekniikalla marjoista poistuu vähiten vitamiineja.

Kaikista vähiten poistuu, kun ei sulata ollenkaan, vaan kulauttaa tämän jääkylmänä. Jos haluaa suodattaa, niin saa silti varmasti enemmän vitamiinia, kuin jos ei käyttäisi marjoja lainkaan.


Vinkki 9

Monipuolisuus on valttia, mutta keittiöjumissa se vaatimus saattaa saada jumittamaan vielä enemmän. Jos ajattelee, että jokainen ateria on oltava täydellinen ravintoympyrä, niin hulluksihan siinä tulee.

Lisäksi yksi on se proteiinivaatimus, että muista vegaanin proteiininlähde.

Tämän jumin selättäminen avaa paljon ovia. Jos ajattelee vain, että kaikessa on proteiinia ja kokonaisuus ratkaisee, niin jokaisella aterialla ei ole pakko olla palkokasveja.

Ainakaan nyt, kun en itse ainakaan satu olemaan kasvuiässä, ja liikuntakin on välillä vain  kerrostalokorttelin kiertäminen ja sohvalta nousu. Ja jos palkokasveja haluaa, jotka ovat todella hyviä ruokia, niin kikhernetölkin avaaminen ja siitä lusikallinen ruokaan: Tosi helppo.


Keittiöjumin estovinkki 10. Jälkiruoka. 


Itselläni ainakin jälkiruoka on usein pakko olla. Taatelipaketista suikale hedelmäveitsellä, tai sitten omena-banaanikippo.


Tässäkin blogissa on kakkureseptejä, ja muita, mutta aina nekään eivät auta jos kokkaamisessa on jumi.
Jos ei saa kaapinovia auki, niin miten alat tekemään kakkua, leivoksia, pullaa?

Mutta ehtii myöhemminkin tehdä yhden kunnollisen jälkiruuan.

Jos banaanilla ja omenalla selviää, se on jo hyvä. Olen kuitenkin huomannut, että joskus tarvitaan se taateli, tai suklaapala, koska aivot jotenkin vain haluavat "parempaa" eli makeampaa.

Jos maha on niin täynnä, ettei sinne mahdu kuin se kaloritihein mahdollinen juttu, eli pähkinä, suklaa tai taateli, niin se kertoo että nälkähän ei ole. Mutta joskus on oikeasti pakko. Ei siinä kuunnella aina mitään vatsa 80% täynnä - suosituksia.


 
Vatsa tulee joskus 110% täyteen, ja vielä pitää ahtaa se yksi pähkinä. Mutta elämä on taistelua, ja taistelut on hyvä valita. Kaikkia taisteluita ei ole tarkoituskaan voittaa, ja se on mukavaa.

Kiitos kun luit, ja toivottavasti inspiroiduit. Oli ja on laittamattakin niin monta kuvaa, että hyvä ettei kovalevy kohta jo paukahda tietokoneesta. Keksin uudelleen taas tällä viikolla bataatin, eri sanajärjestyksellä vain perustelut. 

Taatelia etsin, ja löysin kaapista vain sen leivontataatelin. Samat lätytkin, mutta vaihdoin vain jauhot. Monipuolisuus tapahtuu vahingossa.

Seuraavaksi ruokaostoksia, sitten kun laskelmat ovat valmistuneet.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...