Siirry pääsisältöön

WFPB - Ohrapannarit - Aamiaisvinkit ja keittiöjumin selättäminen

Pientä aamupalaa. Tässä postauksessa lättyresepti ja aamiaisvinkkiä, sekä helpotusta keittiöjumin selättämiseen. Keittiöjumiksi sanon nyt sitä tilannetta, että ei tiedä mitä laittaisi ruuaksi, vaikka kaapit olisivat täynnä raaka-aineita. 

Viime viikonloppuna tein kokkausurakan, jossa tein heti ensimmäisenä lätyt, perunat, makaronit, riisit ja kastikkeen. Uuniperunoita oli myös, toiseen aamupalaan.

Näistä sitten sain idean, että tehdäänpä ihan tavallisista ruuista taas postaus, laitan kuvia ja välitekstejä. Näkökulmana sekä aamiainen, että keittiöjumi.

Pitkään lukeneille voi taas tulla kertausta, mutta itsehän olen bloginteko jumissa. 
Voisin oikeastaan sanoa, että ilman tätä blogia tekisin vieläkin enemmän samoja ruokia, enkä keksisi useinkaan uusia reseptejä. En ainakaan usko, vaikka kukapa sen tietää.

Tässä blogissa haluan pitää myös edullisen ruuan lippua korkealla, joten tehdään ruoka alusta asti itse. Olen jättänyt vegaaniset jogurtit ja erilaiset valmistuotteet kauppaan. Paitsi hillo ja suklaa on pienessä roolissa. Kasvimaitoa ostin, se on puuron kastike. Kasvimaitoa voi kaataa lettutaikinaan, jos uhkaa jäädä vanhentumaan.


Lätyn päälle voi tehdä itse mansikkakeitoksen suurustamalla veden, vähän sokeria jos käyttää, ja mansikoita. Olen huomannut että kirpeähkötkin mansikat muuttuvat tarpeeksi makeiksi, kun ne kuumentaa.


Helppo lättytaikina:

  • 2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
  • 2,5 dl vettä/nestettä
  • pala banaania muusattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Käytän 1 min 45 sek. ajastusta paistaessa, per yksi lätyn puoli, levy nelosella tai viitosella. 

Sama taikina kuin viimeksi ja joka kerta. Öljyä ei tarvita, pinnoitetulla pannulla onnistuvat ilmankin.

Keittiöjumin yksi syntymälähde on sotku. Kun ei käytä öljyä, on keittiö niin siisti ja puhdas aina. Jos olet jo jättänyt öljyn ja paistorasvat, niin tämä ei tietenkään pelasta enää, koska tähänkin voi tottua.

Jää kuitenkin pois monet turhat karsinogeenit siitä, kun öljy vahingossa kuumenee liikaa. Niin kävi minulle ennen joskus, enkä tajunnut edes ihmetellä.

Viitsii aloittaa tekemään, kun tietää että vesihuuhtaisulla kaikki puhdistuu. Keittiöjumin estoon vinkki nro 1 on siis, että lisätty prosessoitu rasva mäkeen. Ihan surutta. Tilalle: Pähkinät, siemenet, pellavarouhe.


Laitoin nyt ohrajauhoja aamiaislättyihin, koska piti käyttää ne loppuun. Ohrajauhoillakin siis onnistuu, kun on pikakaurahiutaleita pehmentämässä. 

Mieluiten käytän täysjyvägrahamia, ja saatan lisätä joukkoon vähän hiivaleipäjauhoja keventämään makua.

Mittaan tuollaiseen 2,5 dl mitta-astiaan kaurahiutaleita, jauhoja, leivinjauhetta ja suolan. Samalla mitta-astialla lisään niin ikään 2,5 dl vettä.

Banaaninpalat sulatin pakkasesta. Raakaakin banaania voi käyttää mikrossa ennen muusaamista, niin se on helpompi litistää.

Omenasosekin kävisi, 1-2 rkl.


Pannarimalliset ohraletut eivät mielestäni ole niin hyviä, kuin perinteiset täysin litteät lätyt. Ne onnistuisivat ihan vaikka puolet kauramaitoa, puolet hiivaleipä- tai tavallisia vehnäjauhoja.

Kootessa aamiaislautaselle vähän sitä sun tätä, nämä menevät kuitenkin todella komeasti.

Ohuiden tavallisten lättyjen paistamisessa tarvitaan mielestäni hieman enemmän kärsivällisyyttä.

Amerikkalaistyylinen pannukakkutaikina ei ole niin herkkä menemään pieleen, ja voi kiireessäkin tai etenkin mielenkiinnon loppuessa sohia nämä valmiiksi. 

Keittiöjumin selätykseen vinkki nro 2, 

onkin siis tehdä ruokia jotka eivät vaadi täydellistä keskittymistä. Lätytkin voivat joskus olla liian työläät, mutta perunat voivat olla ratkaisu.


Läheskään joka aamu ei ehdi tai halua mitään monimutkaista laitella. Hyvänä puolena on, että tekemällä tarpeeksi aamulla samassa ajassa, voi saada päivän muutkin ateriat ratkaistua. 

Tästäkin pinosta jää yli muutama, niin saa sitten iltapalaksikin. 


Keittiöjumin estovinkki 3: 


Keitä potut. Aina jos on keittiöjumi, niin siinä miettiessä voi jo laittaa perunat kiehumaan. Porkkanoita sekaan, jos sattuu olemaan. Tulee vihannespuolikin samalla.

Tai riisit, tai makaronit. Mitä vain tykkää käyttää. Nämä kun ovat valmiina, alkaa kaikki tapahtua kuin itsestään.
Seuraavaksi miettii luonnollisena jatkumona, että perunoille voisi laittaa kastikkeen.

Jos kuitenkaan ei sitä saa tehtyä, perunoita voi jo heti aloittaa syömään. Lettujen kanssa, salaatin kanssa, tai ihan tuosta noin vain. 

Perunoissa on 10% proteiinia, joka on ihmiselle ihanteellinen ruuan koostumuksessa. On rautaa ja jopa C-vitamiinia. Eli ei tarvitse murehtia, että pitäisi ostaa kalliita proteiinituotteita. Voi ihan hyvin ottaa nälkäänsä muutaman perunan jo, ja miettiä myöhemmin loput.



Perunat voi myös lykätä uuniin. Uuniperunat on ensimmäinen, mitä yleensä keksin keittiöjumissa. Ne ovat tarpeeksi helpot, mutta myös maistuvat. Saa sen paistuneen tuoksun aikaiseksi, joka nostaa ruokahalun.





Täysjyvärakettispagetin huuhtelen siivilässä keittämisen jälkeen, ettei mene paakkuun. Viimeksi olikin spagettijuttuja enemmän.

Kun keitän ilman suolaa, näistähän tulee täysin mauttomia moneen makuun. Mutta loraus ketsuppia ja ripaus mustapippuria, tai sitten paseerattu tomaatti-purkista loraus, niin nämä saa maukkaammaksi, ja jälleen sekoitettua vielä irtonaisemmiksi. 


Keittiöjumivinkki nro 4


Lyhyen kypsymisajan omaavia tuotteita.

Tässä on mainio paketti keittiöjumia varten.
Punaiset linssit ja isommalla raastimen puolella raastettu porkkana. Purkki paseerattua tomaattia.

Keitän ensin linssit ja porkkanat kypsiksi vähässä vedessä, lisään tomaatin vasta lopuksi. 

Porkkanan voi korvata bataatilla. Se vasta hyvää onkin! Niissä riittää kuutiointi, raastaminen ei nopeuta olennaisesti, kun bataatti kiehuu muutenkin pian.


Tällä kertaa nämä mausteet, Vähän sitä sun tätä, pääasia että on jotain vihreää, ja jotain tulista. Muutama pinaattipallero, minkä tahansa salaatin tai ruukkuyrtin loput. Tuorekurkkua ja vaikkapa jokin muukin paputölkki, linssien lisäksi.


Ensin annoin kiehua näin puuroksi, ja lisäsin sitten tomaattia. Yksi tai kaksi purkkia.




Kun ne perunat on keitetty, niin se on jo askel eteenpäin. Kastikkeen voi tehdä myöhemminkin.


Pakasteparsakaalit keittyvät nopeaa mikrossa tai hellalla. Pakastevihannesten käyttö on myös hyvä keino keittiöjumissa. 

Esimerkiksi paprika on usein edullisempaa pakasteesta, kuin tuoreena. Pakastetuista ei mene kasvinosia hukkaan, joten voi saada enemmän vastinetta rahalle.



Jos haluaa luomuvihanneksia suosia: Viimeksi katsoin Prismassa, että luomuparsakaali oli jopa halvempaa pakasteesta, kuin tavallinen ei-luomu tuoreena. Kuvassa Lidlin pakastevihannespusseja. En muista siellä nähneeni vielä luomuja.



Monipuolisuudesta puhutaan paljon. Montaa eri kasvilajia pitäisi syödä.

No näinhän se on, mutta näin yksin asuvana olen huomannut, että hävikki pysyy loitolla parhaiten, kun en osta liian montaa eri laatua yhtä aikaa. 


Keittiöjumitusvinkki 5


Tee salaatin syömisestä helppoa, ja tee vaikka hedelmäveitsellä yksi annos per ateria. Ei tarvitse tehdä isoa määrää jolloin kaalinpalaset tipahtelevat leikkuulaudalta. Eikä näitä salaatteja oikeasti kaikki jaksa välttämättä paljoa syödäkään. Erilaisilla kastikkeilla, siemenillä ja kuivahedelmillä saa parannettua salaattia, mutta aikansa ja määränsä näitä jaksan puputtaa.

Jos haluaa säilyttää valmiiksi tehtyä salaattia, kannattaa pirskottaa sitruunaa tai omenasiiderietikkaa.




Välillä ihmettelen ostoskoriani, että "eihän tässä ole kuin pelkkää.." ja tuntuu, että aina on ne samat.
Mutta kun lähtee salaattiakin kokoamaan, on monta kasvia jo. Tähän tulee kurkkua, kaalta, persiljaa, mahdollisesti omenaa, porkkanaa.

Neljää eri kasvia. Varmasti yksikin riittäisi pitämään kehon kohtuullisen hyväkuntoisena seuraavaan ateriaan asti. Helpompi näitä eri kasvilajeja on lisätä, kuin vähentää. Se tapahtuu kaupassa, kun valitsee ensi kerralla erin.



Jos aamulla on paljon muuta tekemistä, mittaan haudutuspataan kiehuvaa vettä ja kaurahiutaleita ohjeen mukaan, esim 4 dl kaurahiutaleita ja litra vettä, kansi päälle ja naps. Yhdelle riittäisi vähempikin.

Kyllähän tämä kattilassa tulee viidessä minuutissa, mutta näin saa kädet vapaaksi. 

Haudutuspata on aika nopea keittämään, jos vesi on valmiiksi kiehuvaa ja muistaa heti napsauttaa tämän päälle.


Puurosta tulee maha nopeaa täyteen, joten on haaste ehtiä syödä tarpeeksi. Yleensä pari lautasellista takaa itselleni riittävän jaksamisen seuraavaan ateriaan asti.

Jos on lisänä perunaa, pannaria, kastiketta, spagettia, parsakaalia, niin ähky on kuitenkin melkein väistämätön jo muutamasta lusikallisesta.  

Keittiöjumivinkki 6: 

Aamupalana monet ovat puuroa tottuneet syömään, eikä käsitykseni mukaan haittaa vaikka sama tapa jatkuisi koko elämän.
Ei ole pakko syödä eri aamupalaa, jos sama rutiini auttaa joka päivän aloittamaan. 

Päälliseksi riittäisi vitamiinin puolesta varmaan jo marjat, mutta voi laittaa muutakin.

Puuroon voi keittää esimerkiksi punaisia linssejä sekaan, jos haluaa aloittaa aamunsa myös palkokasveilla.

Itse en ole kokeillut, ja palkokasveja tulee sitten muihin ruokiin. 


Vinkki jumia vastaan 7: 


Bataatti

Taas uuniin, 20 minuuttia, 200 C. 

Bataatista olen huomannut, että se ei ole edullisin vaihtoehto koska kilohinta on yli kaksinkertainen perunaan verrattuna.

Mutta ei se vieläkään kallista ole, jos on todella saatava keittiöjumitus loppumaan. Nälkä kurnii vatsassa, eikä mitään ruokaa valmiina. Bataatti on siitä parasta, että se on oikeasti ruoka joka ei tarvitse mausteita, ainakaan omasta mielestäni. Makuasioita toki, sitähän ei voi kiistää. 

Bataatin kanssa käy joskus niin, että vaikka se olisi kuinka iso, se on kohta syöty. Joten ehkä voi keittää riisit tai paistaa perunat hätävaraksi vielä.


Vähän kuivahtivat perunat. Ei ollut sopiva lajike, mutta hyviä silti. 

Mainio aamiaisidea, jos vaikka puuro ei ole se oma juttu. Tässä on ruoka, jonka voi syödä vaikka joka päivä. Bataattia rummuttavat monet, jotka hakevat sitä pitkän iän salaisuutta.

Suomalaiseksi vastineeksi miellän porkkanan, kun sekin on oranssi. Molempi parempi.


Mitä tahansa saa aikaan, niitä voi ripotella lounasrasioihin. Ei tarvitse montaa kertaa kokata samana päivänä.



Lounasrakennelmista saa paljon mielenkiintoisempia kun keittää kaikki: sekä riisit, perunat että spagetit.  

Joskus silti on vain hyvä välttää isoa urakkaa, ja tehdä vain yksi ruoka kerrallaan.

Keittiöjumi voi alkaa siitäkin, kun innostuu joka kerta liikaa. Ne ruuat pitää laittaa poiskin, ja mitä vahvempi muisto jää edellisestä urakasta, sitä enemmän voi haluta välttää seuraavan.

Joskus voi vain pitää yksinkertaisena asiat, se on keittiöjumin estovinkki nro 8.




Ruokajuomaksi joko vesi tai mehu. Ainainen, ei kaikkien mielestä miellyttäväkään tehtävä, on marjojen syönti. Kukapa haluaisi aina kirpeitä marjoja syödä?

Mutta blenderissä jälleen pikamehu. Kun ei suodata, saa kuidun mukana. 
Usein saa lukea erilaisia sulatusohjeita, että millä tekniikalla marjoista poistuu vähiten vitamiineja.

Kaikista vähiten poistuu, kun ei sulata ollenkaan, vaan kulauttaa tämän jääkylmänä. Jos haluaa suodattaa, niin saa silti varmasti enemmän vitamiinia, kuin jos ei käyttäisi marjoja lainkaan.


Vinkki 9

Monipuolisuus on valttia, mutta keittiöjumissa se vaatimus saattaa saada jumittamaan vielä enemmän. Jos ajattelee, että jokainen ateria on oltava täydellinen ravintoympyrä, niin hulluksihan siinä tulee.

Lisäksi yksi on se proteiinivaatimus, että muista vegaanin proteiininlähde.

Tämän jumin selättäminen avaa paljon ovia. Jos ajattelee vain, että kaikessa on proteiinia ja kokonaisuus ratkaisee, niin jokaisella aterialla ei ole pakko olla palkokasveja.

Ainakaan nyt, kun en itse ainakaan satu olemaan kasvuiässä, ja liikuntakin on välillä vain  kerrostalokorttelin kiertäminen ja sohvalta nousu. Ja jos palkokasveja haluaa, jotka ovat todella hyviä ruokia, niin kikhernetölkin avaaminen ja siitä lusikallinen ruokaan: Tosi helppo.


Keittiöjumin estovinkki 10. Jälkiruoka. 


Itselläni ainakin jälkiruoka on usein pakko olla. Taatelipaketista suikale hedelmäveitsellä, tai sitten omena-banaanikippo.


Tässäkin blogissa on kakkureseptejä, ja muita, mutta aina nekään eivät auta jos kokkaamisessa on jumi.
Jos ei saa kaapinovia auki, niin miten alat tekemään kakkua, leivoksia, pullaa?

Mutta ehtii myöhemminkin tehdä yhden kunnollisen jälkiruuan.

Jos banaanilla ja omenalla selviää, se on jo hyvä. Olen kuitenkin huomannut, että joskus tarvitaan se taateli, tai suklaapala, koska aivot jotenkin vain haluavat "parempaa" eli makeampaa.

Jos maha on niin täynnä, ettei sinne mahdu kuin se kaloritihein mahdollinen juttu, eli pähkinä, suklaa tai taateli, niin se kertoo että nälkähän ei ole. Mutta joskus on oikeasti pakko. Ei siinä kuunnella aina mitään vatsa 80% täynnä - suosituksia.


 
Vatsa tulee joskus 110% täyteen, ja vielä pitää ahtaa se yksi pähkinä. Mutta elämä on taistelua, ja taistelut on hyvä valita. Kaikkia taisteluita ei ole tarkoituskaan voittaa, ja se on mukavaa.

Kiitos kun luit, ja toivottavasti inspiroiduit. Oli ja on laittamattakin niin monta kuvaa, että hyvä ettei kovalevy kohta jo paukahda tietokoneesta. Keksin uudelleen taas tällä viikolla bataatin, eri sanajärjestyksellä vain perustelut. 

Taatelia etsin, ja löysin kaapista vain sen leivontataatelin. Samat lätytkin, mutta vaihdoin vain jauhot. Monipuolisuus tapahtuu vahingossa.

Seuraavaksi ruokaostoksia, sitten kun laskelmat ovat valmistuneet.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - 800 grammaa kasviksia päivässä

Nyt on mediassa puitu uutta ravitsemussuositusta. Puoli kiloa kasviksia ei enää riitä päivässä, vaan on syötävä 800 g. Testasin, miltä se voisi näyttää. Suunnittelin että tämähän on helppoa. Kun on kokokasvisruokavaliolla, niin eihän sitä muuta syödäkään, ja näin ollen suositus saavutetaan leikiten. Kokosin astiaan hevi-tuotteita jääkaapista. Laitoin ihan puntarille, taarasin ja katsoin että tuleeko 800 g. Sitten tietysti piti syödäkin. No, ei se ihan niin helppoa ollutkaan saada syötyä säntillisesti saman päivän aikana kaikki, mitä sain 800grammaan mahtumaan. Keksin aloittaa tämän testin vasta, kun olin jo aamupalat syönyt.  En siis testannut mitenkään kellon mukaan syödä näitä aamusta alkaen. Tein kuitenkin ruuaksi niin, että noin 24 h sisällä tuli syötyä tämä koko kasa, sitten lopulta. Se suositus oli 500-800g päivässä? Mennään nyt sen isomman numeron mukaan. Otin ensin ison lantun, ja luulin että tässä on suurin osa siitä kahdeksastasadasta grammasta. Ei ollutkaan, kuin vasta p...

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ...

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain koko...

WFPB - Ruokaostokset 100 € - Marraskuu 3 ja 4, 190 €/kk

Nyt kävin joulushoppailemassa ruokaa. Tuli ostettua papuja 38 tölkkiä, jos laskin oikein, eli riittävästi papuja. Tuli myös linssejä ja tavallisia herneitä. Ostin myös kympillä uutta vähän ehkä ei-kokarua herkkua. Katsotaan se viimeisenä, koska siitä pitää ravintoarvotkin vilkaista. 10 kg perunaa, olikohan 10 kg hedelmää ja vihannesta, juureksia. Tämä on niin pitkä lista, että äkkiäkös lasken hutikin. 100-105 euroa sain laskettua ostosten hinnaksi. 13 siitä meni marjoihin. Oli aika täydentää mustikkavarantoja, kun jäi syksyllä poimimatta marjat. Nyt on vähän kotivaraakin taas, sitähän suositellaan ylläpidettävän aina. =5,08 € Pirkka perunat 0,5 €/kg x4 kg = 2 € Kurkkusalaatti 0,360g x 5,97 €/kg= 2,15 € Kotimaiset omenat hävikkipussissa 1 €/kg = 0,93 € = 5,2 € Kaurahiutale 0,98 €/kg Crownfield pikakaurahiutale 0,39 €/500g x 2 = 0,78 €/kg Mustapapu 2 x 0,74 € = 1,48 € Tomaattimurska 500g/ 0,98 € = 1,96 €/kg 2,29 € Meinasi unohtua välistä. Luomu täysjyvävehnäjauhoa 1 kg. Ylistalon herne...

WFPB - Lanttu, porkkana, kaali - Hyvä currymaustettu ruoka

Pieni resepti-idea lauantai-iltana. Muistuttaa tosin enemmän arkipöperöä. Yritin parhaani, ja yleensä tämä on onnistunut paremminkin. Tähän saa menemään lanttua, porkkanaa ja kaalia. Inkivääri sopii tähän, yllätys kyllä. Tänään tämä ei ollut niin hyvää kuin muistin. Voi tätä silti syödä, ja vaihtamalla jauhetun inkiväärin tuoreeseen saa lisää luksusta. Tummat sarvimakaronit voi vaihtaa putkipastaan tai muuhun. Mielellään täysjyväisiin, jotta ne eivät pehmene liikaa.  Vettä tarpeen mukaan, niin että peittyy N. kilo yhteensä kasviksia: Lanttua, porkkanaa kaalia 1 tölkki kikherneitä (valkoiset isot pavutkin sopivat) n. 6 dl tummaa makaronia, tai täysjyväpastaa 2 purkkia tomaattimurskaa, tai paseerattua tomaattia 1 rkl taatelia. Taatelia voi laittaa, että makeuttaa hieman lisää. Ensin laitetaan lanttua ja porkkanaa kiehumaan mausteiden kera. Kun ne ovat vähän pehmenneet, lisätään pilkottu kaali. Peitetään sen verran vedellä, että eivät kiehu kuiviin. Kansi voi olla kiinni tai auki....

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, ...

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40...