Näistä sitten sain idean, että tehdäänpä ihan tavallisista ruuista taas postaus, laitan kuvia ja välitekstejä. Näkökulmana sekä aamiainen, että keittiöjumi.
Tässä blogissa haluan pitää myös edullisen ruuan lippua korkealla, joten tehdään ruoka alusta asti itse. Olen jättänyt vegaaniset jogurtit ja erilaiset valmistuotteet kauppaan. Paitsi hillo ja suklaa on pienessä roolissa. Kasvimaitoa ostin, se on puuron kastike. Kasvimaitoa voi kaataa lettutaikinaan, jos uhkaa jäädä vanhentumaan.
Helppo lättytaikina:
- 2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
- 2,5 dl vettä/nestettä
- pala banaania muusattuna
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl
Käytän 1 min 45 sek. ajastusta paistaessa, per yksi lätyn puoli, levy nelosella tai viitosella.
Sama taikina kuin viimeksi ja joka kerta. Öljyä ei tarvita, pinnoitetulla pannulla onnistuvat ilmankin.
Keittiöjumin yksi syntymälähde on sotku. Kun ei käytä öljyä, on keittiö niin siisti ja puhdas aina. Jos olet jo jättänyt öljyn ja paistorasvat, niin tämä ei tietenkään pelasta enää, koska tähänkin voi tottua.
Jää kuitenkin pois monet turhat karsinogeenit siitä, kun öljy vahingossa kuumenee liikaa. Niin kävi minulle ennen joskus, enkä tajunnut edes ihmetellä.
Viitsii aloittaa tekemään, kun tietää että vesihuuhtaisulla kaikki puhdistuu. Keittiöjumin estoon vinkki nro 1 on siis, että lisätty prosessoitu rasva mäkeen. Ihan surutta. Tilalle: Pähkinät, siemenet, pellavarouhe.
Laitoin nyt ohrajauhoja aamiaislättyihin, koska piti käyttää ne loppuun. Ohrajauhoillakin siis onnistuu, kun on pikakaurahiutaleita pehmentämässä.
Mieluiten käytän täysjyvägrahamia, ja saatan lisätä joukkoon vähän hiivaleipäjauhoja keventämään makua.
Mittaan tuollaiseen 2,5 dl mitta-astiaan kaurahiutaleita, jauhoja, leivinjauhetta ja suolan. Samalla mitta-astialla lisään niin ikään 2,5 dl vettä.
Banaaninpalat sulatin pakkasesta. Raakaakin banaania voi käyttää mikrossa ennen muusaamista, niin se on helpompi litistää.
Omenasosekin kävisi, 1-2 rkl.
Kootessa aamiaislautaselle vähän sitä sun tätä, nämä menevät kuitenkin todella komeasti.
Ohuiden tavallisten lättyjen paistamisessa tarvitaan mielestäni hieman enemmän kärsivällisyyttä.
Amerikkalaistyylinen pannukakkutaikina ei ole niin herkkä menemään pieleen, ja voi kiireessäkin tai etenkin mielenkiinnon loppuessa sohia nämä valmiiksi.
Keittiöjumin selätykseen vinkki nro 2,
Tästäkin pinosta jää yli muutama, niin saa sitten iltapalaksikin.
Seuraavaksi miettii luonnollisena jatkumona, että perunoille voisi laittaa kastikkeen.
Kun keitän ilman suolaa, näistähän tulee täysin mauttomia moneen makuun. Mutta loraus ketsuppia ja ripaus mustapippuria, tai sitten paseerattu tomaatti-purkista loraus, niin nämä saa maukkaammaksi, ja jälleen sekoitettua vielä irtonaisemmiksi.
Keittiöjumivinkki nro 4
Keitän ensin linssit ja porkkanat kypsiksi vähässä vedessä, lisään tomaatin vasta lopuksi.
Porkkanan voi korvata bataatilla. Se vasta hyvää onkin! Niissä riittää kuutiointi, raastaminen ei nopeuta olennaisesti, kun bataatti kiehuu muutenkin pian.
No näinhän se on, mutta näin yksin asuvana olen huomannut, että hävikki pysyy loitolla parhaiten, kun en osta liian montaa eri laatua yhtä aikaa.
Keittiöjumitusvinkki 5
Neljää eri kasvia. Varmasti yksikin riittäisi pitämään kehon kohtuullisen hyväkuntoisena seuraavaan ateriaan asti. Helpompi näitä eri kasvilajeja on lisätä, kuin vähentää. Se tapahtuu kaupassa, kun valitsee ensi kerralla erin.
Keittiöjumivinkki 6:
Itse en ole kokeillut, ja palkokasveja tulee sitten muihin ruokiin.
Vinkki jumia vastaan 7:
Mutta ei se vieläkään kallista ole, jos on todella saatava keittiöjumitus loppumaan. Nälkä kurnii vatsassa, eikä mitään ruokaa valmiina. Bataatti on siitä parasta, että se on oikeasti ruoka joka ei tarvitse mausteita, ainakaan omasta mielestäni. Makuasioita toki, sitähän ei voi kiistää.
Joskus voi vain pitää yksinkertaisena asiat, se on keittiöjumin estovinkki nro 8.
Mutta blenderissä jälleen pikamehu. Kun ei suodata, saa kuidun mukana.
Kaikista vähiten poistuu, kun ei sulata ollenkaan, vaan kulauttaa tämän jääkylmänä. Jos haluaa suodattaa, niin saa silti varmasti enemmän vitamiinia, kuin jos ei käyttäisi marjoja lainkaan.
Vinkki 9
Ainakaan nyt, kun en itse ainakaan satu olemaan kasvuiässä, ja liikuntakin on välillä vain kerrostalokorttelin kiertäminen ja sohvalta nousu. Ja jos palkokasveja haluaa, jotka ovat todella hyviä ruokia, niin kikhernetölkin avaaminen ja siitä lusikallinen ruokaan: Tosi helppo.
Keittiöjumin estovinkki 10. Jälkiruoka.
Jos banaanilla ja omenalla selviää, se on jo hyvä. Olen kuitenkin huomannut, että joskus tarvitaan se taateli, tai suklaapala, koska aivot jotenkin vain haluavat "parempaa" eli makeampaa.
Kommentit
Lähetä kommentti