Siirry pääsisältöön

WFPB - Ohrapannarit - Aamiaisvinkit ja keittiöjumin selättäminen

Pientä aamupalaa. Tässä postauksessa lättyresepti ja aamiaisvinkkiä, sekä helpotusta keittiöjumin selättämiseen. Keittiöjumiksi sanon nyt sitä tilannetta, että ei tiedä mitä laittaisi ruuaksi, vaikka kaapit olisivat täynnä raaka-aineita. 

Viime viikonloppuna tein kokkausurakan, jossa tein heti ensimmäisenä lätyt, perunat, makaronit, riisit ja kastikkeen. Uuniperunoita oli myös, toiseen aamupalaan.

Näistä sitten sain idean, että tehdäänpä ihan tavallisista ruuista taas postaus, laitan kuvia ja välitekstejä. Näkökulmana sekä aamiainen, että keittiöjumi.

Pitkään lukeneille voi taas tulla kertausta, mutta itsehän olen bloginteko jumissa. 
Voisin oikeastaan sanoa, että ilman tätä blogia tekisin vieläkin enemmän samoja ruokia, enkä keksisi useinkaan uusia reseptejä. En ainakaan usko, vaikka kukapa sen tietää.

Tässä blogissa haluan pitää myös edullisen ruuan lippua korkealla, joten tehdään ruoka alusta asti itse. Olen jättänyt vegaaniset jogurtit ja erilaiset valmistuotteet kauppaan. Paitsi hillo ja suklaa on pienessä roolissa. Kasvimaitoa ostin, se on puuron kastike. Kasvimaitoa voi kaataa lettutaikinaan, jos uhkaa jäädä vanhentumaan.


Lätyn päälle voi tehdä itse mansikkakeitoksen suurustamalla veden, vähän sokeria jos käyttää, ja mansikoita. Olen huomannut että kirpeähkötkin mansikat muuttuvat tarpeeksi makeiksi, kun ne kuumentaa.


Helppo lättytaikina:

  • 2,5 dl yhteensä (pika)kaurahiutaleita ja jauhoja
  • 2,5 dl vettä/nestettä
  • pala banaania muusattuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • tilkka etikkaa, esim. 1/4 teelusikallista, TAI omenasiiderietikkaa 1 rkl

Käytän 1 min 45 sek. ajastusta paistaessa, per yksi lätyn puoli, levy nelosella tai viitosella. 

Sama taikina kuin viimeksi ja joka kerta. Öljyä ei tarvita, pinnoitetulla pannulla onnistuvat ilmankin.

Keittiöjumin yksi syntymälähde on sotku. Kun ei käytä öljyä, on keittiö niin siisti ja puhdas aina. Jos olet jo jättänyt öljyn ja paistorasvat, niin tämä ei tietenkään pelasta enää, koska tähänkin voi tottua.

Jää kuitenkin pois monet turhat karsinogeenit siitä, kun öljy vahingossa kuumenee liikaa. Niin kävi minulle ennen joskus, enkä tajunnut edes ihmetellä.

Viitsii aloittaa tekemään, kun tietää että vesihuuhtaisulla kaikki puhdistuu. Keittiöjumin estoon vinkki nro 1 on siis, että lisätty prosessoitu rasva mäkeen. Ihan surutta. Tilalle: Pähkinät, siemenet, pellavarouhe.


Laitoin nyt ohrajauhoja aamiaislättyihin, koska piti käyttää ne loppuun. Ohrajauhoillakin siis onnistuu, kun on pikakaurahiutaleita pehmentämässä. 

Mieluiten käytän täysjyvägrahamia, ja saatan lisätä joukkoon vähän hiivaleipäjauhoja keventämään makua.

Mittaan tuollaiseen 2,5 dl mitta-astiaan kaurahiutaleita, jauhoja, leivinjauhetta ja suolan. Samalla mitta-astialla lisään niin ikään 2,5 dl vettä.

Banaaninpalat sulatin pakkasesta. Raakaakin banaania voi käyttää mikrossa ennen muusaamista, niin se on helpompi litistää.

Omenasosekin kävisi, 1-2 rkl.


Pannarimalliset ohraletut eivät mielestäni ole niin hyviä, kuin perinteiset täysin litteät lätyt. Ne onnistuisivat ihan vaikka puolet kauramaitoa, puolet hiivaleipä- tai tavallisia vehnäjauhoja.

Kootessa aamiaislautaselle vähän sitä sun tätä, nämä menevät kuitenkin todella komeasti.

Ohuiden tavallisten lättyjen paistamisessa tarvitaan mielestäni hieman enemmän kärsivällisyyttä.

Amerikkalaistyylinen pannukakkutaikina ei ole niin herkkä menemään pieleen, ja voi kiireessäkin tai etenkin mielenkiinnon loppuessa sohia nämä valmiiksi. 

Keittiöjumin selätykseen vinkki nro 2, 

onkin siis tehdä ruokia jotka eivät vaadi täydellistä keskittymistä. Lätytkin voivat joskus olla liian työläät, mutta perunat voivat olla ratkaisu.


Läheskään joka aamu ei ehdi tai halua mitään monimutkaista laitella. Hyvänä puolena on, että tekemällä tarpeeksi aamulla samassa ajassa, voi saada päivän muutkin ateriat ratkaistua. 

Tästäkin pinosta jää yli muutama, niin saa sitten iltapalaksikin. 


Keittiöjumin estovinkki 3: 


Keitä potut. Aina jos on keittiöjumi, niin siinä miettiessä voi jo laittaa perunat kiehumaan. Porkkanoita sekaan, jos sattuu olemaan. Tulee vihannespuolikin samalla.

Tai riisit, tai makaronit. Mitä vain tykkää käyttää. Nämä kun ovat valmiina, alkaa kaikki tapahtua kuin itsestään.
Seuraavaksi miettii luonnollisena jatkumona, että perunoille voisi laittaa kastikkeen.

Jos kuitenkaan ei sitä saa tehtyä, perunoita voi jo heti aloittaa syömään. Lettujen kanssa, salaatin kanssa, tai ihan tuosta noin vain. 

Perunoissa on 10% proteiinia, joka on ihmiselle ihanteellinen ruuan koostumuksessa. On rautaa ja jopa C-vitamiinia. Eli ei tarvitse murehtia, että pitäisi ostaa kalliita proteiinituotteita. Voi ihan hyvin ottaa nälkäänsä muutaman perunan jo, ja miettiä myöhemmin loput.



Perunat voi myös lykätä uuniin. Uuniperunat on ensimmäinen, mitä yleensä keksin keittiöjumissa. Ne ovat tarpeeksi helpot, mutta myös maistuvat. Saa sen paistuneen tuoksun aikaiseksi, joka nostaa ruokahalun.





Täysjyvärakettispagetin huuhtelen siivilässä keittämisen jälkeen, ettei mene paakkuun. Viimeksi olikin spagettijuttuja enemmän.

Kun keitän ilman suolaa, näistähän tulee täysin mauttomia moneen makuun. Mutta loraus ketsuppia ja ripaus mustapippuria, tai sitten paseerattu tomaatti-purkista loraus, niin nämä saa maukkaammaksi, ja jälleen sekoitettua vielä irtonaisemmiksi. 


Keittiöjumivinkki nro 4


Lyhyen kypsymisajan omaavia tuotteita.

Tässä on mainio paketti keittiöjumia varten.
Punaiset linssit ja isommalla raastimen puolella raastettu porkkana. Purkki paseerattua tomaattia.

Keitän ensin linssit ja porkkanat kypsiksi vähässä vedessä, lisään tomaatin vasta lopuksi. 

Porkkanan voi korvata bataatilla. Se vasta hyvää onkin! Niissä riittää kuutiointi, raastaminen ei nopeuta olennaisesti, kun bataatti kiehuu muutenkin pian.


Tällä kertaa nämä mausteet, Vähän sitä sun tätä, pääasia että on jotain vihreää, ja jotain tulista. Muutama pinaattipallero, minkä tahansa salaatin tai ruukkuyrtin loput. Tuorekurkkua ja vaikkapa jokin muukin paputölkki, linssien lisäksi.


Ensin annoin kiehua näin puuroksi, ja lisäsin sitten tomaattia. Yksi tai kaksi purkkia.




Kun ne perunat on keitetty, niin se on jo askel eteenpäin. Kastikkeen voi tehdä myöhemminkin.


Pakasteparsakaalit keittyvät nopeaa mikrossa tai hellalla. Pakastevihannesten käyttö on myös hyvä keino keittiöjumissa. 

Esimerkiksi paprika on usein edullisempaa pakasteesta, kuin tuoreena. Pakastetuista ei mene kasvinosia hukkaan, joten voi saada enemmän vastinetta rahalle.



Jos haluaa luomuvihanneksia suosia: Viimeksi katsoin Prismassa, että luomuparsakaali oli jopa halvempaa pakasteesta, kuin tavallinen ei-luomu tuoreena. Kuvassa Lidlin pakastevihannespusseja. En muista siellä nähneeni vielä luomuja.



Monipuolisuudesta puhutaan paljon. Montaa eri kasvilajia pitäisi syödä.

No näinhän se on, mutta näin yksin asuvana olen huomannut, että hävikki pysyy loitolla parhaiten, kun en osta liian montaa eri laatua yhtä aikaa. 


Keittiöjumitusvinkki 5


Tee salaatin syömisestä helppoa, ja tee vaikka hedelmäveitsellä yksi annos per ateria. Ei tarvitse tehdä isoa määrää jolloin kaalinpalaset tipahtelevat leikkuulaudalta. Eikä näitä salaatteja oikeasti kaikki jaksa välttämättä paljoa syödäkään. Erilaisilla kastikkeilla, siemenillä ja kuivahedelmillä saa parannettua salaattia, mutta aikansa ja määränsä näitä jaksan puputtaa.

Jos haluaa säilyttää valmiiksi tehtyä salaattia, kannattaa pirskottaa sitruunaa tai omenasiiderietikkaa.




Välillä ihmettelen ostoskoriani, että "eihän tässä ole kuin pelkkää.." ja tuntuu, että aina on ne samat.
Mutta kun lähtee salaattiakin kokoamaan, on monta kasvia jo. Tähän tulee kurkkua, kaalta, persiljaa, mahdollisesti omenaa, porkkanaa.

Neljää eri kasvia. Varmasti yksikin riittäisi pitämään kehon kohtuullisen hyväkuntoisena seuraavaan ateriaan asti. Helpompi näitä eri kasvilajeja on lisätä, kuin vähentää. Se tapahtuu kaupassa, kun valitsee ensi kerralla erin.



Jos aamulla on paljon muuta tekemistä, mittaan haudutuspataan kiehuvaa vettä ja kaurahiutaleita ohjeen mukaan, esim 4 dl kaurahiutaleita ja litra vettä, kansi päälle ja naps. Yhdelle riittäisi vähempikin.

Kyllähän tämä kattilassa tulee viidessä minuutissa, mutta näin saa kädet vapaaksi. 

Haudutuspata on aika nopea keittämään, jos vesi on valmiiksi kiehuvaa ja muistaa heti napsauttaa tämän päälle.


Puurosta tulee maha nopeaa täyteen, joten on haaste ehtiä syödä tarpeeksi. Yleensä pari lautasellista takaa itselleni riittävän jaksamisen seuraavaan ateriaan asti.

Jos on lisänä perunaa, pannaria, kastiketta, spagettia, parsakaalia, niin ähky on kuitenkin melkein väistämätön jo muutamasta lusikallisesta.  

Keittiöjumivinkki 6: 

Aamupalana monet ovat puuroa tottuneet syömään, eikä käsitykseni mukaan haittaa vaikka sama tapa jatkuisi koko elämän.
Ei ole pakko syödä eri aamupalaa, jos sama rutiini auttaa joka päivän aloittamaan. 

Päälliseksi riittäisi vitamiinin puolesta varmaan jo marjat, mutta voi laittaa muutakin.

Puuroon voi keittää esimerkiksi punaisia linssejä sekaan, jos haluaa aloittaa aamunsa myös palkokasveilla.

Itse en ole kokeillut, ja palkokasveja tulee sitten muihin ruokiin. 


Vinkki jumia vastaan 7: 


Bataatti

Taas uuniin, 20 minuuttia, 200 C. 

Bataatista olen huomannut, että se ei ole edullisin vaihtoehto koska kilohinta on yli kaksinkertainen perunaan verrattuna.

Mutta ei se vieläkään kallista ole, jos on todella saatava keittiöjumitus loppumaan. Nälkä kurnii vatsassa, eikä mitään ruokaa valmiina. Bataatti on siitä parasta, että se on oikeasti ruoka joka ei tarvitse mausteita, ainakaan omasta mielestäni. Makuasioita toki, sitähän ei voi kiistää. 

Bataatin kanssa käy joskus niin, että vaikka se olisi kuinka iso, se on kohta syöty. Joten ehkä voi keittää riisit tai paistaa perunat hätävaraksi vielä.


Vähän kuivahtivat perunat. Ei ollut sopiva lajike, mutta hyviä silti. 

Mainio aamiaisidea, jos vaikka puuro ei ole se oma juttu. Tässä on ruoka, jonka voi syödä vaikka joka päivä. Bataattia rummuttavat monet, jotka hakevat sitä pitkän iän salaisuutta.

Suomalaiseksi vastineeksi miellän porkkanan, kun sekin on oranssi. Molempi parempi.


Mitä tahansa saa aikaan, niitä voi ripotella lounasrasioihin. Ei tarvitse montaa kertaa kokata samana päivänä.



Lounasrakennelmista saa paljon mielenkiintoisempia kun keittää kaikki: sekä riisit, perunat että spagetit.  

Joskus silti on vain hyvä välttää isoa urakkaa, ja tehdä vain yksi ruoka kerrallaan.

Keittiöjumi voi alkaa siitäkin, kun innostuu joka kerta liikaa. Ne ruuat pitää laittaa poiskin, ja mitä vahvempi muisto jää edellisestä urakasta, sitä enemmän voi haluta välttää seuraavan.

Joskus voi vain pitää yksinkertaisena asiat, se on keittiöjumin estovinkki nro 8.




Ruokajuomaksi joko vesi tai mehu. Ainainen, ei kaikkien mielestä miellyttäväkään tehtävä, on marjojen syönti. Kukapa haluaisi aina kirpeitä marjoja syödä?

Mutta blenderissä jälleen pikamehu. Kun ei suodata, saa kuidun mukana. 
Usein saa lukea erilaisia sulatusohjeita, että millä tekniikalla marjoista poistuu vähiten vitamiineja.

Kaikista vähiten poistuu, kun ei sulata ollenkaan, vaan kulauttaa tämän jääkylmänä. Jos haluaa suodattaa, niin saa silti varmasti enemmän vitamiinia, kuin jos ei käyttäisi marjoja lainkaan.


Vinkki 9

Monipuolisuus on valttia, mutta keittiöjumissa se vaatimus saattaa saada jumittamaan vielä enemmän. Jos ajattelee, että jokainen ateria on oltava täydellinen ravintoympyrä, niin hulluksihan siinä tulee.

Lisäksi yksi on se proteiinivaatimus, että muista vegaanin proteiininlähde.

Tämän jumin selättäminen avaa paljon ovia. Jos ajattelee vain, että kaikessa on proteiinia ja kokonaisuus ratkaisee, niin jokaisella aterialla ei ole pakko olla palkokasveja.

Ainakaan nyt, kun en itse ainakaan satu olemaan kasvuiässä, ja liikuntakin on välillä vain  kerrostalokorttelin kiertäminen ja sohvalta nousu. Ja jos palkokasveja haluaa, jotka ovat todella hyviä ruokia, niin kikhernetölkin avaaminen ja siitä lusikallinen ruokaan: Tosi helppo.


Keittiöjumin estovinkki 10. Jälkiruoka. 


Itselläni ainakin jälkiruoka on usein pakko olla. Taatelipaketista suikale hedelmäveitsellä, tai sitten omena-banaanikippo.


Tässäkin blogissa on kakkureseptejä, ja muita, mutta aina nekään eivät auta jos kokkaamisessa on jumi.
Jos ei saa kaapinovia auki, niin miten alat tekemään kakkua, leivoksia, pullaa?

Mutta ehtii myöhemminkin tehdä yhden kunnollisen jälkiruuan.

Jos banaanilla ja omenalla selviää, se on jo hyvä. Olen kuitenkin huomannut, että joskus tarvitaan se taateli, tai suklaapala, koska aivot jotenkin vain haluavat "parempaa" eli makeampaa.

Jos maha on niin täynnä, ettei sinne mahdu kuin se kaloritihein mahdollinen juttu, eli pähkinä, suklaa tai taateli, niin se kertoo että nälkähän ei ole. Mutta joskus on oikeasti pakko. Ei siinä kuunnella aina mitään vatsa 80% täynnä - suosituksia.


 
Vatsa tulee joskus 110% täyteen, ja vielä pitää ahtaa se yksi pähkinä. Mutta elämä on taistelua, ja taistelut on hyvä valita. Kaikkia taisteluita ei ole tarkoituskaan voittaa, ja se on mukavaa.

Kiitos kun luit, ja toivottavasti inspiroiduit. Oli ja on laittamattakin niin monta kuvaa, että hyvä ettei kovalevy kohta jo paukahda tietokoneesta. Keksin uudelleen taas tällä viikolla bataatin, eri sanajärjestyksellä vain perustelut. 

Taatelia etsin, ja löysin kaapista vain sen leivontataatelin. Samat lätytkin, mutta vaihdoin vain jauhot. Monipuolisuus tapahtuu vahingossa.

Seuraavaksi ruokaostoksia, sitten kun laskelmat ovat valmistuneet.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl