Siirry pääsisältöön

WFPB - 1 €/kg tai alle - Edullisimmat kasvisruoat

Ruuan hinta kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan. Välillä sen tulisi vielä olla terveellistäkin.

Selvitin, mikä ruoka olisi tällä hetkellä aidosti halvinta. Mitä ruokia saa tällä hetkellä hintaan 1 €/kg tai alle? Kävin ostamassa tuotteita.

Kriteerinä ostoksille alle 1€ kilohinnan lisäksi oli, että suunnilleen kokokasvisruokaa. Prosessoimatonta siltä osin, ettei ainakaan rasvaa, suolaa ja sokeria olisi lisätty. 

Ruokia kaikkein tärkeimmistä ruokakategorioista, eli tärkkelys ja vihannes. Niin että saa täydet ateriat koottua, lämmin ruoka ja raaka salaatti. Tärkkelyskategoria sisältää minulla palkokasvitkin.

Mistään pähkinöistä ja siemenistä en haaveillut tässä kokeilussa. Oletetaan siis nyt aterioita kootessa, että kaapissa on jo hyvien rasvojen lisälähde esim. pellavansiemenrouhe, ja myöskin perusmausteet. 

Ohitin monet hyllyt kaupassa kokonaan, kuten vaikkapa leipähyllyt ja pakastevihannesosaston. Mausteet ja marjat jäivät myös ulkopuolelle, koska niitä ei saa kaupoista nyt eurolla kilo. Tai jos löytyy, se on hyvä tuuri se.

Reissut kauppaan viikonloppuna ja alkuviikosta. Eletään heinäkuuta 2023. 

Paljon näkee nyt tarjouksia, että euron kappale, ja euron se ja tämä. Mutta kun alkaa katsoa mainostettujen tuotteiden todellista kilohintaa, se on usein eurosta hyvin kaukana. Voi olla jopa vitosen, tai vaikka kuinka paljon enemmän.

Tähän en kelpuuttanut kappalehintoja, vaan pelkät kilohinnat kriteeriksi.

Euron kilolta maksavaa ruokaa saa kympillä kymmenen kiloa. Se on merkittävä massa, vaikka kaloritiheys vaihteleekin eri kategorioissa. 


= 3,96 €


 • K-Menu - spagetti 0,99 €/kg.
 • Golden Sun Riisi, 0,88 €/kg 2 kg = 1,75 €/pss
 • Golden Sun Riisi Parboiled 0,95 €/kg

Saalista eri kaupoista. Prismassa olisi ollut verkkokaupan mukaan Xtra - riisiä alle eurolla kilo, mutta en löytänyt paikanpäältä.

Verkkokaupassa näkyi Xtra Spagettia, hintaan 0,79 €/kg, sekin sattui olemaan loppu. Pastaosastohan on nyt vähän tyhjänä monessa kaupassa. 

Citymarketissa tuo K-Menu oli myös sen 0,79 €/kg.

Valkoiset riisit ja pasta: Hyvää ruokaa sinänsä, että mitään pahaa ei ole lisätty, mutta ei täydellistä koska jotain hyvää on poistettu. Eli kuitua on poistettu näistä. Eivät nämä ravintoarvoiltaan täysin olemattomia silti ole, mutta täysjyvähän on yleensä suositellumpi vaihtoehto. Itse syön tyytyväisenä nämä, mutta tätä ei kannata ottaa nyt ravitsemusneuvontana. Yhdistelen hintatietoisuutta ja ruokavaliota nyt, eivätkä ne aina kohtaa täydellisesti.

Jauho-osastolla käväisin, ja löytyi alle eurolla valkoisia vehnäjauhoja. Nyt en ostanut sitä 2 kg säkkiä kotiin. Halvin taisi olla Xtra, 0,55 €/kg. 

Jos haluaa edullisesti jauhoja, mutta korkean kuitupitoisuuden, niin yleensä ruis- ja ohrajauhot ovat edullisia, ja sisältävät paljon kuitua. Alle euron kilohintaan niitä ei nyt löytynyt.


= 0,49 €

 • Rainbow Herneet 0,98 €/kg, 500 g=  0,49 €
Prismassa oli näitä englantilaisia herneitä halvalla. Lidlistä tai K-Supermarketista en löytänyt herneitä tai muitakaan palkokasveja alle eurolla kilo. 

= 2,68 €

 • Yleisperunapussi 0,85 €/kg,  2kg = 1,69 €
 • Varhaisperuna Annabelle 0,99 €/kg

Lidlistä saa yleensä perunoita alle 1 €/kg, mutta nyt sattui olemaan vain yli euron kilo maksavia uusia perunoita.

Prismasta löytyi useampaakin laatua alle eurolla/kilo.

K-Supermarketissa tämä Annabelle-pussi sattui olemaan tarjouksessa. Silmään ei osunut yhtään muuta perunaa, joka olisi alle eurolla/kg lähtenyt sinä päivänä.= 0,49 €

 • Pikakaurahiutale 0,49 €/500g, 0,98 €/kg

Prismassa ja Lidlissä oli molemmissa 0,49 €/500g, eli alle 1 €/kg pikakaurahiutaleita. Lidlissä pitää vain huomioida, että se sininen paketti maksaakin 0,95 €, ja halvin oli tämä väritön paketti.

K-Superissa oli vastaava tuote melkein, mutta yli meni. Cittarista varmaan löytyy K-Menua myös.

Pikakaurahiutale on pitemmälle prosessoitua kuin viiden minuutin hiutale, mutta tästä ei ole kuitua kuitenkaan poistettu. Eikä tietenkään lisätty mitään rasvaa ja suolaa.= 1,48 €
 • Xtra Tomaattimurska 0,37 €/400g, 0,93 €/kg
 • Baresa Tomaattimurska0,37 €/400g, 0,93 €/kg
Prismassa ja Lidlissä oli alle 40 snt /purkki tomaattimurskaa. 
Näihin ei oltu lisätty suolaa eikä sokeria.

K-Superista, ainakaan tästä lähimmästä, ei löytynyt vastaavaa tuotetta alle eurolla. Citymarketista saisi K-Menu tomaattimurskaa 0,98 €/kg.

Näistä suosittelen Xtra-versiota, koska oli se rinkula, mistä saa purkin auki.

Lidlin purkkien avaamiseen tarvittiin purkinavaajaa.


= 1,98 €

 • Pirkka Kesäporkkanat 0,99 €/kg
 • Suomalainen kesäkurpitsa 0,99 €/kg

Nämä olivat sen hetkisiä tarjouksia, ja sattumalta juuri silloin voimassa. Porkkanat K-Superissa, ja kesäkurpitsat Lidlissä.

Yleensä vastaaviin euron juures-ja vihannestarjouksiin kuitenkin törmää aika usein. En siis löytänyt mitään normaalihinnalla alle euron kilo, jopa kaali oli sen yli. 

Kesäkurpitsoja ostin kolme kiloa, mutta tässä nyt merkkasin vain kilon.
Hedelmäsaalis oli tämä.

Minimanista löytyi banaanitarjous, 1 €/kg.

Onneksi satuin siellä poikkeamaan, muuten olisin jäänyt ilman hedelmää tässä kokeilussa.

Useinhan on saanut niitä puolalaisia omenoita alle eurolla monestakin paikkaa, mutta nyt olivat nekin yli euron.

Siinäpä ostokset. Nämä ostokset maksaisivat n. 12 euroa, jos ottaa heviä tasan kilot.  


Kävin Finelin ruokapäiväkirjassa katsomassa, mitä tuli tärkkelyspitoisista energiaa.
Mitä tärkkelyspitoisia ostoksia nähtiin tässä postauksessa:
 • kilo pastaa, 
 • 3 kg riisiä, 
 • 3 kg perunaa, 
 • puoli kiloa herneitä, 
 • puoli kiloa kaurahiutaleita 
=19745 kcal  

Rasvaa n. 90 g

Jos lasken että 19745 kcal jaettuna 2000 kcal päiväkulutuksella = 9,8. 

Tarkoittaisi, että näillä ostamillani tärkkelyspitoisilla ruuilla pärjäisi melkein 10 päivää, jos hyvin käy. (Vaikea jotenkin uskoa, mutta ehkä puolen tunnin päästä julkaisusta huomaan jonkin ajatus- tai laskuvirheen. Odotan innolla.) 

Kympillä siis periaatteessa voisi helposti saada viikon ruoat, eli energiat ruoan puolesta. Vihanneksia sitten pitää miettiä. Kauanko riittävät kilo porkkanaa, kilo kesäkurpitsaa, ja kilo banaania? Vitamiinia tarvitaan mahdollisesti lisää aina.

Vihanneksia en edes laskenut mukaan Finelissä. Hyvä sentään tietää, että nimenomaan tärkkelyspitoisissa on se tarvittava energia. Proteiiniakin oli 583 g jaettuna 9,8 päivällä = 59 g/pvä, ja vihanneksista tulisi paljon lisää päälle. 

Kiitos kun luit. Toivottavasti sait hyviä vinkkejä tai ajateltavaa, jos kiinnostaa edullinen ruoka.

Seuraavassa postauksessa kuvat ja ohjeet, millaisia ruokia näistä tuli. Kokkasin tietenkin, että voi todeta onko näistä ostoksista mihinkään. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait