Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkuun ruokia - Hyviä ruokavinkkejä

Kesän kokkailut. Kesäkuussa, ja tämä heinäkuun alku myös, menin näillä.

Ruokakuvien jälkeen esittelen lisävinkit. 

On nimittäin tullut uusia Kokaru-aiheisia sivuja ja juttuja, jotka kasvisruoasta kiinnostuneen kannattaa käydä tsekkaamassa. 


1. Spagettiruoka


Ohjeita: 

Spagetti ja tomaattikastike porkkanoilla

10 minuutin ruoka: spagetti ja vihannekset

Spagettiruoka, sisältää myös perunoita

Ensin porkkanat kiehumaan, perunat pian perässä. Pussi täysjyvärakettispagettia ja tölkki kidneypapuja. Pavut ruokaan nesteineen päivineen. Lopuksi purkillinen tai pari paseerattua tomaattia. Tein viiden litran kattilassa, siihen mahtui koko pussi rakettispagettia.

Mausteeksi vähän oreganoa, cayennepippuria ja en muista laitoinko muuta. Maustekaapista ovat loppu ainakin kuivattu persilja ja mustapippuri, mutta reseptisivuilla on tarkempi mausteohje. 

Ei tämä hirveästi tarvitse, kun makeutta tulee porkkanasta, happamuutta tomaatista, ja pavut tuovat mehevää rakennetta. Ketsuppia päälle, tai ravintohiivaa ja yrttejä. 

Lisäys: Porkkanat voi survimella muusata, tai laittaa raasteena


Salaattina on ollut aina siivu kaalta tai kurkkua, tai vähän raastettua porkkanaa. 

2. Keitto





Niin kauan kuin on jauhoja, voi tehdä joko lätyt tai leivät. Samankaltaisia ravintoarvoltaan, joten ihan fiiliksen mukaan. Tänä kesänä olen valinnut leivät.

Välillä leipien kanssa helppo keitto. 

Tässä oli nyt pelkkää porkkanaa, perunaa ja linssejä. Väriksi ja liemeksi paseerattua tomaattia, mausteeksi vaikkapa ruukkupersiljan loput, tai mitä mausteita sattuu olemaan.



Jos tomaattisäilykkeet ovat loppu, peruna-persiljakeittoon ei niitä oikeastaan tarvita. 


3. Riisi- ja perunaruoka



Tämän sapluunaksi käy Linssit ja riisi - resepti.

Pitäisi joskus tehdä oikein reseptin mukaan, ja lukea ohjeita, mutta heittelen aina kouralla mausteita. Näin jokainen risotto on aina edellistä onnettomampi. 

Mutta siihen on ratkaisu: Kun on maustekastike, esim Sriracha, niin kaikki pelastuu. Rouhittu mustapippuri piristää usein myös. Toinen hyvä konsti on laittaa paseerattua tomaattia kunnolla, eli vaikkapa yhden purkin sijaan kaksi.





Hyvältä näyttää. 

Keittiö on ollut vähällä käytöllä. Jatkuvia kokkausbileitä ei ole käynnissä. Silti koko ajan on jotain syötävää.


Haudutuspataan tai kattilaan ruoka tulemaan, sitten lapioin sen rasioihin, ja köllöttelen seuraavan päivän tekemättä keittiössä mitään.

Jos en ole kotona, on mukana silloin leipää ja banaani.

Vaatii haudutuspatakin hieman silti vaivannäköä. Esimerkiksi porkkanat ja vihreät linssit laitan ensin kiehumaan vähään veteen. Sitä joutuu pikkuisen vahtimaan siinä.

Keitän vedenkeittimessä koko ajan lisää vettä, sitä mukaa kun alan lisätä perunoita ja mausteita.

Sitten viimeisenä riisit, ja taas vettä lisää.

En oppinut sittenkään mitään eri keittoaikoja haudutuspadalle, vaikka kuvittelin kirjoittavani listat seinään paljonko missäkin ruuassa kestää.

Saahan sitä kuvitella, mutta tuntuu helpommalta laittaa vain se ruoka.

Jos haluaisin laittaa kaikki yhdellä kertaa samaan pataan, pitäisi välttää raakoja porkkanoita ja vihreitä linssejä. Mutta ne ovat halpaa ja hyvää ruokaa.

Pakastevihanneksilla, tölkkipavuilla ja nopeakeittoisilla riiseillä saisi ruuat, jotka voi kipata kerralla samaan pataan.


Kesän lyömättömimmät kasvisvinkit ovat, että luomukaali on nyt ollut ihan yhtä halpaa, kuin tavallinenkin.

Eilenkin kävin katsomassa K-Supermarketissa, ja siellä sama homma. 

Sekä, että persilja on helppo ja suhteellisen edullinen. Kilohinta sillä voi olla iso jos alkaa sitä miettiä, mutta saa napakkaa vihreyttä jokaiseen lautaseen. Ruoan ei tarvitse olla erityistä, kun tuore yrtti on koristeena. Ja puolukat lisävitamiinina. Ja lähikaupasta jopa löytyi paremmat persiljat, kuin parista marketista.

Hyvin yksinkertaista menoa. Herkkuna Lidlistä ostetut luomuomenat, tosi hyviä. Lisäksi kaakaojauheesta ja Oatlystä tein pari mukillista kaakaojuomaakin. Sokeriakin laitoin tosin.


Enää oli alle pari kiloa perunaa, vihannesten loppuja ja yksi iso porkkana. Riisiä löytyi. Luulin, että on kohta jo sännättävä kauppaan, mutta vielä yksi päivä menee eteenpäin taas.

Valelin vihannekset itse tehdyllä worchestershire-kastikkeella, ja paistoin. Paistoin perunat uunissa samalla ohjeella, kuin kesäinen annos.

Keitin riisinkeittimessä riisiä. 

Peruna-persiljakeitto lopuista kurkuista ja persiljasta. Jos noin viisi ruokaa tarvitsee päivässä, niin hyvin on kasassa. Lisäksihän on puuroa, jos keittää.

20 eurollakin viikossa jo pelkästään näyttää onnistuvan, että koko ajan on mahdollista syödä itsensä ähkyyn. Siihen muutama euro lisää, niin elämästä tulee vielä normaalimpaa. 

Linkit:

Nyt oli avattu uusi sivusto, Kokaru.fi. Siellä on reseptejä kokokasvisruokavaliolle. Kategorioittain jaettu, varmasti helppo löytää mitä etsii.

Toinen ihana sivu on Whole Food Plant Based - Youtube - kanava, Sarailona. Suomenkielinen. Jee!

Kiva juttu, erittäin kiva. 

Kiitos tästä, hyvää perjantaita ja nähdään. Olisi ollut kiva laittaa jokin kukkakuva tähän loppuun..löytyisiköhän.


Löytyihän se! 




Kommentit

  1. Älysin alkaa käyttää paseerattua tomaattia vasta viime aikoina. Se kyllä pelastaa monet ruoat. Olen huono maustamaan, mutta varsinkin keitoista paseerattu tomaatti tekee herkullisia. Tomaattimurska ei mun kokemuksen mukaan ainakaan paranna makua. Kuitua siinä varmaan kuitenkin on enemmän kuin paseeratussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei. Kiitos kommentista.Tuota eroa huomaan ja ihmettelen joskus, tomaattimurskan ja paseeratun välillä. Paseerattu parantaa, ja tomaattimurska usein ei toimikaan. Tomaattimurskaa käytän joskus kastikkeessa, jos ei sitä enää keitä vaan lisää vasta lopuksi. Esim kaalia joskus keitän, maustan currylla, lisään lopuksi tomaattimurskaa. En ole täysin kartalla, milloin ja miksi se toimii, ja miksi ei, ja millä mekanismilla. Paseerattu on ilmeisesti makeampaa ainakin. Tomaattimurskan kanssa jokin ylimääräinen makeutus voisi tasapainottaa.
      Kuitu, niinpä:Ainakin prosessoimattomuudessa voittaa murska. Mitä pienemmäksi on ruoka pilkottu terillä, sitä prosessoidumpaa. Tomaattisäilykkeissä ne varmaan on ainakin kuorittuja, ja siltä osin poistettu kuitua. Ei ollut kuitutietoa S-kaupan sivulla tuotetiedoissa että voisi verrata. Finelissä oli, mutta se ei tunnistanut paseerattua vaan ainoastaan tomaattisoseen tai pyreen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

WFPB - Kolmen kasviksen keitto - Peruna, porkkana ja kikherneet

Runsas keitto kolmesta pääraaka-aineesta. Mausteita ja papuja vaihtamalla saat tehtyä erilaisia versioita. Reseptin jälkeen kuvat ja vinkit keiton tekoon, jotta se onnistuisi aina.  Miten saa aikaan paksun liemen ilman lisäapukeinoja, joita olisivat yleensä esimerkiksi jauhosuurustus tai kermat? Tärkein apu ovat nyt jauhoiset perunat.  Kirkas, keltainen liemi, kun ei ole vielä lisätty mitään tomaattia. Kuutioin porkkanat ja perunat aika pieniksi tähän. Kikherneissä hyvänä puolena on kiva rakenne.  Kikherneet, vihreät linssit, punaiset linssit tai muut pavut sopivat. Mausteeksi käyvät currymauste, garam masala tai kurkuma. Keitto: 1 porkkana n. 500 - 800 g jauhoisia perunoita 1,5 dl kypsiä kikherneitä vettä niin että peittyy Mausteet: 1 tl suolatonta currymaustetta 1/4 tai 1/2 tl jauhettua kurkumaa n. 1 rkl kuivattua persiljaa tulista maustekastiketta, chiliä tai mustapippuria, maun mukaan loraus paseerattua tomaattia, ketsuppia ym, halutessa tuoreita yrttejä, jos on Pieni keitto syntyy

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä