Siirry pääsisältöön

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä.

Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita.

Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä.

En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä. 

Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä.

Postauksen sisältö:

  1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet
  2. Tilan käyttö
  3. Riisinkeitin
  4. Haudutuspata
  5. Valmiiseen pöytään
  6. Raaka-aineiden keittoajoista
  7. Reseptien etsiminen
  8. Keittoastian koko ja puhdistus
  9. Kuuden litran padan riittävyys
  10. Kahden litran padan riittävyys
  11. Sähkön säästäminen
  12. Ruuan laiton ajoittaminen
  13. Reseptipankki-idea

1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperustelut



Yhteensä alle viidellä kympillä sain Lidlistä sekä riisinkeittimen, että haudutuspadan.

Tykkäsin näistä siksi, ettei näissä ole numeronäyttöä. Haluan laitteita, jotka väännetään suunnilleen vain katkasijasta päälle/pois, ja sellaisia nämä melkein ovat. 

Toiminnoiltaan yksinkertaisimmat koneet ovat myös yleensä edullisin vaihtoehto. 

Hintaeroilla ei ole välttämättä paljoa väliä: Jos laitteen hinnan muuttaa päiväkäyttöhinnaksi jakamalla ostosumman vaikkapa kolmelle vuodelle, huomaa miten vähän varsinkaan pienet, kymppien tasolla liikkuvat summat kokonaisuuden kannalta vaikuttaisivat. 

Menee ja ostaa mieluisimman laitteen, johon sillä hetkellä on varaa. Edullisuus ei toki varmaan mitään haittaakaan, jos tuote samalla sattuu kelpaamaan. 


Säätövaihtoehtoja oli näissäkin silti. Haudutuspadassa oli valittavana alempi ja korkeampi lämpö, ja lämpimänä pito. 

Riisinkeittimessä on keittotila ja lämpimänä pito, ja takana virtakatkaisin.

Tarkemman ajastuksen tarpeeseen kannattaa varmaan nyt hankkia pistorasiaan ajastin.

Vaikka sanotaankin että haudutuspadan voi jättää päiväksi pöhisemään, niin ei sitä tiedä mitä sattuu ja parempi että se sammuu edes joskus, vaikka sitä ei olisi kukaan sammuttamassa.

Huomasin heti tarvitsevani vielä yhden laitteen. 

Samalla kun itselle ruoka pöhisee koko päivän, koirille ei ole silti mitään. Joutuisin tekemään kuitenkin ruokaa hellalla ja uunissa.

Löin Prismassa kärryyn Russel Hobbs kahden litran haudutuspadan. Se oli n. 35 euroa. 

Aiemmin pidin sitä liian pienenä, ja Lidlin koneet olivat halvempiakin. Mieli muuttui.

24 €  + 26 € + 35 € = 85 €. 

Alle satasella kolme uutta lelua keittiöön.

Päivitys 10/-23 ja -24 Vuosi myöhemmin hajosi riisinkeitin. Huomasin myös halkeaman isossa haudutuspadassa. Takuu Lidlin puolelta toimi täysin moitteettomasti, joten ei kaduta ostokset. Entinenkin riisinkeitin hajosi vuoden käyttöiällä, vaikka oli tutumpaa merkkiä. Kaikki siis hyvin.

2. Tilan käyttö

Keittiötasoilla nyt kuuden litran haudutuspata, kahvinkeitin, kahden litran haudutuspata ja riisinkeitin.

Laitteiden ympärillä pitää käyttäessä olla tilaa, koska ne kuumentuvat ulkopuolelta.

Riisinkeitin myös sotkee jonkin verran, eli räiskyttää höyrynpäästäjäreiän kautta kiehumisroiskeita, ainakin riisiä keittäessä.



Keittiötasolle mahtuu vielä mittalusikkasetti.

Tilat on siis lopullisesti nyt menetetty.

Mutta mitäpä tuossa tarvitsee muuta enää tehdä? Pilkon vihannekset leikkuulaudalla ja kerään muut tavarat aina heti pois.

Kun padat ovat tiskissä tai kuivumassa, kannattaa olla kannet päällä. Kaapeista voi muuten tipahdella jotain laitteisiin.

En aio laittaa jokaisen käyttökerran jälkeen piiloon, vaan tämä tulee olemaan pysyvä tilanne.


3. Riisinkeitin


Riisinkeitin osoitti heti kätevyytensä. 

Kun riisin mittasi ohjeen mukaan, sitä ei tarvinnut vahtia. Se ei palanut pohjaan.

Joillakin riisinkeittimillä tulee lupauksista huolimatta ruskea palaneempi kelmu pohjaan, ainakin aiempien kokemusten mukaan. 

Se ei välttämättä haittaa mitään, mutta ihan kiva ettei ollut nyt.



Arjen kannalta tämä on kätevä siihen, jos ruoka pitää saada alle puolessa tunnissa valmiiksi, mutta sitä ei jouda vahtimaan koska on muuta tekemistä.

Lämpimänäpitotoiminnolle se siirtyy automaattisesti kun riisi on valmista, joten ei ole kiire ehtiä syömään tai siirtämään välittömästi. 

Onneksi tällä voi keittää muutakin kuin tätä valkoista perus riisiä. Tein nimittäin ison annoksen heti, ja jo iltaan mennessä se alkoi tulemaan korvistakin ulos.


Löysin kätevän videon jossa pariskunta teki riisinkeittimellä vaikka mitä, joten aika monipuolinen laite kyseessä. Linkki alkaa kohdasta, jonka jälkeen kokkaaminen lähtee kunnolla vauhtiin. Klikkaa YouTubessa alkuun, jos haluat katsoa koko videon.

4. Haudutuspata



Haudutuspata ja riisinkeitin vaikuttavat olevan hyvä parivaljakko.

Laitoin haudutuspadassa valmistumaan kastikkeen päiväksi, ja sen valmistuttua riisinkeittimellä riisit.

Täysi lämmin ruoka valmiina ilman vahtimista lähes itsestään.


5. Valmiiseen pöytään


Yhtenä yönä koira herätti minut kolmelta aamulla.

Kun  olin muutenkin hereillä, päätin että jotain pitää laittaa aamuksi. En muuta keksinyt, ja laitoin 8 dl neljänviljan hiutaleita ja vähän päälle 2 l vettä haudutuspataan. 

Olipa mieletön tunne kun aamulla käveli keittiöön ja siellä olikin jo puuron tuoksu ilmassa. Oli ihan oikeasti elämys tavalliseen aamuun.

Nauratti vain, että suunnilleen kolmen minuutin hiutaleet valmistuivat nyt kolme tuntia. Mutta oli siinä lopulta ihan oikeasti järkeä. Kun miettii, mitä useimmat aamut ovat kun koirat haluavat ulos, puuro pitäisi keittää, kahvi pitäisi keittää ja juoda, jokainen asia poikii uuden asian ja kauhea ralli käynnissä. Verrattuna tähän että rauhassa tekee mitä tekee, ja saa sitten kävellä aamupalabuffettiin.

Haudutuspadan avulla mahdollistuu nyt myös paremmin tehdä puuroja kokonaisista jyvistä. 


6. Raaka-aineiden keittoajoista


Kokeilin tehdä keittoa haudutuspadalla.

Huomasin, että on alettava tehdä muistiinpanoja eri ainesten kypsymisajoista. 

Eri vihannekset tarvitsevat edelleen eri keittoajat. 

Ehkä teen kaapin oveen listan "linssit 2 h, perunat 3 h" tai mikä ikinä nyt onkaan se aika kullekin. 




Keittoa tehdessä laitoin ensin porkkanat ja linssit, ja pian myös perunat.

Jonkin ajan kuluttua lisäsin bataatit ja lehtikaalit. Tässä kohtaa meni pieleen, eli bataatit kiehuivat lopulta aivan ylikypsiksi. Lehtikaalista ei tietoakaan, jäikö siihen vitamiineja vai ei.


7. Reseptien etsiminen


Olisi hyvä löytää tai kehittää yhden kattilan reseptejä, joissa kaikki ainekset voi varmasti laittaa samaan aikaan.  

YouTubessa löytyy WFPB- tyylisiä kun laittaa esimerkiksi "slow cooker vegan no oil" tai "crock pot vegan" no oil ja mitä tarkemmin sitten haluaakaan. Yleensä sieltä alkaa nousta myös Instant Pot - reseptejä, vaikka sehän on ihan eri asia. Painekeitin.

Joudun nyt ensin varmaan välillä luopumaan tietyistä vaatimuksista. Ruuasta vaan tulee sitten välillä mitä tulee, jos ei sen äärellä jaksa koko päivää arpoa.

Ruokaostoksetkin olin suunnitellut ihan eri pohjalta, ja sävellän nyt lennossa näihin laitteisiin.

Lyhyen keittoajan jutut voi keittää kattilassa, ja lisätä valmiiseen keittoon.

Makaroni mainittiin laitteen ohjeissa ruokana, joka kannattaa tehdä erikseen muualla kuin haudutuspadassa.

Linssit pyrin liottamaan n. tunnin ajan ennen käyttöä, tai vähintään annan lämmetä porkkanoiden kanssa ennen muiden ainesten lisäämistä. Raa-at pavut aion keittää vielä tavallisessa kattilassa toistaiseksi, yön yli liotuksen jälleen.

Kokonaiset puuronjyvät ja kuivat herneet liotan yön yli ensin, ja valmistan sitten haudutuspadassa.


8. Keittoastian koko ja puhdistus




Tiskikoneeseen kun teki tilaa, kuuden litran keramiikkapata mahtui sinne.

Yritin yhdesti tiskata sitä käsin, mutta sen käsittely pienessä tiskialtaassa oli vaikeaa. Ajan kysymys milloin se lentää käsistä.

Vettäkin menee vähemmän, kun en yritä vesinoron alla sitä käännellä kohta kohdalta. 

Riisinkeittimen kattila oli vain pikku kippo, ja helppo pyöräyttää tiskiin.

Kahden litran keramiikkapata oli helppo tiskata käsinkin.


Outo rinki muodostui heti. Tuo vaalea tahra muuttuu joka käyttökerralla, ja lähtee etikalla pois.

Ilmeisesti kalkkia siis.

Neljän tai kahden litran kattila olisi kätevämpi, jos ei halua käsitellä raskasta pataa. 

Laitan padan kuivumaan pyyhkeen päälle. Tarvitaan siihenkin tilaa, mutta onneksi nyt ei tuota hellaa tarvitse mihinkään joka päivä. Hellan nupitkin voi irrottaa, ettei koira niitä väännä.

Pitää myös hankkia lisää kauhoja. 

Keittopadan kallistaminen täytenä on hankalaa, ja pienellä kauhalla ruuan lappaminen rasioihin hidasta. Siirtääkseni keitot rasioihin päädyin äyskäröimään puolen litran rasialla, kunnes pata oli sen verran tyhjempi että sen sai nostettua.


9. Kuuden litran padan riittävyys


Isossa haudutuspadassa on se hyvä puoli, että kaiken vaivannäön tai odottelun jälkeen saa kuitenkin pariksikin päiväksi sapuskaa. 

Sama voi olla myös huono puoli koska ruuan ollessa pahaa, sitäkin sitten riittää.

Tämä keitto vaikutti ensin siltä, että mitähän tuli taas tehtyä. 

Jos teen tavallisen arkisen perunakeiton ja maustaminen ei ihan nappiin onnistu, siitä ei haudutuspadan ansioista tule mitenkään sen kummempaa kuin kattilassakaan.

Seuraavana päivänä tämä keitto alkoi maistua vetäydyttyään. Onneksi.

Saman tien vain jo puuro tulemaan ja riisinkeittimessä jotain, niin saa vaihtelua.


10. Kahden litran padan riittävyys


Pienen 2l haudutuspadan kanssa tarvittaisiin tarkempia reseptejä mittojen osalta.

Se tulee tosi pian täyteen sillä tyylillä, että pilkkoo vain ensin tuota, sitten tätä ja lisäilee. Kohta huomaa, että osa aineksista ei enää mahdukaan.

Onneksi on nyt isokin pata, jossa puolestaan ei ole sitä ongelmaa. 

Tästäkin piti tulla vaikka mikä ruoka, mutta lisättyäni linssit, porkkanat ja perunat, sinne mahtui enää pari lehtikaalin lehteä. Taas tuli sama keitto.

11. Sähkön säästäminen




Sähköä näillä laitteilla varmasti säästyy. Vielä kun jäähdyttää valmistetun ruuan parvekkeella, säästää jääkaappienergiaakin.

Kannella suljetut padat ja riisinkeitin eivät hukkaa energiaa, kuten hellalla kuohuvat kattilat usein.

Isoja määriä kun tekee, ei tarvitse kokata joka päivä.

Uunia lämmittäessä tulee yleensä lämmittäneeksi ison tilan vähäiselle ruualle. Huonekin usein lämpenee, ja siitä huomaa miten sitä lämpöä karkailee. Riippuu toki vähän uunista.

Nyt en ole näiden laitteiden ansiosta koko viikolla käyttänyt hellaa tai uunia. Vasta eilen perjantaina tein ranskalaiset uunissa, ja parit banaanikeksit.

Haudutuspadalla voisi tehdä leipääkin. Opiskelut ovat kuitenkin vielä niin alussa tämän asian suhteen, että teen uunissa jotkin jutut edelleen. 


12. Ruuan laiton ajoittaminen



Ajoittaminen vaatii nyt opettelua. 

Olin tähän aamiaiseen ihan tyytyväinen, äidin tekemät etikkakurkut ja kaikki. Ei siinä. Mutta ei olisi ollut ihan se ykkösvalinta kuitenkaan aamu viideltä.

Kun syö entisiä pois, ja unohtaa laittaa seuraavat tai se ajoitus ei natsaa, niin pian huomaat että aamupalaksi on enää vetistä velliä ja näkkileipää. Seuraavaksi saat ruokaa neljän tunnin päästä, jollet tee mikrossa jotain tai sitten ala kokata kattilassa.

Jos on pitkä päivä, lämpötilan voi laittaa alhaiseksi jotta ruoan valmistuminen kestäisi vähintään 8 tuntia.

Toisinaan voi käyttää lämpimämpää asetusta, jotta ruoka tulisi alle viidessä tunnissa valmiiksi. Ajastimella laitteen voisi ajastaa lähtemään vaikkapa yöllä käyntiin.


13. Reseptipankki-idea

Välillä pitäisi vähän edes tietää, mitä ruokaakin on tekemässä. Siinä kun pyörii vasemman jalkansa ympäri keittiössä ja availee kaappeja miettien vaihtoehtoja, niin tehokasta peliaikaa valuu koko ajan kankkulan kaivoon.



Kahdesti olen onnistunut tekemään melkein saman keiton, vaikka yritin tehdä jotain ihan muuta. Oli tarkoitus lisätä makaroni jälkeenpäin, ja jotain aineksia. Unohtui, ja myöhästyin.

Kannattaa varmasti tehdä mahdollisimman pian reseptipankki, ja laittaa ohjeita ihan teipillä jääkaapin oveen. Näin pystyy edistämään asioita silloinkin, kun aivot eivät ole käytettävissä.

Ok, jokohan siinä oli kaikki?

Jos jotain herää, laita kommenttia. 

Kiitos kun luit ja toivottavasti sait ideoita arkeen.

Palataan taas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Sämpylät - Litteät leivät - Peltileipäresepti

Helpot sämpylät ilman vaivaamista ja pyörittelyä. Nämä onnistuvat joka kerta jollakin tavalla.  Sama resepti, kuin peltileivässä , mutta aloinkin kerran tekemään taikinasta litteitä leipiä.  Kaksi versiota, 1. ja 2, iso ja pieni taikina. Isosta, sämpylätaikina 1, tulee koko pellillinen ja sämpylät voivat kasvaa toisiinsa kiinnikin tilanpuutteessa, tavallisella uunipellillä. Ne voi sitten erotella toisistaan, tai tehdä kaksi eri pellillistä. Sämpylätaikina 1 1,5 rkl kuivahiivaa 500 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita jauhoja kunnes taikina on sopivaa.  ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan TAI Sämpylätaikina 2, pienempi versio 2 tl kuivahiivaa 300 ml vettä 1-2 dl kaurahiutaleita loput jauhoja ripaukset suolaa ja sokeria, maun mukaan Sekoitetaan ensin hiiva lämpöiseen 42 C veteen, kuivahiivan ohjeen mukaan, ja sinne sokerit ja suolat mitä käyttää. Sitten kaurahiutaleet, ja aletaan jauhoja lisäämään.  Jauhoja lisätään pikku hiljaa, kunnes taikina pysyy lusikassa hetken, muttei ole liian tö