Siirry pääsisältöön

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä.

Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita.

Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä.

En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä. 

Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä.

Postauksen sisältö:

  1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet
  2. Tilan käyttö
  3. Riisinkeitin
  4. Haudutuspata
  5. Valmiiseen pöytään
  6. Raaka-aineiden keittoajoista
  7. Reseptien etsiminen
  8. Keittoastian koko ja puhdistus
  9. Kuuden litran padan riittävyys
  10. Kahden litran padan riittävyys
  11. Sähkön säästäminen
  12. Ruuan laiton ajoittaminen
  13. Reseptipankki-idea
Lisätty 02/2025 resepti-ideaa loppuun..ja lisää on tulossa.

1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperustelut



Yhteensä alle viidellä kympillä sain Lidlistä sekä riisinkeittimen, että haudutuspadan.

Tykkäsin näistä siksi, ettei näissä ole numeronäyttöä. Haluan laitteita, jotka väännetään suunnilleen vain katkasijasta päälle/pois, ja sellaisia nämä melkein ovat. 

Toiminnoiltaan yksinkertaisimmat koneet ovat myös yleensä edullisin vaihtoehto. 

Hintaeroilla ei ole välttämättä paljoa väliä: Jos laitteen hinnan muuttaa päiväkäyttöhinnaksi jakamalla ostosumman vaikkapa kolmelle vuodelle, huomaa miten vähän varsinkaan pienet, kymppien tasolla liikkuvat summat kokonaisuuden kannalta vaikuttaisivat. 

Menee ja ostaa mieluisimman laitteen, johon sillä hetkellä on varaa. Edullisuus ei toki varmaan mitään haittaakaan, jos tuote samalla sattuu kelpaamaan. 


Säätövaihtoehtoja oli näissäkin silti. Haudutuspadassa oli valittavana alempi ja korkeampi lämpö, ja lämpimänä pito. 

Riisinkeittimessä on keittotila ja lämpimänä pito, ja takana virtakatkaisin.

Tarkemman ajastuksen tarpeeseen kannattaa varmaan nyt hankkia pistorasiaan ajastin.

Vaikka sanotaankin että haudutuspadan voi jättää päiväksi pöhisemään, niin ei sitä tiedä mitä sattuu ja parempi että se sammuu edes joskus, vaikka sitä ei olisi kukaan sammuttamassa.

Huomasin heti tarvitsevani vielä yhden laitteen. 

Samalla kun itselle ruoka pöhisee koko päivän, koirille ei ole silti mitään. Joutuisin tekemään kuitenkin ruokaa hellalla ja uunissa.

Löin Prismassa kärryyn Russel Hobbs kahden litran haudutuspadan. Se oli n. 35 euroa. 

Aiemmin pidin sitä liian pienenä, ja Lidlin koneet olivat halvempiakin. Mieli muuttui.

24 €  + 26 € + 35 € = 85 €. 

Alle satasella kolme uutta lelua keittiöön.

Päivitys 10/-23 ja -24 Vuosi myöhemmin hajosi riisinkeitin ja haudutuspata. Halkeama isossa  haudutuspadassa. Takuu Lidlin puolelta toimi täysin moitteettomasti, joten ei kaduta ostokset. Entinenkin riisinkeitin hajosi vuoden käyttöiällä, vaikka oli tutumpaa merkkiä. Kaikki siis hyvin.

Päivitys 2024: Russel Hobbsin haudutuspatakin särkyi lopulta huhtikuussa -24. Takuu oli vielä voimassa, ja Prismassa kuittia vastaan palautettiin rahat infopisteellä kortille, jolla olin ostanut.

Vaihtoehtona olisi ollut saada uusi pata tilalle, mutta lisäaikaa takuulle ei olisi tullut. 

Yksikään näistä laitteista ei siis kestänyt yli kahta vuotta, osa hajosi jo vuodessa. Ilman takuuta ei tulisi mistään mitään näiden kanssa.

2. Tilan käyttö

Keittiötasoilla nyt kuuden litran haudutuspata, kahvinkeitin, kahden litran haudutuspata ja riisinkeitin.

Laitteiden ympärillä pitää käyttäessä olla tilaa, koska ne kuumentuvat ulkopuolelta.

Riisinkeitin myös sotkee jonkin verran, eli räiskyttää höyrynpäästäjäreiän kautta kiehumisroiskeita, ainakin riisiä keittäessä.



Keittiötasolle mahtuu vielä mittalusikkasetti.

Tilat on siis lopullisesti nyt menetetty.

Mutta mitäpä tuossa tarvitsee muuta enää tehdä? Pilkon vihannekset leikkuulaudalla ja kerään muut tavarat aina heti pois.

Kun padat ovat tiskissä tai kuivumassa, kannattaa olla kannet päällä. Kaapeista voi muuten tipahdella jotain laitteisiin.

En aio laittaa jokaisen käyttökerran jälkeen piiloon, vaan tämä tulee olemaan pysyvä tilanne.


3. Riisinkeitin


Riisinkeitin osoitti heti kätevyytensä. 

Kun riisin mittasi ohjeen mukaan, sitä ei tarvinnut vahtia. Se ei palanut pohjaan.

Joillakin riisinkeittimillä tulee lupauksista huolimatta ruskea palaneempi kelmu pohjaan, ainakin aiempien kokemusten mukaan. 

Se ei välttämättä haittaa mitään, mutta ihan kiva ettei ollut nyt.



Arjen kannalta tämä on kätevä siihen, jos ruoka pitää saada alle puolessa tunnissa valmiiksi, mutta sitä ei jouda vahtimaan koska on muuta tekemistä.

Lämpimänäpitotoiminnolle se siirtyy automaattisesti kun riisi on valmista, joten ei ole kiire ehtiä syömään tai siirtämään välittömästi. 

Onneksi tällä voi keittää muutakin kuin tätä valkoista perus riisiä. Tein nimittäin ison annoksen heti, ja jo iltaan mennessä se alkoi tulemaan korvistakin ulos.


Löysin kätevän videon jossa pariskunta teki riisinkeittimellä vaikka mitä, joten aika monipuolinen laite kyseessä. Linkki alkaa kohdasta, jonka jälkeen kokkaaminen lähtee kunnolla vauhtiin. Klikkaa YouTubessa alkuun, jos haluat katsoa koko videon.

4. Haudutuspata



Haudutuspata ja riisinkeitin vaikuttavat olevan hyvä parivaljakko.

Laitoin haudutuspadassa valmistumaan kastikkeen päiväksi, ja sen valmistuttua riisinkeittimellä riisit.

Täysi lämmin ruoka valmiina ilman vahtimista lähes itsestään.


5. Valmiiseen pöytään


Yhtenä yönä koira herätti minut kolmelta aamulla.

Kun  olin muutenkin hereillä, päätin että jotain pitää laittaa aamuksi. En muuta keksinyt, ja laitoin 8 dl neljänviljan hiutaleita ja vähän päälle 2 l vettä haudutuspataan. 

Olipa mieletön tunne kun aamulla käveli keittiöön ja siellä olikin jo puuron tuoksu ilmassa. Oli ihan oikeasti elämys tavalliseen aamuun.

Nauratti vain, että suunnilleen kolmen minuutin hiutaleet valmistuivat nyt kolme tuntia. Mutta oli siinä lopulta ihan oikeasti järkeä. Kun miettii, mitä useimmat aamut ovat kun koirat haluavat ulos, puuro pitäisi keittää, kahvi pitäisi keittää ja juoda, jokainen asia poikii uuden asian ja kauhea ralli käynnissä. Verrattuna tähän että rauhassa tekee mitä tekee, ja saa sitten kävellä aamupalabuffettiin.

Haudutuspadan avulla mahdollistuu nyt myös paremmin tehdä puuroja kokonaisista jyvistä. 


6. Raaka-aineiden keittoajoista


Kokeilin tehdä keittoa haudutuspadalla.

Huomasin, että on alettava tehdä muistiinpanoja eri ainesten kypsymisajoista. 

Eri vihannekset tarvitsevat edelleen eri keittoajat. 

Ehkä teen kaapin oveen listan "linssit 2 h, perunat 3 h" tai mikä ikinä nyt onkaan se aika kullekin. 




Keittoa tehdessä laitoin ensin porkkanat ja linssit, ja pian myös perunat.

Jonkin ajan kuluttua lisäsin bataatit ja lehtikaalit. Tässä kohtaa meni pieleen, eli bataatit kiehuivat lopulta aivan ylikypsiksi. Lehtikaalista ei tietoakaan, jäikö siihen vitamiineja vai ei.


7. Reseptien etsiminen


Olisi hyvä löytää tai kehittää yhden kattilan reseptejä, joissa kaikki ainekset voi varmasti laittaa samaan aikaan.  

YouTubessa löytyy WFPB- tyylisiä kun laittaa esimerkiksi "slow cooker vegan no oil" tai "crock pot vegan" no oil ja mitä tarkemmin sitten haluaakaan. Yleensä sieltä alkaa nousta myös Instant Pot - reseptejä, vaikka sehän on ihan eri asia. Painekeitin.

Joudun nyt ensin varmaan välillä luopumaan tietyistä vaatimuksista. Ruuasta vaan tulee sitten välillä mitä tulee, jos ei sen äärellä jaksa koko päivää arpoa.

Ruokaostoksetkin olin suunnitellut ihan eri pohjalta, ja sävellän nyt lennossa näihin laitteisiin.

Lyhyen keittoajan jutut voi keittää kattilassa, ja lisätä valmiiseen keittoon.

Makaroni mainittiin laitteen ohjeissa ruokana, joka kannattaa tehdä erikseen muualla kuin haudutuspadassa.

Linssit pyrin liottamaan n. tunnin ajan ennen käyttöä, tai vähintään annan lämmetä porkkanoiden kanssa ennen muiden ainesten lisäämistä. Raa-at pavut aion keittää vielä tavallisessa kattilassa toistaiseksi, yön yli liotuksen jälleen.

Kokonaiset puuronjyvät ja kuivat herneet liotan yön yli ensin, ja valmistan sitten haudutuspadassa.


8. Keittoastian koko ja puhdistus




Tiskikoneeseen kun teki tilaa, kuuden litran keramiikkapata mahtui sinne.

Yritin yhdesti tiskata sitä käsin, mutta sen käsittely pienessä tiskialtaassa oli vaikeaa. Ajan kysymys milloin se lentää käsistä.

Vettäkin menee vähemmän, kun en yritä vesinoron alla sitä käännellä kohta kohdalta. 

Riisinkeittimen kattila oli vain pikku kippo, ja helppo pyöräyttää tiskiin.

Kahden litran keramiikkapata oli helppo tiskata käsinkin.


Outo rinki muodostui heti. Tuo vaalea tahra muuttuu joka käyttökerralla, ja lähtee etikalla pois.

Ilmeisesti kalkkia siis.

Neljän tai kahden litran kattila olisi kätevämpi, jos ei halua käsitellä raskasta pataa. 

Laitan padan kuivumaan pyyhkeen päälle. Tarvitaan siihenkin tilaa, mutta onneksi nyt ei tuota hellaa tarvitse mihinkään joka päivä. Hellan nupitkin voi irrottaa, ettei koira niitä väännä.

Pitää myös hankkia lisää kauhoja. 

Keittopadan kallistaminen täytenä on hankalaa, ja pienellä kauhalla ruuan lappaminen rasioihin hidasta. Siirtääkseni keitot rasioihin päädyin äyskäröimään puolen litran rasialla, kunnes pata oli sen verran tyhjempi että sen sai nostettua.


9. Kuuden litran padan riittävyys


Isossa haudutuspadassa on se hyvä puoli, että kaiken vaivannäön tai odottelun jälkeen saa kuitenkin pariksikin päiväksi sapuskaa. 

Sama voi olla myös huono puoli koska ruuan ollessa pahaa, sitäkin sitten riittää.

Tämä keitto vaikutti ensin siltä, että mitähän tuli taas tehtyä. 

Jos teen tavallisen arkisen perunakeiton ja maustaminen ei ihan nappiin onnistu, siitä ei haudutuspadan ansioista tule mitenkään sen kummempaa kuin kattilassakaan.

Seuraavana päivänä tämä keitto alkoi maistua vetäydyttyään. Onneksi.

Saman tien vain jo puuro tulemaan ja riisinkeittimessä jotain, niin saa vaihtelua.


10. Kahden litran padan riittävyys


Pienen 2l haudutuspadan kanssa tarvittaisiin tarkempia reseptejä mittojen osalta.

Se tulee tosi pian täyteen sillä tyylillä, että pilkkoo vain ensin tuota, sitten tätä ja lisäilee. Kohta huomaa, että osa aineksista ei enää mahdukaan.

Onneksi on nyt isokin pata, jossa puolestaan ei ole sitä ongelmaa. 

Tästäkin piti tulla vaikka mikä ruoka, mutta lisättyäni linssit, porkkanat ja perunat, sinne mahtui enää pari lehtikaalin lehteä. Taas tuli sama keitto.

11. Sähkön säästäminen




Sähköä näillä laitteilla varmasti säästyy. Vielä kun jäähdyttää valmistetun ruuan parvekkeella, säästää jääkaappienergiaakin.

Kannella suljetut padat ja riisinkeitin eivät hukkaa energiaa, kuten hellalla kuohuvat kattilat usein.

Isoja määriä kun tekee, ei tarvitse kokata joka päivä.

Uunia lämmittäessä tulee yleensä lämmittäneeksi ison tilan vähäiselle ruualle. Huonekin usein lämpenee, ja siitä huomaa miten sitä lämpöä karkailee. Riippuu toki vähän uunista.

Nyt en ole näiden laitteiden ansiosta koko viikolla käyttänyt hellaa tai uunia. Vasta eilen perjantaina tein ranskalaiset uunissa, ja parit banaanikeksit.

Haudutuspadalla voisi tehdä leipääkin. Opiskelut ovat kuitenkin vielä niin alussa tämän asian suhteen, että teen uunissa jotkin jutut edelleen. 


12. Ruuan laiton ajoittaminen



Ajoittaminen vaatii nyt opettelua. 

Olin tähän aamiaiseen ihan tyytyväinen, äidin tekemät etikkakurkut ja kaikki. Ei siinä. Mutta ei olisi ollut ihan se ykkösvalinta kuitenkaan aamu viideltä.

Kun syö entisiä pois, ja unohtaa laittaa seuraavat tai se ajoitus ei natsaa, niin pian huomaat että aamupalaksi on enää vetistä velliä ja näkkileipää. Seuraavaksi saat ruokaa neljän tunnin päästä, jollet tee mikrossa jotain tai sitten ala kokata kattilassa.

Jos on pitkä päivä, lämpötilan voi laittaa alhaiseksi jotta ruoan valmistuminen kestäisi vähintään 8 tuntia.

Toisinaan voi käyttää lämpimämpää asetusta, jotta ruoka tulisi alle viidessä tunnissa valmiiksi. Ajastimella laitteen voisi ajastaa lähtemään vaikkapa yöllä käyntiin. MUOKKAUS: Ohjeissa lukikin, ettei saa käyttää erillistä ajastinta.

13. Reseptipankki-idea

Välillä pitäisi vähän edes tietää, mitä ruokaakin on tekemässä. Siinä kun pyörii vasemman jalkansa ympäri keittiössä ja availee kaappeja miettien vaihtoehtoja, niin tehokasta peliaikaa valuu koko ajan kankkulan kaivoon.



Kahdesti olen onnistunut tekemään melkein saman keiton, vaikka yritin tehdä jotain ihan muuta. Oli tarkoitus lisätä makaroni jälkeenpäin, ja jotain aineksia. Unohtui, ja myöhästyin.

Kannattaa varmasti tehdä mahdollisimman pian reseptipankki, ja laittaa ohjeita ihan teipillä jääkaapin oveen. Näin pystyy edistämään asioita silloinkin, kun aivot eivät ole käytettävissä.

Ok, jokohan siinä oli kaikki?

Jos jotain herää, laita kommenttia. 

Kiitos kun luit ja toivottavasti sait ideoita arkeen.

Palataan taas.

Riisinkeittimessä kauraa: Suomenpata, naurista, omenaa ja palsternakkaa
Riisinkeittimessä hirssiä , sis. papukastikeidea hirssille
Keltainen riisi, riisinkeittimessä kukkakaaliakin, mausteena mm. rosmariini ja kurkuma, sekä keltainen kastike joka muistuttaa riisin kanssa entistä "kanaviillokkia" vähän idealtaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Marraskuun ruokia 1

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 46 € - Marraskuu 3

Kolmas viikko marraskuuta takana, nyt on ostosten aika. Viikon ruokaostokset hain enimmäkseen lähikaupasta. Lehtikaalia pari pussia Minimanista.  = 10, 83 € Keräkaali 1,49 €/kg x2,121 kg= 3,16 € Kikherne norm.2,55-50% = 1,27 € Appelsiini 1,89 €x0,556 kg = 1,05 € Omena Ida Red 0,727 kg x 1,65 €=1,20 € Banaani 1,79 €/kg x 1,207 kg = 1,99 € Kaurajuoma luomu 1,99 € Kaali oli paras vihannes, koska se oli alle 1,5 euroa kilo. Porkkanoita ei muistaakseni ollut. Olisin voinut ostaa molempia. Hedelmiä myös, valitsin alle 2 €/kilo maksavia. Olisihan siellä ollut monenlaista. Perunat olivat vähissä, tai oli jotain erilaisia pusseja ja hinta melkein puolitoista euroa kilolta. Irtoperunat olivat vihertäviä ainakin päällimmäiset, toisella kertaa perunaa. Suomalainen omena 1 kg 3,49 €/kg - 30% = 2,44 €/kg Banaani 1,49 €/kg x1,081 kg = 1,61 € Lehtiselleri 250 g = 2,49 € Porkkana 1,29 €/kg Peruna 1,09 €/kg x 2 = 2,18 € = 10 € Kävin K-Marketissa asti hakemassa assistentille tankoparsaa varalta, näyt...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

WFPB - Marraskuun ruokia 2

Ruokasuunnitelma laadittuna marraskuussa, toimiva myös joulukuussa. Lisätty loppuun ruokalinkki, ja tähänkin , jossa on inkivääriä käytetty. 1. Maanantai, hernekeitto Hernekeitto, vegaanisesti ja vähäsuolaisesti .  Ruokajuomana vesi, tai jäisistä marjoista Lidlin tai muun miniblenderissä tehty suodattamaton mehu. Hernekeiton kanssa sopivat keitetyt tai paistetut perunat. Hedelmä tai salaatti jälkiruuaksi.  Tiistai, makaronilaatikko Makaronilaatikkoon testasin viimeksi punaisia linssejä, hyvin toimi. Soijarouhe on hyvä, tai pavut. Makaronilaatikosta on 3 ideaa: Makaronilaatikko vegaanisesti ja vähäsuolaisesti.  mustapavuilla Makaronilaatikko 0,99 €, porkkanaraasteella Makaronilaatikko mustapavuilla, porkkanalla + italiansalaatti Keitetyt punajuuret .  Keskiviikko, kastike ja perunat, spagetti Perunat ja kastike. Kastike: Porkkanaa Punaisia kuivattuja linssejä Paseerattua tomaattia, tai tomaattimurskaa. +(ainiin, ja vettä tietysti missä keitetään ensin porkkanat ja lin...

WFPB- Ruokaostokset 25 € - Marraskuu 4 - 163 €/kk

Marraskuun loput ruokaostokset 24,52 €.  Marraskuussa 163 €/kk Lahjavinkkikin pukinkonttiin, joululimppua, kelikameraa, ja niin edelleen. Budjetti ylittyi jälleen, mutta sopi odottaakin. Tässä kuussa keskityin muun muassa paljonko aikaa menee kauppareissuihin, ja säästötavoite otti siinä(kin) hieman osumaa. Katsotaan ostokset siitä huolimatta: Banaani 0,905 kg x 1,79 e/kg = 1,62 € Bataatti 1, 356kg x 2,39 €/kg=3,24 € Sitruuna 0,215 kg x 3,49 €= 0,75 € Yleisperuna 1,495 kg x 1,09 € = 1,63 € Kaurajuoma luomu 1,99 €/l x 2 = 3,98 € =11,22 Kaikki hyvin tähän asti, eli 150 €/kk-budjetti olisi pitänyt vielä. Ei siinä vielä kaikki: silloin lähdin laittamaan kenkiä jalkaan saman tien, kun sain tietää että K-Marketissa ovat persimonit 1,69 €/kg. Budjetista viis, nehän kypsyvät pöydällä ensin, joten ei niitä pääse kuitenkaan syömään heti. Apua, mikähän tämä on. Olin unohtanut tällaisen ostoskeikan välistä.  Sanotaan että 5 euroa, pari kiloa perunaa, 1,99 € kauramaito, banaani. Kuitti huk...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Lisätty 24.11.2025 ruokaohrana käyttäminen eli voit käyttää ohraa riisin tapaan. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaito...

WFPB - Lanttu-perunavuoka - Härkäpapurouhe

Tämän nimi saa nyt olla lanttu-perunavuoka, vaikka sisältääkin myös porkkanaa ja härkäpapua, vettä ja mausteita. Porkkanat, lantut ja härkäpapurouhe esikeitetään kattilassa, maustetaan, laitetaan vuokaan perunoiden kanssa ja vettä tarpeen mukaan. Härkäpapurouheelle on käsittely ja sekin kerrotaan tässä postauksessa. Eli ne huuhdotaan pari kertaa ensin. Tilalle käy myös muut, tölkkipavut tai soijarouhe, linssit, en juuri nyt testannut mutta eiköhän. Pari lanttua, joista kunnon viipale lähti myös raasteeksi tai salaatiksi. Ei tarvitse sitten ruuan kanssa stressata erikseen salaattia. Porkkanaraastekin on kiva, ja perunaakin voi jonkin verran popsia raakana, jos ei mitään vatsaoireita ole siitä tullut. Ruokajuomaksi sopi puolukkatuoremehu, eli blenderiin puolukoita ja vettä. Sokeria ripaus, jos käyttää. Lanttu-perunavuoka Lanttua Porkkanaa Perunaa n. 2-3 dl härkäpapurouhetta Vettä Mausteet: 1-2 tl persiljaa, tai rkl 1/2 tl oreganoa 1/2-1 tl mustapippuria, maun mukaan 1/4 tl maustepippurij...