Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä.
Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita.
Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä.
En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.
Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä.
Postauksen sisältö:
- Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet
- Tilan käyttö
- Riisinkeitin
- Haudutuspata
- Valmiiseen pöytään
- Raaka-aineiden keittoajoista
- Reseptien etsiminen
- Keittoastian koko ja puhdistus
- Kuuden litran padan riittävyys
- Kahden litran padan riittävyys
- Sähkön säästäminen
- Ruuan laiton ajoittaminen
- Reseptipankki-idea
1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperustelut
Yhteensä alle viidellä kympillä sain Lidlistä sekä riisinkeittimen, että haudutuspadan.
Tykkäsin näistä siksi, ettei näissä ole numeronäyttöä. Haluan laitteita, jotka väännetään suunnilleen vain katkasijasta päälle/pois, ja sellaisia nämä melkein ovat.
Toiminnoiltaan yksinkertaisimmat koneet ovat myös yleensä edullisin vaihtoehto.
Hintaeroilla ei ole välttämättä paljoa väliä: Jos laitteen hinnan muuttaa päiväkäyttöhinnaksi jakamalla ostosumman vaikkapa kolmelle vuodelle, huomaa miten vähän varsinkaan pienet, kymppien tasolla liikkuvat summat kokonaisuuden kannalta vaikuttaisivat.
Menee ja ostaa mieluisimman laitteen, johon sillä hetkellä on varaa. Edullisuus ei toki varmaan mitään haittaakaan, jos tuote samalla sattuu kelpaamaan.
Säätövaihtoehtoja oli näissäkin silti. Haudutuspadassa oli valittavana alempi ja korkeampi lämpö, ja lämpimänä pito.
Riisinkeittimessä on keittotila ja lämpimänä pito, ja takana virtakatkaisin.
Tarkemman ajastuksen tarpeeseen kannattaa varmaan nyt hankkia pistorasiaan ajastin.
Vaikka sanotaankin että haudutuspadan voi jättää päiväksi pöhisemään, niin ei sitä tiedä mitä sattuu ja parempi että se sammuu edes joskus, vaikka sitä ei olisi kukaan sammuttamassa.
Huomasin heti tarvitsevani vielä yhden laitteen.
Samalla kun itselle ruoka pöhisee koko päivän, koirille ei ole silti mitään. Joutuisin tekemään kuitenkin ruokaa hellalla ja uunissa.
Löin Prismassa kärryyn Russel Hobbs kahden litran haudutuspadan. Se oli n. 35 euroa.
Aiemmin pidin sitä liian pienenä, ja Lidlin koneet olivat halvempiakin. Mieli muuttui.
24 € + 26 € + 35 € = 85 €.
Alle satasella kolme uutta lelua keittiöön.
Päivitys 10/-23 ja -24 Vuosi myöhemmin hajosi riisinkeitin ja haudutuspata. Halkeama isossa haudutuspadassa. Takuu Lidlin puolelta toimi täysin moitteettomasti, joten ei kaduta ostokset. Entinenkin riisinkeitin hajosi vuoden käyttöiällä, vaikka oli tutumpaa merkkiä. Kaikki siis hyvin.
Päivitys 2024: Russel Hobbsin haudutuspatakin särkyi lopulta huhtikuussa -24. Takuu oli vielä voimassa, ja Prismassa kuittia vastaan palautettiin rahat infopisteellä kortille, jolla olin ostanut.
Vaihtoehtona olisi ollut saada uusi pata tilalle, mutta lisäaikaa takuulle ei olisi tullut.
Yksikään näistä laitteista ei siis kestänyt yli kahta vuotta, osa hajosi jo vuodessa. Ilman takuuta ei tulisi mistään mitään näiden kanssa.
2. Tilan käyttö
Keittiötasoilla nyt kuuden litran haudutuspata, kahvinkeitin, kahden litran haudutuspata ja riisinkeitin.
Laitteiden ympärillä pitää käyttäessä olla tilaa, koska ne kuumentuvat ulkopuolelta.
Riisinkeitin myös sotkee jonkin verran, eli räiskyttää höyrynpäästäjäreiän kautta kiehumisroiskeita, ainakin riisiä keittäessä.
Keittiötasolle mahtuu vielä mittalusikkasetti.
Tilat on siis lopullisesti nyt menetetty.
Mutta mitäpä tuossa tarvitsee muuta enää tehdä? Pilkon vihannekset leikkuulaudalla ja kerään muut tavarat aina heti pois.
Kun padat ovat tiskissä tai kuivumassa, kannattaa olla kannet päällä. Kaapeista voi muuten tipahdella jotain laitteisiin.
En aio laittaa jokaisen käyttökerran jälkeen piiloon, vaan tämä tulee olemaan pysyvä tilanne.
3. Riisinkeitin
Riisinkeitin osoitti heti kätevyytensä.
Kun riisin mittasi ohjeen mukaan, sitä ei tarvinnut vahtia. Se ei palanut pohjaan.
Joillakin riisinkeittimillä tulee lupauksista huolimatta ruskea palaneempi kelmu pohjaan, ainakin aiempien kokemusten mukaan.
Se ei välttämättä haittaa mitään, mutta ihan kiva ettei ollut nyt.
Arjen kannalta tämä on kätevä siihen, jos ruoka pitää saada alle puolessa tunnissa valmiiksi, mutta sitä ei jouda vahtimaan koska on muuta tekemistä.
Lämpimänäpitotoiminnolle se siirtyy automaattisesti kun riisi on valmista, joten ei ole kiire ehtiä syömään tai siirtämään välittömästi.
Onneksi tällä voi keittää muutakin kuin tätä valkoista perus riisiä. Tein nimittäin ison annoksen heti, ja jo iltaan mennessä se alkoi tulemaan korvistakin ulos.
4. Haudutuspata
Haudutuspata ja riisinkeitin vaikuttavat olevan hyvä parivaljakko.
Laitoin haudutuspadassa valmistumaan kastikkeen päiväksi, ja sen valmistuttua riisinkeittimellä riisit.
Täysi lämmin ruoka valmiina ilman vahtimista lähes itsestään.
5. Valmiiseen pöytään
Yhtenä yönä koira herätti minut kolmelta aamulla.
Kun olin muutenkin hereillä, päätin että jotain pitää laittaa aamuksi. En muuta keksinyt, ja laitoin 8 dl neljänviljan hiutaleita ja vähän päälle 2 l vettä haudutuspataan.
Olipa mieletön tunne kun aamulla käveli keittiöön ja siellä olikin jo puuron tuoksu ilmassa. Oli ihan oikeasti elämys tavalliseen aamuun.
Nauratti vain, että suunnilleen kolmen minuutin hiutaleet valmistuivat nyt kolme tuntia. Mutta oli siinä lopulta ihan oikeasti järkeä. Kun miettii, mitä useimmat aamut ovat kun koirat haluavat ulos, puuro pitäisi keittää, kahvi pitäisi keittää ja juoda, jokainen asia poikii uuden asian ja kauhea ralli käynnissä. Verrattuna tähän että rauhassa tekee mitä tekee, ja saa sitten kävellä aamupalabuffettiin.
Haudutuspadan avulla mahdollistuu nyt myös paremmin tehdä puuroja kokonaisista jyvistä.
6. Raaka-aineiden keittoajoista
Kokeilin tehdä keittoa haudutuspadalla.
Huomasin, että on alettava tehdä muistiinpanoja eri ainesten kypsymisajoista.
Eri vihannekset tarvitsevat edelleen eri keittoajat.
Ehkä teen kaapin oveen listan "linssit 2 h, perunat 3 h" tai mikä ikinä nyt onkaan se aika kullekin.
Keittoa tehdessä laitoin ensin porkkanat ja linssit, ja pian myös perunat.
Jonkin ajan kuluttua lisäsin bataatit ja lehtikaalit. Tässä kohtaa meni pieleen, eli bataatit kiehuivat lopulta aivan ylikypsiksi. Lehtikaalista ei tietoakaan, jäikö siihen vitamiineja vai ei.
7. Reseptien etsiminen
Olisi hyvä löytää tai kehittää yhden kattilan reseptejä, joissa kaikki ainekset voi varmasti laittaa samaan aikaan.
YouTubessa löytyy WFPB- tyylisiä kun laittaa esimerkiksi "slow cooker vegan no oil" tai "crock pot vegan" no oil ja mitä tarkemmin sitten haluaakaan. Yleensä sieltä alkaa nousta myös Instant Pot - reseptejä, vaikka sehän on ihan eri asia. Painekeitin.
Joudun nyt ensin varmaan välillä luopumaan tietyistä vaatimuksista. Ruuasta vaan tulee sitten välillä mitä tulee, jos ei sen äärellä jaksa koko päivää arpoa.
Ruokaostoksetkin olin suunnitellut ihan eri pohjalta, ja sävellän nyt lennossa näihin laitteisiin.
Lyhyen keittoajan jutut voi keittää kattilassa, ja lisätä valmiiseen keittoon.
Makaroni mainittiin laitteen ohjeissa ruokana, joka kannattaa tehdä erikseen muualla kuin haudutuspadassa.
Linssit pyrin liottamaan n. tunnin ajan ennen käyttöä, tai vähintään annan lämmetä porkkanoiden kanssa ennen muiden ainesten lisäämistä.
Raa-at pavut aion keittää vielä tavallisessa kattilassa toistaiseksi, yön yli liotuksen jälleen.
Kokonaiset puuronjyvät ja kuivat herneet liotan yön yli ensin, ja valmistan sitten haudutuspadassa.
8. Keittoastian koko ja puhdistus
Tiskikoneeseen kun teki tilaa, kuuden litran keramiikkapata mahtui sinne.
Yritin yhdesti tiskata sitä käsin, mutta sen käsittely pienessä tiskialtaassa oli vaikeaa. Ajan kysymys milloin se lentää käsistä.
Vettäkin menee vähemmän, kun en yritä vesinoron alla sitä käännellä kohta kohdalta.
Riisinkeittimen kattila oli vain pikku kippo, ja helppo pyöräyttää tiskiin.
Kahden litran keramiikkapata oli helppo tiskata käsinkin.
Outo rinki muodostui heti. Tuo vaalea tahra muuttuu joka käyttökerralla, ja lähtee etikalla pois.
Ilmeisesti kalkkia siis.
Neljän tai kahden litran kattila olisi kätevämpi, jos ei halua käsitellä raskasta pataa.
Laitan padan kuivumaan pyyhkeen päälle. Tarvitaan siihenkin tilaa, mutta onneksi nyt ei tuota hellaa tarvitse mihinkään joka päivä. Hellan nupitkin voi irrottaa, ettei koira niitä väännä.
Pitää myös hankkia lisää kauhoja.
Keittopadan kallistaminen täytenä on hankalaa, ja pienellä kauhalla ruuan lappaminen rasioihin hidasta. Siirtääkseni keitot rasioihin päädyin äyskäröimään puolen litran rasialla, kunnes pata oli sen verran tyhjempi että sen sai nostettua.
9. Kuuden litran padan riittävyys
Isossa haudutuspadassa on se hyvä puoli, että kaiken vaivannäön tai odottelun jälkeen saa kuitenkin pariksikin päiväksi sapuskaa.
Sama voi olla myös huono puoli koska ruuan ollessa pahaa, sitäkin sitten riittää.
Tämä keitto vaikutti ensin siltä, että mitähän tuli taas tehtyä.
Jos teen tavallisen
arkisen perunakeiton ja maustaminen ei ihan nappiin onnistu, siitä ei haudutuspadan ansioista tule mitenkään sen kummempaa kuin kattilassakaan.
Seuraavana päivänä tämä keitto alkoi maistua vetäydyttyään. Onneksi.
Saman tien vain jo puuro tulemaan ja riisinkeittimessä jotain, niin saa vaihtelua.
10. Kahden litran padan riittävyys
Pienen 2l haudutuspadan kanssa tarvittaisiin tarkempia reseptejä mittojen osalta.
Se tulee tosi pian täyteen sillä tyylillä, että pilkkoo vain ensin tuota, sitten tätä ja lisäilee. Kohta huomaa, että osa aineksista ei enää mahdukaan.
Onneksi on nyt isokin pata, jossa puolestaan ei ole sitä ongelmaa.
Tästäkin piti tulla vaikka mikä ruoka, mutta lisättyäni linssit, porkkanat ja perunat, sinne mahtui enää pari lehtikaalin lehteä. Taas tuli sama keitto.
11. Sähkön säästäminen
Sähköä näillä laitteilla varmasti säästyy. Vielä kun jäähdyttää valmistetun ruuan parvekkeella, säästää jääkaappienergiaakin.
Kannella suljetut padat ja riisinkeitin eivät hukkaa energiaa, kuten hellalla kuohuvat kattilat usein.
Isoja määriä kun tekee, ei tarvitse kokata joka päivä.
Uunia lämmittäessä tulee yleensä lämmittäneeksi ison tilan vähäiselle ruualle. Huonekin usein lämpenee, ja siitä huomaa miten sitä lämpöä karkailee. Riippuu toki vähän uunista.
Haudutuspadalla voisi tehdä leipääkin. Opiskelut ovat kuitenkin vielä niin alussa tämän asian suhteen, että teen uunissa jotkin jutut edelleen.
12. Ruuan laiton ajoittaminen
Ajoittaminen vaatii nyt opettelua.
Olin tähän aamiaiseen ihan tyytyväinen, äidin tekemät etikkakurkut ja kaikki. Ei siinä. Mutta ei olisi ollut ihan se ykkösvalinta kuitenkaan aamu viideltä.
Kun syö entisiä pois, ja unohtaa laittaa seuraavat tai se ajoitus ei natsaa, niin pian huomaat että aamupalaksi on enää vetistä velliä ja näkkileipää. Seuraavaksi saat ruokaa neljän tunnin päästä, jollet tee mikrossa jotain tai sitten ala kokata kattilassa.
Jos on pitkä päivä, lämpötilan voi laittaa alhaiseksi jotta ruoan valmistuminen kestäisi vähintään 8 tuntia.
Toisinaan voi käyttää lämpimämpää asetusta, jotta ruoka tulisi alle viidessä tunnissa valmiiksi. Ajastimella laitteen voisi ajastaa lähtemään vaikkapa yöllä käyntiin. MUOKKAUS: Ohjeissa lukikin, ettei saa käyttää erillistä ajastinta.
13. Reseptipankki-idea
Välillä pitäisi vähän edes tietää, mitä ruokaakin on tekemässä. Siinä kun pyörii vasemman jalkansa ympäri keittiössä ja availee kaappeja miettien vaihtoehtoja, niin tehokasta peliaikaa valuu koko ajan kankkulan kaivoon.
Kahdesti olen onnistunut tekemään melkein saman keiton, vaikka yritin tehdä jotain ihan muuta. Oli tarkoitus lisätä makaroni jälkeenpäin, ja jotain aineksia. Unohtui, ja myöhästyin.
Kannattaa varmasti tehdä mahdollisimman pian reseptipankki, ja laittaa ohjeita ihan teipillä jääkaapin oveen. Näin pystyy edistämään asioita silloinkin, kun aivot eivät ole käytettävissä.
Ok, jokohan siinä oli kaikki?
Jos jotain herää, laita kommenttia.
Kiitos kun luit ja toivottavasti sait ideoita arkeen.
Palataan taas.
Kommentit
Lähetä kommentti