Siirry pääsisältöön

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä.

Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita.

Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä.

En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä. 

Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä.

Postauksen sisältö:

  1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet
  2. Tilan käyttö
  3. Riisinkeitin
  4. Haudutuspata
  5. Valmiiseen pöytään
  6. Raaka-aineiden keittoajoista
  7. Reseptien etsiminen
  8. Keittoastian koko ja puhdistus
  9. Kuuden litran padan riittävyys
  10. Kahden litran padan riittävyys
  11. Sähkön säästäminen
  12. Ruuan laiton ajoittaminen
  13. Reseptipankki-idea

1. Hankinnat, mitä ostin ja valintaperustelut



Yhteensä alle viidellä kympillä sain Lidlistä sekä riisinkeittimen, että haudutuspadan.

Tykkäsin näistä siksi, ettei näissä ole numeronäyttöä. Haluan laitteita, jotka väännetään suunnilleen vain katkasijasta päälle/pois, ja sellaisia nämä melkein ovat. 

Toiminnoiltaan yksinkertaisimmat koneet ovat myös yleensä edullisin vaihtoehto. 

Hintaeroilla ei ole välttämättä paljoa väliä: Jos laitteen hinnan muuttaa päiväkäyttöhinnaksi jakamalla ostosumman vaikkapa kolmelle vuodelle, huomaa miten vähän varsinkaan pienet, kymppien tasolla liikkuvat summat kokonaisuuden kannalta vaikuttaisivat. 

Menee ja ostaa mieluisimman laitteen, johon sillä hetkellä on varaa. Edullisuus ei toki varmaan mitään haittaakaan, jos tuote samalla sattuu kelpaamaan. 


Säätövaihtoehtoja oli näissäkin silti. Haudutuspadassa oli valittavana alempi ja korkeampi lämpö, ja lämpimänä pito. 

Riisinkeittimessä on keittotila ja lämpimänä pito, ja takana virtakatkaisin.

Tarkemman ajastuksen tarpeeseen kannattaa varmaan nyt hankkia pistorasiaan ajastin.

Vaikka sanotaankin että haudutuspadan voi jättää päiväksi pöhisemään, niin ei sitä tiedä mitä sattuu ja parempi että se sammuu edes joskus, vaikka sitä ei olisi kukaan sammuttamassa.

Huomasin heti tarvitsevani vielä yhden laitteen. 

Samalla kun itselle ruoka pöhisee koko päivän, koirille ei ole silti mitään. Joutuisin tekemään kuitenkin ruokaa hellalla ja uunissa.

Löin Prismassa kärryyn Russel Hobbs kahden litran haudutuspadan. Se oli n. 35 euroa. 

Aiemmin pidin sitä liian pienenä, ja Lidlin koneet olivat halvempiakin. Mieli muuttui.

24 €  + 26 € + 35 € = 85 €. 

Alle satasella kolme uutta lelua keittiöön.

Päivitys 10/-23 ja -24 Vuosi myöhemmin hajosi riisinkeitin ja haudutuspata. Halkeama isossa  haudutuspadassa. Takuu Lidlin puolelta toimi täysin moitteettomasti, joten ei kaduta ostokset. Entinenkin riisinkeitin hajosi vuoden käyttöiällä, vaikka oli tutumpaa merkkiä. Kaikki siis hyvin.

Päivitys 2024: Russel Hobbsin haudutuspatakin särkyi lopulta huhtikuussa -24. Takuu oli vielä voimassa, ja Prismassa kuittia vastaan palautettiin rahat infopisteellä kortille, jolla olin ostanut.

Vaihtoehtona olisi ollut saada uusi pata tilalle, mutta lisäaikaa takuulle ei olisi tullut. 

Yksikään näistä laitteista ei siis kestänyt yli kahta vuotta, osa hajosi jo vuodessa. Ilman takuuta ei tulisi mistään mitään näiden kanssa.

2. Tilan käyttö

Keittiötasoilla nyt kuuden litran haudutuspata, kahvinkeitin, kahden litran haudutuspata ja riisinkeitin.

Laitteiden ympärillä pitää käyttäessä olla tilaa, koska ne kuumentuvat ulkopuolelta.

Riisinkeitin myös sotkee jonkin verran, eli räiskyttää höyrynpäästäjäreiän kautta kiehumisroiskeita, ainakin riisiä keittäessä.



Keittiötasolle mahtuu vielä mittalusikkasetti.

Tilat on siis lopullisesti nyt menetetty.

Mutta mitäpä tuossa tarvitsee muuta enää tehdä? Pilkon vihannekset leikkuulaudalla ja kerään muut tavarat aina heti pois.

Kun padat ovat tiskissä tai kuivumassa, kannattaa olla kannet päällä. Kaapeista voi muuten tipahdella jotain laitteisiin.

En aio laittaa jokaisen käyttökerran jälkeen piiloon, vaan tämä tulee olemaan pysyvä tilanne.


3. Riisinkeitin


Riisinkeitin osoitti heti kätevyytensä. 

Kun riisin mittasi ohjeen mukaan, sitä ei tarvinnut vahtia. Se ei palanut pohjaan.

Joillakin riisinkeittimillä tulee lupauksista huolimatta ruskea palaneempi kelmu pohjaan, ainakin aiempien kokemusten mukaan. 

Se ei välttämättä haittaa mitään, mutta ihan kiva ettei ollut nyt.



Arjen kannalta tämä on kätevä siihen, jos ruoka pitää saada alle puolessa tunnissa valmiiksi, mutta sitä ei jouda vahtimaan koska on muuta tekemistä.

Lämpimänäpitotoiminnolle se siirtyy automaattisesti kun riisi on valmista, joten ei ole kiire ehtiä syömään tai siirtämään välittömästi. 

Onneksi tällä voi keittää muutakin kuin tätä valkoista perus riisiä. Tein nimittäin ison annoksen heti, ja jo iltaan mennessä se alkoi tulemaan korvistakin ulos.


Löysin kätevän videon jossa pariskunta teki riisinkeittimellä vaikka mitä, joten aika monipuolinen laite kyseessä. Linkki alkaa kohdasta, jonka jälkeen kokkaaminen lähtee kunnolla vauhtiin. Klikkaa YouTubessa alkuun, jos haluat katsoa koko videon.

4. Haudutuspata



Haudutuspata ja riisinkeitin vaikuttavat olevan hyvä parivaljakko.

Laitoin haudutuspadassa valmistumaan kastikkeen päiväksi, ja sen valmistuttua riisinkeittimellä riisit.

Täysi lämmin ruoka valmiina ilman vahtimista lähes itsestään.


5. Valmiiseen pöytään


Yhtenä yönä koira herätti minut kolmelta aamulla.

Kun  olin muutenkin hereillä, päätin että jotain pitää laittaa aamuksi. En muuta keksinyt, ja laitoin 8 dl neljänviljan hiutaleita ja vähän päälle 2 l vettä haudutuspataan. 

Olipa mieletön tunne kun aamulla käveli keittiöön ja siellä olikin jo puuron tuoksu ilmassa. Oli ihan oikeasti elämys tavalliseen aamuun.

Nauratti vain, että suunnilleen kolmen minuutin hiutaleet valmistuivat nyt kolme tuntia. Mutta oli siinä lopulta ihan oikeasti järkeä. Kun miettii, mitä useimmat aamut ovat kun koirat haluavat ulos, puuro pitäisi keittää, kahvi pitäisi keittää ja juoda, jokainen asia poikii uuden asian ja kauhea ralli käynnissä. Verrattuna tähän että rauhassa tekee mitä tekee, ja saa sitten kävellä aamupalabuffettiin.

Haudutuspadan avulla mahdollistuu nyt myös paremmin tehdä puuroja kokonaisista jyvistä. 


6. Raaka-aineiden keittoajoista


Kokeilin tehdä keittoa haudutuspadalla.

Huomasin, että on alettava tehdä muistiinpanoja eri ainesten kypsymisajoista. 

Eri vihannekset tarvitsevat edelleen eri keittoajat. 

Ehkä teen kaapin oveen listan "linssit 2 h, perunat 3 h" tai mikä ikinä nyt onkaan se aika kullekin. 




Keittoa tehdessä laitoin ensin porkkanat ja linssit, ja pian myös perunat.

Jonkin ajan kuluttua lisäsin bataatit ja lehtikaalit. Tässä kohtaa meni pieleen, eli bataatit kiehuivat lopulta aivan ylikypsiksi. Lehtikaalista ei tietoakaan, jäikö siihen vitamiineja vai ei.


7. Reseptien etsiminen


Olisi hyvä löytää tai kehittää yhden kattilan reseptejä, joissa kaikki ainekset voi varmasti laittaa samaan aikaan.  

YouTubessa löytyy WFPB- tyylisiä kun laittaa esimerkiksi "slow cooker vegan no oil" tai "crock pot vegan" no oil ja mitä tarkemmin sitten haluaakaan. Yleensä sieltä alkaa nousta myös Instant Pot - reseptejä, vaikka sehän on ihan eri asia. Painekeitin.

Joudun nyt ensin varmaan välillä luopumaan tietyistä vaatimuksista. Ruuasta vaan tulee sitten välillä mitä tulee, jos ei sen äärellä jaksa koko päivää arpoa.

Ruokaostoksetkin olin suunnitellut ihan eri pohjalta, ja sävellän nyt lennossa näihin laitteisiin.

Lyhyen keittoajan jutut voi keittää kattilassa, ja lisätä valmiiseen keittoon.

Makaroni mainittiin laitteen ohjeissa ruokana, joka kannattaa tehdä erikseen muualla kuin haudutuspadassa.

Linssit pyrin liottamaan n. tunnin ajan ennen käyttöä, tai vähintään annan lämmetä porkkanoiden kanssa ennen muiden ainesten lisäämistä. Raa-at pavut aion keittää vielä tavallisessa kattilassa toistaiseksi, yön yli liotuksen jälleen.

Kokonaiset puuronjyvät ja kuivat herneet liotan yön yli ensin, ja valmistan sitten haudutuspadassa.


8. Keittoastian koko ja puhdistus




Tiskikoneeseen kun teki tilaa, kuuden litran keramiikkapata mahtui sinne.

Yritin yhdesti tiskata sitä käsin, mutta sen käsittely pienessä tiskialtaassa oli vaikeaa. Ajan kysymys milloin se lentää käsistä.

Vettäkin menee vähemmän, kun en yritä vesinoron alla sitä käännellä kohta kohdalta. 

Riisinkeittimen kattila oli vain pikku kippo, ja helppo pyöräyttää tiskiin.

Kahden litran keramiikkapata oli helppo tiskata käsinkin.


Outo rinki muodostui heti. Tuo vaalea tahra muuttuu joka käyttökerralla, ja lähtee etikalla pois.

Ilmeisesti kalkkia siis.

Neljän tai kahden litran kattila olisi kätevämpi, jos ei halua käsitellä raskasta pataa. 

Laitan padan kuivumaan pyyhkeen päälle. Tarvitaan siihenkin tilaa, mutta onneksi nyt ei tuota hellaa tarvitse mihinkään joka päivä. Hellan nupitkin voi irrottaa, ettei koira niitä väännä.

Pitää myös hankkia lisää kauhoja. 

Keittopadan kallistaminen täytenä on hankalaa, ja pienellä kauhalla ruuan lappaminen rasioihin hidasta. Siirtääkseni keitot rasioihin päädyin äyskäröimään puolen litran rasialla, kunnes pata oli sen verran tyhjempi että sen sai nostettua.


9. Kuuden litran padan riittävyys


Isossa haudutuspadassa on se hyvä puoli, että kaiken vaivannäön tai odottelun jälkeen saa kuitenkin pariksikin päiväksi sapuskaa. 

Sama voi olla myös huono puoli koska ruuan ollessa pahaa, sitäkin sitten riittää.

Tämä keitto vaikutti ensin siltä, että mitähän tuli taas tehtyä. 

Jos teen tavallisen arkisen perunakeiton ja maustaminen ei ihan nappiin onnistu, siitä ei haudutuspadan ansioista tule mitenkään sen kummempaa kuin kattilassakaan.

Seuraavana päivänä tämä keitto alkoi maistua vetäydyttyään. Onneksi.

Saman tien vain jo puuro tulemaan ja riisinkeittimessä jotain, niin saa vaihtelua.


10. Kahden litran padan riittävyys


Pienen 2l haudutuspadan kanssa tarvittaisiin tarkempia reseptejä mittojen osalta.

Se tulee tosi pian täyteen sillä tyylillä, että pilkkoo vain ensin tuota, sitten tätä ja lisäilee. Kohta huomaa, että osa aineksista ei enää mahdukaan.

Onneksi on nyt isokin pata, jossa puolestaan ei ole sitä ongelmaa. 

Tästäkin piti tulla vaikka mikä ruoka, mutta lisättyäni linssit, porkkanat ja perunat, sinne mahtui enää pari lehtikaalin lehteä. Taas tuli sama keitto.

11. Sähkön säästäminen




Sähköä näillä laitteilla varmasti säästyy. Vielä kun jäähdyttää valmistetun ruuan parvekkeella, säästää jääkaappienergiaakin.

Kannella suljetut padat ja riisinkeitin eivät hukkaa energiaa, kuten hellalla kuohuvat kattilat usein.

Isoja määriä kun tekee, ei tarvitse kokata joka päivä.

Uunia lämmittäessä tulee yleensä lämmittäneeksi ison tilan vähäiselle ruualle. Huonekin usein lämpenee, ja siitä huomaa miten sitä lämpöä karkailee. Riippuu toki vähän uunista.

Nyt en ole näiden laitteiden ansiosta koko viikolla käyttänyt hellaa tai uunia. Vasta eilen perjantaina tein ranskalaiset uunissa, ja parit banaanikeksit.

Haudutuspadalla voisi tehdä leipääkin. Opiskelut ovat kuitenkin vielä niin alussa tämän asian suhteen, että teen uunissa jotkin jutut edelleen. 


12. Ruuan laiton ajoittaminen



Ajoittaminen vaatii nyt opettelua. 

Olin tähän aamiaiseen ihan tyytyväinen, äidin tekemät etikkakurkut ja kaikki. Ei siinä. Mutta ei olisi ollut ihan se ykkösvalinta kuitenkaan aamu viideltä.

Kun syö entisiä pois, ja unohtaa laittaa seuraavat tai se ajoitus ei natsaa, niin pian huomaat että aamupalaksi on enää vetistä velliä ja näkkileipää. Seuraavaksi saat ruokaa neljän tunnin päästä, jollet tee mikrossa jotain tai sitten ala kokata kattilassa.

Jos on pitkä päivä, lämpötilan voi laittaa alhaiseksi jotta ruoan valmistuminen kestäisi vähintään 8 tuntia.

Toisinaan voi käyttää lämpimämpää asetusta, jotta ruoka tulisi alle viidessä tunnissa valmiiksi. Ajastimella laitteen voisi ajastaa lähtemään vaikkapa yöllä käyntiin. MUOKKAUS: Ohjeissa lukikin, ettei saa käyttää erillistä ajastinta.

13. Reseptipankki-idea

Välillä pitäisi vähän edes tietää, mitä ruokaakin on tekemässä. Siinä kun pyörii vasemman jalkansa ympäri keittiössä ja availee kaappeja miettien vaihtoehtoja, niin tehokasta peliaikaa valuu koko ajan kankkulan kaivoon.



Kahdesti olen onnistunut tekemään melkein saman keiton, vaikka yritin tehdä jotain ihan muuta. Oli tarkoitus lisätä makaroni jälkeenpäin, ja jotain aineksia. Unohtui, ja myöhästyin.

Kannattaa varmasti tehdä mahdollisimman pian reseptipankki, ja laittaa ohjeita ihan teipillä jääkaapin oveen. Näin pystyy edistämään asioita silloinkin, kun aivot eivät ole käytettävissä.

Ok, jokohan siinä oli kaikki?

Jos jotain herää, laita kommenttia. 

Kiitos kun luit ja toivottavasti sait ideoita arkeen.

Palataan taas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 5 € - Syyskuu 1 - Syyskuun ruokia

Kaupassa ei nyt ehtinyt kuljeksimaan, ja pian huomasinkin että ruokaan on mennyt vain 5-6 euroa. Pyöristin otsikossa vitoseksi, vaikka kutonen olisi oikeampi summa. Mutta onhan se nyt mehukasta, että vitosella viikon ruuat. Todellisuudessa tämä toki perustuu siihen, että ostin elokuussa kuivatuotteita ja viime viikolla perunaakin. Kun huomasin miten mehevä summa on vitonen, en sitten käynyt kaupassa enää, ettei tarvitse kuvata ostoksia ja miettiä mitään muutenkaan. Lomaviikko ruokablogista, paitsi ei muuten tietenkään lomaviikko. Sellaista lentoa ettei aivot pysy kyydissä. Sadonkorjuumarkkinatkin olisivat olleet tänään, en valitettavasti päässyt nyt nauris- ja lanttuostoksille. Täytyy hakea kaupasta niitä pian. = 5,82 € 3,5 kg banaania 1 €/kg = 3,5 € Pirkka kesäporkkana 1 €/kg  Omena Gala 1,32g x 1 €/kg = 1,32 € Siinä olivat tämän viikon ruokaostokset. Koska ostoksia ei ollut paljoa yhtään esiteltävänä niin laitetaan kuvia ruuista, mitä tuli viikon aikana tehtyä. Osa varmaan viime viik

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Elokuu 4, 189 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset n. 35 €. Tässä kuussa ostin melkein 190 €:lla ruokaa. Ostin viimeksikin niin paljon kaikkea valmiiksi mikä säilyy, ettei haittaa. Ensi kuussa ei sitten tarvitse ostaa samoja. Tai sitten tietenkin tarvitsee, koska nythän on helppo olla päästämättä tyhjäksi hyllyjä. Sitten ei ole pakko käydä marketissa silloin, kun se ei itselle sovi.  Pidän mahdollisena että syyskuussa on paljon juurestarjouksia lähikaupoissakin. Tällä kertaa ostosten perässä esitellään metvurstimakkara. Se ei ole kokokasvisruokaa mutta sain sen haltuuni sattumalta.  =3,89 € Banaani Luomu 0,689 kg x 2,09 €/kg =  1,44 € Yleisperunapussi 0,95 €/kg 2 kg =  1,89 € Kurkku 0,256 kg x 2,19 € =  0,56 € =6 € Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg = 3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg =    2,59 € Näistä tuli   lähikaupan aamiainen numero 3   sekä joukko muita ruokia. Kuivatut sekahedelmät , 9,56 €/kg 3,39 € Minimanista heräteostos. En syönyt kaikkia tuollaisena, vaan tein soppaa näistä. = 4,04 € Omena 0,4 kg

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 4 - Fenkoli

  Viiden euron aamiainen on katettu. Nyt on kaupoissa kotimaista fenkolia tarjolla. Fenkoli ei ole kaikkein edullisin kasvis kilohinnaltaan, mutta joskus ihan kiva. Fenkolista saa paljon makua, ja se tuo myös vaihtelua. Kesäperuna, pesty 0,558 kg x 1,29 €/kg = 0,72 € Xtra pitkäjyväinen riisi 0,95 €/kg Paseerattu tomaatti 0,99 € /500 g Banaani 0,327 kg x 1,99 €/kg = 0,65 € Fenkoli 0,257  kg x 5,79 €/kg = 1,49 € = 4,8 € Nämä tuotteet löytyivät nyt Salesta.  Kidneypapupurkki olisi maksanut 0,95 €, se olisi tähän vitosen aamiaisbudjettiin suunnilleen mahtunut jättämällä banaanit pois. Mutta kerkesin jo ne banaanit ottaa ostoskoriin. Mausteita en lukenut vitosen aamiaissettiin, niitä on ehkä kotona valmiina tai joutuu lisäämään budjettiin. Mausteita laitetaan aina muutenkin maun mukaan, ja ajatus on tärkein. Mausteeksi ja lisäksi tämän päivän reseptiin tuli mustapippurirouhetta 1 rkl omenasiiderietikkaa, muukin maustekastike käy pala taatelia, tai vaihtoehtoisesti ripaus sokeria tai ketsupp

WFPB - Ruokaostokset 65 € - Elokuu 3 - Elokuun ruokia 2

 Elokuun kolmannen viikon ruokaostokset, n. 65 euroa.  Enemmän ruokakuluja kuin yleensä. Ostinkin kerralla 10 kiloa riisiä, joista vain puolet alle euron kilo ja jasmiiniriisi 1,80 €. siitä n. 15 euroa, joka on normaalisti jo puolet viikon ruokakuluista. Siihen päälle vielä laatikollinen paseerattua tomaattia, joka maksoi yli 10 euroa. Vihannekset eivät tulleet tällä viikolla kalliiksi sinänsä, mutta ostin yli 4 kiloa kesäkurpitsaa. Toivon mukaan säästyn elokuun loppuun sen isommilta kauppareissuilta. Perunaa voi tulla haettua, koska en kuitenkaan halua syödä pelkkää riisiä ja makaroniakaan. Maustekastikkeita ja mausteita on joitakin, pakasteestakin löytyy sitä sun tätä kastiketta valmiina. 27,32  € K-Menu riisi pitkäjyväinen 1 kg /0,95 € 5kpl = 4,75 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 0,89 €/500g 12 kpl = 10,68 € Jasmiiniriisi 8,99 € /5 kg Coop banaani 0,940 €x 1,49 €/kg = 1,40€ Banaani luomu 0,718 kg x 2,09 €/kg = 1,50 € K-Menu pitkäjyväinen oli halvinta K-kaupoissa. Prismasta ja Lid

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 3 - Paistetut perunat ja kaali

Vähän niin kuin yritin hakea vitosella aamiaistarvikkeet lähikaupasta, ja olisihan se onnistunut erilaisilla valinnoilla.  Päädyin kuitenkin ostamaan ison kaalin, koska sillä ratkesi samalla koko viikonlopun vihannesasiat, ja  on vielä kesäkurpitsaa ja porkkanaakin pari jäljellä. Sekä salaatit että monet muut ruuat onnistuvat samasta kaalista. Lisäksi kaksi kiloa perunoita. Niistä ei tule ihan koko päiväksi ruokaa, tai ei jaksa välttämättä syödäkään päivällä perunaa, mutta aika pitkällä ollaan siinä, ettei ostoksista tule vain pelkkä aamupala. Tuo oli kaikista pienin kaali, lähemmäs 2 kiloa silti. Jos olisi löytynyt pienempi kaali, olisi vitosen aamiainen onnistunut. Lukuun ottamatta mausteita. Oikein pieni kaali, niin vitoseen olisi saanut purkin paseerattua tomaattiakin. Varhaiskaali 1,905 kg x 1,79 €/kg =  3,41 € Kesäperuna 2kg 1,30 €/kg  =    2,59 €   =6 € Kaali oli kirkkaasti halvempi K-Marketissa, kuin olisi ollut Salessa. Molemmissa oli valtavia kaalinpäitä myytävänä.  Salessa p

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 5 - Juurekset

Aamiainen lähikaupasta noin viidellä eurolla. Tänään oli helppo valita juureksia, koska ne olivat tarjouksessa. Paseerattu tomaattipurkki siihen lisäksi, niin saa saman tien tehtyä loppupäiväksikin maistuvaa ruokaa. Perunoita ei mahtunut vitoseen kuin n. kilo, mutta kotoahan voi löytyä riisiä ja muuta, mitä laittaa sitten lisäksi kohti iltapäivää.  Juurestarjouksia oli K-Marketissa. 0,99 €/kg. Multaiset harjatut perunat Salesta. Lanttu 0,99 €/kg Punajuuri 0,99 €/kg Porkkana 0,99 €/kg Peruna 1,09 €/kg x n. 800g-1 kg = n. 1 € Paseerattu tomaatti 0,99 € = n. 5 € Näistä lähikauppojen antimista valmistuvat uunijuurekset ja perunamuusi, sekä punainen kastike ja porkkalaa. Tuoreet vitamiinit saadaan porkkana- ja lantturaasteista. Punajuuri kuuluu lehtivihreiden vihannesten listalle, jonka Dr. Esselstyn luettelee. Siksi nyt ei tarvittu persiljaa eikä muuta. Listan hain Food As Prevention- nimiseltä sivustolta https://foodasprevention.com/dr-esselstyns-latest-basic-recommendations/ , siinä oli

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj