Siirry pääsisältöön

WFPB - Uunissa ruokia - Täytetyt paprikat ja kurpitsat - Kokkauspäivä

Tänään teemana on uunissa valmistuvat ruuat. 

Tein viikonloppuna muutaman uuniruokalajin. Urakka vähän paisui suunnittelematta, ja välillä piti sammuttaa uunikin ja lähteä ulos. 

Täytetyt paprikat olivat se alkuinnoituksen lähde, ja ne onnistuivatkin ihan hyvin. Ensimmäistä kertaa tein niitä nyt.

Paprikalle varmasti paistuessa tapahtuu jotain, minkä takia tällainenkin joskus kannattaa. Pannulla tai uunissa, minulle käy kaikki.


Olisiko lie tavallisen vanhan sähköuunin kanssa ollut parempi aina odottaa, että yksi ruoka tulee valmiiksi ennen seuraavan lisäämistä.

Urakka siis venähti osittain, osa asioista tuntui kypsyvän hitaasti, mutta ainakin nyt on eri makuja riittänyt koko viikon.


Teen ranskalaiset aina kylmään uuniin ensin, joten kuumumisaika tuli hyötykäyttöön.

Siispä uuni kuumumaan 200C -asteelle, ja kuoritut + suikaloidut perunat ylätasolle paistumaan.


Ranskalaiset ehdin juuri ajoissa ottaa uunista, ennen kuin ne menivät liian ruskeiksi. 


Alatason ritilälle suunnittelin sillä aikaa uunijuurekset.

Tässä oli siis lanttua, naurista, porkkanaa ja bataattia. Mausteita en laittanut.

Lantut laitoin oikein pieniksi, koska ne ovat joskus hitaita kypsymään. 

Nauriit jätin isoiksi siltä varalta, että niissä olisi rihmoja tai kohtia, joita joutuu myöhemmin erottelemaan. 



Uunijuurekset olivat varmaan tunnin verran ainakin paistumassa. 


Seuraavaksi valmistelin täytetyt paprikat. Jääkaapista löytyi ylijäänyttä riisiä, jossa oli seassa hernemaissisekoitusta.

Mausteeksi laitoin misoa, tomaattisosetta, pippurit ja chilijauhetta. Lisäksi laitoin paprikajauhetta, mutta ensi kerralla en laita. 

Pahaa se ei ollut, mutten ole varma, oliko tuo paprikajauhe jotenkin turha mauste nyt tässä.

Joka tapauksessa, tähtäsin maustamisessa osaksi siihen, miten yleensä maustetaan jauheliha.


Olin alunperin miettinyt, että täytettyihin paprikoihin laittaisin soijarouhetta tai jotain papuja.

Nyt ei ollut oikein kumpiakaan valmiina tai varastossa. 

Pavuthan tekevät varmasti kaikista ruuista kivaa ja täyttävää ruokaa. Tässä oli silti jo herneitäkin, joten poksahdelkoon ne.


Leikkasin halki myös myskikurpitsan, poistin siemenet ja täytin alaosan samalla täytteellä.

Laitoin päälle loput vegaanisesta juustokastikkeesta, jonka olin valmistanut parisen päivää aiemmin. Se ei kauaa säily kuitenkaan jääkaapissa.


Nämä sitten 200 C -asteiseen uuniin. Välillä kokeilin haarukalla joko myskikurpitsa on pehmeää. Aikaa kului ja kului, ja mietin tuleekohan se ikinä valmiiksi.


Tämän näköisinä otin paprikat ja kurpitsat uunista pois. 

Myöhemmin sitten osoittautui, ettei myskikurpitsa ollutkaan ehtinyt kypsyä joka kohdasta.  

Ensi kerralla en yritä mitään multitaskausta, kun teen tällaisia ruokalajeja. 

Onneksi mikrossakin voi kypsyttää loppuun, sitten kun tarvitsee.


Olin jo kyllä saanut uunipäivystämisestä tarpeekseni, mutta päätin vielä tehdä banaanikaurakeksit.

Tietäähän sen, että kahvin kanssa on kuitenkin jotain makeaa pakko olla. On turha lykätä kohtaloa.


Näitä voisi tehdä pakkaseenkin vinon pinon, ja voisi olla jopa suotavaa. 

Mutta jotenkin tykkään pitää optiot auki, ja vasta paistettu on aina vasta paistettua.

Laitoin ihan ruokalusikallisen sokeriakin, jotta saisin sitkeämmät keksit. Lisäksi sokeriripaus ja kanelia keksin päälle vielä. Puolukoita ja rusinoita sattumiksi.


Kokkaamisen ei tällä kertaa kovin vaikeaa pitänyt olla, mutta käsky kun kävi, piti kaikki sammuttaa kesken kaiken. Ulos piti päästä hänen, ja sitten oli toki nälkäkin. 

Siksi mistään paistoajoista ei ole hajuakaan, varsinkaan paprikoiden ja kurpitsojen osalta. 


Kylläpä ne ruuat silti valmistuivat aikanaan.

Nyt ei ole viikolla tarvinnut muuta, kuin keittää makaronit, potut tai riisit lisäksi aina välillä. 

Uunijuurekset ovat kyllä kätevä höystämään makaronin tai riisin heti gourmetruuaksi.


Nälissään tästä kokkailun aloittamisesta ei olisi mitään tullut, joten onneksi valmiina olivat jo puuro ja ruusukaalit.

Turhan sitova projekti tällainen uunimaratoni ainakaan jokaiselle viikonlopulle, mutta tällä kertaa halusin vain tehdä mahdollisimman paljon samalla kuumennuksella.


Joskus teen koirille uunissa liharuokaa, ellen keksi mihin kaikkeen omaan ruokaan hyödyntäisin lämmön.

Sen teen leivinpaperi uunivuoan suojana, niin ei tule paha tiskausurakka. Vihannekset esikypsytän. 

Riskaabelia hommaa, koska joskus ne päättävät, tai jompi kumpi että "Hyi, en syö." Reseptiä on muutettava jatkuvasti. 

Siinäpä kokkailuja, ruokaideaa ja miksi tätä nyt voisikaan sanoa. Sunnuntaikokkailut tai viikonloppukokkailut.

Joitain uuniruokaideoita lisää:





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ruokaostokset 60 € - Syyskuu 3 ja 4

Kuiva-aineita kaapin täytteeksi. Talveen varustautuminen. Ei ole niin paljoa, etteikö joutuisi kauppaan vielä monta kertaa. Olo on silti jo kotoisa ja mukava, pystyy kokkaamaan täyden aterian vaikka hakemalla tuoreraaka-aineiksi vain pari vihannesta ja perunaa lähikaupasta.  = 10,24 € Täysjyväspagetti 0,95 /500g x 2 = 1,90 €/kg Tumma makaroni1,88 €/kg, 400gx2 = 1,5 € Coop vihreät linssit 400 g 3,98 €/kg = 1,59 € Coop punaiset linssit 400 g, 3,98 €/kg =1,59 € Meira Curry ei lisättyä suolaa 25g 26,00 €/kg =0,65 € Meira Kurkuma 24g 37,08 €/kg = 0,89 € Coop paseerattu tomaatti 0,73€,500 gx2=1,46 €/kg  Xtra tomaattimurska 0,83 €/kg, 400 g x 2 0,33 € = 0,66 € Prismasta kympin pussillinen.  = 32,31 € Tyrnävän Hiivaleipävehnäjauho 1,6  €/kg , 2 kg =  3,19 € Ohraryyni kokonainen 2,39 €/kg Tyrvävän kauraryyni 2,39 €/kg Kaurahiutale x 2 0,98 €/kg =  1,96 € Pikakaurahiutale 2x0,37 €/500g = 0,74 €/kg Myllärin täysjyväohrajauho 1,99 €/kg  Meira ketsuppi 1,2 l...

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Vegaaninen kedgeree

Kedgeree-niminen ruoka siis. Kalaruoka alun perin, ja kala tästä tulee vegaanisenakin versiona mieleen, vaikka laitoin tofua.  Kedgeree oli uusinta huutoa Victorian ajan Englannissa, ja nyt tehdään nykyversio.  Kedgeree-ohjeita löytyy yllättävän paljon, jos alkaa hakemaan. Oman versioni tein ennen, kuin hain tästä enempää tietoa. Täysin pelkästään yhden videon perusteella koitin nyt veganisoida, jonka löysin netistä vuosia sitten kun en ollut vielä kokokasvisruokavaliolla. Jos  haluat katsoa millainen ohje se oli, niin videolinkki on tässä: Laitan myös postauksen loppuun saman linkin, niin voit halutessasi lukea ensin.   Oikeastaan tämä ei ole monimutkainen, ja tätä voisi ihan hyvin sanoa riisipadaksi tai risotoksi. Mutta lähtökohta siis oli tämä kedgeree, ja siitä poiki sitten resepti. Voit tehdä riisillä, joko valkoisella tai täysjyvällä pelkästään, tai lisätä kauraa. Pelkkää kauraa en kokeillut, ja ohrakin on vielä testaamatta. Voit laittaa punaisia linssejä, tai ...

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...