Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä söin päivässä - Syyskauden aterioita

Odotellessa seuraavaa ruokaostospostausta voimme tutustua "mitä söin päivässä"-tyyliseen esitykseen.

Tuttuun tapaan olen koonnut kuvat useiden eri päivien aterioista. On helpompi ottaa satunnaisia kuvia aina muistin aikana, kuin yrittää kuvata yhden päivän jokainen ateria.

Yhden päivän ruuista koostuva kuvasade voisi olla tylsäkin, jos syön samaa ruokaa melkein koko päivän. Ehkä sellainenkin joskus onnistuisi tehdä, aika näyttää.

Oli hauska löytää koneelta kuvia, joista muodostui peräkkäin laitettuna oikea lapsuuteni ruokaunelma. Saisipa joka päivä syödä aamusta iltaan pelkkää...(ruoan nimi on linkki ohjeeseen)


..pitsaa..


..ranskalaisia..

..jäätelöä..



Lapsuuden herkkuruokatoiveet voidaan katsoa toteutuneeksi.

Seuraavaksi vähän arkisemmaksi miellettyjä ruokalajeja:


Tämä peruna-lanttu-porkkanakeitto on ollut ihan lempiruokiani viime aikoina. 

Opin hyvän niksin saada liemi paksuksi. Kun keitto alkoi olla valmista niin hakkasin, pieksin ja sekoitin sitä kauhalla oikein mahdollisimman brutaalisti. Sain siten jauhoiset perunat luovuttamaan tärkkelystään keiton liemeen. 

Lisäksi porkkanat ja lantut hajoilivat myös, ja olivat aika maukkaita. 

Vältän kuitenkin liikaa ylikeittämistä, jotta ruokaan jäisi jotain vitamiinejakin tallelle.

Olen laittanut nyt porkkanat keittoon kuorimattomina. Tuntuisi syksyn porkkanat olevan maukkaimpia siten. 

Lantut ovat tarvinneet nyt paljon keittoaikaa. Olen lisäillyt ne porkkanoiden kera ensimmäisenä kiehumaan pitempään, ennen perunoita.


Ostin hamstrauskeikalla misoa kun luvattiin, että suolasta huolimatta sitä voi WFPB-ruokavaliollakin syödä, tai ainakin Dr. Greger syö. Kokeilin sitä nyt riisiin. 

Aika hyvin toimi, eikä tarvinnut sitten laitella soijakastiketta tai maustekastiketta, puhumattakaan pöytäsuolasta. Kastikkeena tässä on bataateista ja lisseistä tehty kastike tai pata, tomaattisosetta ja mausteita mauksi.

Sitruunanmehu ei sopinut tähän, joten hyvä että oli tuo miso antamassa makua. Sitruunamehu sopii yleensä bataattikeittoon, muttei jostain syystä toiminut bataattikastikkeeseen. Se oli vain oma mielipiteeni.


Monta päivää piti syödä tällaista makaronipataa tai -vuokaa, kun tein niin ison määrän. Kaiken lisäksi se ei onnistunut edes kunnolla, eli ei ollut hyvää. Onneksi ketsuppi monesti auttaa, ainakin jos ongelmana on ainoastaan mauttomuus ja tylsyys.

Kulinaristinen painajainen toisille varmasti, tehdä pahaa ruokaa ja kuorruttaa se vielä ketsupilla. Mutta jollekin toiselle (ak) se voi edustaa taas sitä lapsuuden unelmaa. 



Näitä olen usein nyt kiireessä ja ideoiden puuttuessa tullut tehneeksi. Keitän spagetin, jätän keitinvettä pohjalle ja teen kastikkeen suoraan siihen. Vähän tomaattia, mausteita ja iki-ihanaa ketsuppia, niin pasta-ateria on valmis. 

Viereisessä kattilassa höyryttyy pussillinen pakasteparsakaalia samalla. Sitruunanmehua puristamalla saa lisää C-vitamiinia ruokaan, ja virkistettyä pakasteparsakaalit jälleen kesäisen raikkaiksi.


Perunatkin on useimmiten helppo keittää, eikä aivoja tarvita liian moneen asiaan. 

Tämän jälkeen löysin vielä sen "kastike purkissa"-idean, joka oli hyvä, koska koen että on kuivaa joskus syödä perunoita ilman kastiketta, tai aina ketsupilla. 

Kyllä tämä näinkin silti meni, ei voi moittia.

Kuvasta hankala erottaa, onko tuo sämpylä vai kivi joen rannasta. Pakastimesta kyllä sen löysin, ja sulatin kaalikeiton kanssa. 

Sämpyläkokeiluni ei ollut läheskään niin hyvä, kuin viimeisin grahamjauhoista tekemäni peltileipä. Joten sämpyläreseptiä ei tule blogiin vielä. Olen siirtynyt tekemään sitä peltileipää nyt leiväksi melkein joka kerta.


Nyt on alkanut saada kaupoista taas hyviä jauhoisiakin perunoita, joista on tullut hyvä muusi. Prismasta ostetut punaisen pussin Afra-lajin perunat onnistuivat ihan hyvin. 

Muusasin vain, ja laitoin nesteeksi keitinveden.


Ja sitten kahvihetken kautta alan laittamaan pakettiin tätä postausta. Kuvassa on vain yksi banaanikaurakeksi, mutta kyllä noita voi tuoreena viisi mennä ihan varmasti. 

Olen välillä ripotellut sokeria (ja kanelia) keksien päälle ennen paistamista, ja lusikallisen jopa taikinaan. En kauaa yleensä jaksa innostua taateleiden kanssa pelaamisesta valkoisen sokerin tilalla.

Mutta jo vähäinenkin lisäsokeri vaikuttaisi tekevän niitä sitkeitä. Ne muistuttavat jollain tapaa sitten niitä entisiä kaurakeksejä, joita tein joskus muinoin voin ja sokerin kanssa kaurahiutaleista. Ei kai sitä sokeria makeuden puolesta edes tarvita, kun banaani makeuttaa niin paljon.

Omenoita on riittänyt, ja jonkin verran muitakin hedelmiä. 

Vielä lopuksi voisin mainita, kuten vegaaneja aina muistutellaan, että B12, D3 ja Jodi ovat lisäravinteita, joita otan sen takia, että olen vegaanisella ruokavaliolla ja minimoinut lisätyn suolan käytönkin niin vähiin. Kaikki ruuat teen siis vegaanisesti ja myös ilman lisättyä rasvaa. 

Tuoreitakin vihanneksia syön, mutta monesti otan vain esimerkiksi kukkakaalista lohkon tai puren lantunpalasia kokatessa. Tiukkaa tekee välillä, se salaatin syöminen. Välillä yritän siinäkin skarpata. 

Kiitos, ja hyvää loppuviikkoa! Pian ostostellaan taas. Pitihän se ollakin jo ruokaostospostaus tulossa, mutta katson saisinko kahden viikon ostokset kerralla samaan.

Lisää mitä söin päivässä-juttuja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm