Siirry pääsisältöön

WFPB - Mitä söin päivässä - Syyskauden aterioita

Odotellessa seuraavaa ruokaostospostausta voimme tutustua "mitä söin päivässä"-tyyliseen esitykseen.

Tuttuun tapaan olen koonnut kuvat useiden eri päivien aterioista. On helpompi ottaa satunnaisia kuvia aina muistin aikana, kuin yrittää kuvata yhden päivän jokainen ateria.

Yhden päivän ruuista koostuva kuvasade voisi olla tylsäkin, jos syön samaa ruokaa melkein koko päivän. Ehkä sellainenkin joskus onnistuisi tehdä, aika näyttää.

Oli hauska löytää koneelta kuvia, joista muodostui peräkkäin laitettuna oikea lapsuuteni ruokaunelma. Saisipa joka päivä syödä aamusta iltaan pelkkää...(ruoan nimi on linkki ohjeeseen)


..pitsaa..


..ranskalaisia..

..jäätelöä..



Lapsuuden herkkuruokatoiveet voidaan katsoa toteutuneeksi.

Seuraavaksi vähän arkisemmaksi miellettyjä ruokalajeja:


Tämä peruna-lanttu-porkkanakeitto on ollut ihan lempiruokiani viime aikoina. 

Opin hyvän niksin saada liemi paksuksi. Kun keitto alkoi olla valmista niin hakkasin, pieksin ja sekoitin sitä kauhalla oikein mahdollisimman brutaalisti. Sain siten jauhoiset perunat luovuttamaan tärkkelystään keiton liemeen. 

Lisäksi porkkanat ja lantut hajoilivat myös, ja olivat aika maukkaita. 

Vältän kuitenkin liikaa ylikeittämistä, jotta ruokaan jäisi jotain vitamiinejakin tallelle.

Olen laittanut nyt porkkanat keittoon kuorimattomina. Tuntuisi syksyn porkkanat olevan maukkaimpia siten. 

Lantut ovat tarvinneet nyt paljon keittoaikaa. Olen lisäillyt ne porkkanoiden kera ensimmäisenä kiehumaan pitempään, ennen perunoita.


Ostin hamstrauskeikalla misoa kun luvattiin, että suolasta huolimatta sitä voi WFPB-ruokavaliollakin syödä, tai ainakin Dr. Greger syö. Kokeilin sitä nyt riisiin. 

Aika hyvin toimi, eikä tarvinnut sitten laitella soijakastiketta tai maustekastiketta, puhumattakaan pöytäsuolasta. Kastikkeena tässä on bataateista ja lisseistä tehty kastike tai pata, tomaattisosetta ja mausteita mauksi.

Sitruunanmehu ei sopinut tähän, joten hyvä että oli tuo miso antamassa makua. Sitruunamehu sopii yleensä bataattikeittoon, muttei jostain syystä toiminut bataattikastikkeeseen. Se oli vain oma mielipiteeni.


Monta päivää piti syödä tällaista makaronipataa tai -vuokaa, kun tein niin ison määrän. Kaiken lisäksi se ei onnistunut edes kunnolla, eli ei ollut hyvää. Onneksi ketsuppi monesti auttaa, ainakin jos ongelmana on ainoastaan mauttomuus ja tylsyys.

Kulinaristinen painajainen toisille varmasti, tehdä pahaa ruokaa ja kuorruttaa se vielä ketsupilla. Mutta jollekin toiselle (ak) se voi edustaa taas sitä lapsuuden unelmaa. 



Näitä olen usein nyt kiireessä ja ideoiden puuttuessa tullut tehneeksi. Keitän spagetin, jätän keitinvettä pohjalle ja teen kastikkeen suoraan siihen. Vähän tomaattia, mausteita ja iki-ihanaa ketsuppia, niin pasta-ateria on valmis. 

Viereisessä kattilassa höyryttyy pussillinen pakasteparsakaalia samalla. Sitruunanmehua puristamalla saa lisää C-vitamiinia ruokaan, ja virkistettyä pakasteparsakaalit jälleen kesäisen raikkaiksi.


Perunatkin on useimmiten helppo keittää, eikä aivoja tarvita liian moneen asiaan. 

Tämän jälkeen löysin vielä sen "kastike purkissa"-idean, joka oli hyvä, koska koen että on kuivaa joskus syödä perunoita ilman kastiketta, tai aina ketsupilla. 

Kyllä tämä näinkin silti meni, ei voi moittia.

Kuvasta hankala erottaa, onko tuo sämpylä vai kivi joen rannasta. Pakastimesta kyllä sen löysin, ja sulatin kaalikeiton kanssa. 

Sämpyläkokeiluni ei ollut läheskään niin hyvä, kuin viimeisin grahamjauhoista tekemäni peltileipä. Joten sämpyläreseptiä ei tule blogiin vielä. Olen siirtynyt tekemään sitä peltileipää nyt leiväksi melkein joka kerta.


Nyt on alkanut saada kaupoista taas hyviä jauhoisiakin perunoita, joista on tullut hyvä muusi. Prismasta ostetut punaisen pussin Afra-lajin perunat onnistuivat ihan hyvin. 

Muusasin vain, ja laitoin nesteeksi keitinveden.


Ja sitten kahvihetken kautta alan laittamaan pakettiin tätä postausta. Kuvassa on vain yksi banaanikaurakeksi, mutta kyllä noita voi tuoreena viisi mennä ihan varmasti. 

Olen välillä ripotellut sokeria (ja kanelia) keksien päälle ennen paistamista, ja lusikallisen jopa taikinaan. En kauaa yleensä jaksa innostua taateleiden kanssa pelaamisesta valkoisen sokerin tilalla.

Mutta jo vähäinenkin lisäsokeri vaikuttaisi tekevän niitä sitkeitä. Ne muistuttavat jollain tapaa sitten niitä entisiä kaurakeksejä, joita tein joskus muinoin voin ja sokerin kanssa kaurahiutaleista. Ei kai sitä sokeria makeuden puolesta edes tarvita, kun banaani makeuttaa niin paljon.

Omenoita on riittänyt, ja jonkin verran muitakin hedelmiä. 

Vielä lopuksi voisin mainita, kuten vegaaneja aina muistutellaan, että B12, D3 ja Jodi ovat lisäravinteita, joita otan sen takia, että olen vegaanisella ruokavaliolla ja minimoinut lisätyn suolan käytönkin niin vähiin. Kaikki ruuat teen siis vegaanisesti ja myös ilman lisättyä rasvaa. 

Tuoreitakin vihanneksia syön, mutta monesti otan vain esimerkiksi kukkakaalista lohkon tai puren lantunpalasia kokatessa. Tiukkaa tekee välillä, se salaatin syöminen. Välillä yritän siinäkin skarpata. 

Kiitos, ja hyvää loppuviikkoa! Pian ostostellaan taas. Pitihän se ollakin jo ruokaostospostaus tulossa, mutta katson saisinko kahden viikon ostokset kerralla samaan.

Lisää mitä söin päivässä-juttuja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

Luukku 20 - Mysli - WFPB

Luukku 20, mysli. Mysli on luukussa kyllä, mutta ensin 1800-luvun tarjoilut kestikievarin tapaan. Yle Areenalta löytyi ohjelmasarja, Ruokamatka menneisyyteen.  Sarjan yhdessä jaksossa oli 1800-luvun kestikievari . Noin minuutin kohdalla Kallenaution kestikievarimuseon hoitaja Johanna Kallenautio listaa ruokalajit, joita kestikievarissa on ollut aikoinaan tarjolla.  Pöydällä oli: Perunaa possupaistia naurismuhennosta puolukkaa kokkelipiimää viiliä talkkunaa ruisleipää sekä jälkiruuaksi  lettuja ja vadelmahilloa Tein kattauksen jossa oli samat, mutta possunpaistin tilalle jakkihedelmää, joka ei ole eläinperäistä lihaa. Kokkelipiimän tilalle laitoin tofukokkelia, ks. resepti . Viilin tilalle soijajogurtti. Ainoa mikä ensin puuttui, oli talkkuna. Täysin vieras ruokaidea. Kävin siis ostamassa talkkunaa, ja selvitin mitä se on. Sen verran kuuluisa tietenkin Suomessa, että monelle lukijalle varmaan tuttu. Itse en ole muistaakseni ainakaan ikinä maistanut talkkunaa. Kiinnosti tietenkin, että o