Siirry pääsisältöön

WFPB - Talveen varustautuminen - Kotivara - Hamstrauskeikka 65€

Kotivaraa rakentelemaan. 

Tämä kotivarapostaus käsittelee nyt vain pelkkää ruokaa. Luetteloon voisi toki lisätä ne muutkin tärkeät kotivarajutut kuten vaikkapa paristot, trangiat, viltit, taskulamput, puhdas vesi ja radio.

Tässä postauksessa ei ole kuitenkaan mietitty niitä vielä. Eikä sitä, miten näitä ruokia laitetaan vaikkapa sähkökatkon aikana. 

Mutta tällainen pintaraapaisukin voi auttaa miettimään ainakin yhtä osa-aluetta kotivaran tekemisessä.

Oma lähtökohtani tähän kotivaraan on ollut alun perin se, että kokokasviruokavalio, WFPB-ruokavalio, koostuu monesti painavista asioista kuten juurekset ja vihannekset. 

Hankin kotiin valmiiksi ruokaa, ettei tarvitsisi käydä usein kaupassa ja kantaa painavia ruokakasseja.

Jos tuon kaupasta normaalin viikon setin ruokaa, kassi painaa helposti jo perunoiden puolesta nelisen kiloa. Riippuu aina siitä, mitkä ovat ne tottumukset ja mieltymykset tietysti.

Näiden kotivarojen hankkimisenkin jälkeen perus viikottaisista kauppakasseista voi tulla painavia, mutta pääasia että kotonakin on jotakin valmiina. Ja onhan niitä muitakin syitä, miksi kotivara voi olla hyödyllinen joskus.


Tyhjät ylähyllyt täydemmiksi.

Mukana minulla on kauppareissulla iso kestokassi ja jokin muu kassi. Mahdollisesti mukana on myös kylmälaukku, jos sattuukin löytymään pakastetarjouksia. 

Kassien määrä rajaa ostoksia, jotta en tulisi ostaneeksi kerralla enempää, kuin mitä jaksan kantaa autolta kotiin tyylillä. 


Tässä ensimmäiset makaronihankinnat. Seitsemän pussia fusillia ja kaksi spagettia. 

Laskin yhden pussillisen sisältävän sen verran kaloria, että siitä tulee noin yhden päivän ruoka yhdelle. Lisäämällä vihanneksia tai muuta, on varmasti päivän ateriat täynnä. 

Riippuu energiankulutuksesta ja muusta syömisestä. Yhteensä 4,5 kiloa, hintaan 6 €

Tässä lisää tehokkaita elinpäiviä ruuan puolesta. 

Yhdessä 400 gramman pussissa ei taida olla ihan täyttä ruokailupäivää, mutta eiköhän näilläkin porskuta pätkän matkaa.

7 kpl X 0,33€ = 2,31€ , 2,8 kgRakettispagettia ja muita nopeita ruokia on hyvä olla aina käsillä. 

Näitä ei haittaisi olla vielä lisääkin, mutta toisella kertaa sitten. Yhteensä 1400g ja hintaa 2,36€


Yksi hiutalepaketti tarjonnee asianhaaroista riippuen pari päivää tehokasta energiansaantia, tietysti vähän lisäillen jotain tuoretta, kuten marjat. 

Omassa taloudessa tämä määrä ei ole vielä mitään, koska koirien takia tuota voi mennä paketti tai kaksi viikossa. Yhteensä näihin meni  n. 6 €


Riisipuuro on mainio veteen keitettynä ja marjasoppa tai luumusoppa kylkeen. Kanelia ja ripaus suolaa. 

Pika-apu siihen, kun jotain hyvää pitäisi saada, muttei kuitenkaan jaksa tai ehdi kokata. 

Tätä tarvitaan myös, jos koirilla on mahat sekaisin, ja pitää alkaa varovasti ruokkimaan sen jälkeen. 4,77€

Valikoin sellaisia, mitkä eivät paljoa maksa. 

Aikansa kun keräilee kärryyn mitä sattuu mieleen juolahtamaan, voi kassalla ollakin tuloksena julma numero. Joten mahdollisimman köykäisistä ostoksista kun kokoaa, ja mahdollisesti useammalla eri reissulla aina poiketessa, voi olla varma että loppusumma miellyttää aina korvaa. 

Tomaattimurskat olivat 0,55- 0,59 € purkki K-kaupoissa, ja tomaattisoseet Prismassa 0,63 € /kpl. 3,66+3,3 =6,96€Paprikasäilyke ihan muuten vaan, 1,29€

Katson näissä valmisruuissa usein valmistusaineluettelon varmistaakseni, ettei tuote sisällä öljyä tai fruktoosisiirappia. 

Suolaa tämä sisältää, mutta jos tätä käyttää ikään kuin mausteena, niin ehkä se ei haittaa.

Maribel appelsiinimarmeladi oli Lidlissä 1,05 euroa purkki, ja huomattavasti edullisempaa kuin merkkituote lähikaupasta. Käytän appelsiinimarmeladia mm. kahvisarviin

Mansikkahilloja olisi edullisinta ostaa isoissa pakkauksissa, mutta pieni purkki mahtuu paremmin jääkaappiin.

Omenasosepurkki on tällä postaushetkellä jo tyhjä. Mutta ehkä vielä haen lisääkin. Hillot maksoivat yhteensä 5,38€


Tämän pesämunan avulla voi pysyä ketsuppien suhteen etukenossa, jos täydentää aina hyvän sään aikana. 5,96€. 

En tiedä onko tässä Lidlin ketsupissa se kaikkein edullisin mahdollinen kilohinta, n.3€ /litra, mutta nämä pullot ovat kivan kokosia jääkaapissa, eikä ketsuppi sisältänyt öljyäkään.

Tähän mennessä kotivara on maksanut 41,03 €, eli pyöreästi 40 €, ja jatkuu edelleen:


Nämä ovat toisaalta perusostoksia, ei vielä nämäkään hamstrausta. Olivat oikeastikin lopussa. Mutta liitetään nyt tämäkin, koska on kyseessä isot perhepakkaukset. 

Tuo Miso on nyt uusi kokeilu, en ole maistanut ennen. 

Miso on suolaista, mutta siihen liittyy sellainen erikoisjuttu, että sitä saa suolapitoisuudesta huolimatta syödä tälläkin ruokavaliolla.  Jotenkin niin se meni, että asiaa oli tutkittu, ja siihen tulokseen tultu.  Normaalisti vältetään valmiiksi lisättyä suolaa, sokeria ja muita, ja jotkut eivät lisää niitä edes kotona yhtään.

Tässä linkissä video, jossa misosta lisää ja teksti, englanniksi. Dr. Greger siitä asiasta kertoo. Misopurkki maksoi 6,95€, ja basilika ja persilja kolmisen euroa purkki. Eli yhteensä nämä tekivät 13 €.Riisiäkin voi tuoda vielä lisää, koska Lidlissä se maksoi vain 1,39 € / 2 kiloa. Italialaista. Eli alle euron kilo.
Huomattavasti edullisempaa siis, kuin lähikaupassa. Ja erittäin painavaa kanniskella. 
Papuja voisi hakea vielä, mutta kuivattuja herneitä on jo valmiiksi muutamaan hernekeittoon. 

Herneitä ei kesällä kulunut. Kikherneet hain lähikaupasta hintaan 1,75€

Tähän mennessä ollaan siis menossa 55 eurossa. 
Ostin torilta puolukkaa 10 € / 3 litraa. Jos ajattelisi syövänsä vaikkapa desilitran päivässä puolukkaa, tässä voisi olla noin kuukauden puolukat.

Eli noin 65-70€. (olen nyt neljästi laskenut, ja joka kerta eri tulos) Tämä oli se summa mitä suunnittelinkin. Tai satanen oli se budjetti, mutta siihen kuului leivinpaperit, koirien juttuja ynnä muut oheistarvikkeet. Pahanpäivän varasto alkaa näyttää jo paremmalta.
Tilaakin vielä olisi suorittaa joitain hankintoja. Eipä tuonne hyllyyn muutakaan ole tulossa, joten miksipä en jatkaisi kotivaraostoksia jossain kohtaa vielä.
Alemmalle hyllylle mahtuisi vaikkapa kuivattuja papuja paria eri sorttia.

Kyllä näillä hankinnoilla jo pääsee alkuun.

Perunoiden lisäksi perus kauppakassiin voisi tulla vielä kilo tai kaksi porkkanaa ja kilo muita juureksia ja vihanneksia. Hiutaleetkin ovat yleensä kilon paketteja. 

Vielä kun ostaa purkin kauramaitoa ja pari purkkia tomaattimurskaa 500g /kpl, siitä tulisi kaksi kiloa lisää. Vielä hedelmäkilo talvi-iltojen iloksi, niin alkaisi olla yli kymmenen kilon kauppakassi. Eikä tässä ole vielä edes mitään heräteostoksia, tai mitä ehkä sattuisi haluamaan. 

Jos ei tarvitse ostaa puolen kilon pussia makaronia, se voi olla ihan kiva juttu.

Huomasin tämän painavuusasian erityisesti, kun tässä aikoinaan oli että pitäisi välttää sitä kaupassa käyntiä.

Jos en pysty hakemaan autolla mitään, silloin järjestän kotivaran hankkimisen ottamalla aina kauppareissulla vaikkapa edes yhden ylimääräisen makaronipussin joka kerta. Niitä alkaisi sitten kertyä, kunnes on kiva kotivara hankittuna. 

Hip hei, olihan urakka, nämä kuvat ja kuitit selvittää. Mutta itsepä olen soppani keittänyt. 

Varalta pidätän oikeudet laskuvirheisiin, virheellisiin hintatietoihin ja muihin väärinkäsityksiin tässä postauksessa. Hinnathan joka tapauksessa vaihtelevat, ja kaupassa vasta selviävät lopulta. 

Oli kiva kuitenkin käydä näitä läpi, ja ehkä kiva joskus huomata, milloin nuo kaapit ovat taas tyhjät.

Tässä vielä kuva herkuista, joita voisi ostaa lisäksi:Näitä vain en nyt ole hankkinut paljoa varastoon. On huolena että syön herkut nopeasti, ja joudun kuitenkin hakemaan uudet.

Mutta tällaisia kaikkia herkkuja ja helposti mukaan otettavia pussukoita olisi hyvä olla. Ja soijasuikaleet ja -rouheet ovat painoltaan kevyitä, ja säilyviä.

Lisäksi näkkileipää, koirille ruokaa ja paljon jauhoja, jos tykkää muutenkin leipoa. Jauhoista voi keittää puurojakin tietysti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt