Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokaostokset 65 € - Elokuu 2. vko

Viime viikolla ruokaostoksiin meni 35 €. Nyt meni 65 €. Yhteensä satanen ruokaan jo tässä kuussa.

Vielä yhdet viimeiset heräteostoksethan kävin tekemässä eilen illalla, joten hetki mennään näillä kevyesti. Katsotaan mitä tuli ostettua:

Tässä alkuviikosta vihannekset noin vitosella, pari kiloa kasvista. 

Löytyivät ihan lähikauppojen valikoimista. Tuoreita ja hyviä, eikä taatusti moni ole ehtinyt näihin koskemaan. Kukkakaalin lehdet olivat kuin pakasta vedetyt. 

Kilohinta oli ehkä vähän isompi kuin marketeissa. Olisi kuitenkin ollut vaivalloista lähteä vähäisen hintaeron takia näitä hakemaan automarketin isoista penkojaisista.

No tulihan sitä sen verran käyntiä kylillä, että oli sama hakea Prismasta kesäkurpitsaa niin kauan, kun sitä vielä alle puolellatoista eurolla sai per kilo. 

Omassa jääkaapissani nämä tuntuvat säilyvän niin hyvin, ettei mitään rajaa. Uskalsin siksi ostaa.

Tässä on nyt vähän päälle 3 kg, 1,29 €/kg. maksoi noin 4 €.

Joutui tällaisia pikkureissuja tekemään. Koirilla oli mahat sekaisin, ja jouduin hakemaan riisihiutaleita. Riisipuuroahan koiralle syötetään silloin, tiettyine lisukkeineen pikkuhiljaa. 

Tavallaan viikon ruokaostoksiin ylimääräistä kulua, mitä en olisi muuten juuri tällä viikolla tarvinnut. Ruokaa kumminkin.

Koirien ollessa vuoron perään toipilaina, on hyvä keittää puuroa puolikas tai kokonainen 700 g paketillinen päivässä. 
Sama syödä itsekin, joten vadelmasopat kans kiehumaan. 

Näihin kaikkiin meni sitten viitisentoista euroa.

Vähän yli neljä kiloa banaaneita, kun näitä sai 1,00 € / kg tarjouksesta Minimanista. 

Syön mitä ehdin, loput saavat kypsyä pilkullisiksi. Sitten kuorittuina pusseissa pakkaseen. 


Ennen banaanitarjouksen huomaamista ehdin tietysti hakea kalliimpia banaaneja. 

Pikkuostoksia, yhteensä alle vitosella kaikki nämä.


Viikon perunat. 8-9 kg. Yhteensä maksoivat 6,16 €. Valitettavasti 1,49 € maksanut punainen pussi perunoita olikin pilalla ja meni suoraan kompostiin. En eilen mitään varsinaisesti kaivannut. Olin vain liikkeellä ja poikkesin kaupassa. Heräteostoksiinhan se sitten meni. 

Noin 13 euroa hurahti. Banaaniahan ei ollutkaan vielä tarpeeksi. Hyvä olla vihreitäkin banaaneita, jotka valmistuvat syöntikypsiksi viiveellä.

Ostin retikan, tietämättä mitä olen siitä tekemässä. Ihan uusi kasvituttavuus. Kilohinta oli kuitenkin vain alle kolme euroa. Maistoin jo, ja raakanakin ihan syömäkelpoista. Kuuluu ristikukkaisiin. Se jo kertoo, että jonkin tason superruokaa varmasti.

Kukkakaali oli 3,99€/kg, ja tuo yksilö maksoi lähemmäs vitosen. Kyllä se hyvääkin sitten on myös. Kuuluu myöskin ristikukkaisiin.


Tässä olisi mustikkaa noin kympillä / kilo, ja mustaherukkaa noin kuudella eurolla / kilo.
Yhteensä marjassa käynti maksoi tällä kertaa n. 12 €.

Olisihan se hyvä tietysti käydä metsässäkin poimimassa.

Jos ajattelisi syövänsä marjoja kilon viikossa 10 €/kg, niin se kertaa 52 viikkoa vuodessa ja olisi mennyt 520 euroa marjaostoksiin. Halutessaan säästää koko summan, marjoja olisi kerättävä yli 50 kiloa. Arkkupakastin maksaa, auton pito maksaa, ämpärit maksaa. Aikakin voi olla rahaa joissain tapauksissa.

On kotiin päin aina, jos säästää edes osan. Kyllä varmaan voisin pientä marjareissua harkita. 

Yhteenvetoa:

Yritin laskea punnitukset yhteen:

  • jotain alle 10 kiloa vihannesta
  • Perunoita 6-7 kg, paitsi kompostoidut. 
  • Marjoja 1,8 kg.
  • Hiutaleita ja jauhoja alle 6 kg.
  • Hedelmiä  6,5 kiloa sis. 4 kg ylimääräistä banaania ja kuivatut hedelmät.

Saa nähdä, kun alan selvittää tuota retikka-nimistä kasvia ja sen mahdollisia reseptejä, joutuuko sille hakemaan jotain tiettyä höystöä. Muussa tapauksessa yritän pysyä poissa kaupasta. On niin iso lanttukin syötävänä, että siitä jo tulee monta ruokaideaa mieleen. Perunaa on, riisiä on. Porkkanat voivat loppua.

Hyvää viikonloppua! Ellei viikonloppuna tule reseptiä blogiin, olen ehkä mennyt marjaan. 

Edelliset ruokaostokset 35 €, elokuun 1. viikko

Seuraavat, Elokuu vko 3.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon ruokaostokset - Toukokuu vko 2. 30 €

Toukokuun toisen viikon ruokaostokset. 29.96 € eli kolme kymppiä. Salesta n. 16 €.  N. 3,5 kg perunaa Etikka on samalla siivousaine, mutta laitetaan nyt. Kauramaitopurkki maksoi 2,15 €. Hieman hinta noussut. Ei ihan kokokasvisruokaakaan, joten voisi ottaa tilalle vaikkapa ruukkuyrtin. Tai salaattipussin. Mutta kyllä nyt oli kiva tehdä kaura-aterioita.  Kaali, kurkku ja kesäkurpitsa. Melkein kaksi ja puoli kiloa. Yhteensä vitosen. Kurkku on aina kiire syödä pois, ettei se ala mennä keltaiseksi ja mauttomaksi. Pätkin siitä aina loput keittoihin ja muihin ruokiin. Kesäkurpitsa säilyy melko hyvin jääkaapissa. Vaan enpä näitä säilytettäväksi nyt ostanut. Perunaostoksia. Tällä viikolla yhteensä 7,8 kg perunaa, 7,62 €. Vielä on vajaa pussi jäljellä. Multaperunat 0,85 €/kg, pussiperunat 1,10 €/kg Käväisin Prismassakin mutkan. Ostin nämä ensi viikkoa varten. 5.13 €. Lisäksi äiti toi pari kiloa riisiä, joka ei kuulemma mene.  Muuton takia yritän ostaa mahdollisimman vähän. Pakkasessa on kastikep

WFPB - Maustaminen osa 4. - Happamuus

Mausteista jatketaan.  Viimeksi oli osa 3. Yrttejä ja tulisuutta .  Nyt katsotaan happamia ja kirpeitä lisämakuja ruuassa. Riippuu ruuasta, mistä kasvista tai aineesta happamuus mieluiten haetaan. Sitruuna antaa happamuuden lisäksi C-vitamiinia, ellei sitä kuumenneta liikaa. Jos ruokalautasellinen tuntuu kaipaavan suolaa, niin joskus sen sijaan auttaakin sitruuna. Ihan kaikkeen sitruuna ei sovi.  Ei siitä kauaa ole, kun jonkin risoton tai keiton päälle pirskautin hieman liikaa sitruunaa, ja sitten se ei maistunut millekään muulle.  Toiset keitot sitruuna kruunaa ihan täydellisesti. Puhun nyt vain omasta kokemuksesta, mutta sitruunavettä juodessani alkaa melkein jo samana päivänä vihloa hampaita.  Kun lisään sitruunaa sinne tänne vähän, ei tuntuisi vaikuttavan niin paljoa hampaisiin. Sitruuna raikastaa salaatit ja höyrytetyt kasvikset.  Happamuuden takia myös marjat ovat usein kiva lisä lautasen reunalle tai salaatteihin. Happamuushan niissäkin on. Ruokaan harvemmin sekoitan marjoja, en

WFPB - Maustaminen, osa 3. - Yrttejä ja tulisuutta

Tämä on hieman pidempi juttu nyt, maustamisesta. Laadukkaan ruoan ystävät ja kulinaristisesti valveutuneet tietävät, että mausteethan jauhetaan mieluiten morttelissa kokonaisista pippureista ja siemenistä. Kasvatetaan yrttejä itse, ja jokainen päivä on tuore raikas salaatti pöydässä. Vinha perä tässä, koska avattu mauste ja kasvi väljähtyy nopeampaa, kuin omassa luontaisessa muodossaan oleva. Ruuanlaitossa käytetään ihanteellisesti paljon tuoreita yrttejä.  Mieluiten ostetaan aina kokonaisena ja tuoreena kaikki, mitä vain saa. Se asenne on hyvä  kun haluaa tehdä hyvää ruokaa. Varsinkin asioiden syömistä kokonaisena ja tuoreena tuetaan tässä kokokasvisruokavaliossa.  Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on hyvä ajatus myös sen kannalta,kun haluaa vähentää suolan ja sokerin käyttöä omassa ruokavaliossa. Niitä ei ehkä tarvita niin paljon, kun ruoka on hyvää muutenkin. Samalla myös on tarkoitus totuttaa makuaisti vähempiin kemikaaleihin, ja maistamaan ruuan aidot maut. Tässä ruokavaliossa ei se

WFPB - Kaurakeksit luumusoseesta ja omenasoseesta

Kevyttä herkkua, ilman rasvaa. Vähäsokerisesti. Kokeilin luumusosetta rasvan tai kanamunan korvikkeena. puolikas ylikypsä banaani muusattuna 1 dl luumusosetta 1 dl kaurajauhoja 2 dl kaurahiutaleita 180 C uunissa toiseksi ylimmällä tasolla n. 20 minuuttia.  Ripottelin kaurahiutaleita lisää, kunnes sain kekseihin sopivan koostumuksen. Laitoin yhdet ruokalusikalliset puolukoita ja rusinoita, mutta ne olivatkin sitten valmiissa kekseissä melko kirpeitä. Yleensä toimivat banaanikekseissä hyvin. Ihan pieni ripaus suolaa, kaksi teelusikallista sokeria ja teelusikalliset kanelia ja vaniljasokeria. Rriippuu siitäkin, miten makeaan on tottunut, voi laittaa enemmän tai vähemmän sokeria. Näyttävät tosi pieniltä, mutta yritin tehdä reilun kokoisia keksejä. Ripottelin päälle vähän kanelia ja vaniljasokeria vielä ennen uuniin laittamista. 180 C ja 20 minuuttia. Olivat vähän ottaneet väriä, paistuneet siis kullanruskeiksi.  Alapuolelta katsottuna olivat hieman ruskistuneet. Käänsin ne ympäri, etteivät

WFPB - Piirakkapohja pula-ajan tapaan - Suolainen täyte

Piirakkapohjalle löytyi mainio sapluuna "Pula-ajan ruokaohjeita" - nimisestä kirjasta, Marttaliiton kirjasia N:o 22, 6.painos, vuodelta 1946, näköispainos vuodelta 1997, Marttaliitto ry, kirjoittaja Saimi Latonen. Ohjeen nimi oli "Omenapiirakka", ja se löytyi sivulta 10. Resepti vaikutti  käyvän sekä suolaisiin että makeisiin. Ohueksi kaulittuna taikina toimii myös pasteijoiksi leivottuna.  Vegaaninen tämä oli jo valmiiksi, ja vieläpä ilman taikinaan lisättyä rasvaa. Joulutortut saa kun tekee hiivaleipävehnäjauhoihin, kokonaisten keitettyjen perunoiden kera.  Uusin: Pasteijat +tortut Ainekset menivät näin: 200 g keitettyjä perunoita 4 tl. etikkaa 1/2 tl. suolaa 2 tl. leivinjauhetta tai 2 tl. soodaa jauhoja Vaikka ohjeessa puhuttiinkin keitetyistä perunoista, käytin silti veteen tehtyä perunamuusia. Sitä sattui olemaan valmiina.  Pohjasta voi tulla ominaisuuksiltaan erilainen, käyttäessä keitettyjä perunoita kuten neuvottiin.  Ei se varmaankaan kauas poikkea näinkä

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Ruokaostokset - Juhlapostaus - Mausteet osa 1., ruuanlaiton opettelu, koirat, blogi - Vappu -22

Nyt huhtikuun ruokaostokset.  Juhlaostokset, koska tässä kuussa tuli vuosi täyteen blogin pitämistä aktiivisesti. Laskin kuiteista, että meni 77 euroa ja hilut. Jos tuorekurkun ja pari omenaa haen, voi tulla 80 euroa täyteen. Pari kertaa olen käynyt marketissa kaupunkireissulla, mutta enimmäkseen nämä ostokset ovat lähikaupoista. Suunnittelen muuttoa, ja yritän syödä pakastimet tyhjäksi.  Katsotaan ensin ruokaostokset.  Sitten lopuksi muuta juttua koirista, blogin tekemisestä ja maustamisen opettelusta.  Kerron myös ehdotukseni vapun menyysta.  Ruokaostokset huhtikuussa 2022 Perunaostoksia Prismasta, huhtikuussa, 11 kg ja 800g. 8,39€ Kahdeksan perunanhakureissua lähikauppaan.  Noin 28 kiloa perunoita huhtikuussa. Onneksi en kaikkia syönyt yksin.  En ole erotellut tästä koirien perunoita. N. 26 euroa. 4 kiloa porkkanoita, kilo punajuuria. Punakaali, lanttu ja kaali. 9,13 €. Kurkkuja mukaan aina perunanhakureissulla. 2,5 € Hedelmät tekivät yhteensä huhtikuussa 10,88 € Veriappelsiineja my

WFPB - Ruokaostokset 32 € - Toukokuu vko 1 - Kokkailut - Äitienpäivä

Viikon ruokaostokset, ja viikon kokkailuita. Ideat myös äitienpäivään. Hedelmiä vappupöytään Salesta. Perunoita. Perunoita, punajuuria ja kurkku 4.50 € Porkkanat piti hakea K-marketista asti. Kelit olleet vähän huonoja, joten ei ole montaa hupikävelyä sinne hotsittanut tehdä. Kerran kävin, ja sattuikin olemaan omenatarjous, 0,50 €/kilo.  Kauramaitopurkin muistin ostaa, mutta se soijajogurttihan unohtui.  Olisin halunnut tehdä italiansalaattia, mutta en sitten kaupassa enää muistanutkaan. Loppuviikosta alkoi olla ongelma, että mitä vihannesta söisi. Pakastimessa on vielä jotain, mutta oli taas haettava kaali, että saa tuorettakin pöytään. Punajuurien, porkkanoiden ja omenoiden kanssa kaalista tulee monta asiaa halvalla. Kesäkurpitsakin olisi nyt ollut melko edullista. Yhteensä meni 32, 38 €. Kokkailut: Punajuuria ja kaalta keitin, ja maustoin. Tähän keitokseen käyvät myös porkkanat ja omenat. Säilykepaprikat toimivat myös tosi hyvin. rouhittu mustapippuri jauhettu inkivääri jauhettu kur