Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokamenot - Syyskuu 1. vko - Blogin jatkosuunnitelmat

Tämän viikon ruokaostokset tekivät 30 euroa. Ostin sellaistakin, mitä en ihan sillä sekunnilla olisi tarvinnut. Halusin, ettei tarvitse käydä enää toista kertaa kaupassa samalla viikolla.

Vihannekset säilyvät jääkaapissa kohtuullisen hyvin. Jos jokin alkaa nahistua, sillähän vain ratkeaa päivän ruokalista heti.

Tässä postauksessa siis esittelen ensin viikon ruokaostokset. Sen jälkeen muutama sana siitä, mitä on tullut syötyä.

Postauksen lopussa on ilmoitusluontoista asiaa blogin jatkosuunnitelmista, ja ajatuksia ruokavalion seuraamisesta. 

Syyskuu viikon 1 vihannesostokset:

2 kg porkkanoita, iso lanttu, kiinankaali, kukkakaali ja punakaali.

Ostoslistallani ei ollut ensin bataatteja. Alle 2€ kilolta oli silti tarjous, josta en halunnut kieltäytyä.

Kahdenlaisia perunoita. Molemmat multasina, että säilyvät hyvin. Molempien perunoiden lajikkeet pääsivät unohtumaan, kun niitä ei kuitissa lukenut.

Halvimmat mahdolliset omenat ja pari sitruunaa.


Hiutaleostokset. Olisi tuolla kaapissa ollut ruispuuroa ja riisihiutaleita, mutta äkkiähän ne on syöty. Eikä ruishiutaleista saa kaurakeksejä tehtyä.

Vihannesmateriaalia moneen käyttöön, pähkäilyjeni mukaan edullisin vaihtoehto.

Broccolimix olisi ollut edullinen, mutta siinä on porkkanaa. Turha ostaa kahdesti porkkanoita.
Makua ruokiin ketsupista ja tomaattisoseesta. Eväsmehuja, joista voin tehdä mehu-kaurahiutalesekoituksen ollessani liikkeellä.

Siinäpä ostokset. Nyt on millä kyhätä ruokia, eivätkä suunnitelmat torppaa yksittäisen aineksen puuttumiseen. 


Tässähän ei 50-50% vihannes-tärkkelys - lautasmalli ole täydellinen, mutta kuvan ulkopuolella onkin salainen kukkakaali, jota söin raakana. 

Reseptejähän ei tullut tällä viikolla blogiin, kuin tämä yksi makaronivuoka. 

Siitä on riittänyt niin paljon syömistä, ettei ole mahtunut uusia kokkauksia jääkaappiin.


Makaronivuoan loputtua tein ison kattilallisen riisiä, johon laitoin linssejä, kikherneitä ja pakastevihanneksia mukaan. Viereen isot uunijuurekset. 

Tämän ruuan parissa vierähti sitten loput ajasta tähän päivään asti.

Lisäksi olen tehnyt usein iltapalaksi öljyttömät ranskalaiset uunissa. Välillä olen hauduttanut uunipuuroja. 

Vihreää sosekeittoa kippaan välillä koiran kuppiin lisukkeeksi, ja oman riisini kastikkeeksi. 

Kahvin kanssa keksiä ja omenaa. 


Tässähän loppuvat jo uudet ruokaideat kohta kesken. 

Suunnitelma onkin nyt, että blogissa koittaa hiljaisemmat ajat. Seuraan aktiivisesti kyllä tilannetta, katson kommentit ja toiveetkin, jos sellaisia sattuisi tulemaan.

Viikottaisen ruokaostosseurannan sijaan teen nyt niin, että otan kuvat edelleen ostoksista ja mietin mitä teen niille, mutten takaa viikkoseurantaa. Keräilen jutun ideoita rauhassa, ja rakennan postauksia harvemmalla aikataululla. 

Teen mahdollisesti välillä myös uusintapostauksia resepteistä, joiden alkuperäinen selostus on ollut pitempi postaus, ja saman idean voi kertoa lyhyemmin. Tai eri painotuksella. 

Nyt ilmeni erinäisiä muita työtehtäviä tehtäväksi, jotka vaativat keskittymistä.

Tämä blogi on kuitenkin sellainen henkireikä, etten lupaa myöskään malttaa pysyä poissa täältä.

Jos on aloittanut tällaisen ruokavalion, mistä suurin osa päivittäin kohtaamistani ihmisistä ei ole koskaan kuullutkaan, niin selvää on, ettei elinympäristö tämän ruokavalion suuntaan aktiivisesti pukkaa.

Siksi laittelemalla reseptejä ylös ja kuvaamalla ruokia, löytäen ehkä myös samalla toisia samanhenkisiä ihmisiä tai tavoittaen heitä/teitä, pysyy paljon paremmin valitsemallaan polulla. 

Ruokaostosten ja hintojen seuranta puolestaan auttaa pitämään ruokakuluja kurissa. 

Mutta tällaista tällä kertaa. Blogi on minulle tärkeä, ja te lukijat varsinkin, vaikka päivittäiset ruokaideat meinaavatkin jämähtää samoihin uomiin samalla, kun pukkaa muita kiireitä. 

Jämähtäminenhän tarkoittaa silti myös positiivisessa mielessä sitä, että näin se arki rullaa viikosta toiseen, ja kuukaudesta toiseen. Jokaiselle ruokailulle voi keksiä syötävää kasvimaailmasta.

Ensimmäinen "dieettihän" tämä on, jolla olen pysynyt jo yli kaksi vuotta putkeen, eikä vieläkään kyllästytä. Dieetti lainausmerkeissä, koska se on kyllä kyseenalaistusta vaativa sana monelta osin.

Ollaan kuulolla ja nähdään, eikä heitetä pullasutia nurkkaan, vaikka kokkaukset menisivätkin sekametelisopaksi. 

Hyvää viikonloppua!

Kommentit

  1. Ei tainnut aikaisempi kommentointini onnistua. Halusin kertoa, että on ollut mukava lukea blogiasi ja vähän olen inspiroitunutkin niistä. Toivottavasti jatkat, kunhan on taas sille aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentista, kiva kuulla että olet inspiroitunut. Kyllä jatkan.

      Aina kun saan tarpeeksi kuvia otettua ja jonkin jutun aikaiseksi, varmasti laitan ilmoille, kun ehdin. Teki mieli kertoa hiljentymisestä, ettei tule tehtyä katoamistemppua, ja koska täytyy rikkoa perjantaipostausten kaavaa.

      Kiireiden lisäksi uudet blogaamissuunnitelmat jumittavat siksikin, että jääkaappiin tulee niin paljon ruokaa kokatessa.

      Olen kyllä itsekin niin tottunut tekemään näitä juttuja, että perjantaikin tuntuu perjantailta vasta ostospostauksen jälkeen. Mutta jotain uutta sitten.

      Kiitos vielä kommentista, siitä tuli hyvä mieli.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt