Siirry pääsisältöön

WFPB - Viikon ruokamenot - Syyskuu 1. vko - Blogin jatkosuunnitelmat

Tämän viikon ruokaostokset tekivät 30 euroa. Ostin sellaistakin, mitä en ihan sillä sekunnilla olisi tarvinnut. Halusin, ettei tarvitse käydä enää toista kertaa kaupassa samalla viikolla.

Vihannekset säilyvät jääkaapissa kohtuullisen hyvin. Jos jokin alkaa nahistua, sillähän vain ratkeaa päivän ruokalista heti.

Tässä postauksessa siis esittelen ensin viikon ruokaostokset. Sen jälkeen muutama sana siitä, mitä on tullut syötyä.

Postauksen lopussa on ilmoitusluontoista asiaa blogin jatkosuunnitelmista, ja ajatuksia ruokavalion seuraamisesta. 

Syyskuu viikon 1 vihannesostokset:

2 kg porkkanoita, iso lanttu, kiinankaali, kukkakaali ja punakaali.

Ostoslistallani ei ollut ensin bataatteja. Alle 2€ kilolta oli silti tarjous, josta en halunnut kieltäytyä.

Kahdenlaisia perunoita. Molemmat multasina, että säilyvät hyvin. Molempien perunoiden lajikkeet pääsivät unohtumaan, kun niitä ei kuitissa lukenut.

Halvimmat mahdolliset omenat ja pari sitruunaa.


Hiutaleostokset. Olisi tuolla kaapissa ollut ruispuuroa ja riisihiutaleita, mutta äkkiähän ne on syöty. Eikä ruishiutaleista saa kaurakeksejä tehtyä.

Vihannesmateriaalia moneen käyttöön, pähkäilyjeni mukaan edullisin vaihtoehto.

Broccolimix olisi ollut edullinen, mutta siinä on porkkanaa. Turha ostaa kahdesti porkkanoita.
Makua ruokiin ketsupista ja tomaattisoseesta. Eväsmehuja, joista voin tehdä mehu-kaurahiutalesekoituksen ollessani liikkeellä.

Siinäpä ostokset. Nyt on millä kyhätä ruokia, eivätkä suunnitelmat torppaa yksittäisen aineksen puuttumiseen. 


Tässähän ei 50-50% vihannes-tärkkelys - lautasmalli ole täydellinen, mutta kuvan ulkopuolella onkin salainen kukkakaali, jota söin raakana. 

Reseptejähän ei tullut tällä viikolla blogiin, kuin tämä yksi makaronivuoka. 

Siitä on riittänyt niin paljon syömistä, ettei ole mahtunut uusia kokkauksia jääkaappiin.


Makaronivuoan loputtua tein ison kattilallisen riisiä, johon laitoin linssejä, kikherneitä ja pakastevihanneksia mukaan. Viereen isot uunijuurekset. 

Tämän ruuan parissa vierähti sitten loput ajasta tähän päivään asti.

Lisäksi olen tehnyt usein iltapalaksi öljyttömät ranskalaiset uunissa. Välillä olen hauduttanut uunipuuroja. 

Vihreää sosekeittoa kippaan välillä koiran kuppiin lisukkeeksi, ja oman riisini kastikkeeksi. 

Kahvin kanssa keksiä ja omenaa. 


Tässähän loppuvat jo uudet ruokaideat kohta kesken. 

Suunnitelma onkin nyt, että blogissa koittaa hiljaisemmat ajat. Seuraan aktiivisesti kyllä tilannetta, katson kommentit ja toiveetkin, jos sellaisia sattuisi tulemaan.

Viikottaisen ruokaostosseurannan sijaan teen nyt niin, että otan kuvat edelleen ostoksista ja mietin mitä teen niille, mutten takaa viikkoseurantaa. Keräilen jutun ideoita rauhassa, ja rakennan postauksia harvemmalla aikataululla. 

Teen mahdollisesti välillä myös uusintapostauksia resepteistä, joiden alkuperäinen selostus on ollut pitempi postaus, ja saman idean voi kertoa lyhyemmin. Tai eri painotuksella. 

Nyt ilmeni erinäisiä muita työtehtäviä tehtäväksi, jotka vaativat keskittymistä.

Tämä blogi on kuitenkin sellainen henkireikä, etten lupaa myöskään malttaa pysyä poissa täältä.

Jos on aloittanut tällaisen ruokavalion, mistä suurin osa päivittäin kohtaamistani ihmisistä ei ole koskaan kuullutkaan, niin selvää on, ettei elinympäristö tämän ruokavalion suuntaan aktiivisesti pukkaa.

Siksi laittelemalla reseptejä ylös ja kuvaamalla ruokia, löytäen ehkä myös samalla toisia samanhenkisiä ihmisiä tai tavoittaen heitä/teitä, pysyy paljon paremmin valitsemallaan polulla. 

Ruokaostosten ja hintojen seuranta puolestaan auttaa pitämään ruokakuluja kurissa. 

Mutta tällaista tällä kertaa. Blogi on minulle tärkeä, ja te lukijat varsinkin, vaikka päivittäiset ruokaideat meinaavatkin jämähtää samoihin uomiin samalla, kun pukkaa muita kiireitä. 

Jämähtäminenhän tarkoittaa silti myös positiivisessa mielessä sitä, että näin se arki rullaa viikosta toiseen, ja kuukaudesta toiseen. Jokaiselle ruokailulle voi keksiä syötävää kasvimaailmasta.

Ensimmäinen "dieettihän" tämä on, jolla olen pysynyt jo yli kaksi vuotta putkeen, eikä vieläkään kyllästytä. Dieetti lainausmerkeissä, koska se on kyllä kyseenalaistusta vaativa sana monelta osin.

Ollaan kuulolla ja nähdään, eikä heitetä pullasutia nurkkaan, vaikka kokkaukset menisivätkin sekametelisopaksi. 

Hyvää viikonloppua!

Kommentit

  1. Ei tainnut aikaisempi kommentointini onnistua. Halusin kertoa, että on ollut mukava lukea blogiasi ja vähän olen inspiroitunutkin niistä. Toivottavasti jatkat, kunhan on taas sille aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentista, kiva kuulla että olet inspiroitunut. Kyllä jatkan.

      Aina kun saan tarpeeksi kuvia otettua ja jonkin jutun aikaiseksi, varmasti laitan ilmoille, kun ehdin. Teki mieli kertoa hiljentymisestä, ettei tule tehtyä katoamistemppua, ja koska täytyy rikkoa perjantaipostausten kaavaa.

      Kiireiden lisäksi uudet blogaamissuunnitelmat jumittavat siksikin, että jääkaappiin tulee niin paljon ruokaa kokatessa.

      Olen kyllä itsekin niin tottunut tekemään näitä juttuja, että perjantaikin tuntuu perjantailta vasta ostospostauksen jälkeen. Mutta jotain uutta sitten.

      Kiitos vielä kommentista, siitä tuli hyvä mieli.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl