Siirry pääsisältöön

WFPB - Punaiset linssit - Kiinankaali ja Curry - Helppo kastike ja riisi

Tehdään nopea ja helppo kastike punaisista linsseistä. Tähän pystyy kadottamaan helposti kiinankaalin.

Tärkein ainesosa onkin nyt mielestäni kiinankaali. Toisena tärkeysjärjestyksessä tulee kaiken kasteleva tomaattisose, kolmantena porkkana vitamiineineen ja neljäntenä vasta linssit. 

Paras puoli tässä siis on, että linssit voi jättää poiskin, ellei niitä satu olemaan. 

Tämä siis vain siksi, jos jostakin syystä olisi pakko priorisoida. 


Linssit voisi keittää myös riisien seassa. 

Ainekset: Kiinankaali, tomaattimurska- ja sose, porkkana, currymauste.

Vapaavalintaiset ehdotukset lisäksi olisivat esimerkiksi lehtikaali, kesäkurpitsa, hernemaissipaprikat, herneet, mausteet ja maustekastikkeet kuten ketsupit ja soijakastikkeet.
Pilkoin kiinankaalin. Laitoin silpuksi erityisesti ne kovemmat alaosat. Kovin kantaosa tietysti meni poistoon. Käytin tuollaista minuuttimikkoa tehdäkseni erityisen pientä silppua. 

Ellei halua pilkkoa kovin pieneksi, voi vastaavasti keittää hyvin, jotta kaikki pehmenee.

Raastoin porkkanat raastimen isompisilmäisellä puolella.


Ellei pidä raastamisesta, voisi keittää porkkanat vain palasina ensin, ja survoa ne pienemmäksi. Tämän jälkeen vasta lisää muita aineksia. 

Tällä kertaa päädyin kuitenkin raastamiseen.

Linssit voi huuhdella pienisilmäisessä siivilässä tai pestä jossain astiassa. Näistä irtoaa jotain vaahtoavaa pölyä pestessä.

On minulla joskus unohtunutkin huuhdella koko linssit, eikä siinä nyt ole - havaittavasti ainakaan - käynyt kuinkaan. Nämä meillä kaupoissa myytävät linssit voivat olla melko puhtaita, ainakin roskien ja hiekan puolesta. 


Tällä kertaa laitoin ne kovat alimmaiset osat kiinankaalista siis silpuksi, mutta jätin lehtevämmät osat vielä syrjään. Silppuan nekin ja lisään loppuvaiheessa. 

Näin ne kiinankaalisilput jotka kiehuvat pitempään, ovat hyvänä kastikeaineksena. Tämä mikä lisätään viimeksi jää melkein tuoreeksi, sisältäen taas jotain eri vitamiineja lisää.

Laitoin silpun ja porkkanaraasteen linssien kera kattilaan. Vettä laitoin että peittyvät ja on varaa hetkeksi unohtaa vahtia kattilaa. Kuitenkin sen verran vähän, että tilaa jäisi tomaattimurskalle.

Ellei halua tai jaksa säätää, voi laittaa kaikki kerrallakin.


Koska tämä lähti sivuraiteille sillä, että kiinankaalikin pilkottiin kahdessa erässä, niin vedetään yhteen. Kattilassa ovat nyt kiinankaalisilppu, porkkanaraaste ja 1-2 dl linssejä. Laitoin noin ruokalusikallisen currymaustetta. 

Currymausteseoksessa on itsessään jo montaa eri maustetta, joten tällä on hyvä aloittaa.

Laitoin kiehumaan 15-20 minuutiksi.


Kokosin kuvaan vielä lisää mausteideoita. 

Persiljaa voi laittaa, ehkä vähän oreganoa. 

Chiliä, lisää mustapippuria. 

Erilaisia maustekastikkeita voi lorauttaa sekaan. Ketsupilla saa makeutta.Kiinankaalin voi korvata lehtikaalilla, tai laittaa molempia. Jäätynyt lehtikaali menee hyvin murskaksi kun puristelee pakastepussissa sitä. Toinen vaihtoehto olisi ostaa edullisempaa, valmiiksi pakastettua lehtikaalta pakastealtaasta.Kattilassa kiehuvat nyt linssit, silputtu kiinankaali ja porkkanaraaste. Ja nyt tämä lehtikaalisilppukin.

Muitakin värikkäitä aineksia voi lisätä, jos sattuu olemaan. Pussi hernemaissipaprikaa antaa väriä, tai mitkä tahansa pakastetut paprikat tai herneet. 

Mitään kukkakaalia tai valkokaalta en itse laita, koska niissä kaalikasveissa on se omanlaisensa aromiLisäsin 15-20 minuutin kohdalla loput kiinankaalit, purkin tomaattimurskaa ja puristin tomaattisosettakin tuubista. Annoin kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla vielä 7-10 minuuttia. 

Tämä kastike olisi voinut huolia toisenkin purkillisen tomaattimurskaa. 
Tämä ei ole kastikeresepti, jota pitää noudattaa tarkasti. 

Asioita on ruokaan kuitenkin helppo lisätä, vaikeampi saada sieltä pois. Siksi tykkäänkin juuri jättää kaikesta suolankin ensin pois, ja vähäisesti lisätä makua ruokaöljyä sisältämättömillä maustekastikkeilla ja mausteilla. 
Suolaa voi lisätä lautasella.
Tässä sama kastike couscousin kanssa. Mustaviinimarjoja reunalla vitamiinia tuomaan.

Hyvä puoli siinä, kun ei taas ole liemikuutioita, eikä pyöritellä mausteitakaan öljyssä, on että ruuantekovaiheita jää pois. Myös tiskaaminen helpottuu. Punaisissa linsseissä on kuivina ihme tarttumaominaisuus. Niitä kun ripsahtaa vahingossa tiskialtaaseen tai tietynlaisen astian pohjalle, pitää oikein erikseen asennoitua niiden nyppimiseen. Niitä hulahtaa helposti tiskialtaan viemäriinkin, jos huono tuuri käy.


Lisää kiinankaalia kastikkeissa, osittain tämän postauksen kanssa päällekkäisiäkin huomioita varmasti.


Vanhempi pulina riisistä ja tomaattikastikkeesta, hieman eri aineksilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait