Siirry pääsisältöön

WFPB - Punaiset linssit - Kiinankaali ja Curry - Helppo kastike ja riisi

Tehdään nopea ja helppo kastike punaisista linsseistä. Tähän pystyy kadottamaan helposti kiinankaalin.

Tärkein ainesosa onkin nyt mielestäni kiinankaali. Toisena tärkeysjärjestyksessä tulee kaiken kasteleva tomaattisose, kolmantena porkkana vitamiineineen ja neljäntenä vasta linssit. 

Paras puoli tässä siis on, että linssit voi jättää poiskin, ellei niitä satu olemaan. 

Tämä siis vain siksi, jos jostakin syystä olisi pakko priorisoida. 


Linssit voisi keittää myös riisien seassa. 

Ainekset: Kiinankaali, tomaattimurska- ja sose, porkkana, currymauste.

Vapaavalintaiset ehdotukset lisäksi olisivat esimerkiksi lehtikaali, kesäkurpitsa, hernemaissipaprikat, herneet, mausteet ja maustekastikkeet kuten ketsupit ja soijakastikkeet.




Pilkoin kiinankaalin. Laitoin silpuksi erityisesti ne kovemmat alaosat. Kovin kantaosa tietysti meni poistoon. Käytin tuollaista minuuttimikkoa tehdäkseni erityisen pientä silppua. 

Ellei halua pilkkoa kovin pieneksi, voi vastaavasti keittää hyvin, jotta kaikki pehmenee.

Raastoin porkkanat raastimen isompisilmäisellä puolella.


Ellei pidä raastamisesta, voisi keittää porkkanat vain palasina ensin, ja survoa ne pienemmäksi. Tämän jälkeen vasta lisää muita aineksia. 

Tällä kertaa päädyin kuitenkin raastamiseen.

Linssit voi huuhdella pienisilmäisessä siivilässä tai pestä jossain astiassa. Näistä irtoaa jotain vaahtoavaa pölyä pestessä.

On minulla joskus unohtunutkin huuhdella koko linssit, eikä siinä nyt ole - havaittavasti ainakaan - käynyt kuinkaan. Nämä meillä kaupoissa myytävät linssit voivat olla melko puhtaita, ainakin roskien ja hiekan puolesta. 


Tällä kertaa laitoin ne kovat alimmaiset osat kiinankaalista siis silpuksi, mutta jätin lehtevämmät osat vielä syrjään. Silppuan nekin ja lisään loppuvaiheessa. 

Näin ne kiinankaalisilput jotka kiehuvat pitempään, ovat hyvänä kastikeaineksena. Tämä mikä lisätään viimeksi jää melkein tuoreeksi, sisältäen taas jotain eri vitamiineja lisää.

Laitoin silpun ja porkkanaraasteen linssien kera kattilaan. Vettä laitoin että peittyvät ja on varaa hetkeksi unohtaa vahtia kattilaa. Kuitenkin sen verran vähän, että tilaa jäisi tomaattimurskalle.

Ellei halua tai jaksa säätää, voi laittaa kaikki kerrallakin.


Koska tämä lähti sivuraiteille sillä, että kiinankaalikin pilkottiin kahdessa erässä, niin vedetään yhteen. Kattilassa ovat nyt kiinankaalisilppu, porkkanaraaste ja 1-2 dl linssejä. Laitoin noin ruokalusikallisen currymaustetta. 

Currymausteseoksessa on itsessään jo montaa eri maustetta, joten tällä on hyvä aloittaa.

Laitoin kiehumaan 15-20 minuutiksi.


Kokosin kuvaan vielä lisää mausteideoita. 

Persiljaa voi laittaa, ehkä vähän oreganoa. 

Chiliä, lisää mustapippuria. 

Erilaisia maustekastikkeita voi lorauttaa sekaan. Ketsupilla saa makeutta.



Kiinankaalin voi korvata lehtikaalilla, tai laittaa molempia. 



Jäätynyt lehtikaali menee hyvin murskaksi kun puristelee pakastepussissa sitä. Toinen vaihtoehto olisi ostaa edullisempaa, valmiiksi pakastettua lehtikaalta pakastealtaasta.



Kattilassa kiehuvat nyt linssit, silputtu kiinankaali ja porkkanaraaste. Ja nyt tämä lehtikaalisilppukin.

Muitakin värikkäitä aineksia voi lisätä, jos sattuu olemaan. Pussi hernemaissipaprikaa antaa väriä, tai mitkä tahansa pakastetut paprikat tai herneet. 

Mitään kukkakaalia tai valkokaalta en itse laita, koska niissä kaalikasveissa on se omanlaisensa aromi



Lisäsin 15-20 minuutin kohdalla loput kiinankaalit, purkin tomaattimurskaa ja puristin tomaattisosettakin tuubista. Annoin kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla vielä 7-10 minuuttia. 

Tämä kastike olisi voinut huolia toisenkin purkillisen tomaattimurskaa. 




Tämä ei ole kastikeresepti, jota pitää noudattaa tarkasti. 

Asioita on ruokaan kuitenkin helppo lisätä, vaikeampi saada sieltä pois. Siksi tykkäänkin juuri jättää kaikesta suolankin ensin pois, ja vähäisesti lisätä makua ruokaöljyä sisältämättömillä maustekastikkeilla ja mausteilla. 




Suolaa voi lisätä lautasella.




Tässä sama kastike couscousin kanssa. Mustaviinimarjoja reunalla vitamiinia tuomaan.

Hyvä puoli siinä, kun ei taas ole liemikuutioita, eikä pyöritellä mausteitakaan öljyssä, on että ruuantekovaiheita jää pois. Myös tiskaaminen helpottuu. 



Punaisissa linsseissä on kuivina ihme tarttumaominaisuus. Niitä kun ripsahtaa vahingossa tiskialtaaseen tai tietynlaisen astian pohjalle, pitää oikein erikseen asennoitua niiden nyppimiseen. Niitä hulahtaa helposti tiskialtaan viemäriinkin, jos huono tuuri käy.


Lisää kiinankaalia kastikkeissa, osittain tämän postauksen kanssa päällekkäisiäkin huomioita varmasti.


Vanhempi pulina riisistä ja tomaattikastikkeesta, hieman eri aineksilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Syksyinen keitto - Linssit, ohra, peruna ja porkkana

Syksyinen keitto.  Laitan syksyisin keittoihin lanttua ja vaikka mitä kasveja, mutta nyt päätin että rajataan kasvilaatujen määrää vähän, että voi paremmin luottaa lopputulokseen.  Varsinkin jos ottaa keiton ruokatermarissa mukaan, on kiva jos ruoan laatu pysyy tasaisena, eikä siitä aiheudu liikaa yllätyksiä ruokailuun. Käytin tähän rikottuja ohrasuurimoita ja vihreitä linssejä.  Jos ei satu ohrasuurimoita olemaan, niin voit laittaa ihan hyvin pelkkiä linssejä, tai muita vaikkapa ateriajyviä. Syksyinen keitto, ainekset: 1 dl vihreitä linssejä 1 dl rikottuja ohrasuurimoita (Myllyn paras keltainen paketti) 200-300 g porkkanaa vettä Jauhoisia perunoita (esim. Afra) n. 800 g 1,5 dl paseerattua tomaattia Mausteet:  1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/2 - 1 tl mustapippuri, rouhittu tai myllystä 2 rkl kuivattua persiljaa 1 rkl sinappia 1 rkl ketsuppia ( 1/2 - 1 tl soijakastiketta, halutessa) Pilko porkkanat ja perunat. Laita linssit, ohrasuurimot ja pilkotut porkkanat veteen kiehumaan. Lisää ma

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain resept in jatkojalostukseen. Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea. Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää.  Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset. = 3,68 € Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 € Pikakaurahiutale 0,98 €/kg  0,49 € / 500 g Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 € /850 g = 5,42 € Persilja 1,29 € Tilli 1,19 € Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 € Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €   = 2,12 € Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 € Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan.  Tein  vinkkikokoelman kesäkurpitsasta , lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja mu

WFPB - Parsakaalin varsista - Pasta-ateria

Parsakaalista ja niiden varsista spagettiruoka. Tämä on resepti mahdollisimman vähillä aineksilla. Oman maun mukaan voi halutessaan parannella lisäämällä kasvisaineksia ja omia lempimausteita ja yrttejä. Pääasia on nyt se, että joku vasta kysyi että voiko parsakaalista käyttää varret.  Olen useinkin kuullut sitä ihmeteltävän, ja ennen vanhaan heitin itse ainakin varren pois. Tuntui monesti jopa turhalta ostaa koko parsakaalia, jos siitä puolet oli vartta.  Nyt kun kasvit ovat se pääruoka, sitä voi alkaa kiinnostua jopa parsakaalin varsista. Ja säästövinkkienkin merkeissä tämähän on ihan blogin aihepiiriin kuuluva asia. Toivottavasti on hyötyä, ellei ole ihan tuttua juttua jo. Parsakaalista on kiva syödä kukinto, mutta varrestakin saa syötävää. Sen vain joutuu kuorimaan ensin. Kannattaako lähteä väkertämään niiden varsien kanssa? Omasta mielestäni: Kyllä. Kuorin nyt esimerkiksi pari kohtuullisen tuhtia varta, joten paksuja kuoria lähti biojätteeseen. Silti kun jäljellä olevat palaset la

WFPB - Punajuurikastike - Kurpitsamauste

Tähän punajuurikastikkeeseen käy kurpitsamaustesekoitus. Jos et ole vielä tehnyt, voin suositella. Siihen saa menemään kaikenlaista, kuten kardemummaa ja kuminaa.  Ne ovat ainakin omassa keittiössäni mausteita, jotka eivät meinaa kulua tarpeeksi nopeasti. Maustesekoituksiin laittamalla ne pikkuhiljaa hupenevat, etteivät väljähdy. Ellei se itse maustesekoitus sitten jää esim. vuodeksi kaappiin. Olen kuullut että sellaistakin voisi tapahtua. Jos ei kaikkia mausteita satu juuri nyt olemaan käsillä, voit katsoa mitä luetelluista olisi, ja käyttää niitä. Punajuuri on kuitenkin makea ja kepeä raaka-aine, ja sinänsä jo maukas. En kokenut tarvetta edes laittaa ketsuppia reseptiin. Punajuurikastike: 1-2 punajuurta pala keräkaalia 1-2 porkkanaa vettä niin, että peittyy 1 dl punaisia kuivattuja linssejä 1,5 dl kypsiä kidneypapuja 1 prk tomaattimurskaa paseerattua tomaattia 1 - 2 tl kurpitsamaustetta Otin kuvaan ensin yhden punajuuren ja porkkanan, mutta lisäsin vielä yhdet kumpaakin. Vihannesmää

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Syyskuu 2

Syyskuun toiset ruokaostokset. Viimeksihän ostin 80 eurolla ruokaa , kuten noin 15 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia eli riisiä, jauhoja, perunaa, pastaa. Arvoin Finelin ruokapäiväkirjan avulla, että niissä olisi yli 43 000 kcal. Riittäisi jopa 21 päiväksi, jos 2000 kcal menee päivässä. Arviot ovat yleensä epätarkkoja, mutta suuntaa antavia. 500 grammasta kidneypapuja tuli keitettynä noin kilo. Muitakin palkokasveja on tarpeeksi.  Ihmettelin hieman miksi tällä viikolla kuitenkin meni 30 euroa. Kaipa se nälkä sitten oli. Eniten kauppaan veivät varmaan banaaniostokset ja parsakaali, ja samalla sitten koukkasin muutakin. 1 €/kg -tarjouksessa olevia juureksia jätän harvoin ostamatta, jos jääkaapissa on vielä senttikin tilaa. Pöydälläkin voi säilyttää vaikka yhden yön, ellei mahdu. Kylmälaukku parvekkeella on myös hyvä. = 2,10 € Lidlistä täysjyväpastaa 2 x 500 g/1,05 € = 6,59 € Parsakaali 3,49 € x 1,06 kg = 3,73 € Porkkana 0,89 €/kg Keräsalaatti 1,39 € Tuorekurkku 0,266 kg x 2,19 €/kg = 0,58

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1

Viikon ruokaostokset, syyskuun ensimmäinen viikko, vuonna 2023. Noin 80 € meni. En noudattanut viikkobudjettia, ostelin vain suunnittelematta mitä mieleen tuli.  Ajauduin tekemään muuten niin turhia reissuja välillä, että päätin myöskin olla ajamatta tyhjällä kuormalla kotiin. Siksi ostin kaikenlaisia jauhoja ja muuta painavaa. Vihanneksia ostin aivan yli sen, mitä ehdin syödä ja jääkaapissa on vieläkin vaikka mitä. Tulee kiire jo laittaa niistä jotain. Suunnittelemattomassa ostoshepuloinnissa on hävikin vaara, mutta onneksi joka vihannekselle on löydettävissä ruokaidea. Ja jos ei, niin kokonaisena uuniin 200 C, 20- 40 min päästä pois. Tai riisinkeittimen höyryttäjässä, ja sen vihanneksen taru oli siinä.  Ihmeen kaupalla olen aina saanut syötyä pois viime vuosina kaiken, mitä olen ostanutkin. Toivottavasti tälläkin kertaa. = 23,24  4 kg perunoita Lidlistä 2 x 1,29 €/2kg, 0,65 €/kg = 2,58 € Pikakaurahiutale 0,98€/kg = 0,49 €  Luomu kaurahiutale 850 g 1,64 €/kg = 1,39 € Täysjyvävehnäjauh

WFPB - Ruokaostokset 48 € - Elokuu 5 - 156 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset, 48 €. Kuudella eurolla meni yli tavoitebudjetin, eli yhteensä elokuussa  meni 156 euroa. Jos laskin oikein.  Tavoite oli alle 150 €, mutta ylittyminen ei sikäli haittaa, kun osa ostoksista riittää ensikuun puolelle. Hain pastaa ja hiutaleita ihan kunnon kassillisen. Tässä kuussa ennen näitä, tärkkelyspitoisten kategoria: 8 kg perunoita 1 kg riisiä 1 kg jauhoja 4,2 kg kaurahiutaleita Valmiinahan oli niitä 1€/kg ostoksia tärkkelyspitoisia, niin ei tarvinnut kauheasti. Ihmeen vähän perunoita silti, ellen laskenut väärin. Tarkastelin menekkiä ja totesin, että voin käydä ostamassa tärkkelyspitoisia pastaa, riisiä ja muuta vaikka muutamia paketteja syyskuuta varten jo nyt. = 6,26 € Kesäperuna kilo 0,89 €  2kg perunapussi jauhoinen 1,79 € kpl X 3  = 5,37 € 7 kiloa perunaa heti alkuviikosta. = 8,32  Pikakaurahiutale 0,49 € Luomu kaurahiutale 1,29 € Riisi 2 kg  = 1,75 € Spagetti 0,79 € Riisi 0,95 €/kg x 2 = 1,90 € Spagetti täysjyvä 2 X 500g = 2,1 €/kg Yli 7 kiloa

WFPB - Ruokaostokset 23 € - Syyskuu 3

Tämän viikon ostokset tehty. Ensin alkuviikosta perunat, parsakaalit ja omenat. Mitään en olisi tarvinnut, mutta eilen hain kympillä muovikassillisen vihannesta Lidlistä ensi viikkoa varten. Ohi kulkiessa huomasin, että siellä on taas niin halvalla kaikenlaista, että sama ottaa ne heti matkaan sieltä.  = 5,07 € Perunat Lidlistä 1,69 €/2kg pussi, 0,85 €/kg = 4,89 € Parsakaali 1,225 kg x 3,99 €/kg. Nyt tämä parsakaali ei ollut mitään halvinta mahdollista vihannesta, mutta oli kiva ostaa kun sai vielä kotimaista ja tuoretta. Kukkakaali oli K-Marketissa saman hintaista, nämä parsakaalit ostin Minimanista heräteostoksena.  Noin 4 euroa kilo on ihan ok, jos eivät ole tarjouksessa. Pakasteesta näitä saa parilla eurolla/kg, sitten talvella varmaan enemmän tulee ostettua niitä. = 1,57 € Kiinankaali 0,476 kg X 3,29 €/kg Ei paljoa siis halvempaa kuin parsakaalikaan, mutta kirkkaasti halvempaa kuin lehtikaali. = 1,99 € Luomuomenat Lidlistä.  Lidlissä huomasin, että oli tullut uusia tarjousideoita.

WFPB - Nektariini-mustikkapiirakka

Herkullinen jälkiruoka. Niin hyvää, että tämän takia kannatti sekä herätä tänä aamuna, että pitää blogiakin ensin monta vuotta.  Tämä piirakka on vegaaninen ja ilman lisättyä rasvaa. Halutessasi myös ilman lisättyä sokeria. Voit siis makeuttaa pelkästään taatelilla, jota tulisi sekä taikinaan että kastikkeeseen noin 6 kappaletta.  Korvasin nyt osan taateleista sokerilla. Ajattelin että jos syö koko piirakan saman päivän aikana, niin olisi syönyt jopa 12 taatelia.  Se voi olla liikaa taatelia yhdelle päivälle, koska taateli sisältää niin paljon kuituakin. Ihan oman harkinnan mukaan siis voit laittaa taatelia tai sokeria, tai molempia. Vaniljasokeria laitoin lähinnä vaniljamausteen takia. Ripaus kaneliakin on mausteena. Tähän reseptiin tulee nektariinien (n. 4 kpl) ja pakastemustikoiden (1-2 dl) kastikkeeksi taateli-vesiseos, jossa on kaurahiutaleitakin.  Sekoitetaan ensin vuoanpohjalla, ja siihen päälle kaadetaan taikina.  Paistetaan 180 - 200 C noin 30 minuuttia. Ainekset: Pohjalle: Ne

WFPB - Sieni- kukkakaalikastike

Kukkakaalista ja herkkusienistä kastike. Pastan tai riisin sekaan kikherneitä. Kastikkeeseen tomaattimurskaa. Kastike sopii riisin, pastan ja perunan kanssa. Sieni-kukkakaalikastike herkkusieniä kukkakaalia vettä, niin että peittyy tomaattimurskaa Mausteet: 1 rkl omenasiiderietikkaa 1 - 2 rkl soijakastiketta 1 rkl ravintohiivaa 1/4 tl inkiväärijauhoa 1 tl jauhettua juustokuminaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 rkl ketsuppia 2 tl sinappia 1/2 tl currymaustetta cayennepippuria, chiliä tai tulista maustekastiketta maun mukaan Silppua sienet, lisää mausteet ja keitä vedessä niitä muutama minuutti. Sieniä voi käyttää ensin myös mikrossa esikypsymässä, muutama minuutti. Mutta voi lisätä suoraan kiehuvaan veteenkin. Silppua kukkakaali pieniksi laita palat kiehumaan sienten joukkoon. Keitä kunnes sopivan kypsää, ehkä 10 -15 minuuttia. Voi jättää hieman rapsakaksikin. Lisää tomaattimurskaa 1-2 purkkia. Jos tykkäät käyttää sipulia tai valkosipulia, laita niitä maun mukaan. Paista tai jauhona. Lisäksi