Tehdään nopea ja helppo kastike punaisista linsseistä. Tähän pystyy kadottamaan helposti kiinankaalin.
Tärkein ainesosa onkin nyt mielestäni kiinankaali. Toisena tärkeysjärjestyksessä tulee kaiken kasteleva tomaattisose, kolmantena porkkana vitamiineineen ja neljäntenä vasta linssit.
Vapaavalintaiset ehdotukset lisäksi olisivat esimerkiksi lehtikaali, kesäkurpitsa, hernemaissipaprikat, herneet, mausteet ja maustekastikkeet kuten ketsupit ja soijakastikkeet.
Ellei pidä raastamisesta, voisi keittää porkkanat vain palasina ensin, ja survoa ne pienemmäksi. Tämän jälkeen vasta lisää muita aineksia.
Linssit voi huuhdella pienisilmäisessä siivilässä tai pestä jossain astiassa. Näistä irtoaa jotain vaahtoavaa pölyä pestessä.
Kattilassa kiehuvat nyt linssit, silputtu kiinankaali ja porkkanaraaste. Ja nyt tämä lehtikaalisilppukin.
Paras puoli tässä siis on, että linssit voi jättää poiskin, ellei niitä satu olemaan.
Tämä siis vain siksi, jos jostakin syystä olisi pakko priorisoida.
Linssit voisi keittää myös riisien seassa.
Ainekset: Kiinankaali, tomaattimurska- ja sose, porkkana, currymauste.
Vapaavalintaiset ehdotukset lisäksi olisivat esimerkiksi lehtikaali, kesäkurpitsa, hernemaissipaprikat, herneet, mausteet ja maustekastikkeet kuten ketsupit ja soijakastikkeet.
Pilkoin kiinankaalin. Laitoin silpuksi erityisesti ne kovemmat alaosat. Kovin kantaosa tietysti meni poistoon. Käytin tuollaista minuuttimikkoa tehdäkseni erityisen pientä silppua.
Ellei halua pilkkoa kovin pieneksi, voi vastaavasti keittää hyvin, jotta kaikki pehmenee.
Raastoin porkkanat raastimen isompisilmäisellä puolella.
Ellei pidä raastamisesta, voisi keittää porkkanat vain palasina ensin, ja survoa ne pienemmäksi. Tämän jälkeen vasta lisää muita aineksia.
Tällä kertaa päädyin kuitenkin raastamiseen.
On minulla joskus unohtunutkin huuhdella koko linssit, eikä siinä nyt ole - havaittavasti ainakaan - käynyt kuinkaan. Nämä meillä kaupoissa myytävät linssit voivat olla melko puhtaita, ainakin roskien ja hiekan puolesta.
Tällä kertaa laitoin ne kovat alimmaiset osat kiinankaalista siis silpuksi, mutta jätin lehtevämmät osat vielä syrjään. Silppuan nekin ja lisään loppuvaiheessa.
Näin ne kiinankaalisilput jotka kiehuvat pitempään, ovat hyvänä kastikeaineksena. Tämä mikä lisätään viimeksi jää melkein tuoreeksi, sisältäen taas jotain eri vitamiineja lisää.
Laitoin silpun ja porkkanaraasteen linssien kera kattilaan. Vettä laitoin että peittyvät ja on varaa hetkeksi unohtaa vahtia kattilaa. Kuitenkin sen verran vähän, että tilaa jäisi tomaattimurskalle.
Ellei halua tai jaksa säätää, voi laittaa kaikki kerrallakin.
Koska tämä lähti sivuraiteille sillä, että kiinankaalikin pilkottiin kahdessa erässä, niin vedetään yhteen. Kattilassa ovat nyt kiinankaalisilppu, porkkanaraaste ja 1-2 dl linssejä. Laitoin noin ruokalusikallisen currymaustetta.
Currymausteseoksessa on itsessään jo montaa eri maustetta, joten tällä on hyvä aloittaa.
Laitoin kiehumaan 15-20 minuutiksi.
Kokosin kuvaan vielä lisää mausteideoita.
Persiljaa voi laittaa, ehkä vähän oreganoa.
Chiliä, lisää mustapippuria.
Erilaisia maustekastikkeita voi lorauttaa sekaan. Ketsupilla saa makeutta.
Kiinankaalin voi korvata lehtikaalilla, tai laittaa molempia.
Jäätynyt lehtikaali menee hyvin murskaksi kun puristelee pakastepussissa sitä. Toinen vaihtoehto olisi ostaa edullisempaa, valmiiksi pakastettua lehtikaalta pakastealtaasta.
Kattilassa kiehuvat nyt linssit, silputtu kiinankaali ja porkkanaraaste. Ja nyt tämä lehtikaalisilppukin.
Muitakin värikkäitä aineksia voi lisätä, jos sattuu olemaan. Pussi hernemaissipaprikaa antaa väriä, tai mitkä tahansa pakastetut paprikat tai herneet.
Mitään kukkakaalia tai valkokaalta en itse laita, koska niissä kaalikasveissa on se omanlaisensa aromi
Lisäsin 15-20 minuutin kohdalla loput kiinankaalit, purkin tomaattimurskaa ja puristin tomaattisosettakin tuubista. Annoin kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla vielä 7-10 minuuttia.
Tämä kastike olisi voinut huolia toisenkin purkillisen tomaattimurskaa.
Tämä ei ole kastikeresepti, jota pitää noudattaa tarkasti.
Asioita on ruokaan kuitenkin helppo lisätä, vaikeampi saada sieltä pois. Siksi tykkäänkin juuri jättää kaikesta suolankin ensin pois, ja vähäisesti lisätä makua ruokaöljyä sisältämättömillä maustekastikkeilla ja mausteilla.
Suolaa voi lisätä lautasella.
Tässä sama kastike couscousin kanssa. Mustaviinimarjoja reunalla vitamiinia tuomaan.
Hyvä puoli siinä, kun ei taas ole liemikuutioita, eikä pyöritellä mausteitakaan öljyssä, on että ruuantekovaiheita jää pois. Myös tiskaaminen helpottuu.
Punaisissa linsseissä on kuivina ihme tarttumaominaisuus. Niitä kun ripsahtaa vahingossa tiskialtaaseen tai tietynlaisen astian pohjalle, pitää oikein erikseen asennoitua niiden nyppimiseen. Niitä hulahtaa helposti tiskialtaan viemäriinkin, jos huono tuuri käy.
Lisää kiinankaalia kastikkeissa, osittain tämän postauksen kanssa päällekkäisiäkin huomioita varmasti.
Vanhempi pulina riisistä ja tomaattikastikkeesta, hieman eri aineksilla.
Kommentit
Lähetä kommentti