Siirry pääsisältöön

WFPB - Vihreät linssit - Kastike - Kuvat, vaiheet ja vinkit

Nyt laitetaan vihreät linssi kiehumaan. Tein jo kauan sitten ensimmäiset reseptikuvat ja mittasin  mausteetkin.  Yritin tehdä selkeää ja helppoa reseptiä seurattavaksi jollekin, joka ehkä ensimmäistä kertaa haluaisi kokeilla tehdä ruokaa vihreistä linsseistä. 

Kuvat jäivät sitten koneelle pyörimään, koska en saanut laadituksi reseptiä riittävän selkeäksi. 


Tein eilen lisää kastiketta ja nyt on kuvattuna kaksi versiota. Voin esittää ainakin jonkinlaiset tyylit tehdä linssikastiketta. 

Keittoaika on noin 30-45 minuuttia. Laitan linssien kanssa porkkanaa ja tomaattia. 

Lisään tomaattisosetta vasta linssien kiehuttua pehmeiksi. Muuten linssit jäävät aina koviksi. Linssejä voisi myös liottaa etukäteen, ehkä tunnin verran. Sekin joskus nopeuttaa.


Laitoin noin pari desiä linssejä  3 l kattilaan, joka tuli liiankin täyteen lopulta. 

Kastiketta voi aina täydentää kasviksilla, ellei linssejä tullut tarpeeksi.

Mausteet valitsin vähän arpomalla. Tietysti olen aina vakoillut Youtube-kokkeja tai muita reseptisivuja, hahmottaakseni, mitä kaikkea yleensä ihmiset laittavat. 
  • kurkumaa, 
  • cayennepippuria, 
  • vähän jauhettua korianteria
  • mustapippuria.
  • yrtiksi laitoin persiljaa.
Kuvassa oleva sitruuna ei ole tärkeä, tapanani on vain pirskotella sinne tänne sitruunanmehua. Voi jättää poiskin.


Aloitan kastikkeen teon raastamalla pari porkkanaa ja huuhtelemalla linssejä. 

Linssit voi huuhdella kattilassa ja kaataa veden siivilän yllä pois. Nämä vihreät linssit ovat monesti melko puhtaita, eivätkä vaahtoa pestäessä. 

Porkkanaraaste tuo makeutta ja rakennetta. 

Ellei pidä raastamisesta, porkkanat voi esikeittää ja muusata.

Sitten vettä, levylle ja kiehumaan. Porkkanat ja mausteet sekaan. 


Kun linssit, porkkanat ja mausteet ovat kiehuneet vartin verran, jopa 20 minuuttia,  lisään muita aineksia, kuten tomaattimurskan, tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.



Muiden kasvisten, kuten kiinankaali ja lehtikaali, lisäämisen ajankohta on ihan makuasia, kuinka pehmeitä haluaa. Suurin merkitys on sillä, että linssit kypsyvät lopulta. 

Hyvä lisä ovat myös 1-2 rkl soijakastiketta ja ketsuppia sen mukaan, tuntuuko tarvitsevan.



Lisään lehtikaalta ja kaikkea lyhyen kypsymisajan tarvitsevaa kasvista, mitä sattuu olemaan. Tässä kastikkeessa näyttää olevan maisseja, lehtikaalta ja paprikaa.

Kun valmista, annan jäähtyä ja maustua rauhassa sitten kannen alla, ja testailen miten on onnistunut.

Kastike nro 2:


Tässä eilisen päivän kuva, mitä mausteita meni linssikastikkeeseen. 
  • mustapippuria, 
  • kurkumaa, 
  • vähän maustepippuria 
  • ja cayennepippuria. 

Laitoin noin pari desiä linssejä, pari porkkanaa raasteena, sekä kaikki syömäkelpoiset osat selleristä. Garam masalaa käytän joskus, nyt en.

Sellerin laitoin jo alussa. Halusin sen katoavan kastikkeeseen. Sitä se ei sitten lopulta kyllä tehnyt. Mutta maukasta.

Kiinankaalta lisäsin silppuna noin 20 minuutin kohdalla, eikä se täysin ehtinyt pehmetäkään.


Mittasin kurkumaa tällaisella 1/4 teelusikan mitalla, ettei vahingossa tule tupsautettua liikaa purkista.

Kurkuma ei kaikkeen aina sovi, eikä koskaan oikein tiedä, miten se kuuluisi annostella. Samoin kuin jauhettu korianteri.

 
Nyt siellä on siis porkkanaa, linssit ja sellerinpalat mausteiden kera. 

Lisäsin persiljaakin, kun lopulta muistin. Se kuuluu lehtivihreisiin, kuten kiinankaali. 


Löysin jääkaapista sienetkin, kun kastike oli jo kiehumisen vauhdissa.

Pilkoin, laitoin mikroon muutamaksi minuutiksi ja lisäsin sekaan.


Tässä kuvassa kastike on melko ruskeaa, koska siinä ei ole tomaattia seassa.

Lisäsin tämän jälkeen kiinankaalit silputtuna, tomaattimurskapurkin ja tomaattisosetta. Annoin kiehua miedolla lämmöllä. 


Kastikkeen ulkonäkö raikastui kummasti lisäämällä tomaattia. Paprika ja vihreät, tuoreet yrtit voisivat piristää annosta vielä enemmän. 
 
Mustaherukat lisäämällä ateriasta tuli vielä täyspainoisempi kokonaisuus.

Kaikkia suositeltavia laatuja samalla lautasella: Palkokasveja, perunaa, vihanneksia, lehtivihreitä vihanneksia ja marjoja. 

Pehmensin raakaa kukkakaalta mikrossa pari minuuttia.  Säästin aikaa ja vaivaa, kun en tehnyt salaattiannosta erikseen. 

Salaattina raastettua omenaa ja kaalta. Pikainen sävellys jälleen, välttääkseni ahertamisen salaatin teon parissa.

Kuorittuina keitettäessä perunoiden keitinveden voi käyttää hyödyksi kastikkeeseen, tai seuraavan kerran kun keittää kaurapuuroa. Näin ei harmita, että ravinteita jää keitinveteen. 



Ellei kastike alakaan maistua vetäydyttyäänkään, tai jos rasian puolessa välissä alkaa kyllästyttää, sitä on helppo myöhemminkin pannulla pyöräyttää ja tehdä parempaa per annos. 

Isoin vaihe on kuitenkin ohitettu, koska linssit ja porkkanat ovat kypsiä. Kastike voi olla myös ihan hyvää, vaikkei yrittäisi kovin monimutkaisesti maustaa.

Toivottavasti tässä oli inspiraatiota linssikokeiluja varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Heinäkuu 1 ja 2

 Heinäkuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. = 1,84 € Kotimaista luomu kaurahiutale 850 g 1,16 €/kg = 0,99 € Xtra pitkäjyväinen riisi 1 kg 0,85 €/kg = 5,13 € Banaani 1€/kg x 1,260 kg = 1,26 € Nektariini 0,89 €/kg Peruna 1 kg = 1,00 € Omena 1,59 €/kg x 0,874 kg = 1,39 € Kurkku 2,29 € x 0,256 kg = 0,59 € Edullinen reissu tämä ja rahoille hyvin vastinetta.  = 5 € Kartanon salaatti 1 € Varhaisperuna 1 € Yleisperuna 1,39 € Kurkku 1,99 €/kg x 0,367 kg = 0,73 € Omena Välillä oli hyviä euron tarjouksia.  = 2,38 Jääsalaatti 0,99 € Persilja 1,39 € Reissueväitä. Kotoa itse tehdyt leivät ja banaanikeksit mukaan. Ei tarvitse ostaa matkalla kuin tuorejutut. Vältän kuivattuja hedelmiä sen takia, että ne alkavat janottaa. Ja tekevät ähkyn olon. Ne olisivat kyllä mukavaa karkkia mutta käytäntö on osoittanut, että jos haluaa olla mahdollisimman skarppi ja jaksaa hyvin, ovat nämä vihannekset paras valinta. Persilja on sopivan pahaa ja hyvää yhtä aikaa, niin pysyy vireystila hyvänä. = 22,68 € Xtra

WFPB - Aamiainen lähikaupasta 2 - Paistetut perunat

Jatkoa edelliselle aamiaisidealle, versio 2. Aamaistarvikkeet hain lähikaupasta, mutta ei sillä lopulta ole väliä mistä kaupasta. Samat tarvikkeet, mutta nyt paistetaan pannulla. Kurkku käsitellään samoin kuin viimeksikin , eli etikkainen marinadi. Nyt kurkkukin paistetaan. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan pinnoitetulla pannulla onnistuu ilman ruokaöljyä. Ruskistuvatkin hieman, jos niin halutaan. Mausteillakin saa väriä. Onnistuu paistaminen myös teräskattilassakin, jos ei pelkää että pohja ruskettuu. Lähtee tiskikoneessa/liottamalla. Juoma kannattaa tehdä jäisistä tai kohmeisista marjoista, ja juoda heti. Jos näitä marjamehuja laittaa vielä jääkaappiin, vitamiinit vain haihtuvat ja makukaan ei ole niin raikas. Marjojen happamuus tulee eniten läpi elleivät ne ole jäisiä. Makuasioita toki. Viime aamiaisesta jäi siis näin paljon perunaa ensin yli, ja osa meni kastikkeen kanssa pitkin päivää. Osan jätin tätä aamiaista varten. Kurkut viipaloin juustohöylällä, maustoin tillillä ja lora

WFPB - Ruokaostokset 55 € - Kesäkuu 3 ja 4 - Dr. John McDougall 1947 - 2024

Tervehdys lukijat! Vastikään tuli murheellinen uutinen, ilmoittivat Instagramissa  Dr. John McDougallin kuolleen 77 -vuotiaana. Hän oli kokokasvisruokavalion kannalta merkittävä, ellei sitten jopa kehittäjä. Ainakin pioneeri, joka on potilaiden hoitamisen lisäksi ollut mm. vaikuttamassa USA-ssa lainsäädäntöihin ja pitänyt tv-ohjelmia ja radio-ohjelmia, pitänyt kovaa ääntä kokokasvisruokavaliosta. Tai enemmänkin tärkkelyspohjaisesta ruokavaliosta.  70-luvusta asti. Instagramissa  Dr. Esselstynkin kirjoitti  lähteneensä seuraamaan Dr, John McDougallin kautta Whole Food Plant Based - ravitsemusta: "ᴀ ʙᴇᴀᴄᴏɴ ғᴏʀ ᴍʏ ᴛʀᴀɴsɪᴛɪᴏɴ ᴛᴏ ᴡʜᴏʟᴇ ғᴏᴏᴅ, ᴘʟᴀɴᴛ-ʙᴀsᴇᴅ ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴ." Dr. Esselstyn on lääkäri, jonka itse löysin ensin ja kuvittelin aluksi, että hän on se kehittäjä. Kaikkea sitä oppii aina, kerralla ei voi näin laajaa kokonaisuutta omaksuakaan. Katsotaan ostosten jälkeen miten Dr. John McDougall oli myös ruokaostosten kunkku, ja neuvoi miten niitä tuoteselosteita oikein luetaan. Ravint

WFPB - Ruokaostokset 10 € - Heinäkuu 3

 Heinäkuun kolmannet ruokaostokset, viikko 29. Yhteensä 9,89 € eli kymppi. Vähemmän kuin normaalisti, kotonahan oli kaikkea ja piti välttää ostamasta jääkaappiin mitään, kun koko ajan oli edessä kotoa lähtö jonnekin.  Hyvä vinkki ruoanlaittoon, jos ei halua sotkea: Keittää silloin pelkät perunat ja porkkanat. Ei tule roiskeita hellalle tai mitään siivottavaa. Tein kyllä kastikettakin, ja keittelin puuroa. Mutta jos olisi välttämätön että vaikka muuton takia ei sotke, niin peruna on tosi vähäsotkuinen. = 4,63 € Kurkku 0,313 kg x 1,79 € = 0,56 € Omena Ida Red 0,352 kg x 1,65 €/kg = 0,58 € Pirkka Varhaisperuna 2 kg x 1,00 €/kg = 2 € Pirkka kesäporkkana 1kg 1,49 €   Esimerkkikattaus mitä saa vitosella lähikaupasta. Kävin molemmissa, Salessa ja K:ssa, K-Marketista löytyi paremmat tarjoukset. Samat perunat maksavat toisena päivänä enemmän, ja Salessa joka päivä on maksanut yli euron kilo. Ainakin kaikki pussiperunat, en muista irtoperunoiden hintaa. Näistä vitosen lähikauppaostoksista ei tu

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

WFPB - Aamiainen ja päiväksi ruokaa - Kokkaukset helteellä

Päivän ruuat, kerralla ja tehokkaasti. Perunat kattilassa, riisi riisinkeittimessä. Katsotaan nyt vaikka yksi ideakooste, miten ainakin eräs aamiaisen laitto sujui kokokasvisruokavaliolla. Salaattiannos miniblenderissä, ja bataatti mikrossa. Otin näitä kuvia kun sattui olemaan muutaman päivän hellejakso, ja samalla vesiremontti ja kaikki. Kokkaamisesta ei meinannut tulla mitään, eikä mistään muustakaan. Otin kuitenkin nyt kuvia, ja laittelen ideoita ylös. Joka kerta pitää ihmetellä uudelleen ja uudelleen, mitä tänään söisi. Ja entiset hyvätkin ideat unohtuvat, ja taas pitää aloittaa alusta. Samalla tulee tarjouksia ja mainontaa ovista ja ikkunoista, ellei laita kieltoa toki, joissa kehutaan kaikkea valmista ja helppoa. Siihen houkutukseen sortumisen vaara on todellinen, silloin kun ei kerkiä miettiä mitään.  Kun oli siis hellettä, enkä viitsinyt yhtään ylimääräistä lämpöä höyryttää keittiössä. Riisinkeitin ja mikro ovat siitä käteviä, että eivät lämmitä mitään huoneiston aluetta enempä

WFPB - Peruna, makaroni ja vihreät pavut - Helppo startti kasvisruokiin

Reilusti ruokaa kolmesta pääraaka-aineesta. Lisäksi vesi ja mausteet.  Mittasin yhden kaikkia, tai jonkin tasamitan saadakseni reseptimäisen ohjeen. Jos sinulla sattuu vaikka olemaan eri vihannesta, tai jokin mauste puuttuu, niin eiköhän siitä ruoka tule. Vettäkin voi lisätä tarpeen mukaan. Ainesten määrät voi puolittaa, jos haluaa tehdä vähemmän. 1 kg perunaa 1,5 l vettä 400 g pussi makaronia 120-150 g vihreitä papuja 1-2 rkl tomaattisosetta 1 rkl suolatonta jauhelihamaustetta 1 tl kuivattua persiljaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 tl kuivattua basilikaa 1/2 tl mustapippuria Mausteita tietysti myös maun mukaan. Omaan makuuni jauhelihamauste on melko pippurista jo valmiiksi.  Suolaa en lisännyt ruuanlaitossa. Tuli ihan toimiva ruoka ainakin vasta laitettuna. Kun lämmitin ruokaa myöhemmin, laitoin lurauksen ketsuppia ja ripottelin ravintohiivaa ja mustapippuria. Tästä tuli iso kattilallinen, tai ainakin itselleni riitti koko päiväksi ja ylikin. Riippuu varmaan monesta asiasta, kuten miten nä

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Kesäkuu 2 - Juhannus

Hyvää juhannusta! Joka juhannus olen perinteisesti laittanut nyt muutamana vuotena postauksen, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. (oho, viime vuonna en laittanutkaan, mutta sitä ennen...)Aatoksi vain ei ehtinyt. Aloitetaan siis ruokaostoksilla, ja siirrytään sen jälkeen kirjasuositukseen, sekä muihin kuulumisiin ja kuviin. Erityisesti ruokavalion sujuvuudesta tällä kertaa, osana juhannusmietteitä. = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 = 2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg = 1,00 €  Persilja 1,49 € Banaani n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta. Kipaisin viime lauantaina lähikaupat ja hain aamiaistarvikkeet. Näistä aamiaisidea blogipostauksena myöhemmin. = 2,72 € Erään toisen päivän aamiaistarvikkeet Lidlistä. Vilkaisin Finelistä että olisiko tässä jo koko päivän ruuat peräti, ja kyllähän näin oli. Makumieltymysten mukaan tarvitsee kaikkea lisää, mitä nyt puuroon ja perunoihin sitten laittaakin. Tässä on silti  jo hengissä selviämisen elementit, eli pääasi

WFPB - Aamiainen lähikaupasta - Kokokasvisruoka

  Kipaisin kesäkuisena lauantaina aamiaistarvikkeet lähikaupasta. Hinnat kerroin jo viime postauksessa ruokaostoksissa, mutta vielä: = 5,60 € Pirkka perunat 1,39€/kg x 2 =  2,79 € Kurkku 2,79 €/kg x 0,358 kg x 2,79  €/kg  = 1,00 €  Persilja  1,49 € Banaani  n. 0,30 € Perunat ja kurkku K-Marketista, Persilja Salesta.  Aamiaistarvikkeiden valinta helpottui siitä, että olin nuo perunat pistänyt merkille jo serkun luona syömässä ollessa. Sattui olemaan erityisen hyvää perunaa nyt tuossa keltaisessa Pirkka-pussissa, lajikehan näissä aina vaihtelee.  Tähtäsin noin vitosen hintaan ettei mene törsäilyn puolelle jo ennen, kuin päivä ehtii alkaakaan. Tiesin myös jo lähtiessä, että vitosella saa muutakin kuin aamupalan. Aamiaisen valmistus: Sattui löytymään voileipäkurkkulientä, joten siihen kurkkusiivut ja persiljaa marinoitumaan hetkeksi. Kaikki suolakurkkuliemet sisältävät yleensä samat ainekset: etikka, suola ja sokeri. Sama mistä putelista ne kaataa, vaikka itse tehden voi helpommin jättää