Nyt laitetaan vihreät linssi kiehumaan. Tein jo kauan sitten ensimmäiset reseptikuvat ja mittasin mausteetkin. Yritin tehdä selkeää ja helppoa reseptiä seurattavaksi jollekin, joka ehkä ensimmäistä kertaa haluaisi kokeilla tehdä ruokaa vihreistä linsseistä.
Kun linssit, porkkanat ja mausteet ovat kiehuneet vartin verran, jopa 20 minuuttia, lisään muita aineksia, kuten tomaattimurskan, tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.
Kiinankaalta lisäsin silppuna noin 20 minuutin kohdalla, eikä se täysin ehtinyt pehmetäkään.
Kastikkeen ulkonäkö raikastui kummasti lisäämällä tomaattia. Paprika ja vihreät, tuoreet yrtit voisivat piristää annosta vielä enemmän.
Kuvat jäivät sitten koneelle pyörimään, koska en saanut laadituksi reseptiä riittävän selkeäksi.
Tein eilen lisää kastiketta ja nyt on kuvattuna kaksi versiota. Voin esittää ainakin jonkinlaiset tyylit tehdä linssikastiketta.
Keittoaika on noin 30-45 minuuttia. Laitan linssien kanssa porkkanaa ja tomaattia.
Lisään tomaattisosetta vasta linssien kiehuttua pehmeiksi. Muuten linssit jäävät aina koviksi. Linssejä voisi myös liottaa etukäteen, ehkä tunnin verran. Sekin joskus nopeuttaa.
Laitoin noin pari desiä linssejä 3 l kattilaan, joka tuli liiankin täyteen lopulta.
Kastiketta voi aina täydentää kasviksilla, ellei linssejä tullut tarpeeksi.
Mausteet valitsin vähän arpomalla. Tietysti olen aina vakoillut Youtube-kokkeja tai muita reseptisivuja, hahmottaakseni, mitä kaikkea yleensä ihmiset laittavat.
- kurkumaa,
- cayennepippuria,
- vähän jauhettua korianteria
- mustapippuria.
- yrtiksi laitoin persiljaa.
Kuvassa oleva sitruuna ei ole tärkeä, tapanani on vain pirskotella sinne tänne sitruunanmehua. Voi jättää poiskin.
Aloitan kastikkeen teon raastamalla pari porkkanaa ja huuhtelemalla linssejä.
Linssit voi huuhdella kattilassa ja kaataa veden siivilän yllä pois. Nämä vihreät linssit ovat monesti melko puhtaita, eivätkä vaahtoa pestäessä.
Porkkanaraaste tuo makeutta ja rakennetta.
Ellei pidä raastamisesta, porkkanat voi esikeittää ja muusata.
Sitten vettä, levylle ja kiehumaan. Porkkanat ja mausteet sekaan.
Muiden kasvisten, kuten kiinankaali ja lehtikaali, lisäämisen ajankohta on ihan makuasia, kuinka pehmeitä haluaa. Suurin merkitys on sillä, että linssit kypsyvät lopulta.
Hyvä lisä ovat myös 1-2 rkl soijakastiketta ja ketsuppia sen mukaan, tuntuuko tarvitsevan.
Lisään lehtikaalta ja kaikkea lyhyen kypsymisajan tarvitsevaa kasvista, mitä sattuu olemaan. Tässä kastikkeessa näyttää olevan maisseja, lehtikaalta ja paprikaa.
Tässä eilisen päivän kuva, mitä mausteita meni linssikastikkeeseen.
Kun valmista, annan jäähtyä ja maustua rauhassa sitten kannen alla, ja testailen miten on onnistunut.
Kastike nro 2:
- mustapippuria,
- kurkumaa,
- vähän maustepippuria
- ja cayennepippuria.
Laitoin noin pari desiä linssejä, pari porkkanaa raasteena, sekä kaikki syömäkelpoiset osat selleristä. Garam masalaa käytän joskus, nyt en.
Sellerin laitoin jo alussa. Halusin sen katoavan kastikkeeseen. Sitä se ei sitten lopulta kyllä tehnyt. Mutta maukasta.
Kiinankaalta lisäsin silppuna noin 20 minuutin kohdalla, eikä se täysin ehtinyt pehmetäkään.
Mittasin kurkumaa tällaisella 1/4 teelusikan mitalla, ettei vahingossa tule tupsautettua liikaa purkista.
Kurkuma ei kaikkeen aina sovi, eikä koskaan oikein tiedä, miten se kuuluisi annostella. Samoin kuin jauhettu korianteri.
Nyt siellä on siis porkkanaa, linssit ja sellerinpalat mausteiden kera.
Lisäsin persiljaakin, kun lopulta muistin. Se kuuluu lehtivihreisiin, kuten kiinankaali.
Löysin jääkaapista sienetkin, kun kastike oli jo kiehumisen vauhdissa.
Pilkoin, laitoin mikroon muutamaksi minuutiksi ja lisäsin sekaan.
Tässä kuvassa kastike on melko ruskeaa, koska siinä ei ole tomaattia seassa.
Lisäsin tämän jälkeen kiinankaalit silputtuna, tomaattimurskapurkin ja tomaattisosetta. Annoin kiehua miedolla lämmöllä.
Mustaherukat lisäämällä ateriasta tuli vielä täyspainoisempi kokonaisuus.
Kaikkia suositeltavia laatuja samalla lautasella: Palkokasveja, perunaa, vihanneksia, lehtivihreitä vihanneksia ja marjoja.
Pehmensin raakaa kukkakaalta mikrossa pari minuuttia. Säästin aikaa ja vaivaa, kun en tehnyt salaattiannosta erikseen.
Salaattina raastettua omenaa ja kaalta. Pikainen sävellys jälleen, välttääkseni ahertamisen salaatin teon parissa.
Kuorittuina keitettäessä perunoiden keitinveden voi käyttää hyödyksi kastikkeeseen, tai seuraavan kerran kun keittää kaurapuuroa. Näin ei harmita, että ravinteita jää keitinveteen.
Ellei kastike alakaan maistua vetäydyttyäänkään, tai jos rasian puolessa välissä alkaa kyllästyttää, sitä on helppo myöhemminkin pannulla pyöräyttää ja tehdä parempaa per annos.
Isoin vaihe on kuitenkin ohitettu, koska linssit ja porkkanat ovat kypsiä. Kastike voi olla myös ihan hyvää, vaikkei yrittäisi kovin monimutkaisesti maustaa.
Toivottavasti tässä oli inspiraatiota linssikokeiluja varten.
Kommentit
Lähetä kommentti