Siirry pääsisältöön

WFPB - Vihreät linssit - Kastike - Kuvat, vaiheet ja vinkit

Nyt laitetaan vihreät linssi kiehumaan. Tein jo kauan sitten ensimmäiset reseptikuvat ja mittasin  mausteetkin.  Yritin tehdä selkeää ja helppoa reseptiä seurattavaksi jollekin, joka ehkä ensimmäistä kertaa haluaisi kokeilla tehdä ruokaa vihreistä linsseistä. 

Kuvat jäivät sitten koneelle pyörimään, koska en saanut laadituksi reseptiä riittävän selkeäksi. 


Tein eilen lisää kastiketta ja nyt on kuvattuna kaksi versiota. Voin esittää ainakin jonkinlaiset tyylit tehdä linssikastiketta. 

Keittoaika on noin 30-45 minuuttia. Laitan linssien kanssa porkkanaa ja tomaattia. 

Lisään tomaattisosetta vasta linssien kiehuttua pehmeiksi. Muuten linssit jäävät aina koviksi. Linssejä voisi myös liottaa etukäteen, ehkä tunnin verran. Sekin joskus nopeuttaa.


Laitoin noin pari desiä linssejä  3 l kattilaan, joka tuli liiankin täyteen lopulta. 

Kastiketta voi aina täydentää kasviksilla, ellei linssejä tullut tarpeeksi.

Mausteet valitsin vähän arpomalla. Tietysti olen aina vakoillut Youtube-kokkeja tai muita reseptisivuja, hahmottaakseni, mitä kaikkea yleensä ihmiset laittavat. 
  • kurkumaa, 
  • cayennepippuria, 
  • vähän jauhettua korianteria
  • mustapippuria.
  • yrtiksi laitoin persiljaa.
Kuvassa oleva sitruuna ei ole tärkeä, tapanani on vain pirskotella sinne tänne sitruunanmehua. Voi jättää poiskin.


Aloitan kastikkeen teon raastamalla pari porkkanaa ja huuhtelemalla linssejä. 

Linssit voi huuhdella kattilassa ja kaataa veden siivilän yllä pois. Nämä vihreät linssit ovat monesti melko puhtaita, eivätkä vaahtoa pestäessä. 

Porkkanaraaste tuo makeutta ja rakennetta. 

Ellei pidä raastamisesta, porkkanat voi esikeittää ja muusata.

Sitten vettä, levylle ja kiehumaan. Porkkanat ja mausteet sekaan. 


Kun linssit, porkkanat ja mausteet ovat kiehuneet vartin verran, jopa 20 minuuttia,  lisään muita aineksia, kuten tomaattimurskan, tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia.



Muiden kasvisten, kuten kiinankaali ja lehtikaali, lisäämisen ajankohta on ihan makuasia, kuinka pehmeitä haluaa. Suurin merkitys on sillä, että linssit kypsyvät lopulta. 

Hyvä lisä ovat myös 1-2 rkl soijakastiketta ja ketsuppia sen mukaan, tuntuuko tarvitsevan.



Lisään lehtikaalta ja kaikkea lyhyen kypsymisajan tarvitsevaa kasvista, mitä sattuu olemaan. Tässä kastikkeessa näyttää olevan maisseja, lehtikaalta ja paprikaa.

Kun valmista, annan jäähtyä ja maustua rauhassa sitten kannen alla, ja testailen miten on onnistunut.

Kastike nro 2:


Tässä eilisen päivän kuva, mitä mausteita meni linssikastikkeeseen. 
  • mustapippuria, 
  • kurkumaa, 
  • vähän maustepippuria 
  • ja cayennepippuria. 

Laitoin noin pari desiä linssejä, pari porkkanaa raasteena, sekä kaikki syömäkelpoiset osat selleristä. Garam masalaa käytän joskus, nyt en.

Sellerin laitoin jo alussa. Halusin sen katoavan kastikkeeseen. Sitä se ei sitten lopulta kyllä tehnyt. Mutta maukasta.

Kiinankaalta lisäsin silppuna noin 20 minuutin kohdalla, eikä se täysin ehtinyt pehmetäkään.


Mittasin kurkumaa tällaisella 1/4 teelusikan mitalla, ettei vahingossa tule tupsautettua liikaa purkista.

Kurkuma ei kaikkeen aina sovi, eikä koskaan oikein tiedä, miten se kuuluisi annostella. Samoin kuin jauhettu korianteri.

 
Nyt siellä on siis porkkanaa, linssit ja sellerinpalat mausteiden kera. 

Lisäsin persiljaakin, kun lopulta muistin. Se kuuluu lehtivihreisiin, kuten kiinankaali. 


Löysin jääkaapista sienetkin, kun kastike oli jo kiehumisen vauhdissa.

Pilkoin, laitoin mikroon muutamaksi minuutiksi ja lisäsin sekaan.


Tässä kuvassa kastike on melko ruskeaa, koska siinä ei ole tomaattia seassa.

Lisäsin tämän jälkeen kiinankaalit silputtuna, tomaattimurskapurkin ja tomaattisosetta. Annoin kiehua miedolla lämmöllä. 


Kastikkeen ulkonäkö raikastui kummasti lisäämällä tomaattia. Paprika ja vihreät, tuoreet yrtit voisivat piristää annosta vielä enemmän. 
 
Mustaherukat lisäämällä ateriasta tuli vielä täyspainoisempi kokonaisuus.

Kaikkia suositeltavia laatuja samalla lautasella: Palkokasveja, perunaa, vihanneksia, lehtivihreitä vihanneksia ja marjoja. 

Pehmensin raakaa kukkakaalta mikrossa pari minuuttia.  Säästin aikaa ja vaivaa, kun en tehnyt salaattiannosta erikseen. 

Salaattina raastettua omenaa ja kaalta. Pikainen sävellys jälleen, välttääkseni ahertamisen salaatin teon parissa.

Kuorittuina keitettäessä perunoiden keitinveden voi käyttää hyödyksi kastikkeeseen, tai seuraavan kerran kun keittää kaurapuuroa. Näin ei harmita, että ravinteita jää keitinveteen. 



Ellei kastike alakaan maistua vetäydyttyäänkään, tai jos rasian puolessa välissä alkaa kyllästyttää, sitä on helppo myöhemminkin pannulla pyöräyttää ja tehdä parempaa per annos. 

Isoin vaihe on kuitenkin ohitettu, koska linssit ja porkkanat ovat kypsiä. Kastike voi olla myös ihan hyvää, vaikkei yrittäisi kovin monimutkaisesti maustaa.

Toivottavasti tässä oli inspiraatiota linssikokeiluja varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...