Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokasuunnitelma elokuu

Tehdäänpä ruokasuunnitelma, että saa vähän ideoita kasaan. Kaupoissa on nyt niin paljon kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että on mistä valita. Voi iskeä jopa valinnanvaikeus, koska vaihtoehtoja on niin paljon.

Itselleni keksin viime kauppareissulla rajoittimen jota olen käyttänyt monesti ennenkin, eli hinta. Päätin että ostan alle 2 € maksavia kasviksia. Jos olisin laittanut alle 3 € hintarajaksi, olisin varmaan kaupassa vieläkin koska en osaisi päättää mitä ostan. Tai alle 4 €.

Tässä ruokasuunnitelmassa esiintyy nyt niitä, muttei kannata ihmetellä jos menet kauppaan ja se suosittelemani kasvis onkin yli 3 €/kg. Koska hinta vaihtelee nyt joka päivä. Parsakaali oli eräänä päivänä alle 2 €/kg. Menin parin päivän päästä ja suunnittelin ostavani sitä jääkaapin täyteen, mutta hinta olikin noussut siinä välissä.

Nyt kun on syksy ja kaikki kotimainen on tuoretta ja edullista, päätin jättää vähemmälle kaikki ulkomaiset hedelmät yms. En ostanut edes tomaattimurskaa, koska se on usein ulkomaista ja oli muutenkin Prismassa loppu sillä hetkellä kun kävin. Kotimaiset tomaatit olivat yli 2 €/kg, joten tämä ruokasuunnitelma on vaihteeksi ilman tomaattia.

Hyvä puoli elokuussa ja tässä syyskaudessa on sekin, että jos on kyllästynyt pakkausjätteen suureen määrään elintarvikkeissa, niin nyt on helppo keskittyä irtona (tai kiloittain) myytäviin kasviksiin. Palkokasvien osalta voi ostaa vaikka kotimaisia tuoreita herneitä, taikka sitten kuivattuja papuja ja linssejä joista ei paljoa pakkausjätettä tule, toisin kuin tölkkipavuista.

Tätä minun hintarajoitusta tai ideointia ei pidä silti ottaa kovin vakavasti, olen vetänyt nämä kokonaan hatusta että saan sujumaan oman arkeni ja kehitettyä idealistan blogiin kaikkien teidän luettavaksi. Mitään ihanteita tässä ei yritetä luoda, että tämä olisi oikea tapa syödä kokokasvisruokavaliolla ja ostaa ruokaa. Eli jokainen makunsa mukaan, mutta tässä on ne ideat mitä olen keksinyt. 

1 . Maanantai, peruna- ja vihannespelti uunissa.



Perunat voi pilkkoa pitkulaisiksi lohkoperunoiksi, tai vaikka kuutioiksi, valella ketsupilla ja mausteilla. Tai maustaa rouhitulla mustapippurilla.
Kesäkurpitsat sopiviksi paloiksi.
Koko pelti sitten n. 200 C uuniin, ylimmälle tasolle jos on tavallinen sähköuuni.
Siitä n. 20-25 minuuttia, ja alkaa perunoiden värikin jo kertoa, joko on valmista. Kesäkurpitsat eivät välttämättä rusketu näkyvästi, mutta todennäköisesti ovat pehmeitä ja kypsiä.

 


Kun kesäkurpitsa on edullista, niin sitähän uskaltaa ostaa isojakin määriä. Säilyy jääkaapissa ihan hyvin. Kokonainen iso kesäkurpitsa katoaa jo tässä pellissä helposti nautittavaan muotoon. Ja sitähän voi tunnetusti laittaa myös leivän päälle ja raakasalaatteihin.

Tiistai, porkkanakastike.



Porkkana oli toinen edullinen kasvis, monessa kauppaa oli 1,49 tai jopa 0,99 €/kg.
Jos ei aina halua tomaattikastikkeita tehdä, voi kokeilla onnistuisiko vanha kunnon valkoinen porkkanamuhennos tai kastike. Yllättävän hyvä mutta yksinkertaisista aineksista, ja varmasti saa perunat maistumaan entistä paremmilta.
Kokokasvisruokavaliolla se voikastike taitaa jäädä pois, joten on hyvä kehitellä kaikkea sen tilalle.

Jogurttikastikkeet ovat toinen hyvä, ei tule voikastiketta ikävä varsinkin jos noin muuten on tosissaan  motivoitunut.

Toisin kuin reseptissä, keitän nyt porkkanoita kilon kuorineen ensin, ja säästän veden. Pilkon porkkanat, ja lisään takaisin veteen. Vettä ei kannata kaataa pois, koska siinä on porkkanan maku kuten kasvisliemessä. Sitten alan tehdä sitä kastiketta. Huomaisin että raakojen porkkanoiden pilkkominen on paljon työläämpää, kuin keitettyjen. Ja jos ei jaksakaan tehdä kastiketta, niin on kuitenkin 1kg keitettyjä porkkanoita valmiina. Ne voi vaikka rouhia Minuutti Mikossa ja laitella salaatteihin tai minne vain, lisukkeiksi.

Keskiviikko, Kukkakaali, viljalisuke ja keltainen kastike.


Tähänkään kastikkeeseen ei tarvita tomaattia, ellei sitten lorauta vähän ketsuppia makua syventämään.

Enimmäkseen sinappia ja sinappijauhoa, currymaustetta, keltaista väriä kurkumasta. Niin joka paikan kastike, ja muuntautumiskykyinen että kannattaa tehdä isompikin satsi kerralla. Itselle teen noin 0,75 litran astiaan, tai vaikka litrakin saa tulla ja loput jääkaappiin. Hyytyy siellä, mutta helppo lämmittää ja sekoittaa taas uudelleen.

Ravintohiivaa sekaan reilusti.

Riisin kanssa tämä on ihan kuin jokin unelmaversio kanaviillokista, mutta siis hyvää vaikka ei kanaviillokeista pitäisikään. Riisin sekaan currymaustetta.

Käy pitsan päälle ja joka paikkaan, kastikkeen tarina ei koskaan pääty. Tee kastike kerran, ja syö monta eri ruokalajia. Pelkät perunatkin on ok, koska jos kastikkeeseen laittaa linssejä, se on palkokasveja myöten täysi ateria. Ja vaikka ei laittaisikaan kuin jauhoja, siinäkin on tarpeeksi varmasti proteiinia. Riippuu toki mitä tavoittelee, minun omasta mielestäni perunassa on jo tarpeeksi eli se 10%. 

Torstai, tofu.

Torstai saa nyt olla tofupäivä. Eli kun on uusia kesäperunoita, ja kaikki on raikasta, aina ei tarvita kastikkeita ja kokkailuita. Valitse valmiiksi maustettu tofu, ja ripottele sitä joka ruokaan. Keitä makaronit, riisit tai muuta ja laita sekaan tofua ja kesäkurpitsaa. Ei lopu vaihtelu kesken, kun ostaa välillä eri tofua. Maustamattomasta voi tehdä keltaisen tofukokkelin, ja maustaa.

Joissakin valmiiksi maustettujen tofujen marinadeissa on öljyä. Saatan ostaa vaikka olisikin, mutta jos pienenkin öljypisaran haluat kokonaan välttää niin tuoteseloste tietysti paljastaa, mikä merkki on parasta. Suolapitoisuus näissä valmiiksi maustetuissa on yleensä hieman sama kuin (kaupan) leivässä, sekin kannattaa huomioida. Esimerkiksi savutofu käy hyvin leivänpäälle, ja on suolaista toki.




Perjantai, mannapuuro



Nyt kun mansikoitakin saattaa vielä vilahdella toreilla ja kaupoissa, vähintään pakastettuja, mannapuuro on hyvä vaihtelu kaurapuurolle. Tuoreet mustikat ovat kypsyneet metsissä, niidenkin kanssa sopii mannapuuro.

Monta kertaa tullut mannapuuro mieleen tällä viikolla, joten täytyy seuraavalta kauppareissulta hakea.

Ohramannaa, spelttimannaa, ja mitä niitä nyt kaikkia olikaan. Niissä erikoisemmissa on aika hyvä kuitupitoisuus. Mutta kyllä tavallinen manna, tai sitten tumma vehnämanna, ihan hyviä ovat. Riippuu aina henkilöstä kuinka tarkka haluaa olla, voiko käyttää valkoista vehnämannaa, mutta kasvimaitoon keitetty valkoinenkaan mannapuuro ei varmasti niitä epäterveellisimpiä herkkuja maailmassa ole jos ei ehdi tähän hätään hakea eri mannaryynejä. 


Ohramanna on suosikkini, koska se on valkoisinta väriltään, kiva koostumus.

Keitän osittain veteen, tai ensin veteen ja suurimman osan nesteestä Oatly luomu kaurajuomaa. Sopivan neutraali maidoksi, ja mielestäni ei ole herkkä palamaan pohjaan koska siinä ei ole lisättyä rasvaa. Jos se siitä johtuu yleensä.

Teen kyllä haudutuspadassa siitä huolimatta. Voisi uunissakin kokeilla, toisaalta ei näissä ole kuin korkeintaan 20 minuutin keittoaika, jospa sen aikaa yrittäisi sekoitella ja vahtia. Toivottavasti onnistuu.

Lauantai, nauriskeitto, ja tofu

Kuvassa makaronit, nauriskeitto löytyy täältä. Siihen käy se maustamaton tofu, tai kikherneet.

Torilta voisin ostaa tuoreita vaikka kalliita ovatkin verrattuna kaupassa myytäviin, koska ainakin ne on suoraan maasta nostettuja. Hintarajoitukseni ei koskekaan naurista, koska se tuppaa olemaan yli 2 €/kg aina, eli sitä ei voi jäädä odottelemaan. Parsakaaliakin kannattaisi varmaan ostaa, ei sekään kovin usein halpene.

Nauriin kanssa on vaihtoehtoja, ja aina riippuu siitä kyseisestä nauriista mihin ratkaisuun kannattaa päätyä.

Jos se on hyvää, kannattaa syödä raakana niin paljon kuin ehtii. Hieman elähtäneemmän tai kitkerämmän yksilön voi keittää, ja sen jälkeen perkata siitä mahdolliset kuoret, jos niitä ei voikaan syödä. Se selviää yleensä vasta kun on keittänyt, että oliko kuoren alla rihmaa ja miten paksu kuori se oli.

Jos ei keittäminenkään ole hyvä, on paistaminen seuraava vaihtoehto.

Naurismuusista tehty leipä on todella hyvää, sitä kannattaakin kokeilla. Naurismuusi saa olla kylmää ja helppo aloittaa taikina ja kohottaa pellillä, ei tarvitse vaivata, pyörittää käsin tarkasti palloiksi, eikä odotella mitään, paitsi uunin kuumumisen, ja leipien paistumisen ajan.


Nauris, tai se Enon kaskinauris, ei ole helpoin kasvis juuri sen takia, että maku ja koostumus vaihtelee niin kovasti. Se siinä onkin niin arvokasta, koska sitä ei ole vielä varmaan ehditty tehomanipuloida täysin tasaisen laatuiseksi. 

Itseäni auttaa jaksamaan naurista, kun mietin sen historiaa. Ja silloin kun se on hyvää, se kanssa on sitten hyvää.

Sunnuntai, jälkiruoka.

En tiedä sinusta, mutta itselläni alkoi tehdä mieli porkkanakakkua. Selasin porkkanareseptejä. Teen pyrexin vuoan kanteen, jonka olen vuorannut leivinpaperilla. Kaikki teflon- vuokani ovat menneet jo pilalle, joten käytän nyt lasivuokia. Rasvaamisen voi välttää leivinpaperin avulla.

Porkkanaahan käytän paljon, onkohan sitä jopa joka toisessa reseptissä ihan kuten tomaattiakin tai tomaattimurskaa.

Alkaa jo toisesta päästä unohtua reseptit, mitä on tullut tehtyä tänne blogiin. 
Mutta muisti palaa pätkittäin, kun helteen sulattamat aivot yrittävät yhdistää aivosoluja toisiinsa, ja näköärsyke saattaa johtaa makumuistoon.

Voin suositella kaikkia vihanneksia. Myös sipulia, vaikka itse sitä en syökään. Se on monelle tärkeä aines, ja varmasti tuo taas lisää ravinteita elimistöön. 




Jos et minun tapaani pidä sipulista, mutta haluat jotain voimakasta ja ei haittaa sipulimainen ulkonäkö, nyt oli kaupassa kotimaista uutta fenkolia. Ei ollut mikään alle 2 € kilohinta, mutta yhdestä fenkolista saa paljon makua. Kyllä olin vähällä laittaa ostoskoriin yhden luomufenkolin Lidlissä, mutta olin jo lähtenyt sitten kävelemään jostain syystä ennen, kuin ehdin alkaa muuttelemaan suunnitelmiani.

Fenkoli- hakusanan tulokset blogissa, löytyi pari ruokapostausta.

Ok, tässä on enemmän kuin ehtii varmasti viikossa laittaa, saankohan puoliakaan tehtyä. Ainakin porkkanakakku olisi kiva.

Ei tainnut olla ihan kotimaisuusteeman mukaista ottaa banaani metsään evääksi, mutta hyödynnetään nyt nykyaikaisiakin saavutuksia sen verran. Banaanikaurakeksit tai kakkuset, porkkanakakun vielä puuttuessa. Jääkahvi tai kylmä kahvi runsaalla kauramaidolla termosmukissa, vähän sokeriakin pohjalla.

Aamiainen ulkona meni näin, ja marjat tuoreina mättäältä. 

Palaamme taas, seuraavaksi listaan varmasti viikon tai yli viikon ruokaostokset.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokasuunnitelma - Syyskuu

Ruokasuunnitelma syyskuun puolella.  Laitetaanpa nyt syyskuulle vielä jotain, mitä ei elokuussa tullut mainittua. Sekään ruokasuunnitelma ei ole vielä vanhentunut, kaikki kasvikset ja ainekset varmasti löytyvät kaupasta.  Nyt olen innoissani selleristä ja lantusta. Punajuuriakin olen alkanut miettiä. Syy miksi suunnitelmat etenevät niin hitaasti on, kun ei ehdi syömään kuin sen viisi kertaa päivässä. Yksi ruoka riittää kauan. Toisaalta suunnitelmaahan ei ole pakko noudattaa joka päivä. Ottaa idean sieltä, toisen täältä. Kaupasta voi hakea mitä sattuu edullisesti olemaan tarjolla. Mietin ensin tarvitaanko tässä mitään suunnitelmia, mutta voihan se olla silti kiva. Maanantaista lähtee,  Kurpitsapata Kaupassa on tarjolla erilaisia kurpitsoja, nyt oli kotimaisiakin ja alle 3 euroa kilo. Viimeksi kun ostin tällaisen hienon hokkaidokurpitsan, paistoin sen ensin kokonaisena uunissa koska en omistanut yhtään puukkoa, millä sen olisi saanut helposti halkaistua. Hokkaidokurpitsan ...

WFPB - Ruokaostokset - Elokuu 3 ja 4 - 100 €, n. 190 €/kk

Lisätty  2.9. linkki, uusi kokaru-kirja, löysin tänään. Hups ja haa, Tässä heti kirjalinkki niin ei tarvitse selata alas asti:)   https://www.suomalainen.com/products/kokaru-kokokasvisruoka Uutuus voi löytyä pian kirjastostakin jo, ks. lähimmän kirjastosi saatavuustilanne  https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=kokaru&type=AllFields Tekijät Pauliina Tervo / Ville Miettinen Nyt elokuun loput ruokaostokset, vuosi 2025. Noin 100 € parin viikon ostokset, tässä postauksessa on sekä aloiteltuja talvivarautumisia, että joka päiväistä lanttua ja leipää. Aloin hyvän sään aikana hamstraamaan talvivarastoja, tai ainakin etukenoa että kaikki tarvikkeet eivät lopu yhtä aikaa, kun lumi sataa maahan. Homma vielä jatkuu hyvän matkaa, kunhan ei ala menemään ihan hirveitä summia rahaa. Kertasijoitus on aina mietittävä, koska ruokien kanssa voi sattuakin jotain. Tulee vaikka äkillinen matka, ja sitten olisi tuhansilla euroilla ruokaa tyhjässä talossa? Ei sitä koskaan tied...

WFPB - Kesäkurpitsa-mustikkapiirakka - Muffinit

Mustikkapiirakka tai muffinit kesäkurpitsalla. Tämän voi leipoa kakuksi, tai tehdä useita kakkusia muffinssivuokaan. Täyspainoinen ateria samalla makean leivonnaisen muodossa, eli sisältää tärkkelyspitoista, vihannesta, marjaa ja kuitua. Mitä kaikkea täysravinnolta nyt edellytetäänkin. Vielä jokin tuore hedelmä tai vihannes lisäksi, on paketti valmis. Ihanaa aina jos on mukaankin otettavaksi sellaista pullaa, mikä maistuu vaikkei ole kuorrutteita. Niin paljon taatelia, rusinoita, mustikkaa ja kesäkurpitsaa ettei tule kuivaa kakusta. Lisätty vaniljakastikevinkki. Tähän tulee useita kasviksia: Banaania pari kappaletta, mustikoita 1,5 dl, taatelia n. 70 g  Rusinoita 0,5 dl . Kesäkurpitsaa 2,5 dl. Sanon nämä tähän alkuun heti, jotta niihin voi varautua, tai miettiä jos haluaa korvata. Taatelit voi laittaa likoamaan aiemmin, niin on helppo aloittaa leipomaan. Tosi nopeaa ne likoavat silti jos laittaa tilkkaan kiehuvaa vettä. Pikku blenderillä voi silputa. Tai banaanien kanssa sauvaseko...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Ruokaostokset 48 € - Elokuu 2

= 18,17 € Prisma Kesäkurpitsa 2,192 kg x 0,99 €/kg = 2,17€ Kesäperuna pesty 1,741 kg x 0,85e/kg = 1,48 € Xtra tomaatti Suomi 1,794 kg x 1,89 €/kg = 3,39 € Xtra kurkku Suomi 0,656 kg x 1,89€/kg = 1,24 € Sitruuna luomu 0,184kg x 5,99€/kg = 1,10 € Lidl Mansikka 12,48 €/kg, 400g = 4,99 € Porkkana 0,79 €/kg Kiinankaali 0,490kg x 3,49 €/kg = 1,71€ Banaani RFA 1,096 kg x 1,19 €/kg = 1,30 € Nämä ehdin ennen viime viikonloppua hakea, ja sen jälkeen en ole kaupassa käynyt. Ehdin täydentää vihannes-ja hedelmäpuolen ennen sortumista flunssaan. Onneksi näistä ei kaikki mennyt jääkaappiin, koska sehän olisi ollut aivan tukossa. Kesäkurpitsat, kaalit, sitruuna ja mansikat jääkaappiin. (perunat ja porkkanat kuuluisi jääkaappiin mutta keitin heti) Päivän perunat olivat tällä kertaa valmiiksi pestyt. Huomasin että voimani ovat hiipumassa, eikä  kannattanut yrittää perunoita pestä. Illalla sitten tajusin, että olen tulossa kipeäksi eli flunssaan. Erikoisen hyvä ostoskattaus sitä silmällä pitäen, että...

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa ...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Elokuu 1

Lis ätty: kesäkurpitsa ostoksiin. Oikeampi summa pyöristettynä 39€ =10,85 Prismasta Kaurajuoma 1,69 €/l x 2 = 3,38 € Tomaattimurska 3 x 0,33 €/400g = 0,66 € Punaiset linssit 1,59 € Naurispussi 2,69 €/kg Peruna 3,373 kg x 0,75 €/kg= 2,53 € Nauriit olivat vanhentuneita. Eivät välttämättä heti täysin koska ekat 1 tai 2 olivat ok, mutta viimeistään loppuviikosta kun viimeiset laitoin tästä pussista. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi onni. S-Marketista 11,35 € Soijavalmiste jogurtti 500 g 2,98 €/kg= 1,49 €  banaani 1,262 kg x 1,49 €/kg = 1,88 € Jalotofu kylmäsavu 300g, 11,63 €/kg = 3,49 € Gold&Green® Härkäpapu-Kaura Tofu Thai 280 g, 14,11 €/kg =  3,59 € Näiden tofujen tarina: Tein ison ruoan haudutuspadassa. Kaikki ainekset sekaisin kerralla.   Se ei ollutkaan oikein hyvää, ja mietin alanko maustamaan vai mitä teen. Pitkä viikko edessä se elokuun eka viikko, kun oli 5 litraa keskinkertaista mautonta pöperöä edessä. Päätin siis ostaa maustettuja tofuja, joita ri...

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myösk...

WFPB - Kurpitsat - Kurpitsapata - Hokkaidokurpitsa

Kurpitsateemalla lokakuista torstaita viettämään.  Ostin läjän kurpitsoita 1 €/ kilo tarjouksesta, joten nythän olikin hyvä testailla, mitä ruokia näistä voisikaan laitella.  Tänään on luvassa hokkaidokurpitsan pilkkominen sekä kurpitsapadan ja siihen sopivan maustesekoituksen valmistus.  Jos kurpitsa on niin iso että sitä on vaikea pilkkoa, suosittelen paistamaan sen kokonaisena uunissa ensin. Anna jäähtyä, ja pilko sitten, ohjeet:  Kurpitsan paahtaminen uunissa kokonaisena Seuraava ruokaidea sopii myskikurpitsoillekin yhtä hyvin. Hokkaidokurpitsa (vas.) oli itselleni uusi tuttavuus. Isompi hokkaidokurpitsa oli 3,460 kiloa painava. Pienempi oli 1,75 kiloa. Hokkaidokurpitsan pilkkominen: Terävä veitsi olisi oikein suositeltava väline.  Sain pienemmän kurpitsan halkaistua veitsellä. Hieman nyrhimiseksi se meni.  Piti käyttää sekä voimaa että tekniikkaa, jotta sen sai halkaistua.  Pilkoin ensin lohkoiksi kurpitsan ja lähdin leikkelemään niitä kuoria pois...