Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokasuunnitelma elokuu

Tehdäänpä ruokasuunnitelma, että saa vähän ideoita kasaan. Kaupoissa on nyt niin paljon kotimaisia tuoreita vihanneksia ja juureksia, että on mistä valita. Voi iskeä jopa valinnanvaikeus, koska vaihtoehtoja on niin paljon.

Itselleni keksin viime kauppareissulla rajoittimen jota olen käyttänyt monesti ennenkin, eli hinta. Päätin että ostan alle 2 € maksavia kasviksia. Jos olisin laittanut alle 3 € hintarajaksi, olisin varmaan kaupassa vieläkin koska en osaisi päättää mitä ostan. Tai alle 4 €.

Tässä ruokasuunnitelmassa esiintyy nyt niitä, muttei kannata ihmetellä jos menet kauppaan ja se suosittelemani kasvis onkin yli 3 €/kg. Koska hinta vaihtelee nyt joka päivä. Parsakaali oli eräänä päivänä alle 2 €/kg. Menin parin päivän päästä ja suunnittelin ostavani sitä jääkaapin täyteen, mutta hinta olikin noussut siinä välissä.

Nyt kun on syksy ja kaikki kotimainen on tuoretta ja edullista, päätin jättää vähemmälle kaikki ulkomaiset hedelmät yms. En ostanut edes tomaattimurskaa, koska se on usein ulkomaista ja oli muutenkin Prismassa loppu sillä hetkellä kun kävin. Kotimaiset tomaatit olivat yli 2 €/kg, joten tämä ruokasuunnitelma on vaihteeksi ilman tomaattia.

Hyvä puoli elokuussa ja tässä syyskaudessa on sekin, että jos on kyllästynyt pakkausjätteen suureen määrään elintarvikkeissa, niin nyt on helppo keskittyä irtona (tai kiloittain) myytäviin kasviksiin. Palkokasvien osalta voi ostaa vaikka kotimaisia tuoreita herneitä, taikka sitten kuivattuja papuja ja linssejä joista ei paljoa pakkausjätettä tule, toisin kuin tölkkipavuista.

Tätä minun hintarajoitusta tai ideointia ei pidä silti ottaa kovin vakavasti, olen vetänyt nämä kokonaan hatusta että saan sujumaan oman arkeni ja kehitettyä idealistan blogiin kaikkien teidän luettavaksi. Mitään ihanteita tässä ei yritetä luoda, että tämä olisi oikea tapa syödä kokokasvisruokavaliolla ja ostaa ruokaa. Eli jokainen makunsa mukaan, mutta tässä on ne ideat mitä olen keksinyt. 

1 . Maanantai, peruna- ja vihannespelti uunissa.



Perunat voi pilkkoa pitkulaisiksi lohkoperunoiksi, tai vaikka kuutioiksi, valella ketsupilla ja mausteilla. Tai maustaa rouhitulla mustapippurilla.
Kesäkurpitsat sopiviksi paloiksi.
Koko pelti sitten n. 200 C uuniin, ylimmälle tasolle jos on tavallinen sähköuuni.
Siitä n. 20-25 minuuttia, ja alkaa perunoiden värikin jo kertoa, joko on valmista. Kesäkurpitsat eivät välttämättä rusketu näkyvästi, mutta todennäköisesti ovat pehmeitä ja kypsiä.

 


Kun kesäkurpitsa on edullista, niin sitähän uskaltaa ostaa isojakin määriä. Säilyy jääkaapissa ihan hyvin. Kokonainen iso kesäkurpitsa katoaa jo tässä pellissä helposti nautittavaan muotoon. Ja sitähän voi tunnetusti laittaa myös leivän päälle ja raakasalaatteihin.

Tiistai, porkkanakastike.



Porkkana oli toinen edullinen kasvis, monessa kauppaa oli 1,49 tai jopa 0,99 €/kg.
Jos ei aina halua tomaattikastikkeita tehdä, voi kokeilla onnistuisiko vanha kunnon valkoinen porkkanamuhennos tai kastike. Yllättävän hyvä mutta yksinkertaisista aineksista, ja varmasti saa perunat maistumaan entistä paremmilta.
Kokokasvisruokavaliolla se voikastike taitaa jäädä pois, joten on hyvä kehitellä kaikkea sen tilalle.

Jogurttikastikkeet ovat toinen hyvä, ei tule voikastiketta ikävä varsinkin jos noin muuten on tosissaan  motivoitunut.

Toisin kuin reseptissä, keitän nyt porkkanoita kilon kuorineen ensin, ja säästän veden. Pilkon porkkanat, ja lisään takaisin veteen. Vettä ei kannata kaataa pois, koska siinä on porkkanan maku kuten kasvisliemessä. Sitten alan tehdä sitä kastiketta. Huomaisin että raakojen porkkanoiden pilkkominen on paljon työläämpää, kuin keitettyjen. Ja jos ei jaksakaan tehdä kastiketta, niin on kuitenkin 1kg keitettyjä porkkanoita valmiina. Ne voi vaikka rouhia Minuutti Mikossa ja laitella salaatteihin tai minne vain, lisukkeiksi.

Keskiviikko, Kukkakaali, viljalisuke ja keltainen kastike.


Tähänkään kastikkeeseen ei tarvita tomaattia, ellei sitten lorauta vähän ketsuppia makua syventämään.

Enimmäkseen sinappia ja sinappijauhoa, currymaustetta, keltaista väriä kurkumasta. Niin joka paikan kastike, ja muuntautumiskykyinen että kannattaa tehdä isompikin satsi kerralla. Itselle teen noin 0,75 litran astiaan, tai vaikka litrakin saa tulla ja loput jääkaappiin. Hyytyy siellä, mutta helppo lämmittää ja sekoittaa taas uudelleen.

Ravintohiivaa sekaan reilusti.

Riisin kanssa tämä on ihan kuin jokin unelmaversio kanaviillokista, mutta siis hyvää vaikka ei kanaviillokeista pitäisikään. Riisin sekaan currymaustetta.

Käy pitsan päälle ja joka paikkaan, kastikkeen tarina ei koskaan pääty. Tee kastike kerran, ja syö monta eri ruokalajia. Pelkät perunatkin on ok, koska jos kastikkeeseen laittaa linssejä, se on palkokasveja myöten täysi ateria. Ja vaikka ei laittaisikaan kuin jauhoja, siinäkin on tarpeeksi varmasti proteiinia. Riippuu toki mitä tavoittelee, minun omasta mielestäni perunassa on jo tarpeeksi eli se 10%. 

Torstai, tofu.

Torstai saa nyt olla tofupäivä. Eli kun on uusia kesäperunoita, ja kaikki on raikasta, aina ei tarvita kastikkeita ja kokkailuita. Valitse valmiiksi maustettu tofu, ja ripottele sitä joka ruokaan. Keitä makaronit, riisit tai muuta ja laita sekaan tofua ja kesäkurpitsaa. Ei lopu vaihtelu kesken, kun ostaa välillä eri tofua. Maustamattomasta voi tehdä keltaisen tofukokkelin, ja maustaa.

Joissakin valmiiksi maustettujen tofujen marinadeissa on öljyä. Saatan ostaa vaikka olisikin, mutta jos pienenkin öljypisaran haluat kokonaan välttää niin tuoteseloste tietysti paljastaa, mikä merkki on parasta. Suolapitoisuus näissä valmiiksi maustetuissa on yleensä hieman sama kuin (kaupan) leivässä, sekin kannattaa huomioida. Esimerkiksi savutofu käy hyvin leivänpäälle, ja on suolaista toki.




Perjantai, mannapuuro



Nyt kun mansikoitakin saattaa vielä vilahdella toreilla ja kaupoissa, vähintään pakastettuja, mannapuuro on hyvä vaihtelu kaurapuurolle. Tuoreet mustikat ovat kypsyneet metsissä, niidenkin kanssa sopii mannapuuro.

Monta kertaa tullut mannapuuro mieleen tällä viikolla, joten täytyy seuraavalta kauppareissulta hakea.

Ohramannaa, spelttimannaa, ja mitä niitä nyt kaikkia olikaan. Niissä erikoisemmissa on aika hyvä kuitupitoisuus. Mutta kyllä tavallinen manna, tai sitten tumma vehnämanna, ihan hyviä ovat. Riippuu aina henkilöstä kuinka tarkka haluaa olla, voiko käyttää valkoista vehnämannaa, mutta kasvimaitoon keitetty valkoinenkaan mannapuuro ei varmasti niitä epäterveellisimpiä herkkuja maailmassa ole jos ei ehdi tähän hätään hakea eri mannaryynejä. 


Ohramanna on suosikkini, koska se on valkoisinta väriltään, kiva koostumus.

Keitän osittain veteen, tai ensin veteen ja suurimman osan nesteestä Oatly luomu kaurajuomaa. Sopivan neutraali maidoksi, ja mielestäni ei ole herkkä palamaan pohjaan koska siinä ei ole lisättyä rasvaa. Jos se siitä johtuu yleensä.

Teen kyllä haudutuspadassa siitä huolimatta. Voisi uunissakin kokeilla, toisaalta ei näissä ole kuin korkeintaan 20 minuutin keittoaika, jospa sen aikaa yrittäisi sekoitella ja vahtia. Toivottavasti onnistuu.

Lauantai, nauriskeitto, ja tofu

Kuvassa makaronit, nauriskeitto löytyy täältä. Siihen käy se maustamaton tofu, tai kikherneet.

Torilta voisin ostaa tuoreita vaikka kalliita ovatkin verrattuna kaupassa myytäviin, koska ainakin ne on suoraan maasta nostettuja. Hintarajoitukseni ei koskekaan naurista, koska se tuppaa olemaan yli 2 €/kg aina, eli sitä ei voi jäädä odottelemaan. Parsakaaliakin kannattaisi varmaan ostaa, ei sekään kovin usein halpene.

Nauriin kanssa on vaihtoehtoja, ja aina riippuu siitä kyseisestä nauriista mihin ratkaisuun kannattaa päätyä.

Jos se on hyvää, kannattaa syödä raakana niin paljon kuin ehtii. Hieman elähtäneemmän tai kitkerämmän yksilön voi keittää, ja sen jälkeen perkata siitä mahdolliset kuoret, jos niitä ei voikaan syödä. Se selviää yleensä vasta kun on keittänyt, että oliko kuoren alla rihmaa ja miten paksu kuori se oli.

Jos ei keittäminenkään ole hyvä, on paistaminen seuraava vaihtoehto.

Naurismuusista tehty leipä on todella hyvää, sitä kannattaakin kokeilla. Naurismuusi saa olla kylmää ja helppo aloittaa taikina ja kohottaa pellillä, ei tarvitse vaivata, pyörittää käsin tarkasti palloiksi, eikä odotella mitään, paitsi uunin kuumumisen, ja leipien paistumisen ajan.


Nauris, tai se Enon kaskinauris, ei ole helpoin kasvis juuri sen takia, että maku ja koostumus vaihtelee niin kovasti. Se siinä onkin niin arvokasta, koska sitä ei ole vielä varmaan ehditty tehomanipuloida täysin tasaisen laatuiseksi. 

Itseäni auttaa jaksamaan naurista, kun mietin sen historiaa. Ja silloin kun se on hyvää, se kanssa on sitten hyvää.

Sunnuntai, jälkiruoka.

En tiedä sinusta, mutta itselläni alkoi tehdä mieli porkkanakakkua. Selasin porkkanareseptejä. Teen pyrexin vuoan kanteen, jonka olen vuorannut leivinpaperilla. Kaikki teflon- vuokani ovat menneet jo pilalle, joten käytän nyt lasivuokia. Rasvaamisen voi välttää leivinpaperin avulla.

Porkkanaahan käytän paljon, onkohan sitä jopa joka toisessa reseptissä ihan kuten tomaattiakin tai tomaattimurskaa.

Alkaa jo toisesta päästä unohtua reseptit, mitä on tullut tehtyä tänne blogiin. 
Mutta muisti palaa pätkittäin, kun helteen sulattamat aivot yrittävät yhdistää aivosoluja toisiinsa, ja näköärsyke saattaa johtaa makumuistoon.

Voin suositella kaikkia vihanneksia. Myös sipulia, vaikka itse sitä en syökään. Se on monelle tärkeä aines, ja varmasti tuo taas lisää ravinteita elimistöön. 




Jos et minun tapaani pidä sipulista, mutta haluat jotain voimakasta ja ei haittaa sipulimainen ulkonäkö, nyt oli kaupassa kotimaista uutta fenkolia. Ei ollut mikään alle 2 € kilohinta, mutta yhdestä fenkolista saa paljon makua. Kyllä olin vähällä laittaa ostoskoriin yhden luomufenkolin Lidlissä, mutta olin jo lähtenyt sitten kävelemään jostain syystä ennen, kuin ehdin alkaa muuttelemaan suunnitelmiani.

Fenkoli- hakusanan tulokset blogissa, löytyi pari ruokapostausta.

Ok, tässä on enemmän kuin ehtii varmasti viikossa laittaa, saankohan puoliakaan tehtyä. Ainakin porkkanakakku olisi kiva.

Ei tainnut olla ihan kotimaisuusteeman mukaista ottaa banaani metsään evääksi, mutta hyödynnetään nyt nykyaikaisiakin saavutuksia sen verran. Banaanikaurakeksit tai kakkuset, porkkanakakun vielä puuttuessa. Jääkahvi tai kylmä kahvi runsaalla kauramaidolla termosmukissa, vähän sokeriakin pohjalla.

Aamiainen ulkona meni näin, ja marjat tuoreina mättäältä. 

Palaamme taas, seuraavaksi listaan varmasti viikon tai yli viikon ruokaostokset.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 74 € - Lokakuu 1 ja 2

Parin viikon ruokaostokset lokakuussa 2025.  Monta pientä kauppakäyntiä johtuen erinäköisistä menoista. Elin ennalta suunnittelematonta elämää. Pohjasuunnitelma kauppareissuille on aina, eli tärkkelyspitoisia, ja vihanneksia. Suunnilleen kaksi asiaa ostoslistalla.  Oli ilmestynyt uusi kynän kuva bloggeriin, sitä painamalla jotkut sanoista muuttuivat linkeiksi. Pitää tarkistaa vielä mitä linkkien takana on. Otan pois niitä jos eivät palvele, ja lisään parempia. Lisäys: Jep, poistin linkit, ei olleet hyviä. 10,03 € Prismasta: Basilika 1,49 € Peruna 1,304 kg x 0,79 €/kg =1,03 € Bataatti 1,422kg x 1,99€/kg =2,83 € Omena Royal Gala luomu 2,99 €/kg x 0,719 kg = 2,15 € Kurkku Suomi 0,276 kg x 2,79 €/kg = 0,77 € Banaani 1,181 kg x 1,49 €/kg = 1,76 € Mansikkahillo 5,29  Minimanista.  Olisi kannattanut ostaa Prismasta  Siellä se olisi maksanut :€3,99 € 4,16 €/kg Joskus pitää ostaa sieltä, missä sattuu muistamaan. Muuten jää ilman. Lisätyn sokerin käyttö pitää minimoida, ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1 j a 2 - Tuoreostokset

 Tässä listalla on vain suurin osa, hedelmät, vihannekset, perunat.  Kuivakaappiin keräilin myös taas kaikenlaista, mutta niistä lisää toisessa postauksessa. = 8,97 € Paseerattu tomaatti 2 x 0,98 €/500g = 1,96 €/kg Maribel mansikkahillo 1,35 € Vemondo soijajogurtti 2 x 1,25 €/500g = 2,50 €/kg Omena punainen 0,198 gx 2,49 €/kg = 0,49 € Omena vihreä 0,134 g x2,59 €/kg = 0,48 € Alesto pähkinä-hedelmäsekoitus 2,19 € Elokuvaevääksi hain Lidlistä pussin pähkinäsekoitusta.  Ja omenaa. Tein pakasterasiaan omenalohkot, ja pähkinää laitoin pieneen pussiin. En sitten syönyt elokuvissa mitään, mutta hyvä olla mukana. Jos ei olisi, niin varmasti kaduttaisi. = 7,02 € Banaani 1,128 kg x 1,49 €/kg = 1,68 € Omena Juliet luomu 0,555 kg x 3,19 €/kg = 1,77 € Yleisperuna pesty 1,392 kg x 0,79 €/kg = 1,1 € Pakattu kiinankaali 0,417 kgx 3,79€/kg = 1,58 € Porkkana 0,89 €/kg  Jos ei keksi mitään erikoisempaa, niin näistä tulee jo ruoka. Peruna-porkkanakeitto, ja kiinankaali salaattina. Jälki...

WFPB - Ohrapuuro - Havainnot ja lisukevinkit - Veteen keitettynä, kattilassa

Ohrapakettini oli jo loppusuoralla. Kesällähän on hyvä käyttää vajavat paketit kuivakaapista pois, koska helteellä ne ruoat eivät siellä ainakaan parane. Ties vaikka tulisi tuholaisiakin.  Tein kaksi puuroa. Ensimmäisen version tein laittamalla suurimot kiehuvaan veteen. Toisessa versiossa lisäsin suurimot kylmään veteen.  Halusin tietää, onko sillä mitään eroa.  Katso myös puuro joulupuuroksi kokonaisista ohranjyvistä , ja muita ohralaatuja. Ohrapuurosta on kaksi koulukuntaa. Ainakin velipoika oli jossain vaiheessa sitä mieltä, että se on ehdottomasti parempi keittää kasvimaitoon.  Omasta mielestäni ohra maistuu voimakkaalta ja siksi kasvimaito menee sekä värin, että maun puolesta siinä hukkaan. Kasvimaitotilkalla voi kyllä jäähdytellä puuroa. Tässä suurimot on kaadettu kiehuvaan veteen. Vettä oli litra ja ohrasuurimoita 2 desilitraa. Pakkauksessa oli kaksi ohjetta: ohje lisukkeeksi ja ohje puuroksi. En noudattanut kumpaakaan. Lisään kaikissa puuroissa aina ve...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...