Pipariohje löytyi Plant Based Dads - kanavalta. Katsoin netistä muitakin ohjeita, mutta oli helpointa alkaa videon mukaan tekemään.
Piti kuunnella tosin muutaman kerran, oliko se yksi puolikuppi vai yksi ja puolikuppia. Täh?
Sokeria ja siirappia laitoin ohjetta vähemmän, ja silti tuntui että sitä on paljon.
Laitoin WFPB - kirjaimetkin otsikon loppuun. En osannut päättää. Käytin hiivaleipävehnäjauhojakin, alkuperäisessä taisi olla täysjyvääkin.
Tiukalla ruokavaliolla kenties ei, mutta löyhemmällä kyllä. Jouluna, tarjottavaksi, miksei?
Taikina tehdään, ja laitetaan muovin alle kulhossa jääkaappiin tekeytymään. Tein taikinan ja n. 2 päivää myöhemmin aloin vasta tekemään. Varmasti maustuu ainakin kunnolla.
Piparitaikinaa voi kuulemma pakastaakin.
Kuivat aineet:
- 1 ja 1/3 Cup hiivaleipävehnäjauhoja
- 3/4 Cup jauhoja Yhteensä: 2 cup jauhoja.
- 1/2 ruokalusikallista leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- 1/2 ruokalusikallista kanelia
- 1/2 teelusikallista muskottipähkinää
- 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
- 1/8 teelusikallista jauhettua neilikkaa
Märät aineet:
- 1/2 Cup Omenasosetta
- 1/2 cuppia yhteensä siirappia ja sokeria.
- 1/4 cuppia vettä
- 1/2 teelusikallista vaniljaa
Kirjoitin koko sanat, koska minulla ainakin hyppii rivit silmissä. Oli tosi vaikea seurata tätä reseptiä ensin, mutta rohkeus rokan syö!
Sekoitin kuivat aineet astiassa, toisessa märät aineet. Kaadoin jauhot siivilän läpi nesteisiin, koska näytti että ne ovat sen verran paakussa. Lisäsin vähin erin, sekoitin aina välissä. Käsiä ei tarvinnut käyttää.
Ensin vispilällä, sitten isolla metallilusikalla.
Kun valmista, muovipussi tai muovikelmua päälle tiukasti, ja jääkaappiin.
Päivitys 26.10. -23 : Ensin tein paksuja, mutta myöhemmin testasin tehdä myös oikein ohuita, ja ei ollut yhtä hyvä. Jättäisin siis vähän näin paksummaksi piparit tällä taikinalla.
Päivitys 24.11.2025 Reseptin testasin ja hyväksi havaitsin, mutta nyt aloin katsomaan että onko tuo kanelimäärä jotenkin suuri? Puoli ruokalusikallista. Tavallinen kaneli on aika hyvin maistuvaa, joten vähempikin voisi riittää. Ceylon kaneli jossa on vähemmän kumariinia, on puolestaan vähemmän maukas. Jos sitä käyttää, on määrä varmaan sopiva. Tai sitten ei maistu sillä kanelille ollenkaan. Tämän tein tavallisella kanelilla.
Viimeksi jätin myös muskottipähkinän pois, ja ihan kelpo piparit sain aikaiseksi.
Kerran jätin myös kaulitsematta ja painelin jauhokäsillä taikinan lyttyyn, muoteilla erottelin pipareita. Sekään ei makua muuttanut, tietenkään, hyvää oli.
Pari päivää myöhemmin: Taikina oli yllättävän pehmeää, ja piti käyttää paljon jauhoja kaulitessa.
Välillä piti rutata ja aloittaa alusta.
Koko määrää en lähtenyt tekemään kerralla, tilanpuutteen takia. Yksi paakku kerrallaan.
Jätin paksuiksi, koska ensimmäisen piparikaulinnan jälkeen oli olo, että saanko jo lähteä kotiin tästä?
Kauhulla katsoin ja arvioin, miten monta niitä olisi vielä edessä.
En tiennyt, miten ohuiksi piparitaikina olisi hyvä kaulita. Ei käynyt mielessäkään katsoa ensin netistä mallia.
Makuasia, ovatko nämä paksuja.
Olen jotain kaupan valmiitakin joskus syönyt, jotka olivat melko tukevia. Toisen merkkiset taas ohuita.
Paistoin n. 200 C uunissa 8-10 minuuttia. Ehkä 12? Piti silmä kovana tarkkailla.
Sitten ritilälle kuivumaan. Pari päivää ovat kuivuneet, ja osa on vieläkin keskeltä pehmeä.
Mutta maku! Ihan täydellinen mausteseos ainakin.
Piparimuoteista luulin, että myydään missä vain kaupassa. Ei käynyt ihan heti päinsä.
Hain kirpparilta muutaman muotin. Suosittelen. Voi löytyä erityisen nostalgisen mallisia, jos sattuvat olemaan iän vanhoja.
Vein pipareita yksiin nyyttäreihin, ja siellä näitä jopa kehuttiin. Hieno homma.
Jos kastaa kauramaidossa tai kahvissa, ei liene paksuuskaan niin haitaksi.
Kokeilin myös murentaa soijajogurtin ja hedelmien sekaan. Toimi!
Käytin vaaleaa luomusiirappia sokerin lisäksi. Sai sopivan pienissä pulloissa tätä kokeilua varten. 1,99 €/400g, 4,97 €/kg.
Kun tein tällä omalla tyylillä, tuli kaksi pellillistä.
Tulisikohan tästä kolme tai neljä pellillistä, jos tekisi ohuita? (edit: testasin, ja ei kannattanut tehdä ohuita)
Kuorrutetta ajattelin, mutta luovuin siitä maistettuani pipareita. Oli jo sen verran makeaa, että riitti.
Kiitos kun tulit lukemaan, ja hyvää joulunodotusta! Lisää reseptejä voi tulla pian. Nämä ovat nyt siitä hyviä, ettei ole lisättyä rasvaa eikä eläinkunnan tuotteita.
Tsekkaa myös blogi: Prosessoimatonta ruokaa, löysin sieltäkin piparkakkuohjeen, ja lisää jouluohjeita joulukuun 2017 kohdalla.
Hyvä, kiitos että olet testannut, koska en olisi itse uskaltanut alkaa edes kokeilemaan. Mutta nyt uskallan ja piparit ilman rasvaa löytyy minunkin joulun kahvipöydässä.
VastaaPoistaHyvää joulua!
Hyvä, kiitos kommentista. Kaikista parasta, jos tämä rohkaisee kokeilemaan.
Poista