Siirry pääsisältöön

Joulupiparit - Rasvaton, vegaaninen, sokeria - WFPB

Pipariohje löytyi Plant Based Dads - kanavalta. Katsoin netistä muitakin ohjeita, mutta oli helpointa alkaa videon mukaan tekemään.

Piti kuunnella tosin muutaman kerran, oliko se yksi puolikuppi vai yksi ja puolikuppia. Täh?

Sokeria ja siirappia laitoin ohjetta vähemmän, ja silti tuntui että sitä on paljon. 

Laitoin WFPB - kirjaimetkin otsikon loppuun. En osannut päättää. Käytin hiivaleipävehnäjauhojakin, alkuperäisessä taisi olla täysjyvääkin.

Tiukalla ruokavaliolla kenties ei, mutta löyhemmällä kyllä. Jouluna, tarjottavaksi, miksei?

Taikina tehdään, ja laitetaan muovin alle kulhossa jääkaappiin tekeytymään. Tein taikinan ja n. 2 päivää myöhemmin aloin vasta tekemään. Varmasti maustuu ainakin kunnolla. 

Piparitaikinaa voi kuulemma pakastaakin.


Muokkasin siis alkuperäistä reseptiä, vähän:

Kuivat aineet: 
  • 1 ja 1/3 Cup hiivaleipävehnäjauhoja 
  • 3/4 Cup jauhoja Yhteensä: 2 cup jauhoja.
  • 1/2 ruokalusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen ruokasoodaa
  • 1/2 ruokalusikallista kanelia
  • 1/2 teelusikallista muskottipähkinää
  • 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
  • 1/8 teelusikallista jauhettua neilikkaa
Märät aineet:

  • 1/2 Cup Omenasosetta
  • 1/2 cuppia yhteensä siirappia ja sokeria.
  • 1/4 cuppia vettä
  • 1/2 teelusikallista vaniljaa
Kirjoitin koko sanat, koska minulla ainakin hyppii rivit silmissä. Oli tosi vaikea seurata tätä reseptiä ensin, mutta rohkeus rokan syö! 

Sekoitin kuivat aineet astiassa, toisessa märät aineet. Kaadoin jauhot siivilän läpi nesteisiin, koska näytti että ne ovat sen verran paakussa. Lisäsin vähin erin, sekoitin aina välissä. Käsiä ei tarvinnut käyttää. 

Ensin vispilällä, sitten isolla metallilusikalla.

Kun valmista, muovipussi tai muovikelmua päälle tiukasti, ja jääkaappiin.
Päivitys 26.10. -23 :   Ensin tein paksuja, mutta myöhemmin testasin tehdä myös oikein ohuita, ja ei ollut yhtä hyvä. Jättäisin siis vähän näin paksummaksi piparit tällä taikinalla. 


Pari päivää myöhemmin: Taikina oli yllättävän pehmeää, ja piti käyttää paljon jauhoja kaulitessa.

Välillä piti rutata ja aloittaa alusta.

Koko määrää en lähtenyt tekemään kerralla, tilanpuutteen takia. Yksi paakku kerrallaan.



Jätin paksuiksi, koska ensimmäisen piparikaulinnan jälkeen oli olo, että saanko jo lähteä kotiin tästä?

Kauhulla katsoin ja arvioin, miten monta niitä olisi vielä edessä.

En tiennyt, miten ohuiksi piparitaikina olisi hyvä kaulita. Ei käynyt mielessäkään katsoa ensin netistä mallia. 


Makuasia, ovatko nämä paksuja. 

Olen jotain kaupan valmiitakin joskus syönyt, jotka olivat melko tukevia. Toisen merkkiset taas ohuita.


Paistoin n. 200 C uunissa 8-10 minuuttia. Ehkä 12? Piti silmä kovana tarkkailla. 

Sitten ritilälle kuivumaan. Pari päivää ovat kuivuneet, ja osa on vieläkin keskeltä pehmeä.

Mutta maku! Ihan täydellinen mausteseos ainakin.



Piparimuoteista luulin, että myydään missä vain kaupassa. Ei käynyt ihan heti päinsä. 

Hain kirpparilta muutaman muotin. Suosittelen. Voi löytyä erityisen nostalgisen mallisia, jos sattuvat olemaan iän vanhoja.



Vein pipareita yksiin nyyttäreihin, ja siellä näitä jopa kehuttiin. Hieno homma.

Jos kastaa kauramaidossa tai kahvissa, ei liene paksuuskaan niin haitaksi. 

Kokeilin myös murentaa soijajogurtin ja hedelmien sekaan. Toimi!


Käytin vaaleaa luomusiirappia sokerin lisäksi. Sai sopivan pienissä pulloissa tätä kokeilua varten. 1,99 €/400g, 4,97 €/kg.


Kun tein tällä omalla tyylillä, tuli kaksi pellillistä.

Tulisikohan tästä kolme tai neljä pellillistä, jos tekisi ohuita? (edit: testasin, ja ei kannattanut tehdä ohuita)

Kuorrutetta ajattelin, mutta luovuin siitä maistettuani pipareita. Oli jo sen verran makeaa, että riitti.

Kiitos kun tulit lukemaan, ja hyvää joulunodotusta! Lisää reseptejä voi tulla pian. Nämä ovat nyt siitä hyviä, ettei ole lisättyä rasvaa eikä eläinkunnan tuotteita. 

Tsekkaa myös blogi: Prosessoimatonta ruokaa, löysin sieltäkin piparkakkuohjeen, ja lisää jouluohjeita joulukuun 2017 kohdalla.

Kommentit

  1. Hyvä, kiitos että olet testannut, koska en olisi itse uskaltanut alkaa edes kokeilemaan. Mutta nyt uskallan ja piparit ilman rasvaa löytyy minunkin joulun kahvipöydässä.
    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kiitos kommentista. Kaikista parasta, jos tämä rohkaisee kokeilemaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Riisi ja pavut - Punainen suippokaali, vihannekset

Vanha hyvä "rice and beans" tai suomeksi riisi ja pavut, joka on helppo ja yksinkertainen ruoka. Riisin ja pavut voisi tehdä monellakin tavalla, ja eri kulttuureissa on sille omat historiansa ja perinteensä. Tämä on yksinkertaistettu ruokaidea siitä. Kun seisoin miettimässä mitä laitan ruoaksi, joku olisi voinut luulla että kehitteillä on erityisen mullistava ruokaresepti.  Saattaa olla että olikin. Tämän aikaansaaminen oli niinkin lujan aprikoinnin takana, ja halusin laittaa tämän siksi ylös ja kertoa eteenpäin. Koko ajan mietin, mitä laitan suippokaalin kantaosasta, ja mitä tulisi porkkanoista. Kun homma ei edennyt muistin viimein, että näinhän se kaali vaihtaa hiippakuntaa vartissa.  Vihannekset voi keittää, höyryttää tai vokata paistinpannulla. Tai paistaa uunissa. Nyt laitoin höyryttymään.  Puuroutuva riisi kuten jasmiiniriisi voi olla hyvä pestä ennen keittämistä, jolloin se ei vaahtoa niin paljon. Käytin riisinkeitintä, ja ne voi keittää kattilassakin. Riisit voi keitt

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Maaliskuu 2

  Maaliskuun toiset ruokaostokset 25 €. Ensi viikkoa varten, ja uutta viikkomenua suunnitellessa. = 2 € Perunat haen vasta, kun jääkaappiin taas mahtuu. Liimaan ne jo tähän niin on 25 euron ostokset. = 4,2 € Tofu ja savutofu 1,35 €/200g, 6,75 €/kg = 2,7 € Mustapavut ja kikherneet 0,75 € 380 g, 200g, nesteineen 1,97 €/kg = 1,5 € = 8,6 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Porkkana1,29 €/kg x 472 € = 0,61 € Palsternakka 2,29 €/kg x 0,386 € = 0,88 € Punajuuri 1 kg 1,29 € Nauris 2,19 €/kg x 0,662 kg = 1,45 € Kaikki muut Lidlistä, paitsi nauriit Prismasta = 2,05 € Omena 0,608 x 1,09 €/kg = 0,66 Banaani0,99 €/kg x 1,406 kg = 1,39 € Lidlistä = 0,79 € Puolukka 3,95 €/kg Prismasta  = 1,79 € Luomu Oatly kaurajuoma Prismasta. = 5,82 € Maustekurkku 3,09 €/kg x 0,304 kg = 0,94 €  Maapähkinävoi 8,50 €/kg =  2,89 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg = 1,99 € Järki hoi. Kävelin kurkkujen ohi ja mietin, että olisipa hyvää mutta kyllä kurkku kallista on, 3 euroa kilo tai ylikin. Sitten hain

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Maaliskuu 1

  Maaliskuun ensimmäiset ruokaostokset 20 euroa. Paljon perunaa ja riittävästi vihanneksia. = 3,98 € 10 kg perunaa, 0,40 €/kg = 4 €  Fontane-perunoita, toisessa pussissa oli Gala-perunoita. = 1,43 € Keräkaali 1,462 kg x 0,98 €/kg  = 5,09 € Kurkku 0,330 kg X 2,79 €/kg = 0,92 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Ruukkupersilja 2 X 1,19 € = 2,38 € = 2,02 € Banaani 1,29 €/kg 1,172 kg = 1,51 € Luomu sitruuna 0,171 kg x 2,99 €/kg = 0,51 € Sitruuna unohtui kuvasta. Tarjousbanaani Lidlistä ja sitruuna Prismasta. Luomusitruunasta tulee sitruunamuffinit , omenasoseen tilalla banaania. = 2,18 € Omenoiden sijaan ostinkin hävikkilaatikon. 0,65 €/kg. Viinirypäleet olivat vielä syötäviä, mutta olivat menossa pilalle ja pakastin loput. Paprikassa pieni kuhmu, kuhmu pois ja loput pakasteeseen. Tilliä piti myös pakastaa, koska sitä olikin niin paljon. = 0,79 € Pakastepuolukka 3,95 €/kg.  Viimeksi oli 4,20/kg. Ruuan hinta on lähtenyt laskemaan monissa tuotteissa. = 4,09 € 3,41 €/kg, 1,2 kg ketsuppia Ketsuppipull

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Nauriskeitto

Nauriskeitto, tofulla tai ilman. Maustekurkkua ja ripaus maustepippuria, juustoisuus ravintohiivasta ja teelusikan kärjellinen sinappijauhetta tuntuvat sopivan nauriin kanssa yhteen.  Kokeilin keiton mausteena myös maustekurkkua ja kurkkusalaattia, ja siksi katsoin lopuksi miten paljon suolaa ne sisältävät, kurkkusalaatit sun muut. Niitähän ei ole pakko käyttää, mutta jos käyttää. Ensin keitto. Nauriskeitto Perunaa Naurista Porkkanaa 0,5 dl kokonaisia kauranjyviä Maustekurkkua ja/tai tuoretta kurkkua Tuoretta yrttiä halutessa, esim persilja tai tilli Tofua ja/tai kikherneitä, pakasteherneitä Mausteet  1/8 - 1/4 tl tl jauhettua maustepippuria 1/4 tl sinappijauhetta 1 rkl sinappia 2 rkl ravintohiiva 1 tl oregano 1 rkl persilja säilykejalopenoja, halutessa, tai esim. pakasteherneitä vettä, ja kauramaitoa halutessa Keiton kanssa sopii kurkkusalaatti. Siinä ja maustekurkussa on lisättyä suolaa usein, mutta tilalle voi vaihtaa myös tuorekurkun tai jättää pois. Pilko porkkanat ja laita kauran

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon ruokaostokset 5 € - Helmikuu 4 - 100 €/kk

Perunoiden ja porkkanoiden avulla menee ensi viikkokin hyvin, ja voi vaikka jatkaa samaa menua.  Ruokasuunnitelma oli sen verran tehokas, että olen vasta nyt kohdassa 5. Loikkasin kohdan 4 yli, ja sekin on siis vielä tekemättä. Haudutuspataan laitoin silti sekametelisopan ensin. = 5,18 € 5 kg perunoita 0,40 €/kg =   1,99 € 2 kg porkkanoita, 0,95€/kg =  1,89 € Banaania 0,99 €/kg =  1,30 € Peruna ja porkkana sattuivat olemaan Prismassa halpoja, ja banaanitarjous löytyi K-Marketista. Nyt voi tehdä  porkkalaakin . Tuoreista jäljellä vieläkin punainen suippokaali, säilynyt tosi hyvin, ja kun se loppuu voi tehdä porkkanaraastetta. Pakkasessa on ennen joulua ostettua hävikkipaprikaa rieskan päälliseksi.  Viimeksi 5 kg pussissa oli Afra-perunoita. Nyt ne olivat Fontana-lajiketta.  Fontana-perunoista onnistui muusi hyvin. Sitä myöten toimii myös keitoissa ja padoissa. Muusissa keitinvesi nesteenä, jauhettua maustepippuria ja puolukoita koristeena. Uunissakin tuli todella hyviä. Loraus ketsupp