Siirry pääsisältöön

WFPB - 35 €/vko - Ruokabudjettihaaste - Viikko 2. - Mitä kaapissa? Ruokaostossuunnitelma

Budjettihaaste kesti seitsemän päivää. En lähtenytkään kauppaan heti, ostamaan marjoja ja kaikkea mikä haasteviikolla puuttui.

Aion jatkaa toisen viikon 35 euron viikkobudjettia. Nyt kun aloitan uuden viikon (2.), käytän pesämunana niitä ruokia mitä jäi jäljelle.

Kaapissa on haasteen jäljiltä:

  • 1 dl punaisia linssejä
  • n.700 g jauhoja
  • n. 500 g kaurahiutaleita
  • 1 prk paseerattua tomaattia
  • keräkaali, aukaistu
  • pari kiloa perunoita 
Jääkaapissa mealprepattuna sunnuntaipäiväksi kastiketta, rieskoja, banaanikeksiä muutama.

1kg perunoita keitin viimeisen haastepäivän iltana, ja jätin taas 200 g syrjään uusia rieskoja varten.


Sitä voi ihmetellä, että onpa nyt kallis haaste, eikä mitään erikoistakaan syöty. Puuroa, banaania, pottua lanttua ja porkkanaa.

Mutta: Kun ottaakin huomioon mitä jäi jäljelle, seuraavalla viikolla voi mahtua jo marjojakin. Ostossuunnitelma on tehty, ja esittelen sen tässä postauksessa.

Tämä postaus on jatkoa 35 euron viikkoruokabudjettihaasteelle. Nyt on alkamassa uusi viikko. Yksinasuva, 2000kcal/pv ravinnontarvearvio, mieluiten yli, ei kummempia allergioita, paitsi en mielelläni osta sipulia. ( Se olisi kyllä huippu halpa ja hyvä kasvi, ja suosittelen sitä toki muille kaikin mokomin. )

Selostus ensimmäisen haasteviikon säännöistä ensimmäisessä postauksessa. Tällä viikolla erona: sama 35 euron viikkobudjetti, mutta en erottele kauppareissuja 7 euron pompseiksi. Marketit ovat mukana hintavertailussa. Mausteet eivät edelleenkään kuulu, enkä huomioi etukorttitarjouksia.
Seitsemännen haastepäivän jälkeen tapahtunutta:

Yllätys oli suuri. 
Vaihdoin ostoskorit marketeiksi.

Citymarketista samat viikon ostokset 30,80 (Oli jokin tarjous, tai sitten unohdin tuotteita..ihmeen vähän)
Prismasta 34,08 
K-Marketista 35,99

Hyvin pieniä eroja loppujen lopuksi, vaikka usein tuntuukin että lähikaupoissa on kalliimpaa.

Salen hintoja en alkanut selvittää tarkoin, kun piti joka perunapussikin vaihtaa jos vaihtoi S-kaupan verkkokaupassa Salen ja Prisman kesken. Ja etsiä Sale vielä eri paikkakunnalta, josta löytyy kotiinkuljetus tai nouto.

Selvitystyö kertoi näin silmämääräisesti, että periaatteessa pitäisi olla sama, mistä kauppalajikkeesta tämän 35 euron viikkobudjettihaasteen yrittäisi toteuttaa. Kunhan ei mistään pikku kioskilta sentään.

K-Marketista, K-Supermarketista. Salesta, S-Marketista, Prismasta. Varmaan Lidlistäkin. Ihan mistä vain haluaa, tai mikä on lähin. Tietysti kaikkia tuotteita ei aina saa, ja pitää valita lähin vaihtoehto. Kuten irtosienet vs. tölkkisienet. 

Erot tasaantuvat, kun Pirkka-kaupassa on joskus vaikkapa euron tarjous punajuurista, kun taas Salessa puolestaan on reilusti halvempi bataatin kilohinta.

Sen takia on hyvä voida vaihtaa lennossa ruokasuunnitelmaa.

Voi käydä vaikka kahdessa eri kaupassa, jos ne sattuvat olemaan matkan varrella. 

Ellei marketissa ole parhaillaan juurestarjouksia, samat tuotteet saa sieltä ehkä euron kalliimmalla. Sen voi kompensoida jättämällä banaanitertusta pari kappaletta pois, ja ostamalla vaikka Xtra tai Pirkka riisiä, jasmiiniriisin sijaan. Näkee tarkemmin, kunhan saan seuraavan viikon kauppalistan kunnolla valmiiksi, ja käytyä kaupassakin mutkan.

Jos kalliimmalla kappalehinnalla isomman pussin, kuten Xtra riisin kilohinta on halvempi, ja se on 2 kg pussi, saakin ensi viikon riisit samalla.

Jos budjettia haluaa noudattaa supertarkasti, voisi käydä kahdesti kiertämässä kaupassa. Ensin ostaa ne kiinteähintaiset paketit kuten riisit ja tomaattimurskat. Sitten katsoo mitä jäi, ja ostaa hedelmät toisella kierroksella, jolloin voi omenan tai perunan tarkkuudella punnita saadakseen haluamansa summan.



Uudet ostokset -vain kaloripitoisimpien osalta -  laskin Finelissä yhteen kaapissa olevien kanssa. Kilokaloreita pitäisi tulla ylimääräistä. Vaikka siis muutama peruna tai omena jäisi kauppareissulla säästön takia ostamatta, niin kalorien ja jaksamisen puolesta tulee pärjäämään viikon. 

Kalorihan ei tässä haasteessa ole mikä tahansa kalori, vaan sen pitää olla kokokasvisruokaa, vähäisiä kompromisseja tehden. Valitsen valkoisen riisin tai joskus ostan hiivaleipäjauhoja, mutta pullosta en kaada rasvaa, vaikka siitä saisi sekunnissa kaloria niin, että tukkakin suortuu.




Ruuan riittävyydestä en mene tietenkään jokaisen kohdalla takuuseen, että juuri tämä minun ostoslistani olisi se maailman paras. Mutta siksi elänkin tällä nyt itse, jotta voin ainakin omaa kokemusta tarkastella.

Katsotaan mitä suunnittelin:

35 euron ostokset, kategorioittain ja maksimihinta

Tärkkelys 15  €:
  • 7-10 kg perunaa 
  • 1 kg riisiä, mieluiten jasmiini
  • 2-3 pussia tummaa makaronia
  • 1 pussi täysjyväspagettia
  • 3-4 bataattia

Juures, 2,5  €:
  • Porkkanapussi, 1 kg
  • Juureksia, irtona pari kpl, jos ei saa irtona, joku kesäkurpitsa
Vihannes: 7 €:  (kaaliahan on jo puolikas)
  • 2 kpl kiinankaalia
  • 1 kpl lehtikaalia, 150-200 g/pss
  • varsiselleri tai lehtiselleri
  • Vihreät pavut, pakaste
Marjat 2,5 €:
  • 1 tai 2 kpl 200g pss marjoja, 
Hedelmät 3,5 €:
  • 3-5 kpl banaani
  • 4-7 kpl omena
Tomaattisäilykkeet 2,5 €:
  • 1-2 prk paseerattu tomaatti
  • 1-2 prk tomaattimurska 
  • 1 tuubi tomaattisose
Muuta, 1-2 euroa:
  • pari irtosientä, tai 1 tlk purkkisieniä
  • pari sitruunaa
  • maustekurkku, toivottavasti mahtuu
= 35 €

Näitä sain laitettua eilen ostoskoriin, ja sain tulokseksi 34-36 euroa aina, vaihdellen kauppoja ja tuotteitakin. Välillä piti jättää jotain pois, että saa muuta mahtumaan. 

Alkoi näyttää valmiilta. Naftisti saa kaiken 35 eurolla, mutta saatan joutua nipistelemään vihanneksilla punniten erikseen.

En ole vielä kauppaan ehtinyt, enkä varmasti voi jokaisessa kaupassa käydä.
Mutta raportoin sitten, millaiset viikon ruokaostokset on tehtynä.

En tee joka päivä postausta, mutta riippuu miten tämä lähtee etenemään. Ruokaohje välillä, ja mitä tässä nyt ilmenee.



Osa tuotteista on ostettu aikaa sitten kaappiin, ja "ostan" ne itseltäni, ja elän haasteviikolla samoilla elintarvikkeilla.

Pitää perunat ja vihanneksia hakea, mahdollisesti Prismasta se 10 kg Mäläskän 6.99 € perunasäkki kerralla, tai sitten irtoperunoita + pari jauhosta perunapussia. Katson miten saan 35 euroa riittämään. 

Nyt oli K-Marketissakin perunatarjous, jos haluaa sieltä käydä hakemassa. Voi olla, että joutuukin tyytymään 7 kg perunaan, mutta sen verran perunaa meni viime viikollakin.


Kiitos kun luit, toivottavasti tykkäät seurata haastetta. Kaikkia ihmisiä ei kiinnosta hinnat, mutta vegaaniset WFPB- ideat ja kuvat haasteen sivutuotteena voivat kiinnostaa. Toisia ei kiinnosta ruokaohje, mutta hinnat kiinnostavat. Onhan esimerkiksi Merisää- ohjelmaakin joskus kiva kuunnella, vaikken itse ainakaan siitä mitään koskaan opikaan.

Olisipa tässä mukavia juttuja monelle lukijalle, toivon.

Viime haasteviikon reseptejäkin voi jatkojalostaa mieleisekseen, eikä tämä ole mikään ehdoton ihannebudjetti. Kunhan taas haastelen, säästän samalla toki ruokaostoksissa, ja yritän ratkaista mikä ruuassa maksaa.  

Yksinkertaistuu kummasti ruokasuunnitelmat, ja on jotenkin ihanaa maistaa makuja paremmin. Viime viikolla ei ollut seitsemän hedelmän puuroannos joka kerta, ja herkkuja jatkuvasti.

Muut postaukset, 35 €/vko budjettihaaste: 
Haasteviikon 4 postaukset:

Haasteviikon 3 postaukset:

Kommentit

  1. Onko rasvattomuus ruoassa vaikuttanut miten kehoosi? Tuleeko koskaan mielitekoja esim. juustoihin tai muuhun rasvaiseen herkkuun, mikä nyt itsekullekkin maistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Ainakin hiukset rasvoittuu vähemmän, iho ei kuki.Yksi finni kerran puolessa vuodessa, kun ennen oli akneiho.

      Iho voi kiiltää jos on meikkivoidetta yms, mutta kosteusvoiteet ovat vähällä unohtua käyttämättä. Pesu kuivattaa joskus. Mutta ei ole liian kuivunutkaan.

      Suurin vaikutus on varmaan, että lähti kymmenen kiloa ylimääräistä painoa heti pois, eikä ole tullut takaisin vaikka miten söisin. Harrastamatta liikuntaakaan sen enempää.

      Muuta, mitä yhdistän rasvattomuuteen, on että migreenit jäi pois. Yhdistän ne rasvaan, koska viimeisen migreenini sain ku olin jo tällä ruokavaliolla, mutta käytin purkin soijakermaa kakussa. Oatlyn kaurakermasta ei ihan tule sitä samaa heti, siinä toki on öljyä. Käytin esim. kesällä mansikkakakussa, kun en tiennyt että voi tehdä pähkinöistä kermaa. Ja aina ei jaksa tehdä monimutkaisestikaan.

      Mielitekoja on: rasvaisiin kuten maapähkinävoi, ja tumma vegaaninen suklaa. Kaakaota pitäisi joskus saada kupillinen, ja sellaisen voin tekaista, jopa sokeria laitan. En tosin nyt tee, kun on tämä haaste. Pähkinät ovat herkkua, ja pidän niitä vain harkitusti kaapissa etten alkaisi syömään niitä liikaa. Vaikka niitä olisi ok syödäkin, koska ne ovat kokokasvisruokaa.
      Tummasuklaalevyn heitän aina jo kaupasta tultua ylähyllylle, että se unohtuisi.Usein laitan hedelmälautasen suklaan kanssa samalla ym, ettei mee kaikki suklaat kerralla. Lähinnä siinäkin kavahdan joskus kun muistan sen, miten ennen särki aina päätä ja hampaat sotkeentuivat.

      Maapähkinävoita jos on, niin kyllä sitä alkaa haluta syödä. Se alkaa vasta sitten unohtua, jos en osta sitä.
      Juustoihin ja muihin ei ole tullut mielitekoja. Aistit sen verran herkistyneet niille, että jos joku paistaa voissa lihaa ym, se ei ole nenälle signaali että aletaan syömään, vaan että hylätään tämä rakennus.

      Olen alkanut maistamaan kermaisuutta ja rasvaa siellä, missä sitä ei perinteisesti ole ollut. Kuten kaurahiutaleissa. Maistan niitä samoja makuja mitä karkeissa, kuten banaanikeksi on mulle pähkinää, toffeeta ym., mutta olen herkistynyt löytämään ne vähäisetkin makuvivahteet. Välillä tämä kovia kokenut makuaistini on tosin vähän turta kahvista ja xylitolpastillista, joten en aina maista sitten mitään, en hyvää enkä pahaa.

      Rasvaa tulee kuitenkin, se vaan on sitä kasvien omaa rasvaa joka on sitoutunut kuituun, eikä ole niin negatiivisia vaikutuksia. Kaurasta katsoin vasta, että puolesta paketillisesta tulee n. 36 g rasvaa. Se tulee vain hitaasti tietenkin.

      Poista
  2. Onpa hienoa, että pidät tällaista blogia ja jaat vinkkejäsi! (eri anonyymi, kuin kysymyksen esittäjä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta, kannustavasta kommentista, onpa kiva kuulla:) Kaunista iltaa !

      Poista
  3. Kävin laskemassa, että noista viikon ruoista saat vain 106,1g rasvaa :o Se on kyllä ehdottomasti liian vähän, riittää ehkä kahden päivän tarpeisiin jos siihenkään... Miten nuo tyypit, joilta oot vinkit ottanut, perustelevat sen, että rasvaa ei tarvita juuri ollenkaan? t. ravitsemustieteilijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustelevat tutkimustiedolla.
      Ideoita tulee tutkimuksille mm.pitkäikäisten kansojen ruokavalioista. Ihmisryhmien, joiden keskuudessa esiintyi hyvin vähän tai ei ollenkaan länsimaissa tyypillisesti esiintyviä elintapasairauksia, mutta joita ei geeniperimäkään suojannut siinä vaiheessa, kun muuttivat dieettinsä kohti länsimaista ruokavaliota. 10% rasvaa ruuasta on se mikä näissä tutkimuksissa toistuu. Blue Zones -sivusto joka erikoistuu näihin pitkäikäisiin kansoihin sijoittaa rasvan 20% kieppeille. Ainakin nyt kun katsoin. Kaikki niistä kansoista eivät ole täysin vegaaneita, vai oliko jopa ollenkaan. Mutta lihan osuus tosi minimissä.

      Yritin etsiä jotain hyvää sivustoa, missä asia olisi pähkinänkuoressa selitetty ja lähdeviitteineen, täsmällisesti juuri rasvan osalta, mutta eihän niitä sekunnissa löydä tietenkään tarpeeksi. Ja kun pitäisi lukea ne läpikin ennen suosittelua:D. Mutta ravitsemustieteilijänä varmasti osaat suunnistaa tiedon lähteille päästyäsi ensin alkuun,miksei varmasti moni muukin. Ja tämä kommenttikenttähän pysyy tässä, ja voi lisätä linkkejä ja kysymyksiä lisääkin.
      Tässä esimerkiksi parhaimmistoa, kun on onnistuttu reversoimaan vaikeita tautitapauksia, sydäntaudin osalta, Caldwell B. Esselstyn Jr. MD:n työtä:

      Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition
      Caldwell B. Esselstyn Jr. MD https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1520-037X.2001.00538.x

      A plant-based diet and coronary artery disease: a mandate for effective therapy
      Caldwell B Esselstyn
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466936/

      The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
      Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
      / 2014http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

      Syön pellavansiemenrouhetta suunnilleen päivittäin 1-2 rkl, jonka myös Dr.Esselstyn sallii potilailleen.


      En alun perin kiinnittänyt rasvan määrään finelissä erityistä huomiota. Aloin kolmisen vuotta sitten syödä ensisijaisesti Dr. Caldwell B. Esslestynin suosittelemaa ruokavaliota. Yleensä kun tarkistan ravinnosta saamani rasvat pistokokeena, ne asettuvat Finelin mukaan sinne 10% kieppeille. Eli 10% ruuan kaloreista tulee rasvoista. Välillä 7%, välillä 12 %. Sitä rataa.

      Pellavansiemenrouhe on rasvapitoista. Se ei ole ostoksissa, koska se on vakio kuivakaappiaine, kuten mausteetkin. Mutta en tiedä kuinka merkittävä se pellavansiemenrouhe on, jos syö kunnolla muuten. Siihenkin varmaan pitäisi hakea linkkejä. Esim NutritionFacts.org on sivusto, josta löytyy laidasta laitaan näitä tietoiskuja, Flax Seed Meal on pellavansiemenrouhe, ja hyvä puoli on että tosiaan lähteet on mainittu jotta voi käydä tarkistamassa itse, mikäli ko. tutkimus on netissä julkaistu tai on pääsy muuten.

      Poista
    2. Niin, ja kiitos kommentista ja kysymyksestä. Toivottavasti vastauksestani saat jotain irti. Tämä on laaja aihe, ja lisään vielä että kaikki kokokasvisruokavaliolla olevat ja sitä suosittelevat eivät välttämättä tähtää erityisesti 10% rasvaan, tai sen alle. Moni syö esimerkiksi pähkinöitä ja muita rasvapitoisia kasviksia minua enemmän, ja varmaan saavat normaalin suosituksen mukaisen, eli yli 25% rasvaa päivässä. Eli jos rasvan saanti huolettaa, niin pääasia lienee että se on kokonaisista kasveista tulevaa rasvaa, kuten pähkinöitä, avokadoja ym. Rasva on sitoutunut kuituun vielä. Pääasia on kaiketi välttää silloinkin sitä asiayhteydestään irroitettua pullotettua rasvaa. Ja välttää eläinrasvaa, ja kovia rasvoja kuten palmurasva, kookosrasva. Kannattaa lukea tai muuten tutustua (youtubessakin luentoja) esim. The China Study, kirjoittajat T. Colin Campbell PhD and Thomas M. Campbell II, MD. Liittyen ruokavalioon.

      Poista
  4. Tässä vielä viimeinen uudelleen se yksi linkki, kun se osuu nyt tekstiin eikä erotu:

    http://www.dresselstyn.com/Esselstyn_Three-case-reports_Exp-Clin-Cardiol-July-2014.pdf

    The Nutritional Reversal of Cardiovascular Disease - Fact or Fiction? Three Case
    Reports/Caldwell Esselstyn and Mladen Golubic/Exp Clin Cardiol Vol 20 Issue7 pages 1901-1908
    / 2014

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm