Siirry pääsisältöön

WFPB - Hyvää juhannusta! - Savutofulaatikko - Vinkit kesän juhlaan - Italiansalaatti

Hyvää juhannusaattoa!

Nyt on laittaa savutofulaatikon ja italiansalaatin reseptit, mutta myös muita kesäisiä ideoita. Miksei juhannukseen, mutta muutenkin. 

Ensin vinkit, sitten ruokaohjeet, sitten lisää linkkejä.

Tein pitemmän postauksen juhannuksen kunniaksi. Sisältää myös :

  • Voidellako vuokaa vai ei?
  • Tofun suolapitoisuus
  • Dr Greger-linkkiä 
  • Reseptilinkkejä
  • Mansikkakakun kuorrutevinkki
  • Koirien kuvat
  • Kukkia, vieraslaji ja kotoisempi

Jos jussin suunnitelmat ovat jo lyöty lukkoon, tule toki katsomaan paremmalla ajalla uudelleen. Kesä jatkuu vielä. 


WFPB- vinkkini juhannukseen:



Grillaamisesta nauttivat monet juhannuksena, ja niin myös WFPB - ruokavaliolla olevat saattavat tehdä.

Mitä grilliin laittaisi? 

Paprikaa, kesäkurpitsaa tulee ensimmäisenä mieleen. Bataatti ja myskikurpitsa, ruusukaali. Kukkakaaliwingsit? Sienet.



Täyte : riisiä, vähän misoa, tomaattisosetta, pippurit ja chilijauhetta. Pavut käy. Soijarouhe.
Päällä "juustoinen"vegekastike.


Vihanneksissa on kuitenkin niin vähän kaloria, että ihminen voi nuupahtaa illan mittaan.

Joten vahva suositus perunalle vihannesten lisäksi. 

Pyöräytä perunat ketsupissa tai paseeratussa tomaatissa, niin saat mausteet tarttumaan pintaan ilman öljyäkin.

Tee lohkoperunoita, tai keitä kokonaiset perunat ja lytistä ne käsillä grillipintaa varten.

Kasvijogurtista voi tehdä tillikastikkeen.

Eilen näin Instassa @Nutrition_Facts_Org - sivulla Dr. Gregerin pätkän, jossa kysyttiin kikherneiden paahtamisesta. 


Kikherneitä sai paahtaa mutta hän sanoi, ettei kannattaisi grillata korkean rasva- ja proteiinipitoisuuden ruokia. 

Ei suositellut grillattavaksi tofua tai pähkinöitä, tai ruskistettavaksi. 

Youtubesta löysin saman pätkän, hieman piti hikoilla ensin penkissä että löytyi.

Raikkaat salaatit ovat hyvä idea, ja ruokaisampaa saa tekemällä perunasalaattia (reseptini on helpoimman kautta), tai italiansalaattia. 

Couscous voisi olla kiva idea salaattiin. Ja kikherneet, jotka poksahtelevat ihanasti suussa.



Varaa itsellesi kunnon ruokaa, jos muutkin grillaavat. Itse en enää lihan tai rasvan tuoksuista tule miksikään, eikä käy kateeksi niissä tilanteissa. 

Mutta jokin savun aromissa on, että grillauksen haju saattaa osua nenähermoon joskus, ja tuoda veden kielelle.

Siksi valitsin päivän ruokaan savutofun.

Mitkä tuoksut sinun ruokahalun herättää? Voi riippua tilanteestakin.



Juhannusrientoihin mennessä varalta laukkuun ehkä perus sämpylöitä ja banaanikeksejä, ehkä ruokatermarissa jotain, ihan siltä varalta että nälkä iskee tosissaan yön päälle. 

Jos iskee jano - muu kuin vesi - niin saattaisin tehdä drinkkiä ananasmehusta ja kuplavedestä, sitruunasta ja inkivääristä. Se on oma lempijuomani kun siinä saa paljon makua, mutta ei liikaa sitä tuoremehua ja sokeria.


Kalja on melko vähän valmistusaineita sisältävä juoma. 

Oma valintani olisi tumma alkoholiton. Voi WFPB:kin ottaa silti varmaan alkoholipaukunkin. 

Makeaksi jussin herkuksi voisi käydä erilaiset smoothiet, esimerkiksi jäiset ananakset. Tai Nice Cream banaanista.

Tehdään resepti nyt. Kuvasin sitä mukaa kun tein, tämä oli ensimmäinen kerta tätä. Oli hyvää ruokaa!

Savutofulaatikko:



Uuni lämpiämään 200 C.

Pilkoin perunoita ja savutofun vuokaan. Perunoita meni nyt ehkä litran verran. Allekin.

En voidellut vuokaa. Leivinpaperia olisin toki voinut käyttää.



Vihreitä pakastepapuja, jotka pätkin lyhyemmiksi. Makaronia sitten niin, että vuoka alkoi olla täynnä.

Ainekset lisättyäni täytin vuoan vedellä. Tarkoitus oli lisätä paseerattua tomaattia, jonka muistin vasta veden jälkeen.
Oli vaikea enää sekoittaa, kun vuoka oli melkein piripintaan vettä täynnä. 

Kannattaa siis sekoittaa vesi ja paseerattu tomaatti astiassa ja kaataa vuokaan, tai sitten laittaa ensin tomaatti ja sekoittaa, ja lisätä sitten vesi. 

Puoli 400g pussia meni makaronia, mutta lisäsin vielä toisestakin pussista vähän. Riippuu vuoan koosta tai perunoiden määrästä, paljonko jää makaronille tilaa.



Maustoin 

  • maustepippuri n. 1/4 - 1/2 tl, 
  • parikymmentä kieppiä mustapippurimyllystä,
  • ripaus valkopippuria.  1/4 - 1/2 tl
  • paseerattua tomaatia puolisen purkkia
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl ketsuppia

Laitoin varovasti mausteita, koska halusin tietää miten savutofu toimii itsessään. 

Savupaprikajauhe voisi toimia. 

Mustapippuria jauhoin myös valmiin ruuan päälle, ja totesin ettei sopinut jotenkin. 




200 C - asteisessa uunissa pääasiassa.

Pienensin lämpötilaakin kun alkoi olla ruskea pinta. Riippuu uunista, kauanko tämän pitää olla.

Ehkä 40 - 60 min. Pääasia, että perunat kypsyvät ja liika neste on imeytynyt.


Italiansalaatti:



Italiansalaatin mausteeksi tilkka etikkaa, ripaus suolaa ja valkopippuria. Ei liikaa. Vinkki: Voit raastaa suolakurkkua myös sekaan. Tai maustekurkkua.

Tämä soijajogurtti oli mielestäni makeahkoa, sokeria ei tarvittu.

Keitä napakaksi ja raasta porkkana raastimen isolla puolella. Keitä rakettispagettia ja herneitä, jäähdytä siivilöimällä kylmän veden alla.

Sekoita jogurtin kanssa. Maistellaan, tuliko hyvä, ja lisätään jotain jos ei maistu.

Tämä soijajogurtti oli nyt hieman vetistä.

Paras laittaa jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua. Spagetti imee liiat nesteet.



Tosi hyvä ja täyttävä ruoka.

Parasta olivat perunat, jotka ruskistuivat vuoan pinnalla. 

Savutofu oli ihan kiva uusi tuttavuus.

Savutofu voisi sopia italiansalaattiin "kinkuksi". Salaatti toimi ilmankin tosi hyvin.




Savutofussa olikin suolaa. 1,7g/100g. Tavallisessa (vas) oli vain 0,01 g/100g. 

Tässä savutofupaketissa lukikin, että voimakassuolainen. Ei ihme jos ruoka oli hyvää.

Katsoin vertailun vuoksi random makkarapaketteja Prisman verkkokaupasta, niissä oli n. 2 g suolaa per 100g. Vegaanisissa näytti olevan vähemmän.

Tofu oli Lidlistä, 1,35 € / 200 g paketti.

Jos haluaa välttää suolan, voisi kokeilla tavallista tofua, ja laittaa mauksi savupaprikaa tai savuaromia.



Uunivuoka meni tämän näköiseksi.

Karun näköinen pannu, mutta eipä hätää. Vähän aikaa liossa kuumassa vedessä, lähti rappaamalla sen verran, että sai laitettua tiskikoneeseen.

Katson jälleen, että öljyn tai margariinin käyttäminen olisi ollut täysin tarpeetonta. Varsinkin tuo keskiosa missä ruoka oli enimmäkseen, oli melko kirkas. Ainoastaan reunat ruskistuivat.

Leivinpaperilla vuoraus olisi voinut auttaa, jos ei halua sotkea ollenkaan. Tosin sitten olisi ollut hankala sekoittaa.

Tai sekoittaa eri astiassa, mausteet vesikupissa.



Mansikkakausi alkoi, joten tässä vielä mansikkakakku. Ei täysin kokokasvia, kun käytin sokeria ja vaaleahkoja jauhoja. 

Mutta huom: uutena lisäsin juttuun reseptin kasvikermaan, joka on parempi vaihtoehto. Kannattaa tsekata. 

Löytyi KoKaRu- reseptipankista diasta 166. Siellä oli myös piirakkaohjeita ja kuorrutteita, alkaen dia 170, ilman sokeria ja vaaleita jauhoja.


Koirien juhannus:




Lepoa, ravintoa, seuraa ja liikkumista, sekä oma luksusnojatuoli keittiössä. 

Siitä voi seurata keittiön pöytää samalla, kun nukkuu.



Päivän hyvä työ, lupiinien kerääminen. Kannattaa kerätä nämä pois.

Kerran keräsin oikein urakalla näitä. Katkoin kukinnot pois. Myöhemmin kun palasin samalle paikalle, lupiini oli kasvattanut tuplakukinnot. Haarautunut niistä poikkileikkauskohdista.

Sinnikäs laji siis. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmaan nykäistä loputkin varresta juurineen.

Nämä hävitetään polttojätteessä, ellei sitten saa tukahdutettua jotenkin muuten. Tai jättää aurinkoon kuivumaan?



Katsokaa miten kaunis! Huumaava tuoksu. 


Kävin Kemijoen rannalla maalaamassa maisemakuvaa, ja siellähän oli kulleroiden lähellä lupiineja kasvamassa. Ensi vuonna paikalla olisi pelkkiä lupiineja, ellen olisi kerännyt? Kenties.

Tätä pölyttää varsinkin tietty pölyttäjä, kullerokärpänen. 

Kärsin itikoista, tuskaa ovat pistokset, joskus käytän Offia. Se ei kai tapa kaikkea ilman kautta? Mutta ei siis Thermacilliä näiden lähettyville. En tosin ole ostanut ollenkaan sitä. 



Puna-ailakit. Tätä ei tarvitse poistaa.

Kommentit

  1. Hyvää juhannusta. Ruoat on jo hankittu, mutta tuota savutofulaatikkoa teen kyllä jossain muodossa lähiaikoina. Lidlin safutofu on mun lemppari, sitä maustamatontakin käytän usein. Mutta tuosta laatikosta yksi kysymys. Oliko siinä sulla muutakin nestettä kuin tomaattisoseet? Makaroni varmaan vaatii osansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää juhannusta! Kiitos kommentista. Hyvä, jos on jo ruokaa:)

      Laitoin vettä niin, että vuoka tuli melkein täyteen, ja kaikki ainekset peittyivät. Siksi en saanut mahtumaan, kuin puoli purkkia paseerattua tomaattia.

      Hyvä kysymys! Luulin kirjoittaneeni, että vettä laitoin, mutta täytyy korjata vielä aineksiin. Hyvä kun huomasit, joku muukin voi ihmetellä samaa.

      Poista
    2. Korjasin, nyt on vedestäkin maininta. :) Kiitos kun kysyit.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Lokakuu 4 - 178 €/kk

Lokakuun loput ruokaostokset, ja viisi ruokaideaa lokakuussa. Mitkä ruuat olivat lokakuun parhaat? =16,89 € Kukkakaali 2,99 €/kg x0,699kg= 2,09 € Basilika 1,49 € Banaani 1,49 € x1,617kg  = 2,41 € Verigreippi luomu 2,69 €/kg x0,599 kg= 1,61 € Kurkku Suomi 1,69 €x 0,32kg= 0,54 € Lanttu Luomu 2,79 €/kg x0,584kg =1,63 € Punajuuri 1,09 €/kg x 0,248kg= 0,27 € Peruna 0,79 € x 2,696kg  =2,13 € Bataatti 1,99€/kg x 2,372kg = 4,72 € = 13,89 Myllykivi kaurahiutale 850 g, 1,24 €/kg= 1,05 € Tumma siirappi 2,92 €/kg, 750g = 2,19 € Myskikurpitsa kg 1,817 kg x 2,59 €/kg = 4,7 € Hokkaidokurpitsa 1,661 kg kg x2,39 €/kg = 3,96 € Luomu omena 1,99 €/kg Oatly Kauramaito Luomu 4x1,79 €/l = 7,16 € Nämä K-Marketista. Prismassa olisi ollut 10 senttiä halvempi litrahinta, mutta lähikaupaksi tämä oli jo aika hyvä diili ettei tarvitse kauempaa hakea. =2-3€ Irtoporkkana 1,09 €/kg  = 0,20 € Irtonauris 2,25 €/kg = 0,5 € Varsiselleri 7,56 €/kg=  1,89 € Näistä kuitti hukassa mutta suunnillee...

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Marraskuu 1 - Tunnin kauppareissu

Kauppareissu. Kokeilin tunnin sääntöä, eli olisin vaan tunnin poissa kotoa kauppareissun takia. Kokeiluni monetkaan puolet eivät ole vertailukelpoisia, koska jokaisellahan on oman pituisensa kotimatka kauppaan ja kaupasta. Siksi mittasin aikaa vain siitä alkaen kun lähdin kaupan pihasta sisälle kauppaan. Osoittautui että kotimatkakaan kestänyt kuin minuutteja, joten sama laittaa nekin siihen syssyyn. Eli noin tunti. Kävin ensin Lidlissä, mutta koska aikaa jäi niin poikkesin myös Prismassa. Lidlissä olin ihan pata jumissa, että mitä olen edes ostamassa. Yllättäen kun laitoin aikarajan, huolimatta siitä että ainahan elämässä on aikarajoja, meni heti pasmat sekaisin kaupassa. Aikaraja teki omituiseksi menon. Sama tapahtui joskus kun tein hintarajan tai viikkobudjetin, ja opettelin noudattamaan, niin yhtäkkiä hetkellisesti en osannut melkeinpä mitään. Huomasin silti, ettei siellä kaupassa ehkä ikinä mene tämän kauempaa. Kyse on vain siitä ettei tule tarkasti koskaan mitattua itse kaupparei...

WFPB - Ruokaostokset 63 € - Lokakuu 3

9,5 kiloa vihanneksia ja hedelmiä, 9,6 kg tärkkelyspitoisia ruokatarvikkeita. Loput sekalaisia, ketsuppia, kauramaitoa, tomaattisäilykettä ynnä muuta. Ennen kauppareissua suunnittelin, kun kokosin ajatuksiani, että ostan mahdollisimman vähän, ja alan vaikka toteuttamaan "tunnin kauppareissut" teemaa eli projekti, että en koko viikolla käyttäisi kauppareissuun aikaa tuntia enempää. Säästämään siis aikaa, sen lisäksi että säästäisin euroja. Suunnitelma meni siinä pieleen, kun piti sittenkin lähteä hakemaan jotain muutakin, ja kokosin painavan korin Lidlissä. En tiedä miten siinä niin kävi, taisi olla heräteostospäivä. Ei se haitannut, mutta turha siinä vaiheessa enää yrittää teemoja. Oli samalla hyvä hakea 6 kiloa paseerattua tomaattiakin Prismasta. Ostoksiin meni rahaa siis normaalia enemmän viikossa, aikaakin meni reilusti yli tunti, mutta seuraava kauppareissu oli edessä vasta tänään kun bataatit uhkasivat loppua.  Muok.lisätty ensilumikuva, 21,03 € Ruukkubasilika 2 purkkia ...

WFPB - Kurpitsakakku

  On paistettuna iso kurpitsa ja ruokaa on, mutta ei mitään kivaa kahvin kanssa.  Siinä on jo tilanne, milloin pikainen kurpitsakakun teko voisi olla paikallaan. Erikoisuutena tässä on että laitoin paljon rusinoita sekaan, ettei käy liian tylsäksi. Tähän sopisi älyttömän hyvin jokin kuorrute, joten sellaisen jos pystyy säveltämään on kakusta enemmän iloa. Itse kokeilin soijajogurtista ja agar-agarista tehdä, siitä ei tullut mitään mutta kertoi jo sen, että kuorrute sopisi. Mausteeksi laitoin ns. kurpitsamausteita jotka osoittautuivat vähän sellaisiksi, että muistuttivat piparkakun makua. Ainekset:  yht, n. 250 g banaania ja kurpitsaa.  25-50 g taatelia n. 1 tl vaniljasokeria, makeutusta maun mukaan n. 30-40 g rusinoita 2-3 dl kaurahiutaleita 1 dl täysjyvävehnäjauho 1-2 tl leivinjauhetta 1 rkl pellavarouhetta "kananmunaksi" 1-2 dl kauramaitoa tai vettä, tai jogurttia, jotain nestettä tarpeen mukaan. Rusinatkin voi turvottaa, mutta ei samassa nesteessä kuin taatelit. K...

WFPB - Marraskuun ruokia

Marraskuun teemaruuat. Viime ostoksissa teemana oli tunnin kauppareissu viikoksi. Oli marraskuun 1. Mitä ruokia?  Kolmella pääruokalajilla voi pärjätä, ideoitahan riittää muttei kaikkia ehdi viikossa tekemään.  Väliruokiakin tarvitaan välillä kuten pikku keittoja, koska pitää ajoittain päästä puolikkaista vihanneksista eroon.  Ruokaideat, osittain samoja kuin lokakuussa , myös sellerikeittoa lisää jos sattuu löytymään kotimaista varsiselleriä vielä. 1. Lanttu ja porkkana, ja peruna Jos ostosten joukossa on edullista lanttua, porkkanaa ja perunaa, on kiva tehdä lanttu-perunavuokaa . Lantut ja porkkanat siinä esikeitetään vähän aikaa, mutta sen jälkeen tämä valmistuu itsestään uunivuoassa. Syvällisen maukas vanhanaikaisen tyylinen suomalainen kotiruoka.  Reseptissä käytin härkäpapurouhetta mutta ellei sitä satu olemaan, voi laittaa linssejä ja soijarouhetta.  Toinen idea lantusta: Tänä iltana teen tämän lantusta ja perunasta. Paitsi  italiansalaatti aineksi...

WFPB - Ruokaostokset 42 € - Marraskuu 2

Tunnin kauppareissu vol 2.  ( Lisätty loppuun: Mitä hain Salesta tänään 16.11.2025) 9.11. Olin tulossa sunnuntaina kotiin päin kun kello oli jo melkein 19. Olisin kolmekin päivää vielä pärjännyt kunnes vihannekset loppuvat, mutta jos heti käy niin ei tarvitse viikolla miettiä. Isänpäiviltä tullessa koukkasin siis S-markettiin, ja laitoin kellon tunnin päästä hälyttämään. Ei ollut mitään tarkkaa tietoa, mitä olen ostamassa. Päätin siis käyttää edellisen viikon ostoskuvaa kauppalistana.  Muokkaus, ensin unohtui sellerin hinta, sitten tomaatit.  12,99 € Porkkana2kg, 0,95 €/kg =1,89 € Ruukkubasilika 2x 1,59 €= 3,12 € Kiinankaali 0,99 kg x 3,99 €/kg = 3,95 € Kurkku 0,340 kg x2,59 €/kg = 0,88 € Lanttu 2 kg x 1 €/kg = 1,05 € Kyssäkaali 0,811 kg x 2,59 €/kg = 2,10 € Selleri 8,76 €/kg, 2,19 € /250 g Tomaatit olivat menneet vahingossa kurkkuina, eli ne olivatkin 0,768 kg ..1,99 € kilohinta oli melko sama kurkun kanssa, eli tuskinpa isoa vahinkoa koitui. Tässä oli 6,25  eikä...

Luukku 12 - Ohra - WFPB

Luukku 12 ja ohra.  Tässä postauksessa ensin ohrapuuro kokonaisista jyvistä, sitten muitakin ohralaatuja, ja ohrapuurot jauhoista ja hiutaleista. Puuro kokonaisista ohranjyvistä  Huuhtelin ohraryynit astiassa, n 2,5 dl, lisäsin kylmää vettä ja pesin ohrat, kaadoin veden pois muutaman kerran.  Ohraryynit likoamaan kylmään veteen päiväksi tai yön yli. Säilytin jääkaapissa sen aikaa. Huomioin liotusvedenkin vesimäärään, koska sitä ei tarvitse kaataa pois. Joidenkin ohjeiden mukaan liotusvesi kaadetaan pois, mutta kun en nähnyt mainintaa heti, käytin liotusveden. Keitin puuron veteen ensin n. 2,5 dl ohraryynejä n. 1,5  l vettä Keitin kattilassa ensin pelkässä vedessä jonkin aikaa, sitten laitoin haudutuspataan. Kävin välillä sekoittelemassa, ja lisäsin kiehuvaa vettä tarpeen mukaan. Kun puuro alkoi olla valmista, ja vesikin oli imeytynyt kokonaan, laitoin vielä alle puoli purkkia kauramaitoa.  Kattilassa tai haudutuspadassa ei varmaan ole niin tarkkaa, onko nestemää...

WFPB - Ohrarieskat - Perunamuusista ja kaurahiutaleista

Kesä on, kaikki on tuoretta. Leivänpäällisiä riittää, kurkku on halpaa, salaattia ja tilliä on tarjouksessa silloin tällöin. Jokin helppo leipä tarvitaan, jossa ei ole muita kuin itse valittuja lisäaineita. Näihin ei tarvita maitoa, munia, rasvaa, eikä edes omenasosetta. Muok. 11.7 lisätty vinkki keitettyjen perunoiden muusaamiseen Rieskat olen jo esitellyt monta kertaa, mutta nyt laitoin ihan paperille ylös minkä verran mitäkin tuli. Silti nämä ovat noin-arvioita, koska ei voi tietää millaisia jauhoja ja muuseja kenelläkin on käytössä. Sehän aina vaihtelee paljonko perunamuusissa on nestettäkin. Perunamuusi on nyt pelkkään perunoiden keitinveteen tehty, ja ollut yön jääkaapissa. Ohrarieskat  3 dl ohrajauhoja 1 - 2 dl pikakaurahiutaleita 2 dl perunamuusia 1-2 dl vettä suolaa jos käyttää esim. 1/4 - 1/2 tl Lisäksi jauhoja tai leseitä lautaselle niin, että voi pyörittää taikinanpalan siinä. Paistetaan n. 200-250 asteessa. Leivinpaperi kestää usein sen 220C max. Voit halutessasi lai...

WFPB - Kurpitsat paistettuna - Hokkaidokurpitsa ja myskikurpitsa

Paistetut kurpitsat. 200 C noin 20 minuuttia. Paistoaikaa voi mennä jopa 40 minuuttia, jos jättää siivut paksuiksi. Tai miksei vaikka tunti.  Kun haarukka menee läpi kunnolla, ja kurpitsa näyttää muutenkin hyvältä, on aika ottaa jäähtymään. Tässä postauksessa käydään työvaiheita läpi kuvin ja kirjoituksin. Paistettuani sekä myskikurpitsaa että hokkaidokurpitsaa huomasin, että kuoriminen ei ollut välttämätöntä.  Tältä näytti paistettu hokkaidokurpitsa. Hokkaidokurpitsan kuori oli raakana niin kova, ettei veitsi meinannut mennä siitä läpi vaan luiskahteli. Uunissa kuori tiivistyi silti ohueksi, eikä siitä ollut mitään haittaa enää. Pilkoin siis vain kurpitsan, enkä kuorinut. Pilkkominenkaan ei aina ollut helppoa. Ellei ison kurpitsan pilkkominen onnistu, tai jos pilkkominen on liian riskialtista veitsen livetessä, silloin voi ottaa käyttöön pitemmän kaavan tie ajallisesti, eli  kurpitsan paistaminen kokonaisena uunissa  niin kypsäksi, että sen pystyy pilkkomaan.  ...

WFPB - Lehtiselleri-perunasosekeitto

Selleri-perunasosekeitto, tai peruna-sellerisosekeitto. Varsiselleri, eli lehtiselleri. Vain kaksi asiaa ostoslistalla: Varsiselleri ja peruna.  Tähän sosekeittoon saa käytettyä koko varsisellerin loppuun. Perunoita muutama, että on n. puoli kattilaa selleriä, puoli kattilaa perunaa.  Halutessasi voit lisätä punaisia linssejä, mutta ne eivät ole pakollisia. Niillä voi lisätä energian määrää ja ruokaisuutta. Mausteena on mustapippuri.  Selleri-perunasosekeitto: Selleriä Perunoita Vettä, niin että peittyy Keitetään kypsiksi. Maustetaan mustapippurirouheella. Annetaan jäähtyä, ja sitten soseutetaan sauvasekoittimella. Valmista! Lämmitetään tarjoiluun. Varmuuden vuoksi voi keittää sellereitä ensin vähän aikaa. Jos epäilee ettei selleri muuten pehmene tarpeeksi. Perunat kypsyvät n. 15-20 minuutissa, riippuu myös miten pieniksi pilkkoo. Linssit voi lisätä missä vaiheessa tahansa alussa, punaisten linssien keittoaika ei ole kuin alle vartti, joskus jopa sitäkin lyhyempi. Linssit...