Siirry pääsisältöön

WFPB - Hyvää juhannusta! - Savutofulaatikko - Vinkit kesän juhlaan - Italiansalaatti

Hyvää juhannusaattoa!

Nyt on laittaa savutofulaatikon ja italiansalaatin reseptit, mutta myös muita kesäisiä ideoita. Miksei juhannukseen, mutta muutenkin. 

Ensin vinkit, sitten ruokaohjeet, sitten lisää linkkejä.

Tein pitemmän postauksen juhannuksen kunniaksi. Sisältää myös :

  • Voidellako vuokaa vai ei?
  • Tofun suolapitoisuus
  • Dr Greger-linkkiä 
  • Reseptilinkkejä
  • Mansikkakakun kuorrutevinkki
  • Koirien kuvat
  • Kukkia, vieraslaji ja kotoisempi

Jos jussin suunnitelmat ovat jo lyöty lukkoon, tule toki katsomaan paremmalla ajalla uudelleen. Kesä jatkuu vielä. 


WFPB- vinkkini juhannukseen:



Grillaamisesta nauttivat monet juhannuksena, ja niin myös WFPB - ruokavaliolla olevat saattavat tehdä.

Mitä grilliin laittaisi? 

Paprikaa, kesäkurpitsaa tulee ensimmäisenä mieleen. Bataatti ja myskikurpitsa, ruusukaali. Kukkakaaliwingsit? Sienet.



Täyte : riisiä, vähän misoa, tomaattisosetta, pippurit ja chilijauhetta. Pavut käy. Soijarouhe.
Päällä "juustoinen"vegekastike.


Vihanneksissa on kuitenkin niin vähän kaloria, että ihminen voi nuupahtaa illan mittaan.

Joten vahva suositus perunalle vihannesten lisäksi. 

Pyöräytä perunat ketsupissa tai paseeratussa tomaatissa, niin saat mausteet tarttumaan pintaan ilman öljyäkin.

Tee lohkoperunoita, tai keitä kokonaiset perunat ja lytistä ne käsillä grillipintaa varten.

Kasvijogurtista voi tehdä tillikastikkeen.

Eilen näin Instassa @Nutrition_Facts_Org - sivulla Dr. Gregerin pätkän, jossa kysyttiin kikherneiden paahtamisesta. 


Kikherneitä sai paahtaa mutta hän sanoi, ettei kannattaisi grillata korkean rasva- ja proteiinipitoisuuden ruokia. 

Ei suositellut grillattavaksi tofua tai pähkinöitä, tai ruskistettavaksi. 

Youtubesta löysin saman pätkän, hieman piti hikoilla ensin penkissä että löytyi.

Raikkaat salaatit ovat hyvä idea, ja ruokaisampaa saa tekemällä perunasalaattia (reseptini on helpoimman kautta), tai italiansalaattia. 

Couscous voisi olla kiva idea salaattiin. Ja kikherneet, jotka poksahtelevat ihanasti suussa.



Varaa itsellesi kunnon ruokaa, jos muutkin grillaavat. Itse en enää lihan tai rasvan tuoksuista tule miksikään, eikä käy kateeksi niissä tilanteissa. 

Mutta jokin savun aromissa on, että grillauksen haju saattaa osua nenähermoon joskus, ja tuoda veden kielelle.

Siksi valitsin päivän ruokaan savutofun.

Mitkä tuoksut sinun ruokahalun herättää? Voi riippua tilanteestakin.



Juhannusrientoihin mennessä varalta laukkuun ehkä perus sämpylöitä ja banaanikeksejä, ehkä ruokatermarissa jotain, ihan siltä varalta että nälkä iskee tosissaan yön päälle. 

Jos iskee jano - muu kuin vesi - niin saattaisin tehdä drinkkiä ananasmehusta ja kuplavedestä, sitruunasta ja inkivääristä. Se on oma lempijuomani kun siinä saa paljon makua, mutta ei liikaa sitä tuoremehua ja sokeria.


Kalja on melko vähän valmistusaineita sisältävä juoma. 

Oma valintani olisi tumma alkoholiton. Voi WFPB:kin ottaa silti varmaan alkoholipaukunkin. 

Makeaksi jussin herkuksi voisi käydä erilaiset smoothiet, esimerkiksi jäiset ananakset. Tai Nice Cream banaanista.

Tehdään resepti nyt. Kuvasin sitä mukaa kun tein, tämä oli ensimmäinen kerta tätä. Oli hyvää ruokaa!

Savutofulaatikko:



Uuni lämpiämään 200 C.

Pilkoin perunoita ja savutofun vuokaan. Perunoita meni nyt ehkä litran verran. Allekin.

En voidellut vuokaa. Leivinpaperia olisin toki voinut käyttää.



Vihreitä pakastepapuja, jotka pätkin lyhyemmiksi. Makaronia sitten niin, että vuoka alkoi olla täynnä.

Ainekset lisättyäni täytin vuoan vedellä. Tarkoitus oli lisätä paseerattua tomaattia, jonka muistin vasta veden jälkeen.
Oli vaikea enää sekoittaa, kun vuoka oli melkein piripintaan vettä täynnä. 

Kannattaa siis sekoittaa vesi ja paseerattu tomaatti astiassa ja kaataa vuokaan, tai sitten laittaa ensin tomaatti ja sekoittaa, ja lisätä sitten vesi. 

Puoli 400g pussia meni makaronia, mutta lisäsin vielä toisestakin pussista vähän. Riippuu vuoan koosta tai perunoiden määrästä, paljonko jää makaronille tilaa.



Maustoin 

  • maustepippuri n. 1/4 - 1/2 tl, 
  • parikymmentä kieppiä mustapippurimyllystä,
  • ripaus valkopippuria.  1/4 - 1/2 tl
  • paseerattua tomaatia puolisen purkkia
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1-2 rkl ketsuppia

Laitoin varovasti mausteita, koska halusin tietää miten savutofu toimii itsessään. 

Savupaprikajauhe voisi toimia. 

Mustapippuria jauhoin myös valmiin ruuan päälle, ja totesin ettei sopinut jotenkin. 




200 C - asteisessa uunissa pääasiassa.

Pienensin lämpötilaakin kun alkoi olla ruskea pinta. Riippuu uunista, kauanko tämän pitää olla.

Ehkä 40 - 60 min. Pääasia, että perunat kypsyvät ja liika neste on imeytynyt.


Italiansalaatti:



Italiansalaatin mausteeksi tilkka etikkaa, ripaus suolaa ja valkopippuria. Ei liikaa. Vinkki: Voit raastaa suolakurkkua myös sekaan. Tai maustekurkkua.

Tämä soijajogurtti oli mielestäni makeahkoa, sokeria ei tarvittu.

Keitä napakaksi ja raasta porkkana raastimen isolla puolella. Keitä rakettispagettia ja herneitä, jäähdytä siivilöimällä kylmän veden alla.

Sekoita jogurtin kanssa. Maistellaan, tuliko hyvä, ja lisätään jotain jos ei maistu.

Tämä soijajogurtti oli nyt hieman vetistä.

Paras laittaa jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua. Spagetti imee liiat nesteet.



Tosi hyvä ja täyttävä ruoka.

Parasta olivat perunat, jotka ruskistuivat vuoan pinnalla. 

Savutofu oli ihan kiva uusi tuttavuus.

Savutofu voisi sopia italiansalaattiin "kinkuksi". Salaatti toimi ilmankin tosi hyvin.




Savutofussa olikin suolaa. 1,7g/100g. Tavallisessa (vas) oli vain 0,01 g/100g. 

Tässä savutofupaketissa lukikin, että voimakassuolainen. Ei ihme jos ruoka oli hyvää.

Katsoin vertailun vuoksi random makkarapaketteja Prisman verkkokaupasta, niissä oli n. 2 g suolaa per 100g. Vegaanisissa näytti olevan vähemmän.

Tofu oli Lidlistä, 1,35 € / 200 g paketti.

Jos haluaa välttää suolan, voisi kokeilla tavallista tofua, ja laittaa mauksi savupaprikaa tai savuaromia.



Uunivuoka meni tämän näköiseksi.

Karun näköinen pannu, mutta eipä hätää. Vähän aikaa liossa kuumassa vedessä, lähti rappaamalla sen verran, että sai laitettua tiskikoneeseen.

Katson jälleen, että öljyn tai margariinin käyttäminen olisi ollut täysin tarpeetonta. Varsinkin tuo keskiosa missä ruoka oli enimmäkseen, oli melko kirkas. Ainoastaan reunat ruskistuivat.

Leivinpaperilla vuoraus olisi voinut auttaa, jos ei halua sotkea ollenkaan. Tosin sitten olisi ollut hankala sekoittaa.

Tai sekoittaa eri astiassa, mausteet vesikupissa.



Mansikkakausi alkoi, joten tässä vielä mansikkakakku. Ei täysin kokokasvia, kun käytin sokeria ja vaaleahkoja jauhoja. 

Mutta huom: uutena lisäsin juttuun reseptin kasvikermaan, joka on parempi vaihtoehto. Kannattaa tsekata. 

Löytyi KoKaRu- reseptipankista diasta 166. Siellä oli myös piirakkaohjeita ja kuorrutteita, alkaen dia 170, ilman sokeria ja vaaleita jauhoja.


Koirien juhannus:




Lepoa, ravintoa, seuraa ja liikkumista, sekä oma luksusnojatuoli keittiössä. 

Siitä voi seurata keittiön pöytää samalla, kun nukkuu.



Päivän hyvä työ, lupiinien kerääminen. Kannattaa kerätä nämä pois.

Kerran keräsin oikein urakalla näitä. Katkoin kukinnot pois. Myöhemmin kun palasin samalle paikalle, lupiini oli kasvattanut tuplakukinnot. Haarautunut niistä poikkileikkauskohdista.

Sinnikäs laji siis. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmaan nykäistä loputkin varresta juurineen.

Nämä hävitetään polttojätteessä, ellei sitten saa tukahdutettua jotenkin muuten. Tai jättää aurinkoon kuivumaan?



Katsokaa miten kaunis! Huumaava tuoksu. 


Kävin Kemijoen rannalla maalaamassa maisemakuvaa, ja siellähän oli kulleroiden lähellä lupiineja kasvamassa. Ensi vuonna paikalla olisi pelkkiä lupiineja, ellen olisi kerännyt? Kenties.

Tätä pölyttää varsinkin tietty pölyttäjä, kullerokärpänen. 

Kärsin itikoista, tuskaa ovat pistokset, joskus käytän Offia. Se ei kai tapa kaikkea ilman kautta? Mutta ei siis Thermacilliä näiden lähettyville. En tosin ole ostanut ollenkaan sitä. 



Puna-ailakit. Tätä ei tarvitse poistaa.

Kommentit

  1. Hyvää juhannusta. Ruoat on jo hankittu, mutta tuota savutofulaatikkoa teen kyllä jossain muodossa lähiaikoina. Lidlin safutofu on mun lemppari, sitä maustamatontakin käytän usein. Mutta tuosta laatikosta yksi kysymys. Oliko siinä sulla muutakin nestettä kuin tomaattisoseet? Makaroni varmaan vaatii osansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää juhannusta! Kiitos kommentista. Hyvä, jos on jo ruokaa:)

      Laitoin vettä niin, että vuoka tuli melkein täyteen, ja kaikki ainekset peittyivät. Siksi en saanut mahtumaan, kuin puoli purkkia paseerattua tomaattia.

      Hyvä kysymys! Luulin kirjoittaneeni, että vettä laitoin, mutta täytyy korjata vielä aineksiin. Hyvä kun huomasit, joku muukin voi ihmetellä samaa.

      Poista
    2. Korjasin, nyt on vedestäkin maininta. :) Kiitos kun kysyit.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 30€ - Maaliskuu 2 - Astiat

Maaliskuun toisen viikon ruokaostokset, sen jälkeen astioiden pariin. Unelmieni astiat ovat löytyneet, ja haluan kertoa niistä. Lopussa on viikon ruokaideat. = 5,15 € Yleisperuna harjattu 4,347 kg x 0,75 €/kg = 3,26 € Porkkana 2kg, 0,95 €/kg  = 1,89 € 11.3. eli viisi päivää sitten hain nämä Prismasta. Porkkanat makeita ja hyvin säilyneitä. Perunat hyviä. Näistä on tullut ja tulee vieläkin aika hyvin jo monia ruokalajeja, kuivakaapin palkokasvien ja viljojen täydentäessä. vaikka muuta juuresta ei nyt ole. Pakkasessa on palsternakkapihvejä pussillinen, riittää kun aina keittää perunat. Näistä voi tulla esim. porkkana-perunakeittoa, porkkanakastiketta  ja porkkanakakkua, ja keitettyjä perunoita, porkkalaa uunissa. Porkkanoita riittää raasteeksi. Porkkanaraastetta tai muusia tomaattikastikkeeseen, makeutuksena taatelisiivut, ja yksi porkkana menee makaronilaatikkoon . Hernekeittoonkin tarvitaan pari porkkanaa. 3,59 € Persilja 1,19 x 2 = 2,38 € Kurkku 0,318 kg x 3,79 €/kg = ...

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Maaliskuu 1

Maaliskuun ensimmäisen viikon ruokaostokset. Ostosten jälkeen kahvisarvien tekoa pitkästä aikaa. Paljon kuvia. Kirpputorilla kierros, ja Puuilossa hankkimassa uusia keittiövälineitä. Vihannesleikkuri. Etsiessäni ratkaisua persiljan höyryttämiseen, törmäsin tietoon astiaturvallisuudesta. Varmasti monelle tuttua asiaa, mutta tuli nyt uudelleen ajankohtaiseksi koska lehtivihreiden syömiseen liittyy balsamiviinietikka, joka happona tehostaa kaikkien myrkkyjen irtoamista astioista, mikäli ne sellaisia sisältävät.  Postauksen loppupuolella jogurttikastike vielä, kun yritin tehdä tofuskagenia. Ja mitä lehtivihreitä vihanneksia näin kaupassa. Yleisperuna harjattu 0,75 €/kg x 4,56  kg = 3,42 € Naurispussi 0,99 €/kg Ei makutakuuta. Nauriita ostaessa kevättalvella on edettävä suunnitelma B takataskussa. Jouduin jopa 1/3 pellillisestä laittamaan pois kun tästä pussista tein paistettuja nauriita . = 5,76 € Persilja 1,29 € x 2 = 2,58 € Ruustinnan salaatti Prismasta 1,89 € Ruustinnan salaat...

WFPB - Ruokaostokset 37 € - Maaliskuu 3

Ruokaostokset ja mitä ostoksista tuli. Löytyi komea hapanjuurilimppukin, ja testasin taas kotimaisia omenoita. Juuri kun ehdin saada postauksen melkein valmiiksi, löysin mielenkiintoisen dokumenttielokuvan siemenistä, ja olen ihan ihmeissäni. Uusi lättyresepti syntyi vahingossa. Kerron, miten lehtivihreiden vihannesten kanssa on edennyt. Kuunnellaan Dr. Esselstynin loru uudelleen, siitä on kokoajan puuttunut minulla yksi vihannes. Astioissakin riittää ihmeteltävää. Jokaiselle jotakin. Ai niin, ja kauramaitoakin kokeilin tehdä, siitä jotain infoa mutta ei reseptiä. Muok.24.3 lisäsin pari kuvaa, pieniä tarkennuksia, linkki. = 4,75 € Yleisperuna harjattu 2,613 kg x 0,75 €/kg =  1,96 € Kaurahiutale  0,79 €/kg Luomu kaurahiutale Lidlistä 1,35 €/kg = 1,15 €/ 850 g  Riisi Lidlistä 0,85 €/kg Viiden minuutin kaurahiutaleet sopivat ruokatermoksessa tehtävään puuroon.  Kumpaakin, luomua ja tavallista hetken mielijohteesta.  Riisi: Suunnittelen tortillaa, ja sen ...

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Maaliskuu 4 - 137 €/kk

Viikon ruokamenot 40 euroa, yhteensä maaliskuussa (v.2025) 137 euroa. Leipomisia paljon, leipää ja kakkua. Ruokalista tulee olemaan aika tavallinen. Hernekeittoa, perunoita, kaalista ensin salaatit, sitten kaalipata. Peruna 0,85 €/kg, 4 kg =  3,39 €  Perunat olivat Aurum - lajiketta. Lidlistä. Nämä olivat niitä mitkä tosi hyvin säilyvät jääkaapissa keitettynä, ja pakastinkin jonkin ruuan missä oli näitä ja rakenne tuntui pärjäävän. Hyvä peruna sikäli. Piti aika paljon kuoria, mutta se vaihtelee. On näitä samoja perunoita pystynyt syömään kuorimattakin. Kevät alkaa olla. Kymppi kuivattu herne 3,18 €/kg , 500 g=   1,59 € Lidlistä. = 7.32 € Porkkana 1,060 kg x 1,09 €/kg =  1,16 € Kurkku Suomi 0,280 kg x 2,49 € =  0,70 € Keräkaali luomu 1,494 kg x 2,79 €/kg =  4,17 € Punajuuri 1,29 €/kg Alle 2 ja  3 €/kg vihanneksia, yhteensä 3,834 kg jaettuna 800 grammalla eli päivän suositusmäärällä vihannesta, saadaan 4,7925 päivää. Pyöreästi siis 4-5 päivää. Lidli...

WFPB - Härkäpapujen keittäminen

Keitin härkäpapuja. Katsotaan kuvat pavuista ja työvaiheista. Keitto-ohje oli pussissa, liotettuna 30 minuuttia, ja suoraan pussista 50 min. Karviaisten tilan VOIMA - PAPU. 500 g.  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/ Kaadoin siivilään ja tarkastelin, ja pavut vaikuttivat puhtailta. Härkäpavuista tulee mieleen vaikka kaulakoru. Oli pakko ihastella hetki näitä papuja. Jokainen papu oli yksilöllisen näköinen.  Laitoin pavut viiden litran kattilaan, se on isoin kattilani. Liotan ja keitän pavut aina mahdollisimman runsaassa vedessä. Täytinkin kattilan melkein kokonaan kylmällä vedellä. Lisätieto löytyi että pitäisikin liottaa lasi- tai muoviastiassa, koska metallissa kovettuvat puumaisiksi.  https://www.makelanluomutila.fi/shop/product/harkapapu-10-kg-luomu Vaikka olisi mahdollista keittää nämä hetikin, päätin liottaa pavut. Hyvä vinkki on että jos laittaa kellonajan ja päivämäärän milloin on laitettu likoamaan, ei tarvitse olla my...

WFPB - Nauris uunissa - Paistetut nauriit

Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.  Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.  En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan. *Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit . * Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä. Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan. Pesin nauriit. En kovin tarkkaan jäänyt kuuraamaan tuota rypyläistä osaa, koska leikkaan sen pois joka tapauksessa. Muutaman pienen otin tästä erill...

WFPB - Ruokaostokset 31 € - Helmikuu 5 - 220 €/kk

Helmikuun 2025 loput ruokaostokset. Ostoksien jälkeen kuvia shoppailuretkiltä. Ruokana paistettua naurista ja perunaa, sekä jälkiruoaksi kahvia purkissa.  Appelsiini Navel 1,455 kg x 0,99 €/kg = 2,59 € Hävikkibanaanit K-marketista 2,09 kg x 1 € = 2,09 € Banaanit pakkaseen. Kuorin ja laitan n. kolmeen osaan, pakastepussiin. Eri hyllyille pakastimessa, kuin leivät ym. Banaanit saattavat pussin läpikin imeä makuja muista ruuista, ja myös banaanista tarttuu herkästi aromit.  Nice creamia  muutamalla mustikalla ja banaanikeksiä on tullut nyt tehtyä paljon.  = 7,47 € Appelsiini Navel Egypti 1,188 kg x 0,69 € = 0,82 € Yleisperuna harjattu 4,44 kg x 0,75 €/kg = 3,33€ Naurispussi 0,99/kg x 2 =  1,98 € Lanttu Lidlistä 1,122 kg x 1,19 € = 1,34 € Nauris oli sekä Lidlissä että Prismassa 0,99 kilo. Lidlissä olisi tarvittu äppi laskemaan hinta 1,49 eurosta, mutta Prismassa onnistui ilman korttia. = 6,62 € Kurkkusalaatti 5,53 €/kg, 360 g =  1,99 € Kaurajuoma luomu Oatly 1...

WFPB - Suomenpata - Nauris, omena, palsternakka, kaura

Yhden astian ruoka kokonaisista kauranjyvistä ja riisistä. Jompaa kumpaa tai molempia. Vihanneksena naurista, omenaa, ja palsternakkaa. Tein kaksi versiota, nauris-omena ja palsternakka-omena. Tämän voisi varmasti maustaa minkä vain pataruoan mukaan. Meksikonpata, italianpata tai vaikka chili sin carne. Siksi ajattelinkin että nimi voisi olla suomenpata, koska onnistuu kauralla ja kotimaisilla kasviksilla. Vaikka kotimaisuusaste ei täysin 100% olisikaan. Kotimaisuusaste lisääntyy vaihtamalla pavut härkäpapuihin. Ks.  härkäpavut, keittäminen. Ja tässä on osittain samoja ominaisuuksia kuin niillä pussihawaijinpadoilla ja -italianpadoilla, joita löytyi ennen vanhaan minunkin kaapistani. Ne olivat hyvä hätävara kun tarvitsi nopeasti ruokaa kattilallisen. Nyt voisi tehdä tästä hätävararuoan tekemällä tarvittavan maustesekoituksen valmiiksi.  Resepti-ideassa oli neljä lähtökohtaa: nopeus, alle puoli tuntia  kokonaisten kauranjyvien käyttäminen johonkin kasvisten keittoaika on ...

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja...

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja an...