Hyvää juhannusaattoa!
Nyt on laittaa savutofulaatikon ja italiansalaatin reseptit, mutta myös muita kesäisiä ideoita. Miksei juhannukseen, mutta muutenkin.
Ensin vinkit, sitten ruokaohjeet, sitten lisää linkkejä.
Tein pitemmän postauksen juhannuksen kunniaksi. Sisältää myös :
- Voidellako vuokaa vai ei?
- Tofun suolapitoisuus
- Dr Greger-linkkiä
- Reseptilinkkejä
- Mansikkakakun kuorrutevinkki
- Koirien kuvat
- Kukkia, vieraslaji ja kotoisempi
Jos jussin suunnitelmat ovat jo lyöty lukkoon, tule toki katsomaan paremmalla ajalla uudelleen. Kesä jatkuu vielä.
WFPB- vinkkini juhannukseen:
Grillaamisesta nauttivat monet juhannuksena, ja niin myös WFPB - ruokavaliolla olevat saattavat tehdä.
Mitä grilliin laittaisi?
Paprikaa, kesäkurpitsaa tulee ensimmäisenä mieleen. Bataatti ja myskikurpitsa, ruusukaali. Kukkakaaliwingsit? Sienet.
Täyte : riisiä, vähän misoa, tomaattisosetta, pippurit ja chilijauhetta. Pavut käy. Soijarouhe. Päällä "juustoinen"vegekastike. |
Vihanneksissa on kuitenkin niin vähän kaloria, että ihminen voi nuupahtaa illan mittaan.
Joten vahva suositus perunalle vihannesten lisäksi.
Pyöräytä perunat ketsupissa tai paseeratussa tomaatissa, niin saat mausteet tarttumaan pintaan ilman öljyäkin.
Tee lohkoperunoita, tai keitä kokonaiset perunat ja lytistä ne käsillä grillipintaa varten.
Kasvijogurtista voi tehdä tillikastikkeen.
Eilen näin Instassa @Nutrition_Facts_Org - sivulla Dr. Gregerin pätkän, jossa kysyttiin kikherneiden paahtamisesta.
Kikherneitä sai paahtaa mutta hän sanoi, ettei kannattaisi grillata korkean rasva- ja proteiinipitoisuuden ruokia.
Ei suositellut grillattavaksi tofua tai pähkinöitä, tai ruskistettavaksi.
Youtubesta löysin saman pätkän, hieman piti hikoilla ensin penkissä että löytyi.
Raikkaat salaatit ovat hyvä idea, ja ruokaisampaa saa tekemällä perunasalaattia (reseptini on helpoimman kautta), tai italiansalaattia.
Couscous voisi olla kiva idea salaattiin. Ja kikherneet, jotka poksahtelevat ihanasti suussa.
Varaa itsellesi kunnon ruokaa, jos muutkin grillaavat. Itse en enää lihan tai rasvan tuoksuista tule miksikään, eikä käy kateeksi niissä tilanteissa.
Mutta jokin savun aromissa on, että grillauksen haju saattaa osua nenähermoon joskus, ja tuoda veden kielelle.
Siksi valitsin päivän ruokaan savutofun.
Mitkä tuoksut sinun ruokahalun herättää? Voi riippua tilanteestakin.
Juhannusrientoihin mennessä varalta laukkuun ehkä perus sämpylöitä ja banaanikeksejä, ehkä ruokatermarissa jotain, ihan siltä varalta että nälkä iskee tosissaan yön päälle.
Jos iskee jano - muu kuin vesi - niin saattaisin tehdä drinkkiä ananasmehusta ja kuplavedestä, sitruunasta ja inkivääristä. Se on oma lempijuomani kun siinä saa paljon makua, mutta ei liikaa sitä tuoremehua ja sokeria.
Kalja on melko vähän valmistusaineita sisältävä juoma.
Oma valintani olisi tumma alkoholiton. Voi WFPB:kin ottaa silti varmaan alkoholipaukunkin.
Makeaksi jussin herkuksi voisi käydä erilaiset smoothiet, esimerkiksi jäiset ananakset. Tai Nice Cream banaanista.
Tehdään resepti nyt. Kuvasin sitä mukaa kun tein, tämä oli ensimmäinen kerta tätä. Oli hyvää ruokaa!
Savutofulaatikko:
Puoli 400g pussia meni makaronia, mutta lisäsin vielä toisestakin pussista vähän. Riippuu vuoan koosta tai perunoiden määrästä, paljonko jää makaronille tilaa.
- maustepippuri n. 1/4 - 1/2 tl,
- parikymmentä kieppiä mustapippurimyllystä,
- ripaus valkopippuria. 1/4 - 1/2 tl
- paseerattua tomaatia puolisen purkkia
- 1 tl soijakastiketta
- 1-2 rkl ketsuppia
Savutofu oli ihan kiva uusi tuttavuus.
Jos haluaa välttää suolan, voisi kokeilla tavallista tofua, ja laittaa mauksi savupaprikaa tai savuaromia.
Leivinpaperilla vuoraus olisi voinut auttaa, jos ei halua sotkea ollenkaan. Tosin sitten olisi ollut hankala sekoittaa.
Kerran keräsin oikein urakalla näitä. Katkoin kukinnot pois. Myöhemmin kun palasin samalle paikalle, lupiini oli kasvattanut tuplakukinnot. Haarautunut niistä poikkileikkauskohdista.
Sinnikäs laji siis. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmaan nykäistä loputkin varresta juurineen.
Tätä pölyttää varsinkin tietty pölyttäjä, kullerokärpänen.
Kärsin itikoista, tuskaa ovat pistokset, joskus käytän Offia. Se ei kai tapa kaikkea ilman kautta? Mutta ei siis Thermacilliä näiden lähettyville. En tosin ole ostanut ollenkaan sitä.
Postauksessa mainitut ruuat ja paljon, paljon, paljon muuta:
- Makaronilaatikko ja italiansalaatti
- Perunasalaatti ja salsakastike, tortilla
- Kunnon limppuleipä laukkuun
- Kesäkurpitsat ja sienet uunissa
- Bataatti mikrossa, bataatti on hyvä grilliinkin
- Mansikkakakku
- Riikka Iivanaisen paprikahummus, voi olla hyvä vihannesdippailuun!
- IG-tili, ilmoitan siellä aina uudet postaukset @kasvipohjainenruokavalio
Hyvää juhannusta. Ruoat on jo hankittu, mutta tuota savutofulaatikkoa teen kyllä jossain muodossa lähiaikoina. Lidlin safutofu on mun lemppari, sitä maustamatontakin käytän usein. Mutta tuosta laatikosta yksi kysymys. Oliko siinä sulla muutakin nestettä kuin tomaattisoseet? Makaroni varmaan vaatii osansa.
VastaaPoistaHyvää juhannusta! Kiitos kommentista. Hyvä, jos on jo ruokaa:)
PoistaLaitoin vettä niin, että vuoka tuli melkein täyteen, ja kaikki ainekset peittyivät. Siksi en saanut mahtumaan, kuin puoli purkkia paseerattua tomaattia.
Hyvä kysymys! Luulin kirjoittaneeni, että vettä laitoin, mutta täytyy korjata vielä aineksiin. Hyvä kun huomasit, joku muukin voi ihmetellä samaa.
Korjasin, nyt on vedestäkin maininta. :) Kiitos kun kysyit.
Poista