Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset - Kesäkuu 3. ja 4., 60 € - 220€/kk

Laskujeni mukaan kesäkuun kolmannen ja neljännen ostosviikon ruuat tekivät 61,62 €.

Kuusikymppiä.

Yhteensä meni nyt kesäkuussa n. 220 €. 

Ensimmäisellä viikolla 30 €

Toisella 125 €

+ 60 €

Ei varmaan kauas heitä.

Ylittyi kahdensadan rajapyykki, mutta ei ihmekään. Tarkoitus olikin panostaa enemmän nyt tuoreisiin yrtteihin ja vihanneksiin ja lisäksi ostin hamstrauksia kaappiin, kuten tomaattimurskia ja riisiä. 

Monenlaisia kastikkeitakin olen nyt kokeillut. Ainakin kolmea itselleni uutta kesäkuussa.

Tässä siis kesäkuun loput ostokset parin viikon ajalta:


Minimanista vihreitä 7,93 €

  • Jääsalaatti 0,89 €
  • ruukkupersilja 1,39 €
  • kukkakaali, ruotsi, 2,99€/kg 3,21€ 1,074 kg
  • kurkku, 1,69 €/kg, 0,79 €
  • ja basilika

Prismasta espanjalainen luomulehtikaali 2,39 €. 300 grammaa.
Hedelmiä eri kaupoista. 

Lidlistä hain luomuappelsiineja, 2,29 €/kilo. 

Parikymmentä senttiä sinne tänne, verrattuna ei-luomuihin. Näissä oli aika ohut kuori, joten tavallaan koin saavani enemmän sitä itse appelsiinia. Makeitakin olivat.

Olin maksanut limeistä vahingossa kumkvattien hinnan.

12 euroa kilo. 10 + 2 kg perunaa Prismasta. 

Jauhoperunasäkkejä olen hakenut enemmänkin, mutta tein niistä suoraan koirille ruokaa. 

Itselleni 10 kiloa riitti viikoksi ja ylikin, koska tein paljon makaronista ja riisistäkin. Ja puuroja.Heräteostoshaahuilua ja oikeastaan pitsantäyteostoksia. Tein valmiiksi pitsataikinaa pakkaseen.

Voisi kokeilla tehdä pakastepitsoja? Voi mennä hieman sotkemiseksi toki. 

Lautaselle tai leivinpaperille, jossa ensin jäädyttää.
Sitten käärii muoviin ja pakastepitsa on valmis?

Mustat luomupavut Lidlissä olivat suolattomia.

Prisman Rainbow valkoiset isot luomupavut eivät olleet suolattomia. 

Öljyttömiä nuo Rainbow paprikat edelleen, ja ilman glukoosifruktoosisiirappia. Tofuja Lidlistä. Vasemmanpuoleisesta tavallisesta tofusta tein tofukokkelin.

Oikeanpuolimmaisesta savutofusta  savutofulaatikon.Lidlissä innostuin soijajogurteista.

Ostin nostalgian vuoksi tuon vaniljankin, vaikka en ehkä sanoisikaan sitä WFPB-ruuaksi. Ei omia kriteereitäni ainakaan täytä, mitä luen tähän.

Tätä ostettiin äidin kanssa, ja taisi olla velipoikakin mukana,  kun ruokavalion alussa haettiin vähän kompromisseja. Kait että dieettisiirtymä sujuisi paremmin kesän houkutusten ympäröimänä. 

Hedelmien kanssa ainakin meni, ja taisi olla jokin piirakka. Voi sekoittaakin tuota vaniljaa ja tavallista, ettei olisi niin makeaa.

Nyt tein maustamattomista tillikastiketta, italiansalaattia ja söin loput hedelmien ja marjojen kanssa.Poppamies maksoi Prismassa 4,69 €.

Minusta tämä oli heti tavallaan laadukkaamman oloista, kuin moni muu kastike. 

Pullo oli kuin taiteilijalle sopiva maalausväripullo. Hyvä puristaa ja tarkka kärkikin, jos haluaa jo suoraan tehdä taidetta.

Ylimääräisiksi katsomiani valmistusaineita ei ollut, ja suolaakin 3,6g/ 100g, eli paljon vähemmän kuin siinä toisessa.Olisi pitänyt ensin ostaa tätä, ennen kuin koukuttui siihen toiseen merkkiin. 

Olisin lähtenyt tämän perässä kuin vasta kuoriutunut ankanpoikanen, kvaak se on hyvää mitä ekana maistoin.

Seuraavassa kuvassa se eri merkkinen:
Kalliimpaa Poppamies oli, tai ainakin per pullo, mutta näytti että ihan syystäkin. Ja tulista. Oikein hyvä.

Tässä toisessahan, Go Tan -merkkisessä oli natriumglutamaatit ja kaikki, varmaan oikein omiaan herättämään addiktionpoikasen. Sikäli ehkä ymmärtää.

Voi olla että lisää suolaa ja sokeria vaan Poppamieheen, niin jo alkaa lyyti kirjoittamaan.Samapa se oli taas ottaa näitäkin, kun oli kassissa tilaa.

Omenasose käy hyvin salaatinkostukkeeksi. Puuronkastikkeeksi myös. Marjapusseja olen ostellut välillä kylmäkalleksi ja viilennysevääksi.

Raikasta, jääkylmää ja edullista. Verratessani jäätelöön niin vaikkei tätä söisi loppuunkaan, tulee ehkä silti halvemmaksi. Euron tai puolitoista euroa pussi. 

Hävikkiä en kannata, mutta joskus nämä vain sulavat jos ei pääse kotiin ajoissa, ja vain osan ehtii syödä. Eikä pysty ehkä säätämään sulaneiden marjojen kanssa jossain, missä nyt onkaan. Tehtävänsä ovat täyttäneet. Jonkun pitäisi keksiä WFPB-sopivia eväsratkaisuja lisää. Marjajääpuikkoja? Vai joko kenties löytyy?

Mustikoihin verrattuna vähemmän sotkevia nämä, mutta vaaravyöhykkeellä.Porkkanapussi.Pitihän se sitten uteliaisuuden vuoksi käydä hakemassa näitä Kumkvatti-nimisiä hedelmiä oikeastikin.

0,65 € tuli hintaa näille, 54 grammaa.

Syödään kuorineen. Voi tehdä hilloa, tai käyttää juomissa tai makua tuomaan. 

Säästöbudjetin kannalta jos ajattelee niin maksavathan marjatkin 10€/kilo ja ylikin. Käyttötarkoitus ei ole kuitenkaan pääruokana.Ensimmäisen tietysti yritin kuoria, kun en heti katsonut netistä apua.

Paras maku on kuoressa ja tuossa valkoisessa osassa. Eri juttu kuin appelsiinissa, jossa keskitytään siihen hedelmälihaan enemmän.
Tämäkään ei kokokasvia. Tämä merkki säilyy kaapissani edes hetken, jos poissa näkyviltä. Pari palaa on ehkä siedettävä päivävauhti, välillä taukoja.

Tai sitten laitan porkkanapannariin, siihen jälkimmäiseen mikä tulee uunissa.Persiljaa.


Tarjouksessa, 2,99 €/plo. Ei öljyä.

Ei sopinut nyt oikein mihinkään ruokaani, ei edes savutofukiusaksen päälle.

Minusta tämä oli tosi makeaa. Ja vaikka savun aromista kerroinkin pitäväni, niin tämä nyt ei ihan vastannut mielikuvia. Mutta vika voi olla mielikuvissakin, eikä tämä pahaakaan ollut.Evästä. 

Corny Smoothie 1,15 € Salesta.

Ei sisältänyt mitään epäilyttäviä ainesosia.

Kiva vadelman maku. En ollut innoissani tästä, mutta virkistävä eväs helteellä. Banaaninkin ostin kaveriksi tälle.

Huh, päästiin loppuun! Kiitos kun tulit ostostelemaan.

Nyt on helteitä monessa paikkaa Suomea, ja olen viime vuonna tehnyt jotain helle-eväsvinkkejä;

Raikkaita eväitä mehusta, mutta myös leipiä. Leivät voivat olla kuivaa evästä, mutta toisaalta ne eivät pilaannu herkästi.

Yhdistelemällä erilaisia ratkaisuja voi tulla ok tulos. Hedelmät, vihannekset ja kuivahedelmät löytyvät usein matkan varrelta kaupoista.

Muun muassa laitoin löysää perunamuusia termospulloon. En ole ainakaan törmännyt kenelläkään muulla. Saattaa jäädä yhden kesän ihmeeksi.

Maistui silloin hyvältä!

Tämä seuraavakin voisi olla ajankohtainen, eli Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Ruokaostokset 40 € Lidlistä - Maaliskuu 3

Maaliskuun kolmannet ruokaostokset, n. 40 €  Kävin Lidlissä kahdesti. Ensin pari kassillista ja vähän reppuunkin. Toisella kerralla olin ohikulkumatkalla ja päätin ostella lisää. On vähempänä kantamisia sitten jonain toisena kertana, kun ei millään kerkiäisi tai jaksaisi. = 12,40 € Ohikulkumatkan ostokset: Riisiä kilo, 2 kg paseerattua tomaattia,  pikakaurahiutaleet 500 g,  4 kg perunaa,  pari sitruunaa. Ostoksia n.7,5 kg. Riisejä ja hiutaleita on kiva aina tuoda, kun on siihen sopiva hetki. Ei sitten käy ruokaa laittaessa niin että kaataa viimeiset riisit jotka loppuvat kesken, eikä ole uutta pussia valmiina. Tuo luomu paseerattu tomaatti mitä helmikuussakin Lidlistä innoissani ostin, olikin suolattua. En vain huomannut kerta kaikkiaan.  Hankala oli huomata ensin. Tomaattiin se lisätty suola uppoaa niin hienosti, ja sitten kun laittaa ison ruuan sinne se katoaa. Ihmeen maukasta vain ruoka, ja vähän erikoisen kitkerää. Saan nämä varmaan johonkin menemään, mutta hyvä tietää. Hyvä tilann

WFPB - Aamiainen - Kaurapaistos - Marjapiirakka

Sovelsin aamiaisideaa, joka kiertää nyt internetissä. Instagramissa oli video @smartgusto -tilillä . Jos kiire tulee, tämän yhdistelmän voi syödä paistamattakin. Täyttävää ruokaa. Hyvää kasvijogurtin kanssa. Isolle porukalle isompi määrä, mutta nyt yhden banaanin pannukakku oli pian syöty pois, ja pääsin testaamaan toisenkin version. Sen makeutin taatelilla.  Kaurapaistos banaani kuorittuna ja muusattuna 1,5 dl kaurahiutaleita 1,5 dl kauramaitoa  marjoja ja rusinoita taatelia, halutessa, liotettua 180 C 25 - 30 min.  Paistoin lasivuoan kannessa, uunin keskitasolla. Ilman rasvaa tai leivinpaperia. Ei jäänyt kiinni astiaan, muuta kuin vähän reunoista. Astia puhdistui helposti. Maitona oli Oatly luomu kauramaito. Jos sulatat banaania pakkasesta, siihen on helppo pilkkoa taatelia ja antaa sulaa. Pieneksi pilkkomalla se sulaa banaanin sekaan, eikä tarvitse välttämättä blenderiä. Listassa mainittujen lisäksi laitoin omenoita. Vinkki: Omenat olisi kannattanut joko laittaa pienemmiksi tai pai

WFPB - Viisi ruokaideaa - Ilman pilkkomista - Lidlin 40 € ostoksista

Viisi ruokaideaa  40 euron Lidlin ostoksista , helmikuussa.  Ideat viikkosuunnitelman muodossa, maanantaista perjantaihin. Kaikkia aineksia ei tullut käytettyä, mutta jostain on aloitettava. Katsotaan mitä ruokia tuli.  Teemana ilman pilkkomista valmistuvat ruuat. Tai niin, että pystyy ainakin halutessaan laittamaan ilman pilkkomista. Bataateissa, perunoissa ja muissakin on aina optio paistaa kokonaisenakin.  Maanantai Kastike punaisista linsseistä, vihreistä pavuista ja tomaatista. Paseeratussa Lidlin tomaatissa olikin suolaa, joten ehkä muun merkkinen parempi.  Mausteena tyypilliset pastakastikemausteet, esimerkiksi 1 tl mustapippuri 0,5 tl chilijauho oregano, basilika persilja ketsuppi Ainekset haudutuspataan, ja peitin kiehuvalla vedellä. Annoin olla kiehumassa, ja lisäsin jossain vaiheessa myös paseeratun tomaatin. Keitin kunnes valmista. Pippuria ja chiliä maun mukaan, ettei tule liian tulista. Kokeilin myös rakuunaa ja savupaprikaa. Jostain syystä ei ihan niin hyvin toiminut täs

WFPB - Ruokaostokset 37€ - Maaliskuu 1 ja 2

Maaliskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset. 37,22 €. Noin 40 euroa siis. = 5,38 € Persilja 1,29€, jälkiuunileipä 2,29€ ja ruskeat pavut 0,95 €/prk. Helppo paketti noin vitosella välipalatarvikkeiksi. Näistä tuli paputahnaleipiä .   Papuja leivän päälle, kokonaisena tai muusattuna. Persiljaa salaatiksi.  = 5,80 € Mämmi ja "kerma" lähi-Salen valikoimista. Sopivan paksua tuo soijamaito 2,25€ mämmin kanssa. Ostin pakastetun mämmin 3.55€. Pakastetun huonona puolena voi olla, että on rasiassa kuivunut reunoista.  Täysin tuoreen veroista oli silti tällä kertaa. Pakastetun mämmin ostamalla säästää ehkä noin euron, joten riippuu varmaan tilanteesta ottaako riski. Tässä mämmissä on lisättyä sokeria, mutta eri vaihtoehtoja löytyy myös ilman sitä.  Sivuhuomiona, tässä on nyt kunnon kuitueväät: Ruisleipä, pavut, ja mämmi. Jos papuihin ja rukiiseen ei ole tottunut, voi olla rankkaa vatsalle alussa.  Pienillä annoksilla kun aloittaa, voi onnistua ongelmitta. Jos malttaa.  = 2,63 € Ba

WFPB - Helppo aamiaispiirakka - Suolainen piirakka

Viimeisimmästä makeasta kaurapaistosaamiaisesta suolainen versio. Piti vähän muokata ideaa, mutta sain onnistumaan. Hyvää, pian syötykin, ja mikä parasta: saa heti aamusta käyttää ylijääneet perunamuusit pois. Kaurapuurokin on samassa.  Haarukan heilautuksella taikina on valmis, ja sitten vain kahvi/tee kiehumaan. Vesi kielellä odottelemaan. Tuoksu on täysin huumaava, varsinkin jos käyttää ripauksen kuivattua oreganoa ja basilikaakin. Tämä piirakka pysyi aika mehevänä. Melkein yhtä helppo syödä, kuin moni muukin aamiaistofukokkeli tai puuro. Aamiaispiirakka 1 dl perunamuusia 1 dl kaurahiutaleita 1 dl jauhoja esim. ruis, graham tai ohra 1 dl vettä ripaus suolaa ripaus sokeria Sekoita ainekset, tasoittele piirakkapohjaksi, ja esipaista uunissa 200 C n. 10 minuuttia. Lisää täytteet kuten tomaattia, pinaattia, papuja, sieniä ym. Paista sen jälkeen vielä n. 20 - 25 minuuttia, tai kunnes valmista. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa: Grahamvehnää, ohraa, ruista. Käytin ruisjauhoja viimeksi, j

WFPB - Mary's Mini- dieetti - Kertaus: Mitä ei syödä - Ideat dieettiin

Ideoita peruna-Mary's Minin toteuttamiseen. Seitsemän kohtaa, ja ideakuvia.  Ensin kuitenkin lista, mitä dieetillä ei syöty. Kirjoitan listan omin sanoin ja miten olen tulkinnut, ja kannattaa tehdä taustatyötä.   Dr. McDougall.com:ssa  on englanniksi selostus ja ohjeet mitä syödä. Printattava muistilista. Usein kysytyt kysymykset  Q & A Hieman mistä dieetissä on kyse: Dr. McDougallin vaimo Mary kehitti dieetin. Kokeilivat ensin yksinkertaistaa ruokavaliota hetkeksi, ja heillä se toimi. Ihmiset olivat kuulemma kyselleet dieetin perään, koska pelkkä WFPB -ruokavalio ei ollut kaikille tarpeeksi. Tähän sitten tämä dieetti, jonka tarkoitus on tehdä syömisestä tylsempää, mutta ei sen huonompaa. Itse koen ettei tämä ole tylsä. Saa vain hermolepoa ruuanlaitosta, kun ei ole kuin yksi pääraaka-aine. 10 päivää, ja voisin tehdä vaikka vain 5 päivää tai 7 päivää. Tämä dieetti on  itselleni ainakin sellainen, että jos tulee jokin pieni virhe niin ok, se on silti WFPB. Jos virhe lipsahtaa, ni

WFPB - Paputahna - Leivänpäällinen - Ruskeat pavut

Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen. Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui.  Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät.  Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim.  löytyy  joitain suolattomia. Valutin pavut siivilässä.  Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut  nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen. Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maist

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Helmikuu 4, 160 €/kk

Helmikuun loput ruokaostokset. Yhteensä helmikuussa meni 160 euroa ruokaan. Ostosvinkkejä hiutaleisiin, perunoihin, sitruunoihin ja hilloihin, muiden ostosten lisäksi. = 11,93 € Perunaa 10 kg 6,99 €  Perunaa 5 kg,  4,39 € 0,88 €/kg Pikakaurahiutale 1,10 €/kg, 0,55 € / 500 g 10 kg Tyrnävän perunasäkissä oli Gala -perunoita. Näistä tulee myös hyvä perunamuusi. Jos ei lisää kaikkea keitinvettä, niin sana pottuvoi kuvaa sitä hyvin. Keltaista.  Toivoniemen tila-pussissa oli Aurum -perunoita. Aurum-perunoihin palataan vielä, koska näitä pystyi keitettynäkin säilyttämään jääkaapissa ja pakastamaan tosi hyvin tuloksin. Lounasrasioihin siis soveltuvia erityisesti. Xtra-pikahiutaleita ostin ajatellen, sopisivatko ne ehkä pannareihin ja muffinsseihin. Huomasin samalla, että nämähän ovat edullisiakin.  Xtra pikahiutaleet ovat tällä hetkellä, tänään, halvin puurohiutale Prismassa. Näillä pystyy palaamaan puuron kilohinnassa aikaan ennen inflaation etenemistä. 25 senttiä halvempia, kuin Kotimais

WFPB - Riisi ja herneet - Rakuuna-savupaprikakastike

Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.  Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.  Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen. Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.  Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.   Riisin mausteet  1/4 - 1/2 tl kurkumaa 1/4 tl sinappijauho 1/2 tl tilliä 1/4 tl mustapippurijauho 1/4 tl cayennepippuri 1-2 rkl sinappia Ohjeita: Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin. Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmaht