Siirry pääsisältöön

WFPB - Kesäkuun ruokia - Viikkokokkailut

Laitetaan ruokaideoita tulemaan. Kesäkuuta on pari viikkoa jo kulunut. Mikä puuttuu?

Hortoilu puuttuu, eli tuolla ulkonahan kasvaisi nyt vaikka mitä. Kootut selitykset myöhemmin, miksi en ole hyödyntänyt.

Mutta nyt eläinproteiinitonta ja mahdollisimman kokonaista kasviruokaa, ilman lisättyä rasvaa.

Lupasin nostaa ruokabudjettiakin hetkellisesti kesää varten, ja nyt on sitten ruukkuyrttejä ja lehtikaalta ostettuna.

Perunoitakin oli 10 kg säkki, mutta kylmäkellarin kanssa kävikin ikävästi.

Se oli kylmä kun asuntoa esiteltiin ja välittäjäkin oli sitä mieltä, että kyllä tila selvästi on kylmempi kuin muualla. Hengityskin meinasi huurtua.

Intoilin. Hain nyt siis perunasäkin ja loikin se olallani kylmäkellariin, että tästä se elämä alkaa. 

Ei siellä ollutkaan kuin lattean lämmintä, ja lattialla hiiren jätöksiä. 

Piti pottusäkki kääriä vilteissä parvekkeelle yöksi, syödä joka päivä koko päivä perunaa kaikilla viidellä aterialla, että saa menemään. Säkki vilteissä sisällä, yöksi taas ulos.

Eipä se mitään, Mary's Mini dieetillähän perunansyöntiä tuli tammikuussa harjoiteltua. Harmittaa vain, ettei nyt sitten ole kylmäkellaria.


Miksei kamera ikinä tarkenna, kun tulisi mieleiseni kuva? Linssi huurteessa kenties.

Mutta tässä on viikon tähtiateria. Perunaa, bataattia ja Rainbow Classic Wok - pakastevihannessekoitus. Kikherneitä.

Ensin perunat n. 10 min, sitten bataatit. Kuorin bataatit, koska niissä on ollut nyt paksu kuori.

Bataatti kypsyy todella vauhdikkaammin kuin peruna, ja olen harjoitellut milloin se on tarpeeksi kypsä. Välillä lötkähtää hieman liian pehmeäksi. 

Vihannekset samoin, ja tässä on esimerkiksi lehtikaalta vielä. Lehtikaali loppuvaiheessa, n. 6 minuuttia, että lähinnä höyryttyy. Perunan keittoaika on 20 min.

Sriracha -kastiketta mausteena valmiin annoksen päällä.



Salaattia olen tehnyt joka päivä. Tässä oli kurkusta, lehtikaalista ja ruukkuyrteistä. 

Meinasi tulla kuivahkoa pureksittavaa, mutta laitoin omenasosetta ja balsamietikkaa. 

Eipä tarvittukaan sen kummoisempaa. Tähän olisivat sopineet siemenet ja rusinat sekaan.

Sinappijauhetta ripaus lehtikaalin päälle, niin muodostuu sulphorafaania. 

Paitsi että vasta oli jossain, ettei lehtikaalista sitä muodostukaan. Joten näin turhaan vaivaa? Muodostuuko sitä nyt vai ei? 

Mutta hyvä esimerkki asiasta, jolla ei ole liikaa väliä. Kumpikaan ei liene pahasta, ei sinappi eikä lehtikaali.



Minuutti Mikko on kätevä, mutta lehtikaali tahtoo jäädä teriin kiinni. 




Jos loppuu vihannesideat, kannattaa juustohöylällä viipaloida kurkku ja paistaa pannulla tai mikrossa.

Riisiviinietikkaa ja tilliä mausteeksi, sekä pippurimyllystä pippuria. 

Riisin sekaankin kun on maissia keitetty, tulee helposti syötyä vihannesta. Riisiin laitan joskus myös ruisleseitä kourallisen, tai punaisia linssejä.



Hedelmäsalaatit ovat myös kivoja. Appelsiini, omena ja banaani.

K-Supermarketeista sai eurolla kilon banaaneita. 


Edellisenä päivänä keittämäni perunat ja porkkanat pyöritin ketsupissa ja suolattomassa grillimausteessa, ja uuniin 200 C.

Riisiviinietikassa liotetut kurkut myös lopuksi pellin reunalle lämpenemään. 



Ei mennyt tämäkään viikko ilman papusoppaa ja helppoja leipiä. Mausteena myös tuoreet yrtit. 

Muutoin ihan perus, eli kuivatut yrtit ja pippuri. Maustekastikkeet ja punaviinietikka.



Tähän keittoon en kyllästy.


Leivistä tuli tällä kertaa tällaiset, ja banaanikeksit samoilla lämmöillä.


Ruukkuyrtin pelastus. Parhaat lehdet kun oli riivitty, leikkasin loput silpuksi ja pakastin.

Pussitus sujuu kätevimmin, kun leikkaa leivinpaperin päällä, ja käärii sen tötterölle pussittaessa.

Voi tehdä sekoituksiakin, että on sekä basilikaa että persiljaa. Nämä vain lisätään sitten keittoihin ja ruokiin.


Tämä oli viime viikon ruoka. Muutossa oli kulkeutunut vanha kaalikin tänne, ja tein kaalikastikkeen.

Inkivääriä ja kaikkea mahdollista maustetta, niin kyllä tästä kastike tuli. Paseerattua tomaattia tai tomaattisosetta.

Meni hetki tuijottaa tuota kaalta, että mitä tekisin. Aina unohtuu reseptit sitä mukaa.


Puurona neljänviljan puuroa ja kauraa.
Marjex- marjasekoitusta ja banaania.


Ranskalaiset ja vihreä salaatti. Perunasäkki tyhjentyi.

Voisi mennä toinenkin, vaikkei ole kylmäkellaria. Jos tulee helteitä, kiire syödä.

Annabelle perunoita. Olleet tosi hyviä joka käyttöön. Perunamuusissa tahtovat jäädä paakkuisiksi, mutta koirat eivät piittaa.


Koirille teki hyvää muutto, ainakin siltä vaikuttaisi omaan silmään.

Välillä lenkillä muistavat minuakin katsoa, "Siekikö olet vielä mukana?". Monta ilmansuuntaa mistä valita lenkkireitti.

Meillä kestää vieläkin korttelin ympäri kiertäminen varmaan puoli tuntia.

Niin paljon uusia hajuja.

Hortailu jäi tältäkin keväältä. En halua taaskaan kerätä kasveja tai lähteä kovin kauas, koirilla käy aika pitkäksi eikä lenkin lisäksi tee mieli lähteä enää. Lisäksi siellä missä menee koiria, on kasvitkin kasteltu varmaan keltaisella.




Seli seli, mutta kaupasta saa lehtikaalta. Ostin nyt espanjalaista luomua, välillä löytyy suomalaistakin edukkaasti.

Lähikauppojen lehtikaalivalikoimat olivat kutvoset, ruukkuyrtit pitää hakea aamusta jos meinaa. Onneksi on Prisma, ja ehkä nuo superversiot kaupoista, muuten olisi varmaan pakko hortoilla.

Kiitos kun luit, olipas taas kuvia kertynyt. Toivottavasti sait jotain ideoita kesään. 

Ehkä lähdet keräämään luonnon yrttejä, ja säästät sievoiset summat ruokakuluissa. Niin minäkin teen aina teoriassa, kesäunelmissani ja kuvitelmissani.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

WFPB - Ruokaostokset 35 € - Maaliskuu 4 - 95 €/kk

 35 euron ruokaostokset, Lidlistä ja Prismasta. Molempiin kauppoihin meni yli 15 euroa ja risat. = 7,25 € Yleisperuna 0,40 €/kg x 5 = 1,99 € Yleisperuna 0,80 €/kg x 2 = 1,59 € Bataatti 1,420 kg x 2,59 €/kg = 3,68 € = 2,7 € Luomu tofu natural 1, 35 x 2 , 6,75 €/kg = 10,92 € Punajuuri 1 kg = 1,29 € Nauris = 0,297 kg x 2,19 €/kg = 0,65 € Persilja 1,19€ x 3 =  3,57 € Kurkku 0,294 kg  x 2,79 € = 0,82 € Suippokaali 1,283 € x 2,29 €/kg = 3,49  Palsternakka 0,582 kg x 1,89 €/kg = 1,10 € Palsternakkaa perunamuusiin. = 3,49 € Lehtikaali 0,5 kg x 6,98 €/kg  = 7,5 € Luomu banaani 0,908 kg x 1,95 €/kg = 1,77 € Banaani 0,266  €x 1,55 € = 0,41 € Omena 0,604 kg x 1,09 € = 0,66 e Verigreippi 0,600 kg x 1,39 € = 0,63 € Appelsiini 0,954 kg x 1,39 €/kg = 1,33 € Mandariinipussi 1 kg x 2,70 €  = 2,44 € Grillausmauste ei lisättyä suolaa 0,35 kg x 24,29 €/kg = 0,85 € Mustapippurirouhe  0,65 kg x 24,46 €/kg = 1,59 € Siinä olivat ostokset maaliskuun viimeistä viikkoa varten. Mandariinipussissa on nyt jäljell

WFPB - Ruokaostokset 15 € - Maaliskuu 3

15 euroa. Entisiäkin jäljellä niin hain vain vihanneksia ja hedelmiä. Olen viikkomenussakin vasta puolessa välissä.  Jätin pari euroa varaa perunoille, joita vielä ei mahtunut jääkaappiin. 2-3 eurolla siis perunaa. = 6,86 € Porkkanat 1,29 €/ kg Kartanon salaatti 2 kpl 2 € Persilja 1,19 € Basilika 1,39 € Kurkku 3,29 €/kg x 0,302 kg = 0,99 € Lisäksi jäljellä on vielä nauris, muutama porkkana ja kaalta. Punajuuret keitettynä. = 4,38 € Luomu banaani 1,226 € x 1,95 €/kg = 2,39 € Veriappelsiini 1,5kg 1,33€/kg = 1,99 € Siinäpä ostokset, muuta ei tarvittu. Enkä olisi tarvinnut näitäkään. Tulikin niin kiireinen viikko, että puolet päivästä aina jossain ulkona rieskan ja banaanin turvin, sitten kun ehtii taas syömään niin kuluu vain joku pari rasiaa. Puurokin lykkää aina viikkosuunnitelman seuraavaa ruokaa puolella päivällä. Eilen vasta sain paistettua punajuuripihvit, jotka olivat viikkomenussa . Savutofuakin vielä jäljellä. Viikkomenu tuli sävellettyä tällä kertaa vähän työlääksi. Ei millään

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm