Nauris-perunakeitto
- naurista suikaleina
- perunaa palasina
- vettä
Mausteet:
- 1/4 tl maustepippuri
- 1/8 tl valkopippuri
- 1-2 rkl persilja
- 1 tl tilli
- jauhettu korianteri, vähän
- currymausteseosta, vähän
- ripaus oreganoa
- mustapippuria
Mittasin mausteita pääasiassa 1/4 teelusikkamitalla. Maun mukaan, mutta näillä ehdotuksilla pääsee jo alkuun.
Maustekastikkeita voi laittaa:
- 1 tl soijakastiketta
- 1 tl sinappia
- 2 tl ketsuppia
- 1-2 rkl tomaattisosetta
Keittoa voi myös suurustaa jauhoilla, esimerkiksi nyt laitoin 3 tl grahamjauhoja lasilliseen kylmää vettä. Ota levyltä pois ja sekoita seos keittoon. Palauta levylle, ja anna pulpahtaa.
Itse annoin vielä suurustamisen jälkeen kiehua, koska se ei ollutkaan kypsää. Joten en tiedä oliko se suurustamista, oikeaoppisesti. Mutta aineksia keittoon.
Tästä tuli hyvää.
Pääasialliset ainekset ovat nauris ja peruna. Yritin olla laajentamatta tätä vihanneskeitoksi.
Kannattaa silti laittaa keittoon vihannekset, jotka pitää käyttää loppuun.
Muutama pieni parsakaalin kukinto esimerkiksi upposi hyvin.
Nauris ja peruna yhtäaikaa kattilaan, ja muita vihanneksia voi laittaa hetki myöhemmin, jos haluaa niiden jäävän napakoiksi.
Retiisiä ja Cosmopolitan-salaatin lehtiä.
Retiisit kokonaisina, niin ne saa ainakin tarvittaessa ne pois helposti.
Mutta kivojahan ne olivat. Salaatin laitoin heti, retiisit mietittyäni hetken.
Enemmän perunaa, kuin naurista.
Sen mukaan, miten kattilaan menee.
Nauriin viipalointi:
Nyt leikkasin nauriin viipaleiksi, ja viipaleet vielä suikaleiksi. Kuvassa mustat poikkiraidat merkkinä miten leikkasin.
Jokaisessa keittoon tulevassa palassa on vain vähän kuorta. Ei edes huomannut enää keitossa.
Suosittelen, jos arveluttaa se kuori.
Hankalimman näköiset nauriinpalat laitoin keittoon kokonaisena.
Helpompi ratkoa niiden syötävyys sitten, kun ne ovat ensin kiehuneet.
Usein ne pystyykin syömään ihan hyvin.
Ainekset ovat helpot. Maustamiseltakaan ei paljoa tässä vaadittu.
Tärkein vaikuttaisi olevan maustepippuri, ja kiva jos saa jotain tomaattia tai maustekastikettakin sekaan.
Uudet syksyn nauriit ovat itsessään niin maukkaita, samoin perunat.
Jos vielä käyttää, niin suolaripauksenhan voi laittaa pintaan vielä lautasella.
Ravintohiivaa voi ripotella. Ehkä lisää pippuria.
Idean sain tähän taas pula-ajan keittokirjaa selaamalla. Maustamista piti kehitellä.
Toivottavasti maistuu!
Kommentit
Lähetä kommentti