Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 40 € - Elokuu 2

Tällä kertaa viikon ruokaostokset tekivät 40 €. Katsotaan ostokset, ja vähän mitä ruokia niistä tuli suunnilleen.

Taas tuli kohtuullisen paljon luomua mukaan. Muutama huomio ja perustelu luomuvalintojen ja säästöbudjetin yhdistelemisestä: 

Toisissa tuotteissa valitsen luomua sen takia, että hintaero ei ole käytännössä suuri tavalliseen verrattuna. Näin huomioin säästöpuolen samalla.

Jotkut tuotteet eivät ole selkeästi mitenkään edullisia tavalliseen verrattuna, mutta katson että niitä menee vähemmän, ja voi valita luomua. Esimerkkinä kaakaojauhe, etikat. 

Huomioimatta mitä muita mahdollisia näkökohtia luomuun voi liittyä, ja tästä saa siis olla eri mieltä ja on jopa suotavaa:
Ultimaattinen säästövinkkini on, että valitsemalla aidosti halvimman, voi saada laitettua ne kulut varmimmin kuriin. Varsinkin aloitellessa turvauduin siihen ohjenuoraan. Ajattelin, että pienistäkin senteistä voi kasvaa iso puro. 

Nytkin ne 1€/kg ostokset ovat selkeästi pienentäneet myös edellisen, tämän ja seuraavan viikon ruokakuluja, tai mahdollistaneet että mahtuu muutakin. Toki on myös muita tapoja ajatella, ja päästä lopputulokseen. Jokaisella on oma tyylinsä.

Oma matkani ruokakulujen pienentämisessä ja analysoinnissa on alkanut sillä, että en noteerannut luomutuotteita paljoakaan. Sain ruokakulut alenemaan alle kahteensataan kuussa, keskimäärin tai ainakin useimmiten, ja nyt yritän että 150 euroa voisi riittää myös. Vaikuttaisi mahtuvan silti luomua, ihme kyllä.

Muita näkökohtia yleisesti: Ennen tätä blogia ja ennen kuin aloin näin tarkasti seuraamaan ostoksia, välillä en tiennyt mitä siihen ruokaan menee, tai miksi menee.

Blogi auttaa itsessään, koska sen ansiosta himmailen nyt vaikkapa mausteiden ostoa, koska haaveilen tekeväni maustepostauksen. Tai laskevani maustekuluja tai jotain. Muussa tapauksessa olisi jo kori puolillaan maustepusseja. Himmailen myös, montako kuvaa tarvitsee ottaa, ja että saisin tehtyä säästövinkkejä.

Minimalismi keittiössä auttaa myös kulujen karsimisessa: Mitä vähemmän purkkia ja putelia, sitä helpompi elämä, vähemmän kantamistakin. Kotivaraostokset eivät niinkään hirvitä, kuten jokin ylähyllyllä oleva jauhosäkki. Mutta ne miljoona pientä maustepurkkia joiden seasta ei löydä mitä haluaa, alkavat kilisemään joskus liikaa. 

Tämän juttutuokion jälkeen siirrymme ostoksiin.

= 3,38 €

 • Jauhoiset perunat 2kg lähikaupasta, 1,15 €/kg= 2,29 €
 • Kesäperunat lähikaupasta = 0,89 €

= 3,34

 • Luomu kaurahiutale 1,35 €
 • Luomu täysjyvävehnäjauho 1,99 €
Taas oli täysjyvävehnä saman hintaista, kuin muutama vastaava ei -luomu. Prismassa.
Kaurahiutaleissa taisi olla taas n. 50 sentin hintaero. Vähän ehkä kamppailin, että ottaisiko nyt tavallista. Välillä vain noudatan fiilistä. Ja on pakko myös laittaa jotain sinne koriin, että pääsee lähtemään.


=  7,48 €

 • Persilja 1,29 €
 • Luomu kaali 3,30 €
 • Porkkanat 1,79 €
 • Kesäkurpitsa 1,10
Luomun ja tavallisen kaalin hintaerot ovat nyt kasvaneet alkukesään verrattuna. Tavallista saa alle 1,5 eurolla kilon, kun taas tämä luomu on edelleen yli 3 euroa. Helpompi kuitenkin löytää pieni kaali pieneen jääkaappiin luomujen joukosta.
Kun on vaikka euron kilo tarjous kaalista, niin otan tavallista. Tässäkin vähän nyt se, että aina ei löydy yhtä selitystä, mutta päätöksiä on tehtävä. 

Luomuporkkanoita ei näkynyt, mutta ne ovat monesti Prismassa n. 2 euroa kilo, jos ovat kilon pussissa eikä siinä 500g pussissa.
2 € on ihan ok, jos tavallinenkin maksaa vaikkapa 1,80 €/kg.

= 0,99 €

Pakasteherne 2,2 €/kg. 

Herneitä ja kikherneitä lisään riisiin, siitä tulee melkeinpä täys ateria heti. Vihanneksineen ja papuineen päivineen. Kurkumaa ja mausteita lisäksi, Ohje: riisi ja herneet.
= 1,91 €

 • Kesäkurpitsatarjous K-Marketissa, 0,99 €/kg x 1,929 kg = 1,91
Höyryttelin näitä riisinkeittimen ritilässä, ja paistoin uunissakin. Lisäksi käytin pastakastikkeissa.

= 1,39 €

Mustaherukka 6,95 €/kg

Näistäkin löytyy luomuvaihtoehto, mutta en tiedä vielä ostaisiko. Kun nämähän kasvavat pihoillakin ihmisillä, eikä mitään torjunta-aineita tarvita? Mutta luomun tukeminen voisi olla yksi näkökohta.

= 3,01 €

 • Ananas 0,99 €/kg = 1,248 kg = 1,24 €
 • Luomubanaani 1,95 €/kg x 0,91kg = 1,77 €
Aloin ihmetellä, punnitsinkohan jotenkin väärin: Ananaksesta jäi kuorimisen jälkeen noin 500 grammaa syötävää. Tuntuu yhtäkkiä jotenkin vähältä. Ei jää silti paljoa hintaa, vaikka se hävikin myötä tuplaantuisi.

Oli kannattava ostos: en ananasta jaksa oikeasti syödä sitä mukaa, kun se alkaa rasiassa tummua. Pakastaminen toki vaihtoehtona. 

Banaaneista voisi käyttää kuoretkin johonkin, mutta en ole siihen vielä lähtenyt perehtymään.


= 7,13 €

 • Omenasiiderietikka 2,99 €
 • Oatly 2,29 €
 • Kaakaojauhe 14,8 €/kg = 1,85 €

Halvin kaakaojauhe olisi ollut Rainbow, 9,56 €/kg. Foodinin luomukaakao vertailun vuoksi oli 25 €/kg.
Fazerin kaakaojauhe oli saman hintaista kuin tämä, mutta ei tainnut silti olla luomua.

Luomukasvimaidon valitsen myös sen takia, koska siinä ei ole lisäravinteita. Otan B12, D-vitamiinin ja jodin purkista, enkä halua saada liikaakaan vitamiineja. Ainakaan koko aikaa.

= 4,55 €

 • Ananastäysmehut 7 kpl X0,65 € = 4,55 €
Myrskyvaroituksien aikaan huomasin, ettei ole mitään ruokaisaa syötävää sähkökatkon tullessa. Kiva toki että on myös hedelmiä ja muita vihanneksia, joita voi syödä kylmänä. Pakasteessa jäisiä kikherneitä. Näiden mehujen kanssa voi syödä kaurahiutaleita. Tosi hyvää.= 7,03 €

 • Persilja 1,45 €
 • Jälkiuuniviipaleet = 2,19 €
 • Ruskeat pavut 0,95 €/prk = 1,9 €
 • Tilli = 1,49 €
Nämä myös mietin myrsky/sähkökatkoeväiksi. 

Pavuista ja leivistä tulee täysipainoinen ateria, kun lisää vielä vihreää tuoretta tilliä ja persiljaa vitamiiniksi.

Ei vain riitä pelkästään, ja siksi myös ne kaurahiutaleet+mehut. En ihan koko pussia ruisleipää, ja kahta purkkia papuja uskalla syödä kerralla samana päivänä, vatsassa voisi tuntua.


Mitä ruoaksi:


Jauhoisista perunoista tuli parit muusit, nesteenä keitinvesi. Muusista myöhemmin perunarieskoja. Samoja, mitä viimeksi. Ohrajauhoihin tulisi hyvät rieskat, ei tarvitse olla edes muusiperuna. Ohrajauhot kenties ostoslistalle.


Perunamuusista tuli myös  perunanugetteja, korppujauhojen kanssa.

Muuten hyvä, mutta nugetteja ei kannattanutkaan laittaa rasioihin yhdessä muiden ruokien kanssa, alkoivat vetistyä. Vielä riisiohje: riisi ja herneet.Tilli ja ruisleipä sopivat yhteen, plus maustekurkku tai tuorekurkku. Ja paputahna.Kesäkurpitsa sopii pastan kanssa. Tässä mustapapuja, tällä viikolla oli tosin kikherneitä. Keitin itse kikherneet. Lisää kesäkurpitsasta: Ohjeita, ideoita ja ravintotietoja kesäkurpitsasta.


Tämä oli hyvä tapa taas lopuille porkkanoille ja kaalille. Kikherneitä sekaan.
Riisiviinietikkaa loraus sinne tänne, mausteeksi Hot Curry -mausteseosta ja uuniin 200 C n. 20 min.

Hieman samanlainen ohje, jossa perunoitakin seassa raasteena: Peruna-porkkana-kaalipeltiruoka. Siihen ei oikein mitään mausteitakaan tullut.
Mustikka on nyt ajankohtainen, ja tässä pikainen idea; En leiponut itse, mutta sain maistaa. Täytteessä mustikkaa, varmaan sokeriakin. Taikina tehty tällä ohjeella, eli vegaaninen rasvaton pullataikina. Mielettömän hyviä.
Lis. Kastikkeena kokeiltiin Alpron vaniljakastiketta, sis alle 2% rasvaa. Jotain lisäaineita varmaan. Hyvän makuista kuitenkin.

Kiitos kun luit, ja hyvää päivää. Hyvää marjasatoa, haitpa mustikat sitten metsästä tai kaupasta. 

20 €, Elokuu 4, Kukkakaali, kesäkurpitsa, jatkojalostus
23 € Elokuu 1, perunamuusia,nauriit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Vappu

Vapputerveiset ja muutama ruokaidea. Tein viimeksi vappuna ideakoosteen , ja huomasin tässä että minulla on täsmälleen samat ideat tänäkin vappuna. Kuten hampurilainen, ranskalaiset, bataattia. Taisi olla makea leivonnainenkin. Allaolevassa kuvassa bataattipitsa, johon löytyy helppo ohje bataattiluukusta.   Tein vasta, kastikkeineen päivineen ja olipa hyvää. Blogissa tapahtuu ja ei tapahdu. Kuvia ja ideoita on vaikka miten paljon, mutta aikaa istua alas ja laittaa ei ole. Talossa on nyt uusi kokkiapulainen, joka tekee kaiken ruuan laiton melkein mahdottomaksi. Eli hyvin tehokas apulainen.  Se on siis vitsi, oikeasti en velvoita koiraa auttamaan minua missään asiassa. Päinvastoin. Joitain koirat haluavat silti tehdä. Pentu sylkee mm. nappulat suustaan, ja ottaa mieluummin tehtävän ensin. Lenkit ovat nyt tosi monimutkaisia ja monivaiheisia. Sitten kun koirilla on nukkumatauko, minulla on se vähän aikaa jolloin pitää siivota kaikki sotkut, ja juosta kaikki asiat. Koirahan voi nukkua 16 tu

WFPB - Ruokaostokset 130 € - Huhtikuu 3, yht. 235 €/kk

Huhtikuun loput ruokaostokset parin viikon ajalta. Kylläpä kiirettä pitää kun toukokuu on jo puolessa välissä, ja nyt vasta huhtikuun ostokset. Huhtikuussa meni 185 tai 186 euroa ruokaan.  EIKÄKÖ: olin unohtanut huhtikuu 1 ostokset, 55 €, koska ne olivat jo tuolla toisella sivulla menossa. Edelliset ostokset olivatkin vain 50 euroa , sitä edelliset 55 euroa . = 235€/huhtikuu. Tämän otsikko piti olla huhtikuu 3.  Piti ostaa kaikkea kivaa ja mikä on in, mutta ostin sittenkin aika paljon myös perus tarvikkeita.  Kuukauden ruokakulusumma nousi normaalista poikkeavan ylös koska ostin laatikoittain eri tuotteita.  = 28,86 € Bataattia 3,11 kg, 2,69 €/kg = 8,36 € Kotimaista yleisperuna 5 kg, 0,80 €/kg = 3,99 € Mäläskän Peruna 2kg Tyrnävän Yleisperuna 0,80 €/kg = 1,59 € Irtoperunaa Prismasta 0,89 €/kg x 2,744 kg = 2,44 € =16,38 Yli kaksitoista kiloa bataattia ja perunaa tuli tuhottua siinä parin viikon aikana. Laatikollinen ruokaa Lidlistä n.12,5 €: 2 kg spagettia täysjyvä 0,95€/ 500 g x 4 

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22 - Bataatti - WFPB

Luukku 22, bataatti. Tehdään bataatista piirakkapohja tai pitsapohja, ja täytetään se kuten pitsa. Tomaattisosekerros ja oreganoakin. Bataattipitsa tarvitsee raikkaan sitruunaisen vegaanisen juustokastikkeenkin, ja kastike puolestaan käy sitten moneen muuhunkin ruokaan. Kuten bataattipihvien kanssa, jotka laitetaan hampurilaisen väliin. Bataattipiirakka, bataattipitsa kypsää bataattia pikakaurahiutaleita Kypsennä bataatti, esim. mikrossa. Anna jäähtyä, irrota kuoret. Muusaa bataatti. Taikina: sekoita bataattia ja kaurahiutaleita, kunnes muodostuu taikina. Jauhota leivinpaperi. Laita taikinapallo leivinpaperille, ja muovaile siitä piirakkapohja. Laitoin nyt puolikkaan tai 1/3 isosta bataatista. Tomaattisose: tomaattisosetta, loraus esim. ketsuppia, ripaus oreganoa, mustapippuria. Täytteet: sulata jäiset, pienennä jne. Sieniä, pinaattia, jalopenoja, jne Esipaista pohjaa 180 C noin 10 min. Ota pois uunista ja levitä tomaattisose ja täytteet. Paista uunissa n. 20 minuuttia. Valmista. Noin

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ananaskakku - Tofukuorrute

Ananaskakku pääsiäispöytään. Tai vappu! Herkullinen ja helppo. Maku yllätti myönteisesti. Voin todellakin suositella, ja tästä tuli paras kakku pitkiin aikoihin.  Tofusta tein kuorrutteen.  Kuorrutteen voi myös hyvin jättää pois, ei haittaa mitään. Lisäys: Tofun maku voi tuntua kuorrutteessa. Toisissa merkeissä enemmän, toisissa vähemmän. Ks. myös erilaiset kasvikermat , esim cashew-kuorrute. Resepti tähän kakkuun löytyi Lindsay S. Nixonin kirjasta Helpot ja nopeat kasvisherkut. Olen pitkään halunnut kokeilla, mutta aina päätynyt siihen, ettei tämä kuitenkaan voi olla hyvää. Pelkästään reseptiä lukiessa tunsin aina grahamjauhojen leipäisen tuoksun. En voinut kuvitella, miten ananaksen leipominen sekaan muuttaisi niitä herkulliseksi kakuksi. Mutta kylläpä vain tuli syötyä. Herkullista. Sokerin määrästä: Lisättyä sokeria ei ole pakko laittaa. Ananas omassa mehussaan sopii tähän parhaiten. Laitoin kuitenkin teelusikallisen vaniljasokeria, että saan vaniljaa. Toisekseen, laitoin vielä koke

WFPB - Lidlissä ostoksilla, 40 € - Viikon ruokaostokset

Lidlistä noin viikoksi ruokaa. Ostoskoria kerätessäni pidin teemana ruokia, jotka voi tehdä ilman pilkkomista. Siksi ostin tölkkipapuja ja pakastevihanneksia. Jos lisätyn suolan vähentäminen kiinnostaa ja et vielä tiennyt: Lidlistä löytyy hyvä valikoima tölkkipapuja ilman lisättyä suolaa.  Lidlissä oli vastikään vegaanituotteet paljon esillä, ainakin tammikuussa veganuaryn ja vegaanihaasteen aikaan. Hyvä on varmaan katsastaa myös tällainen WFPB-viikkokin, ihan omatoimisesti. Tämä voi mahdollisesti auttaa suunnittelemaan kauppareissuja jos aloittelet kokokasvisruokavaliota, tai etsit kasvistuotteista inspiraatiota noin muuten.  Tuli muuten aika luomuhenkiset ostokset tällä kertaa, Lidlissä se tuntui jotenkin helpolta aina valita. Ja mahtui budjettiinkin, jonka ajattelin olevan siinä 35-40 euroa. En ostanut mausteita tai mitään erikoisempia lisukkeita.  = 4,79 € Nämä kaikki pavut olivat ilman lisättyä suolaa, ja kaikki muut luomua paitsi kidneypavut. 380 g/prk nesteineen ja 230 g/prk val

WFPB - Banaanijätski - Nice Cream - Vegaaninen jäätelö

Herkkujen makuun kun on päästy, niin paras näyttää, miten olen ratkaissut banaanijäätelön tai Nice Creamin teon.  Sehän on banaanista tehty vegaaninen ja terveellisempi versio jäätelöstä, ainakin riippuen mitä siihen sitten lisäilee muuta. Omasta keittiöstäni puuttuu iso tehokas blenderi. Tällainen kuitenkin löytyy, eli Silver Crest "Mini Chopper", minipilkkoja. Lidlistä ostettu. Banaanit olivatkin umpijäässä. Pilkkoja ei näihin vielä pysty. Vaihtoehtona on joko antaa sulaa hieman pöydällä, tai käyttää nopeasti mikrossa. Mikrottamisessa puhutaan alle kymmenistä sekunneista, mikrosta riippuen. Sitten voi jo kokeilla, joko  pystyisi pilkkomaan.  Ja kuitenkin niin jäässä, ettei yhtään mene velliksi.  Muutamassa minuutissa sulaa kyllä pöydälläkin. Jos banaani pääsee sulamaan vähäsenkin liikaa, se alkaa muuttua takaisin ylikypsäksi banaaniksi.  Jos banaanit muuttuvat vahingossa liian velliksi, voi juoda pirtelönä tai tehdä  kaurabanaanikeksiä uunissa.  Laitan yleensä tilkan vettä

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait