Siirry pääsisältöön

WFPB - Kastike - Kesäkurpitsa, kikherne, porkkana ja omena

Kokeilevaa keittiötä sunnuntain kunniaksi.

Tämä kastike on jännittävä yhdistelmä porkkanaa, omenaa, kesäkurpitsaa ja kikherneitä. Unohtamatta tomaattimurskaa.

Jännittävä siinä mielessä, että jos et ole ennen kokeillut omenasta tehdä lämmintä ruokaa, niin tästä voisikin olla hyvä aloittaa testailu. Päädyin itse tähän kokeiluun sattumalta, kun en tiennyt yhtään mitä laittaisi.


Omenainen kesäkurpitsa-tomaattikastike:
  • 175-200 g porkkanaa (n. 2kpl)
  • n. 350 g kesäkurpitsaa 
  • 160 g = n, 2,5 dl kikherneitä
  • 140 g omenaa (n. 1 kpl)
  • vettä
  • 1-2 purkkia tomaattimurskaa

Mausteet:

  • 1/4 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/8 tl jauhettua kanelia
  • 1/4 tl mustapippuria, myllystä (tai jauhe, rouhe tms)

Jos ei satu olemaan keittiövaakaa, niin sitä ei tarvita. Pari porkkanaa on hyvä, yksi omena josta voi laittaa siivun suuhunsakin, ja kesäkurpitsaa sen verran, kuin viitsii. Punnitsin vain samalla kun tein, että nyt pystyy halutessaan laittamaan mittasuhteisiin.

Määrät tarpeen mukaan, kasvikset pilkotaan. Tein ensin tämän verran riittämään vain muutamaan ateriaan, kun en tiennyt mitä tästä tulee. Vettä keittämiseen niin, että kaikki peittyy. Porkkanat ensin noin 10 minuutiksi, sitten loput kasvikset ja mausteet, lopuksi vielä tomaattimurska.

Mitä enemmän kasvisaineksia, sitä todennäköisemmin on kiva laittaa toinenkin purkki tomaattimurskaa. Tähän meni nyt vain yksi.

Mausteet mittasin mittalusikalla, ja ajattelin että ehkä ne siellä maistuvat tai sitten eivät, mutta ainakaan ei ole pitkä rimpsu eri mausteita. 

Kesäkurpitsasta laitoin vain korkeintaan kaksi kolmasosaa. Tuo oli aika iso.

Kikherneitä 2,5 dl lopulta, kypsiä pakkasesta. Ja porkkanat ja omena. Tomaattimurska.Ensin pilkotaan ainekset. Porkkanoista tuli ohuita suikaleita.


Laitoin ensin porkkanat kiehumaan joksikin aikaa, noin 10 minuutiksi. Vettä niin, että peittyy.

Lisäsin loput ainekset pian, ja niidenkin päälle lisäsin vettä. Mausteet sekaan: Inkivääriä, ripaus kanelia, mustapippuria maun mukaan.Annoin kiehua kunnes kypsää, vesikin haihtui vähemmäksi mutta pidin kantta päällä. Lisäsin lopuksi tomaattimurskan. Sekoitus, ja valmista!

Ennen tomaattimurskan lisäämistä pysähdyin vielä hetkeksi, ja mietin että toimisiko tämä ilmankin? Kyllä se hyvää sekametelisoppaa olisi voinut ollakin, mutta kaadoin silti murskat. Hyvin toimi.


Keltaisen riisin kanssa. Värjäsin laittamalla noin 1/4 tl kurkumaa. Tuoretta persiljasilppua koristeena.

Tässä ruuassa ei nyt ollut edes yrttejä ainesosana. Ehkä jotain lehtivihreitä voi laittaa salaatiksi, tai kokeilla laittaa sekaan.


Kastike oli nyt siis makeaa ja tomaatti toi suolaisuutta ja ruuan tuntua.

Syksyn sadon aikaan on tärkeää joskus saada varsinkin kesäkurpitsalle käyttöä, ja tähän kastikkeeseen on helppo sitäkin upottaa. 

Kesäkurpitsan maku vaihtelee ja se voi tarvita joskus mausteita, esimerkiksi yrttejä. Tässä kastikkeessa se ei herättänyt minkäänlaista huomiota ainakaan negatiivisessa mielessä. Omena ja kaneli taisivat auttaa.

Perunan kanssa kastike toimi myös. 

Perunamuusikin tuli mieleen, mutta lähikaupasta ei löytynyt jauhoisia perunoita, ainoastaan kesäperunoita.
Mustikat sopivat tämän annoksen koristeeksi ja C-vitamiiniksi.

Vaihteluksi keltaiselle riisille yritin tehdä sinistä riisiä. Kaadoin riisin keitinveteen blenderissä tekemääni mustikkamehua. Värjäys ei ihan onnistunut, ja riisi jäi harmaaksi. Vähän sävyä kuitenkin.

Omenan ansiosta kastike oli nyt tuntuvasti makean puolella. 

Tulin ajatelleeksi, että jos haluaa vaikkapa suolan käyttämistä vähentää, voi ollakin kiva tehdä välillä makeita, mieluiten jonkin verran aromaattisia ruokia. 

Tämän kastikkeen kanssa ei vielä ainakaan käynyt suolan lisääminen mielessäkään. Erikoista, mutta omena ilmeisesti tepsi omalaatuisella tavalla. Kun ruoka on selkeästi lämminsävyinen ja makea, se suolan kaipuu ei ehkä yllätä niin helposti. Ja jos yllättää, niin ei ripaushan voi auttaa, tai tippa makeaa chilikastiketta.

Tulisuus eli vaikkapa chilijauho olisi voinut sopia, erittäinkin hyvin.

Jatkojalostus:


Sehän oli ensin niin raikasta ja olin tyytyväinen, kerkesin jo kehuakin vähän. Mutta seuraavana päivänä ne varhaisperunat kivettyneinä rasiassa, ja kastike lirisi vetisenä purkista. Ei oikein kelvannut, joten kippasin koko lounasrasiallisen uunipellille.

Paistoin uunissa, kunnes alkoi väri tarttua. 200-225 astetta. Puolikin tuntia se joutui olemaan, kun ei mitään meinannut ensin tapahtua. Jopa 40 minuuttia.

Mutta sittenhän se olikin hyvää. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat maustekastikkeet ja virikkeet päälle.

Kun sitä vielä jäi, niin laitoin couscousin sekaan, tilliä, persiljaa, scirachaa, ketsuppia, mustapippuria:Kastikkeessa oli hyviä raaka-aineksia muuten, mutta kaipasi heti sitä jatkojalostusta, kun resepti olikin niin köykänen sitten yhtäkkiä. Couscous on tosi hyvä tähän tarkoitukseen.

Kiitos kun luit, ja hyvää illan jatkoa. Nähdään pian taas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Syksyinen keitto - Linssit, ohra, peruna ja porkkana

Syksyinen keitto.  Laitan syksyisin keittoihin lanttua ja vaikka mitä kasveja, mutta nyt päätin että rajataan kasvilaatujen määrää vähän, että voi paremmin luottaa lopputulokseen.  Varsinkin jos ottaa keiton ruokatermarissa mukaan, on kiva jos ruoan laatu pysyy tasaisena, eikä siitä aiheudu liikaa yllätyksiä ruokailuun. Käytin tähän rikottuja ohrasuurimoita ja vihreitä linssejä.  Jos ei satu ohrasuurimoita olemaan, niin voit laittaa ihan hyvin pelkkiä linssejä, tai muita vaikkapa ateriajyviä. Syksyinen keitto, ainekset: 1 dl vihreitä linssejä 1 dl rikottuja ohrasuurimoita (Myllyn paras keltainen paketti) 200-300 g porkkanaa vettä Jauhoisia perunoita (esim. Afra) n. 800 g 1,5 dl paseerattua tomaattia Mausteet:  1/4 tl maustepippuri, jauhettu 1/2 - 1 tl mustapippuri, rouhittu tai myllystä 2 rkl kuivattua persiljaa 1 rkl sinappia 1 rkl ketsuppia ( 1/2 - 1 tl soijakastiketta, halutessa) Pilko porkkanat ja perunat. Laita linssit, ohrasuurimot ja pilkotut porkkanat veteen kiehumaan. Lisää ma

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain resept in jatkojalostukseen. Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea. Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää.  Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset. = 3,68 € Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 € Pikakaurahiutale 0,98 €/kg  0,49 € / 500 g Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 € /850 g = 5,42 € Persilja 1,29 € Tilli 1,19 € Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 € Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €   = 2,12 € Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 € Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan.  Tein  vinkkikokoelman kesäkurpitsasta , lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja mu

WFPB - Parsakaalin varsista - Pasta-ateria

Parsakaalista ja niiden varsista spagettiruoka. Tämä on resepti mahdollisimman vähillä aineksilla. Oman maun mukaan voi halutessaan parannella lisäämällä kasvisaineksia ja omia lempimausteita ja yrttejä. Pääasia on nyt se, että joku vasta kysyi että voiko parsakaalista käyttää varret.  Olen useinkin kuullut sitä ihmeteltävän, ja ennen vanhaan heitin itse ainakin varren pois. Tuntui monesti jopa turhalta ostaa koko parsakaalia, jos siitä puolet oli vartta.  Nyt kun kasvit ovat se pääruoka, sitä voi alkaa kiinnostua jopa parsakaalin varsista. Ja säästövinkkienkin merkeissä tämähän on ihan blogin aihepiiriin kuuluva asia. Toivottavasti on hyötyä, ellei ole ihan tuttua juttua jo. Parsakaalista on kiva syödä kukinto, mutta varrestakin saa syötävää. Sen vain joutuu kuorimaan ensin. Kannattaako lähteä väkertämään niiden varsien kanssa? Omasta mielestäni: Kyllä. Kuorin nyt esimerkiksi pari kohtuullisen tuhtia varta, joten paksuja kuoria lähti biojätteeseen. Silti kun jäljellä olevat palaset la

WFPB - Ruokaostokset 30 € - Syyskuu 2

Syyskuun toiset ruokaostokset. Viimeksihän ostin 80 eurolla ruokaa , kuten noin 15 kiloa tärkkelyspitoisia ruokia eli riisiä, jauhoja, perunaa, pastaa. Arvoin Finelin ruokapäiväkirjan avulla, että niissä olisi yli 43 000 kcal. Riittäisi jopa 21 päiväksi, jos 2000 kcal menee päivässä. Arviot ovat yleensä epätarkkoja, mutta suuntaa antavia. 500 grammasta kidneypapuja tuli keitettynä noin kilo. Muitakin palkokasveja on tarpeeksi.  Ihmettelin hieman miksi tällä viikolla kuitenkin meni 30 euroa. Kaipa se nälkä sitten oli. Eniten kauppaan veivät varmaan banaaniostokset ja parsakaali, ja samalla sitten koukkasin muutakin. 1 €/kg -tarjouksessa olevia juureksia jätän harvoin ostamatta, jos jääkaapissa on vielä senttikin tilaa. Pöydälläkin voi säilyttää vaikka yhden yön, ellei mahdu. Kylmälaukku parvekkeella on myös hyvä. = 2,10 € Lidlistä täysjyväpastaa 2 x 500 g/1,05 € = 6,59 € Parsakaali 3,49 € x 1,06 kg = 3,73 € Porkkana 0,89 €/kg Keräsalaatti 1,39 € Tuorekurkku 0,266 kg x 2,19 €/kg = 0,58

WFPB - Ruokaostokset 80 € - Syyskuu 1

Viikon ruokaostokset, syyskuun ensimmäinen viikko, vuonna 2023. Noin 80 € meni. En noudattanut viikkobudjettia, ostelin vain suunnittelematta mitä mieleen tuli.  Ajauduin tekemään muuten niin turhia reissuja välillä, että päätin myöskin olla ajamatta tyhjällä kuormalla kotiin. Siksi ostin kaikenlaisia jauhoja ja muuta painavaa. Vihanneksia ostin aivan yli sen, mitä ehdin syödä ja jääkaapissa on vieläkin vaikka mitä. Tulee kiire jo laittaa niistä jotain. Suunnittelemattomassa ostoshepuloinnissa on hävikin vaara, mutta onneksi joka vihannekselle on löydettävissä ruokaidea. Ja jos ei, niin kokonaisena uuniin 200 C, 20- 40 min päästä pois. Tai riisinkeittimen höyryttäjässä, ja sen vihanneksen taru oli siinä.  Ihmeen kaupalla olen aina saanut syötyä pois viime vuosina kaiken, mitä olen ostanutkin. Toivottavasti tälläkin kertaa. = 23,24  4 kg perunoita Lidlistä 2 x 1,29 €/2kg, 0,65 €/kg = 2,58 € Pikakaurahiutale 0,98€/kg = 0,49 €  Luomu kaurahiutale 850 g 1,64 €/kg = 1,39 € Täysjyvävehnäjauh

WFPB - Punajuurikastike - Kurpitsamauste

Tähän punajuurikastikkeeseen käy kurpitsamaustesekoitus. Jos et ole vielä tehnyt, voin suositella. Siihen saa menemään kaikenlaista, kuten kardemummaa ja kuminaa.  Ne ovat ainakin omassa keittiössäni mausteita, jotka eivät meinaa kulua tarpeeksi nopeasti. Maustesekoituksiin laittamalla ne pikkuhiljaa hupenevat, etteivät väljähdy. Ellei se itse maustesekoitus sitten jää esim. vuodeksi kaappiin. Olen kuullut että sellaistakin voisi tapahtua. Jos ei kaikkia mausteita satu juuri nyt olemaan käsillä, voit katsoa mitä luetelluista olisi, ja käyttää niitä. Punajuuri on kuitenkin makea ja kepeä raaka-aine, ja sinänsä jo maukas. En kokenut tarvetta edes laittaa ketsuppia reseptiin. Punajuurikastike: 1-2 punajuurta pala keräkaalia 1-2 porkkanaa vettä niin, että peittyy 1 dl punaisia kuivattuja linssejä 1,5 dl kypsiä kidneypapuja 1 prk tomaattimurskaa paseerattua tomaattia 1 - 2 tl kurpitsamaustetta Otin kuvaan ensin yhden punajuuren ja porkkanan, mutta lisäsin vielä yhdet kumpaakin. Vihannesmää

WFPB - Ruokaostokset 48 € - Elokuu 5 - 156 €/kk

Loput elokuun ruokaostokset, 48 €. Kuudella eurolla meni yli tavoitebudjetin, eli yhteensä elokuussa  meni 156 euroa. Jos laskin oikein.  Tavoite oli alle 150 €, mutta ylittyminen ei sikäli haittaa, kun osa ostoksista riittää ensikuun puolelle. Hain pastaa ja hiutaleita ihan kunnon kassillisen. Tässä kuussa ennen näitä, tärkkelyspitoisten kategoria: 8 kg perunoita 1 kg riisiä 1 kg jauhoja 4,2 kg kaurahiutaleita Valmiinahan oli niitä 1€/kg ostoksia tärkkelyspitoisia, niin ei tarvinnut kauheasti. Ihmeen vähän perunoita silti, ellen laskenut väärin. Tarkastelin menekkiä ja totesin, että voin käydä ostamassa tärkkelyspitoisia pastaa, riisiä ja muuta vaikka muutamia paketteja syyskuuta varten jo nyt. = 6,26 € Kesäperuna kilo 0,89 €  2kg perunapussi jauhoinen 1,79 € kpl X 3  = 5,37 € 7 kiloa perunaa heti alkuviikosta. = 8,32  Pikakaurahiutale 0,49 € Luomu kaurahiutale 1,29 € Riisi 2 kg  = 1,75 € Spagetti 0,79 € Riisi 0,95 €/kg x 2 = 1,90 € Spagetti täysjyvä 2 X 500g = 2,1 €/kg Yli 7 kiloa

WFPB - Ruokaostokset 23 € - Syyskuu 3

Tämän viikon ostokset tehty. Ensin alkuviikosta perunat, parsakaalit ja omenat. Mitään en olisi tarvinnut, mutta eilen hain kympillä muovikassillisen vihannesta Lidlistä ensi viikkoa varten. Ohi kulkiessa huomasin, että siellä on taas niin halvalla kaikenlaista, että sama ottaa ne heti matkaan sieltä.  = 5,07 € Perunat Lidlistä 1,69 €/2kg pussi, 0,85 €/kg = 4,89 € Parsakaali 1,225 kg x 3,99 €/kg. Nyt tämä parsakaali ei ollut mitään halvinta mahdollista vihannesta, mutta oli kiva ostaa kun sai vielä kotimaista ja tuoretta. Kukkakaali oli K-Marketissa saman hintaista, nämä parsakaalit ostin Minimanista heräteostoksena.  Noin 4 euroa kilo on ihan ok, jos eivät ole tarjouksessa. Pakasteesta näitä saa parilla eurolla/kg, sitten talvella varmaan enemmän tulee ostettua niitä. = 1,57 € Kiinankaali 0,476 kg X 3,29 €/kg Ei paljoa siis halvempaa kuin parsakaalikaan, mutta kirkkaasti halvempaa kuin lehtikaali. = 1,99 € Luomuomenat Lidlistä.  Lidlissä huomasin, että oli tullut uusia tarjousideoita.

WFPB - Nektariini-mustikkapiirakka

Herkullinen jälkiruoka. Niin hyvää, että tämän takia kannatti sekä herätä tänä aamuna, että pitää blogiakin ensin monta vuotta.  Tämä piirakka on vegaaninen ja ilman lisättyä rasvaa. Halutessasi myös ilman lisättyä sokeria. Voit siis makeuttaa pelkästään taatelilla, jota tulisi sekä taikinaan että kastikkeeseen noin 6 kappaletta.  Korvasin nyt osan taateleista sokerilla. Ajattelin että jos syö koko piirakan saman päivän aikana, niin olisi syönyt jopa 12 taatelia.  Se voi olla liikaa taatelia yhdelle päivälle, koska taateli sisältää niin paljon kuituakin. Ihan oman harkinnan mukaan siis voit laittaa taatelia tai sokeria, tai molempia. Vaniljasokeria laitoin lähinnä vaniljamausteen takia. Ripaus kaneliakin on mausteena. Tähän reseptiin tulee nektariinien (n. 4 kpl) ja pakastemustikoiden (1-2 dl) kastikkeeksi taateli-vesiseos, jossa on kaurahiutaleitakin.  Sekoitetaan ensin vuoanpohjalla, ja siihen päälle kaadetaan taikina.  Paistetaan 180 - 200 C noin 30 minuuttia. Ainekset: Pohjalle: Ne

WFPB - Sieni- kukkakaalikastike

Kukkakaalista ja herkkusienistä kastike. Pastan tai riisin sekaan kikherneitä. Kastikkeeseen tomaattimurskaa. Kastike sopii riisin, pastan ja perunan kanssa. Sieni-kukkakaalikastike herkkusieniä kukkakaalia vettä, niin että peittyy tomaattimurskaa Mausteet: 1 rkl omenasiiderietikkaa 1 - 2 rkl soijakastiketta 1 rkl ravintohiivaa 1/4 tl inkiväärijauhoa 1 tl jauhettua juustokuminaa 1 tl kuivattua oreganoa 1 rkl ketsuppia 2 tl sinappia 1/2 tl currymaustetta cayennepippuria, chiliä tai tulista maustekastiketta maun mukaan Silppua sienet, lisää mausteet ja keitä vedessä niitä muutama minuutti. Sieniä voi käyttää ensin myös mikrossa esikypsymässä, muutama minuutti. Mutta voi lisätä suoraan kiehuvaan veteenkin. Silppua kukkakaali pieniksi laita palat kiehumaan sienten joukkoon. Keitä kunnes sopivan kypsää, ehkä 10 -15 minuuttia. Voi jättää hieman rapsakaksikin. Lisää tomaattimurskaa 1-2 purkkia. Jos tykkäät käyttää sipulia tai valkosipulia, laita niitä maun mukaan. Paista tai jauhona. Lisäksi