Riisiä, herneitä ja kikherneitä. Kurkumalla riisistä sai keltaista, ja siinä on muitakin mausteita.
Raikkaat herneet ja kikherneet ovat itsessään jo maukkaita, ja niiden avulla ruoka on jo valmista.
Savupaprikasta ja rakuunasta syntyi nopea pieni kastike tomaattisoseeseen.
Tarkkamakuinen voi erottaa riisistä paljon vivahteita, mutta mielestäni tuttuun tapaan se myös lopulta hotkaisi mausteet.
Kastike muuttui päätähdeksi. Edelleen herneet ja kikherneet loistivat. Värikäs annos. Tärkeää on myös rakenne.
Riisin mausteet
- 1/4 - 1/2 tl kurkumaa
- 1/4 tl sinappijauho
- 1/2 tl tilliä
- 1/4 tl mustapippurijauho
- 1/4 tl cayennepippuri
- 1-2 rkl sinappia
Ohjeita:
Mittaa riisi ja siihen vesi keitto-ohjeen mukaan, haluamasi määrä riisiä. Maustemitat ovat suuntaa antavia, voit laittaa rohkeammin tai hillitymmin.
Vihreät pakasteherneet kannattaa keittää eri kattilassa, jotta voi noudattaa tarkasti niiden pussissa ohjeistettua keittoaikaa. Silloin ne pysyvät mahdollisimman vihreinä, eivätkä muutu harmahtaviksi. Lidlin herneitä keitin n. 8 minuuttia.
Kun riisi on kiehunut, lisää sinappia halutessa. Käytin Pimeä pullo väkevää sinappia.
Aqua faballa eli kikherneiden liemelläkin voi notkistaa riisiä, ettei se ole liian kuivaa. Lidlin kikherneet olivat ilman lisättyä suolaa.
Herneitä ja kikherneitä riisimäärään nähden sopiva määrä. Ei ole kovin tarkkaa. Jos riisiä on vähemmän, ei mene ehkä koko pussi ja tölkki herneitä. Lidlin pakasteherneitä en laittanut koko pussia, sehän oli 750 g.
Mausteet laitoin riisiin samalla, kun laitoin kiehumaan.
Riisin kiehuessa voi laittaa rakuuna-savupaprikakastikkeen alulle, siihen ohje alempana.
Sinapin voi laittaa hetikin, mutta laitoin vasta valmiiseen riisiin. Kiva, että sinappi jää pintaan ja notkistaa riisiä hieman taas lisää.
Myös hieman vettä tai aqua fabaa, jos riisi on liian kuivaa eikä viitsi laittaa enempää sinappia.
Voi joutua siirtämään ainekset niin isoon astiaan, että mahtuu sekoittamaan.
Raikas kaaliraaste käy tuoreeksi viereen. Sellaisenaan, tai voi höystää pienellä määrällä sinappia ja soijajogurttia, jos on. Marjoja, jos maistuu.
Riisi on valmista nyt.
Tosi kiva syödä poksahtelevia ja napsahtelevia palleroita sisältävää riisiä. Elämys jo itsessään.
Uutuuden viehätyksen mentyä saattaa silti huomata, että annos kaipaa lisää ytyä.
Tekaisin tulisen kastikkeen pikaisesti paistinpannulla. Loraus vettä ensin, ja sitä jatkamaan tomaattisoseella ja mausteilla.
Rakuuna-savupaprikakastike
- vettä, loraus
- loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia
- 1/2 tl chilijauhoa, tai oman maun mukaan
- 1-2 tl rakuunaa
- 1-2 tl savupaprikajauhoa
- 1-2 rkl ketsuppia, halutessa
- tai esim. tilkka siideriviinietikkaa tai makeaa balsamietikkaa
Kuumenna kastike pannulla tai kattilassa, mausta, sekoittele ja anna vetäytyä.
Mausteet heräävät, kun kastike saa hetken levätä. Tämä on nyt pieni pikakastike, helppo ja nopea.
Enemmän voi tehdä, mutta pienellä määrällä on hyvä aina kokeilla yrttejä. Rakuuna osui nyt kohdalle ja savupaprika josta aromi haihtuu avattuna, pitää käyttää pois.
Kastike on yhtä pian tehty kuin syötykin, ja voi päättää pääseekö mausteyhdistelmä jatkoon keittiössä.
Jos mausteita tulee liikaa, voi laittaa lisää tomaattisosetta. Kastikkeen kesti nyt olla melkoinen makupommi, kun riisi oli aika neutraali.
Savupaprikastani oli aromia jonkin verran haihtunut. Siksi laitoin reilusti, mutta miksipä ei muutenkin.
Riisi-herne-kikherne- yhdistelmä on jo melko täyspainoinen ateria, palkokasveineen päivineen. Tätä on hyvä santsata nälän mukaan. Sitruunasta lisä C-vitamiinit.
Raikas kaaliraaste käy tuoreeksi viereen. Sellaisenaan, tai voi höystää pienellä määrällä sinappia ja soijajogurttia, jos on. Marjoja, jos maistuu.
Kiitos kun luit. Oli hyvää!
Kommentit
Lähetä kommentti