Peltiruoka perunasta, porkkanasta ja kaalista. Rapea reunoista, mukavan kevyt.
Idean sain tähän siitä, kun usein netissä pyörii videoita joissa kätevän näköisesti silputaan kaali, porkkana ja peruna, mahdollisesti sipuli. Raastettu peruna puserretaan kuivaksi talouspaperissa tai kankaassa.
Rasvoja laitetaan myös, ja sitten paistetaan uunissa.
Kaikki myöskin näyttää niin kätevältä ja herkulliselta, ainakin aluksi. Tekisi mieli kokeilla, mutta sitten aina miettii sitä raastamista, ja että toimiiko tämä idea kun jättää ne rasvat pois. Talouspaperiakaan en koskaan osta.
Halusin tietää mitä tapahtuu, kun vain raastaa kasvikset ja paistaa ne uunissa. Ei mitään muuta. Ei öljyä, eikä talouspaperia.
Onnistui yli odotusten.
Raastaminen vaikutti ensin työläältä, mutta yllättävän kätevästi se meni. Kaalinpalasta ei voinut raastaa, joten sen leikkaisin veitsellä suikaleiksi.
Peruna-porkkana-kaalipelti
- n. 1 kg yhteensä perunaa, porkkanaa ja kaalia
Enimmäkseen perunaa. Porkkanaa ja kaalta sen mukaan, mitä sattuu olemaan. Jos ei jompaa kumpaa ole, ei varmaan haittaa mitään.
Perunat ja porkkanat raastetaan raastimen isompisilmäisellä puolella. Kaalista ohuita suikaleita veitsellä leikaten.
Raasteet ja suikaleet sekoitetaan yhteen, ja laitetaan leivinpaperille uunipellille. Paistetaan 200 C uunin ylätasolla noin 20-25 minuuttia.
Kuvia työvaiheista
Uuni valmiiksi lämpenemään, näissä raastamisissa ei kauaa mene. Perunoista poistin kaikki huonot kohdat ja osan kuoresta.
Porkkanat kuorin ja leikkasin päät poikki. Kaalinpalasta poistin kantaosan.
Perunaa en ollutkaan ennen raastanut. Yllättävän kevyesti meni. Tosi helppo, vaikka katsoin kauhulla ensin sitä perunakasaa.
Mitä isommat perunat valikoi, sitä pitempään saa raastaa aina yhtä perunaa.
Kannattaa raastaa vain siihen asti, mihin se helposti onnistuu. Lopun voi paistaa pellin sivussa, muiden ainesten mukana.
Mieluummin ottaa vaikka muutaman ylimääräisen perunan tähän ruokaan. Stressittömämpää, kun ei edes yritä raastaa loppuun.
Käden käänteessä onnistui. Ei edes vaikuta mielestäni tehdä näitä raasteita valmiiksi mihinkään pakkaseen tai edellisenä päivänä, kun peruna vain alkaa sitä tärkkelystä päästämään, ja kehittää kuorissa solaniinia. Heti vain sekaisin, ja uuniin kaikki.
Tosin valmis perunasuikalepussi ja muutkin valmiit suikalevihannekset voisi toimia, jos kaupan pakastealtaasta sattuu löytymään. Tai perunasipulisekoitus.
Testasin nyt maustamattoman osion, vasemmalla. Toisen osan musta- ja maustepippurilla maustettuna, ja yläoikealla on musta- ja maustepippurilla, ketsupilla, sinapilla ja ravintohiivalla maustettu osio.
20-25 minuutin kuluttua otin uunista. Paistoin ylätasolla.
Maustamaton oli rauhallisin näistä. Herkkä ruoka. Rakenne oli sellainen, että jos on nielemis- ja puremisvaikeuksia, tämä ei ehkä ole hyvä. Tai voi silloin laittaa lyhyemmiksi kaalin suikaleita, tai tehdä vuoassa.
Omaan makuuni tästä tuli liian makeaa, mutta kiva että oli tummaksi paistunutta perunaa, ja rapeuttakin.
Eivät ainakaan ainekset menneet hukkaan, eli sen verran onnistunut kuitenkin.
Lähtisin tätä tekemään ensisijaisesti silloin, jos sattuu olemaan pieni kaalinpala joka pitää saada pois.
Helppo ratkaisu, ja ei tarvitse kokonaista menua suunnitella pienen nysän takia. Ja silti laitetumpi ruoka, kuin pelkkä palasina paistettu.
Se, missä oli mauste- ja mustapippuria, oli ehkä mitään sanomattomin. Kuitenkin se oli ottanut askeleen suuntaan, jossa se selkeästi vaatii jotain.
Kun ravintohiivaa, ja loraukset ketsuppia ja sinappia oli pippureiden lisäksi, oli jo parempi.
Eli mielestäni joko ei mitään mausteita, tai sitten kaikki. Toisaalta makeus lisääntyi taas sinapilla ja ketsupilla, ja se vähän mietityttää.
Tämä oli paras annos. Maustamaton, ja muutama isompi paistettu peruna. Reunalla srirachaa ja ketsuppia.
Tämä voisi makunsa puolesta toimia yhdessä vaikkapa jonkin toisen ruuan lisukkeena.
Liian makeuden voisi ratkaista jättämällä porkkanaa vähemmäksi.
Kokeilin ripausta suolaa, mutta sen jälkeen en maistanut mitään muuta. Eli tosi hento on ruoka. Juustoinenkin, jos oikein tarkkaan miettii.
Leivän päälläkin testasin. Ihan ok, vaikka parempiakin leivänpäällisiä varmaan löytyy.
Kannatti siis kokeilla, ja nyt selvisi että ainakin se talouspaperin puute oli turha pelko. Ei jäänyt myöskään leivinpaperiin kiinni paistaessa, vaikka en rasvannut. Sen toki tiesinkin jo, tai arvasin.
Tätä samaa raastepeltiä voisi kokeilla yhdistämällä perunaa ja herkkusieniä, ehkä papuja. Tai vähemmällä porkkanalla ja lisäämällä muita juureksia. Entäs hapankaali? Mahdollisuudet voisivat olla monet.
Kiitos kun luit, ja hyvää viikonloppua.
Kommentit
Lähetä kommentti