Paputahna ruskeista pavuista sopi hyvin ruisleivän päälle. Ripaus mustaa- ja maustepippuria antoi kivan säväyksen.
Paputahnaleivät toimivat tosi hyvin nälkäisenä ulkoa tullessa. Hieman miedon makuista sinänsä, joten toisena hetkenä riippui enemmän taas, mihin muuhun ruokaan tahna vertautui. Ripaus suolaa kenties pintaan.
Jos etsit leivänpäällisiä, tämä voi olla hyvin varteen otettava vaihtoehto. Pavut muusataan, maustetaan, ja tahna on jo saman tien valmista. Jääkaapissakin voi toki antaa tekeytyä, että mausteet heräävät. Viimeksi en laittanut mitään mausteitakaan.
Käytin tölkkipapuja. Papujen suola 0,45 g/100g. Suolattomia saa keittämällä itse, tai kannattaa tutkia tuoteselosteet. Lidlissä esim. löytyy joitain suolattomia.
Valutin pavut siivilässä.
Tölkissä oleva neste oli aika paksua ja sitä oli melko vähän, joten voi olla sama muusata pavut nesteineenkin - tahnan koostumuksen puolesta. Valutin kuitenkin, koska tein kahdessa erässä. Oli helppo lisätä nestettä erikseen.
Laitoin jauhettua maustepippuria noin 1/4 tl ainakin ensin. Vetäydyttyään voi maistua enemmän pippurille.
Mitä vähemmän nestettä, sitä paksumpi tahna. Toisaalta hyvä lorauttaa hieman, että pavut kulkevat hyvin terissä.
Muusasin pavut minipilkkojassa. Haarukallakin nämä voi muusata, mutta helpommin onnistui koneella.
Kannattaa maistaa pelkkää paputahnaa leivän kanssa ensin, että saa mausteet kohdalleen.
Persilja oli lopulta maultaan aika voimakas kaveri tälle, ja jyräsi paputahnan melkein olemattomiin.
Hyvää persiljankin kanssa silti.
Tulee mieleen ihan maksamakkaran ulkonäkö. Testasin toisessa kokeiluerässä mitä tulee, jos laittaa samoja mausteita kuin maksamakkarassa.
Lisää maustepippuria, inkivääriä ihan vähän, sekä mustapippuria. Lorauksen soijakastikettakin lopulta laitoin, sitä tosin ei ollut maksamakkarassa. Ei haitannut. Hyvää kun oli jo ihan maustepippurillakin. Meni vähän testailuksi, en ole varma parantuiko se niillä mausteilla olennaisesti.
Ihmetyksekseni esimerkiksi Snellman - maksamakkaran valmistusaineissa mainittiin vanilliini. En lähtenyt kokeilemaan sitä.
Ripaus suolaa paputahnan pinnalla voi toimia joskus, jos se on liian miedon makuista verrattuna leipään. Tässä oli nyt Oululaisen jälkiuuniviipaleita.
Tämän leivän suolapitoisuus on 0,7 g/100g, ja pavuissa oli 0,45 g/100g.
Kun leipä on suolaisempaa kuin päällinen, voi alkaa kaivata jotain. Yksi ratkaisu olisi varmaan lisätä paksu nippu salaatin lehtiä, jolloin kerrosten lisääntyessä ei mitään tule kaivanneeksi.
Voit kotona kokeilla, mitä kaikkea paputahnaan voisi laittaa. Sipulijauhoa kenties.
Näillä saa paksuutta leipäannokseen. Vihannesta kun tulee samalla, niin leipä alkaa olla täysi ateria.
Persiljasta sitten lisää vitamiinia.
Paputahna ei kauaa jääkaapissa säily: ehkä pari - kolme päivää.
Loput voikin laittaa mihin tahansa kuumaankin ruokaan. Perunoihin, riisiin, pastaan, ja tehdä aina uusi paputahna leivälle.
Kiitos kun luit, ja hyvää perjantaita.
- Lisää leivänpäällistä, porkkala.
Kommentit
Lähetä kommentti