Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain reseptin jatkojalostukseen.

Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea.

Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää. 

Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset.


= 3,68 €

  • Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 €
  • Pikakaurahiutale 0,98 €/kg 0,49 € / 500 g
  • Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 €/850 g


= 5,42 €

  • Persilja 1,29 €
  • Tilli 1,19 €
  • Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 €
  • Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €

 

= 2,12 €

  • Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 €
Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan. 

Tein vinkkikokoelman kesäkurpitsasta, lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja muuta. Paistaako öljyssä vai ilman?

Jos tavoitteena on syödä vaikkapa puoli kiloa tai kilo vihanneksia päivässä, kesäkurpitsa on yksi helppo siihen. Raakana, höyrytettynä tai paistettuna. Tosi helppo saada katoamaan, kun ottaa asiaksi.




= 2,48 €

Salaatti 0,17 €
Tilli x 3 = 0,37 €
Banaani 1,948 kg x 1 € = 1,94 €

K-Marketin hävikkivihanneksia, 1 €/kg. 

Kannattaako ostaa puoliksi keltaisia ja nuupahtaneita ruukkuyrttejä? Kannatti ainakin nyt. Voin suositella vaikka ne voivatkin olla vähän rupuja. 

Kun leikkasi käyttökelpoisen osan, tuli kokonaista uutta tilliruukkua vastaava määrä, alle puolella hinnasta. Pussissa pakkaseen.

Ylikypsistä banaaneista banaanikeksejä sekä joskus myös Nice creamia . Kaupassa oli yhtä aikaa joku, joka ihmetteli ääneen kannattaako näitä ostaa. Voitte kuvitella että vastaus oli valmiina. Otti siitä heti nipun mukaansa. Kannattaa etsiä netistä hyviä reseptejä, teen itse perusmuotoista.




 Tomaattimurska 0,37 €/400g x 5kpl 0,93 €/kg = 1,85 €


= 4,09

  • Sriracha 2,49 €
  • Mustapippuri 1,09 €
  • Paprika 0,51 €

Ei pitänyt ostaa mausteita, kun käytän maustekaappia tyhjäksi. Mutta alkoi tuntua, että menee elämä jo hankalaksi ilman näitä kuvan tuotteita. 

20 euroa meni siis, ja vielä lähdin viikonloppuna uudelle kierrokselle. 


Yhdessäkin kauppareissussa on toki tekemistä, varsinkin jos ostaa näitä hävikkituotteita. Ne pitää heti alkaa yleensä käsittelemään. Menee joskus hetki ihan miettiessä, että oliko näitä nyt järkevä ostaa, ja mitä ihmettä näille tekisin.

Pakastinhan se on hyvä keksintö, sinne tillit. Salaattiruukullinen piti syödä heti, mutta sehän on kasvisruokavaliolla se päivän tehtävä muutenkin. 


Porkkana kun on nyt halpaa, niin sitä voi keitellä vaikka pussillisen kerrallaan.

Ei siitäkään aina monia ruokalajeja keksi, mutta pääasia että saa ensin keitettyä ylimääräiset pois.

Viimeisin resepti, jatkojalostus:


Kastikehan oli ensin niin raikasta ja olin tyytyväinen, kerkesin jo kehuakin vähän. Mutta seuraavana päivänä ne varhaisperunat kivettyneinä rasiassa, ja kastike lirisi vetisenä purkista. Ei oikein kelvannut, joten kippasin koko lounasrasiallisen uunipellille.

Paistoin uunissa, kunnes alkoi väri tarttua. 200-225 astetta. Puolikin tuntia se joutui olemaan, kun ei mitään meinannut ensin tapahtua. Jopa 40 minuuttia.

Mutta sittenhän se olikin hyvää. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat maustekastikkeet ja virikkeet päälle. Lisäsin reseptipostaukseen samat kuvat.

Kun sitä vielä tämänkin jälkeen jäi, niin laitoin loput kastikkeet couscousin sekaan, tilliä, persiljaa, scirachaa, ketsuppia, mustapippuria:



Kastikkeessa oli hyviä raaka-aineksia muuten, mutta kaipasi heti sitä jatkojalostusta, kun resepti olikin niin köykänen sitten yhtäkkiä. Couscous on tosi hyvä tähän tarkoitukseen. 


Nyt on kukkakaalitalkoot taas käynnissä, eli sitä on tänäkin vuonna nyt kypsynyt paljon ja näkyi olevan Prismassakin jo eurolla/kilo. Lidlissä varmaan samanlaisia tarjouksia, ja lähikaupoissakin ihan edullista. En ole nyt käynyt katsomassa, mutta eiköhän sitä löydy.

Muutaman vinkin olen kukkakaalistakin tehnyt blogiin, tässä yksi helppo:



Kukkakaalia höyrytettynä pastan, ja hyvän kastikkeen kanssa. Kastike tuli käden käänteessä, ravintohiivasta paljon makua.

Ja alla mitä voisi esimerkiksi tehdä, jos on höyryttänyt liikaa kukkakaalia, eikä haluaisi sitä enää syödä kun se on ollut yön jääkaapissa:


Eli marinoi sen pikaisesti tulisessa kastikkeessa, ja paistaa uunissa. 


Pääsee äkkiä eteenpäin, ja voi höyryttää illalla uuden kukkakaalin. Höyryttäminen on minusta se nopein, eli kattilaan vettä ja kansi päälle, kokonaisena. Saa heti syötyä jopa puoli kiloa vihanneksia, kun se on helppo popsia. Raakanakin hyvä, ja sulforafaamikin muodostuu heti jos laittaa vähän sinappijauhoa päälle. 

Lisää kukkakaalisisältöä tein viime heinäkuussa Heinäkuun kokkailut 2022

Hyvä kokkailuhetkiä, kiitos kun tulit tsekkaamaan! Palaamme pian.

20 € Elokuu 4, kesäkurpitsa, kukkakaali

Kommentit

  1. Minkälaisia vinkkejä olisi perheen ruokkimiseen. Kaikki eivät halua syödä tällätavoin, mutta itse kyllä haluaisin. En kuitenkaan jaksaisi kokata kovin monensorttista ruokaa ja usein päädynkin syömään samaa, kuin muutkin. Muille menee siis prosessoituja tuotteita ja rasvoja, mutta aika vegaanista muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kysymys, kiitos kommentista. Heitän lonkalta muutaman idean:

      Yksi keino voisi olla tehdä isoja määriä perus lisukkeita, joista riittää kaikille: Sellaisia mitkä ovat vegaanisia muutenkin, kuten pasta, peruna, bataatti, riisi. Erottaa oman osuuden, ja jatkaa lisäämällä loppuihin ne jutut, mitä muut haluavat. Esimerkiksi jos tekee sosekeiton, niin lisää kookoskerman vasta, kun on erottanut oman osuuden mihin ei tule kermaa. Tai perunamuusin veteen ja erottaa oman osuuden, ja lisää toisille sitten margariinit ja kermat,ym.

      Joskus ne mitä yleensä pidetään lisukkeina, ovat se hyvä pääruoka itselle.

      Ehkä voisi pitää jemmassa vaikkapa oma kastike, jonka voi ottaa nopeasti jääkaapista, ja voi höystää ne lisukkeet sillä, jos ei aina mene pelkiltään. Tai: tehdä itselle pakastimeen valmiiksi jotain.

      Mitä yksinkertaisempia ruokia tottuu syömään, sitä helpommalla varmaan pääsee. Uunibataatti tulee aina ekana mieleen. Monia näistä ruuista voi syödä vaikka joka päivä. Jos ei itse kaipaa tai ehdi miettiä vaihteluakaan, niin toistaa usein samoja, jotka tietää hyväksi.

      Keittiön koneet voisi jakaa myös eri ruuille: tekee vaikka uunissa jotain, joka valmistuu itsestään sillä aikaa, kun hellalla tulee muille. Tai toisin päin.
      Tuli mieleen myös pienkoneet kuten riisinkeitin, airfryer ja haudutuspata; Niidenkin avulla jokin ruokalajeista tai lisukkeista tulisi ikään kuin puoli-itsestään koneen laittamana.

      Poista
  2. Erittäin hyviä vinkkejä, kiitos paljon. Noin sen saan varmasti toimimaan parhaiten. Tällaista ruokaa pitää varmaan syödä normaalia enemmän, koska se on aika kevyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos vinkit auttaa!
      Aivan: entisellä ruokavaliolla normaalisti ottaisin vaikka kaksi perunaa lautasen reunalle tai pikku kauhallisen muusia, mutta nyt on vaihtunut se koko lautasellinen täyteen. Nälän mukaan, rajoittamatta annoskokoa. Hyvä voi olla jotain, millä täydentää ellei ateria vienytkään nälkää ja myöhemmin vasta huomaa. Esim pikapuurot, banaanit, kaura-ateriat. muut wfpb-jälkkäri mistä itse pitää.

      Poista
    2. Tarkennan vielä, kun kävin googlettelemassa tässä välissä: Kaura-aterioilla tarkoitan kaura+kauramaito tai täysmehu, itse tekemällä, nautitaan kuten mysli. Netissä oli näemmä kaura-aterioita mutta niillä tarkoitettiinkin jotain valmisruokia :D Tuoteselosteet oli vähän eriä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl