Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 20 € - Elokuu 4 - Kukkakaali

Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain reseptin jatkojalostukseen.

Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea.

Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää. 

Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset.


= 3,68 €

  • Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 €
  • Pikakaurahiutale 0,98 €/kg 0,49 € / 500 g
  • Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 €/850 g


= 5,42 €

  • Persilja 1,29 €
  • Tilli 1,19 €
  • Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 €
  • Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €

 

= 2,12 €

  • Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 €
Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan. 

Tein vinkkikokoelman kesäkurpitsasta, lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja muuta. Paistaako öljyssä vai ilman?

Jos tavoitteena on syödä vaikkapa puoli kiloa tai kilo vihanneksia päivässä, kesäkurpitsa on yksi helppo siihen. Raakana, höyrytettynä tai paistettuna. Tosi helppo saada katoamaan, kun ottaa asiaksi.




= 2,48 €

Salaatti 0,17 €
Tilli x 3 = 0,37 €
Banaani 1,948 kg x 1 € = 1,94 €

K-Marketin hävikkivihanneksia, 1 €/kg. 

Kannattaako ostaa puoliksi keltaisia ja nuupahtaneita ruukkuyrttejä? Kannatti ainakin nyt. Voin suositella vaikka ne voivatkin olla vähän rupuja. 

Kun leikkasi käyttökelpoisen osan, tuli kokonaista uutta tilliruukkua vastaava määrä, alle puolella hinnasta. Pussissa pakkaseen.

Ylikypsistä banaaneista banaanikeksejä sekä joskus myös Nice creamia . Kaupassa oli yhtä aikaa joku, joka ihmetteli ääneen kannattaako näitä ostaa. Voitte kuvitella että vastaus oli valmiina. Otti siitä heti nipun mukaansa. Kannattaa etsiä netistä hyviä reseptejä, teen itse perusmuotoista.




 Tomaattimurska 0,37 €/400g x 5kpl 0,93 €/kg = 1,85 €


= 4,09

  • Sriracha 2,49 €
  • Mustapippuri 1,09 €
  • Paprika 0,51 €

Ei pitänyt ostaa mausteita, kun käytän maustekaappia tyhjäksi. Mutta alkoi tuntua, että menee elämä jo hankalaksi ilman näitä kuvan tuotteita. 

20 euroa meni siis, ja vielä lähdin viikonloppuna uudelle kierrokselle. 


Yhdessäkin kauppareissussa on toki tekemistä, varsinkin jos ostaa näitä hävikkituotteita. Ne pitää heti alkaa yleensä käsittelemään. Menee joskus hetki ihan miettiessä, että oliko näitä nyt järkevä ostaa, ja mitä ihmettä näille tekisin.

Pakastinhan se on hyvä keksintö, sinne tillit. Salaattiruukullinen piti syödä heti, mutta sehän on kasvisruokavaliolla se päivän tehtävä muutenkin. 


Porkkana kun on nyt halpaa, niin sitä voi keitellä vaikka pussillisen kerrallaan.

Ei siitäkään aina monia ruokalajeja keksi, mutta pääasia että saa ensin keitettyä ylimääräiset pois.

Viimeisin resepti, jatkojalostus:


Kastikehan oli ensin niin raikasta ja olin tyytyväinen, kerkesin jo kehuakin vähän. Mutta seuraavana päivänä ne varhaisperunat kivettyneinä rasiassa, ja kastike lirisi vetisenä purkista. Ei oikein kelvannut, joten kippasin koko lounasrasiallisen uunipellille.

Paistoin uunissa, kunnes alkoi väri tarttua. 200-225 astetta. Puolikin tuntia se joutui olemaan, kun ei mitään meinannut ensin tapahtua. Jopa 40 minuuttia.

Mutta sittenhän se olikin hyvää. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat maustekastikkeet ja virikkeet päälle. Lisäsin reseptipostaukseen samat kuvat.

Kun sitä vielä tämänkin jälkeen jäi, niin laitoin loput kastikkeet couscousin sekaan, tilliä, persiljaa, scirachaa, ketsuppia, mustapippuria:



Kastikkeessa oli hyviä raaka-aineksia muuten, mutta kaipasi heti sitä jatkojalostusta, kun resepti olikin niin köykänen sitten yhtäkkiä. Couscous on tosi hyvä tähän tarkoitukseen. 


Nyt on kukkakaalitalkoot taas käynnissä, eli sitä on tänäkin vuonna nyt kypsynyt paljon ja näkyi olevan Prismassakin jo eurolla/kilo. Lidlissä varmaan samanlaisia tarjouksia, ja lähikaupoissakin ihan edullista. En ole nyt käynyt katsomassa, mutta eiköhän sitä löydy.

Muutaman vinkin olen kukkakaalistakin tehnyt blogiin, tässä yksi helppo:



Kukkakaalia höyrytettynä pastan, ja hyvän kastikkeen kanssa. Kastike tuli käden käänteessä, ravintohiivasta paljon makua.

Ja alla mitä voisi esimerkiksi tehdä, jos on höyryttänyt liikaa kukkakaalia, eikä haluaisi sitä enää syödä kun se on ollut yön jääkaapissa:


Eli marinoi sen pikaisesti tulisessa kastikkeessa, ja paistaa uunissa. 


Pääsee äkkiä eteenpäin, ja voi höyryttää illalla uuden kukkakaalin. Höyryttäminen on minusta se nopein, eli kattilaan vettä ja kansi päälle, kokonaisena. Saa heti syötyä jopa puoli kiloa vihanneksia, kun se on helppo popsia. Raakanakin hyvä, ja sulforafaamikin muodostuu heti jos laittaa vähän sinappijauhoa päälle. 

Lisää kukkakaalisisältöä tein viime heinäkuussa Heinäkuun kokkailut 2022

Hyvä kokkailuhetkiä, kiitos kun tulit tsekkaamaan! Palaamme pian.

20 € Elokuu 4, kesäkurpitsa, kukkakaali

Kommentit

  1. Minkälaisia vinkkejä olisi perheen ruokkimiseen. Kaikki eivät halua syödä tällätavoin, mutta itse kyllä haluaisin. En kuitenkaan jaksaisi kokata kovin monensorttista ruokaa ja usein päädynkin syömään samaa, kuin muutkin. Muille menee siis prosessoituja tuotteita ja rasvoja, mutta aika vegaanista muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kysymys, kiitos kommentista. Heitän lonkalta muutaman idean:

      Yksi keino voisi olla tehdä isoja määriä perus lisukkeita, joista riittää kaikille: Sellaisia mitkä ovat vegaanisia muutenkin, kuten pasta, peruna, bataatti, riisi. Erottaa oman osuuden, ja jatkaa lisäämällä loppuihin ne jutut, mitä muut haluavat. Esimerkiksi jos tekee sosekeiton, niin lisää kookoskerman vasta, kun on erottanut oman osuuden mihin ei tule kermaa. Tai perunamuusin veteen ja erottaa oman osuuden, ja lisää toisille sitten margariinit ja kermat,ym.

      Joskus ne mitä yleensä pidetään lisukkeina, ovat se hyvä pääruoka itselle.

      Ehkä voisi pitää jemmassa vaikkapa oma kastike, jonka voi ottaa nopeasti jääkaapista, ja voi höystää ne lisukkeet sillä, jos ei aina mene pelkiltään. Tai: tehdä itselle pakastimeen valmiiksi jotain.

      Mitä yksinkertaisempia ruokia tottuu syömään, sitä helpommalla varmaan pääsee. Uunibataatti tulee aina ekana mieleen. Monia näistä ruuista voi syödä vaikka joka päivä. Jos ei itse kaipaa tai ehdi miettiä vaihteluakaan, niin toistaa usein samoja, jotka tietää hyväksi.

      Keittiön koneet voisi jakaa myös eri ruuille: tekee vaikka uunissa jotain, joka valmistuu itsestään sillä aikaa, kun hellalla tulee muille. Tai toisin päin.
      Tuli mieleen myös pienkoneet kuten riisinkeitin, airfryer ja haudutuspata; Niidenkin avulla jokin ruokalajeista tai lisukkeista tulisi ikään kuin puoli-itsestään koneen laittamana.

      Poista
  2. Erittäin hyviä vinkkejä, kiitos paljon. Noin sen saan varmasti toimimaan parhaiten. Tällaista ruokaa pitää varmaan syödä normaalia enemmän, koska se on aika kevyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos vinkit auttaa!
      Aivan: entisellä ruokavaliolla normaalisti ottaisin vaikka kaksi perunaa lautasen reunalle tai pikku kauhallisen muusia, mutta nyt on vaihtunut se koko lautasellinen täyteen. Nälän mukaan, rajoittamatta annoskokoa. Hyvä voi olla jotain, millä täydentää ellei ateria vienytkään nälkää ja myöhemmin vasta huomaa. Esim pikapuurot, banaanit, kaura-ateriat. muut wfpb-jälkkäri mistä itse pitää.

      Poista
    2. Tarkennan vielä, kun kävin googlettelemassa tässä välissä: Kaura-aterioilla tarkoitan kaura+kauramaito tai täysmehu, itse tekemällä, nautitaan kuten mysli. Netissä oli näemmä kaura-aterioita mutta niillä tarkoitettiinkin jotain valmisruokia :D Tuoteselosteet oli vähän eriä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 7 € - Lokakuu 4 - 80 €/kk

Ruokaostospostauksen aika.  Katsotaan mitä tuli. Vältin ostelua ja kaupassakäyntiä, että saisin lokakuun ruokakulut alas.  Kaupassa kävelin vaikka minkä herkullisen ohitse. Haksahdin silti kalliiseen pikaruokaan, josta kuvat alempana. Tumma makaroni 1, 13€/ kg 400g,0,45  € X 2 = 0,90 € Omena Suomi 0,386 kg x 2,49  €/kg = 0,96 € Satsuma 0,99 €/kg x 0,564 kg = 0,56 € Ruukkupersilja 1,07 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Piti laittaa koti mahdollisimman edustavaan ja sievään kuntoon hetkellisesti, ja siksi laitoin näitä ruukkuihin pöydille. Ostin tulilatvankin. Se maksoi vain alle 3 euroa Lidlissä, näillä pystyi täydentämään sisustusta vielä sitäkin halvemmalla. Salaattipurkin viereen mandariini- ja omena-asetelma. Edullista sisustamista hyötykasveilla. = 1,69  € Kauramaito Prismasta. Varsinaiset ruokaostokset tekivät n. 7  € , huvituksiin 7,90 € eli Picnicissä nautittu patonkisämpylä. En laske ruokakuluihin, mutta pitää tilittää jotta en ensin kerro vain kokokasvisruokavaliolla olosta sädekeh

WFPB - Ruokaostokset 90 € - Marraskuu 1 ja 2

 Marraskuun parin ensimmäisen viikon ruokaostokset.  Sen verran silppuisia kauppareissuja, että alkaa olla hinnat ja kuitit sekaisin. Selvittelin minkä pystyin, ja sain aikaan melko tarkat laskelmat. Jostain maustepussista ja omenasta nyt koira taisi syödä kuitit. Sovelluksien kanssa en pelaa, joten niistä ei ole apua tässä. Yhden jäätelön taas söin, ja siitä lensi paperi roskiin. Luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynytkään.  Ostokset ovat silppua koska jokainen kerta kun tein vaikkapa turhan reissun Lidlin ohi, tai mitä lie olin hakemassa milloinkin muutakin kuin ruokaa, niin otin aina pussillisen vaikkapa kaurahiutaletta ja makaronia, että saa kaapit sopivan täyteen. Pääsee kohta joulun viettoon niin, ettei tarvitse yhden kaurahiutalepaketin takia alkaa miettiä kauppareissuja. Kaikki mikä maksaa alle 1€/kg ovat taas olleet kuukauden suosikkituotteinani varsinkin energianlähteiden osalta.  Maustekaappiakin joudun jo alkaa täyttämään uudelleen, sentään siellä ei mitään kolme vuo

WFPB - Ruokaostokset 45 € - Lokakuu 3

 Lokakuun kolmannen viikon ruokaostokset. Tässä on täksi ja ensiviikoksi syömistä.  =6,85 € Combino täysjyväspagetti 2x 0,95 €/500g = 1,90 €/kg Punaiset linssit  500 g 1,99 €, 3,98 €/kg Luomu mustapavut Freshona 4 x 0,74 € = 2,96 € Lidlissä on ollut näitä tölkkipapuja jotenkin vähänlaisesti viimeaikoina, ja kysyin asiasta myyjältä. Kuulemma toimitusvaikeuksia ollut. Oli juuri mielessä että voisin ostaa koko laatikon kerralla kun alkavat loppua kotoakin muttei sieltä täyttä laatikkoa enää löytynyt. = 4,95 € Pirkka banaani 1,638 kg x 1,99 €/kg = 3,26 € K-Menu kivetön luumu 200 g  8,45 €/kg = 1,69 € Luumusoppaa, riisipuuron kanssa. Meira Kurkuma 24g 31,25 €/kg =  0,75 €  =1,37 € Kurkku 0,686 kg x 1,99 € = 1,37 € Kurkku oli Lidlissä tarjouksessa, sehän ei nyt aina ole näin halpaa. Baresa luomu tomaattimurska 12 X 0,99€/500g = 11,88 € Lauantai-illan puuhapussi Lidlistä 8,5 €: = 1,69 € Jauhoinen peruna 0,85 €/kg = 5,32 € Persimoni 0,704 €/kg x 1,99 €/kg = 1,40 € Kotimaiset omenat 1 kg, 2,

WFPB - Keitto -Rosmariini ja curry

Keltainen keitto syksyyn, talveen tai mihin vuodenaikaan hyvänsä. Helppo koota kuivakaapin aineksista ja perus perunoista ja porkkanoista.  Laitoin reseptiä ylös koska tähän keittoon tulikin riisiä, ja mausteeksi rosmariinia. Kumpaakaan ainesta en ole keitoissa useinkaan käyttänyt. Perus pohja on vanha tuttu, eli peruna, porkkana ja linssit.  Peruna-porkkana-rosmariini-currykeitto: 1-2 porkkanaa n. litra perunoita, jauhoisia esim Afra. 0,5 dl punaisia kuivattuja linssejä 0,5 dl riisiä n.1-1,5 l vettä 1/2 tl suolaton currymauste 1/4 - 1/2 tl rouhittu mustapippuri 1/2 tl kuivattu rosmariini Tarvittaessa: Maun mukaan loraukset suolaisia maustekastikkeita kuten ketsuppi, sinappi, soijakastike tai ripottelu suolaa. Tai esim. Herbamare suolaa pintaan tms. ja/tai loraus tomaattisosetta tai paseerattua tomaattia. Kuori ja pilko ensin porkkanat. Laita kiehumaan. Mausta. Keitä porkkanoita reilusti vaikka 10-15 minuuttia, tai kunnes alkavat jo pehmetä hyvin. Kuori tarvittaessa, ja pilko perunat. 

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

WFPB - Punajuuret - Mitä punajuurista? - Punajuurien keittäminen, pakastaminen ja käyttö

Eilen bongasin tarjouksen, että saisi halvalla punajuuria. Myös muut juurekset olivat tarjouksessa. Kokoan nyt tähän postaukseen kuvia ja mainintoja, joista voi myöhemminkin palauttaa mieleen ideoita punajuuriin liittyen.  Hyviä reseptilistoja on muuallakin, mutta tässä erikoistumme nyt siihen, että ollaan myös WFPB-maailmassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että vältetään rasvaa ja eläintuotteita ja vähennetään suolaakin.  Suolaa, öljyä, kermaa ja voita pystyy lisäämään aina, joten ei varmaan haittaa, jos joku ei ole samalla ruokavaliolla.  Ja käytän itsekin mm. sinappia jossa voi olla suolaa, kun teen punajuurille kastiketta. Resepti punajuurien kastikkeeseen voi mennä vaikka niin, että Dijon-sinappia, balsamiviinietikkaa tai ehkä punaviinietikkaa (jota en ole testannut), sitruunamehua ja jotain makeutusta, kuten vaahterasiirappia. Nyt käytän tuota koti-sinappia, jossa on makeutta valmiiksi. Puolet ja puolet balsamietikkaa ja sinappia. Sinappien valmistusaineluettelo kannattaa tark

Punajuurien keittäminen ja balsamiviinietikkakastike

Oletko joskus miettinyt, että voisit itse keittää punajuuria, mutta et ole ihan varma kannattaako siihen ryhtyä tänään?  Voit nyt seurata vaihe vaiheelta, miten asia etenee, ja hyödyntää vinkkejä omassa keittiössäsi. Ostin siis kilon punajuuria. Kauniita ovat!   Keitetään punajuuret ja tehdään niille nopea dressinki, ja mietitään punajuurien käyttöä ja säilytystä. Aletaanpas sitten töihin heti: Tässä ne nyt ovat.  Punajuurissa oli maakellarin haju.  Eipä ihme, sillä ovathan nämä viime syksystä asti odottaneet tätä toukokuista hetkeä.  Kuurasin punajuuret harjalla vedessä hyvin. Maakellarin haju ei etene ruokalautaselle, vaan jää pesuveteen ja viimeistään keittoveteen. Oli muutama homepilkkukin osassa punajuuria, mutta harjasin ne pilkut vain pois.  Vettä laitoin niin, että punajuuret peittyvät ja vielä vähän ylikin.  Tein vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiiksi. Kun kiehuessa punajuurien keitinvesi haihtuu, kuumaa vettä voi heti lisätä, eikä kiehuminen stoppaa.  Keittoaika 1 - 1 ja puo

Luukku 1 - Suippokaali - WFPB

Joulukalenteri 2023. Meininki on se, että laitan luukkuun aina kasvisruokiin tai ruokaostoksiin liittyvän reseptin, ruokaidean kuvan tai muun. Kiva kuitenkin hengailla blogin parissa päivittäinen hetki, toivottavasti näistä tulee välillä hyviäkin ideoita.  Kirjasuosituksia, video- tai ohjelmasuosituksia laitan, jos satun törmäämään johonkin jännään, että hei tuo olisi kiva laittaa. Liittyen jotenkin blogin aihepiiriin. Kuten tämän päiväinen on ruokakaupassakäynteihin liittyvä radio-ohjelma. Vuonna 2022 julkaistu ohjelma Miten meitä houkutellaan?  Miten siis järjestellään kaikkia tavaroita kaupassa, että saa ihmisen ostamaan kaikkea. Ja onko se huono vai hyvä asia. Vieraana käyttäytymistaloustieteen tuntija Markus Kanerva. Päivän ruokana on  Suippokaali paistettuna: Suippokaalissa on vähän avoimemmat lehden välit, kuin tavallisessa keräkaalissa. Lisämerkintä: Suippokaalia on punaisenakin. Tuli mieleen laittaa poikki ja käyttää suippo osa raikkaaseen salattiin. Isompi osa paistettuna. H

Luukku 16 - Juuriselleri - WFPB

 Luukku 16 aukenee: Juuriselleri Selleriä en olekaan kokeillut paljoa ollenkaan. Aukko sivistyksessä. Taisin ostaa vuosia sitten tällaisen mukula- tai juurisellerin, ja paistella sitä. En muista mitä sain aikaiseksi, ja sen jälkeen unohtunut koko mukulaselleri.  Varsiselleriä on välillä ollut. Juuriselleri ja mukulaselleri on sama asia. Erikseen on vielä varsi-ja lehtiselleri, ne ovat keskenään sama asia, pitkä varsi. Nyt juurisellereitä oli Lidlissä esillä 2,99 €/kg, ja siitä innostuin kokeilemaan. Oli niitä Prismassakin taannoin, ja kävi jo melkein ostoskorissakin, silloin oli jotain muuta niin jätin toiseen kertaan. Etsin netistä mitä tälle kannattaisi oikein tehdä, ja alkoi sitten hahmottua. Tein uunissa, salaatiksi ja keittämällä. Selleri kannattaa pestä ja harjata juuresharjalla. Jos haluaa pestä oikein tarkasti, koko sellerimukula kannattaa laittaa veteen likoamaan joksikin aikaa, että multa alkaa irrota helpommin, ja rapsutella sitten tarkemmin. Ne rypyläisimmät juuriosat voi k

WFPB - Haudutuspata ja riisinkeitin

Olen lykännyt moninaisten keittiökoneiden hankintaa, muun muassa koska haluan pitää keittiön tasot tyhjinä. Nyt päätin että on tullut aika luovuttaa taistelu, ja hankkia ne tasot täyteen keittiökoneita. Tässä postauksessa kerron miten keittiökoneiden kanssa on lähtenyt sujumaan. Jos sinulla ei vielä ole näitä, niin tästä voit ehkä saada vinkkiä kannattaako hankkia ja mitä. En tee nyt laitteiden tuotearvostelua teknisten ominaisuuksien osalta, vaan enemmän kyseessä on arvostelu arjessa. Mitä näillä tekee ja miten nämä soveltuvat tarkoitukseen, joka voi myös muotoutua tässä.  Tarkoitukseni näille laitehankinnoille oli arjen helpottaminen ruuan laiton osalta, ja bonuksena toivon säästäväni myös sähköä. Postauksen sisältö: Hankinnat, mitä ostin ja valintaperusteet Tilan käyttö Riisinkeitin Haudutuspata Valmiiseen pöytään Raaka-aineiden keittoajoista Reseptien etsiminen Keittoastian koko ja puhdistus Kuuden litran padan riittävyys Kahden litran padan riittävyys Sähkön säästäminen Ruuan lait