Tässä viikon ruokaostokset, neljännet elokuussa. Lisäksi vinkit kukkakaaliin, kesäkurpitsaan ja sunnuntain reseptin jatkojalostukseen.
Tämän kauppareissun tehtyäni huomasin, että ruokakulut olivat tässä kuussa jäämässä noin 110 euron kieppeille. Tavoite olisi noin alle 150 euroa/kk, joten vielä voisi ostellakin kaikkea.
Siksi lähdin vielä ostelemaan lisää, joten vielä tulee näiden jälkeen yhdet ruokaostokset tälle kuulle. Ja onhan tämä pitkä kuukausi, 31 päivää.
Eli ensin nämä, ja seuraavassa postauksessa kuukauden loppusumma ja loput ostokset.
= 3,68 €
- Perunat 0,95 € x 2 = 1,90 €
- Pikakaurahiutale 0,98 €/kg 0,49 € / 500 g
- Luomu kaurahiutale 1,52 €/kg , 1,29 €/850 g
= 5,42 €
- Persilja 1,29 €
- Tilli 1,19 €
- Porkkanat 1 €/kg x 2 = 2 €
- Kukkakaali 0,542 X 1,74 € = 0,94 €
= 2,12 €
- Kesäkurpitsa 2,146 € x 0,99 € = 2,12 €
Näistä voi tehdä jotain, tai höyryttää ja syödä sellaisenaan.
Tein vinkkikokoelman kesäkurpitsasta, lopussa myös mitä määriä proteiinia ja rasvaa siinä kenties on, ja muuta. Paistaako öljyssä vai ilman?
Jos tavoitteena on syödä vaikkapa puoli kiloa tai kilo vihanneksia päivässä, kesäkurpitsa on yksi helppo siihen. Raakana, höyrytettynä tai paistettuna. Tosi helppo saada katoamaan, kun ottaa asiaksi.
Salaatti 0,17 €
Tilli x 3 = 0,37 €
Banaani 1,948 kg x 1 € = 1,94 €
K-Marketin hävikkivihanneksia, 1 €/kg.
Kannattaako ostaa puoliksi keltaisia ja nuupahtaneita ruukkuyrttejä? Kannatti ainakin nyt. Voin suositella vaikka ne voivatkin olla vähän rupuja.
Kun leikkasi käyttökelpoisen osan, tuli kokonaista uutta tilliruukkua vastaava määrä, alle puolella hinnasta. Pussissa pakkaseen.
Ylikypsistä banaaneista banaanikeksejä sekä joskus myös Nice creamia . Kaupassa oli yhtä aikaa joku, joka ihmetteli ääneen kannattaako näitä ostaa. Voitte kuvitella että vastaus oli valmiina. Otti siitä heti nipun mukaansa. Kannattaa etsiä netistä hyviä reseptejä, teen itse perusmuotoista.
Tomaattimurska 0,37 €/400g x 5kpl 0,93 €/kg = 1,85 €
- Sriracha 2,49 €
- Mustapippuri 1,09 €
- Paprika 0,51 €
Ei pitänyt ostaa mausteita, kun käytän maustekaappia tyhjäksi. Mutta alkoi tuntua, että menee elämä jo hankalaksi ilman näitä kuvan tuotteita.
20 euroa meni siis, ja vielä lähdin viikonloppuna uudelle kierrokselle.
Yhdessäkin kauppareissussa on toki tekemistä, varsinkin jos ostaa näitä hävikkituotteita. Ne pitää heti alkaa yleensä käsittelemään. Menee joskus hetki ihan miettiessä, että oliko näitä nyt järkevä ostaa, ja mitä ihmettä näille tekisin.
Pakastinhan se on hyvä keksintö, sinne tillit. Salaattiruukullinen piti syödä heti, mutta sehän on kasvisruokavaliolla se päivän tehtävä muutenkin.
Porkkana kun on nyt halpaa, niin sitä voi keitellä vaikka pussillisen kerrallaan.
Ei siitäkään aina monia ruokalajeja keksi, mutta pääasia että saa ensin keitettyä ylimääräiset pois.
Viimeisin resepti, jatkojalostus:
Kastikehan oli ensin niin raikasta ja olin tyytyväinen, kerkesin jo kehuakin vähän. Mutta seuraavana päivänä ne varhaisperunat kivettyneinä rasiassa, ja kastike lirisi vetisenä purkista. Ei oikein kelvannut, joten kippasin koko lounasrasiallisen uunipellille.
Paistoin uunissa, kunnes alkoi väri tarttua. 200-225 astetta. Puolikin tuntia se joutui olemaan, kun ei mitään meinannut ensin tapahtua. Jopa 40 minuuttia.
Mutta sittenhän se olikin hyvää. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat maustekastikkeet ja virikkeet päälle. Lisäsin reseptipostaukseen samat kuvat.
Kun sitä vielä tämänkin jälkeen jäi, niin laitoin loput kastikkeet couscousin sekaan, tilliä, persiljaa, scirachaa, ketsuppia, mustapippuria:
Kastikkeessa oli hyviä raaka-aineksia muuten, mutta kaipasi heti sitä jatkojalostusta, kun resepti olikin niin köykänen sitten yhtäkkiä. Couscous on tosi hyvä tähän tarkoitukseen.
Nyt on kukkakaalitalkoot taas käynnissä, eli sitä on tänäkin vuonna nyt kypsynyt paljon ja näkyi olevan Prismassakin jo eurolla/kilo. Lidlissä varmaan samanlaisia tarjouksia, ja lähikaupoissakin ihan edullista. En ole nyt käynyt katsomassa, mutta eiköhän sitä löydy.
Muutaman vinkin olen kukkakaalistakin tehnyt blogiin, tässä yksi helppo:
Kukkakaalia höyrytettynä pastan, ja hyvän kastikkeen kanssa. Kastike tuli käden käänteessä, ravintohiivasta paljon makua.
Ja alla mitä voisi esimerkiksi tehdä, jos on höyryttänyt liikaa kukkakaalia, eikä haluaisi sitä enää syödä kun se on ollut yön jääkaapissa:
Eli marinoi sen pikaisesti tulisessa kastikkeessa, ja paistaa uunissa.
Pääsee äkkiä eteenpäin, ja voi höyryttää illalla uuden kukkakaalin. Höyryttäminen on minusta se nopein, eli kattilaan vettä ja kansi päälle, kokonaisena. Saa heti syötyä jopa puoli kiloa vihanneksia, kun se on helppo popsia. Raakanakin hyvä, ja sulforafaamikin muodostuu heti jos laittaa vähän sinappijauhoa päälle.
Lisää kukkakaalisisältöä tein viime heinäkuussa Heinäkuun kokkailut 2022
Hyvä kokkailuhetkiä, kiitos kun tulit tsekkaamaan! Palaamme pian.
20 € Elokuu 4, kesäkurpitsa, kukkakaali
40 € Elokuu 2, Luomu ja säästäminen? mustikkapullat
23 € Elokuu 1, perunamuusia,nauriit
Minkälaisia vinkkejä olisi perheen ruokkimiseen. Kaikki eivät halua syödä tällätavoin, mutta itse kyllä haluaisin. En kuitenkaan jaksaisi kokata kovin monensorttista ruokaa ja usein päädynkin syömään samaa, kuin muutkin. Muille menee siis prosessoituja tuotteita ja rasvoja, mutta aika vegaanista muuten.
VastaaPoistaMielenkiintoinen kysymys, kiitos kommentista. Heitän lonkalta muutaman idean:
PoistaYksi keino voisi olla tehdä isoja määriä perus lisukkeita, joista riittää kaikille: Sellaisia mitkä ovat vegaanisia muutenkin, kuten pasta, peruna, bataatti, riisi. Erottaa oman osuuden, ja jatkaa lisäämällä loppuihin ne jutut, mitä muut haluavat. Esimerkiksi jos tekee sosekeiton, niin lisää kookoskerman vasta, kun on erottanut oman osuuden mihin ei tule kermaa. Tai perunamuusin veteen ja erottaa oman osuuden, ja lisää toisille sitten margariinit ja kermat,ym.
Joskus ne mitä yleensä pidetään lisukkeina, ovat se hyvä pääruoka itselle.
Ehkä voisi pitää jemmassa vaikkapa oma kastike, jonka voi ottaa nopeasti jääkaapista, ja voi höystää ne lisukkeet sillä, jos ei aina mene pelkiltään. Tai: tehdä itselle pakastimeen valmiiksi jotain.
Mitä yksinkertaisempia ruokia tottuu syömään, sitä helpommalla varmaan pääsee. Uunibataatti tulee aina ekana mieleen. Monia näistä ruuista voi syödä vaikka joka päivä. Jos ei itse kaipaa tai ehdi miettiä vaihteluakaan, niin toistaa usein samoja, jotka tietää hyväksi.
Keittiön koneet voisi jakaa myös eri ruuille: tekee vaikka uunissa jotain, joka valmistuu itsestään sillä aikaa, kun hellalla tulee muille. Tai toisin päin.
Tuli mieleen myös pienkoneet kuten riisinkeitin, airfryer ja haudutuspata; Niidenkin avulla jokin ruokalajeista tai lisukkeista tulisi ikään kuin puoli-itsestään koneen laittamana.
Erittäin hyviä vinkkejä, kiitos paljon. Noin sen saan varmasti toimimaan parhaiten. Tällaista ruokaa pitää varmaan syödä normaalia enemmän, koska se on aika kevyttä.
VastaaPoistaKiitos, kiva jos vinkit auttaa!
PoistaAivan: entisellä ruokavaliolla normaalisti ottaisin vaikka kaksi perunaa lautasen reunalle tai pikku kauhallisen muusia, mutta nyt on vaihtunut se koko lautasellinen täyteen. Nälän mukaan, rajoittamatta annoskokoa. Hyvä voi olla jotain, millä täydentää ellei ateria vienytkään nälkää ja myöhemmin vasta huomaa. Esim pikapuurot, banaanit, kaura-ateriat. muut wfpb-jälkkäri mistä itse pitää.
Tarkennan vielä, kun kävin googlettelemassa tässä välissä: Kaura-aterioilla tarkoitan kaura+kauramaito tai täysmehu, itse tekemällä, nautitaan kuten mysli. Netissä oli näemmä kaura-aterioita mutta niillä tarkoitettiinkin jotain valmisruokia :D Tuoteselosteet oli vähän eriä.
Poista