Siirry pääsisältöön

WFPB - Ruokaostokset 25 € - Elokuu 3 - Automatka

Viikon ruokaostokset. Sitten mitä WFPB-ruokaa automatkalla? 

Kokeilin nyt sellaistakin, ja on näyttää vinkit noin kuuden tunnin automatkalle. Perillä yövyin.

Kaikillehan ei käy samat, ja monesta eri syystä. Mutta katsotaan, mitä olen keksinyt. Jos vinkeistä on hyötyä, hyvä niin.

Varsinaiset ostokset tekivät vain 14,22  euroa, jos olisin pysynyt kotona. Reissun takia ostetut tekivät n. 11 € lisää.



=2,84 €

  • Perunat 2 kg 0,95 €/kg= 1,89 €
  • Riisi 1 kg  = 0,95

Noudatin alle 1€/kg hintaa. Vieläkin on jäljellä niitä spagetteja ja riisejä, mitä ostin 1 €/kg -postauksessa.





= 4,28 €
  • Ruukkuyrtit hävikistä 0,09 + 0,08 €/kpl = 0,17 €
  • Tuorekurkut 0,614 g x 0,99 € = 0,61 €
  • Porkkanat 1 €/kg x2 = 2 €
  • Kaali 1 €/kg 1,500 kg = 1,5 €
Nyt oli hyvin vihannestarjouksia, kaikki kuvassa olevat sai eurolla kilo.

Persiljoissa oli alaosa jo keltaisena, mutta yhteensä näistä tuli varmaan kokonaisen persiljaruukun verran. Joka olisi maksanut yli euron, jopa puolitoista.



= 5,99 €
  • Ananas Salesta 0,99 €/kg, =1,30 €. 
  • Luomuomenat Lidlistä 2,69 €/kg 
  • Hävikkibanaanit K-Marketista 1€/kg 2kg = 2 €



Prismasta tomaattimurskaa.
  • 0,37 €/400g, 0,93 €/kg = 1,11 €
Reissuevästykset : 


Kävin siis reissussa: Kuuden tunnin ajomatka mennessä, yö perillä, ja sama matka tullessa.

Pysähtelin kyllä huoltoasemalla,  mutta ihan kiitettävästi löytyi ruokakauppojakin. 

Menomatkalla oli termarissa kahvia mukana. Tulomatkalla edullinen kahvi löytyi S-marketin kahviautomaatista: vain euron. 

Eväitä otin kotoakin, kuten kurkun, ananasmehut, kaurahiutaleet. 

Kaurasta ja banaanista tulisi keksit.
Koko paketin hiutaleita voi ottaa mukaan tai ostaa matkalta.


Näistä mitä nyt otin mukaan, en jotenkin keksi epäjohdonmukaisuuksia ruokavalion kannalta. Leivän voisi toki tarvittaessa tehdä itse, jos haluaa. Couscousia saa täysjyväisenä, papuja suolattomana jos tarvitsee.

Ei varmaan haittaisi, vaikka alkaisin täällä kotonakin syömään nuo samat joka päivä. Ihan vain jos ei jaksa laittaa ruokaa. On hedelmää, vihannesta, tärkkelyspitoisia. Lisäilisi sitten tarpeen mukaan jotain, vaikka pellavarouhetta tai muuta.

Eväsvinkit:



Banaaneita, kaurahiutaleita ja ananasmehua sekoitin purkissa autossa, varmaan pari kertaa kun pysähdyin. Tai ainakin kerran. Niitä ei kannattanut sekoittaa valmiiksi, koska en ottanut kylmäkalleja mukaan. 

Pari omenaakin ja hedelmäveitsi. Lusikat muistin.

Kannattaa siis olla jotain, mitä voi syödä heti pilkkomatta, kuten banaanit.
Lisäksi voi alkaa kaivata jotain tuhtimpaa, eli mitä lusikoidaan. 

Jos on aikaa kotona laittaa, niin menomatkalle ruokatermariin keitto. Leipiä voi tehdä valmiiksi. Voisi myös keittää perunoita, ja niin ettei ensin jäähdytä niitä jääkaappiin. Keittää lähtiessä, ja syö siitä viereiseltä penkiltä rasiasta niin kauan kuin riittää.

Nyt en alkanut liikaa valmistelemaan lähtiessä. Leipäpussi, tuorekurkku. Eipä tarvinnut miettiä yhtään, jäiköhän levy päälle. Kokkaamattomuus ja kylmät eväät oli varma keino välttää sekin huoli.

Persiljaruukku on hyvä, niin saa pidettyä koko ajan verisuonet auki lehtivihreillä vihanneksilla.

Nesteyttävät naposteluruuat ovat hyviä matkalle. Kuten kirsikkatomaatit, kukkakaalit, kurkku. Saa nestettä, muttei joudu ruuan takia koko ajan juomaan. Esimerkiksi sitä mietin, kun en ottanut kuivattuja hedelmiä.  Energiaahan vihanneksista ei paljoa saa.

Kotoa löytyi osa eväistä, ja kaupasta hain:

  • alle pari kiloa banaaneita, = 2,99 €
  • persilja 1,49 €
  • Jälkiuunileipä, viipaleet  8,42 €/kg =2,19 €
  • couscous 3,59 €/kg 1,79 € /pkt, 
Banaanien haku olikin ohjelmanumero, kahdessa kaupassa piti käydä että löytää myös heti kypsiä banaaneita, eikä vain raakoja vihreitä.

Couscousin pointti oli, että jos perillä tarvitsisi lämmintä ruokaa, niin voisi vain pyytää kiehuvaa vettä ja oma ateria olisi minuuteissa valmis. Papupurkki auki, persiljaa ja kurkkua, ja lusikoimaan. Jokin chilikastike olisi kätevä myös. Omia mausteitakin mukana.

Ellei se onnistuisi, söisin vain leipää ja kaurahiutaleita, ananasmehun kera. 
Yritin, että ruokailusta tulisi mahdollisimman vähäinen ohjelmanumero, kaikin puolin. 

Pavut ja couscous palasivat nyt avaamattomana kotiin, koska kyläpaikassa tarjottiinkin perunoita. Pärjäsin niillä hyvin illan, ja omilla banaaneilla ja leivillä. 

Tulomatkalla oli vielä jäljellä eväitä, ja lisäksi hain vielä matkan varrella olevasta kaupasta
  • persiljan 1,49 €, ja
  • kukkakaalin 0,99 €
Sellaiset eväät tällä kertaa. Kiitos kun luit. Toivottavasti näillä vinkeillä, tai muilla vastaavilla onnistuu kokokasvisruokailut reissussakin, mikäli sellainen on tavoitteena. 

Nähdään taas!

Kommentit

  1. Olipas hauska lukea sun matkaeväistä. Olen itse lähdössä viikonlopuksi suunnilleen samanlaisen matkan päähän sukukokoukseen ja olen miettinyt, mitä syötävää voisi ottaa mukaan. Mulla on tupakansytyttimestä virtaa saava kylmälaukku, joka on kyllä näppärä matkaseura. Tarvittaessa sen saa myös verkkovirtaan.
    Mä noudatan ihan tavallista vegaaniruokavaliota, joten eväät on sen mukaiset. Saatan tehdä valmiiksi muutaman purkillisen tuorepuuron kaltaisia sekoituksia (se on mun suosikkieväs). Ja leivät päällisineen säilyvät kylmälaukun ansiosta syömäkelpoisina paluumatkallekin. Keittelin vähän liian kanssa perunoita, joista varmasti väsään jonkun salaatin. Ei ole tullut hankittua sopivan kokoista termospulloa, joten kahvit pitää ostaa matkan varrelta. Olen kahvin kanssa kehittänyt itselleni barista-riippuvuuden, joten kauramaitoa pitää ottaa vähän mukaan pikkuserkun luona kahvitteluja varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, hyvä vinkki tuo kylmälaukku. Itse otin vain tavallisen kylmälaukun mutten jäähdyttänyt mitenkään. Itse olin ainakin iloinen että evästä riitti tulomatkallekin. Jos reitti on tuttu pystyy suunnittelemaan hyvin pysähdykset, mutta nytkin lähdin vain ajelemaan enkä edes selvittänyt missä on kauppa, vai tuleeko kauppaa ollenkaan. Olin iloinen nälän iskiessä että on kaikenlaista mukana. Banaaneista ihmettelin että tarvisenko oikeasti niitä lähemmäs pari kiloa, aika valtava pussi ja enemmän, kuin normaalisti syön viikossa. Lapoin vain kaupassa ajatuksella että eihän se ole kuin laittaa menemään, nyt ei mietitä. Ja matkalla ei välillä edes hotsittanut koko banaanit. Mutta jotenkin kotiin tuli vain pari kolme hassua banaania. Olin vähän että minäkö ne muka söin, vai vierikö niitä auton lattialle vahingossa ja löytyy sieltä? Mulle onneksi käy musta kahvi, mutta sen pitää olla tummaa eikä sitä vaaleapaahtoista. Tämä luo lievän jännitysmomentin jos joutuu ostokahviin turvautumaan. Nykyään on aika paljon valinnanvara lisääntynyt kyllä.

      Poista
    2. Nythän keksin jälkikäteen noista sinun tuorepuuroista, että voisi tehdä reissuun kauramaidolla makeita, vaniljaisia jääkahveja, jotka voivat olla kylmässä. Toki ei se ole sama, kuin kuuma kahvi, mutta voi auttaa jos tarvitsee kofeiinia joka tapauksessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Öljyttömät ranskalaiset ja paistetut perunat uunissa - Vinkit - Kuvitettu analyysi

Valmistetaan ranskalaiset tavallisessa uunissa ilman öljyä. Ei ole helppoa. Mutta vaikeaa ei ole öljyttömyys vaan se, että miten tähdätä uunin lämpötila ja paistoaika kohdilleen.  Voisi sitten rauhassa syödä ilman, että yhtäkkiä huomaa pureskelevansa raakaa pottua. Joutuu aprikoimaan, kaataisiko nämä takaisin pellille ja antaisi paistua vielä 10 minuuttia? Uunikin kerkesi jo jäähtyä ja leffakin kerkesi jo alkaa. Hienoa. Ei muuta kun hommiin. Tein ennen ranskalaisia paljon hillitymmin. Järjestellen ne sopuisasti riviin jotta kaikki paistuisivat samalla tavalla. Vaivaa näin myös pilkkomisessa, että jokaisesta ranskalaisesta tulisi saman kokoinen.  Sekään ei ole helppoa, sillä perunan ollessa pyöreä, se leikkaantuu eri kohdista eri tavalla.  Enää en ole välittänyt ovatko ranskalaiset järjestyksessä pellillä. Kyllä ne paistuvat, jos pitää tarpeeksi aikaa. Tässä kuvassa on aika ohuita. Teen usein paksumpia.   Ihan pienimmät voivat alkaa käryämään, jolloin voi joutua pelastamaan niitä. Siksi

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl