Siirry pääsisältöön

WFPB - 0 euron päivä - 35 euron viikkobudjetti - 4. päivä - Välipäivä 7€ kauppareissuista - Rieskaresepti

Budjettihaasteen neljäs päivä.

Välipäivä kauppareissuista. Kolme käytetty, kaksi jäljellä. 

Tämä postaus on osa 35 euron viikkoruokabudjettihaastetta. 

Selostus haasteen säännöistä ensimmäisessä postauksessa:

Kerron ensin perustilanteen aamulla. Lisäksi kokkailuja, syömisiä, kaloria.

Haasteen sivutuotteena uusi rieskaresepti tekovaihekuvineen. 

Se on hyvä. 

Neljännen haastepäivän ruoka-ainekset, aamulla:



Rahaa on mennyt 21 euroa kolmessa päivässä, ja näitä ruokia on jäljellä.


Nyt on:
  • Kaurahiutaleita
  • Riisiä, puoli pakettia= 500g
  • Linssejä, 3 dl jäljellä
  • Jauhoja, melkein täysi 1kg pussi
  • Banaania, pari kpl
  • Paprika
  • Perunoita, alle 1 kg
  • Lanttua
  • Porkkanaa
  • Tomaattisose
Järjestin haasteruuille kaappiin oman hyllyn.

Pitää mainita, että oikeastihan banaanit eivät voi tuossa olla. Ne alkavat etyleenillä pilaannuttamaan muita kasviksia. Ja jääkaappiin juurekset.


Tehtyä ruokaa:



Kolmannen päivän peruna-porkkana-linssikeitto onnistui. 

Voin siis suositella reseptiä, koska itse ainakin pidin.

Hieman pippurista mutta auttaa siihen ettei ala kaipaamaan heti ketsuppeja.



Meni melkein puolet jo illalla. 

Lisäksi jouduin yöllä syömään kaura-aterian, kun löysin parvekkeelta vajavan kauramaitopurkin. 

Kauramaitoloraus ei onneksi lisää mitään ravitsemuksellisesti ratkaisevaa, haasteen kannalta. Pois se oli juotava, enkä halunnut alkaa keksimään miten kauramaidon saa ujutettua haasteostoksiin.


Pellavarouheesta tulin siihen tulokseen, että sitäkin on kaapissa valmiina. 

Haastepäivän 4. aamu:


Kattilassa puuro. 1 litra vettä, 4 dl kaurahiutaleita.

Lettutaikina sama kuin eilen. n. 100 g banaania kuorineen punnittuna.

Lanttutikkuja, että saa heti vitamiineja.



Tämä voisi olla koko aamupala, jos jaksaa kaiken. Jätin nuo lätyt silti myöhemmäksi.

Säästöteeman mukaisesti, oli jääkaapissa hillopurkki tyhjänä. Huuhtelin purkin pienellä vesimäärällä puuroon. Pellavarouheen sai sillä kätevästi kasteltua.


Kanelia ripaus. Tuli sittenkin ihan mehevän näköinen puuro.



Meal Prep:



Keittoa, lättyjä, puuro, muusi. Lanttu.

Neljännen päivän suurin osa aterioista lienee näillä kuitattu.

Kalorit:

Alkaa olla eri aineksia sekaisin. 

Suunta on kohti paria tuhatta kaloria. Ei tähän enää tarvita kuin viides rasiallinen jotain illalla, niin on päivän ravinto saatuna. Nälkä kertoo, mitä tarvitaan.



En tiedä oliko ihan 800g perunaa, mutta laitoin jotain arvioksi.

Illalla voi kokkailla jotain. Ja alan syömään rieskoja myös. 344 kcal / 100 g jauhoja.

Huomenna ajattelin taas 7 euroa käyttää.

K-Marketissa esimerkiksi olivat punajuuret 1 €/kilo, ainakin kun verkkokauppaa katsoin. Nehän kannattaa hakea. Omenatkin ovat tarjouksessa. En tiedä, onko monissa kaupoissa sama.


Perunarieskat:

Tämä on loistoresepti. Sai pehmeät rieskat. Uskomattoman hyvät.

Lista voi vaikuttaa ensin oudolta, mutta vaihekuvat selventävät asiaa.


Perunarieska-ainekset:

Uuni 200 astetta, n. 15 min.
  • 200 g keitettyä, jääkaappikylmää perunaa, muusataan haarukalla
  • Jauhoja. n. 3-5 dl Osa jauhoista taikinaan, osa muotoilua varten.
  • Suola+sokeri, ripaus, maun mukaan. 
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl vettä
Taikina ensin pelkistä grahamjauhoista ja perunoista. 

Sitten kaurahiutaleista tehty velli sekaan. Voisi sekoittaa ehkä yhtä aikaakin, mutta ainakin kaurahiutale ehtii näin hieman imeä vettä.

Taikina kun on paksu vaivattava, lopussa näkee paljonko vettä ja kauraa voi laittaa, vai pitääkö jättää osa pois.



Sekoitin peruna-grahamjauhotaikinan käsin, koska perunat muuten vain paakkuuntuvat.

Ne pitää käsin puristaa sekaisin jauhojen kanssa.

Jauhoja kaadetaan vähin erin, ei heti kaikkia. Perunoiden kosteudesta ja muusta riippuu, paljonko jauhoja voi laittaa. Kun taikina on hyvä, loput jauhot jätetään laittamatta. 

Sitten 0,5 dl kaurahiutaleita desilitran mittaan. Täytin desilitran viivaan asti vedellä, ja sekoitin.

Sotkin seoksen taikinan sekaan.


Taikinan teosta jääneet jauhot, tai pussista lisää, kaadetaan lautaselle.

Otetaan aina köntti taikinaa, ja tehdään se rieskan muotoiseksi jauholautasella.

Sitten pellille leivinpaperin päälle, pistellään reikiä.


Sitten 200 C - asteiseen uuniin noin vartiksi.  

Kätevästi tuli pellillinen rieskoja täyteen.

Melkein kaikki ensin Orthexin 0,5 l rasiaan kaadetut jauhot meni. Osa taikinaan, loput muovailuun.



Pehmoisia ja mukavia rieskoja. Välillä rapeutta reunassa.

Paprika on hyvä päällinen. Voisi kehittää muutakin leivänpäällistä, mutta menivät nyt noinkin.

Kannattaa kokeilla joskus. Helpottaa huomattavasti aina leiväntekoa, kun ei tarvitse monenlaisia aineksia.

Ohrajauhoista ja perunoista teen joskus ilman kaura-vesiseostakin. 

"Kanamunaksi" ei tarvita mitään, perunan lisäksi. Kaurahiutale silti pehmensi rieskoja.

Kiitos kun luit! Tule huomenna taas. Toivottavasti ehdin postauksen päiväksi jo, mutta illalla viimeistään.

Huominen on siis kauppareissupäivä.

7 € kauppareissuista neljäs viidestä.

Kommentit

  1. Tiesitkö muuten, että hummusta voi tehdä ilman öljyä? Siinä käytetään säilyketölkin lientä eli aquafabaa öljyn sijaan! Tuli mieleen noista rieskoista. Esim tässä yksi googlattu resepti:

    https://myplantbasedfamily.com/2019/04/11/oil-free-hummus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Enpä tiennyt koko asiasta. Linkkaamasi ohje oli vielä ilman tahiniakin, joka voi olla myös hyvä juttu. Tahinia ei aina satu olemaan, tai ei halua sitä käyttää rasvaisuuden takia.

      Olisin varmaan lähtenyt vain muusaamaan kikherneitä. Tuo aquafaban maailma olisi tutustumisen arvoinen muutenkin. Tällaiset vinkit ovat hyviä, aina oppii uutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

WFPB - Ruokaostokset 50 € - Huhtikuu 2

Tällä viikolla ei tarvinnut perunaa, kun hain edellisten ostosten perunat vasta viime loppuviikosta. Ostin nyt bataattia vähän lisähöysteeksi. Ostokset noin 50 euroa. Siitä 16,5 euroa mustikoihin, kuten viimekin viikolla, joita en olisi tarvinnut ihan heti. Nostivat siis hieman normaalia viikkoruokasummaa, mutta eipä se mitään. Sitten ei tarvitse mustikoita miettiä enää joka kauppareissulla.  Olen tässä harkinnut, että tämän kuun vedän vähän löysemmin eli en pyri mihinkään alle 150 euroon.  Ihan sama mitä menee, kun olen nyt pitänyt kaapintyhjennysviikkoja, eli silloin syödään mitä on valmiina ja tyhjennellään vajaita paketteja. Vieläkin oikeastaan pystyy jatkamaan. Haen seuraavaksi mitä mieleen juolahtaa, mistä pidän ja mikä on in. Katson kilohintaa toki, ei siitä tavasta eroonkaan enää varmaan heti pääse. Tämä ei muutu edullisuutta etsivästä ruokablogista kalliin ruuan blogiksi. = 5,24 € Bataattia 2,025 kg x 2,59 €/kg  = 2,35 € Omena Jonagold 0,403 kg x 1,39 €/kg = 0,56 € Mandariini

WFPB - Ruokaostokset 55 €- Huhtikuu 1- Pääsiäinen

Pääsiäisen ruokaostokset ja muut. 55 euroa, ja lisäys maaliskuun ostoksiin.  Lopussa ruokasuunnitelmaa ja ideoita. = 13,59 € Luomu Ruisjauho 2,29 €/kg Luomu Täysjyvävehnäjauho 1,99 €/kg Kaurahiutale 0,99 x2 1,25 €/kg = 1,98   € Kidneypavut 2 x 0,69 € Mustapavut 0,75 € Tumma makaroni 4x 0,45/400g , 1,13 €/kg = 1,80 € 2kg Tyrnävän Jauhoinen peruna0,80 €/kg = 1,59 € Kotimaista yleisperuna 5 kg x 0,40 €/kg = 1,99 € Tärkkelyspitoisten osuus on kaikista tärkein, koska nämä ovat ruokia joilla jaksaa. = 5,3 € Ruustinnan salaatti 1,79 € Kurkku 0,276 kg x 2,99 €/kg = 0,83 € Basilika 1,39 €  Porkkanat 1,29 e/kg = 6,93 € Luomu appelsiini x 2, 1,99 €/kg = 3,98 €  Luomu banaani 0,682 kg x 1,95 €/kg = 1,06 € Mandariini 1kg = 1,89 €  = 16,58 € Pakastemustikka 2 X 8,29 €/kg = 1,84 € Rainbow paseerattu tomaatti luomu 500g 0,92 € x2, 1,84 € /kg  = 5,24 € Saarioinen Mämmi 700g 4,27 €/kg = 2,99 €  Alpro No Sugars Soijajuoma   2,15 €/l Kuva vanhasta purkista mutta kuitenkin. Purkkimallistot kun muuttuu, p

Luukku 14 - Kaali - WFPB

Luukussa 14 on kaali. Kaali-ideoita ja kaalinkuvia on paljon, ja netistä löytyisi lisää ideoita joka päivä kokeiltavaksi. Joulukalenterin saisi täyteen pelkillä kaaliaiheilla. Tänään nyt ainakin kaalilaatikkoa ja kaalisalaatteja, ja muitakin vinkkejä. Kaalilaatikko n. 0,75 dl tai 1 dl ohrasuurimoita (Myllyn Paras esikypsytetty, rikottu) n. 1 dl soijarouhetta 300-400 g kaali n. 2 tl siirappia  pari porkkanaa 2 tl - 1 rkl kuivattua persiljaa 1/2 tai 1/4 tl jauhettua maustepippuria, tai kokonaisia 1 tl soijakastiketta halutessa Kaalilaatikossa oli nyt kaksi vaihetta, ensin paistoin ja keitin kattilassa aineksia vähän matkaa, sitten siirsin uuniin jatkamaan. Keitin siis eri kattilassa ensin ohraryynit vähässä vedessä. Laitoin myös soijarouhetta. Samaan aikaan paistoin kaalia ja porkkanoita eri kattilassa. Siten, etteivät aivan ruskistuneet, mutta pehmenivät ja muuttuivat läpikuultaviksi. Höyrytin niitä sen lisäksi kannen alla. Yhdistin sitten kaalit ohran kanssa samaan kattilaan, ja annoin

WFPB - Viikon menu - Maaliskuu 1 - Ruokasuunnitelma

Ruokasuunnitelma viikoksi. Kuusi kohtaa ruokaideoita, joista kohdassa 6 on puurot, leivät ja jälkkärit.  1. Riisi ja pavut Ensimmäisenä jotain, mihin voi laittaa basilikaa.  Kun tekee yhdenastian ruoan ,  riisin ja pavut, tai  riisin ja tomaattikastikkeen ja minkä tahansa vastaavan ruoan, jos ruoasta tulee mautonta, voi laittaa tuoreita basilikan lehtiä revittynä, niin ruoka muuttuukin tosi kivaksi elämykseksi. Basilikarisottoa teen joskus arborioriisistäkin. Kiva käyttää koko ruukku, tai miksei kaksikin ruukkua basilikaa. Perunaa kylkeen. Valmiiksi tein jo sekoitusta, missä on kaikenlaisia jyviä ja linssejä. Eniten riisiä. Tätä kun kaataa 1 mitta + 2 vettä, saa yhden astian ruoan valmistuksen haudutuspadassakin helposti aloitettua.  Omaa maustesekoitustakin kannattaa tehdä johonkin pieneen purkkiin. Käy myös pöytämausteena sitten. 2. Palsternakka-perunamuusi ja punajuuri-mustapapupihvit Palsternakasta on ideoita , ja nyt ruokalistalle niistä valikoitui palsternakka-perunamuusi. Pun

WFPB - Perunalaatikko - Ruskeat pavut

Ainekset: Perunoita Ruskeita papuja, kypsiä Vettä Mausteet: Maustepippuri, n. 1/2 - 1 rkl Mustapippuri, 1/2 - 1 tl Persilja, 1 rkl Tilli, 1 tl Työvaiheet: Puhdista perunat, kuori tarvittaessa. Viipaloi perunat. Laita perunat ja pavut vuokaan. Mausta. Kaada vettä päälle. Paista ilman kantta, 200-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes valmista. Noin 40 min - 1 h.  Kuvia työvaiheista Nämä perunat olivat Gala- lajiketta. Kokeilin myös jauhoisista Afra- perunoista. Molemmista tuli hyvä perunalaatikko. Muovisessa pussissa myytäviä perunoita kannattaa haistaa ensin. Jos niissä on homeen haju tai muu epämiellyttävä haju, ne kannattaa pestä ja kuoria tätä ruokaa varten. Jos perunat tuoksuvat neutraalille, niitä ei tarvitse kuoria ellet halua. Poista vain selkeimmät huonot kohdat.  Käytin kokonaisia maustepippureita, koska annostelu tuntui helpommalta niillä.  Kun näkee että joka puolella on pippureita, tietää ettei ruoka ainakaan jää maustamattomaksi. Maustepippuria ei tule myöskään vahingossa

Luukku 22. - WFPB - Makaronilaatikko ja italiansalaatti

Tuli ehkä paras makaronilaatikko pitkiin aikoihin. Italiansalaattikin onnistui. Makaronilaatikko: 1 pussi/400 g tummaa makaronia 1 porkkana n.100g mustapapuja (n. alle puoli tölkillistä, valutettuja) vettä Mausteet: 1 rkl soijakastike 1/2 tl mustapippuri 1/4 tl maustepippuri 1/8 tl valkopippuri, tai ripaus loraus ketsuppia 200 C noin tunti Mustapippurimääräni, 1/2 teelusikallista, voi olla paljon jollekin. Tässä oli jonkin verran potkua nyt.  Ketsuppia lorahti siten, että huuhtelin lopun ketsuppipullon. En tiedä paljonko meni. Soijakastiketta 1 rkl voi olla paljon suolaa, mutta kannattaa maistella. Vettä meni jotain alle puolitoista litraa. Keitin vedenkeittimessä litran. Vielä ketsuppipullosta ja mukista lisää, ja että peittyy hyvin. Sekoitin mausteet ensin veteen mukissa, ja sekoitin vuokaan, että varmasti leviävät. Porkkanaraastetta näytti ensin olevan tosi paljon, mutta hyvin se sinne lopulta upposi. Paistoin 200C- asteisessa uunissa noin tunnin, ilman kantta. Noin tunnin päästä al

WFPB - Leipä - Täysjyväjauhot ja kaura

Tuoretta leipää. Tällä kertaa limppumallinen leipä.  Leipä: 3-4 dl vettä loraus siirappia esim 3 tl ripaus suolaa, maun mukaan, esim.1/4 tl 2 tl kuivahiivaa 2,5 dl pikakaurahiutaleita 1 dl ruisjauhoja n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja Lämpöiseen veteen kuivahiiva, ripaus suolaa ja sokeria/siirappia. Lisää kaurahiutaleet ja ruisjauho, sekoittele. Lisää täysjyvävehnäjauhoja niin, että syntyy paksu, puukauhalla vaivalloisesti sekoitettava taikina. Voit vaivata taikinaa metallisella tai puisella lusikalla. Leipään tulee suolaa maun mukaan, vähäsuolaisesti tai ei. Laitan myös yleensä lorauksen siirappia tai sokeria, koska se voi mahdollisesti auttaa kuivahiivaa heräämään paremmin. Pieni ripaus voi parantaa myös leivän maistuvuutta. Tämä taikina tarttuu käsiin, joten siksi mieluummin vaivaaminen lusikalla.  Vaivaamisen jälleen irrottele jauhojen avulla reunoilta ja ota taikinapallo käteen. Leipää voi muovailla ilmassakin vähän, taittelemalla ja sitten kerätä alapuolelle taikinaa. Voit laittaa suo

WFPB - Muffinssit - Omena, kaura ja mustikka - Ilman leivinjauhettakin onnistuu

Tämän muffinssiohjeen avulla pääsevät myös kolhuiset, ylimenneet, tai liian happamat omenat hyötykäyttöön.  Jos omenoita ei ole tarpeeksi, voi käyttää lisänä ylikypsää banaania tai omenasosetta purkista. Muffinssit maistuvat eväänä, ja kahvin tai teen kanssa. Näitä voisi myös ajatella kaurapuurona pakattuna taskukokoon, ja helposti käsiteltävään kääreeseen. Tai: Voit myös jättää muffinssipaperit pois, ja tehdä litteitä keksin mallisia leivonnaisia. Makeuttamiseen voi käyttää taatelia, banaania, tai sokeria. Rasvaa ei tarvitse laittaa.  Kokeilin, tarvitseeko laittaa ruokasoodaa ja leivinjauhetta. Tein muffinssit ensin leivinjauheen ja ruokasoodan kanssa. Toisena ilman kumpaakin ainetta. Sattumiksi voi laittaa marjoja ja rusinoita. Laitoin mustikkaa ja rusinoita näihin.  Huom: Kokeilin kerran myös mansikoita, ja yllättäen ne eivät sopineet. Toisiin muffinsseihin sopivat,  joten ihmettelen suuresti. Suosittelen siis kuitenkin näihin mustikoita ensisijaisesti. Idean sain näiden tekoon  Fl

WFPB - Savutofulaatikko

Laatikko tai kiusaus savutofusta ja perunasta. Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä. Kauramaitokin on kiva, jos haluaa valkoista kermaperunan näköistä. Tästä tuli vähän simppeliä, kun en laittanut mitään mausteita. Ainekset pilkotaan vuokaan, peitetään nesteellä.  Savutofulaatikko 2 l vuokaan 100 g savutofua perunaa vettä kauramaitoa, halutessa Pilko perunat ja savutofu vuokaan, peitä nesteellä. Paista uunissa n. 200 C kunnes valmistuu.  Keltaisen tai punaisen pussin perunoita.  Tästä määrästä ei montaa ateriaa tullut, mutta muuten melko täyttävää. Puolitan tofun per laatikko vain sen takia, että saan vähennettyä suolan määrää. Makuasioita, miten haluaa laittaa. Tässä oli nyt suolaa 1,7 g/ 100g. Lidlistä ostettu. Vedellä peittoon suurin piirtein. Olisi voinut enemmänkin antaa pinnan ruskettua, mutta otin nyt pois vain ajoissa. Jos haluaisi kermaisemman näköistä, voisi keittää perunoita ensin hetki kattilassa samalla hämmentäen, ja kaataa sitten vasta vuokaan vesineen, ja paistumaan. Hämm

Pullat - Rasvattomat, vegaaniset, vaivaamatta - WFPB

  Pullat ilman rasvaa, vegaanisesti ja vaivaamatta. Resepti, ohjeet ja kuvia tekovaiheista. Postauksen lopussa vinkit laskiaispullien tekoon ja terveellisempään kermavaahtovaihtoehtoon. Nämä tehdään siis ilman vaivaamista ja pyörittelemistä. Pullataikinapalanen työstetään piilottamalla taikinaa pullan alle taittelemalla ilmassa, käsissä. Ei siis pöytää vasten pyörittämällä, kuten usein olen nähnyt työstettävän. Pullat onnistuivat täydellisesti. Kunniaa en nyt ota. Koska tämän reseptin kehittely ylitti tämän hetkiset leipomistaitoni, joiden suhteen ollaan muutenkin menty pitkälti äärirajoilla, pyysin avuksi blogiin vierailijan: Äiti tuli leipomaan nämä pullat. Kiitos tuhannesti. Olisimmekin muuten saaneet odottaa seuraavaan alkupamaukseen asti pullareseptiä. Varsinkin reseptiä jolla saa kuohkeat, pehmeät, oikeat pullat. Tästä tuli 11 kpl pientä pullaa. Voit myös tehdä isompia pullia muutaman.  Ruokavalion kannalta: Pulliin laitettiin nyt hiivaleipävehnäjauhoja, vaikka tavallinen vehnäj