Jogurttikastike perunalle, leivälle tai dippailuun. Voikukkaa sekaan, jos haluaa.
Pikkulinnut lauloivat, että maustekurkku sopisi jogurttikastikkeeseen.
Miksipä ei, sillä maustekurkussahan on etikkaa ja kaikkea muutakin, mitä jogurttikastikkeeseen usein tulee.
Kastikkeen ainekset:
- Maustekurkkua
- Soijajogurttia
- Sinappia
- Voikukkia, lehtiä ja kukintoja, jos haluaa
Vinkkejä: Jos et halua käyttää voikukkaa, riittää pelkkä maustekurkku ja soijajogurtti. Jokin muu vihannes tai salaatti voi myös sopia voikukan tilalle. Tulee mieleen rucola tai tilli. Avokado.
Jogurtiksi voisi olla hyvä esimerkiksi Alpro Greek Style, se olisi paksua. Käytin nyt No Sugars:ia.
Voit pilkkoa ensin maustekurkut pieniksi minipilkkojalla tai muulla konstein, ja lisätä jogurtin sekaan.
Tai sitten kaikki kerralla samaan blenderiin.
Ongelmaksi koin lähinnä esteettisyyden kannalta, että jogurttiin muodostui ilmakuplia kun surautin yhtä aikaa. Kuplat katosivat kyllä, kun jätin vetäytymään jääkaappiin.
Määrät miten paljon mitäkin, ovat ihan omassa harkinnassa. Tilkka sinappia tuntui sopivan myös.
Kuvia:
Pitkään olen miettinyt, miten hyödyntäisi villivihanneksia.
Näihin jogurttikastikkeisiin laitetaan usein tilliä, joten sen sijaan kävinkin keräämässä voikukkaa.
Tulee näin helposti vihreää lehtivihannesta samalla.
Valitsin mahdollisimman nuoria lehtiä. Varjon puolella kasvaneita.
Luin Marttojen sivuilta vinkkejä.
Maustekurkkua voi laittaa niin, että koko kastike on tumman vihreää, tai sitten niin että jää vaaleammaksi.
Maustekurkuissa on suolaa. Katsoin kaupassa valmistusaineita, ja se oli saman verran suunnilleen, kuin ketsupeissa.
Enimmäkseen varmaan etikkaa, ja muita mausteita.
Testasin ensin pelkkää voikukkaa jogurtissa. Hieman kitkerähkö maku.
Toisaalta ei se maku liian paha ollut mielestäni. Sen verran, mitä nyt sopii odottaa villivihanneksilta.
Maustekurkkua sekaan. Lisäilin vähän kerrallaan.
Tästä pullosta tilkka sinappia vielä. Oli oikein hyvä lisä.
Muutoin pidin että kivan näköistä, kun voikukasta näkyy niitä keltaisiakin juttuja.
Nyt päästiin asiaan. Sopi kuin nakutettu!
Olisi voinut tuoda paksuutta, kun laittaa enemmän kaikkea sekaan. Tai ehkä kannattaa valita ennemmin se Greek Style, paksumpi jogurtti.
Maun puolesta kyllä toimi leivän päällä. Ehkä hieman lisää maustekurkkua sekaan, niin vielä paremmin.
Entäs peruna:
Kastike oli hyvää perunoiden kanssa. Nämä olivat Lidlin Marabelle -perunoita. Tosi makoisia.
Kiehautin muutaman voikukankin perunoiden seassa.
Menivät annoksessa ihan siinä, missä mikä tahansa lehtikaali yleensä. Hieman liukkaita ja sitkeitä vain pureskella, mutta muuten ihan ok.
Sekä porkkanasta että voikukan lehdistä sai Finelin mukaan kivasti A-vitamiinin esiastetta.
Jos on vaikkapa porkkana loppu, niin voi hakea ilmaiset vitamiinit ulkoa. Näissä on varmasti vaikka mitä muutakin. Lista hyvistä aineista lienee loputon.
Tummanvihreitä vihanneksia riittää. Tavallista salaattia, tuorekurkkua ja voikukkaa sekaisin. Ei tule liian työläs annos syömisen kannalta. kun on näitä tavallisiakin. Itse en ainakaan ole villivihanneksiin oikein vielä tottunut, ihan uusi tuttavuus.
Maku voi riippua paljon siitä, mistä on poimittu, ja minkä ikäisiä lehdet ovat. Ruodin voi halutessaan poistaa.
Tosiaan, kastikkeen voi tehdä ilman voikukkaakin, jos et satu löytämään hyvää keruupaikkaa lähistöltä.
Kiitos kun luit, toivottavasti on hyvää. Uusia perunoitahan aletaan kohta syömään urakalla, joten hyvä olla taas yksi vegaaninen vaihtoehto kermaviilikastikkeille.
Kommentit
Lähetä kommentti