Nauriskeitto, tofulla tai ilman.
Maustekurkkua ja ripaus maustepippuria, juustoisuus ravintohiivasta ja teelusikan kärjellinen sinappijauhetta tuntuvat sopivan nauriin kanssa yhteen.
Kokeilin keiton mausteena myös maustekurkkua ja kurkkusalaattia, ja siksi katsoin lopuksi miten paljon suolaa ne sisältävät, kurkkusalaatit sun muut. Niitähän ei ole pakko käyttää, mutta jos käyttää. Ensin keitto.
Nauriskeitto
- Perunaa
- Naurista
- Porkkanaa
- 0,5 dl kokonaisia kauranjyviä
- Maustekurkkua ja/tai tuoretta kurkkua
- Tuoretta yrttiä halutessa, esim persilja tai tilli
- Tofua ja/tai kikherneitä, pakasteherneitä
Mausteet
- 1/8 - 1/4 tl tl jauhettua maustepippuria
- 1/4 tl sinappijauhetta
- 1 rkl sinappia
- 2 rkl ravintohiiva
- 1 tl oregano
- 1 rkl persilja
- säilykejalopenoja, halutessa, tai esim. pakasteherneitä
- vettä, ja kauramaitoa halutessa
Keiton kanssa sopii kurkkusalaatti. Siinä ja maustekurkussa on lisättyä suolaa usein, mutta tilalle voi vaihtaa myös tuorekurkun tai jättää pois.
Pilko porkkanat ja laita kauranjyvien kanssa kiehumaan. Mausta. Anna kiehua n. 10 minuuttia, ja pilko sillä välin nauriit ja perunat. Nauriit voi lisätä ensin, ja antaa hetki niidenkin kiehahtaa. Lisätään perunat, maustekurkut tai kurkut. Loppua kohti yrtit ja tofu. N. 30 minuuttia yhteensä kiehumisaika. Perunat keittoaika n. 15 min. Annetaan keiton vetäytyä kannen alla hetki.
Käytin jauhoisia Afra-perunoita.
Tässä toinen esimerkki keiton aineksista. Ei ollut tofua tai kikherneitä. Maustekurkun lisäksi tuoretta kurkkua. Pakasteherneitäkin livahti keittoon. Perunaa yleensä eniten. Kauranjyviä noin puoli desiä tässä. Kauranjyviä laitoin vain, koska nehän ovat terveellisiä ja pitää käyttää pois niitä. Kauranjyvät jäävät al denteksi, ja ovat ihan kivoja keitossa.
Tofun paloittelin keittoon suoraan paketista. En prässännyt. Tämä oli Lidlin maustamatonta luomutofua. Todella kivoja sattumia keitossa.
Makuasia, haluaako puristaa tofusta nesteet pois. Keittiöpyyhkeeseen käärimällä ja puristamalla saa nesteet pois, halutessa käyttää myös jotain painoa apuna.
Joskus tofun lisäksi kikherneitä.
Yllätyin, että tässä oli kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi vaikkapa Meiran ketsupissa, jossa on 2,2 g suolaa per 100 g.
Kannattaakin siis vaihtaa ketsuppi keitoissa tähän kurkkusalaattiin välillä, jos vähentää suolaa. Jos siis käyttää mitään maustekastikkeita. Tai tehdä itse. En tiedä kaipaako kurkkusalaatti niin suolaa. Suolattomia etikkakurkkuja olen maistellut, eikä niissä mitään vikaa ollut.
Sinappikurkkusalaatissa näkyi vielä vähemmän olevan suolaa, 1g/100g Kotimaista merkkisessä. Felixin sinappikurkkusalaatissa toisaalta oli 1,5g/100g. Vaihtelee siis paljon merkki- ja tuotekohtaisesti.
Sinapissa ei ole aina välttämättä yhtään lisättyä suolaa, riippuu merkistä.
Pimeä pullo- sinapissa ei yhtään mainittu lisättyä suolaa. Se on siis suolanvähentäjän paras sinappi, näistä mitä olen kerennyt tähän mennessä katsomaan.
Joistakin tuotteista löytyy toki vielä se vähemmän suolaa- versio. Valintaan vaikuttaa sitten, mitä muuta tuoteselosteen kokonaisuus kertoo, ja esimerkiksi hinta.
Kotisinapissa suolaa 0,35g/100g, mutta ilokseni ei lisättyä rasvaa eikä glukoosisiirappia.
Toisissa sinapeissa kuten vaikkapa Turun, oli enemmän suolaa. Esim. 2,5 g/100g, ja lisäksi öljyä ja fruktoosisiirappia. Dijon sinapissa näkyi olevan paljon enemmän suolaa: 4,9 g/100g.
Peperonissa oli 2,3 g/100g.
Jos tarvitset keiton lisäksi muita ideoita mitä tehdä nauriista, niin nauriskeiton lisäksi täytetyt nauriit ovat testattuna viime itsenäisyyspäivän kalenteriluukussa.
Minusta näin talvella tai kevättalvella paras ratkaisu nauriista oli tehdä keittoa. Mahdollinen naurismainen pieni kitkeryys haittasi keitossa kaikista vähiten, ja itse en nyt huomannut sitä lainkaan.
Kommentit
Lähetä kommentti