Maaliskuu tosiaan pyörähti käyntiin, ja ihme kyllä nauriita on nyt ollut jopa kahdessa kaupassa 0,99€/kg.
Näin kauniita ne ovat paistettuna. Jos näitä olisi vielä pääsiäisenä, saisi keltaista väriä pöytään.
En tiedä saavatko kaupat ne säilymään vielä pääsiäiseen asti optimaalisissa oloissa, mutta ei enää ainakaan kotijääkaapissa tunnu onnistuvan.
*Lisäys 5.3. 2025: Alkaa olla kevät niin pitkällä, että nauriit eivät tahdo säilyä. Joten makutakuuta ei voi antaa. Syksyllä ja kesällä sitten uusi yritys, jolloin nauriit ovat parhaimmillaan. Ks. myös kommentit. *
Nauris ei säily talven yli ihan niin hyvin kuin lanttu. Raakana en itse enää yritä näitä pistellä.
Siksi tein uunissa. Koska nauriit myydään usein kilon pusseissa, näytän samalla miten saan menemään koko kilon kerralla. Nauriita ei tarvitse enää idättää jääkaapissa turhaan.
Kaikkia uunijuureksia voi tehdä vuoassa, kansi päällä tai ilman, mutta nyt kun juurekset eivät olekaan niin hyviä ja tuoreita kuin syksyllä, voi olla hyvä idea tehdä pellillä.
Näin ne eivät ui siinä omassa nesteessään yhtään, toisin kuin lasivuoassa jossa on syvät reunat.
200 C ne karamellisoituvat hyvin, pysyvät mehukkaina jos ei paista liian kauan, ja ne on helppo tästä syödä vaikka saman tien.
En muista että nauriit olisivat ennen olleet tarjouksessa. Tämä on vain oma muistikuva, kun olen ostoksiani ja ruokakauppoja seuraillut.
Muistelisin, että sinnikkäästi niistä vaan on keväisinkin peritty yli 2 €/kg, tai sitten luomunauriista neljää euroa kilo. Vaikka niissä olisi ollut jo viiden sentin naatit pystyssä. Tosi hyvä että nauriita ei ole nyt jätetty huomiotta.
Voisi olla kiva jos nämä olisivat silloin useammin tarjouksessa, kun ovat vielä tuoreita.
Lidl ja Prisma olivat kaupat, mistä löysin tarjouksia. Kotimaista- pussinauriit olivat tarjouksessa, mutta irtonauriit oli normaalin hintaisia.
K-ketjussa en nyt käynyt, talvella lähikaupoissani ei ole näkynyt nauriita ollenkaan.
Ok, tämä oli tällainen ajankohtaisuudesta johtuva pika-artikkeli, kun oli se tarjous. Jouduin ihan miettimään että mitä tuli tehtyä, kun ostin kaksi pussia vanhoja nauriita. Vähän että miksi värkätä näiden kanssa, kun maailma on täynnä rehevää tuoretta kasvillisuutta? Mutta sain käytettyä, hyvin meni.
Täytyy vaan yrittää nostaa Suomen perinteikästä viljelykasvia, ei siinä muu auta.
Ok, toivottavasti ilahduit tästä, ja jos ei nauris maita, niin ei haittaa, kuten sanottu niin kasviksia löytyy. Keltainen väri on silti iloinen asia aina.
Lisää naurista:
- Nauriskeitto tofulla tai kikherneillä Tämän sinappisen ja ravintohiivaisen version keitosta pystyy tekemään vielä.
- Keitetyt nauriit pilkkomatta, sopii kesään.
- Tosi helppo nauriskeitto, tehty tosin syksyn nauriista jotka ovat parempia.
- Naurisluukusta löytyy mm. täytetyt nauriit, nekin ovat varmaan parempi tehdä syksyllä.
Olen yrittänyt osallistua näihin pelastetaan-nauriit-talkoisiin mutta välillä tulee stoppi esim kun erehtyi mukaan lapinluomunaurispussi jossa oli yksi valtavan kokoinen yksilö joka sitten pilaantui eli ainakin kolmasosa kilosta meni kompostiin. Siinä menee maku vähäksi aikaa. Uusin voimin olen nyt syönyt ihan kelvollisia raakanakin. Uuniin olen laittanut niitä kuorittuna, kun ei ole tullut hoksattua että kuorineen niitä voisi tuolla tavalla valmistaa, kiitos tästä!
VastaaPoistaHyvä kun tuot esille, ettei nauristalkoilu ole aina ollut kovin hauskaa.
PoistaEilen laitoin puoli kiloa nauriita pellille, ranskalaiset olivat valmiina, noin 1/3 pellillistä kaavin lopulta roskiin, kun ei enää mennyt alas. Pesusieniksi menneitä nauriita. Moni voi saada huonon käsityksen nauriista jos nyt keväällä varsinkin maistaa ensimmäisen kerran, ja käsityshän on oikea silloin, suu ei valehtele. Tai jos sattuu oikein huono pussillinen.
Jos nauriit on kaupassa väärässä lämpötilassa kun ne varastoista tuodaan, ne alkavat jotenkin heti mennä? Mahdollisesti.
Epätasaisuus kasviksena varsinkin keväällä, tai varastoinnin epäonnistuminen on varmasti syy miksi nauris ei ole suosittu. Nauriilla on taito olla aivan kamala sitten kun se ei ole hyvä, toisin kun omenat ym jotka rypistyvät mutta eivät ala maistua mitenkään erikoiselle ja voi ruokaan laittaa. Nauriille ei voi aina tehdä mitään. Kiitos sinulle, ja hyvä sentään että on jotain hyviäkin nauriita osunut kohdalle! On siinäkin rajansa, miten paljon pystyy nauriiden arvostuksen hyväksi tekemään. Kilohinta nousee kun nauriita menee kompostiin.